Lečenje proširenih vena – izaberite metodu za sebe!

Lečenje proširenih vena – izaberite metodu za sebe!

Autor:

I te kako je moguće lečenje proširenih vena na nogama, nemojte gubiti nadu. Prva pomisao vam je možda strah, ili mislite ma leka ni nema, a evo šta je u stvari istina.

Da vidimo prvo šta su proširene vene?

Proširene vene se najčešće javljaju kod žena premda ni muškarci nisu imuni na ovu pojavu.One zapravo predstavljaju oboljenje krvnih sudova na  nogama. Na početku, većina, ovaj problem olako shvata, a baš zbog svih mogućih daljih komplikacija lečenje se preporučuje u ranoj fazi bolesti.

Lečenje proširenih vena na nogama je moguće i može da bude uspešno. Ali baš kao što smo prethodno spomenuli, najbitnije da se ovaj problem ne shvata olako, već da se na vreme krene sa tretmanima koji mogu biti od pomoći za proširene vene.

Lečenje proširenih vena na nogama

Problem proširenih vena na nogama  je zaista veliki problem, uglavnom žena, a podatak je da čak 30% populacije ima poteškoće sa venama. Ovo oboljenje će se uglavnom javiti kod žena koje imaju problem sa viškom kilograma, koriste kontraceptivna sredstva ili su nasledili od nekog iz porodice.

Kada govorimo o lečenju proširenih vena, akcenat se stavlja na preventivu, dakle, veoma je važno da reagujete odmah, kako se ovo oboljenje ne bi proširilo. Lečenje ne mora uvek da podrazumeva operaciju ili laser, već se možete odlučiti na mnoge korake koji vam i te kako mogu pomoći da rešite svoj problem.

Na našem tržištu proizvodi se veliki broj krema za vene i gelova, koje se lako koriste kako lek za proširene vene, uglavnom tako što ćete mazati gel na problematičnim mestima. Ovi proizvodi imaju za cilj da ublaže simptome i da eliminišu osećaj teškoće u nogama i bola koji se može javiti.

S druge strane, priroda je i u ovom slučaju i više nego darovita, tako da se možete odlučiti na alternativne metode lečenja proširenih vena na nogama.

I ne samo to, već morate menjati svoje svakodnevne navike koje dovode do proširenih vena. Ishrana ima velikog uticaja na proširene vene, dalje, morate izbaciti i alkohol i cigarete iz upotrebe, i smanjiti težinu ukoliko imate problem viška kilograma.

Šta je dobro za vene?

Postoji nekoliko stvari kojih se morate pridržavati kada želite da pomognete sebi kod ovog oboljenja. U svakodnevnom životu, radite neke stvari za koje možda niste ni svesni da i te kako štete vašim venama, pa ćemo vam ukratko napisati šta je u stvari dobro za vene i na koji način sebi možete olakšati:

 • Priuštite sebi masažu nogu, a to znači u ovom slučaju tuširanje hladnom,  a zatim toplom vodom. Ovde je bitno da krenete od stopala na više, ka srcu. Suvo četkanje je odlična stvar, kako za vene, tako i za celulit.
 • Bavite se nekom od fizičkih aktivnosti. To može da bude bilo koji sport koji vama najviše odgovara, da li je to plivanje ili trčanje, odredite sami.
 • Koristite elastične čarape za vene i zavoje
 • Koristite gelove i kreme za proširene vene i popucale kapilare svakodnevno
 • Jedite hranu bogatu vlaknima, a smanjite unos soli
 • Što češće držite noge podignute

A ono što nije dobro za proširene vene na nogama jeste toplota. Tu bi trebalo da izbegavate sunce, saunu, solarijum, tuširanje vrelom vodom. Isto tako trebalo bi da izbegvate visoke potpetice, a preporuka je da nosite čvrste čarape, čarape koje vas stežu.

proširene vene na nogama lečenje

A sada da vidimo na koji način možete sebi obezbediti adekvatno lečenje proširenih vena kod kuće, uz pomoć gelova za proširene vene i tableta.

