Otečene noge su problem koji se može rešiti u 5 koraka!

Otečene noge su problem koji se može rešiti u 5 koraka!

Ako su otečene vaš problem, onda obratite pažnju jer ćemo vam dati savete kako da ovaj neprijatan problem postane vaša prošlost. Saveti za lak korak su pred vama!

Kao ni jedan drugi problem na telu, ni otečene noge neće vam se dopasti. Pored toga što izgledaju naduveno, možete u njima imati osećaj težine, a u nekim slučajevima i bolove. Ono što želite jeste da splasnu i da otoke na nogama nečim rashladite.

Da li vam se desilo da ne možete da obučete one uske farmerke koje troliko volite jer su vam listovi odjednom 3 broja veći? Ili da ne možete da zakopčate omiljene čizme? A onda, ako se odlučite na neku plitku varijantu obuće, vaši otečeni zglobovi štrče i izviruju kao prersalo testo…

Ok, krajnje je vreme da sa tim izađete na kraj.

Zato ćemo ovim redom:

 • Prvo ćemo vas upoznati sa uzrocima otečenih nogu,
 • a onda ćemo vam preporučiti neke konkretne metode kako da da smanjite naduvenost nogu.

Zašto otiču noge?

Ima i ozbiljnih i manje ozbiljnih razloga zašto otiču noge i variaraju od nekih loših navika pa do nekih ozbiljnih bolesti koje zahtevaju hitan odlazak kod lekara. Ove druge su obično praćene još nekim simptomima koje ćemo naknadno napomenuti.

Noge otiču iz dva osnovna razloga:

Upala: ovo se dešava kada tkivo na nogama bude upaljeno usled neke iritacije, kao recimo onda kada izvrnete nogu ili istegnete ligament

Voda u nogama: Ovo stanje naziva se još i edem . Karakteriše ga zadržavanje suvišne tečnost u krvim sudovima i mekim tkivima pod kožom, a dešava se ukoliko predugo stojite ili predugo sedite, ukoliko ne vežbate ili imate višak kilograma pa imate i vodeni celulit uz to.

Međutim, kada je voda u nogama u pitanju, onda uzrok otečenih nogu može biti u nekim mnogim ozbiljnijim medicinskim stanjima. Prvo šte ćete primetićete da je koža u pogođenom području zategnuta i sjajna, a noge nekako teške…

Da biste se rešili otečenih nogu, kao što pretpostavljate, važno je da znate šta je dovelo do ove neprijatne pojave.

Zato obratite pažnju!

Otečene noge uzrok

otečene noge uzrok

Uzroka otečenih nogu ima dosta, ali oni najčešći su:

Proširene vene .Ovo se dešava kada ventili u nožnim venama ne podržavaju više pravilan dotok krvi prema srcu. Ona se sporije kreće naviše i duže zadržava na nogama izazivajući proširene vene, čvorove na nogama i otečene noge. Pored toga, simptomi koje možete primetiti je suva, oštećena koža, bolovi posle dugog stajanja ili dugog sedenja, pomene u boji kože.

Uzroci otečenih nogu ne moraju biti uvek u lošoj cirkulaciji.

Tu su i ozbiljne bolesti kao:

 •         otkazivanje rada bubrega i bubrežne bolesti
 •         srčani problemi
 •         ciroza jetre

Lekovi koje konzumirate mogu da izazovu otečene noge. Na pimer, hormonske terapije i neki lekovi za bolove, lekovi koji se koriste protiv dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Vrućina i visoka temperatura vazduha takođe mogu biti razlog zašto otiču noge.  Tada se vene i kapilari šire i da noge usled toga budu otečene. Često se dešava i da ženama budu otečene noge u trudnoći. No, to bude i prođe!

Ukoliko vam se pored oteklih nogu pojave i sledeći simptomi javite se lekaru:

 •         teško disanje
 •         bol u grudima
 •         kratak dah kada ležite
 •         vrtoglavica ili malaskalost
 •         iskašljavnje krvi
 •         ako se otekle noge jave iznenada

Lek protiv oticanja nogu

Ozbiljna medicinska stanja zahtevaju ozbiljno lečenje. Međutim, onda kada utvrdite da su otečene noge ipak izazvane vašim navikama, onda je vreme za akciju.

A mi imamo jednostavan plan u 5 koraka koji možete primeniti da bi otok na nogama splasnuo.

1 korak – regulišite ishranu

Prva, ali ne i poslednja stavka koja može bitno uticati na oticanje nogu jeste vaša ishrana. Pored toga što needekvatna ishrana i preteran u nos kalorija mogu da dovedu do gojaznosti i na taj način telesna težina izvrše opterećenje na noge, dešava se i da uzrok tome bide previše soli u hrani.

Zapravo, ako čemo konkretnije, previše natrijuma. Do 3g natrijuma dnevno je maksimalna količina koja je potrebna odrasloj osobi. A nije teško preterati. Natrijuma ima u hrani koju solimo dok je pripremamo, ali još više u konzerviranim namirnicama, gotovim jelima, mesnim prerađevinama. 

