Kako izračunati plodne dane?

Kako izračunati plodne dane?

Autor:

Znate li kako izračunati plodne dane?  Trebalo bi – to nije znanje koje će vam biti suvišno. Evo detaljnog objašnjenja šta su i kad su plodni dani.

Parovima koji su dugo zajedno, izračunavanje plodnih dana vrlo često postaje glavna kontraceptivna metoda.  Da li je to glavni razlog zbog kojeg vas interesuje kako izracunati plodne dane ili želja za potomstvom? Nebitno je. Ono što treba da znate jeste da su plodni i neplodni dani tu da vas obaveste kada je poželjno da imate seksualne odnose, a kada ne, i kada su najveće šanse da ostanete u drugom stanju.

Šta su plodni i neplodni dani

Sigurno znate da ne postoji  svaki dan ista verovatnoća da ćete ostati u drugom stanju. Otuda se javlja ta podela na plodne i neplodne dane. Neplodni dani  su dani kada su šanse da ostanete trudne neznatne. Shodno tome, plodni dani kod žena su njihova suporotnost – oni dani kada je šansa da ostanete u drugom stanju najveća.

Važno! Plodni dani  kod žena nisu garancija da ćete tada 100 % ostati u drugom stanju.  To je samo preiod od nekoliko dana kada je ta verovatnoća najveća.

Plodni dani  javljaju se jednom mesečno i po određenom pravilu. Zapravo, pravilo postoji onda kada imate redovan menstrualni ciklus. Kod žena čiji je menstrualni ciklus napravilan,izračunavanje plodnih dana je komplikovanije i manje podložno pravilima.

Ipak, da biste znali kako izračunati plodne dane, potrebno je da znate pre svega sledeće:

Šta je ovulacija?

Majka priroda je udesila da se telo žene jednom mesečno sprema za oplodnju. U jajnicima se nalaze jajne ćelije i jednom mesečno, iz jednog ili drugog jajnika, najzrelija jajna ćelija dospeva u jajovod i putuje do materice.

Plodni dani i ovulacija

Koji će jajnik biti odgovoran za taj posao?

Pa tu baš i nema pravila, a to i nije ono pravilo koje smo pominjali i koje je neophodno da biste znale kako izračunati plodne dane.

Zašto je važna ovulacija kod žena?

Ovulacija i plodni dani kod žena blisko su poveazni. Ovaj proces se dešava pred kraj vaših plodnih dana. Oslobođena jajna ćelija može da preživi u organzmu 24 sata. Ukoliko bude oplođena u tom periodu, preživeće i duže, a krajnji rezultat ugledaće svetlost dana za 9 meseci (ukoliko sve prođe školski i po planu).

Neoplođenu jajnu ćeliju telo izbacuje iz organizma i to je zapravo menstruacija.

Kasni vam menstruacija? Eto jednog potencijalnog uzroka! Može biti da je vaša jajna ćelija oplođena, ali postoje i drugi razlozi koji mogu biti uzrok ove pojave. Zato ne donosite zaključke na brzinu i posavetujte se sa svojim lekarom.

Kada su plodni dani? Da li su plodni dani kod žena onda samo to vreme kada ona ovulira?

Nije tako, jer bi onda verovatnoća da ostanete u drugom stanju kada to želite bila svedena na srećne okolnosti. Lutrija, tako reći! Zapravo, tajna je u izdržljivosti spermatozodia. Oni u  telu žene mogu da prežive i do 7 dana i da faktički vrebaju jajnu ćeliju i sačekaju njeno izbacivanje.

Taj period pred ovulaciju i sama ovulacija čine ono što zovemo plodni dani kod žena.

Koliko traju plodni dani

Period oko dana ovulacije je period kada su šanse za začeće najveće, a s obzirom na sposobnost spermatozodia da prežive u ženskom telu i do 7 dana, plodni dani nisu ograničeni samo na taj dan, već se šire i na period pre same ovulacije – dok spermatozoidi spremno čakaju svoj trenutak za akciju. Zato je važno da znate kako izracunati plodne dane okvirno.

Plodni dani kod žena  traju oko 7 dana – 5 dana pred ovulaciju, uključuju samu ovulaciju i maskimalno dan posle nje.

Već 48 sati posle ovulacije, šanse za plodnost se drastično smanjuju. Teorijski, nema ih. U praksi sve zavisi koliko ste dobro izračunali plodne dane i ispratili propratne znakove.