Krema za vene

Krema za vene vam efikasno može pomoći kod proširenih vena na nogama, ublažiće osecaj umora i težine koji imate u nogama. Krema za vene je odličan lek za proširene vene  jer podstiče cirkulaciju i jača elastičnost krvnih sudova. Svojim aktivnim sastojcima kreme veoma uspešno smanjuju proširene vene na nogama, vaša koža će biti glatka i elastična, a ono što je najbitnije, neće više biti bola u nogama.  Kreme za vene se koriste vrlo jednostavno, svakodnevnim blagim masiranjem na sva ona mesta koja su problematična.

Gel za vene

Simptomi proširenih vena može biti bol i umor u nogama, oticanje nogu, svrab, peckanje i trnci. Čim primetite ove simptome treba da počnete sa korišćenjem gela za vene. Ovaj lek za proširene vene vam efikasno pomaže kod ovih simptoma, sprečava pucanje kapilara, eliminiše taj osećaj teških nogu, a u isto vreme neguje vašu kožu i brzo se apsorbuje.

Ovi proizvodi su veoma jednostavni za korišćenje, jer se razmazuju na mestima gde se vene nalaze. Praktični su, imaju osećaj hlađenja i uvek ih možete nostiti sa sobom, gde god da krenete na put.

Koriste se svaki dan blagim utrljavanjem obolelih mesta. Nežno masirajte sva mesta na kojima imate problem sa proširenim venama, počevši od stopala pa nastavite ka vrhu.

Tablete za proširene vene

Bol, otok i grčevi su oni simptomi koji vam najviše zadaju glavobolje kod venskih oboljenja. Zato, kao jedno od rešenja možete koristiti i tablete za proširene vene.

Tablete  imaju jednu lekovitu supstancu koja je glavna komponenta. Ostale komponente tablete za proširene vene služe da upravo tu jednu lekovitu supstancu što manje oštećenu dovedu do ciljnog organa.

Sama lekovita supstanca može delovati direktno na uzrok oboljenja ili može delovati na posledicu oboljenja.

Što se tiče tableta za proširene vene, neophodno je da se konsultujete sa lekarom. Neke možete koristiti kao oblogu, kao što je slučaj sa aspirinom za vene.

Proširene vene na nogama prirodni lek

Ulje semenki grožđa

Seme grožđa sadrži vitamin E, flavonoide, linolensku kiselinu i antioksidanse oligomerne komplekse proantocijanidina ili OPCs. Za ove sastojke je dokazano da jačaju vezivno tkivo u krvnim sudovima, poboljšavaju elastičnost i smanjuju upalu.

Možete ga nanositi lokalno kao i bilo koje hidratantno ulje. Možete pitati svog masera da vas  masira sa ovim uljem umesto bilo kojeg ulja ili losiona koji oni inače koriste. Dodajte nekoliko kapi slatkog ulja narandže na seme grožđa i dobićete još bolje dejstvo. Slatko esencijalno ulje narandže daje vam lepu aromu, kao i druge korisne sastojke  za lečenje i oporavak.

Miks ulja za lečenje proširenih vena na nogama

Jednostavno pomešajte sledeće sastojke, a zatim lagano masirate ulje u smeru prema gore od gležnjeva i pređite prstom prema gore. Ovo privremeno poboljšava cirkulaciju.

Sastojci:

 • 4 kašičice ulja grožđa
 • 2 kašičice kokosovog ulja
 • 3 kapi eteričnog ulja tamijana
 • 2 kapi eteričnog ulja eukaliptusa
 • 2 kapi slatkog narandžinog ulja
 • Eterično ulje čempresa (Cupressus sempervirens) koje se koristi kod problema sa proširenim venama i otečenim nogama isto tako daje sjajne rezultate i odličan je saveznik.
 • Ulje od limuna se preporučuje, jer smanjuje pucanje kapilara i preventivno deluje na nastajanje novih.

Pročitajte koja su još dobra ulja za vene!

Seme grožđa i ekstrakt borove kore

Ekstrakt grožđa i ekstrakt borove kore (Pinus maritima) sadrže oligomerne komplekse proantocijanidina, antioksidanse koji deluju na jačanje strukture vezivnog tkiva krvnih sudova i smanjenje upale vena.

