Kako smanjiti ispupčene vene? 

Kako smanjiti ispupčene vene? 

Autor:

Ako imate ispupčene vene, na pravom ste mestu. Danas rešavamo misteriju kod pojave ispupčenih vena i nudimo vam najbolje savete za savršene noge bez vena!

Ispupčene vene nisu retka pojava. Kada se pojave, one predstavljaju veliki problem za koji vam treba brzo rešenje. Ovo stanje ne smete da pustite, bitno je da uradite sve što možete kako bi vaše noge ponovo bile lagane. Ispupčene vene mogu stvarati i druge probleme, o kojima ću vam detaljno pisati u redovima ispod.

Ispupčene vene nisu samo estetski problem, već i zdravstveni. Ni malo vam neće biti prijatno kada vene počnu da divljaju i da se razvijaju. Bol i otok postaće svakodnevna pojava, a to ne smete da dopustite, jer leka ima!

Bez obzira u kojoj vam se trenutno fazi nalaze ispupčene vene, znajte da rešenja ima i da niste sami u ovoj borbi.

Hajde da saznamo sve o ispupčenim venama i o njihovom smanjenju.

Šta su ispupčene vene?

Uvek ispupčene vene vezujemo za starije ljude. To je velika greška, posebno u savremenom dobu. Mnogo ljudi ima ispupčene vene, pa čak i kada su zdravi i radno sposobni. Vene ne pitaju za godine, već za naše navike. Pročitajte koje to pogrešne navike stvaraju ispupčene vene. Nemojte se čuditi ako ste mladi, a ispupčene vene su vam se pojavile na nogama.

Čak 30% svetske populacije pati od ove bolesti.

Postoji mnogo razloga zbog kojih se ispupčene vene javljaju. Sada se sigurno pitate što se to baš vama desilo, samo su vam ispupčene vene falile, kao da imate malo problema. Znam kako vam je, nikad nije lepo kad vidite na svojim nogama ispupčene, otečene vene.

Na prvom mestu, one nisu lepe i zato nam najviše i smetaju. Uništavaju izgled nogu, ali i vaše sampouzdanje jer ćete se konstantno truditi da ih sakrijete od celog sveta. Zaboravićete na letnje haljine i suknje, pantalone će vam biti jedino rešenje. One se mogu sakriti, ali bol ne može tako lako da se ignoriše.

Pročitajte kako da sakrijete vene na nogama, tako da se uopšte ne vide!

Ispupčene vene se neće povući, one vremenom postaju šire i izraženije.

smanjiti izražene vene

Kada se vene ispupče, primetićete kako postaju plave, pa čak i ljubičaste. One odskaču od vaše boje kože i ne mogu proći nezapaženo. U početku ispupčene vene nisu opasne za zdravlje i leče se relativno lako i za kratak period. Ipak, ako se zapuste, one u starijem dobu dovode do invaliditeta.

Ispupčane vene su krvni sudovi  koji vraćaju krv iz kapilara ka srcu. To su površne vene i one se nalaze ispod kože. Drugačije se nazivaju i varikozne, proširene vene, ali su vremenom postale krivudave i ispupčene. Mogu se javiti bilo gde u venskom sistemu, mada su najčeće na nogama. Nastaju od malih promena, jedva vidljivih, pa sve do izbočenih, plavih vena koje mogu zahvatiti određeno područje ili čitav venski sistem. Paučinaste vene su znak da će vam se brzo pojaviti plavetnilo na nogama.

Kako nastaju ispupčene vene?

Ispupčene vene nastaju najčešće zbog toga što mnogo vremena provodite stojeći ili sedeći. Ipak, ovo ne mora da bude pravilo. Ako vas muči bol u nogama od stajanja, saznajte kako to da sprečite.

Previše stajanja može da stvori opterećenje u nogama i da utiče na vene direktno. Ako su vam vene već slabije, situacija se pogoršati vrlo brzo. Ako ste već primorani da tokom dana zbog posla dugo stojite ili sedite, češće pauze od nekoliko minuta će vam neverovatno prijatni. Važno je da svaki put prošetate i istegnete svoje noge.

O najboljim vežbama koje će vam pomoći oko ispupčenih vena, možete se detaljnije informasitati i uvrstiti ih u svoj raspored.

