Kako deluje retinol krema za lice i kada je treba koristiti

Kako deluje retinol krema za lice i kada je treba koristiti

Autor:

Ne verujete da retinol krema za lice usporava starenje kože, uklanja bore, fleke i akne? Krenimo u otkrivanje tajne njenog delovanja.

Bezbrojne su priče koje se ispredaju u vezi sa retinol kremama za lice.

Da li su retinol i retinoidi ista stvar?

Kada da počnem sa korišćenjem retinol kreme za lice?

Zar se od retinoinske kiseline ne dobijaju opekotine po licu?

Ovo su samo neka od pitanja koja ste sigurno čuli, ako ih niste i sami postavili. Hajde onda da damo odgovore i otkrijemo pravu istinu u vezi sa retinol kremom za lice.

Šta je retinol i čemu služi?

Retinol je jedan od glavnih sastojaka koji se koristi u industriji za negu kože, a zauzima počasno mesto kada je u pitanju nega kože lica. Dobija se iz vitamina A, koji je inače sastavni deo u strukturi kože.

Retinol se najčešće koristi u kremama koje usporavaju proces starenja i bore se protiv bora i neujednačenosti tonova i pigmenata kože. Retinol ubrzava metabolizam ćelija kože i pospešuje stvaranje kolagena.

Kada nanesete kremu sa retinolom, ovaj sastojak se resorbuje unutar kože i sa određenim enzimima stupa u reakciju, pretvarajući se u tretinoin ili jedinjenje poznato kao retinoinska kiselina.

Naša koža konstantno stvara veliki broj ćelija, a retinol poboljšava i ubrzava smenjivanje ćelija sa površinskog sloja kože.

Retinol je magični sastojak koji ima zadatak da pomogne “starim” ćelijama kože da odumru i time pravi put da “mlađe”, sjajnije, glatke i nove ćelije nađu svoj put do površinskih slojeva lica.

Kako starimo, proces smenjivanja “starih” i “novih” ćelija kože lica je sve sporiji. Vremenom, zbog neujednačene i neusklađene ćelijske smene, počinju da se stvaraju bore i koža postaje grublja na dodir.

Ana je uspela da uspori ovaj proces. A pošto je bila prezadovoljna rezultatima i rešila se svih bora, podočnjaka i fleka na licu rešila je da podeli svoju priču sa nama. Saznajte i vi kako se može podmladiti lice. Dovoljno je da kliknete na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Ima li razlike između retinola, retinoinske kiseline i retinoida?

retinoidi

Retinoidi su se prvi put pojavili na tržištu krajem 70-ih godina kao proizvod namenjen za lečenje akni.

Kasnije su korišćeni za lečenje psorijaze, bradavica, pora, nesavršenosti kože izazvane sunčanjem, i na kraju, primenjivani su u antiejdžing programu u vidu retinola i retinoinske kiseline.

Retinol i retinoinska kiselina se nalaze u mnogim preparatima koji rešavaju dermatološke probleme ili se bore protiv vidljivih znakova starenja. Međusobno se razlikuju u jačini delovanja na kožu : retinol je blaži u delovanju, ali je potrebno i nešto duže vreme da biste uočili željene rezultate, dok je retinoinska kiselina jača, brže otklanja dermatološke probleme, ali je najčešće potreban recept da biste mogli doći do preparata koji u sebi sadrži ovaj dragoceni sastojak.

Rezultate delovanja retinoinske kiseline možete primetiti već posle 6-8 nedelja upotrebe, za razliku od retinola gde je potrebno 3-6 meseci za prve uočljive pomake.

Ne treba mešati retinol sa proretinolima (retinol-palmitat, retinol-acetat i retinol-linoleat) koji imaju najslabije i najsporije dejstvo u otklanjanju bora i akni.

Zašto treba koristiti retinol kremu za lice?

