Uklonite bore oko očiju na ove načine!

Uklonite bore oko očiju na ove načine!

Bore oko očiju su prvi znakovi starenja na našem licu. Želite da ih uklonite? Onda saznajte zašto nastaju i na koje ih se sve načine možete rešiti.

Pre svega treba da znate da su one  vrlo često posledica neadekvatne nege lice i loših navika. To može da dovede do toga da se pojave bore oko očiju u dvadesetim i da vi tada izgledate mnogo starije nego što jeste. Ali to je samo jedan od razloga.

Da biste na vreme sprečili ovu pojavu, a prevencija je najbolji lek, kao i da biste je uklonili , neophodno je da shvatite gde grešite, da li uopšte grešite i odakle vam znaci starenja na licu?

Zato, krenimo redom.

Uzrok bora oko očiju

Ukoliko pažljivo pogledate svoje lice, neće vam promaći činjenica da je koža ispod i oko očiju tanja od one u predelu obraza. Samim tim, ovaj deo lica je skloniji promenama koje nas čine starijim, bilo da su u pitanju tamni podočnjaci ili fine linije.

Uzrok nastanka tih promena delom je u mimici lica. 

Koža reaguje na pokrete lica koje često pravimo. Što bi reklo Bijelo dugme “ Bore vam prave i suze i smijeh“. Upravo smeh će vam napraviti bore oko očiju, a može biti i uzrok nabora na koži oko usana.  Ove bore koje nastaju zbog učestalih pokreta lica nazivaju se mimičke bore. Nalaze se na slepoočnicama i lepezastog su oblika. U narodu su još poznate i kao „vranine noge“ i to su jedne od prvih finih linija i bora koje se javljaju na licu.

No, one ne moraju nužno biti samo tu, nego se mogu naći i u predelu podočnjaka. Ovde je uzrok najčešće suva koža ispod ispod očiju. Ove bore obično se javljaju u vidu usečene crte ispod očiju.

Razumevanje različitih tipova bora koji se javljaju u gornjoj trećini lica ključno je za njihovo efikasno tretiranje.

 • Mimične bore su rezultat čestog pokretanja mišića lica prilikom izražavanja emocija, poput smeha ili zabrinutosti. Ove bore se javljaju kao finije linije i postaju dublje s vremenom.
 • Dinamične bore nastaju usled konstantne aktivnosti mišića, postaju vidljive čak i kada lice miruje.
 • Naposletku, emocionalne bore odražavaju dugotrajnu ekspresiju određenih emocija.

Pored toga, jedan od glavnih uzroka je nedovoljna je nega kože, kao i neke loše navike koje utič na izgled kože oko očiju . Ovo su glavne:

 •  provodite dosta vremena na Suncu bez odgovarajuće zaštite za oči i kožu, kako u vidu kreme ili naočara. To dovodi do toga da se više mrštite i eto pokreta koji stvaraju bore. Takođe, Sunce utiče na slabljenje kolagenskkih veza u koži što dovodi do boranja lica. Zato je nephodno da uvek koristite kremu za lice sa zaštitnim faktorom.
 • koristite jaku šminku koja isušuje ovaj predeo i smanjuje elastičnost. Koža koja nije elastična teže se vraća u prvobitni položaj nakon nabiranja.
 • perete lice agresivnim sredstvima za pranje lica. I običan sapun je u ovoj kategoriji. To dovodi do isušivanja kože lica. Isušena koža je manje elastična, kruta, neprilagodljiva i sklonija borama.
 • Ne skidate šminku pre spavanja. Koža se noću regeneriše. Ako to ne uspe, nastaju bore. Ovo se neće baš desiti preko noći, ali budite sigurni da ovom navikom doprinosite tome. Umesto toga, poželjnije je da koži obezbedite adekvatnu noćnu kremu.
 • ne koristite nikakvu negu za lice koja hidridra kožu lica, a hidratacija kože je veoma važna. Nedostatak ovakve nege se prvo pokaže gde je koža najtanja.
 • Pušite, što dodatno utiče na kvalitet  kože koja je izložena svakodnevno toksinima iz cigareta.
 • Često trljate oči čime faktički fizički utičete na slabljenje kože oko očiju.
 • Bore od spavanja: Spavate na boku, sa glavom uronjenom u jastuk, što može naborati lice.

