Retinol za lice u detalje: sve što treba da znate

Retinol za lice u detalje: sve što treba da znate

Autor:

Retinol za lice je sastojak koji obećava. On usporava starenje kože, uklanja bore, fleke i akne. Kako? Da li je za vas? Saznajte sve o njemu pre kupovine.

Bezbrojne su priče koje se ispredaju u vezi sa retinolom za lice i bezbroj je nedoumica

Da li su retinol i retinoidi ista stvar?

Kada da počnem sa korišćenjem retinol kreme za lice?

Zar se od retinoinske kiseline ne dobijaju opekotine po licu?

Ovo su samo neka od pitanja koja ste sigurno čuli, ako ih niste i sami postavili. Hajde onda da damo odgovore i otkrijemo pravu istinu u vezi sa retinol kremom za lice.

Šta je retinol i čemu služi?

Retinol je jedan od glavnih sastojaka koji se koristi u industriji za negu kože, a zauzima počasno mesto kada je u pitanju nega kože lica. Dobija se iz vitamina A, koji je inače sastavni deo u strukturi kože.

retinol krema

Retinol se najčešće koristi u kremama koje usporavaju proces starenja i bore se protiv bora i neujednačenosti tonova i pigmenata kože. Deluje tako što ubrzava razmenu ćelija i metabolizam kože i pospešuje stvaranje kolagena.

Kada nanesete kremu sa retinolom, ovaj sastojak se resorbuje unutar kože i sa određenim enzimima stupa u reakciju, pretvarajući se u tretinoin ili jedinjenje poznato kao retinoinska kiselina.

Naša koža konstantno stvara veliki broj ćelija, a retinol poboljšava i ubrzava smenjivanje ćelija sa površinskog sloja kože.

Retinol za lice je magični sastojak koji ima zadatak da pomogne “starim” ćelijama kože da odumru i time pravi put da “mlađe”, sjajnije, glatke i nove ćelije nađu svoj put do površinskih slojeva lica.

Kako starimo, proces smenjivanja “starih” i “novih” ćelija kože lica je sve sporiji. Vremenom, zbog neujednačene i neusklađene ćelijske smene, počinju da se stvaraju bore i koža postaje grublja na dodir.

Ana je uspela da uspori ovaj proces, ali bez retinola. A pošto je bila prezadovoljna rezultatima i rešila se svih bora, podočnjaka i fleka na licu rešila je da podeli svoju priču sa nama. Saznajte i vi kako se može podmladiti lice. Dovoljno je da kliknete na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Retinol, derivat vitamina A, funkcioniše tako što prodire u dublje slojeve kože i stimuliše proizvodnju kolagena, ključnog proteina za održavanje elastičnosti i čvrstine kože. Kada se nanese na kožu, retinol se pretvara u retinoičnu kiselinu, aktivnu formu vitamina A. Ova kiselina se veže za specifične receptore na ćelijama kože, što pokreće niz bioloških procesa koji poboljšavaju strukturu i funkciju kože.

Na molekularnom nivou, retinol pospešuje obnavljanje ćelija, što znači da ubrzava proces u kojem stare, oštećene ćelije zamenjuju novim, zdravijim ćelijama. To pomaže u smanjenju pojave finih linija i bora, jer povećana proizvodnja kolagena čini kožu čvršćom i elastičnijom.

Pored toga, retinol deluje kao blagi eksfolijant, uklanjajući mrtve ćelije sa površine kože, što omogućava novim ćelijama da dođu do izražaja i daje koži svežiji i ujednačeniji izgled. Ove osobine čine retinol izuzetno efikasnim u tretiranju znakova starenja, hiperpigmentacije, i akni, pružajući koži mladalački i ujednačeniji izgled.

Pre nego što krenete u upotrebu retinola, treba vam malo znanja. Neke stvari slično zvuče, ali ne deluju na isti način i mnogi baš tu pogreše pri izboru kreme za lice.

Ima li razlike između retinola, retinoinske kiseline i retinoida?

Retinoidi su se prvi put pojavili na tržištu krajem 70-ih godina kao proizvod namenjen za lečenje akni. Kasnije su korišćeni za lečenje psorijaze, bradavica, pora, nesavršenosti kože izazvane sunčanjem, i na kraju, primenjivani su u anti age programu u vidu retinola i retinoinske kiseline.

