Da li korišćenje solarijuma zaista izaziva rak kože?

Da li korišćenje solarijuma zaista izaziva rak kože?

Da li je solarijum štetan i da li izaziva rak kože? Svi želimo lep i taman ten, ali dođu trenuci kada nemamo mogućnosti da provedemo nekoliko dana na plaži i sunčamo se prirodno. Zato je ova mašina uglavnom rešenje da se osunča koža i brzo dobije tamniji ten. Međutim, koliko je ovakvo sunčanje sigurno i kakve neželjene efekte može da ima?

Sunčanje u solarijumu omogućava tamnjenje za kratko vreme. Osoba koja prolazi kroz ovaj proces leži u posebnom prostoru, uglavnom na pešačkoj udaljenosti od kuće ili posla. Čitav proces traje od 5 do 20 minuta i izuzetno je jednostavan. U poslednjih nekoliko godina solarijumi su znatno tehnološki napredovali, kako bi se što je više moguće, smanjile opasnosti za našu kožu. Da li je ovo dovoljno?

Da li o solarijumu baš znamo sve?

Solarijum je aparat za sunčanje koji koristi UV zrake, kako bi koža postala tamnija. Opremljen je svetlosnim lampama koje oslobađaju koncentrovane veštačke ultraljubičaste (UV) zrake. UV zračenje je vrsta energije koju prirodno proizvodi sunce.

Ćelije u epidermisu (gornjem ili površinskom sloju naše kože) proizvode pigment nazvan melanin, koji koži daje boju i štiti ćelije tako što apsorbuje UV zračenja. Kada je koža izložena UV zračenjima, proizvodi se više melanina, što uzrokuje da koža potamni.

Taman ten je mnogo više od čokoladne boje kože. Ukoliko želite da se pohvalite njime, onda bi trebalo i da se rešite celulita. Katarina je našla odličan način i podelila je iskustvo sa nama. Potpuno se rešila celulita, a u čemu je njena tajna saznaćete ako kliknete na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-celulita/

Ne postoji sigurno sunčanje, bez obzira da li dolazi od sunca ili solarijuma. Taman ten pokazuje da se koža bori sa spoljnim opasnostima, da su ćelije kože oštećene i što je više koža izložena UV zračenju, veći rizik od raka kože.

Sunčanje u solarijumima može biti posebno opasno jer je njihovo UV zračenje mnogo jače od podnevnog letnjeg sunca. Čak 3 do 6 puta!

Da li solarijum dovodi do nastanka raka kože?

Nedavna istraživanja o vezi između raka kože i ove vrste sunčanja otkrila su da osobe koje ga koriste imaju 20% veći rizik od melanoma tj. raka kože od onih koji ne koriste. Ovaj procenat raste na čak 59% kod osoba koje su bile izložene solarijimu pre 35. godine starosti.

Svake godine u Australiji otkrije se čak 281 novi slučaj obolelih od melanoma i više od 40 smrtnih slučajeva povezanih sa melanomima. Zbog ovoga je, u skoro celoj Australiji zabranjena komercijalna upotreba solarijuma, što znači da je ilegalno da bilo koja firma ili pojedinac nude usluge UV sunčanja uz naknadu, a kazne za ovo delo su novčane i visoke.

Kampanje za obrazovanje javnosti o opasnosti od UV zračenja od solarijuma, kao i sunca, rezultiraju velikim promenama u svesti. Znanja o rizicima od raka kože i prekomernog izlaganja UV zracima sunca, veoma su važna za prevenciju od ove opake bolesti, posebno u edukaciji mladih.

Takođe, bilo da UV zračenje dolazi od sunca ili solarijuma, sunčanje može da dovede do opekotina, iritacije kože, oticanja, plikova, ožiljaka, crvenila, svtaba, osipa. Dovodi i do preranog starenja kože, pojave bore, mrlja, zadebljanja kože ili opuštanja. Dokazano je i da UV zračenje iz solarijuma uzrokuje promene u imunom sistemu organizma.