Retinol krema za lice je ono što bi trebalo da ima na svom noćnom stočiću svaka žena koja primećuje sitne bore i prve znake starenja kože, bez obzira koliko godina ima. Krema za lice sa retinolom deluje na kožu vašeg lica na više različitih načina, a neki od njih su:

 • poboljšava čvrstinu kože i tonus čineći da vezivna vlakna budu gušća i bolje povezana
 • smanjuje vidljivost sitnih linija i bora, naročito u predelu očiju i usana,
 • grubu kožu čini mekšom i prijatnijom na dodir
 • pigmentne mrlje, fleke na koži i oštećenja od sunca postaju manje uočljiva, jer sprečava proizvodnju melanina, tamnog pigmenta
 • smanjuje pore, jer poboljšava ćelijski metabolizam
 • otklanja i zaustavlja rast bradavica
 • sprečava nastanak abnormalnih ćelija na koži, kao što su različite vrste keratoza

Kada treba početi sa korišćenjem kreme sa retinolom?

Svi dermatolozi se slažu u jednom – ne postoji tačno vreme kada bi trebalo da počnete da koristite kreme za lice sa retinolom. Onda kada počnete da razmišljate o borama i kada primetite prve linije na licu, tada bi trebalo da razmišljati o retinoidima.

Znamo da je starenje individualni proces i zavisi od mnogo faktora (genetski potencijal, način života i zdrave navike, klimatski uslovi…), pa je i vreme kada je potrebna retinol krema različito kod različitih osoba.

Metabolizam ćelija kože se znatno usporava u kasnim 20-im, tj. ranim 30-im. Možda je ovo vreme kada treba krenuti sa upotrebom krema sa retinolom, kao blažim oblikom retinoida, a tek u zrelom dobu treba uvesti jače retinoide, kao što je retinoinska kiselina.

Kada započinjete korišćenje retinol kreme za lice, najbolje je da je koristite u malim količinama i noću, zbog fotosenzibilnosti.

Počnite tako što ćete naneti kremu na lice i vrat u količini zrna graška. Sačekajte sledeći dan i vidite da li ima reakcija. Ukoliko primetite bilo kakvu reakciju u vidu crvenila ili iritacije, koristite retinol kremu svako drugo-treće veče, ili uzmite neku blažu kremu za lice sa nižom koncentracijom retinola. Ukoliko nema reakcija, možete da nastavite sa svakodnevnim korišćenjem, s tim što možete povećavati količinu koju nanosite.

Obavezno nakon upijanja kreme sa retinolom (20-ak minuta), nanesite na lice hidratantnu noćnu kremu, a ujutru, nakon umivanja, dnevnu hidrirajuću kremu sa visokim faktorom zaštite od sunca.

Ukoliko je crvenilo, peckanje i perutanje kože lica i dalje prisutno, možete uveče naneti maslinovo ulje na lice, koje je izuzetno hranljivo i bogato masnim kiselinama.

Saveti za korišćenje retinoinske kiseline

Retinoinska kiselina ili retin-A (Retinol Acid) u poređenju sa retinolom daje brže rezultate i efikasnije deluje, ali je zato nikako ne smete koristiti bez prethodne posete lekaru! Jedino će dermatolog proceniti da li je vaša koža spremna za retin-A, kada, kako i u kojoj koncentraciji ćete ga koristiti.

Ova kiselina deluje brže i efektnije ne samo na bore i prve znake starenja, već i na problematičnu kožu sklonu aknama.

Retinoinska kiselina odlično rešava probleme sa bubuljicama, mitiserima, zapušenim porama.

Ona se koristi u vidu različitih krema ili gelova za lice, primenjuje se isključivo lokalno. Retin-A postoji u različitim koncentracijama, u zavisnosti za koju vrstu problema na koži se koristi:

 • krema sa 0,025% retinoinske kiseline se koristi za poboljšanje opšteg stanja kože lica (tonus, tj. čvrstina, glatkoća…),
 • krema sa 0,5% je pogodna za otklanjanje i ublažavanje bora i sitnih linija na licu i vratu
 • krema sa 0,1% koncentracije se koristi za rešavanje većih problema na koži, kao što su akne i mitiseri.

Dermatolog će vam u početku prepisati kreme sa manjom koncentracijom retinoinske kiseline, a vremenom, kako se koža bude navikavala na tretman, povećavaće se i koncentracija kiseline, ukoliko je potrebno.