Ukoliko vam se ishrana bazira pretežno na ovakvoj hrani, otečene noge vremenom mogu postati vaš svakodnevni problem.

A kako smanjiti oticanje nogu u ovom slučaju?

Jednostavno je: smanjite so i jedite hranu bogatu kalijumom. Za ovaj problem od koristi će vam biti i DASH dijeta.

Za pravilno funkcionisanje organizma i za sprečavanje otečenosti, važan je taj odnos između kalijuma i natrijuma. Hrana bogata kalijumom podrazumeva sirovi peršun, spanać, beli luk, avokado , banane, svinjetinu, kajsije.

2. korak – poboljšajte limfnu cirkulaciju

Loša limfna cirkulacija dovodi do toga da se višak tečnosti akumulira u određenim delovima tela ( a zahvalite gravitaciji što će to najčešće biti noge) . Kada cirkulacija limfe postane loša, višak vode, otpada i toksina koje limfa sakuplja, počinju da se gomilaju u telu. Tako dolazi do oticanja nogu, ali i do pojave i nagomilavanja celulita na nogama .

Kako smanjiti otečene noge u ovom slučaju?

Uradite limfnu samomasažu koje će pokrenuti cikrulaciju limfe. Kada se radi samomasaža ovog tipa bitno je da znate:

 •         pritisak ne sme da bude prejak
 •         pokreti su usmereni uvek naviše

Počnite masažu od nožnih članaka i idite blago masažnim pokretima prema kolenima. Kolena su jako bitna tačka. U njihovoj pozadini nalaze se limfni čvorovi u kojima se limfni otpad akumulira, pa ovde posvetite malo više pažnju. Ne pritiskajte prejako, jer je taj deo osetljiv posebno kada su vam otečene noge. Obavezno izmasirajte i prednji deo noge oko kolena. Nastavite sa masažnim pokretima u smeru ka preponama kada masirate deo iznad kolena.

Dobro je da ovom prilikom koristite neku kremu protiv vena i oticanja nogu koja poboljšava cirkulaciju. Najbolje je da sve ovo primetite onda kada vam je cirkulacija najbolja, kao što je recimo nakon kupanja. Ovo je jedan oblik limfne drenaže.

3. korak – radite vežbe za otečene noge

Iako vam se čini da su vežbe poslednje što sa vašim naduvenim i teškim nogama možete, morate znati da one mogu biti itekako korisne u lečenju otečenih nogu. Ne brinite, nije ništa teško, a pomoći će vam da izdrenirate limfu iz ruku i nogu i tako smanjite otoke.

U suštini, borimo se protiv gravitacije, jer je zapravo ona najveći krivac što se tečnost i krv zadržavaju u ekstermitetima izazivajući tako oticanje nogu.

Uradite sledeće:

Lezite na leđa, na ravnu površinu, najbolje ne pod. Podignite ruke i noge u vazduh. Istresite ruke i stopala, kao da pokušavate da otresete nešto sa njih. Ostanite tako koliko vam prija.

4.korak – akupresura kao lek za otečene noge

Tradiocionalna kineska medicina od davnina koristi akupresuru kao metod lečenja raznih stanja, uključujući i otečene noge. Bazira se na činjenici da nervni završeci nalaze blizu površine kože i da se pritiskom ma njih može uticati na mnoga medicinska stanja.

Naravno, treba znati i gde pritisnuti i ovo je cela nauka, ali mi ćemo se osvrnuti samo na otečene noge ovaj put.

Tačke koje treba da pritisnete su sledeće:

 •         donji deo mišića lista
 •         središnji deo listova
 •         donja polovina udubljenja iznad mišića lista
 •         sredina udubljenja iznad lista (u pozadini kolena).

Počnite od najviše tačke (deo iznad kolena) i idete na niže. Izdahnete i na 3 sekunde pritisnete tačku. Zatim udahnite i otpusite pritisak.  Sve ukupno, pritisak na sve ove tačke ne bi trebalo da traje duže od jednog minuta.

5. korak – vodena masaža

otečene noge lečenje

Još jedan način da stimulišete cirkulaciju krvi i limfe je vodena masaža koja smanjuje otekle noge tako što izaziva skupljanje i širenje limfnih i krvnih sudova. Počnite tako što ćete tuširati prvo stopala hladnom vodom, prvo jedno pa drugo stopalo. Zatim usmerite mlaz vode malo iznad, na članke i krećite se polako naviše, ka preponama.

Isto uradite i sa rukama. Pokvasite prvo dlanove (jedan pa drugi)  a onda i cele ruke hladnom vodom.

Kada ste završili sa rukama, prelazite na toplu fazu. Podesite onoliko toplu vodu koliko možete da podnesete. Ponovite proces, počevši opet od stopala, pa završavajući na rukama.

Nakon toplog talasa, vratite se još jednom hladnom i ponovite toplo-hladni proces još jednom. Tu je kraj.

