Krema za samopotamnjivanje pomaže da divno preplanete!

Krema za samopotamnjivanje pomaže da divno preplanete!

Da li je  krema za samopotamnjivanje vaš tajni adut ili niste njihov pobornik? Ako volite taman ten, onda znate da je ponekad tešto doći do njega. Koji način je najbolji i da li su kreme za samopotamnjivanje dobre ili ne, saznajte u ovom tekstu.

Verovatno vam se bezbroj puta desilo da vas je proleće dočekalo nespremnu i da prolećne suknjice i haljinice niste mogli da nosite zbog izrazito bele boje svog tela. Čak i zimi, malo se uplašite kada pogledate svoj odraz u ogledalu jer ste beli kao duh.

Mlade devojke su često pod pritiskom medija i žele da njihova koža bude tamnija. Ono što se nameće kao pitanje je koji način poduzeti, čak i kada je leto? Da li se sunčati na suncu, da li otići u solarijum ili se namazati nekom od krema za samopotamnjivanje.

U detinjstvu su vam veoma često govorili krilaticu „Ko se sunca krije, bolje da ga nije”, a danas važi potpuno suprotan stav!

Sklanjanje sa sunca je obavezno, a zaštitni faktor neophodan čak i kada nismo na plaži, već negde, u debelom hladu.

Mnogi govore o potrebi našeg organizma za vitaminom D, na taj način pravdajući sunčanje, navodeći čak da zimi ovaj vitamin treba uzeti preko tableta jer nema dovoljno sunčevih zraka.

A pogodite šta?

Dnevno je potrebno sunčati se samo desetak minuta i to ne mora cela površina tela, da biste se nakupili vitamina D. Ovde saznajte koji su ukusni izvori vitamina.

S druge strane, solarijumi su već godinama proglašavanji kancerogenim, a propaganda govori i o zabrani korišćenja solarijuma u mnogim evropskim zemljama. Dakle, ta opcija takođe ne spada u sjajne. Ne zna  se da li je veća povika na sunce proteklih godina ili na solarijum.

Sećam se neke televizijske emisije i dermatologa koji upoređuje koji od ova tri načina tamnjenja je najbolji, to jest „najbolji”: sunčanje, solarijum ili krema za samopotamnjivanje. Manje više zaključak smo prethodno naveli, s tim da je sunce on ipak stavio na prvo mesto, najopasnijeg uzročnika kancera, opsnijeg i od solarijuma.

On je tada došao do zaključka da je najbezbolnije i najmanje opasno koristiti kreme za samopotamnjivanje, ako se uporede ova tri načina. Imaju i one svojih mana, a mi smo tu da sve razložimo na sitne detalje i da se pozabavimo ovim, kako dermatolozi kažu, najmanje opasnim načinom da naša koža potamni, a da ne dođe do fotostarenja lica.

Šta ako je do posledica previša sunčanja već došlo, i ako su vam se pre vremena pojavile bore na licu. Ne brinite mnogo, ali ipak reagujte što pre. Ana je sasvim prirodno uspela da se reši znakova starenja na licu. Njeno lice izgleda mnogo mlađe sada i ona je presrećna. I vi možete upotrebiti njen trik. O čemu se radi, saznaćete ako pročitate njeno lično iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Šta radi krema za samopotamnjivanje i kako deluje?

Hajde da razjasnimo jednu stvar.

Sve, ali apolutno sve što nanesete na svoju kožu, jednim delom odlazi u krvotok. Tako je i sa kremom za samopotamnjivanje.

S tim da, ako pazite na sastav ove kreme, možete rizike od hemikalija svesti na minimum.

Ako ste se pitali kako to radi krema za samopotamnjivanje, odmah ćemo vam reći da ona nije puder koji natapkate na kožu, pa ga po želji isperete i skinete. Odnosno, iako je morate nanositi često da biste ostali preplanuli u dužem vremenskom periodu, ipak se ona ne ispira tako lako.

Krema za samopotamnjivanje radi zahvaljujući dihidroksiacetonu koji se nalazi u njoj, a koji u kombinaciji sa kiselinama iz naše kože čini da koža potamni. Tako je, to je neka vrsta hemijske reakcije, samo što se dešava planski i na našoj koži došlo je do površinske pomene.

Ova promena nije velika i dešava se, kao što rekosmo, u najpovršnijem sloju kože, za razliku od nekih drugih metoda sunčanja, zato je i najmanje opasna.

Da li su kreme za samopotamnjivanje zdrave?

Nisu nezdrave, ali ih ne možemo smatrati zdravim načinom nege lica i tela.

Zašto je to tako?

Mogu se javiti neke alergijske reakcije kada se krema za samopotamnjivanje nanese na kožu. Tu su svrab i peckanje, a ako se to desi, treba odmah prekinuti mazanje i obratiti se lekaru, koji će vas uputiti šta dalje.

