Frizure za masnu kosu – niste ni svesni koliko ih ima!

Frizure za masnu kosu – niste ni svesni koliko ih ima!

Autor:

Ako vam je kosa masna, nemojte da očajavate, jer frizure za masnu kosu postoje, a nekada određena frizura, baš i zahteva da je kosa takva. Evo najboljih!

Kakve su onda to frizure i na koji način mogu da prikriju masan izgled kose.

Jednostavno niste imali snage da operete kosu, dan je bio prepun obaveza, a uveče ste samo pali u krevet i zaspali. Sutra je novi dan i čeka vas još jedan dan na poslu. Sat zvoni i vidite da uveliko kasnite. Ponovo nemate vremena da perete kosu. Šta da radite u takvim situacijama kada zaista ne možete da se posvetite svojoj kosi, a važan događaj ili posao vas jednostavno čekaju?

Izdvojili smo za vas nekoliko korisnih predloga za frizure za masnu kosu, ali da vidimo prvo ukoliko je problem sa masnom kosom konstantan šta može da bude u pitanju.

Frizure za masnu i prljavu kosu i zašto je kosa masna

Masna koža glave je veoma čest problem koji zahteva posebnu negu. Niste sigurni koliko često treba da perete kosu,  dlaka postaje lomljiva, a lučenje masnoće (loja) postaje sve jače.

Mnoge žene gube samopouzdanje zbog toga, i ne osećaju se dobro u svojoj koži. Jednostavno, tražite najbolje rešenje, perete kosu svaki dan, ali i dalje je problem tu.

Uz koren kose  nalaze se lojne žlezde koje luče loj, potreban dlaci. On  štiti kosu od oštećenja, isušivanja, čini kosu mekom, sjajnom i  zdravom.

Međutim, kada se poremeti ravnoteža dolazi do toga da lučenje lojnih žlezda bude preterano i da se teme  brže masti. Tako preterano lučenje lojnih žlezda dovodi do začepljenja korena dlake i slabi koren dlake.

Da biste rešili ovaj problem, mora da znate koji je razlog. Do prekomernog mašćenja kose dolazi usled različitih faktora:

  • Hormonski disbalans
  • Stres
  • Genetika
  • Nepravilna nega
  • Loša ishrana

Ivana je rešila svoj problem sa masnom kosom vrlo lako pa joj frizure za masnu kosu trebaju samo u nekim ekstremnim situacijama. Njena kosa se baš dosta mastila i bila je puna peruti. Izgledala je neuredno i grozno i patila je zbog toga, sve dok  konačno nije našla prirodno rešenje za svoj problem. Sada joj je kosa zdrava, sjajna i ne masti se više za jedan dan, a ona je prezadovoljna. U čemu je njena tajna? Saznaćete ako pročitate njeno lično iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Bez obzira na razlog zašto vam je masna kosa, znamo da takva kosa nije ni malo glamurozna i lepa. Zapravo, one osobe koje se redovno bore sa masnom kosom mogu biti veoma frustrirane zbog izgleda kose.

Kada vaša kosa izgleda stvarno prljava i masna, a nemate puno vremena da joj pružite potpun tretman i operete, koje frizure vam u tom trenutku mogu pomoći da sakrijete njen izgled. A osim toga, možda i niste znali da je masna kosa  zapravo fantastična za razne elegantne frizure. Pa da vidimo onda i za koje.

Frizure za masnu i tanku kosu

Kada je kosa masna, traži se najbolje rešenje kako bi se sakrili tragovi sjaja. Ono što nikako ne treba da radite kada je kosa masna da je pustite prirodno da pada- to svakako ne želite. Ne želite da kosa bude u fronclama i da ostavite pogrešan utisak – neuredne osobe. Neke od predloga za najbolje frizure za masnu kosu možete pogledati u našem videu, a ostale pročitajte. 

Dakle prvo: Frizure za masnu kosu video:

A evo i još nekih predloga!

