Iznenađujući razlozi pojave akni kod odraslih

Iznenađujući razlozi pojave akni kod odraslih

Problemi sa kožom nisu samo pratilac puberteta. Akne kod odraslih su česta pojava. Kako i zašto nastaju ? Evo konačno odgovora!

Rekli su vam da se ne nervirate previše, kada prođe pubertet i akne će otići u istoriju. Dočekali ste dvadesete ali nezvani gost nikada nije u potpunosti otišao od vas. Pojavljuje se kad hoće i kad ga najmanje želite. Nikada ne znate kada će otići. A opet, srećete žene na čijem licu, čini vam se, nikada nije nikla ni jedna bubuljica. Da li nešto radite pogrešno? Možda vam se samo čini da se drugi ne suočavaju sa bubuljicama u zrelom dobu

Zašto imamo akne?

Koža je organ koji pokriva čitavu površinu našeg tela. Njena uloga je da štiti ostatak organizma od spoljašnjih uticaja. Koža nam pruža čulo dodira i pomaže u termoregulaciji organizma.

Međutim, koža nije oklop već živi omotač kroz koji naše telo vrši razmenu materija sa okolinom. Da bi ovo bilo moguće na koži se nalaze sićušni otvori-pore. Duboko u pokožici smeštene su lojne žlezde. One luče sebum, masnu, voskastu materiju koja ima zaštitnu ulogu. Sebum sprečava isušivanje kože i štiti je od spoljašnjih uticaja. Kada se višak sebuma zadrži u porama pomešan sa mrtvim ćelijama kože i nepoželjnim mikrobima iz okoline pora se zapuši i u njoj dolazi do upalnog procesa koji rezultira pojavom akni. Uzrok akne bilo koje vrste je zapušena pora.

Redovnim temeljnim čišćenjem kože svodimo mogućnost pojave akni na najmanju meru.

Jana je spasila svoje lice onda kada je negu ozbiljno shvatila.Pronašla je odlično prirodno rešenje i zauvek se rešila bubuljica i mitisera, a lice joj je sada savršeno čisto. I vi možete probati njen trik ako vas muče akne u zrelim godinama. O čemu se radi, saznaćete ako pročitate njeno lično iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Zašto se javljaju bubuljice kod odraslih?

Iako smo se nadali da odlaskom mladalačkog doba odlaze i akne to se ipak ne dešava u potpunosti.

Akne u odraslom dobu nastaju iz istih razloga kao i u bubuljice u pubertetskom periodu samo što bi trebalo da njihova pojava bude sporadična i ne tako masovna.

Bubuljice su kod odraslih vezane za neke specifične trenutke kao što je pojačan stres, nivo hormona, bubuljice u PMS-u, pogrešan izbor preparata za negu, nedovoljna higijena.

Da li mogu dobiti bubuljice u četrdesetim?

Mučili ste se sa aknama svake vrste u pubertetu i ranim dvadesetim. Obično se smatra da kada ovo doba prođe i bubuljicama kažemo zbogom. Na žalost, akne svih vrsta su nešto što nas prati sve do duboke starosti. Čak 35% žena u 30-im i 26% u 40-im kao i 15% žena u 50-im bije bitku sa aknama.

Stres izaziva akne kod odraslih

Stručnjaci kažu da stres prouzrokuje akne. Organizam u stanju stresa proizvodi više hormona kortizola. On dalje signalizira lojnim žlezdama da treba da pojačaju proizvodnju sebuma koji zapušava pore.

Idealno bi bilo da eliminišete stres i tako eliminišete uzrok ne samo akni već i mnogih drugih, ozbiljnijih problema u organizmu. Kada ste ipak u situaciji da je to nemoguće, obratite dodatnu pažnju na temeljno ćišćenje pora blagim sredstvima poput micelarne vode, koja ne isušuju kožu.

Akne kod odraslih kao posledica hormonalnih promena

Zdravstvena stana koja imaju veze sa hormonima kao što su ciklus kod žena, policistični jajnici, visok nivo testosterona… razlozi koje često previđamo a izazivaju akne kod odraslih.

Policistični jajnici pogađaju  5-10 % žena i mnoge od njih pate od ovog zdravstvenog problema a da to i ne znaju.

Ukoliko su vaše akne praćene pojačanim opadanjem kose i maljavošću ili neredovnim ciklusom, vreme je da zakažete posetu lekaru specijalisti.

Ukoliko se ispostavi da imate policistične jajnike biće vam predložena hormonska terapija. Najčešće su to kontraceptivne pilule.

U međuvremenu vam ostaje isti savet – čistite što češće i temeljnije svoje lice kako se pore ne bi zapušile i stvorili se uslovi za pojavu akni kod odraslih. Takođe, saznajte sve o hormonskim aknama.