Retinol i retinoinska kiselina se nalaze u mnogim preparatima koji rešavaju dermatološke probleme ili se bore protiv vidljivih znakova starenja. Međusobno se razlikuju u jačini delovanja na kožu :

 •  retinol je blaži u delovanju, ali je potrebno i nešto duže vreme da biste uočili željene rezultate
 • retinoinska kiselina jača, brže otklanja dermatološke probleme, ali je najčešće potreban recept da biste mogli doći do preparata koji u sebi sadrži ovaj dragoceni sastojak.

Rezultate delovanja retinoinske kiseline možete primetiti već posle 6-8 nedelja upotrebe, za razliku od retinola gde je potrebno 3-6 meseci za prve uočljive pomake.

Ne treba mešati retinol sa proretinolima (retinol-palmitat, retinol-acetat i retinol-linoleat) koji imaju najslabije i najsporije dejstvo u otklanjanju bora i akni.

Zašto treba koristiti retinol kremu za lice?

Retinol  za lice je ono što bi trebalo da ima na svom noćnom stočiću svaka žena koja primećuje sitne bore i prve znake starenja kože, bez obzira koliko godina ima. Krema za lice sa retinolom deluje na kožu vašeg lica na više različitih načina, a neki od njih su:

 • poboljšava čvrstinu kože i tonus čineći da vezivna vlakna budu gušća i bolje povezana
 • smanjuje vidljivost sitnih linija i bora, naročito u predelu očiju i usana,
 • grubu kožu čini mekšom i prijatnijom na dodir
 • pigmentne mrlje, fleke na koži i oštećenja od sunca postaju manje uočljiva, jer sprečava proizvodnju melanina, tamnog pigmenta
 • smanjuje pore, jer poboljšava ćelijski metabolizam
 • otklanja i zaustavlja rast bradavica
 • sprečava nastanak abnormalnih ćelija na koži, kao što su različite vrste keratoza

Kada treba početi sa korišćenjem kreme sa retinolom?

Svi dermatolozi se slažu u jednom – ne postoji tačno vreme kada bi trebalo da počnete da koristite kreme za lice sa retinolom. Onda kada počnete da razmišljate o borama i kada primetite prve linije na licu, tada bi trebalo da razmišljati o retinoidima.

Znamo da je starenje individualni proces i zavisi od mnogo faktora (genetski potencijal, način života i zdrave navike, klimatski uslovi…), pa je i vreme kada je potrebna retinol krema različito kod različitih osoba.

Metabolizam ćelija kože se znatno usporava u kasnim 20-im, tj. ranim 30-im. Možda je ovo vreme kada treba krenuti sa upotrebom krema sa retinolom, kao blažim oblikom retinoida, a tek u zrelom dobu treba uvesti jače retinoide, kao što je retinoinska kiselina.

Kada započinjete korišćenje retinol kreme za lice, najbolje je da je koristite u malim količinama i noću, zbog fotosenzibilnosti.

Počnite tako što ćete naneti kremu na lice i vrat u količini zrna graška. Sačekajte sledeći dan i vidite da li ima reakcija. Ukoliko primetite bilo kakvu reakciju u vidu crvenila ili iritacije, koristite retinol kremu svako drugo-treće veče, ili uzmite neku blažu kremu za lice sa nižom koncentracijom retinola. Ukoliko nema reakcija, možete da nastavite sa svakodnevnim korišćenjem, s tim što možete povećavati količinu koju nanosite.

Obavezno nakon upijanja kreme sa retinolom (20-ak minuta), nanesite na lice hidratantnu noćnu kremu, a ujutru, nakon umivanja, dnevnu hidrirajuću kremu sa visokim faktorom zaštite od sunca.

Ukoliko je crvenilo, peckanje i perutanje kože lica i dalje prisutno, možete uveče naneti maslinovo ulje na lice, koje je izuzetno hranljivo i bogato masnim kiselinama.

Saveti za korišćenje retinoinske kiseline

Retinoinska kiselina ili retin-A (Retinol Acid) u poređenju sa retinolom daje brže rezultate i efikasnije deluje, ali je zato nikako ne smete koristiti bez prethodne posete lekaru koji vam može preporučiti retinol kremu na recept! Jedino će dermatolog proceniti da li je vaša koža spremna za retin-A, kada, kako i u kojoj koncentraciji ćete ga koristiti.

