T-zona lica i važna pravila za njenu negu

T-zona lica i važna pravila za njenu negu

Ako se mučite pri izboru preparata za kombinovani tip kože, T-zona lica vam je masna i sklona bubuljicama nudimo vam savete kao da pravilnom negom i ishranom rešite problem.

Ukoliko imate kombinovani tip kože lica onda sigurno znate šta jeT-zona. Ponekad se osećate kao da je vaše lice podeljena ličnost. T-zona masna, ostatak lica suv. Kakva zbrka. Čime negovati ovakav tip kože lica?

Retko smo kada u potpunosti zadovoljni svojim licem. Manje-više uvek ima nešto što bi trebalo popraviti. Koža može biti suva, masna, osetljiva i kombinovana. Kada imamo posla sa jednim tipom kože nega je doste jednostavnija jer se o celom licu brinemo na isti način. Kada je reč o kombinovanom tipu kože niste sigurni koje preparate izabrati i kako se izboriti sa raznim nedostacima koje ovakva koža lica nosi sa sobom.

Ne postoji preparat koji deluje na jedan način na T-zoni a na drugi način na obrazima ali postoje načini da izbalansiramo stanje i rešimo se problema.

T- zona je na žalost deo lica koji ljudi prvo primete pri susretu sa nama . Da, na žalost, jer je ovo zona koja je manje više najčešće i problematična. Na T-zoni se najčešće javljaju mitiseri, bubuljice, proširene pore, ispucali kapilari. Šta to čini ovaj deo lica tako posebnim i osetljivim i kako pravilno negovati problematične tačke da bi naš ten bio ujednačen i lep.

T-zona pokriva čelo, nos, bradu i nausnice.

*** Ključ je u balansu. Morate pronaći način da izbalansirate potrebe suvih delova lica (obrazi) i T-zone koja je masna.Dobar način za to je prirodna kozmetika. Naša poznata jutjuberka Sara Stanković je pronašla način da to lepo izbalansira. Imala je problem sa masnom kožom i aknama, a onda je sve to rešila jako jednsotavno i prirodno. Kako je uspela da se reši bubuljica i mitisera i kako i vi možete da se rešite problematične kože? Saznajte u iskustvu koje je podelila sa nama koje se nalazi na ovom linku. https://minutzamene.com/sara-stankovic-bubuljice/

Obratite pažnju i na ovo-većina osoba sa kombinovanom kožom ima jedan tip koji je dominantniji. Drugim rečima, ukoliko se borite sa zapušenim porama, masna koža je vaša glavna briga. Ako vam je pak samo nos pokriven zapušenim porama a ostatak lica je suvlji onda je vaš fokus na suvoj koži. Ovo može biti smernica za najdelotvorniju negu vaše kože.

Zašto je T-zona problematična?

Postoje brojni razlozi zašto smo skloniji da dobijemo akne i mitisere na ovom delu lica. Pomoći ćemo vam da shvatite zašto vam je ovaj deo lica problematičan i ponudićemo vam neka prirodna rešenja koja mogu biti od pomoći.

Ako imate problematičnu T-zonu lica, sigurno već znate šta vas muči, ipak evo nekih glavnih problema koje možete iskusiti:

  • Zapušene pore-mitiseri
  • Proširene pore
  • Masna koža koja se sija
  • Suva ispucala, opuštena koža obraza
  • Osetljivost kože obraza i vrata na sredstva za čišćenje kože lica

Kao i kod drugih pitanja vezanih za kožu ni ovde nema jednostavnog odgovora.

Brojni su razlozi pojave kombinovane kože lica.

Genetika

Bez obzira da li vam je koža suva, masna, kombinovana ili osetljiva, svi su izgledi da ste svoj tip kože nasledili. Baš kao i boja očiju, kose i građa tela i tip kože se nasleđuje.

Generalno , koža čela, nosa i brade u sebi sadrži više lojnih žlezda koje proizvode više sebuma i čine ovaj deo lica problematičnim. Nasuprot ovome, koža obraza i deo oko očiju ima manje lojnih žlezda pa je izvesnije da će ovaj deo biti suv.