Tu su i neki faktori na koje je teže uticati, a odnose se na genetske predispozicije. 

Gubitak kolagena, koji je prirodan proces starenja, smanjuje elastičnost kože i doprinosi pojavi bora. Izlaganje suncu dodatno ubrzava ovaj proces jer UV zraci oštećuju kolagen i elastin u koži.

Prve bore oko očiju obično se pojavljuju u kasnim 20-im ili ranim 30-im godinama. Ovo je rezultat prirodnog procesa starenja, kada koža počinje da gubi kolagen i elastin, proteine odgovorne za elastičnost i čvrstoću kože. Ponavljajući izrazi lica, kao što su smeh i mrštenje, dodatno doprinose formiranju bora. Faktori kao što su izlaganje suncu, pušenje, i dehidracija mogu ubrzati pojavu prvih bora. Prevencija uključuje redovnu hidrataciju kože, korišćenje krema sa SPF faktorom, i zdrav način života.

Aleksandra je primetila ovakvu pojavu na svom licu i nije mogla da se pomiri sa njom. Ali znate šta? Uspela je da se reši svih bora i podočnjaka koje je imala. Koža joj je sada zategnuta i izgleda nekoliko godina mlađe. Saznajte njen trik i pročitajte iskustvo koje je podelila sa nama. Može i vama pomoći. Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Da li ste se pronašli svoj uzrok u nekoj od gore navedenih navika?

Super, jer onda znate šta da izbegavate ako želite da duže izgledate mlađe i sprečite bore očiju. Ukoliko ste u nedoumici šta tačno treba da radite, evo saveta u tom pravcu.

Kako sprečiti nastanak bora oko očiju

Ovo može delovati vrlo zahtevno, jer kada pročitate, shvatićete da je sve što radite potencijalni uzrok ovog problema.

bore oko očiju uzroci

 • Izbegavajte direktno izlaganje suncu. To nikako ne znači da treba ceo dan da sedite u zatvorenom prostoru , ali nemojte da preterujete. Posebno vodite računa tokom letnjeg perioda kada je jačina UVA i  UVB zračenja veća. Obavezno koristite zaštitnu kremu, naočare i šešir.
 • Pijte dovoljno vode. Jedan od načina da hidirirate kožu lica jeste nanošenje krema za lice, ali ne smete preskočiti onaj glavni – dovoljan unos tečnosti u organizam. Dehidrirana koža postaje suva, sklona borama, a prva na udaru je ta tanka osetljiva regija oko očiju.
 • Promenite svoju ishranu. Ukoliko već to ne radite, unesite u nju više svežeg voća, lisnatog povrća i ribe.
 • Izbegavajte preterano izlaganje hloru iz bazena, pa i slanoj vodi. Ukoliko se bavite plivanjem, što je super za zdravlje i kondiciju, nosite zaštitu za oči!
 • Spavajte barem 8 sati dnevno. Nedovoljno sna i umor, pokazaće se prvo na vašim očima, pogotovo ako vam je tako nešto svakodnevna navika.
 • Ostavite pušenje.Verovali ili ne, ali studije rađene 70-ih godina prošlog veka pokazale su da pušenje ima veći efekat na pojavu bora od izlaganja suncu.Ono  sužava površinske krvne sudove a time narušava normalnu površinsku cirkuaciju i dotok hranjivih materija i kiseonika do kože.  Saznajte šta su pušačke bore.
 • Redovno koristite kreme za predeo oko očiju i obavezno birajete one prirodne. Ali ne čekajte da se bore pojave da steknete tu rutinu nego počnite već danas. Kozmetika ovok tipa treba da sadrži hijaluronsku kiselinu, ali i sastojke koji aktiviraju kolagen u koži kao što je neodermyl o kojem se nedovoljno govori.
 • Isprobajte masažu lica i uvrstite je u svoju svakodnevnu negu. Zogan masaža je jednostavna i lako je možete uvrstiti u svoju rutinu.
 • Fizički se aktivirajte. To doprinosi boljoj prokrvljenosti tela – pa i kože. Time se koža lakše regeneriše.
 • Izbegavajte stres. Pokušajte da ne reagujete preterano na stresne situacije.