Elegantna bočna pundja

Baš kao i kada pravite klasičnu punđu, začešljajte kosu i skonite sa lica. Napravite punđu tako što ćete je vezati sa strane, a ne na sredini glave. Ova frizura za masnu kosu će na najbolji način sakriti mastan izgled.

Jednostavna pletenica

Vežite kosu u rep, ali negde na sredini glave, ne mora da bude visok. Krenite da formirate pletenicu i na kraju pletenice vežite kosu gumicom. Vaša frizura za masnu kosu je gotova.

Dve riblje kosti

Dobro počešljate vašu kosu i napravite razdeljak po sredini. Sa leve strane ispletite konjski rep celom dužinom i isto uradite sa desne strane.  Ova frizura je posebno popularna, tako da je možete koristiti veoma često, a najbolje će pokriti mastan izgled.

Bočna pletenica sa trakom za glavu

Ispletite konjski rep sa strane , a ne na sredini. Ukoliko imate šiške možete koristiti šampon za suvo pranje, i ostaviti šiške. Na sredini glave, stavite traku za kosu, koja će biti posebno šik za ovakvu frizuru.

Visoka punđa

Počešljate kosu u visok konjski rep, a zatim uvite kosu oko vrha vaše glave. Učvrstite kosu sa gumicom i napravite punđu. Stavite ukrasnu mašnu kako bi vaša frizura za masnu kosu izgledala privlačno.

Visoka pletenica

Četkajte kosu unazad i povucite kosu u visok konjski rep. Ispletite pletenicu celom dužinom konjskog repa. Na kraju pletenicu fiksirajte gumicom.

Kratke frizure za masnu kosu

Duga masna kosa je mnogo veći problem nego kratka. Nije jednostavno rešiti problem, i sakriti masnu kosu kada je dugačka.

Ali, da vidimo kako da sakrijete svoju masnu kosu, ako je kosa kratka.

Pletenice

Predlažemo da kratku kosu ispletete u dve  pletenice. Mislite da je to nemoguće sa kratkim bob ili pixie frizurom? I te kako je moguće, i deluje veoma atraktivno.

Kratki bob

Ukoliko imate lepo oblikovanu bob frizuru, dovoljno je da nanesete malo šampona za suvo pranje kose, i frizura za masnu kosu će izdržati ceo jedan dan.

Konjski rep

Konjski rep na kratku kosu, reći ćete da je nemoguće napraviti, ali grešite. To ne mora da bude visoko postavljen rep, već neka bude na sredini glave, i ok, neće biti dugačak, ali će svakako ukoliko lepo začešljate kosu, prekriti vaš izgled masne kose.

Talasasta kosa

Možete da uvijete viklerima kako bi dobili lokne i kako bi vaša kosa dobila na gustini i bujnosti. Možete ići na zabavu kako biste uživali u svom izgledu, a sigurni smo da niko neće primetiti vašu masnu kosu.

Riblja kost

Da, i riblja kost može da se napravi na kratkoj kosi. Jednostavno krenite da pletete riblju kost od vrha glave, i na kraju vežite gumicom.

Frizure za dugu masnu kosu

najbolje frizure

Možda mislite da ne postoji mnogo frizura za vašu dugu kosu, ukoliko je masna, obzirom da je teži sakriti masnu kosu kada je duga.

Ako imate dugu,  kovrdžavu kosu, biće lakše da napravite frizuru, obzirom da kovrdže daju volumen kosi i nije slepljena. Nasuprot tome, ravna kosa kada je masna više je slepljena.

Kako god bilo, postoji veliki broj frizura koje ćete lako napraviti. Pa da vidimo koje su to frizure.

Dvostruka francuska pletenica

Podelite kosu na sredini i počnite da pletete pletenice na prednjoj strani kose sa obe strane. Na kraju pletenice stavite gumicu i vežite u punđu. Napravite punđu, a ostatak kose ostavite da pada prema dole.