Izloženost T-zone nečistoćama

Drugi čest uzrok akni i mitisera na ovom delu lica je sakupljanje prljavštine i masnoće. T-zona je sklona da skuplja nečistoće i masnoće posebno što većina nas ima lošu naviku da dodiruje lice rukama bez obzira da li su čiste ili ne. Nos i brada su najizloženiji dodirima, a klice i nečistoće ostaju na tim delovima do uveče izazivajući pojavu proširenih ili zapušenih pora, mitisere i akne.

Nega kože

Sredstva za negu koja koristite takođe mogu prouzrokovati problematičnu T-zonu. Ako vaši preparati za lice sadrže iritirajuće sastojke, oni mogu pogoršati već postojeće stanje lica.

Okruženje

Okruženje u kome živite takođe može napraviti ogromnu razliku u kvalitetu kože. Često se dešava da kada se preselite u drugu sredinu vaša koža kao da se zbuni – počne da se ponaša neobično i teško ju je vratiti u normalu. Većini nas je u takvoj situaciji, prosto potrebno malo vremena da se organizam navikne na uslove nove sredine i koža se opet vraća u svoje normalno stanje. Drugima je pak potrebno više vremena i dodatne pažnje dok se koža privikne i normalizuje.

Ako ranije niste imali kombinovanu kožu, a preselili ste se u bitno drugačije okruženje, ne očajavajte: posle perioda privikavanja simptomi će nestati.

Stres i hormoni

Stres i hormoni sigurno pogoršavaju stanje kombinovane kože. Produžen stres i hormonalni disbalans prouzrokuju razne poremećaje u celom našem organizmu. Kako je koža poslednji organ koji  prima hranljive materije iz krvotoka, hormonski poremećaj može prouzrokovati pojavu problematične T-zone lica.

Otkrijte sve o bubuljicama od stresa.

Mapa lica

Postoji jedno zanimljivo tumačenje koje nam može biti od pomoći da shvatimo razloge zašto se javlja problematična T-zona lica.

Po ovoj teoriji na svaki deo lica utiče rad jednog organa .

Mapiranje lica  je upravo način da vidimo šta nije u redu i može prouzrokovati poblematičnu T-zonu.

Nega T-zone lica

Zone 1 i 3-ČELO-Sistem za varenje

Čokolada je sinonim za bubuljice ali uopšteno govoreći ako vaša ishrana sadrži velike količine masti to može biti razlog upaljene kože i bubuljica na čelu. Uvrstite u svoju ishranu zeleni čaj bogat antioksidantima i povećajte unos tečnosti da biste očistili ovu zonu.

Zona 2-TROUGAO KOJI ZAKLAPAJU TAČKE U KORENU OBRVA I POLOVINA NOSA- Jetra

Smatra se da su alkohol i mlečni proizvodi glavni razlozi za pojavu bubuljica na ovom delu T-zone, kao i reakcija organizma na alergene iz hrane. Ako sumnjate da ste intolerantni na neku hranu konsultujte lekara, alkohol zamenite zdravim napitcima.

Zona 7-OSTATAK NOSA- Srce

Ovaj deo kože lica je pokriven proširenim porama. Povedite računa da vaše četkice za nanošenje šminke i sve drugo što dolazi u kontakt sa ovim delom lica bude besprekorno čisto. Potrudite se redukujete visok krvni pritisak ako želite da  iznutra očistite ovaj deo lica od bubuljica, mitisera i proširenih pora. Zamenite loše masti  većim unosom voća, povrća, koštunjavih plodova i ribe bogate Omegamasnim kiselinama. I pre svega, konsultujte svog lekara ako imate bilo kakvu sumnju u pogledu zdravlja vašeg srca.

Zona 12-BRADA- Stomak

Ako ste se hranili teškom, masnom i začinjenom hranom ne čudite se što vam je brada pokrivena bubuljicama. Razmotrite primenu detoks dijete, uključite više vlakana u ishranu i vežbajte da biste popravili probavu.Ovo nam se obično dešava u vreme slava i novogodišnjih praznika kada preterujemo sa svim i svačim. Ako do sada ovo niste doveli u vezu sa T-zonom lica obratite pažnju i videćete da je neumerenost u hrani i alkoholu uveko povezana sa stanjem kože.