Prvo i osnovno što treba da uradite je svakako – nega.

A kako ona treba da izgleda?

Saznajte u narednim redovima.

Pravilna nega kože oko očiju je pola posla

Pravilna nega kože oko očiju je ključni faktor u borbi protiv ovih znakova starenja i odnosi se na upotrebu krema protiv bora i na pravilno čišćenje lica.

Nije neophodno samo skinuti šminku pred spavanje. Kozmetika kojom to radite je važna. Jako je loše po vašu kožu ukoliko svaki dan tretirate kožu očiju sredstvima koja isušuju kožu kao što je recimo običan sapun. Osim toga, treba da izbegavate jaku šminku i teške pudere. Nije strašno ako ih stavite ponekad, ali trudite se da profesionalna šminka bude za posebne prilike. Za svakodnevne, svedite šminku na minimum – barem onu koja se maže na deo oko očiju.

 

Nega kože oko očiju takođe podrazumeva da obavezno, ali obavezno, koristite dobru hidratantnu negu koja će pomoći da očuvate vlažnost i elastičnost kože i sprečiti propadanje kolagena. U početku vam za to mogu biti dovoljna prirodna ulja za negu lica kao što je na primer bademovo ulje koje je bogato vitaminom E, neophodnim za zdravu kožu. Kod ozbiljnijih bora, odlična se pokazala kozmetika koja ima kombinaciju vitamina C i faktora rasta. Studije su pokazale da daje bolje rezultate i od lasera.

Već u 30-im godinama starosti, ili ranije u koliko primetite bore oko oka u dvadesatim, možete koristiti i neku prirodnu kremu koja će stimulisati proizvodnju kolagena, kao što je Neborela krema protiv bora i podočnjaka.

A kad smo kod prirode i njenih moći, evo kako da se sa ovim problemom izborite prirodno.

Kako ukloniti bore oko očiju?

Postoje brojni kozmetički tretmani protiv bora – od botoksa, masaža, ubrizgavanja kolagena, hijaluronske kiseline, mezoterapije do raznih krema sa aktivnim sastojcima koje brišu godine sa vašeg lica. Pored prirodnih krema za bore oko očiju, možete isprobati neke domaće prirodne maske koji mogu da spreče i da smanje vidljivost sitnih linija.

Evo kako tretirati bore očiju prirodno.

uklanjanje bora oko očiju

Preparati za bore oko očiju

Kada govorimo o preparatima za bore oko očiju, važno je istaći da je upotreba kvalitetne antirid kreme ključna za postizanje optimalnih rezultata.

Krema Neborela je jedan takav proizvod, koji se ističe svojom jedinstvenom formulom na bazi biljnih sirovina, dizajniranom da ciljano deluje na opuštenu kožu sa sitnim linijama, borama i flekama.

I studije su potvrdile da su antirid kreme su izvrsno rešenje za bore oko očiju zbog nekoliko ključnih razloga:

 • One su posebno formulisane za nežnu kožu oko očiju, pružajući efikasnu negu bez iritacija.
 • Sadrže hidratantne sastojke kao što je hijaluronska kiselina, koja pomaže koži da ostane hidrirana, glatka i elastična, smanjujući tako vidljivost bora.
 • Mnoge sadrže sastojke poput retinola,neodermyla koji podstiču proizvodnju kolagena, ključnog za čvrstinu i elastičnost kože.
 • Antioksidansi u antirid kremama štite kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, što usporava proces starenja.
 • Ciljaju specifične probleme područja oko očiju, kao što su fine linije i tamni krugovi, pružajući preciznije rešenje.

Prirodne kreme za bore oko očiju

Prirodne kreme za bore oko očiju koriste sastojke iz prirode kako bi pružile hidrataciju, poboljšale elastičnost kože i smanjile znakove starenja. Neki od najefikasnijih sastojaka uključuju:

 1. Shea buter: Hidrira i neguje kožu, bogat je vitaminima A i E.
 2. Kokosovo ulje: Hidrira i umiruje kožu, deluje antioksidativno.
 3. Aloe vera: Smiruje iritacije, hidrira i podstiče regeneraciju kože.
 4. Ulje jojobe: Hidratantno ulje koje pomaže u zadržavanju vlage.
 5. Zeleni čaj: Bogat antioksidantima koji štite kožu od oštećenja.

