Kako da prljava kosa izgleda čisto?

Kako da prljava kosa izgleda čisto?

Sigurno su svi ponekad došli u situaciju da treba da izađu iz kuće, a da su shvatili kako im čistoća kose nije na zavidnom nivou. Kako da prljava kosa izgleda čisto? Ako se i vi pitate, ostanite sa nama da vam otkrijemo svoje cake i rešenja, koja će vam u tim „kriznim” situacijama pomoći.

Upozorenje: Ako furate ćelavost, iz moranja ili fazona, onda ovaj tekst nije za vas. 😉

Nije baš pohvalno, priznajemo, kada je kosa prljava. Međutim, svakome se ponekad desi, muškarcima i ženama, situacija da se nije spremao, a treba hitno da ode na sastanak ili da se vidi sa nekim društvom, a da mu je kosa prljava. Tada nastaje histerija. Staviti kačket ili kapu? Zima je pogodna za neki vid prikrivanja glave. I trake dolaze u obzir.

Međutim, bonton ponekad ne dopušta da sedite u nekoj prostoriji prekrivene glave, naročito ako ste muškarac.

Ne brinite, postoji rešenje za sve, pa i za to da prljava kosa u nekoliko poteza bude čista. Ili da bar tako deluje, a to je dovoljno za neko kraće vreme provedeno van kuće.

Znaci da je kosa prljava

Žene bi samo odmahnule glavom i rekle: „To se jednostavno vidi!”.

Mnogi frizeri izričiti su u tome da kosu treba prati što ređe jer se tako manje oštećuje folikul dlake i manja je verovatnoća da će vaša kosa biti podložna peruti. Oni koji muče muku sa masnom kosom, a sve je više takvih, među ženama i muškarcima, ne mogu da izdrže, a da kosu peru retko, pošto masna kosa doprinosi izgledu neurednosti bilo koje osobe.Ovi šamponi su dobri za svakodnevno pranje kose.

Znak da je kosa prljava, nije samo u izgledu. On je u osećaju prljavosti.

Tada se nekako ne osećate lepo, bez obzira koliko vam drugi govorili da nije tako. Imate i šminku, lepo odelo, a opet, nekako vas osećaj da kosa nije kako treba i dalje drži.

Prvi fizički znak jeste umašćenost koja se vidi od čela, do temena. Iako vam drugi delovi kose deluju fantastično, ovo je prvi pokazatelj da vam je kosa spremna za pranje. Tu ima viška masti i ona se lagano, sa tih delova prenosi na druge delove kose.

Kada je kosa prljava, glava može da vas svrbi, ponekad blago, a ponekad nesnosno. I ti prvi znaci svraba takođe su pokazatelj da kosu treba oprati. Ponekad je uz svrab prisutan i neprijatan miris kose, koji je propratni i javlja se iz različitih razloga, o kojima ćemo kasnije govoriti.

Pojačana suva perut takođe može biti jedan od pokazatelja da je vaša kosa prljava i da nešto treba preduzeti povodom toga. Oprati ili učiniti da prljava kosa ponovo izgleda čisto. Na vama je da se snađete.

Smrad prljave kose

skrivanje prljave kose

Možda vam se to nikada nije desilo. Ako nije, dobro je. Nekim se ljudima, kada im se isprlja kosa, dešava da im kosa smrdi. Da, dobro ste pročitali.

To u stvari ne smrdi kosa, nego smrdi koža glave na kojoj se nalazi veliki broj bakterija i gljivica, koje doprinose tom smradu, tačnije, stvaraju ga. A i bakterije i gljivice nekada su uzrokovane drugim problemima koje u telu možete imati.

Sada se postavlja pitanje ne samo kako da prljava kosa izgleda čisto, već kako da prljava kosa ne smrdi? Na ovo i brojna druga pitanja u vezi sa tim, odgovore možete pronaći u našem tekstu o sindromu smrdljive kose. Tu će biti rasvetljene mnoge misterije o ovome, pri tom će vam biti ukazano i na određene ozbiljne zdravstvene probleme sa kojima se možete susresti ako vam kosa smrdi.

Priču o smradu kose podelila je sa nama i čitateljka Ivana, koja se uz mnogo napora i brige da li se radi o nečem ozbiljnom, ipak izvukla iz ovog problema. Pored toga kosa joj se mastila, opadala  i bila puna peruti. Rešila probleme svoje kože glave i kose potpuno prirodnim putem. Lako je, i vi možete slediti njen primer. O čemu se radi, pronađite na sledećem linku: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Ako je malopređašnji problem smrada kose bio pomalo neuobičajena pojava, onda možemo slobodno da kažemo da je svrab glave jedna veoma uobičajena pojava, kada vam je kosa prljava. 