Francusko uvijanje

Možete zvati i ovu frizuru  za masnu kosu i „francusko uvijanje“ ili „cvetne punđe“, kako god želite. U svakom slučaju ova frizura je super jednostavna i pruža dobre rezultate. Pomaže vam da  sakrijete mastan koren i nečiste krajeve. Podelite kosu po sredini, uvijte ih i formirajte punđu od njih. Napravite 3 do 6 punđi na sredini glave.

Pletenice u konjski rep ili punđu

Deo kose na stranu, a zatim napravite francusku pletenicu na jednoj strani. Rep možete da ostavite ili da vežete u punđu sa strane, i da izgledate kao španske plesačice.

Neuredna punđa

Napravite neurednu punđu tako što ćete skupiti kosu u visok konjski rep koristeći samo prste. Fiksirajte kosu gumicom, ostavljajući kosu u punđu, a možete i izbaciti po neku dlaku, kako bi izgled bio atrkativniji.

Elegantni konjski rep

To je sigurna opcija među svim mogućim frizurama za masnu kosu. Koristite četku kako biste sklonili svu kosu sa lica. Četkajte je  unazad i prema gore u visok konjski rep, a zatim ga učvrstite gumicom. Fiksirajte kosu vrlo čvrsto. Ovo je zaista elegantan stil kada se pitate kako da se rešite masnog izgleda kose.

Punđa na dnu glave

Vežite kosu u elegantan konjski rep, a zatim je vežite gumicom, i napravite punđu. Ova frizura čudesno skriva dugu masnu kosu i možete da je nosite u bilo kojoj odevnoj kombinaciji.

Konjski rep na stranu

Počešljajte kosu na stranu, i vežite kosu u rep gumicom. Možete da stavite i lak za kosu kako biste fiksirali ovu frizuru za masnu kosu. Ovo je savršena ideja ako se pitate koja je najbolja frizura za masnu kosu.

Bočne pletenice

Počešljate kosu na stranu. Krenite da pletete pletenicu, jednu ili dve.

Duge kovrdže

Ukoliko imate prirodne lokne na glavi, i kosa vam je masna trik je da savijete glavu unapred, i rukama rastesete lokne, kako bi dobile volumen. Jednostavno pustite vaše kovrdže prirodno da padaju.

Ravna duga kosa

Vi slobodno možete da pustite vašu kosu, bez obzira koliko je ona dugačka, ali neće lepo izgledati. Možete da stavite traku po sredini glave i na taj način ćete sakriti masnoću na korenu.

Spavajte sa pletenicama

Uveče pre odlaska na spavanje, ispletite nekoliko pletenica na svojoj kosi. Ujutru kada ustanete, raspletite i dobićete talase u kosi, koji će dodati volumen kosi, i ublažiti masan izgled vaše kose. Možete poprskati kosu šamponom za suvo pranje i vaša frizura za novi dan je gotova.

Brze frizure za masnu kosu

masna kosa i frizure

Ako ste u žurbi, uz pomoć šampona za suvo pranje na najbolji način ćete sakriti masnu dlaku – biće vam potrebno samo dva minuta. Međutim, ukoliko nemate šampon, onda napravite sebi jednu od sledećih frizura za masnu kosu.

Napravite brzo konjski rep

Počešljajte kosu unazad i prema gore u visok konjski rep,a zatim učvrstite konjski rep elastičnom gumicom da biste dovršili ovaj elegantan izgled. Za još lepši izgled, možete da ispletete pletenicu duž celog konjskog repa.

Pokrijte kosu

Investirajte u lep svileni šal ili traku za glavu kako biste pokrili masne korene dok u isto vreme dobijate veoma privlačnu i atraktivnu frizuru za masnu kosu.

Talasasta kosa

Telasasta kosa je najbolji način za skrivanje masnog korena kose. Masna kosa je mnogo vidljivija na ravnoj kosi, dok talasasta kosa daje bujni izgled.

Naprskajte malo kosu sa sprejem za volumen, kako bi osvežili kosu. Možete brzo da ulepšate kosu uz pomoć prese, kako bi dobili još više talasa u kosi.

