Odlaganje menstruacije zbog mora i kako to funkcioniše

Odlaganje menstruacije zbog mora i kako to funkcioniše

Autor:

Postoje situacije kada ne možete da odložite odmor, a baš tada očekujete ciklus.  Evo kako odlaganje menstruacije može pomoći da vaš odmor ipak ne propadne. 

Leto je period koji uglavnom povezujemo sa kupanjem i plažama, a menstruacija na moru je poslednja stvar koju priželjkujete u toj idili. Čak i ako izaberete neki drugi vid odmora, ciklus može da umanji vaše opuštanje i uživanje.

Odlaganje menstruacije omogućava da uživate u letu i evo kako to možete bezbedno da uradite .

Menstruacija na moru je grozno iskustvo

Možete isplanirati letovanje mesecima unapred, ali su jako male šanse da ćete prilikom odabira vremena i mesta letovanja, cena i smeštaja razmišljati o tome da li ćete na odmoru imati menstruaciju. Sve i da vam je ciklus školski uredan i tačan kao sat, uvek može da iskrsne nešto da ga poremeti – bilo kakva vrsta stresa, bolest  pa i samo putovanje mogu biti razlog da se ona pojavi onda kada je ne očekujete.

menstraucija na moru

*** Pored menstruacije na moru, ono što može dodatno da vas uznemiri jeste i celulit koji ste cele zime krili pod odećom, a sada se razbaškario na suncu u punom sjaju. Ni to ne želimo! Katarina nam je otkrila kako se ona rešila celulita, pa ako se krene na vreme, za leto ćete po tom pitanju biti spremni! Evo njene priče na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-celulita/

Ukoliko provodite odmor na planini ili u selu,  ciklus i nije tako strašna stvar. Ali kada  idete na odmor sa namerom da lenčarite na plaži u kupaćem kostimu i kupate se u vodi postaje velika neprijatnost. Doduše, ni jednom slučaju neće vam prijati ni učiniti vaš odmor lepšim.

Menstruacija na moru je pravi užas i ukoliko je ne odložite uz tablete za odlaganje cikusa, može se desiti da pola odmora provedete ispod suncobrana, u šorcu,  čekajući da vaši crveni momenti prođu i gledajući  kako se vaše društvo zabavlja bez vas. Niti vam je prijatno da se kupate, niti da se skinete i sunčate i ceo dan strepite da li će doći do nezgode.  Na kampovanju može biti još gore iskustvo, prvenstveno zbog činjenice da tada nemate na raspolaganju osnovne higijenske uslove.

Ponekad možete planirati svoj odmor u skladu sa vašim ciklusom, ali vrlo često to nije slučaj.

Da li pustiti stvari da idu svojim tokom ili da ih odložite?

Jeste li probale tablete za odlaganje menstruacije?

Odlaganje obaveza nije uvek poželjan obrazac ponašanja, ali pomeranje cikusa zvuči kao sjajna ideja onda kada shvatite da će da vas snađe u sred odmora. U te svrhe koriste se tablete za odlaganje menstruacije. Ipak, pre nego što pojurite po savršen odmor u apoteku, treba da znate kako deluju ove pilule, kako da ih uzimate i imaju li neke posledice.

Tablete za pomeranje ciklusa sadrže noretisteron, koji je zapravo sintetički oblik progesterona – ženskog polnog hormona. Višak progesterona u telu utiče na odlaganje  ovulacije i usled toga ne dolazi do menstruacije. S obzirom na ovo njegovo svojstvo, progesteron se u koristi u raznim oblicima pilula za kontracepciju, kao što je recimo i pilula za dan posle.

Kako se upotrebljavaju pilule za odlaganje menstruacije?

Na našem tržištu se ove pilule mogu naći pod nazivom Primolut nor i Orgametril. I jedne i druge deluju na isti način i imaju istu aktivnu supstancu  – noretisteron. Ukoliko ne želite da preživljavate sve komplikacije menstruacije na moru, onda ćete morati da uzimate ove tablete 3 puta dnevno, uvek u isto vreme.

Možda ćete biti bezbrižni po pitanju ciklusa, ali ćete brinuti o tome da li ste uzeli svoju dozu pilula.

Tablete za odlaganje  menstruacije ne zaustavljaju krvarenje odmah posle prve doze. Da biste bile sigurne da će vaš odmor proteći bez problema, potrebno je da ih u zmete najmanje 3 dana pre početka ciklusa. To nije dovoljno.  Potrebno je da ih uzimate kontinuirano onoliko dugo koliko želite da odložite menstruaciju, ali ne više od 21 dan.

2-3 dana nakon ove  terapije možete očekivati krvarenje.