Par saveta kako sprečiti oticanje nogu:

 •         Redovno se krećite i šetajte što više .Izbegavajte dugo sedenje i dugo stajanje u mestu.
 •         Nosite posebne čarape koje vas ne zasecaju. Postoje i posebne ženske čarape sa kompresijom koje sprečavaju preterano oticanje nogu.

Obloge za otečene noge

Slana obloga za otečene noge

Ova obloga za otečene noge je jednostavna, a moža vam pomoći da smanjite naduvenost nogu. Potrebno vam je 1 kilograma soli i 5 litara hladne vode. Rastvorite so u vodi. Sada umočite peškir  u ovu rastopinu i stavite na donji deo kičme. Držite 20 minuta. Ponavljate 10 dana, najbolje uveče pred spavanje. Otečene noge trebalo bi značajno da splasnu.

Obloga za otečene noge od kupusa

Kupus i njegov list često se koriste kao obloge da izvuku upalu i smanje otoke. Ukoliko su vam otečene noge, posebno deo oko članaka, probajte da zamotate noge u  list kupusa.

A ima i ovaj recept sa renom. Potrebno je iseckati glavicu kupusa sitno (narendajte ili upotrebite blender). Kada smo kod rena, koristi se list, a ne koren. Na pola glavice kupusa ide jedan veliki listi rena. Stavite oblogu na otečene noge. Ove obloge bolje deluju kada je u pitanju otečenost nogu zbog neke povrede. Nakon sat vremena, skinite oblogu i namažite maslinovim uljem noge.

Krema protiv oticanja nogu

Kreme protiv oticanja nogu uglavnom su one koje vam mogu pomoći i kod proširenih vena. Najbolje je da tražite prirodne sastojke i to one koji hlade. Prijaće vam momentalno. Od sastojaka se najčešće preporučuje divlji kesten, gavez i neven koji su pokazali sjajna svojstva u lečenju otečenih nogu.

Prirodni lek za otečene noge

Ukoliko želite da lek za otekle noge potražite u prirodi, onda možete probati sledeće:

Uzimajte magnezijum

Nedostatak magnezijuma ima brojne simptome, a  otekle noge mogu biti jedan od njih. Preporučena dnevna količina magnezijuma je 350 mg dnevno i možete ga unositi oralno, kao suplement ili kroz namirnice bogate magnezijumom. Druga opcija je topikalni tretman koji podrazumeva primenu losiona, ulja ili krema sa magenzijumom jer je telu tako lakše da ga apsorbuje.

Plivanje

Jeste li primetili da vam noge nisu otečene kada ste na moru? U plivanju je spas!  To je zato što pritisak vode pokreće cirkualciju u nogama, a i malo je oslobađa od dejstva gravitacije. Da ne pričamo da proces plivanja zahteva pomeranje nogu pa i na taj način povećavate cirkulaciju. More je bolja alternativa od bazena zbog prisustva gore pomenutog magnezijuma u njemu,ali u nedostatku tog uslova i plivanje u bazenu je dobra opcija.

Podignite noge

Kada već govorimo o borbi protiv gravitacije, evo jednostavne metode – stavite pod noge jastuče kad spavate kako bi vam bile u nivou koji je viši od srca i kako bi se krv lakše vratila. Najbolje je da visina jastuka bude 10-15 cm.

Pijte dovoljno vode

Univerzalan savet koji ćete dobiti koji god problem da imate. U ovom slučaju, voda je važan lek za otekle noge ukoliko je uzrok problam višak soli. Popijte 8 čaša vode dnevno, pa dodajte i neku šolju biljnog čaja i vašim nogama biće mnogo lakše.

Čaj od peršuna

Kada govorimo o čajevima i tečnosti, ovaj ne smemo zaobići kada tražimo lek za otečene i naduvene noge. Peršun je prirodni diuretik i pomaže da izbacite višak vode iz organizma. Pripremite ga tako što kašiku suvog peršunovog lišća prelijete šoljom vrele vode i ostavite da odstoji. Dodajte limun, inače će vam čaj ličiti na bljutavu supu.

Pijte 3 šolje na dan , ali samo jedan dan. Ponovite proces tek posle 3 dana.

Na sličan način možete da isprobate i čaj od maslačka.

Sve ovo je uzaludno ukoliko sami uzrokujete otečene noge svojim navikama.

Zato, izbegnite duga stajanja i sedenja kada je to moguće, redovno šetajte i vežbajte i pijte dovoljno vode. Ostavite cigarete, otežavaju cirkulaciju i omogućavaju dodatno nakupljanje toskina.

Ako se otekle noge i jave, ovo su načini na koje se možete izboriti sa tim problemom.

Naravno, ukoliko je uzrok u nekoj težoj bolesti, lečenje otečenih nogu podrazumeva adekavtnu terapiju koja će adresirati koren problema.

Postoje razne opcije lečenja otečenih nogu, pa tako i dobre šanse da vaš korak konačno ponovo postane lak!