Redovna upotreba ovih prirodnih krema može doprineti zdravijoj, čvršćoj i mlađoj koži oko očiju

Serum za lice

Serumi za bore oko očiju su specijalno formulirani proizvodi koji koriste visoko koncentrisane aktivne sastojke za tretiranje znakova starenja na delikatnoj koži oko očiju.

Ključni sastojci uključuju:

 1. Hijaluronska kiselina: Pruža intenzivnu hidrataciju i pomaže u popunjavanju finih linija.
 2. Retinol: Podstiče obnovu ćelija i proizvodnju kolagena, smanjujući dubinu bora.
 3. Vitamin C: Deluje kao antioksidans, posvetljuje tamne kolutove i štiti kožu od slobodnih radikala.
 4. Peptidi: Jačaju strukturu kože, povećavajući elastičnost i čvrstoću.
 5. Antioksidanti: Neutralizuju slobodne radikale i sprečavaju oštećenja od UV zračenja.

Korišćenje seruma uključuje nanošenje malih količina proizvoda oko očiju nakon čišćenja lica, obično ujutru i uveče. Ovi serumi brzo se upijaju u kožu, ostavljajući je glatkom, hidriranom i osveženom. Redovna upotreba može značajno smanjiti vidljivost bora i finih linija, dajući koži mladalački i zdrav izgled.

Pantenol za bore oko očiju

Pantenol, poznat i kao provitamin B5, ima značajnu ulogu u nezi kože, uključujući područje oko očiju. Deluje kao snažan hidratant koji pomaže koži da zadrži vlagu, čime se smanjuje pojava finih linija i bora. Pantenol podstiče regeneraciju kože, smiruje iritacije i poboljšava elastičnost kože, što je od ključne važnosti za delikatnu kožu oko očiju. Redovna upotreba proizvoda koji sadrže pantenol može doprineti glađem i mlađem izgledu kože u ovoj oblasti. Ipak, bolji je kao preventiva, nego kao lek.

Kako ukloniti bore oko očiju prirodnim putem?

Najbolji i najlakši izbor je krema za lice koju redovno koristite.

No, kada pričamo o prirodnim metodama, onda ćemo da naglasimo da je idealno da to bude prirodna krema za lice.

To je osnova nege. Tome možete dodati onda i sledeće…

Maske za bore oko očiju

Evo nekih koji su se pokazale najefikasnije.

 • Maska od krastavca – Jednostavno je! Potrebno je samo da izgnječite ili izrendate svež krastavac i iscedite njegov sok. Umočite  komad gaze ili vate u njega i nanesite na oči. Isperite posle 15 minuta. Može se i ubrzati ovaj proces. Jednostavno isecite kriške krastavaca i stavite na oči. Radite to svaki dan u neko doba dana kada imate vremena za sebe i vrlo brzo primetićete da su se bore oko oka smanjile. Ili još bolje, počnite sa ovom rutinom na vreme, da ih sprečite!
 • Maska od avokada – Ako vam do sada avokado nije bio na spisku namirnica koje redovno kupujete, posle ovoga će sigurno biti.  Malo koja namirnica je toliko dobra za negu kože oko očiju kao on. Avokado je generalno dobar za prirodnu negu i koristi se i u maskama za kosu i u maskama protiv bora. Blag je ali bogat vitaminama i mineralima i ostalim sastojcima koji održavaju prirodnu vlažnost kože. Da napravite efikasnu prirodnu masku protiv bora oko očiju porebno je samo da ga izgnječite, nanesete i stavite na predeo koji vam je kritičan.Isperite posle 15 minuta.
 • Mleko i smeđi šećer. Sećer je odličan za negu kože i to dobro znaju svi koji su probali šećerni piling ili šećernu pastu za depilaciju. Dobar je i za uklanjanje sitnih bora. Ova maska je jednostavna. Pomešajte smeđi šećer i mleko i mešajte da se rastvori. Nanesite na predeo oko očiju uz pomoć tupfera. Korisitite ovaj tretman 2 puta nedeljno. Nemate smeđi šećer? Nema veze, šećer je šećer, a ovaj ionako nećete jesti! Može i beli.
 • Želatin za bore oko očiju – ako niste znali, želatin je jedna forma kolagena. Maska od njega, pomoći će da u koži održite kolagen. Lako je. PRah želatina rastvorite u vodi, a još bolje u nekom biljnom čaju dobrom za lice ( zeleni čaj ili kamilica). Dok je još tečno, nanesite na lice. Nakon 20 minuta isperite.
 • Belance za bore oko očiju – ovo je sjajna maska koja zateže fine linije. Najjednostavnije je da razlupate belance i nanaesete na lice. Kada se osuši, isperite mlakom vodom.
 • Maska od meda  – odlična za regeneraciju kože koja je počela da pokazuje znake starenja. 2 kašike meda pomešajte sa malo maslinovog ulja i nanesite na kožu oko očiju. Možda će iskustvo bti malo lepljivo, ali ova maska na sjajan način pomaže koži da zadrži vlagu, dok maslinovo ulje nadoknađuje masnoću.

