Bore od sunca i kao ih pobediti!

Bore od sunca i kao ih pobediti!

Boravak na suncu je prijatan, ali takođe prouzrokuje i nastanak bora. Saznajte sve o tome zašto nastaju bore od sunca i njihovom uklanjanju.

Meni je više dosta priče o tome kako moram da se čuvam sunca ili ću se zbrčkati kao suvi list i pretvoriti u mumiju naočigled svih prisutnih. Volim sunce, prija mi, opušta me i razgaljuje. Kad sija sunce sve u meni peva i energija prosto kulja na sve strane. I volim bronzanu boju u kombinaciji sa belom košuljom. Ma šta ima lepše.

Mislim se nešto, ne sija sunce tek tako što mu se sija baš iznad moje glave. U prirodi sve ima svoju svrhu pa i ti razarajući sunčevi zraci koji se kao oštre strele zarivaju u naš ljudski DNK kože.

 A opet, kopka me zašto su se najlepše žene sveta strogo čuvale sunca i nosile one smešne mrežaste suncobrane i sve s tim u vezi.

Zato se bacam na istraživanje fenomena zvanog bore od sunca zbog vas ali ništa manje i zbog sebe. Dakle, sunčati se ili se ne sunčati, pitanje je sad?

UVA zraci uzrokuju tamnjenje kože ali i bore od sunca

Svetlosna energija koju Sunce emituje dospeva na Zemlju u vidu UV zraka. Ozonski omotač koji se nalazi u zemljinoj atmosferi pruža izvesnu zaštitu. Međutim oštećenja ili ozonske rupe koje su prošlih nekoliko decenija nastale na ozonskom omotaču, nas čine još osetljivijim na UV zračenje. 

Čak i po tmurnim danima kada ne vidimo sunce naša koža je izložena UV zracima.

Dva tipa UV zraka nam Sunce šalje na Zemlju: UVA i UVB. Sunce emituje i treći tip UVC zrake ali njih apsorbuje atmosfera i ne stižu na Zemlju.

UVA zraci prouzrokuju tamnjenje kože ali i bore i druge znake preranog starenja kože dok UVB zraci izazivaju opekotine i kancer. I jedni i drugi neizostavno prouzrokuju oštećenja kože. Pisali smo već o tome kako sanirati opekotine od sunca.

UV zraci su mnogo moćniji tokom letnjih meseci, na planini nego u niziji. Što ste geografski bliži ekvatoru sunce jače prži kožu. Ovo možemo smatrati geografskim faktorima koji povećavaju rizik od preranog starenja kože i nastanak bora od sunca.

Ana je oduvek uživala u suncu, ali ne i u promenama koje je ono donelo njenom licu. Primetila ih je na vreme. Njena koža lica počela je da stari i to se videlo. Pronašla je sasvim prirodan način da zaustavi propdanje kože i obriše tragove starenja sa lica. Da, opreznija je sa suncem, ali ima još jednu tajnu. Otkrila nam je o čemu se radi. I vi možete isprobati isto. Njena priča nalazi se na ovom linku:https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Kako UV zraci stvaraju bore od sunca?

Ne može se zaobići činjenica da predugo i neodgovorno izlaganje suncu bez zaštite štetno deluje na kožu i trenutno u vidu opekotina i na duže staze.

Ono što izaziva bore od sunca zapravo je kombinacija godina i izlaganja suncu.

Ovu pojavu dermatolozi zovu fotostarenje kože.

bore od sunca nastanak

UVB zraci koji prouzrokuju opekotine od sunca takođe oštećuju DNA i slabe imuni sistem kože. Usled dugog izlaganja UVA zracima može stvoriti visokoreaktivne molekule kiseonika koji izazivaju oštećenja na membranama ćelija kože i na DNA unutar njih. 

Kada UV zraci padnu na našu kožu oni stupe u interakciju sa prirodnom hemikalijom u njoj-melaninom. Melanin je prva linija zaštite. On je prirodni odgovor organizma na opasnost od zračenja. On upija UV zrake i na taj način deluje kao štit od sunca.

Hemijska reakcija koja se u koži odvija proizvodi taman ten kože nakon izlaganja suncu. Kada količina UV zraka kojoj je koža izložena premaši sposobnost prirodne zaštite koju melanin pruža, dobijamo opekotine od sunca.

Glavni okidač koji melanocite stimuliše na proizvodnju melanina, pigmenta od kog nam koža tamni na suncu, je oštećen DNA. Naša koža se sama štiti tamnim pigmentom ali tek kada dobije signal od oštećenog DNA, dakle kada je šteta već učinjena. Na ovaj način se sprečavaju dalja oštećenja.

Koža sve pamti!

Oštećenja nastala u detinjstvu opstaju do zrelog doba.

Ukoliko se niste pravilno štitili, bore od sunca mogu da se jave već u dvadesetim.

Uz to, sunce može izazvat suvu kožu, aktinične keratoze i poremećaj u proizvodnji kolagena. Rezultat su fine linije i duboke bore.