Još neke studije i intervjui govore u prilog tome da se nikada nije desilo da se neko ozbiljno razboleo od kreme za samopotamnjivanje, dok su sunčevi zraci i solarijum odneli mnogobrojne živote.

Tako da možemo kremu za samopotamnjivanje proglasiti zdravom, ili barem najmanje štetnom, ako je uporedimo sa sunčanjem i solarijumom, koji spadaju u druge vidove dobijanja preplanulog tena.

Kako pravilno naneti kremu za samopotamnjivanje?

Sada kada smo ustanovili da vam ona ne može ništa nažao učiniti, hajde sa se pozabavimo time kako pravilno naneti kremu za samopotamnjivanje. Nije teško, ali treba slediti savete.

Prvi korak

  • Pre svega, bilo da je nanosite na lice ili telo, potrebna je dobra priprema kože. Ona podrazumeva da uradite dobar piling tela koji će otkloniti sve mrtve ćelije sa kože, ostaviti meki, donji sloj kože koji može dobro da upije kremu za samopotamnjivanje.

Trudite se da pilinzi ne budu uljani i da ne ostavljaju masni trag na vašem licu i telu jer to nije dobro za kremu, odnosno, za ravnomernost u njenom nanošenju.

Birajte pilinge koji ostavljaju kožu suvom posle tretmana.

krema za samotamnjenje

 

Drugi korak

  •  Kada ste to završili, sledeći korak je hidrantna krema ili losion. Hidrantna, ne masna. Ona treba dobro da nahrani kožu, kako bi ona što bolje upila kremu za samopotamnjivanje, to jest, kako bi se krema za samopotamnjivanje bolje vezala. Ponavljamo, ne sme biti masnog traga pre nanošenja kreme za samopotamnjivanje.
  • Lepo je utrljajte i proverite da li ste je naneli u sve pregibe i na krajeve i dobro utrljali. Pogledajte i zašto je vitaminska krema višestruko korisna.

Treći korak

  • Kada ste i to završili, onda je došao red na kremu za samopotamnjivanje. Nanesite malu količinu na željenu mesto i utrljajte.

Nemojte preterivati sa količinom kreme jer to nije dobro. Nema svrhe staviti sveodjednom. Nanosite malo po malo i utrljavajte na svamesta lagano, jagodicama prstiju.

Ako želite da potamnite za neku posebnu priliku, ne smete se namazati dan pre, nego bar 5-6 dana pre,da bi se koža lepo svikla na kremu i da ne bi bilo razlika i fleka.

Dakle, kada ste naneli kremu i lepo je utrljali prstima, onda vam ostaje da sačekate petnaestak minuta da je koža upije. Nemojte oblačiti odeću jer ćete je isflekati, a i koža će biti šarena.

Budite strpljivi i biće sjajnih rezultata na koži. I neće biti bora od sunca, a koža će biti preplanula.

Koliko traje efekat kreme za samopotamnjivanje?

Ono što mnoge zanima po pitanju ove kreme, jeste upravo to, koliko dugo mogu da se oslone na nju i da li će ona imati malo duži efekat od pukog nanošenja pudera na lice.

Odgovor je potvrdan, ali u biti, zavisi od vas.

Na koji način?

Već smo spomenuli da, ako želite, recimo, sutra preplanuli ten, ne možete danas da namažete kremu za samopotamnjivanje. Morate to učiniti nekoliko dana ranije.

Kremi je potrebno vremena da se veže i da je koža upije, tako da, ako probate da se velikom količinom kreme namažete od danas do sutra, grdno ćete pogrešiti.

Stvari stoje ovako: I kada se sunčate, vi preplanuo ten ne možete da očekujete naglo, odmah, već postepeno, korak po korak. Isto je i sa kremom. Mažite je po malo iz dana u dan i svakako ćete ubrzano doći do dobrih rezultata.

U početku to treba da bude svakoga dana po jedno mazanje, a kada se ustali boja koju ste priželjkivali, onda je dovoljno da mažete kremu dva puta nedeljno, i boja će se zadržati onoliko koliko bude neophodno, to jest, koliko vi budete želeli. Nemojte se bojati fleka, jer se kremom za fleke lako skidaju.

Kada prestane potreba za mazanjem, kada se odlučite za neki drugi vid tamnjenje, samo nemojte više ponavljati proces mazanja i dejstvo kreme za samopotamnjivanje će polako bledeti, kao kada ste ga nanosili na svoju kožu.

Krema za samopotamnjivanje tela

Imate nekoliko kategorija ovih krema na tržištu, a najpoznatije su one koje se odnose na tamnjenje tela.

Kako je telo velika površina koju treba mazati, treba biti naročito oprezan da ne dođe do neujednačene boje i da kojim slučajem neki delovi ne budu izraztije tamni od drugih. Naravno, ovde puštamo vama da se odlučite, pa tako možete mazati samo pojedine delove tela koji su vidljivi i koje želite da istaknete.