Kako iznutra pomoći kombinovanoj koži?

Navikli smo da bilo koji tip kože pa i kombinovanu negujemo spolja. Postoji, međutim i nekoliko stvari na koje se treba fokusirati i pomoći joj iznutra. Ključni je balans.

Ovo stoga što je potrebno da hidrirate suve delove lica i da isušite masne delove T-zone.

Evo kako da to učinite:

Pijte vodu!

Da bi koža pravilno funkcionisala najvažnije je da bude hidrirana. Svačija koža reaguje na svoj način na dehidrataciju. Kada govorimo o kombinovanoj koži T-zone delovi klica koji su suvi biće još više pogođeni dok masni delovi neće biti u stanju da apsorbuju višak masnoće koji koža proizvede.

Hidrirajte od iznutra ka spolja! Izazov sa kombinovanom kožom je hidrirati je dovoljno, a ne zapušiti pore. Najbolje je da to uradite iznutra uz pomoć masnih kiselina. Jedite dosta lososa, oraha i lanenog semena. Razmotrite i uzimanje ribljeg ulja i ulja lanenog semena u vidu suplemenata.Suplementi esencijalnih masnih kiselina balansiraju nivo Omega masnih kiselina u organizmu. Ovo je sjajno za osobe sa kombinovanom kožom lica . Iako vam se čini da ćete uzimajući uljne suplemente pogoršati stanje, koža vam se zapravo neće dodatno umastiti. Koža koja prekomerno luči sebum je često isto toliko oštećena kao i suva koža. Radi se prosto o različitoj reakciji na isti stimulans. Kao što znate telo reaguje na najčudnije načine.

Ishrana je posebno važna!

Osigurajte da hranom unesete dovoljno vitamina i minerala jer je to najbolji način pravilne brige o koži pa i onoj problematičnoj na T-zoni. Sve što pojedete ide u vaš krvotok. Od toga šta pojedemo zavisi kako nam je koža ishranjena. Ako ne unosite dovoljno vitamina i minerala, ono malo nutritijenata koje krv sa  sobom nosi će se potrošiti dok stigne do kože koja je poslednji organ u nizu koji dobija hranljive materije iz krvotoka. Jedite tako da hranlivih materija ostane dovoljno i za kožu kad se svi drugi organi namire.

Jedite povrće svih boja!

Pogotovo zeleno i narandžasto. Puno je minerala, beta karotena i vlakana. Jedite fermentisanu hranu. Enzimi iz ovih namirnica pomažu stomaku da bolje prevari hranu što znači organizam bolje iskorisćava hranljive sastojke iz namirnica koje unesemo.

Izbacite iz jelovnika prerađevine i šećer. Ove namirnice samo opterećuju jetru,a ne šalju ništa korisno u naš krvotok što bi nahranilo kožu.

Kako da negujete T-zonu lica?

Evo nekoliko jednostavnih saveta koji mogu biti od velike pomoći ako vas muči problematična T-zona lica:

Izbegavajte jaka sredstva za čišćenje

Proizvodi koji sadrže sulfate, alkohol i sapune isušuju kožu tako što uklanjaju prirodni sebum koji koža stvara. Iako vam se čini da vam baš to treba ovo će zapravo samo podstaći lojne ćelije da proizvode više sebuma. Zato se klonite jakih sredstava za uklanjanje šminke i čišćenje. Radije izaberite micelarnu vodu.Ona uklanja nečistoće i višak masnoće ali ne sadrži deterdžente i druge štetne hemikalije. Micelarna voda i slični prirodni preparati dubinski čiste vašu T-zonu lica a pri tom ne isušuju preterano vaše obraze.

Izbegavajte iritirajuće tonike

Većina tonika koje kupujemo sadrže alkohol, mentol, mirise i slično. Sve su ovo grozni sastojci za vašu kombinovanu kožu. Bacite ih i častite sebe tonikom koji je formulisan od prirodnih sastojaka koji će obezbediti veoma važnu, neutralnu PH vrednost i nahraniti vam kožu.  Vaš izbor, recimo, može biti tonik na bazi ruzmarina. Potražite ga u parfimerijama.