Pored ovih, rizik od sunčanja u solarijumu je i oštećenje vida. Radi zaštite očiju, prilikom ovakvog sunčanja uvek treba nositi specijalne naočare. Ako su oči izložene UV zračenja, rožnjače i beonjače mogu da dožive upalu, a u nekim slučajevima može i trajno da se ošteti vid. Izloženost UV zračenju i povećava šanse za razvoj katarakte i privremenog slepila, ali i raka oka.

Osobe sa svetlom kožom moraju posebno da paze. Svetloj koži koja lako izgori i ne potamni pri normalnom izlaganju suncu, neće pomoći ni ova vrsta sunčanja. I tamo će samo da izgori i doći će do njenog oštećenja.

Ako na suncu samo izgorite i nikada ne dobijete boju, nemojte da se sunčate ni u solarijumu.

Sunčanje

Kada obavezno treba izbegavati solarijum?

Ukoliko na koži imate i neku manju promenu, makar i posekotinu ili ranicu, razmislite dobro da li ćete da upražnjavate ovu vrstu sunčanja, pre svega zbog higijenskih razloga. Čak i najmanju ranu mogu da napadnu bakterije iz solarijuma i da se inficira, pa ćete tako napraviti sebi mnogo veći problem.

Treba ga izbegavati i ako ste alergični na sunce, ako imate osetljivu i problematičnu kožu, bilo kakvu alegriju ili promenu na koži ili ako već imate opekotine.

Takođe, osobe koje imaju probleme sa krvnim sudovima, proširene vene i sl. ne bi trebalo da koriste ovu vrstu sunčanja.

Korišćenje nekih lekova, kao što su antibiotici, diuretici, lekovi za visok krvni pritisak, antidepresivi i drugi, mogu povećati osetljivost kože na UV zračenje. Upotreba solarijuma dok koristite ove lekove kao i foto osetljive medikamente, može dovesti do ozbiljnih opekotina i / ili svraba i bolnih osipa. Takođe, ovakav vid sunčanja ne sme da koristi osoba pod uticajem droga ili alkohola.

Solarijum i menstrualni ciklus

Korišćenje ove vrste sunčanja se ne preporučuje u danima kada imate menstrualni ciklus. Smatra se da efekat toplote dovodi do pojačanog krvarenja, pa je tada bolje ne sunčati se.

Takođe, tu je i onaj higijenski momenat. Koliko god da se higijena u solarijumu odražava, nikada niste sigurne da se neka bakterija ipak nije zadržala. Ukoliko se tokom sunčanja krvarenje pojača, može doći do izliva, što nikako nije higijenski, a sigurno će vas uplašiti.

Sunčanje u trudnoći

Većina doktora se slaže da ova vrsta sunčanja nije pogodna za trudnice. Postoji nekoliko razloga za to. Prvi ima veze sa hormonskim promenama u trudnoći, koje mogu da utiču na pigmentaciju kože. Trudnice mogu lakše da izgore ili da neravnomerno potamne, što može da ima negativan efekat na zdravlje i celokupan izgled.

Takođe, veruje se da visoka temperatura i zračenje mogu da izazovu neželjene efekte kod razvoja bebe i dehidraciju kod trudnice.

Ležanje na leđima može da bude dodatan problem, naročito od trećeg to šestog meseca trudnoće, jer je to period kada trudnica, zbog dotoka krvi do bebe, ne bi trebalo da leži na leđima.

Istine i zablude o solarijumu

  1. Oštećenja kože od solarijuma je veliki problem, čak i ako ste ga koristili odavno

Ne može se uvek odmah videti šteta koju UV zraci čine vašoj koži, jer se problem često gradi postupno. Ali svaki put kada ga koristite, vi ste oštetili kožu, čineći da izgleda gore na duge staze. Upotreba solarijuma po prvi put pre 35 godina starosti povećava rizik od razvoja melanoma – raka kože za gotovo 60%. Hirurško lečenje raka kože može dovesti do teških ožiljaka, a melanom može imati i posledice fatalne po život.

  1. To što često idete u solarijum, neće učiniti da vaš ten izgleda bolje

Bez obzira na to koliko UV zrakova primate, dođe trenutak kada vaša koža neće biti tamnija. Pokušaji da potamnite ten tako što češće idete u solarijum ili što idete i nakon sunčanja, čini još više štete vašoj koži.