Može li krema prouzrokovati bubuljice u zrelom dobu?

bubuljice kod odraslih

Kreme za lice i drugi preparati za negu kao i dekorativna kozmetika su vrlo čest uzrok nastanka bubuljica, mitisera, cističnih akni. Pisali smo već o bubuljicama od šminke. To što ste kupili kvalitetan proizvod ne mora ništa da znači.

Kreme za lice sadrže čitav niz aktivnih materija. Mnoge od njih su hemikalije koje i ne služe nezi i popravljanju izgleda lica već su konzervansi koji štite proizvod od kvarenja. Tu su zatim veoma opasni veštački mirisi i boje, sintetička parafinska ulja, mineralna ulja, silikoni, emulgatori i slično. Čak i neka prirodna ulja mogu biti komedogena i takva krema vam neće prijati.

Mnogo manje izgleda da naletite na preparat koji izaziva bubuljice kod odraslih je u svetu prirodne kozmetike. Prirodne kreme ne sadrže gore pobrojane komedogene materije koje ne želite na svojoj koži.

Najnoviji pristup prirodnoj nezi lica i tela je personalizovana kozmetika. Reč je o preparatima koji su napravljeni ne za ovaj ili onaj tip kože već baš za potrebe vaše kože.

Zvuči primamljivo imati svoju kremu koju je napravio farmaceut od poverenja u dogovoru sa dermatologom a nakon detaljnog ispitivanja vaše kože.

Ukoliko vam je ovo neizvodljivo okrenite se prirodnoj kozmetici. Ovde pre svega mislim na dobru kremu napravljenu od prirodnih sastojaka sa minimalno ili nimalo hemije i svakako bez štetnih veštačkih boja, mirisa i konzervanasa. Razmišljajte i o tome da se ne mora baš sve što vam je potrebno kupiti u bočici. Zavirite u kuhinju, pronaćićete mnogo materijala od koga možete napraviti dobar, efikasan i jeftin tretman za lice. Bilo da je reč o prirodnom pilingu, zatezanju bora ili hranljivim maskama. Tako ćete svesti na minimum količinu hemikalija kojima izlažete svoje lice.

Da li hrana izaziva bubuljice kod odraslih?

Vezu između hrane i bubuljica kod odraslih prate kontroverze. Dok postoji tvrdnja da je reč o zabludi, neka novija istraživanja pokazuju da ishrana može imati značajnu ulogu u razvoju akni kod odraslih.

Više o tome kako pobediti akne kod odraslih ishranom, ali i na druge načine, imate u ovom videu pa pogledajte ove super savete:

Ovde ćemo pokušati da ukratko prođemo kroz spisak namirnica koje mogu biti uzročnik nastanka bubuljica. Ne mora da znači da ćete istog momenta buknutii, radi se prosto o većoj verovatnoći da se bubuljica pojavi nakon konzumiranja neke od ovih namirnica. Ponudićemo vam i alternativu.

Priču o povezanosti hrane i akni uzmite uslovno. Osluškujući svoj organizam vrlo brzo ćete utvrditi da li su naše tvrdnje osnovane ili za vas nemaju značaja.

1. Prerađene žitarice i šećer

Osobe koje imaju akne sklone su  konzumiranju većih količina prerađenih ugljenih hidrata od osoba koje nemaju akne.

U hranu bogatu prerađenim ugljenim hidratima spadaju:

  • Hleb, krekeri, žitarice i poslastice od belog brašna
  • Testenine od belog brašna
  • Glazirani pirinač i rezanci
  • Gazirani i drugi zaslađeni napici
  • Zaslađivači kao što je šećer od šećerne trske, javorov sirup, agava med

Povećan rizik od pojave akni može se objasniti efektom koji rafinisani ugljeni hidrati imaju na nivo šećera i insulina u krvi.

Prerađeni ugljenihidrati e brzo apsorbuju u krvotok što veoma brzo podiže nivo šećera u krvi. Kako raste nivo šećera raste i nivo insulina koji je neophodan za transfer šećera iz krvi u ćelije

Međutim visok nivo insulina ne prija osobama sklonim aknama jer pojačava aktivnost androgenih hormona.

S druge strane, nisko glikemijska hrana se povezuje sa umirivanjem i nestankom akni.

2. Mlečni proizvodi

Ne postoje čvrsti dokazi da mlečni proizvodi provociraju nastanak akni kod odraslih.

Neka istraživanja su pokazala da teenageri koji redovno tamane mleko i sladoled imaju više sklonosti ka pojavi bubuljica. Ipak te studije nisu dovoljno kvalitetne i ne možemo ih uzeti kao čvrst dokaz.

Jedna od teorija je da mleko podiže nivo insulina nezavisno od nivoa šećera u krvi.Ovo može pogoršati stanje bubuljica kod odraslih.

Kravlje mleko sadrži amino kiseline koje stimulišu jetru na veću proizvodnju IGF-1 (Insulinu sličan hormon rasta 1 je medijator hormona rasta. Deluje na većinu ćelija organizma i izaziva njihov rast i deobu (mitozu). Posebno je značajno dejstvo na koštane ćelije, ćelije hrskavice, jetre, kože, nervne i mišićne ćelije. Vikipedija).