Smatra se da do svraba prljave kose dolazi zato što nešto pogrešno radite prolikom vođenja računa o kosi. To jest, ne radi se o nehigijeni, već o tome da nešto što radite, vašoj kosi ne prija.

To može da bude agresivan šampon za kosu ili neka maska koja vam ne odgovara. U svakom slučaju, trebalo bi da otkrijete o čemu se radi kako bi svrab kože glave prestao.

Maska od jaja je odlična za kosu.

Kao i smrad kose, i svrab kose takođe može imati veze sa bakterijama i gljivicama, a svrab ponekad može biti toliko jak, da stvorite rane i ranice po glavi. Onda tek nastaje problem, jer te rane treba lečiti.

Može se raditi i o nekom kožnom problemu, kao što je psorijaza. Ona ponekad uzrokuje i brže mašćenje kose, a i svrab jer podrazumeva da određeni delovi kože pucaju, koža je upaljena i svrbljiva, a na tim mestima, rane su česte.

Svrab je nekada i nesvestan, pa vam se može desiti da u snu izgrebete svoju glavu. Za ovaj problem koji ima veze i sa prljavom kosom, treba se obratiti i dermatologu ili se odlučite za medicinski šampon.

Kako da prljava kosa izgleda čisto – trikovi

Broji su načini na koje se, naročito žene, dovijaju da bi problem prljave kose rešile bez pranja. Ne radi se o lenjosti, ne radi se o nemaru! Jednostavno, kosu ni ne možemo prati stalno, naročito zimi, pa izlaziti napolje. A ne možemo ni zbog malopre navedenih razloga oštećenja kose.

Da budemo potpuno otvoreni: Ponekad, naročito ako je nega duge kose u pitanju, nemamo ni dovoljno vremena da se posvetimo čestom pranju jer to iziskuje i dodatno vreme i tud.

Spas se pronalazi u šamponima za suvo pranje kose. Nije baš preporučljivo, kažu dermatolozi, da se oni koriste često, pošto isušuju kožu glave i zapušavaju pore. Ali kako da se izborimo drugačije?

Frizeri ih vole i ponekad, kada treba uviti kosu, koriste ih samo da bi kosa bila čvršća i bolje stajala. Oni su spas da vaša prljava kosa izgleda čisto, zato što se nalaze u bocama, kao sprej su i samo ih instant naprskate na kosu. Posle dva minuta iščetkate i možete dalje.

Kosa, naročito ako nije mnogo prljava, izgledaće toliko dobro da ćete biti oduševljeni. Proizvode se za sve boje kose, ne morate se brinuti da će na nekoj kosi da se vide, pošto su kao prah kada se nanesu i mirišu sjajno, tako da ćete ublažiti i problem smrdljive kose. Dve muve jednim udarcem! Zar to nije sjajno?

Ipak, obratite pažnju na ona ozbiljna upozorenja da ih ne koristite baš stalno, zato što mogu dovesti do opadanja kose kada ih svakodnevno nanosite da vaša masna kosa deluje čisto.

Još jedan odličan način da kosa izgleda čisto, jeste traka za kosu.

U najvećem broju slučajeva kosa je masna na temenu, a suva na krajevima. Da ne biste baš toliko često prali kosu, možete kupiti neku šik traku, sada dolaze u obzir i one malo deblje, pošto su za hladnoću sjajne i vaša frizura će biti odlična.

Dobar je i kačket za te svrhe, ali je traka bolja. Kačket ipak nije pristojan u svim situacijama i dešava se da ga u nekim prilikama morate skinuti. A traka ne. Ona može postati zanimljiv deo vašeg aksesoara, koji, pored praktične, ima i dekorativnu funkciju.

Ako imate šiške, najverovatnije da će one delovati najmasnije na glavi. Možete jedostavno samo oprati šiške za nekoliko minuta, prosušiti ih i vaša prljava kosa delovaće čisto, iako je niste prali.

Prljava kosa i puder

Ovaj trik zaslužuje posebno poglavlje, pošto je jedan od najpraktičnijih za koje sam davno čula i koje koristim dugo. Tiče se nanošenja bejbi pudera na kosu.

Naime, kako je bejbi puder praškaste strukture, on je sjajan za upijanje masnoće, pa ga, na primer, možete naneti na neku fleku koja se pojavila na odeći. Pustiti da odstoji 24 sata, oprati tkaninu i fleka će nestati kao rukom odnesena.

Isti efekat bejbi puder ima na kosu. Kada hoćete da vaša prljava kosa deluje čisto, samo ga nanesite, „posolite” svoju kosu po mestima koje smatrate masnim. Sačekajte nekoliko minuta da puder upije masnoću i išćetajte višak sa kose. Misli se na onaj vidljiv višak.