  1. Tamnjenje u solarijumu nije sigurnije od sunčanja

Solarijum nije „sigurna“ alternativa sunčanju. Glavni uzrok raka kože je preterano izlaganje UV zračenju. Kao sunce, i solarijum emituje UVA i UVB zrake. Dok su opekotine uglavnom uzrokovane UVB zracima, oba tipa UV zraka mogu dovesti do oštećenja DNK ćelija kože i tako i do raka kože.

  1. Ne možete sigurno da se sunčate, tako što u solarijumu postepeno crnite

Upotreba krema za sunčanje ili ograničavanje vremena u solarijumu neće potpuno zaštititi vašu kožu od oštećenja i starenja. U stvari, kratkotrajno, ali intenzivno i nepravilno izlaganje UV zracima dok se sunčate na ovaj način, svakako će oštetiti vašu kožu.

  1. Ten dobijen na ovaj način neće vam pružiti mnogo zaštite od sunca na odmoru

U većini slučajeva, ten dobijen u solarijumu je ekvivalent kremama za sunčanje sa zaštitnim faktorom od samo 2-4, što nije dovoljno da vas zaštiti na suncu.

  1. Sve dok ne izgorim, ne oštećujem kožu

Opekotine ili crvenilo od solarijuma su znak da ste ozbiljno oštetili kožu. UV zraci mogu prodreti duboko u slojeve kože i oštetiti DNK u našim ćelijama kože. Neka oštećenja mogu se dogoditi pre nego što dobijete opekotine ili crvenilo na koži. Ćelije oštećene UV zracima imaji veći rizik od mutiranja, a zatim dolazi do njihove nekontrolisane deobe i tako zapravo nastaje rak.

  1. Ne treba vam solarijum za proizvodnju vitamina D

Vitamin D je važan za zdrave kosti. Naš organizam proizvodi ovaj vitamin kada je naša koža izložena UV zracima, a ima ga i u nekim namirnicama. U principu, potrebno je da budete samo kratko izloženi suncu, da orgranizam proizvede dovoljne količine vitamina D. Tako da, iako se to uglavnom pominje kao najveća prednost solarijuma, istina je da vam on nije neophodan da biste imali dovoljne količine vitamina D u telu.

  1. Ova vrsta sunčanja je protivzakonita u mnogim zemljama

Ovaj zakon je stupio na snagu u Škotskoj 2009. godine, u Engleskoj i Velsu 2011. godine i u Severnoj Irskoj u maju 2012. godine, a od 2015. godine solarijum je zabranjen zakonom za maloletna lica i u Australiji.

Da li korišćenje solarijuma može preći u zavisnost?

Među korisnicima solarijuma, najčešće navedeni motiv je tamniji ten; oni žele da imaju preplanulu bronzanu boju kože. Drugi česti motivi su poboljšana raspoloženje i socijalizacija, zatim opuštanje, povećanje samopouzdanja, priprema za poseban događaj kao što su recimo svadba ili matura, osećaj da su zdraviji, a neki kao motiv pominju i poboljšanje stanja kože zahvaćene aknama.

Međutim, sve češće možemo da čujemo da postoji i zavisnost od korišćenja solarijuma, naročito među mladima, ali i odraslim osobama. Leti svi vole da imaju preplanuli ten, zbog koga se osećaju lepše, zavodljivije i sigurnije. Čim osvane prvi sunčani i nešto topliji dan, svedoci smo da devojke odmah oblače svoje letnje kombinacije, kratke haljine, suknje, majce i odmah odlaze na sunčanje, kako ne bi bile „bele“. Preplanuo ten lepše izgleda i pri poziranju na fotografijama koje svakodnevno viđamo na socijalnim mrežama.

Isto tako, odlaskom leta i sunčanih dana, čim počne prvo perutanje i skidanje boje, nastavljaju se odlasci u solarijum, da koža ne bi izbledela. I tada ovaj aparat postaje svakodnevnica, a preplanuli ten imperativ. Koža postaje slaba i osetljiva, boja neprirodna, a vaš izgled izuzetno izveštačen i neestetski.