Vitamin E

Vitamin E štiti vaše srce i krvne sudove. Vitamin E poznat je kao lipofilni antioksidants, a istraživanja su dokazala da utiče na zdravo srce. Zapamtite da sve te „cevi“ vode u vaše srce pa kad mislite na proširene vene, uvek mislite na kardiovaskularnu funkciju. Zanimljiva istraživanja sugerišu  da vitamin E ima ulogu u  vašem srčanom ritmu.

Proširene vene na nogama lečenje biljem

Divlji kesten

Divlji kesten je vrlo dobar prirodni lek za proširene vene. Kesten direktno utiče na smanjenje simptoma kod proširenih vena, kao što su: edem, bol, umor, otok nogu.

Ono što čini dvlji kesten sjajnim za vene jesete njegov sastojak, escin. Deluje na stabilizaciju zidova venskih krvnih sudova i na taj način smanjuje bol i otok.

Smanjuje upalne procese, pojačava otpor venskih kapilara i divlji kesten povećava čvrstinu krvnih sudova. S druge strane,  smanjuje propustljivost za tečnost, i tako se smanjuje opterećenje venskih krvnih sudova i otok koji može da nastane. Smanjuje grčeve i bol, i u sito vreme  oslobađa vas osećaja teških nogu.

Melem za vene od divljeg kestena:

Ovaj melem od divljeg kestena sprema se vlo brzo i jednostavno. Na jesen ćete ubrati do 10 plodova divljeg kestena, onda ih usitniti, samleti i spakovati u teglu. Zatim sipati u teglu  2 dl alkohola, i ostaviti teglu da stoji na suncu 7 nedelja.

Posle tog vremena sadržaj dobro procedite i  sipajte u manju teglu. Svaki dan trljajte na sva obolela mesta na nogama. Vremenom ćete primetiti kako se svi simpotmi proširenih vena na nogama smanjuju i kako više ne osećate teške noge.

Takođe, divlji kesten možete spremiti i sa rakijom, umesto sa alkoholom. Prednosti su ogromne za vas. 

Mast od nevena za lečenje proširenih vena

Mast od nevena je sjajno prirodni lek protiv proširenih vena na nogama i  dobro je kod upale vena sa i bez rana. Gotovu mast možete kupiti, ali i napraviti sopstvenu mast za lečenje proširenih vena na nogama.

Kako napraviti mast od nevena protiv proširenih vena?

Nabrati dosta nevena ( listovi, cvetovi i stabljike), pa dobro sitno iseckati. Dalje, uzmite 500 gr kvalitetnog svinjskog sala ili masti, stavite u posudu  i zagrejte na najjačoj temperturi. Kada mast bude vrela, dodajte iseckani neven i ostaviti na vatri samo jedan ključ. Nakon toga promešajte i sklonite sa ringle. Poklopite i ostavite tokom noći  na sobnoj temperaturi. Ujutru kada ustanete, blago ćete zagrejati, tek malo da se rastopi, kako bi mogli da je procedite.

Mast koju ste dobili sipajte u posudu ili teglu i svaki dan blago trljajte na sva ona problematična  mesta. Slobodno to možete činiti i više puta dnevno.

Napomena: Najbolji efekat lečenja proširenih vena dobićete ukoliko kombinujete mast od nevena i divlji kesten.

Prvo ćete tretirati sva mesta sa nevenom, a kada koža upije mast, stavite melem od divljeg kestena. Na ovaj način, postižete brže lečenje, jer vasi masti od nevena štiti od sušenja kože i iritacije, zbog alkohola koji se nalazi u melemu od divljeg kestena.

Otkrijte i druge biljke za vene!

proširene vene

Proširene vene na nogama lečenje pijavicama

Ukoliko ste se oduvek pitali, gledajući na TV-u kako pijavice grickaju necije noge i stopala “Da li ovo uopšte ima efekta ? ”Jednostavan odgovor je: “ Ne!“

Možda ste vi ipak mislili drugačije, ali odgovor jeste „ne“. 

Mnogi stručnjaci se slažu sa tim da pijavice mogu više da vam naškode, nego što će vam pomoći.

Pijavice sisaju krv iz vena, koje iz  naučnog aspekta, moze zvučati razumljivo, ali ako se krv odvodi iz vena, a ništa nije učinjeno da  se ojača zid vena, ponovo će se ispuniti. Još jedan nedostatak, osim činjenice da pijavice neće imati blagotvoran učinak kao lek za proširene vene , je šteta koju mogu da vam naprave..