Retin-A koristite noću, oko 20 minuta nakon temeljnog ćišćenja kože, kada je lice suvo. U početku koristite retinoinsku kiselinu svake 2. ili 3. noći, a potom, kako se koža navikava, počnite da je koristite svake večeri.

Ukoliko imate veoma osetljivu kožu lica i prisutne su jače iritacije na retin-A, koristite ga umereno, tretirajući samo one delove lica koji imaju akne, bore, pigmentne mrlje.

Retinol serum – efikasno sredstvo protiv masne kože

retinol krema za lice

 

Serumi za lice su možda i bolja stvar od krem i zaista ih morate probati. Retinol serum je još jedna vrsta retinoida koji predstavlja tzv. “hranljive” retinol kreme za lice.  Prema jačini delovanja spada u sredstvo koje se nalazi negde na “sredini” – jači je od retinola, a slabiji od retinoinske kiseline. I kod korišćenja seruma neophodna je postepena adaptacija na retinoil, uz postepeno povećanje količine i učestalosti nanošenja. Kao i kod svih krema za lice sa retinolom, preporučuje se korišćenje noću.

Retinol serum u sebi sadrži veći procenat vode, za razliku od retinol krema, pa je lagane teksture, brzo se upija i ne ostavlja mastan i lepljiv trag na koži.

Pošto utiče na kožu kao blagi piling, odstranjujući mrtvi sloj površinskih ćelija, stvara odličnu podlogu za nanošenje krema sa mnogim hranljivim sastojcima i povećava njihovu apsorpciju u dublje slojeve kože.

Serum retinola je odlično preventivno sredstvo protiv prvih znakova starenja, jer može ukloniti manje linije i bore na vratu i licu. Odličan je i kao preventivno sredstvo protiv akni, jer čisti pore i ne dozvoljava im da se zapuše.

Retinol serum isušuje kožu, normalizuje lučenje sebuma, pa se toplo preporučuje osobama sa masnom kožom koja se stalno sija. Odlično je i antioksidantno sredstvo koje uništava slobodne radikale na koži, koji se razvijaju usled štetnog dejstva sunca, dima i zagađenja iz vazduha.

Retinol kreme za lice u borbi protiv akni

Korišćenjem retinol kreme za lice izaziva se smanjenje i nestajanje akni, jer odumiranjem površinskih slojeva ćelija otvaraju se pore, te ne može doći do taloženja masnoće, epitela i nečistoća unutar njih.

Krema sa retinolom smanjuje  upalu i crvenilo na licu nastalo usled dejstva bakterija, taloženjem masnoća i preteranog rada lojnih žlezda. Izazivajući piling kože, retinol kreme za lice smanjuju vidljivost ožiljaka od akni.

Iako smo rekli da retinoinska kiselina veoma uspešno rešava problem akni, nisu sve akne iste vrste i sastava, pa i efikasnost retinoida nije podjednaka. Ukoliko su akne upaljene, crvene, bolne (papule i pustule), upotreba sredstava sa retinoinskom kiselinom može samo pogoršati stanje i povećati već postojeću upalu i iritaciju. Zato je najpametnije da posetite dermatologa koji će vam, na osnovu stanja i izgleda akni, odrediti koju vrstu kreme sa retinolom ćete koristiti ili da pređete na neku blagu, prirodnu varijantu koja ne izaziva iritacije.

Ko ne treba da koristi retinol kremu?

Ukoliko inače imate bilo kakav ekcem ili rozaceu, ne bi trebalo da koristite kremu sa retinolom, jer možete izazvati pogoršanje postojećeg stanja.

Kombinovanao korišćenje retinola i  glikolne kiseline ili benzoil-peroksida se ne preporučuje, jer svi isušuju kožu, pa može doći do preterane i nagle iritacije kože.

Retinol kreme za lice se takođe ne preporučuju trudnicama i dojiljama zbog mogućnosti štetnog uticaja na plod

Iskustva sa retinol kremama i najčešće zablude pri upotrebi

 

Većina ljudi koji koriste kreme za lice sa retinolom su se manje-više susretali sa određenim nedoumicama i zabludama u delovanju i korišćenju ovih proizvoda.