Koji su znakovi ovulacije

Možemo li znati kada ovuliramo i kada su nam plodni dani?

Nego šta!

Sigurno ste primetile da u dane PMS-a ne volite ni sebe, a kamoli druge. Ali isti tako ste sigurno primetile da ima dana kada se osećate sjajno u svojoj koži, kada vas nešto prosto tera da se obučete izazovnije i kada se osećate seksi i privlačno. Dobro ste shvatile – to je odličan znak da ovulirate! Dobro, da budemo realne, može se doći u ovo stanje svesti i na druge načine, recimo onda kada popijemo koju čašu vina više. To ne znači da ovuliramo, zar ne!

Ne samo da se osećate privlačnije tih dana,  nego to zaista i jeste. Tada izgledate bolje (svakako mnogo bolje nego onih dana pred menstraciju kada ste otečene i sklone bubuljicama) pa čak i mirišete drugačije. Govorimo dakako o onom prirodnom mirisu tela koji tih dana prosto odiše feromonima!

Pogledajte malo i signale koje vam telo šalje u nameri da vam stavi do znanja da su vam plodni dani.

  • Možete primetiti providnu, lepljivu sluz koja potiče iz vaše materice na vašem vešu. To je znak da telo oslobađa veće količine estrogena.
  • Neke žene u stanju su fizički da osete ovulaciju u vidu neprijatnosti i bolova u stomaku.

Onda kada ih ne očekujete,  ove pojave mogu proći nezapaženo. Kada počnete da pratite ove  znake, možda uhvatite da se neki osećaji periodčno ponavljaju.

Pored signala koje vam telo šalje, onda kada očekujete ovulaciju  možete je pratiti uz par pomoćnih sredstava. Postoje testovi za ovulaciju koje možete nabaviti u apoteci,  a možete proveriti i da li  ovulirate jednostavnim merenjem bazalne temperature. Onda kada  su vam plodni dani , bazalna temperatura je veća za 0,3 stepena do 1 stepena mereno po Celzijusovoj skali.

izračunavanje plodnih dana

Ipak, da biste znali kada sve to da pratite, potrebno je znati nešto o izračunavanju plodnih dana.

Kako izračunati plodne dane kada imate redovnu menstruaciju

Kada je Majka Priroda dobro odradilia svoj posao i kada vaše telo funkcioniše u nekom stalnom ritmu, pitanje kako se računaju plodni dani nije mnogo teško. Plodni i neplodni dani imaju svoj red i smisao i formula za začeće je jednostava – redovan seks za vreme plodnih dana.

Pa opet, svako telo je priča za sebe. Možda vaš organizam radi kao sat, ali vam je menstrualni ciklus nekoliko dana duži ili kraći od prosečnog. To nije važno, dokle god je ciklus redovan.

Plodni dani kod žena sa redovnim menstrualnim ciklusima su obično na sredini ciklusa, ma koliko on trajao.

Kako izračunati dužinu menstrualnog ciklusa?

Mnoge žene prave grešku pa prvim danom menstraulnog ciklusa smatraju  prvi dan kada ima je prestalo menstrulano krvarenje. Zapravo, to je pogrešno. Prvi dan vaše mesntruacije je prvi dan vašeg ciklusa i menstracija je, htele mi to ili ne, sastavni deo njega. Ciklus traje do prve sledeće menstruacije.

U idelanom slučaju menstrualni ciklus traje 28 dana, a ovulacija kod žena se dešava 14-tog dana.

Plodni dani, već smo rekli, nisu samo taj jedan dan, već i nekoliko dana pre toga. Da izračunate kada su plodni dani uradite sledeće:

  • Pratite svoj menstrualni ciklus nekoliko meseci i zabeležite koliko dana traje.
  •  Oduzmite 18 dana od vaše menstrualnog ciklusa (uzimajući u obzir najkraći) i dobićete prvi dan kada postoji verovatnoća da su vam plodni dani.
  • Oduzmite 11 dana od vašeg menstrralnog ciklusa i dobićete poslednji dan kada postoji verovatnoća da zatrudnite.

PERIOD IZMEĐU OVA DVA DATUMA SU VAŠI PLODNI DANI

Ukoliko vaš menstraualni ciklus traje 28 dana, vaši plodni dani bi trebalo da počnu 10 dana posle početka ciklusa  ( oduzimamo 28 i18) i da traju do 17-tog dana od početka ciklusa (oduzimamo 28 i11).