Ponovljeno preterano izlaganje suncu dovodi do različitih oštećenja kože:

UV zraci izazivaju stvaranje slobodnih radikala unutar kože. Oni oštećuju vlakna elastina. Osobe svetlijeg tena  su prirodno slabije zaštićene od UV zraka i promena na koži. One mogu lakše dobiti bore od sunca od osoba tamnije puti.

Od kada se rodimo, lice se konstantno, nekad manje nekad više izlaže suncu. Tako godinu za godinom, koža akumulira oštećenja što na kraju rezultira vidljivim znakovima starenja.

Konstantna izloženost UV zračenju dovodi i do drugih promena na koži koje se sve podvode pod pojam fotooštećenja: gubitak pigmentacije, gubitak elastičnosti kože, degradacija teksture i žuta boja tena i najzad rak kože.

Za čak 80% starenja kože zaslužno je UV zračenje.

Suma sumarum, zaštitom lica od sunca isključujete jedan veoma važan( ako ne i najvažniji) faktor rizika preranog starenja kože.

Pravilna zaštita kože od sunca

Uvek imajte na umu sledeće korake:

Na delove kože izložene suncu svakodnevno nanesite SP faktor najmanje 15.

Vaš proizvod treba da ima oznaku  “broad spectrum” što znači da vas štiti i od UVA i od UVB zraka.

Ukoliko na suncu boravite duže vremena, nanesite novi sloj svaka dva sata.

Kako ovde pričamo o borama od sunca evo nekih dodatnih mera.

Najpraktičnije rešenje je ako vaša dnevna krema sadrži SPF broad spectrum. Nanesete je ujutru na lice i nije vam potreban dodatni preparat. Većina žena preko kreme nanese i podlogu pa make up. Kvalitetne podloge su takođe formulisane sa SPF. Tako će vaše lice biti zaštićeno čitavog dana.

Ukoliko ste od onih koji beže od pudera i više vole prirodan izgled tada bi valjalo ponoviti kremu pred izlazak na otvoreno.

Ovo bi trebalo da bude dovoljno tokom svakodnevne rutine. Onih dana kada više boravite na otvorenom kao što je letovanje, zimovanje, odlazak na izlet i slično,preporuka je da lice štitite preparatom za zaštitu lica SPF 30.

Ovde smo pisali više o kremama za zaštitnim faktorom.

bore od sunca zaštita

Mogu li se ukloniti bore od sunca?

I da i ne. istraživali smo stavove više dermatologa , u jednom su složni: šteta se može popraviti ali ne postoji čarobna pegla koja će sve izravnati kao da nije ni bilo. 

Dermatolozi smatraju da mogu. Međutim pojedini tretmani se izvode samo u ordinacijama i nisu svima dostupni.

Na primer, hemijski pilinzi ili mikrodermoabrazija koji uklanjaju površinski sloj suncem oštećene kože. Moguće je uraditi hemijski piling i kod kuće ali treba znati da preparati za tu namenu koji se kupuju bez recepta nisu tako moćni kao oni koje koriste dermatolozi.

Laserski tretmani mogu umanjiti vidljivost sunnčanih pega i hiperpigmentacija nastalih  štetnim delovanjem UV zraka na kožu.

Retinol se savetuje kao aktivna materija za uklanjanje finih linija i bora. Retinol se koristi već decenijama za ublažavanje finih linija i bora ali zahvaljujući njegovoj fotoreaktivnoj prirodi on kožu može učiniti još osetljivijom na fotooštećenja. Zato se kreme sa retinolom ne savetuju za upotrebu u letnjem periodu.

Enzimi fotolijaze koje poseduju skoro svi živi organizmi ,ali ne i ljudi, su vrlo moćni u saniranju DNA fotooštećenja. Ljudi imaju jedan drugi enzim koji obnavlja DNA ali on nije ni blizu tako moćan. Na tržištu zato postoje sredstva za zaštitu od sunca koja sadrže fotolijazu izolovanu iz planktona, na primer. Proizvođač tvrdi da ovaj preparat popravlja fotooštećenja DNA. 

Tretinoin, derivat vitamina A popravlja oštećenja tako što stimuliše sintezu novog kolagena u suncem oštećenoj koži. 

Drugi dermatolog opet smatra da je najbolja zaštita od bora od sunca ako se držite podalje od sunčanja

Bioaktivna krema i bore od sunca

Bioaktivne kreme sadrže jednu ili više bioaktivnih materija. Ovi sastojci se ekstrahuju iz biljaka koje imaju blagotvorna i lekovita svojstva. Bioaktivni sastojci deluju na kožu tako što u njoj pokreću prirodni, biološki odgovor.

Za peglanje bora od sunca, sunčanih pega ali i onih koje zovemo staračke pege a u stvari isto nastaju štetnim delovanjem UV zraka, potražite bioaktivnu kremu. Jedna takva Neborela, baš kao što joj ime govori, je namenjena za lice bez bora i drugih znakova prevremenog starenja. Sadrži bioaktivnu materiju Neodermyl koja podstiče prirodno stvaranje kolagena u koži i mnoge druge blagotvorne sastojke. 

