Proširene vene od stajanja i šta raditi kad se pojave!

Proširene vene od stajanja i šta raditi kad se pojave!

Verovatno vam je poznato da proširene vene od stajanja mogu biti veliki problem. Danas ćemo govoriti o tome kako stajanje utiče na naše noge i ponuditi neka rešenja koja mogu pozitivno uticati na zdravlje naših vena i nogu i značajno poboljšati vaš kvalitet života. Oni kojima su se pojavile proširene vene, iz prve rečenice iščitali su neprijatnost koju ova, ne tako zanemarljiva boljka, može doneti vašem telu. Pretežno žene, mada sve češće i muškarci, boluju od proširenih vena. One se, usled veoma logičnih razloga, pre svega javljaju na nogama, a u vrlo retkim slučajevima i na rukama.

Iako razlozi mogu biti različiti, vene se veoma često povezuju sa celodnevnim stajanjem na nogama.

Nama je najlekše da okrivimo genetiku, pošto genetski faktor igra značajnu ulogu prilikom nastanka mnogih bolesti, pa i ove. Gojaznost je takođe jedan od važnijih činilaca, ili privremena gojaznost – trudnoća, koja osim prekomerne težine, nosi sa sobom i hormoske promene koje utiču na funkcionisanje, ali i izgled vena na nogama.

Ovde pronađite kako prekriti vene na nogama da se ne vide.

Celodnevno sedenje, naročito ono sa prekrštenim nogama, u kancelariji, na poslu, usporava protok krvi i povećava mogućnost da se vene prošire, a tu je i nedovoljna fizička aktivnost, koja je uzrok nastanka mnogih bolesti, pa i ove. Na kraju, starenje i usporavanje mnogih funkcija u organizmu može biti okidač za to da vam se proširene vene ni od kuda pojave.

Ne malo razloga za zabrinutost! Mi se danas bavimo poširenim venama od stajanja.

Kako nastaju proširene vene od stajanja?

Nastanak proširenih vena povezan je sa gubljenjem elastičnosti i mogućnosti da se krv ispumpa do srca. Da bismo ovo razumeli, moramo znati koja je primarna funkcija vena i kako stvari funkcionišu.

Naš krvotok sastoji se od arterija i vena. Svaka je zadužena za po jedan segment pumpanja krvi. Arterije šalju krv od srca po čitavom organizmu, a vene su zadužene za to da krv vrate do srca, kako bi proces bio cikličan.

Naravno, vene imaju teži zadatak nego arterije, s obzirom da gravitacija čini svoje i daje lakše da krv siđe u donje ekstremitete, nego da se popne do srca. Položaj koji mi zauzimamo uglavnom je uspravan, a manji deo dana provodimo u horizontalno, to jest ležeći. 

Potrebno je još objasniti i to da se vene usled nemogućnosti da ispumpaju veliku količinu krvi nazad do srca, proširuju, stvarajuće određene zaliske i komore. Rezultat toga su proširene vene, koje su šire, vidljivije, plavlje, pa predstavljaju veliki estetski problem, a što je još gore, predstavljaju i veliki zdravstveni problem.

Pitanje koje danas želimo da razjasnimo je: zašto nastaju proširene vene od stajanja?

Odgovor na ovo pitanje je veoma logičan. Kada smo u stajaćem položaju, već pomenuti proces vraćanja krvi do srca je otežan jer venama treba velika snaga da obe ispumpaju krv na gore. Krv iz arterija vrlo lako cirkuliše na dole, ali krv iz vena ne može da se vrati nazad upravo usled toga što vene nisu u stanju da je ispumpaju.

Od stajanja se javlja i bol u nogama.

Kada su vene dovoljno elastične, a to je u mladosti, bez obzira koliko stojite, one će dobro obavljati svoj posao. Ipak, kako vreme polazi, one su sve više i više opterećene, često su za to krivi i neki unutrašnji faktori, poput lošije ishrane ili raspodele hormona u organizmu i dolazi do njihovog popuštanja.

Umesto na gore vraćaju istu količinu krvi koja im je poslata, vene su u zaostatku i zato moraju da prošire mesto za višak krvi koji ne uspevaju da vrate. Rezultat su proširene vene.

Uspravan položaj, dakle, u mnogome odmaže da se stvari odigravaju uobičajenim tempom, zato je stajanje jedan od velikih neprijatelja proširenih vena. Ništa bolje na vene ne utiče ni sedenje, tako da se ovom problematikom morate pozabaviti ozbiljno.