Ova kiselina deluje brže i efektnije ne samo na bore i prve znake starenja, već i na problematičnu kožu sklonu aknama.

Retinoinska kiselina odlično rešava probleme sa bubuljicama, mitiserima, zapušenim porama.

Ona se koristi u vidu različitih krema ili gelova za lice, primenjuje se isključivo lokalno. Retin-A postoji u različitim koncentracijama, u zavisnosti za koju vrstu problema na koži se koristi:

 • krema sa 0,025% retinoinske kiseline se koristi za poboljšanje opšteg stanja kože lica (tonus, tj. čvrstina, glatkoća…),
 • krema sa 0,5% retinola je pogodna za otklanjanje i ublažavanje bora i sitnih linija na licu i vratu
 • krema sa 0,1% koncentracije se koristi za rešavanje problema na koži, kao što su akne i mitiseri.

Dermatolog će vam u početku prepisati kreme sa manjom koncentracijom retinoinske kiseline, a vremenom, kako se koža bude navikavala na tretman, povećavaće se i koncentracija kiseline, ukoliko je potrebno.

Retin-A koristite noću, oko 20 minuta nakon temeljnog ćišćenja kože, kada je lice suvo. U početku koristite retinoinsku kiselinu svake 2. ili 3. noći, a potom, kako se koža navikava, počnite da je koristite svake večeri.

Ukoliko imate veoma osetljivu kožu lica i prisutne su jače iritacije na retin-A, koristite ga umereno, tretirajući samo one delove lica koji imaju akne, bore, pigmentne mrlje. Generalno nije najbolji izbor za suvu kožu lica, jer može dodatno da isušuje.

Važno je izbegavati prekomernu upotrebu retinola i nanositi ga u tankom sloju kako bi se smanjio rizik od iritacija. Takođe, neophodno je koristiti hidratantne kreme kako bi se održala hidratacija kože i umanjila suvoća koja može nastati usled upotrebe retinola​

Optimalni rezultati korišćenja retinola mogu se očekivati nakon najmanje 12 nedelja redovne upotrebe, ali kod nekih osoba može biti potrebno i duže vreme, u zavisnosti od stanja kože i problema koji se tretiraju​. Ukoliko dođe do iritacije, dermatolozi savetuju da se smanji učestalost upotrebe ili da se koristi proizvod sa nižom koncentracijom retinola. U slučaju ozbiljnijih iritacija, preporučuje se prestanak upotrebe i konsultacija sa dermatologom​​.

Postepeno uvođenje retinola u rutinu nege je ključno!

Postepeno uvođenje retinola u rutinu nege kože je ključno kako bi se izbegle iritacije i omogućilo koži da se prilagodi ovoj snažnoj supstanci. Kada započinjete sa upotrebom retinola, važno je pridržavati se sledećih koraka:

 1. Prva faza – jednom nedeljno: Počnite sa retinolom tako što ćete ga nanositi samo jednom nedeljno. Ovo je važno kako biste omogućili koži da se postepeno privikne na retinol i smanjili rizik od iritacija poput crvenila, suvoće i perutanja.
 2. Druga faza – dvaput nedeljno: Nakon dve do četiri nedelje, ako ne primetite značajne iritacije, možete povećati učestalost nanošenja na dva puta nedeljno. Ovo je još uvek blagi tempo koji omogućava koži da se dalje prilagođava retinolu.
 3. Treća faza – svako drugo veče: Nakon mesec dana, ako koža dobro reaguje, možete početi da koristite retinol svako drugo veče. Važno je pratiti reakcije kože i smanjiti učestalost ako se pojave znakovi iritacije.
 4. Četvrta faza – svakodnevna upotreba: Nakon dva do tri meseca, ako vaša koža dobro podnosi retinol, možete preći na svakodnevnu upotrebu. Ipak, i dalje je važno pažljivo pratiti reakcije kože i po potrebi smanjiti učestalost.

Tokom celog procesa, važno je koristiti hidratantne kreme kako biste umanjili suvoću i iritacije, te obavezno nanositi kremu sa SPF zaštitom tokom dana, jer retinol može povećati osetljivost kože na sunce. Ako se javi jaka iritacija, smanjite učestalost upotrebe i konsultujte se sa dermatologom. Početnici bi trebalo da biraju proizvode sa nižim koncentracijama retinola, poput 0,1%, i postepeno prelaze na jače formulacije.