Genetika može da bude krivac zbog kog se javljaju ispučene vene na nogama. Ako je neko iz vaše porodice imao problem sa venama, moguće je da ćete ih imati i vi, bez obzira da li ste tome doprineli ili niste. Ishrana igra veliku ulogu, ali i fizička aktivnost.

Znate već, zdrav život i zdrave navike nas čuvaju od potencijalnih bolesti. Možda čaj pijete samo kada ste bolesni, a to je velika greška. Postoje čajevi za vene koji mogu da budu trajno rešenje za vaše noge.

Izražene vene mogu da se pojave i zbog hormonskog disbalansa tokom trudnoće ili u menopauzi. Razlog za ovu pojavu može da bude i samo starenje, jer kako starimo i venski zalisci slabe. Koža je sve tanja, pa su vene i vidljivije.

Osim ispupčanih vena, lepotu nogu mogu da ugrožavaju i popucali kapilari. Oni nisu tako opasni za zdravlje kao što su vene, ali bi bilo bolje da nestanu što pre! Pročitajte kako da kapilari postanu ružna prošlost.

Zašto su nekim ljudima proširene vene ispupčene, a nekima ne?

Nekim ljudima su proširene vene kvrgave i ispupčene, a nekima nisu. Otkrivamo zašto je to tako.

Kod normalnih žila u nogama zalisci imaju funkciju da spreče vraćanje krvni unazad, a usled poremećaja vena upravo se to dešava. Cirkulacija je slabija, krv se nakuplja i vene se šire, pa one vremenom pomodre i postaju ispupčene, kvrgave i izražene.

ispupcene vene lecenje

Iz dana u dan vene se šire, one se neće smanjiti same od sebe. Postaju osetljive na dodir, a može se javiti i svrab vena. Svrab vena je jedan od čestih i neprijatnih pratećih simptoma. Bol i otecanje je nešto što možete očekivati. Cipele vam postaju tesne, a noge naduvene i teške.

Ispupčene vene su proširene vene koje ste zapustili i na kojima niste radili.

Mnogi od nas ne reaguju čim se bolest pojavi, jer vene vas ne ugrožavaju mnogo u početku. Sve se to može izdražati, ali kako vreme prolazi sve je gore.

Mišići se grče, a mogu se pojaviti i čirevi u blizini gležnjeva. Ako primetite ovakav razvoj proširenih vena, bitno je da se javite lekaru. Možda ćete morati i na operaciju. Operacija vena mora da se odradi kada zakasnite i kada više ni tablete ni kreme ne mogu da pomognu. Popularne metode za lečenje vena su operacija vodenom parom, kao i laserska operacija. Pored navedenih, postoji i klasična operacija vena, koja je bolnija verzija i zahteva duži oporavak.

Informišite se više i o sklerozaciji vena.

Kako sprečiti pojavu izraženih vena?

Kako vaše vene ne bi postale ispupčene, možete preduzeti neke stvari:

  • Nabavite elastične trake ili posebne čarape za proširene vene, ukoliko imate problem sa venama i ne želite da one postanu mnogo izražene. Ove čarape će vam pomoći kod otoka i kod noćnih grčeva, Uglavnom se nose noću, ali možete da ih nosite i preko dana ukoliko ste kod kuće. Umorne noge neće biti tako bolne ako ih redovno nosite.
  • Nemojte češati vene jer tako možete još više da je oštetite. Koža oko vena je tanko i iziritirana. Češanje neće pomoći kod svraba, morate da nađete drugu metodu kako bi svrab nestao. Jedna od najboljih metoda upravo jeste upotreba kreme za vene.
  • Jedite zdravije. Jedna od mera predostrožnosti jeste da jedete zdravije. Bilo bi dobro da ubacite što više voća u svoj jelovnik. Preporučuje se i do pet manjih porcija voća. Birajte argume i bobičasto voće, svo ono voće koje u sebi ima vitamin C.
  • Da se proširene vene ne ispupče, možete koristiti i jabukovo sirće. Ovo efikasno i jeftino rešenje nanosi se direktno na proširene vene, ujutru i uveče.

Kako smanjiti ispupčene vene?