Mi smo često onemogućeni da promenimo situaciju u kojoj se nalazimo. Mnogi poslovi od nas zahtevaju da budemo čitavog dana na nogama, ukopani u jednom mestu. Ako to traje duže vreme, morate nastojati da situaciju promenite.

Zašto se kod nekih javljaju vene od stajanja, a kod nekih ne?

I o ovome pitanju treba detaljnije prodiskutovati, s obzirom na to da se zaista dešava da neki ljudi, bez obzira na stajanje, ipak nemaju proširene vene, a neki imaju.

Kažu da statistički žene više obolevaju od ove bolesti, budući da ženski hormoni, između ostalog, utiču na to da vene slabije pumpaju krv i da se proširuju. Statistika kaže takođe da 30% svetske populacije ima problema sa proširenim venama, tako da ovo možemo smatrati veoma učestalim problemom. 

Žene se najčešće žele na ispupčene vene i paučinaste vene.

Stajanje na poslu je jedan veliki problem, koji je u novije vreme sve učestaliji, s obzirom na to da radna mesta u većim fabrikama podrazumevaju da morate biti pored mašine osam sati radnog vremena.

Ono što je važno kada je u pitanju pojava vena, bez obzira na to koliko stojite, to je da svako od nas ima različitu polaznu tačku i da svako od nas pre kontinuiranog stajanja ima životnu priču koja je prilikom dijagnostikovanja svake, pa i ove bolesti, veoma važna.

Kao što uostalom, neće isto na svakoga delovati hladnoća ili stres, neće ni stajanje.

Tu ogromnu ulogu igra genetika. Ako nasledni faktor kaže da ste  skloni tome da imate proširene vene, onda je verovatnoća da će se one pojaviti pod otežanim uslovima života, odnosno, situacijama kada treba dosta da stojite, veoma velika.

Genetski faktor znači da će se pojaviti proširene vene od stajanja i da će vaše vene mnogo lakše popustiti usled većeg napora, pošto bi im se to možda dogodilo čak i da nije bilo situacije pojačane izloženosti.

Životni stil takođe igra značajnu ulogu u čvrstini i elastičnosti, ne samo vena, već i arterija. Ako nemate zdrave životne navike, onda ste takođe podložni tome da prilikom pojačanog stajanja budete među onima koji će imati problema sa proširenim venama.

Ako konzumirate alkohol i cigarete, vaše telo troši određene resurse koji se bore da te vaše  poroke eliminišu iz organizma, kako ne bi ostavili trajne posledice na njega. Samim tim, odbrambeni mehanizmi u nekom drugom smislu slabe, pa ćete imati problema kada, recimo, stojite celog dana na poslu – pojaviće vam se proširene, unutrašnje vene.

Ishrana je jedan od najvažnijih činilaca čitavog koncepta i kvaliteta života. Ako je hrana koju konzumirate neizbalansirana i ako, pri tom imate višak kilograma, onda znate šta da očekujete. Ako ste na sve to primorani da veliki deo dana provedete na nogama, proširene vene od stajanja vam ne ginu.

U situaciji kada nemate višak kilograma, ali hrana koju konzumirate nije bogata hranljivim nutritijentima, vitaminima i mineralima, masnim kiselinama koje su za telo dobre, onda vi, kao i u prethodnom poglavlju, mučite svoje vene i krvne sudove, koji nemaju dovoljno snage.

To je kao da sebe terate da istrčite maraton od 42 kilometra, a niste ni dana posvetili vežbanju i treningu. Jasno vam je sada da će nešto krenuti po zlu. Naučite kako da ojačate zidove vena!

Ako spadate u gojazne osobe, onda su vaše noge opterećene viškom kilograma, koji pritiskaju vene i zglobove, samim tim, stvari ne funkcionišu onako kako treba. Gde je višak kilograma, tu je verovatno i zamašćenost krvnih sudova veća, pa je zato ova situacija visoko rizična, jer može doći do pucanja vena. Trebalo bi je preduprediti, odnosno, pobrinuti se da eliminišemo suvišno. Kod vas stajanje obavezno podrazumeva proširene vene.

Malopre smo napravili paralelu sa maratonom, pa da se nadovežemo na fizičku aktivnost. Ona će u mnogome uticati da vi, iako stojite čitavog dana, zapravo ne budete podložni proširenju vena. Kondicija koju stičete tokom godina omoguća va bolji protok kiseonika, koja znači veću izdržljivost krvnih sudova.

Ako niste fizički aktivni i ako ne upražnjavate niti jednu aktivnost, makar to bila i lagana šetnja, onda je pojava proširenih vena od stajanja i u vašem slučaju neminovnost.