Korišćenje retinola je najbolje tokom jeseni i zime, kada su sunčevi zraci manje intenzivni. Retinol povećava fotosenzitivnost kože, što znači da može uzrokovati veće oštećenje kože usled izlaganja suncu, uključujući opekotine i hiperpigmentaciju. Zbog toga je obavezno koristiti kreme sa SPF zaštitom svaki dan, čak i tokom oblačnih dana, kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka. SPF zaštita pomaže u sprečavanju dodatnih oštećenja i iritacija koje retinol može izazvati kada je koža izložena suncu.

Korišćenjem retinola tokom hladnijih meseci smanjujete rizik od iritacija i omogućavate koži da se bolje prilagodi ovom moćnom sastojku, dok istovremeno pružate neophodnu zaštitu od sunčevih zraka tokom dana​.

Retinol serum za lice – efikasno sredstvo protiv masne kože

Serumi sa retinolom su možda i bolja stvar od krema i zaista ih morate probati. I kod korišćenja seruma neophodna je postepena adaptacija na retinoil, uz postepeno povećanje količine i učestalosti nanošenja. Kao i kod svih krema za lice sa retinolom, preporučuje se korišćenje noću.

retinol serum za lice

Retinol serum u sebi sadrži veći procenat vode, za razliku od retinol krema, pa je lagane teksture, brzo se upija i ne ostavlja mastan i lepljiv trag na koži.

Pošto utiče na kožu kao blagi piling, odstranjujući mrtvi sloj površinskih ćelija, stvara odličnu podlogu za nanošenje krema sa mnogim hranljivim sastojcima i povećava njihovu apsorpciju u dublje slojeve kože.

Serum retinola je odlično preventivno sredstvo protiv prvih znakova starenja, jer može ukloniti manje linije i bore na vratu i licu. Odličan je i kao preventivno sredstvo protiv akni, jer čisti pore i ne dozvoljava im da se zapuše.

Retinol serum isušuje kožu, normalizuje lučenje sebuma, pa se toplo preporučuje osobama sa masnom kožom koja se stalno sija. Odlično je i antioksidantno sredstvo koje uništava slobodne radikale na koži, koji se razvijaju usled štetnog dejstva sunca, dima i zagađenja iz vazduha.

Kreme sa retinolom

Kreme sa retinolom su popularan izbor za svakodnevnu negu kože. One kombinuju retinol sa hidratantnim sastojcima koji pomažu u smanjenju potencijalne iritacije i suvoće kože. Ove kreme su odlične za osobe sa suvom do normalnom kožom i za one koji žele blagu, ali efikasnu anti-age negu. Kreme sa retinolom takođe mogu biti formulisane sa dodatnim sastojcima poput hijaluronske kiseline ili peptida za dodatne benefite​​.

Koncentrati sa retinolom

Koncentrati sa retinolom su formulacije sa najvišim koncentracijama aktivnog sastojka. Oni su idealni za iskusne korisnike retinola i za tretiranje specifičnih problema kao što su duboke bore i ozbiljna hiperpigmentacija. Koncentrati su obično gušće teksture i nanose se u manjim količinama. Zbog svoje jačine, ovi proizvodi se koriste sa oprezom i preporučuje se konsultacija sa dermatologom pre početka upotrebe​ .

Odabir proizvoda prema tipu kože i problemima

 • Suva i osetljiva koža: Početnicima i osobama sa suvom ili osetljivom kožom preporučuju se kreme sa nižom koncentracijom retinola koje sadrže dodatne hidratantne sastojke. Ove formulacije pomažu u smanjenju iritacije i suvoće​ .
 • Masna i problematična koža: Serumi sa retinolom su idealni za masnu kožu sklonu aknama, jer se brzo apsorbuju i ne ostavljaju masni trag. Ovi serumi često sadrže dodatne antibakterijske i seboregulatorne sastojke koji pomažu u kontroli akni i smanjenju sebuma​.
 • Normalna i mešovita koža: Osobe sa normalnom ili mešovitom kožom mogu koristiti širok spektar proizvoda sa retinolom, uključujući i kreme i serume. Preporučuje se postepeno uvođenje retinola i korišćenje hidratantne kreme kako bi se održala ravnoteža vlage u koži​.