Evo nekoliko primera poteškoća i pogrešnih tumačenja pri korišćenju kreme sa retinolom za lice:

 • Retinol kreme su rizične pri sunčanju i izazivaju opekotine– retinoidi se razgrađuju pri sunčevoj svetlosti i postaju neaktivni, zato se čuvaju u tamnim pakovanjima i najbolje ih je koristiti kao noćnu kremu. Retinol kremu možete koristite u dnevnoj varijanti, ali je neophodno da preko sloja kreme sa retinolom nanesete deblji sloj kreme za sunčanje sa visokim faktorom zaštite.
 • Prve rezultate delovanja kreme sa retinolom videćete već posle 4-6 nedelja – kako bismo samo voleli da je tako! Iako na svakoj retinol kremi piše da se prvi rezultati vide posle nekoliko nedelja, realnost je malo drugačija. Prema tvrdnjama dermatologa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Mičigenu, potrebno je minimum 12 nedelja (3 meseca) kako biste videli određeni pomak. Naravno, kod pojedinih slučajeva je potreban i duži vremenski period, u zavisnosti od stanja kože i veličine problema koji se tretira. Zato ne odustajte i ne gubite nadu, bar tokom prva 3 meseca.
 • “Slabije” retinol kreme za lice deluju isto kao i one “jače”. Na etiketi mnogih krema sa retinolom stoji natpis “osetljiva koža”. Dermatolozi nam otkrivaju da je to, u stvari, izraz koji znači da krema sadrži slabiju koncentraciju aktivnih sastojaka. Ipak, ovakve kreme se veoma preporučuju, jer krama sa “slabijim” retinoidima čini odličnu bazu i pripremu ćelija kože da se polako priviknu na retinoide, pa nakon nekoliko nedelja možete preći i na one jače retinol kreme.
 • Prestanite da koristite kremu sa retinolom ako vam je koža iritirana – iritacija kože nakon dodavanja vitamina A u vidu retinola je normalna reakcija koja nestaje posle 2-3 nedelje korišćenja, jer se ćelije naviknu (postanu tolerantne) na ovaj sastojak. Naravno, govorimo o crvenilu, isušenosti kože i perutanju u blažem obliku, koje je u granicama normalnog. Ukoliko je iritacija većeg obima i remeti vaše svakodnevne aktivnosti, smanjite upotrebu krema na jednom nedeljno ili koristite one retinoidne kreme koje imaju nižu koncentraciju retinola.
 • Dok ste na odmoru ne koristite kremu sa retinolom –  ukoliko kožu lica izložite delovanju nekim dodatnim iritirajućim faktorima, kao što je so iz morske vode, jače sunce tokom skijanja ili dugotrajna putovanja, može doći do jaće iritacije. Zato se preporučuje da tokom odmora nanosite češće hidratantne kreme, koje će zaštititi kožu na koju je nanet retinol.
 • Nakon 6 meseci treba prestati sa upotrebom retinola – mnogi dermatolozi (i klinička ispitivanja) su potvrdili da retinoidi iskazuju svoja maksimalna dejstva tokom perioda od godinu danaa. Postavlja se pitanje šta raditi nakon te godine – da li ukinuti korišćenje retinola i preći na neke druge sastojke? Odgovor gotovo svih dermatologa je da treba uvesti kreme koje sadrže jače koncentracije retinola, kako bi se sprečio proces pojave novih bora usled nedostatka kolagena, a nikako ukidati korišćenje.

Koliko koštaju retinol kreme?

Ono što morate odmah znati, ukoliko rešite da koristite retinol kreme, jeste da su cene ovakvih proizvoda visoke.

Cena kreme zavisi od koncentracije retinola, tj. jačine delovanja, kao i od toga da li koristite kremu poznate robne marke ili poznatog proizvođača. Ponuda na tržištu je raznovrsna, pa možete naći retinol kremu u rasponu od 2000 do čak 10000 dinara.

Pre no što donesete konačnu odluku, setite se da brendirani proizvodi u sebi sadrže retinol sa veoma hidratantnim i hranljivim sastojcima koji maksimalno štite kožu od iritacija

I ne zaboravite da retinol krema uspešno rešava problem bora i zaustavlja vreme na vašem licu, a to je nešto što, priznaćete, nema cenu!