Takođe, nakon tretmana pijavicama na nogama uvek ostaju ožiljci. U to možete da se uverite i sami, jer ima jako veliki broj fotografija osoba koje su prošle tretman pijavicama.

Lečenje proširenih vena ishranom

Jedite više vlakana

Dodavanje više vlakana u vašu ishranu ne bi trebalo da zahteva bilo kakve velike promene ni dodatke. Trik je da izbegnete  tri bela otrova i zameniti ih svojim zdravim ekvivalentom.

Tri bela otrova su: belo brašno, beli pirinač i bela šećer. Belo brašno zamenite sa celim zrnom. Beli pirinač možete zameniti smeđim piriničem, a umesto šećera pojedite neku voćku.

Odaberite hranu koja sadrži rutin za proširene vene

Najbolja hrana za lečenje proširenih vena na nogama je ona koja sadrži rutin. Rutin je deo velike porodice flavonoida. Oni imaju višestruko dejstvo na telo, jedan od najvažnijih je za smanjenje krhkosti i pucanja kapilara, čime se smanjuje rizik od razvoja novih proširenih vena. Hrana koja je prirodno bogata rutinom svakako ide u prilog vašim zdravim nogama.

Rutin je antioksidans i antitrombotik. Prirodni izvori rutina su: heljda, jabuka, trešnje / višnje, grožđe i borovnica. Neka hrana može da utiče na hormone i izazove proširene vene.

Jedna je stvar dodati najbolju hranu za proširene vene u vašu ishranu, ali takođe treba da izbegavate neke neprijatne hemikalije da biste dobili mlađi izgled i zdrave noge.

Dakle, ako želite jesti samo najbolju hranu za proširene vene, zamenite konzerviranu hranu sa svežom, suvom ili smrznutom hranom i održavajte zdrave noge ceo život.

Lečenje proširenih vena laserom

Laser je izuzetno efikasna, minimalno invazivna procedura koja se uspešno primenjuje za lečenje  vena. Jedna je od najmlađih, a samim tim i  najsavremenijih metoda za lečenje proširenih vena na nogama.

Pre operacije, biće potrebno da se uradi pregled ultrazvukom. Dalje se uvodi sonda lasera u venu, naravno pod lokalnoj anesteziji. Terapija laserom traje oko 45 minuta i na kraju se oblače kompresivne čarape.

Nakon operacije, pacijent se vrlo lako i brzo oporavlja. Preporučuje se dnevna šetnja od 15-20 minuta, a ostalim aktivnostima se vraćate se vrlo brzo.

Neke nuspojave koje mogu da prate tretman laserom su otok, modrice na koži, osećaj napetosti ili bol, ali to može da traje samo traje nekoliko dana.  Infekcije su veoma retke, tako da tu nema prostora za brigu

Bol se može javiti, ali traje od 3-5 dana nakon operacije.

Pročitajte ovde sve o laserskoj operaciji vena!

Lečenje vena penom

Skleroterapija ili lečenje penom jeste tretman kapilara, a može se koristiti i za lečenje vena. Obaj tretman se izvodi tako što se ubrizga sklerozantno sredstvo u venu, koji na taj način uzrokuje spazam krvog suda i trajno zatvaranje. Zašto se tretman zove lečenje penom?  Pa zato što rastvor koji se ubrizgava možbiti u vidu pene. Pena kao hemijsko sredstvo izaziva zatvaranje vene. Prednost ovog tretmana se ogleda u tome što nema anestezije, pa samim tim nema i hospitalizacije.

Nakon ovog tretmana biće neophodno da nosite kompresivne čarape dve nedelje. Uglavnom se izvodi više tretmana, i  ponavljaju se na 4 do 6 nedelje.

Nakon tretmana mogu se javiti modrice, možete osećati svrab i manje peckanje na mestu uboda. Prednosti ove metode se ogleda u tome što :

 • nema reza
 • nema ožiljaka
 • oporavak je momentalan
 • nema bola

Kao što vidite, postoji nekoliko metoda za lečenje proširenih vena na nogama. Na vama je samo da reagujete na vreme!