Biranje pravog proizvoda sa retinolom zavisi od vašeg tipa kože i specifičnih potreba. Uvek je važno početi sa nižim koncentracijama i postepeno povećavati upotrebu kako bi se koža prilagodila i kako bi se izbegle iritacije. Redovna upotreba retinola, uz adekvatnu hidrataciju i zaštitu od sunca, može značajno poboljšati izgled i zdravlje kože, pružajući joj mladalački i blistav izgled.

Retinol i akne

Korišćenjem retinol kreme za lice izaziva se smanjenje i nestajanje akni, jer odumiranjem površinskih slojeva ćelija otvaraju se pore, te ne može doći do taloženja masnoće, epitela i nečistoća unutar njih.

Krema sa retinolom smanjuje  upalu i crvenilo na licu nastalo usled dejstva bakterija, taloženjem masnoća i preteranog rada lojnih žlezda. Izazivajući piling kože, retinol kreme za lice smanjuju vidljivost ožiljaka od akni.

Iako smo rekli da retinoinska kiselina veoma uspešno rešava problem akni, nisu sve akne iste vrste i sastava, pa i efikasnost retinoida nije podjednaka. Ukoliko su akne upaljene, crvene, bolne (papule i pustule), upotreba sredstava sa retinoinskom kiselinom može samo pogoršati stanje i povećati već postojeću upalu i iritaciju. Zato je najpametnije da posetite dermatologa koji će vam, na osnovu stanja i izgleda akni, odrediti koju vrstu kreme sa retinolom ćete koristiti ili da pređete na neku blagu, prirodnu varijantu koja ne izaziva iritacije.

Pored topikalnih, za akne se najviše preporučuju retinoidi u vidu tableta kao što je Roakutan. Desjtvo ovoh leka nje zanemarljivo, zato bez lekara nemojte da posežete za njim.

Ko ne treba da koristi retinol kremu?

Ukoliko inače imate bilo kakav ekcem ili rozaceu, ne bi trebalo da koristite kremu sa retinolom, jer možete izazvati pogoršanje postojećeg stanja.

Kombinovanao korišćenje retinola i  glikolne kiseline ili benzoil-peroksida se ne preporučuje, jer svi isušuju kožu, pa može doći do preterane i nagle iritacije kože.

Retinol kreme za lice se takođe ne preporučuju trudnicama i dojiljama zbog mogućnosti štetnog uticaja na plod

Iskustva sa retinol kremama i najčešće zablude pri upotrebi

Većina ljudi koji koriste kreme za lice sa retinolom su se manje-više susretali sa određenim nedoumicama i zabludama u delovanju i korišćenju ovih proizvoda.

Evo nekoliko primera poteškoća i pogrešnih tumačenja pri korišćenju kreme sa retinolom za lice:

 • Retinol i sunce nisu dobar spoj. Ovakva kozmetika je rizična pri sunčanju i izaziva opekotine- retinoidi se razgrađuju pri sunčevoj svetlosti i postaju neaktivni, zato se čuvaju u tamnim pakovanjima i najbolje ih je koristiti kao noćnu kremu. Retinol kremu možete koristite u dnevnoj varijanti, ali je neophodno da preko sloja kreme sa retinolom nanesete deblji sloj kreme za sunčanje sa visokim faktorom zaštite.
 • Prve rezultate delovanja kreme sa retinolom videćete već posle 4-6 nedelja – kako bismo samo voleli da je tako! Iako na svakoj retinol kremi piše da se prvi rezultati vide posle nekoliko nedelja, realnost je malo drugačija. Prema tvrdnjama dermatologa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Mičigenu, potrebno je minimum 12 nedelja (3 meseca) kako biste videli određeni pomak. Naravno, kod pojedinih slučajeva je potreban i duži vremenski period, u zavisnosti od stanja kože i veličine problema koji se tretira. Zato ne odustajte i ne gubite nadu, bar tokom prva 3 meseca.
 • “Slabije” retinol kreme za lice deluju isto kao i one “jače”. Na etiketi mnogih krema sa retinolom stoji natpis “osetljiva koža”. Dermatolozi nam otkrivaju da je to, u stvari, izraz koji znači da krema sadrži slabiju koncentraciju aktivnih sastojaka. Ipak, ovakve kreme se veoma preporučuju, jer krama sa “slabijim” retinoidima čini odličnu bazu i pripremu ćelija kože da se polako priviknu na retinoide, pa nakon nekoliko nedelja možete preći i na one jače retinol kreme.
 • Prestanite da koristite kremu sa retinolom ako vam je koža iritirana – iritacija kože nakon dodavanja vitamina A u vidu retinola je normalna reakcija koja nestaje posle 2-3 nedelje korišćenja, jer se ćelije naviknu (postanu tolerantne) na ovaj sastojak. Naravno, govorimo o crvenilu, isušenosti kože i perutanju u blažem obliku, koje je u granicama normalnog. Ukoliko je iritacija većeg obima i remeti vaše svakodnevne aktivnosti, smanjite upotrebu krema na jednom nedeljno ili koristite one retinoidne kreme koje imaju nižu koncentraciju retinola.
 • Dok ste na odmoru ne koristite kremu sa retinolom –  ukoliko kožu lica izložite delovanju nekim dodatnim iritirajućim faktorima, kao što je so iz morske vode, jače sunce tokom skijanja ili dugotrajna putovanja, može doći do jaće iritacije. Zato se preporučuje da tokom odmora nanosite češće hidratantne kreme, koje će zaštititi kožu na koju je nanet retinol.
 • Nakon 6 meseci treba prestati sa upotrebom retinola – mnogi dermatolozi (i klinička ispitivanja) su potvrdili da retinoidi iskazuju svoja maksimalna dejstva tokom perioda od godinu danaa. Postavlja se pitanje šta raditi nakon te godine – da li ukinuti korišćenje retinola i preći na neke druge sastojke? Odgovor gotovo svih dermatologa je da treba uvesti kreme koje sadrže jače koncentracije retinola, kako bi se sprečio proces pojave novih bora usled nedostatka kolagena, a nikako ukidati korišćenje.