Hrana koja sprečava bore od sunca

Obično pred letnju sezonu postanu aktuelni natpisi po novinama šta jesti da biste dobili lepu boju i zaštitili se od sunca.

Hrana bogata antioksidantima neizmerno pomaže koži  pre svega u borbi sa slobodnim radikalima i UV oštećenjima.

Likopen koji se nalazi u kuvanom paradajzu i u dinji, betakaroten iz šargarepe, spanaća , omega -3 masne kiseline iz orašastih plodova, lososa i semenki kao i katehin iz zelenog čaja su najbolji prijatelji kože i pre i nakon izlaganja suncu. Ove aktivne materije učiniće je dovoljno snažnom da uz pravilnu zaštitu izdrži sunčanje sa što manje oštećenja a i da se lakše oporavi nakon izloženosti UV zracima.

Ove namirnice u ishrani  će učiniti da se osećate dobro i izgledate lepo.

Pošteno, ne možete čarobnom peglom ispeglati bore d sunca ali možete dosta učiniti.

UV zraci uništavaju dva najvažnija proteina u koži: kolagen i elastin koji su odgovorni za čvrstinu, mekoću i elastičnost kože.

Šešir za lice bez bora od sunca

Šešir je bez razloga zapostavljen odevni predmet u savremenoj modi. Nema boljeg prijatelja od šešira tokom vrelih letnjih dana. On stvara prijatnu senku vašem licu i očima štiteći ih dodatno od sunca. Šešir štiti i kosu od štetnog uticaja sunca.

Kod šešira je samo važno da se slaže uz vaš karakter i bude usklađen sa vašim stilom odevanja. I naravno da ima dovoljno širok obod da vam zasenči lice a po mogućstvu i vrat i dekolte.

I još nešto! Izbegavajte najtopliji deo dana kada je UV indeks najveći. Nikada ne idite u solarijum. Lampe u solarijumu emituju istu vrstu zraka kao i sunce. Uprkos popularnom verovanju solarijum nije bezbedniji od sunčanja. Ukoliko baš volite da imate taman ten koristite preparate za samopotamnjivanje ali ne zaboravite da i nakon njih koristite SPF preparate.

Zašto je izlaganje suncu korisno?

Dr. Robert S. Stern, šef katedre odeljenja za dermatologiju Beth Israel Deaconess Medicinskog Centra pridruženog Harvardu, ljude koji se panično boje izlaganju suncu zove „solar-phobes“. Naime, ove osobe, podstaknute agresivnim marketinškim kampanjama za preparate za sunčanje, žive u stalnom strahu od dobijanja raka kože i dubokih bora na licu. Pri izlasku iz kuće pokrivaju svaki milimetar kože i izgledaju kao da su pošle u arapsku pustinju.

Kao i obično istina je negde na sredini.

Isti oni UVB zraci koji oštećuju DNA ćelija kože i izazivaju opekotine su na drugi način korisni za zdravlje. Oni pokreću hemijsku i metaboličku lančanu reakciju koja proizvodi D vitamin. Mnogi ljudi imaju manjak vitamina D u organizmu. Nizak nivo ovog vitamina je u direktnoj vezi sa zdravljem kostiju. U novije vreme se i još neke teške bolesti kao što je multipla skleroza i rak prostate povezuju sa manjkom D vitamina. 

Bez boravka na suncu nema ni prirodne sinteze D vitamina u organizmu. Boravak na suncu popravlja raspoloženje i uklanja zimsku depresiju.

Osim toga boravak na otvorenom vam je prilika za različite fizičke aktivnosti na svežem vazduhu. Nema potrebe posebno naglašavati koristi od ovakvih aktivnosti.

Za održavanje zdrave doze D vitamina u organizmu dovoljno je 10-30 minuta na suncu nekoliko puta nedeljno. Dužina izloženosti zavisi od toga koliko je nečija koža osetljiva na sunčevu svetlost.

Boravak na suncu podstiče stvaranje hormona serotonina koji je zadslužan za zdrav san i osećaj sreće.

Genetika i bore od sunca

Neke naše osobine nas štite od sunca, a neke su faktor rizika.

Osobe svetle puti koje lako izgore na suncu i čija koža teško ili nikako ne tamni imaju više izgleda da obole od kancera kože ali i da dobiju duboke bore usled izlaganja suncu. Osbama tamnog tena priroda je podarila veliku količinu melanina koji je prirodna zaštita kože od sunca.

Ključna je doza izloženosti suncu. Neka istraživanja su pokazala da je opasnije iznenadno dugotrajno izlaganje suncu od umerenog sunčanja u dužem vremenskom periodu.

Kako pomiriti opasnosti i prednosti sunčanja?

Ključ je u umerenosti, zaštiti kože SPF preparatima, šeširom i laganim košuljama i izbegavanje boravka na suncu u vreme kada je UV indeks najveći.