U suštini, obilje mleka i mlečnih proizvoda može pogoršati stanje ali ne možemo tvrditi da su uzrok nastanka bubuljica kod odraslih.

3. Brza hrana

Pojava akni je tesno povezana sa pojavom akni u odraslom dobu. Ova hrana je bogata kalorijama, mastima i ugljenim hidratima a siromašna vitaminima za kožu, mineralima i omega masnim kiselinama.

Dakle, hamburgeri, viršle, pomfriti, gazirana pića povećavaju rizik od nastanka bubuljica. Dodajte tome činjenicu da ovo nije jedina šteta koju će napraviti u vašem organizmu i okanite se ove loše navike.

4. Preteran unos Omega-6 masnih kiselina

Nije dobar preteran unos Omega-6 masnih kiselina. Ovo pod uslovom da jedete namirnice koje obiluju kukuruznim i sojinim uljem a da su siromašne Omega-3 masnim kiselinama. Ukoliko na vašoj trpezi nedostaje ribe i koštunjavih plodova doći će do disbalansa Omega 3 i 6 masnih kiselina u organizmu što će dovesti do upalnih procesa i stvoriti plodno tlo za nastanak akni u odraslom dobu.

5. Čokolada

Evo dokaza da život nije fer. Svi vam govore da ćete od čokolade dobiti bubuljice. Zar nije moguće biti lep i srećan?

Stručnjaci se još uvek nisu složili po ovom pitanju. Među brojnim objašnjenjima jedno mi izgleda po malo logično. Naime, veruje se da crna čokolada pojačava reakciju imunog sistema na bakterije izazivače akni. Drugi smatraju da je ovde zapravo reč o podizanju nivoa šećera u krvi što prouzrokuje povećan nivo insulina koji provocira nastanak akni.

Najzad, kada jedemo čokoladu luči se serotonin-hormon sreće koji redukuje kortizol hormon stresa. Ovo pod uslovom da jedete kvalitetnu čokoladu sa velikim procentom kakaoa i manjim procentom masti i šećera.

6. Whey Protein

Whey protein je popularni suplement posebno kod sportista i ozbiljnih vežbača u teretani. Bogat je izvor amino kiselina, leucina i glutamina. Amino kiseline podstiču rast kožnih ćelija i njihovu bržu deobu što može imati uticaja na stvaranje akni.  Amino kiseline u Whey proteinu takođe mogu stimulisati organizam na proizvodnju viših nivoa insulina. Već smo rekli da je insulin poivezan sa pojavom akni.

Nekoliko studija je pokazalo vezu između konzumiranja whey proteina i akni kod žena atletičara.

Ipak potrebno je još istraživanja da bi se sa sigurnošću moglo tvrditi da je pojava akni uzročnoposledično povezana sa ovim suplementom.

Može li hrana izlečiti akne kod odraslih?

Omega -3 masne kiseline, antioksidanti poput vitamina C, A i E, flavonoidi iz crnog vina, povrće i zeleni čaj deluju protivupalno na kožu. Selen i cink su takođe korisni kao i hrana bogata vlaknima. Uz to redukcija mlečnih proizvoda i konzumacija nisko glikemijskih namirnica bi trebalo da vam očisti lice od bubuljica u roku od nekoliko meseci.

Takođe, sledite svoj instinkt, jedite ono  što vam prija i posmatrajte reakciju svoje kože. Ukoliko vam se pojave bubuljice eliminišite iz ishrane ono što ste tih dana konzumirali. Ono što prija vašem telu dobro je i za vašu kožu.

Koja hrana ubija akne u odraslom dobu

akne kod odraslih lečenje

  • Kurkuma: sadrži protivupalni polifenol kurkumin koji reguliše nivo šećera u krvi, poboljšava toleranciju na insulin i sprečava rast bakterija izazivača akni
  • Vitamini A, D, E i cink: On suštinske važnosti za zdravu kožu i jak imuni sistem
  • Paleo dijeta: Način ishrane bogat posnim mesom, voćem, povrćem i orašastim plodovima. Paleo ishrana podrazumeva nizak sadržaj žitarica, mlečnih proizvoda i mahunarki. Ova kombinacija namirnica će vam obezbediti nizak nivo šećera u krvi.
  • Mediteranski stil ishrane: Bogat voćem, povrćem, celim žitaricama, mahunarkama, ribom i maslinovim uljem. Mediteranska ishrana podrazumeva manje mlečnih proizvoda i zasićenih masti.

Ključna ideja je ipak dobar životni stil koji podrazumeva zdrave navike, pravilnu negu kože i zdravu raznovrsnu ishranu. Odricanje od svega prouzrokuje više štete jer izaziva stres. Pojedite kockicu čokolade tu i tamo ako vas to čini srećnim. Sreća je najbolja terapija svakog problema.