Koliko koštaju retinol kreme?

Ono što morate odmah znati, ukoliko rešite da koristite retinol kreme, jeste da su cene ovakvih proizvoda visoke.

Cena kreme zavisi od koncentracije retinola, tj. jačine delovanja, kao i od toga da li koristite kremu poznate robne marke ili poznatog proizvođača. Ponuda na tržištu je raznovrsna, pa možete naći retinol kremu u rasponu od 2000 do čak 10000 dinara.

Najbolji retinol za lice

Vodeći se iskustvima drugih i na osnovu naše male ankete, izdvojili smo neke preparate kojiimaju retinol i mogu da utiču na vaš bolji izgled.

 • Loreal Paris noćni serum za lice sa retinolom
 • La roche posay retinol serum sa vitaminom B3
 • Ordinary retiniol serum
 • eveline krema sa retinolom i morskim algama
 • Revuele noćna krema sa retinolom i peptidima

Pre no što donesete konačnu odluku, setite se da brendirani proizvodi u sebi sadrže retinol sa veoma hidratantnim i hranljivim sastojcima koji maksimalno štite kožu od iritacija. Osim njih možete naći i obične apotekarske kreme sa retinolom. 

Retinol i vitamin C – važno je znati!

Ova kombinacija je bomba za lice, ali samo ako se koristi pravilno. Tada koža bude zaglađenija i mekša. No, ne treba ih koristiti u isto vreme. Vitamin C možete staviti ujutru ili preko dana. On potpomaže sintezu kolagena i osvežava izgled lica. Preko njega obavezno kremu sa zaštitnim faktorom.

Retinol je najbolje da korisite uveče pred spavanje.

Ima li retinol za lice alternativu?

Iako je jako popularan izbor, mi znamo da kozmetika nudi i bolje. Retinol posle 6 meseci treba ostaviti, a onda stagnira i nega.  Ne mora tako.

Izaberite prirodnu kremu za lice koja je bezbedna i za dan i za noć. Naš savet je Neborela krema koja sadrži neodermyl, hijaluron i mnoštvo prirodnih aktivnih supstanci. Probajte je jednom i uvek ćete joj se vraćati!

Iskustva sa retinolom za lice

Da je loš, ne bi bio toliko popularan. Žene vole ove kreme jer im je koža mekana, glatka i nežnija na dodir. Ipak, mnoge su se i opekle jer nisu znale da ga može biti u različitim koncentracijama i da sa uvođenjem i prilagođavanjem kože treba krenuti polako. One su iskusile iritaciju, crvenilo i do pravih efekata retinola za lice nisu ni došle.

Vi sada znate kako treba sa njim, a ako mislite da će još nekome biti korisni – podelite ovaj tekst.