Pročitajte kako poboljšati cirkulaciju u nogama na prirodan način.

Eto osnovnih odgovora na pitanja o tome zašto se nekima vene pojačano i ubzano pojavljuju od stajanja, a nekima ne. Važno je voditi računa o sebi u svakoj situaciji, tako će i telo biti spremnije za izazove koji ga očekuju.

Kako sprečiti proširene vene od stajanja?

Za svaki problem ima rešenja, pa i za ovaj.

Vene od stajanja možete sprečiti ako uvedete neke zdrave životne navike, ali i ako pribegnete nekim trikovima, koji će pomoći da lakše prebrodite dan u kome ste mnogo stajali.

Nemojte iscrpljivati organizam prejedanjem, alkoholom i cigaretama, savet je koji će vam pomoći da generalno unapredite svoj život. Naizgled ovo nema nikakve veze sa stajanjem, ali ako ste pročitali prethodni odeljak, onda vam je jasno da će vaš organizam biti mnogo izdržljiviji kada budete uveli zdrave životne navike.

Isto važi i za fizičku aktivnost. Najbolje što možemo uraditi za sebe jeste da barem tri puta nedeljno budemo fizički aktivni jer će tako i naše telo biti oblikovanije, sa manje kilograma, ali će i vene dobiti dovoljnu dozu kiseonika i biće pročišćene, kako bi mogle da obavljaju svoju funkciju.

Višak kilograma ne dolazi u obzir ako stojite čitavog dana na poslu. Vaš zadatak, da ne biste imali proširene vene od stajanja, svakako jeste da se pobrinete za svoju kilažu.

Nikakve restriktivne dijete ne dolaze u obzir, samo regulacija ishrane u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću.

Ima još nekoliko stvari koje možete učiniti za sebe ako usled profesije koju obavljate, stalno stojite i rizikujete proširene vene.

  • Nemojte dozvoliti da stalno budete u jednom mestu. Prošetajte malo, kako bi krv prostrujala i kako bi vene osetile manje opterećenje. Imate i savršene vežbe za vene koje će vas rešiti bola.
  • Na svakih sat vremena, napravite pauzu i sednite na pet minuta. To će vam u mnogome pomoći da barem na kratko svoje noge i vene odmorite, kako bi one mogle da nastave sa radom nesmetano.Verovatno da mnogi na poslu ne mogu da priušte ovaj „luksuz” petominutnog sedenja, ali se potrudite da ispoštujete ovo u jednom radnom danu i uočićete promene, čak će vas i noge manje boleti.

  • Kada dođete kući, još jedan od trikova je da noge podignete na visinu, ali ne ni previsoko, u liniju tela. Ovo činite da bi krvi pomogli da se nesmetano vrati kroz vene u srce, s obzirom na to da ste čitavog dana bili na nogama i opteretili vene.

Savetujemo vam i da jednom dnevno podignete noge visoko, kao da radite sveću, a da pri tome možete da ih oslonite na zid, kako ne biste opterećivali trbušne mišiće. To je dobro za bol u nogama, za oticanje nogu, ali i kako ne biste imali problema sa proširenim venama. Na ovaj način takođe pomažete da krv brže protiče.

Ovo može biti vaš svakodnevni petnaestominutni ritual odmora. Videćete kako više ne morate da brinete da li stajanje utiče na vaše proširene vene. Takođe, u slobodno vreme sebe častite čajem za vene, koji vam i te kako može pomoći.

Kako lečiti vene od stajanja?

Kada se pojave, onda ih morate odmah lečiti, bez razmišljanja, jer proširene vene od stajanja mogu samo još više da vas muče ako im se odmah ne posvetite na pravi način.

Birajući sredstva za lečenje vena, morate biti pažljivi jer nije svako sredstvo pogodno baš za vašu kožu i organizam. Tu prevagu nose prirodne komponente, neškodljive vašem organizmu, koje će biti u stanju da se izbore sa problemom proširenih vena od stajanja.

A što se tiče ostalih saveta, sledite ih, bez obzira da li su se pojavile proširene vene od stajanja ili ne. Unapredite kvalitet svog života i videćete kako i ovakvi problemi bivaju mnogo brže i efikasnije rešeni. Sve što treba da uradite je da se prilagodite situaciji u kojoj ste i da iz nje izvučete maksimum.

Nemojte da stajanje postane vaša nerešiva noćna mora koja izaziva proširene vene, pretvorite je u svoju prednost.