Često se misli da osoba preplanule kože izgleda zgodnije i mršavije. Zato se sa ovom vrstom sunčanja ne završava kada se završi leto, već ono traje tokom cele godine.

Ipak, ova vrsta sunčanja ima i neke prednosti…

Iako solarijum ima mnogo neprijatelja, postoje i  neke prednosti njegovog korišćenja, koje se obično pominju u njegovoj odbrani. Pre svega, izlaganje UV zracima stimuliše proizvodnju vitamina D u koži, koji je važan za imunitet i našu psihu.

Takođe, on može da bude dobar u borbi protiv akni i bubuljica na koži jer dehidrira kožu, kao i kod gljivičnih oboljenja kože, psorijaze.

Često se napominje i da pomaže u lečenju nekih bolesti kostiju (osteomalacija i osteoporoza), pa čak i lekar nekada može da vam preporuči njegovu upotrebu.

Takođe, utiče na prokrvljenost organizma i poboljšava cirkulaciju.

Na kraju, nudi preplanuli ten u vrlo kratkom vremenskom periodu, koji bi u drugim slučajevima zahtevao sate i sate provedene na suncu.

solarijum rak koze

Pravila i saveti za sunčanje u solarijumu

Ukoliko i pored svega želite da koristite ovu mašinu i nemate probleme sa kožom, ne spadate u rizične katogarije i niste na terapiji lekovima, navešćemo i neka pravila kojih bi trebalo da se pridržavate i savete, kako bi vaše sunčanje bilo što bezbednije i vaše zdravlje što manje ugroženo.

Prilikom prve posete, treba da odredite svoj tip kože. To će da uradi radnik u salonu pomoću tabele i na osnovu tipa kože i lampi u solarijumu odrediće vam dužinu sunčanja.  Prvo sunčanje treba da bude najkraće, ne duže od 5-6 minuta, a zatim u dogovoru sa stručnim licem može da se produžava.

Pre početka ove vrste sunčanja, najmanje dva sata  ne treba da se tuširate niti da koristite kozmetičke preparate, parfeme, dezodoranse. Ukoliko ste u mogućnosti, najbolje bi bilo da pre odlaska u solarijum uradite piling lica i tela. Takođe, obavezno skinite šminku i sav nakit pre nego što uđete u solarijum i nemojte da stavljate preparate za sunčanje. Dozvoljeni su samo specijalizovanii preparati, koji se koriste samo u solarijumu.

Obratite pažnju da li je pre vašeg korišćenja ovaj aparat dezinfikovan i obrisan. Ovo se posebno odnosi na ležeći solarijum. Pod visokom temperaturom telo luči znoj, koji ostaje i na aparatu. Da ne biste razmišljali ko ga je pre vas koristio i kakve su mu higijenske navike i zdravlje, pre upotrebe proverite u kakvom je higijenskom stanju solarijum. Ili za svaki slučaj koristite stojeći.

Prilikom sunčanja, ostanite u kupaćem kostimu, da biste zaštitile posebno osetljive delove tela i kože od UV zračenja. Obavezno stavite zaštitne naočare na oči. Ukoliko imate neki veliki ili problematični mladež, prekrijte ga debljim flasterom. Ukoliko osetite zatezanje, peckanje kože ili bilo kakvu neprijatnost, odmah prekinite sunčanje.

Nakon sunčanja nemojte da se tuširate najmanje dva sata. Telo namažite hidrantnom kremom i popijte dve čaše vode, da biste hidrirali kožu i ceo organizam. Pregledajte kožu i ako primetite neke promene, odmah se obratite lekaru.

Onog dana kada se sunčate u solarijumu, ne izlažite se suncu i obrnuto. Ne koristite ga dva puta tokom jednog dana, jer između dva korišćenja treba da prođe najmanje 48 sati. Godišnje ga ne treba koristiti više od 50 puta.

Preplanula koža nije zdrava kožu. Budite ponosni na vašu prirodnu boju kože. Briga o vašoj koži danas, pomoći će vam da sprečite njeno prerano starenje i smanjite rizik od raka kože.