Isprobajte biljna ulja za hidrataciju

Većina hidatantnih krema je formulisana za suvu ili za masnu kožu. Preparati namenjeni normalnoj koži više naginju suvom tipu kože.Vaše lice je podeljena ličnost. Koristite dva preparata- jednu laganiju kremu nanosite na T-zonu lica a drugu masniju i težu na obraze da ih zaštitite od isušivanja. Ovo je dobro rešenje ali je i duplo skuplje. Osim toga, na vašem licu ne postoji ucrtana mapa pa da tačno znate granicu za nanošenje jedne ili druge hidrirajuće kreme.

Ukoliko vam je ovo kombinovano isprobajte prirodna , biljna ulja. Izaberite ona koja će vam hidrirati kožu a neće zapušiti pore. Biljna ulja hrane kožu neophodnim nutritijentima.

Piling

Svakom tipu kože pa i kombinovanom je neophodan piling. Njime se uklanjaju izumrle ćelije sa površine kože, pore se čiste dubinski i uklanjaju se mitiseri. Na T-zoni piling otpušava začepljene pore, a na suvim delovima na obrazima uklanjanjem površinskih izumrlih ćelija dozvoljava hranjljivim materijama da prodru u kožu. Ključ je da kada radite piling budete nežni na obrazima a malo grublje da “išmirglate” T-zonu lica. Isprobajte pilinge na bazi minerala iz Mrtvog mora koji će apsorbovati višak masnoće i otpušiti pore gde treba a da dodatno ne isuše kožu van T-zone.

Hranljiva maska

Izbor maske za kombinovanu kožu može biti težak zadatak. Naime, niste sigurni da li da uzmete onu koja apsorbuje višak masnoće na T-zoni ili onu koja pruža više hidratacije obrazima. Sada je kraj vašoj zbunjenosti Izaberite glinu Mrtvog mora. Ova glina prirodno čisti pore ne isušujući kožu. Potražite proizvod koji pored gline sadrži i zelene alge koje su prirodni izvor masnih kiselina koje popunjavaju oštećenja i hidriraju. Savršena kombinacija.

Izbegavajte sredstva koja zapušavaju pore

Uvek birajte sredstva za negu kože i kozmetičke preparate koji su namenjeni masnom ili kombinovanom tipu kože. Izbegavajte hidratantne proizvode i podloge na bazi petroleja kao što su mineralna ulja.

Birajte proizvode bez mirisa

Vaši su obrazi najverovatnije skloni isušivanju i perutanju.Proizvodi obogaćeni mirisima mogu dodatno iritirati ovaj deo lica. Zato birajte prirodne preparate bez mirisa.

Zaštitite kožu

Kao i drugi tipovi kože, vaša kombinovana koža lica zahteva zaštitu od štetnih spoljašnjih uticaja, pre svega od UV zračenja. Najbolje je nositi šešir u kombinaciji sa kvalitetnim preparatom za UV zaštitu. Tako ćete sačuvati lep, mladalački izgled osetljive kože obraza.

Nega kombinovane kože

Anti-age preparati

Još vam predlažemo da koristite anti-age proizvode. Oni su neophodni vašem tipu kože kao i svakom drugom. Pri izboru preparata koji vašu kožu štiti od stresogenih spoljašnjih faktora, hrani je  i smanjuje oštećenja koja dolaze kao posledicagodina birajte prieparate od prirodnih sastojaka (ne hemijskih i sintetičkih). Veoma važno, to mora biti proizvod koji ne zapušava pore. Anti-age kremu nanesite u debljem sloju na obraze a oskudno na T-zonu. Za predeo oko očiju koristite antirid posebno namenjen toj zoni.

Vežbajte

Kao dodatak vašoj kvalitetnoj dnevnoj rutini koja doprinosi blistavijem tenu-vežbajte. Kada se bavite fizičkom aktivnošću krv brže struji i isporučuje više nutritijenata vašoj koži. Uvrstite u svoje životne navike neku antistres aktivnost.

Stres kožu čini osetljivijom bilo da je masna ili suva. Bilo koja aktivnost koja vama pomaže da se opustite je dobra bilo da to joga, slušanje muzike, šetnja ili šta god vam prija…blagotvorno je za opšte stanje organizma a koža je njegovo ogledalo.