Kada se maže telo, važi ono opšte pravilo koje smo naveli za mazanje, a to je piling tela. Lepo izgrebite svoje telo jer višak mrtvih ćelija može da utiče na lošije upijanje kreme za samopotamnjivanje.

Posle toga namažite telo nekom dobrom hranljivom, prirodnom kremom ili losionom, zato što će hidrirana koža takođe bolje primiti kremu za samopotamnjivanje. Kako su te kreme uljane strukture, onda je važno da vi ne nanesete nikakvo ulje na svoje telo jer ulje na ulje slabo ide i loše se „hvata”. Namažite kremu i pustite da je koža lepo upije.

Potrudite se da svi delovi budu podjednako dobro hidrirani jer ako ne budu, to će se ogledati u tome što ćete negde biti tamniji manje, a negde više.

Kada ste to završili, nanesite kremu ravnoomerno po telu, odnosno, onim delovima za koje želite da budu crnji i nikako se nemojte oblačiti, već sačekajte da telo upije kremu. To će značiti da vam je potrebno vremena da sve lepo obavite, ali nemojte odustajati.

Ako se budete odmah obukli, može se desiti da negde uflekate odeću, a može se desiti i da odeća upije kremu sa nekih delova tela, pa da opet bude neravnomerno naneseno. Budite strpljivi i uspećete.

Krema za samopotamnjivanje lica

Sličan postupak treba odraditi na licu, pre nego što se krema nanese, piling pa hidratacija. Tu je manja površina, pa će biti lakše, ali morate biti oprezni oko nečega drugog. Naime, deo oko kose i na vratu mora biti lepo urađen, da ne bi delovalo kao da imate masku.

Kada hidrirate, mažite pažljivo deo oko kose, a onda posle toga pažljivo nanosite kremu za samopotamnjivanje. Zato je i važno da količina kreme koju nanesete ne bude velika, već umerena jer onda neće biti velike razlike, čak i ako se potkradu neke greške prilikom nanošenja.

I zato će vaš izgled lica, a bogami i tela, biti prirodniji i lepši, a vi ćete delovati svežije.

Ako se pak, potkradu neke fleke i neujednačenosti, ni to nije toliko strašno jer imate dosta krema koje vam mogu pomoći da se fleka rešite. Jedna koju bismo preporučili, pre svega zbog prirodnosti sastojaka koje sadrži, a koja uspešno hidrira i sklanja pege i fleke, jeste Neborela.

Krema za samopotamnjivanje pre mora (i na moru)

Jedan od najčešćih razloga da se koristi krema za samopotamnjivanje je da se dobije i formira boja pre mora. U principu, ovo jeste dobro, ali može imati i loših strana, budite pažljive!

Kada je mažete pre mora, vi se na neki način pripremate jer ova krema vas tera da pojačno vodite računa o svojoj koži, a i sama i te kako utiče na hidrataciju i na lepotu kože.

Ono što može biti loše, čak i opasno, to je da se možete previše opustiti na moru, misleći da je vaša koža dovoljno tamna i da se sada bez problema možete izlagati suncu koliko želite. To nemojte nikako raditi! Samim tim, dajete prostora suncu da učini loše stvari vašoj koži. Zato budite izuzetno oprezni i vodite računa.

Kada je u pitanju mazanje ove kreme u toku letovanja, ona može pozitivno uticati na isticanje preplanulosti.

Dakle, možete je mazati na nekoliko dana i tako istaknuti svoju divno preplanulu kožu.

Ipak, može se desiti i da vam ostavi fleke, ako je mažete u velikoj količini, zato nemojte preterivati. I još jednom, vodite računa da vas ona ne zavara, pa da se pečete više na suncu nego inače.

Iskustva sa kremom za samopotanjivanje

Mišljenja su podeljena. Dok postoje apsolutni pobornici ove kreme, postoje i oni koji su je probali i više nikada ne žele.

Kao negativno mišljenje o kremi za samopotamnjivanje najčešće se navodi to što je nanošenje komplikovano, odnosno, to što je koža prima neujednačenom przinom, pa se po telu jave fleke i šarenilo. Desi se nekada i da se ona malo otire sa kože, tako da je izgled tada veoma loš.

Oni koji su uvežbali stavljanje kreme za samopotamnjivanje koriste je već dugi niz godina i smatraju je najmanje štetnom od svih načina da se pocrni.

Cena i gde kupiti

Kreme za samopotamnjivanje možete zaista kupiti u svim apotekama, drogerijama i bolje opremljenim kozmetičkim radnjama, a na tržištu ih je zaista mnogo. Pomenućemo samo neke od brendova, kao što su Nivea, Loreal, Vichy, Sun dance i mnoge, mnoge druge.

Cene se kreću od 500 do 1300 dinara, za dostupne brendove.

Zato, razmislite da li je i za vas ovo dobar način za tamnu boju tela zimi i dok ne stigne sunce u toku leta i javite nam svoja razmišljanja.