Iako su generalno bezbedne, pilule za odlaganje menstruacije nisu najbolja kombinacija sa nekim lekovima kao što su prirodni preparati na bazi kantraiona, lekovi za visok krvni pritisak i holesterol kao i mnogi drugi.

Ukoliko uzimate neku redovnu terapiju, najbolje da se o odlaganju menstruacije posavetujete sa svojim lekarom.

Iskustva sa tabletama za odlaganje ciklusa uglavnom su pozitivna i kao najčešća posledica javlja se obilnija menstruacija, glavobolje ili napetost u grudima. Treba imati na umu da svaki organizam reaguje na svoj način, i ovo su  više izuzeci nego pravilo.

Cena pilula za odlaganje ciklusa je oko 400 dinara

Tablete za kontracepciju u svrhu bezbrižnog odmora

Ukoliko je potrebno da produžite ovaj period bez menstruacije, onda su bolja opcija tablete za kontracepciju. One takođe sadrže određeni niovo progesterona i uzimaju se redovno određeni vremenski period.

tablete za odlaganje menstruacije

Kako se koriste kontraceptivne pilule za odlaganje ciklusa?

U pakovanju kontraceptivnih pilula obično postoji 21 pilula sa aktivnim dejstvom i 7 pilula sa placebo efektom, koje nisu niš a drugo nego  izvesna doza vitamina i minerala. Na ovaj način vi same regulišete svoju menstruaciju.

  • Onda kada pijete aktivne pilule, menstruacija se ne javlja.
  • Onda kada pređete na vitaminske, koje su tu samo da vam pomognu da održite naviku uzimanja jedne pilule dnevno, dolazi do krvarenja.

Dovoljno je, dakle,  da umesto placebo pilula načnete novu dozu aktivnih pilula za kontracepciju. Dokle god ste pod njihovim dejstvom, menstruacije neće biti.

Pilule  za kontracepciju štite od trudnoće i odlažu ciklus. Tablete za odlaganje menstruacije nemaju ovu dvostruku ulogu i ne štite od trudnoće!

Ukoliko se menstruacija ne javi 7 dana nakon poslednje tablete za pomeranje ciklusa, obratite se svom ginekologu i uradite test za trudnoću.

Odlaganje menstruacije prirodnim putem

Ukoliko vam regulisanje ciklusa uz pomoć  tableta za odlaganje menstruacije ne zvuči kao prihvatljiva opcija, možete da isprobate neke prirodne varijante. Ipak, treba imati na umu da one nisu proverene i testirane kao pilule i nema garancije da deluju.

Ukoliko se već desila ovulacija, onda odlaganje menstruacije prirodnim putem nije izvodljivo.Na ovaj način vi zapravo prvenstveno utičete na  pomeranje ovulacije.

Ovo su manje efikasne metode  koja mogu da odgode period za najviše 4-5 dana, pa ako vam to odgovara, možete ih isprobati. U svakom slučaju, ne škode!

Jabukovo sirće – Pijte času mineralne vode sa 3-4  kašikw jabukovog sirćeta , 3 puta dnevno. To treba da odloži menstruaciju, a ukoliko je i započela, smanjiće krvarenje.

Izbacite začinjenu hranu iz ishrane – osim što ćete jesti zdravije, odložićete krvarenje za par dana. Potrebno da samo krenete u akciju nekoliko nedelja unapred. Izbegavajte ljute sastojke, beli luk , crni biber i generano jake ukuse,  jer tada telo proizvodi više estroegna i menstruacija se javlja ranije.

Čaj od peršunovog lišća . Pripremite ga tako što ćete kuvati šaku lišća u pola litre vode 20 minuta. Čaj se konzumira topao, 3 puta dnevno. I ovde je važno da počne ete na vreme, bar 2 nedelje  pre nego što menstruacija treba da počne.

Da ne biste imali utisak da pijete bljutavu supu 3 puta dnevno, dodajte u čaj malo meda.

Odlaganje ciklusa prirodnim putem
Čaj od prešuna za odlaganje ciklusa

Vežbajte. Verovatno ste čuli da previše teškog  vežbanja i opterećenja za organizam može biti razlog za kašnjenje menstruacije ili njen poptuni izostanak.   Možda baš tu rešenje za vaš problem. Počnite sa  napornim treninzima 2-4 nedelje pre nego što očekujete menstruaciju.

Ako niste u formi nemojte šokirati telo naglim fizičkim naporom već probajte sa nekim umerenijim programom vežbanja ili  izaberite neki drugi način za odlaganje menstruacije prirodnim putem.

Želatin. Rastvorite kesicu želatina u činiju sa mlakom vodom i konzumirajte 3 puta dnevno. Vaš ciklus možete odložiti ovako za dan ili dva.

Ovo jesu poptpuno prirodni načini, ali nema dokaza da 100% deluju i ne možete se sasvim osloniti na njih.