Ovo je veoma širok period i samo teorijska verovatnoća. Najveća šansa da ostanete trudni jeste na sredini ovog perioda odnosno 12,13 i 14 dana posle prvog dana menstruacije, jer ste tada najbliži ovulaciji.

Da li je tada verovatnoća da zatrudniete100%?

Nije.

Kod od zdravih parova verovatnoća da u plodnim danima dođe do začeća je između 27-33%

Kako izračunati plodne dane ako je vaš ciklus duži ili kraći

Ukoliko je vaš ciklus drugačiji od ovog „školskog“ primera, onda se izračunavanje plodnih dana prilagođava i vaš plodni period i ovulacija se pomeraju u skladu sa njegovim trajanjem.

  • Kod ciklusa koji traje recimo 35 dana, ovulacija je 21-g dana i najplodniji dani su vam 2 dana pre toga.
  • Kod ciklusa koji traje 21 dan, ovulacija se dešava 7-og dana , a već peti i šesti dan su plodni dani posle menstruacije, odnosno posle njenog prvog dana.

plodni i neplodni daniMnoge žene misle da je nemoguće ostati u drugom stanju dok imaju menstruaciju, ali to zavisi od dužine njihovog ciklusa. Ukoliko je ciklus kratak, ovulacija se javlja veoma brzo pose prvog dana ciklusa , a samim tim i granica plodnih dana može da se pomeri. Ako krvarenje traje 6-7 dana, može se desiti i da su vam plodni dani u sred menstruacionog krvarenja!

Kako izračunati plodne dane ako imate neredovan ciklus

Nije neka nauka izračunati  plodne dane kada imate redovan ciklus. A šta kada to nije slučaj? Kako se računaju plodni dani onda kada ste višemesečnim praćenjem ustanovili da vam je ciklus neredovan?

Ovulacija i plodni dani su tada potpuno nejasni i najbolje je da se obratite lekaru, a posebno onda ukoliko vam menstruacija kasni 90 dana.

Ukoliko nema tolikog razmaka, ali  ni  nekog pravila  kako se to dešava, da izračunate kada su vam plodni i neplodni dani poslužiće vam samo poslednji menstruacioni ciklus. Dakle,  primenite računicu na njega.  Tih dana onda uklučite poseban oprez, ali da budete sigurne,  dodajte i ostale tehnike praćenja ovulacije.

  • Ukoliko ne želite da ostanete u drugom stanju, praktikujte siguran seks tih dana. Pročitajte i kako deluje pilula za dan posle.
  • Ukoliko želite trudnoću, pratite druge znakove ovulacije, merite temepreaturu ili nabavite testove za ovulaciju koje mere nivo luteinizirajućeg hormona u urinu i pokazuju kada su vam plodni dani posle menstruacije.

Naravno, da bi sve bilo lakše možete koristiti i kalkulator plodnih dana

Plodni dani – kalkulator

Kalkulator plodnih dana je jednostavan online alat koji će vam olakšati posao i rešiti problem kako izračunati plodne dane. Naravno, to možete uraditi i bez kalkulatora i napamet. Pa ipak, mnogima je lakše kada kao rešenje dobiju konkretan odgovor i konkretene datume i oni postanu lakše pamtljivi.  Možete isprobati neki online kalkulator.

Ne zaboravite:Plodni dani nisu samo jedan dan u mesecu! Plodni dani počinju pre ovulacije!  

Treba imati na umu da postoje mnoge stvari koje vas mogu izbaciti iz ustaljenog ritma. Ovulacija i plodnost tako mogu da zavise i od stresa. Pod stresom ne mislimo samo na onaj psihički stres, kada nam se desi nešto loše. Previše intenzivnog i iscrpljujućeg vežbanja, loša i jako restriktivna dijeta ili bolest su stres za organizam takođe.

 

Ukoliko vas interesuje kako izračunati plodne i neplodne dane jer želite potomstvo, onda treba da zaključimo i ovo. Najveće šanse za to su da tokom ovih dana imate redovan seks.

Koliko seksa je potrebno  i koja poza je najbolja? Eksperimentišite. Neke teorije tvrde da je misionarska poza najbolja za začeće.  

Bilo da vam je cilj da ostanete u drugom stanju, ili mislite da je ovo odlična prirodna kontraceptivna metoda, nije na odmet da znate kako izračunati plodne dane. Računica možda nije 100% tačna. Ipak, ako ne računate, može vam se desiti nešto neplanirano! Šanse za to nisu baš male – 27-33%!