Ulja za bore oko očiju

 • Ulje divlje ruže i maslinovo ulje. Ovo je jednostavna, uljana maska za bore oko oka koja daje sjajne rezultate.Ulje divlje ruže bogato je vitaminima E i A i C, odličnim za zdravlje kože . Maslinovo ulje, pored toga što je bogato mineralima i vitaminima koji osvežavaju kožu, odlično hidrira. U ovoj maski za bore oko očiju ono je baza u koju se stavlja još i malo biljnog glicerina i malo vazelina. Sa ovim miksom radite masažu oko očiju dok koža ne upije sastojke.
 • Ulje semenki grožđa – Kako ukloniti bore oko očiju sa ovim uljem? Kažu da je ovo jedan od najefikasnijih načina jer hrani kožu i obezbeđuje joj neophodnu vlažnost. Ono što ga čini posebnim je činjenica da je ulje semenki grožđa bogato antioksidantima kao što su proanticijanidi. Oni podižu nivo vitamina C, sprečavaju razaranje kolagena,a to je ono što je neophodno u ovoj borbi protiv starenja.
 • Kokosovo ulje za bore oko očiju – Ovo ulje čini čuda na mnogim poljima, ali kako ukloniti bore oko očiju sa njim? Ne treba vam neka posebna mešavina ni veština. Potrebno je samo pravo, hladno ceđeno kokosovo ulje koje ćete utrljavati kao kremu. Nakon nedelju dana redovne upotrebe videćete sjajne rezultate.

Vazelin za bore oko očiju

Ovo je još jedna maska koju morate da probate. Vazelin je bezbojna, prirodna smesa koja je zapravo derivat nafte, ali nema miris i potpuno je neškodljiva za lice. Štaviše, korisna je u borbi protiv znakova starenja i čest je sastojak mnogih prirodnih krema. Možete ga naći u svakoj apoteci.

Kako smanjiti bore oko očiju sa vazelinom? Dovoljno je da ga nanesete na predeo oko očiju, idealno pre spavanja kako biste ga ostavili da nesmetano deluje i da ga koža bolje upije. Probajte! Razultati će vas oduševiti.

Naš savet: vazelin možete koristiti u kombinaciji sa drugim sastojcima, kao što je med, žumance i razna prirodna ulja da napravite masku za lice.

AD kapi

AD kapi za lice sadrže vitamine koje su neophodni za zdravu i zategnutu, elastičnu kožu. Najbolje je koristiti uljane, koje deluju kao i bilo koje prirodno ulje za kožu. A kako se rešiti bora pomoću njih? Mažite ih ujutru posle umivanja i uveče posle skidanja šminke. Za potpun vitaminski tretman lica, možete im dodati i vitamin E.