Odlaganje menstruacije ili njeno izazivanje neki dan ranije- šta je bolje?

Potpuno istim logikom možete i da izazovete  menstruaciju nekoliko dana ranije ukoliko vam se to uklapa u planove. Prebrinete i nastavite sa svojim aktivnostima.

Jedite više začinjene hrane. Ukoliko njeno izbegavanje dovodi do toga da možete da odložite ciklus  , uživanje u začinjenoj hrani može izazvati menstruaciju neki dan ranije.

Sok od pomorandže. Pijte ga tri puta dnevno i počnite na vreme, nekoliko dana pre nego što planirate da dobijete menstruaciju.

Sveža šargarepa. Bilo da je jedete svežu ili napravite sok od nje, potrebno je konzumirati je tri puta dnevno. Šargarepa ima karoten koji će da podstakne proizvodnju estrogena i ubrza pojavu menstruacije.Na isti način možete upotrebiti i bundevu.

Seme susama. Pomešajte nekoliko kašičica susamovog semena  sa toplom vodom , jer je seme tako efikasnije nego suvo. Počnite 15 dana pre ciklusa i konzumirajte 2 puta dnevno.

Uživajte u seksu. Stimulište svoju G tačku i izazovite kontrakcije materice i velika je verovatnoća da ćete tako izazvati ciklus neki dan ranije.

Ne sviđa vam se ideja odlaganja ciklusa ili njegovog izazivanja?  Onda se opustite i kupajte se, bez obzira na sve!

Na koji način je izvodljivo kupanje tokom menstruacije?

Tablete za odlaganje menstruacije mogu vam izgledati kao igranje sa prirodom i hormonima i možda ste od onih koji će želeti da puste stvari da dese. Može se isto tako desiti da se menstruacija javi u sred letovanja, iako ste vi sve lepo planirali i niste je očekivali. 

kupanje tokom menstruacije

Da li je dozvoljeno kupanje tokom menstruacije?

Pa, postoji način da se menstruacija na moru ipak ne bude prepereka za vaše uživanje i kupanje.

Baš kao što je dozvoljeno i poželjno da se tuširate dok krvarite, tako ni kupanje u moru tokom onih dana neće da vam naškodi.

Jedini problem je u tome što nećete biti opušteni i što ćete stalno proveravati da li  je krv iscurila na vaš kupaći kostim. Osim toga, voda u moru, bazenu, jezeri ili gde god da se kupate nije topla kao voda pod tušem i možda vam hladna  voda neće prijati.

Ukoliko  ste ipak  rešile da radije isprobate kupanje tokom menstruacije nego  tablete za pomeranje ciklusa ili sedenje u ćošku, onda samo napred.  Uradite to sledeći ove savete:

  • Nemojte se kupati sa uloškom. Onaj sa krilicima neće proći  neprimećeno na plaži, a onaj bez njih će vrlo lako da sklizne sa  svog mesta tokom plivanja. Osim toga, ulošci će se u vodi natopiti i više neće imati moć da upijaju krv. Dakle, sve i da ih uspešno sakrijete ispod šorca, ovakva zaštita nije najbolja.
  • Stavite tampon. Da, ovde je vaše rešenje! Veoma važno da koristite tampon koji prati obim vašeg ciklusa Oni koji su potrebni da zaustave veći odliv krvi su veći od onih koji su namenjeni manje obilnom  ciklusu. Tampon koji je dovoljno velik će sasvim efikasno da pokupi krv tokom kupanja.

Zamenite tampon po izlasku iz vode kako biste sprečili moguće infekcije i dodatne komplikacije.

  • Obezbedite sebi udobnost. Obucite tamniji kupaći ukoliko mislite da se uprkos tamponu može desiti da se pojave fleke. Ukoliko vam je neprijatno i  čini vam se da baš svi zure  vašu zadnjicu u nameri da potraže dokaz da imate menstruaciju, može vam biti lakše ukoliko obučete šorc.
  • Kupajte se opušteno i sa samopouzdanjem, jer ukoliko nikome ne kažete i ne pokažete svojim paničnim ponašanjem da nešto nije u redu, niko neće ni znati šta se dešava unutar vašeg tela. Sve i da se desi mala nezgoda uprkos nošenju tampona, u moru se ona neće primetiti.

Po svemu sudeći, postoji više načina da se uspešno  pregura menstruacija na moru ili odmoru. To je normalna pojava kod zdravih žena koja se javlja jednom emsečno i potpuno je pogrešno jednom mesečno doživljavati je kao stres. Umesto toga, prihvatite je kao segment vašeg zdravlja i naučite da se prilagodite. Znajte da čak i onda kada prilagođavanje ne ide od ruke postoji opcija da uživate na letovanju – odlaganje menstruacije.