Primetićete da vaša prljava kosa zaista deluje čisto i bićete prezadovoljni.

Problem može da stvara bela boja pudera koja se sa neke tamne kose neće baš lako iščetkati, ali budite malo uporniji i ne brinite, neće biti ni traga pudera na vašem temenu. Dobar trik je da malo kakaa dodate bejbi puderu ako imate tamnu kosu i onda nećete morati toliko da četkate i da se brinete da li se puder vidi.

Sjajno, zar ne?

Frizure za prljavu kosu

I ovde je potrebna domišljatost, jer frizurama veoma možete prljavu kosu zakamuflirati, učiniti je čistijom. Najbolje će biti ako je svežete na neki način.

Neke dobre savete kako da sakrijete masnu i prljavu kosu, naći ćete i u ovom videu:

Pre svega, dobra je fora da, kada prometite da vam se kosa počela mastiti, odmah uzmete šnalu ili gumicu i zakačite je, jer će se kosa mnogo manje umastiti ako je zavezana ili zakačena šnalom.

To može biti konjski rep, a može i obična pletenica pozadi. Bitno je da vam je teme prilepljeno i da nema previše bojazni da će kosa lelujati i mastiti se dodatno.

Pletenice zvane „riblje kosti”, takođe su odlična frizura za prljavu kosu koja treba da deluje čisto. Zato što ona dobro stegne kosu, veoma je zanimljiva i zato će skrenuti pogled sa masnoće. A tako možete kupiti i po nekoliko dana za pranje kose, tačnije, možete pranje kose odložiti.

I punđe su veoma dobra frizura, ako vam je kosa masna. Podignite visoko rep ili ga spustite nisko, na vama je da odlučite šta više volite razbarušite punđu, prikačite neku zanimljivu šnalu i pažnja sa prljave kose biće sklonjena. Svi će se diviti vašoj originalnosti!

Ovde pročitajte detaljno o frizurama za masnu kosu.

Prljava kosa i glavobolja

Na prvi pogled smešno zvuči, ali kad malo bolje razmislite, nije tako. Ko muči muku sa brzim prljanjem kose, on mora kosu da pere učestalo, mnogo češće nego što bi to inače radio. To može da bude problem jer često pranje kose je opasno ako ste kojim slučajem osetljivi i ako vam je kosa baš duga i teška za održavanje.

Onda će se desiti da izađete sa polumokrom kosom i opasnost od glavobolje zaista postoji.

Tu su i učestale prehlade, a u najgorem slučaju, tu je i neka vrsta paralize, to jest pareze lica.

Ona se javlja upravo u situacijama prevelike izloženosti tela, naročito ako je kosa vlažna. Najgore je što možete da je zaradite i leti i zimi. Za mokru kosu ni zimski povetarac i promaja nisu bezazleni. I kad pogledate, sve je to zbog prljave kose.

Šalu na stranu, ona se može javiti i u nekim drugim situacijama, ali ovo je jedna od češćih. Eto još jednog razloga da se dobrano potrudite da vaša prljava kosa izgleda čisto bez pranja.

Prljava kosa i farbanje

Jedna od retkih situacija kada je apsolutno poželjno da kosa bude prljava, to je kada treba da se farbamo.

Kada treba da bude ofarbana, kosa treba malo da pusti prirodnih masnoća, zato što se tako, smatraju frizeri, boja bolje vezuje za dlaku. Jako je važno da to ne bude veštačka masnoća, već da bude prirodna. Samo ona može na pravi način vezati boju za dlaku.

U tim situacijama takođe je poželjno da iskoristite neki od ovih trikova, kako bi vam prljava kosa opstala još koji dan i kako bi posle farbanja kosa delovala sjajnije i blistavije, a vi u potpunosti bili zadovoljni bojom.

Iako po malo deluje smešno kada govorimo o tome da je poželjno nekada izdržati prljavu kosu što duže, to je ponekad i vrlo korisno, kao u ovoj situaciji farbanja. Ima još nešto.

Kada duže dana vaša kosa izdrži da je prljavu načinite čistom, vremenom će se ona zaista sporije prljati i zaista ćete imati manje posla oko nje.

Naš predlog je da usvojite neke od ovih saveta i da pokušate što ređe prati svoju kosu. Bićete zadovoljni jer će biti manje posla za vas, a i kvalitet vaše kose će se poboljšati. Uz brigu o tome koje preparate, prirodne šampone i regeneratore koristite, vaša kosa će sigurno biti blistavija i lepša, a sve zahvaljujući ovim našim trikovima.