Punđa

Prvo operite kosu šamponom za suvo pranje kose i začešljajte kosu unazad. Prvo je vežite u konjski rep, a zatim obmotajte oko trake, kako bi dobili punđu. Ovu frizuru za masnu kosu ćete napraviti veoma brzo.

Kako da kosa ne izgleda masno

Dobro osmišljen tretman za masnu kosu počinje sa  blagim šamponom bez sulfata i parabena . Lagan proizvod vam može pomoći u balansiranju vlage na koži glave. Mnogo puta, višak ulja u kosi je zapravo zbog lošeg ispiranja kose.

Masna koža je začarani ciklus. U idealnom slučaju, trebalo bi da prođe od 2-3 dana između šampona da biste držali proizvodnju ulja pod kontrolom. Budite strpljivi, jer nećete postići rezultate preko noći. U međuvremenu, možete eksperimentirati sa šamponima za suvo pranje, koji su dizajnirani da pomognu kod upijanja tog ulja bez skidanja prirodnih ulja sa kože glave.

Prekomerno pranje kose šamponom može dodatno da iritira kožu glave, uzrokujući više ulja na kosi. Nakon što sklonite  prirodna ulja sa kose, vaša koža glave kreće preterano da proizvodi ulja. Iz tog razloga, nemojte da perete kosu više od jednom dnevno.

Važno je isprati kosu u hladnoj vodi najmanje 30 sekundi kako bi bili sigurni da su svi ostaci šampona i balzama isprani sa vaše kose. Topla voda podstiče rad lojne žlezde, dok hladna voda utiče suprotno.

Kontrolisanje masne kose je u vašim rukama, ali bukvalno,  a to znači da možete uticati na masnu kosu, ukoliko jednostavno prestanite da je dodirujete prstima – to je jedan od razloga zašto je kosa masna. Nemojte je svaki čas dodirivati.

Neka kosa bude prirodno suva, ili minimalno koristite toplotu, što je češće moguće. Slično kao i kod tople vode, vruć vazduh može uticati na proizvodnju ulja.

Previše proizvoda koja stavljate na kosu, mogu uzrokovati nakupljanje ulja na koži, što dovodi do viška masti.

Na kraju, zapamtite da  ono što jedete i te kako ima veze sa vašom kosom. Unos vitamina B u direktnoj je vezi sa lučenjem masnoća. Pobrinite se da dobijate dovoljnu količinu vitamina B  (posebno B2 i B6) kako biste sprečili masnu kosu.

Ukoliko vam ovi saveti ne pomognu i kosa i dalje bude masna, trebalo bi da se obratite svom lekaru.

Kako sakriti da ti je kosa masna?

Postoje trikovi uz pomoć kojih možete veoma uspešno da prikrijete izgled masne kose. Opremite se sa nekim predmetima i ukrasima za kosu, pre svega, i možete da počnete.

Evo nekoliko načina:

Kapa, kačket ili šešir

Bilo koja prilika da je u pitanju, možete upotrebiti jedan od ovih ukrasnih predmeta za glavu, kako bi sakrili da vam je kosa masna. Čak, neki šeširi su toliko elegantni i lepi, da će vašem izgledu dati poseban šarm.

Marama

Još jedan od trikova koje treba da koristite jeste marama za kosu. Kupite elegantnu maramu za kosu, uz pomoć koje možete da napravite moderan turban, ili da vežete maramu sredinom glave, kako god je vama lakše.

Traka

Trake su veoma praktične i jednostavne za korišćenje. Stavite traku odmah iznad čela i ona ide obično preko ušiju.

Bebi puder

Bebi puder utapkajte u koren kose, i ublažiće sjaj.

Šampon za suvo pranje

Šampon za suvo pranje kose je omiljen proizvod osoba sa masnom kosom. Ovaj šampon se koristi jednostavno.

Sledeći put kada vas umor savlada i nemate snage da operete kosu, setite se neke od ovih frizura, i brzo ćete rešiti problem masne kose.