Kada ih već imamo na nogama, bitno nam je da nađemo način da ih smanjimo što je više moguće.

Vene mogu biti unutrašnje, a mogu se javiti i na površini.

Ispupčene vene su površinske i u kasnijoj fazi one mogu da budu praćene i kvržicama, flekama, pa čak i otvorenim ranama.

Jedino što želite u trenutku kada se one aktiviraju jeste da one prođu, da osetite olakšanje i da bol konačno nestane.

U smanjivanju ispupčenih vena mogu vam pomoći obloge za vene. One su tu za hitne slučajeve, a ako ih redovno koristite, vene mogu i da se smanje. Najčeće se koristi kupus za vene kako bi otečenost nestala. Kupus je bogat vitaminima. Možete da zavijete listove  oko noge i da ih čvrsto zategnete folijom ili gazom. Držite dok se savim ne osuši, pa ih zamenite. Menjajte ih i stavljate ih što češće kako bi se bol smanjio.

Odličan način za smanjivanje vena jesu kreme koje su specijalno napravljene tako da otlone simptome proširenih vena. Dobra krema može da spasi vaše noge od operacije ako reagujete odmah i počenete sa rešavanjem problema. Kad su vene u ranijim fazama, krema može da spreči širenje vena.

Ako hoćete da izlečite vene na pravi način, nemojte da eksperimentišete, jer nema mnogo vremena. Izaberite prirodnu kremu koja sadrži sastojke iz lekovitih biljaka. Divlji kesten je čest sastojak ovakvih krema jer on omogućava da vene ojačaju i da krvni sudovi postanu snažniji.

Krajnje rešenje jeste operacija koju smo pomenuli, ali ako uradite sve na vreme, ona vam neće biti potrebna. Promenite svoje navike, aktivirajte se i promenite način ishrane. Ako sve to uradite, sigurna sam da ćete za kratko vreme videti poboljšanje. Nije dovoljno samo da uvidite problem, već i da nađete rešenje koje vam najviše odgovara.  Kad god niste sigurni da li ste na pravom putu, mi smo tu da vam pomognemo.

Ispupčene vene na rukama

Osim na nogama, ispupčene vene mogu da se jave i na rukama. Ruke ne možete da sakrijete, a dobra je vest to što one nisu opasne kao vene na nogama. Ponekad je moguće da se plave ispupčene vene na rukama jave zbog srčanih bolesti, i to je znak da što pre treba da posetite svog lekara kako biste dobili terapiju.

Vene na rukama može da izazove i vrućina, jer se na toploti vene u telu šire. One će se normalizovati i naduvenost će proći kada se vratite u hlad ili u kuću gde je temperatura regularna.

Kao i kod ispupčenih vena na nogama, i vene na rukama javljaju se zbog starosti i zbog slabljenja kože. Naporni treninzi isto mogu da uzrokuju vene, a posebno dizanje tegova. Fizički posao takođe može da stvori ovakve vene na rukama, jer kad mišići ojačavaju, dolazi do pojačanog protoka u krvi, pa su i vene vidljivije.

Infekcija ruku takođe može da bude uzročnik, pa su proširene, ispupčane vene samo prateći simptom.

Lekara treba posetiti u slučaju da vene krvare usled povrede, ukoliko imate konstantan osećaj bola i zategnutosti. Ako stalno osećate toplotu u venama i crvenilo koje ne prolazi, obavezno se posavetujte sa lekarom, jer je možda došlo do upale.

Ako vam se vene na rukama javljaju i povlače usled određenih aktivnosti, to je normalna pojava i ne morate da brinete. Ukoliko se nešto drugo dešava, onda treba da započnete lečenje ispupčenih vena.

Ispupčane vene na nogama, zašto treba da ih lečimo?

Ispupčane vene na nogama zaista treba lečiti jer svakim danim one će postajati sve gore. Ne čekajte da dođu krizni periodi kada nećete znati odakle da počnete.

Preduzmite sve što možete već danas, jer one neće magično nestati sa vaših nogu, a bol, svrab i trnjenje biće sve gori i izraženiji. Nema potrebe da se patite i da trpite. Osim što utiču na vas i psihički i fizički, ispupčane vene mogu da stvore i dalje komplikacije.