Vitamin E za bore oko očiju

Vitamin E je snažan antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, čime sprečava preuranjeno starenje kože. Kada se nanosi na područje oko očiju, vitamin E može pomoći u smanjenju bora i finih linija tako što hidrira kožu i poboljšava njenu elastičnost. Takođe, pomaže u regeneraciji oštećenih ćelija kože, smanjujući tamne kolutove i natečenost. Redovna upotreba krema ili seruma sa vitaminom E može doprineti mladolikom izgledu kože oko očiju.

Belance za bore oko očiju

Belance, poznato po svojim zateznim svojstvima, može biti korisno za smanjenje bora oko očiju. Kada se nanosi na kožu, belance formira tanki film koji zateže kožu i privremeno smanjuje izgled finih linija i bora. Pored toga, proteini i albumini prisutni u belancetu pomažu u obnavljanju i jačanju kože. Da biste iskoristili ove prednosti, nanesite tanak sloj belanceta na područje oko očiju, ostavite da se osuši 10-15 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Ovaj tretman može doprineti glatkoj i zategnutoj koži oko očiju

Jesu li maske dovoljno dobre?

Jesu, ako su bore sasvim sitne. Kao mera preventive deluju sjajno pa možemo zaključiti da je najbolji način da ih uklonite  da na vreme započnete negu te regije i ne preskačete je misleći da je vama još rano za to. Kada se desi, biće vam žao što niste na vreme reagovali!

Kozmetički tretmani za bore oko očiju

Naposletku, da pomenemo i kako vam kozmetičari i estetski hirurzi mogu pomoći oko ovog problema. Postoji nekoliko metoda i procedure koje vrlo brzo zatežu kožu. OVo jesu najbrži rezultati, ali je jako važno da se stručno odrade i prilično koštaju.

 • Botoks za bore oko očiju – generalno rado korišćen kada su mimičke bore u pitanju. Ovaj neurotkisn koji se ubrizgava deluje tako što blokira rad određenih facijalnih mišića koji se pomeraju kada se stvaraju nabori oko očiju.  Trajanje tretmana je obično kratko, a rezultati su vidljivi nakon nekoliko dana. Nakon tretmana, važna je pravilna nega, uključujući izbegavanje intenzivnih fizičkih aktivnosti i masiranja tretirane regije. Tretman se obično ponavlja svakih nekoliko meseci. Iako Botox pruža efikasno smanjenje bora, važno je razumeti i njegova ograničenja, kao što su privremeni efekti i potreba za redovnim tretmanima, kao i mogući rizici i nuspojave.
 • Fejslifting je hirurško zatezanje kože lica. Na ivici kose se pravi rez, pa se koža zateže dok se ne dobije željeni rezultat. Nabori se ovako poravnaju.
 • Mezoniti su specijalne niti koje se provlače kroz kožu. Vremenom se razgrađuju, a ono što rade je stimulacija stvaranja kolagena u dubljim slojevima kože što opet stvara svojevsrtan lifting efekat.
 • Hijaluronski fileri su najbolja opcija kada su bore oko očiju duboke. Filerima se faktički popunjavaju nabori. Ipak, oni su bolji za neke druge regije.
 • Laser za bore oko očiju Laserski tretmani svetlosnim zracima stimuliše kožu na regeneraciju. Njime se mora pažljivo rukovati jer nestručna primena može da stvori trajjne ožiljke.
 • Microneedling je efikasan tretman za bore oko očiju koji koristi sitne iglice za stvaranje mikroskopskih rana na koži. Ovaj proces stimulira prirodnu proizvodnju kolagena i elastina, ključnih za čvrstinu i elastičnost kože. Tretman pomaže u smanjenju finih linija i bora, poboljšavajući teksturu i tonus kože. Iako može biti malo neugodan, microneedling je generalno siguran i pruža dugoročne rezultate, posebno kada se radi u serijama tretmana.Ovaj tretman sprovodi se pod nadzorom stručnjaka, kako bi se osigurala ispravna tehnika i minimizirali rizici.

Onda kada se bore oko očiju pojave, krajnje je vreme za efikasniji tretman. I ne, ne mislimo na  skupe operacije i zahvate koji mogu biti i bolni, već na redovnu negu pirodnim antirid kremama.

Jeste li već počeli da uklanjate bore oko očiju? Nije previše rano! Počnite već danas!