Bubuljice od sunca i kako protiv njih

Bubuljice od sunca i kako protiv njih

Autor:

Da li stvarno bubuljice od sunca mogu da se pojave na koži? Saznajte da li je sunce u direktnoj vezi sa bubuljicama, ili je u pitanju ipak nešto drugo.

Bubuljice su nešto što je većina osoba proživela, pre svega u pubertetu, ali kod nekih osoba može se desiti i da se jave kasnije, tokom zrelijih godina.

Faktori njihove pojave su različiti i za njihov nestanak pre svega bitno da otkrijete pravi razlog i pravi način lečenja bubuljica. Kada je lečenje u pitanju, to je veoma važno da bude adekvatno i efikasno, obzirom da pogrešno lečenje, stanje vaše kože može dovesti u još goru situaciju.

Jedan od uzroka bubuljica može biti i sunce.

Kako i zašto se javljaju bubuljice od sunca, otkrivamo detaljno za vas.

A pre toga, jako je važno da znate sledeće:

Koji su negativni efekti sunčevog zračenja na kožu

Koža svakog pojedinca se bitno razlikuje po tipovima, samim tim se razlikuju i preparati koje koristimo i koji svakome od nas prijaju. Isto se odnosi i na odnos kože prema suncu. Ne znači nužno da sunce prija svima. Postoje oni tipovi kože koji ga dobro podnose, a postoje i oni kojima efekti sunca ne prijaju ni najmanje.

Generalizno gledano, sunce dosta isušuje kožu, što dovodi do suvoće i dehidratacije u prvim trenucima njegovog delovanja. Zato mnogi misle da se sunčanjem uništavaju bubuljice.

Međutim, kada koža dugo boravi na suncu, lojne žlezde počinju ubrzano da rade i da proizvode masnoću lica u velikim količinama. Tada se javlja problem sa masnom kožom, sklonom bubuljicama od sunca.

Tu nije kraj vezi između sunca i akni.

U letnjem priodu, kada ima dosta sunca, pojačano je izlučivanje znoja, kako na telu tako i na licu. Konstantno zadržavanje znoja onemogućava da se mrtvi delovi kože lica zamenjuju novom kožom, što stvara dodatne nečistoće i stvaranje bubuljica. U vlažnoj sredini se razvija dosta bakterija koje izazivaju pojavu Acni Vulgaris.

Osim Acni Vulgaris, u periodu kada se sunce kombinuje sa preparatima sa zaštitinim faktorom i hemikalijama koje se u njima nalaze, dolazi do stvaranja Majorka akni.

Dugotrajna izloženost suncu, nosi rizik za stvaranje  još nekih problema sa kožom, poput hiperpigmentacije kože, ožiljaka od akni, opekotina, alergije na sunce, prevremeno starenje ili čak može izazvati rak kože.

Budite oprezni sa UV zracima, jer mogu izazvati ozbiljna oštećenja naspram kojih su bubuljice mali problem.

Bubuljice od sunca i znoja

Postoji mnogo mitova vezanih za pojavu i lečenje akni. Neki se možda pitaju koliko je efikasan vitamin B5 za bubuljice i da li im može pomoći ishrana protiv bubuljica, dok drugi veruju da će ukoliko izbace čokoladu iz njihove ishrane uspeti trajno da se reše ovog problema.

akne od sunca

Jedan od najvažnijih mitova o lečenju akni uključuje sunce.

Možda ste čuli  kako se ljudi često pitaju: „Da li sunčanje pomaže kod bubuljica i akni?“ ili „Da  li je sunce dobro za bubuljice?“.

Pojedini veruju da izloženost suncu može da im pomogne kod ublažavanja simptoma akni, ali nažalost, kombinacija sunca i akni može samo dovesti do pogoršane situacije i još većeg izbijanja bubuljica.

Tada se uglavnom javlja tzv. alergija na sunce.

Izlaganje suncu može dodatno da utiče na njihovo izbijanje, posebno za kožu koja je već sklona aknama. Važno je da naučite kako se akne razvijaju, jer razumevanje akni može da vam pomogne i da pronađete bolje rešenje za njih.

Izlaganje kože suncu uzrokuje da se pojačano znojimo i tada se na koži mogu javiti sitne tačkice i osip nalik na bubuljice.

Pročitajte više o bubuljicama od znoja.

Ovo se dešava onda kada koža ne može „da diše“, odnosno kada znoj ne može da isparava dovoljno efikasno, pa delimično ostaje zarobljen pod kožom. To se manifestuje u vidu crvenih tačkica, najčešće na delovima tela koji su prekriveni odećom. Simptomi su obično crvenilo i sitni plikovi na leđima ili nekom drugom mestu. Dodatni problem može izazvati činjenica da se na znojavu kožu mogu nakačiti razne bakterije, koje kada napune pore, mogu napraviti upaljene bubuljice. Zato je higijena neprikosnoveno rešenje, a ako je problem jako izražen, onda proizvodi protiv znojenja i proizvodi protiv bubuljica treba da udruže snage.

Uzrokuje li onda sunce akne?

Dok izloženost suncu ne uzrokuje direktno nastanak bubuljica i akni na vašem telu, ono može da pogorša stanje za osobe sa problematičnom kožom koja je sklona aknama.

Prekomerno vreme na suncu može isušiti kožu, ali i povećati rizik od razvoja melanoma i drugih vrsta raka pa je važno da stavite kremu za sunčanje svaki put kada izlazite na sunce.

Ispada da sunce pruža privremeno olakšanje od bubuljica , ali dugoročno, može učiniti da vaše stanje sa aknama bude još gore. Zato je bolje rešiti se bubuljica nekom proverenom metodom.

Jana nam je ispričala njeno iskustvo sa bubuljicama i kako je ona na prirodan način uspela da reši ovaj problem. Njeno lice koje je nekada bilo puno bubuljica, sada je čisto kao da nikada nije imala problem. Sunce joj nije u tome pomoglo, a šta jeste – saznaćete ako pročitate njeno iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Dakle, koža izložena suncu može da bude problematična i da se na njoj pojave bubuljice.

Bubuljice od sunca na licu

Zašto moje lice izgleda bolje nakon jednog dana na suncu? pitate se.

Izgleda kao da su sunčanje i akne savršena kombinacija kada se vaša koža lica isuši nakon sati provedenih na suncu ili u sunčanju, ali stvarnost je ipak malo drugačija.

Bubuljice na licu mogu nestati  na dan ili dva, ali će se vratiti bolnije i vidljivije nego što su bile pre. Za masnu kožu, ovo trenutno može biti spas, ali na duže staze, nije tako.

Oštećenje od sunčevih zraka može  da prouzrokuje tanku kožu  na različitim mestima . Kada priuštite piling svom telu, nakon sunčanja, primetićete kako taj višak slojeva kože teško može da se ljušti.

Primetićete da izlaganje suncu  prvo isušuje ulje na vašoj koži, ali na duge staze, to zapravo može povećati proizvodnju sebuma. Koža sklona aknama može da izgubi masnoću odmah nakon izlaganja suncu, i onda ispada da će se ulja vratiti desetostruko više samo nekoliko dana kasnije.

Bubuljice od sunca najčešće se mogu pojaviti na vašem licu, obzirom da je to deo tela, koji je najviše u toku dana otkriven i direktno izložen suncu. Ukoliko vreme provodite na moru, možete praktikovati pokrivanje lica peškirom, posebno ukoliko znate da vam je koža posebno osetljiva i da je sklona pojavi bubuljica od sunca.

S druge strane, neophodno je da koristite i zaštitu od sunca, za negu kože, dakle neophodne su kreme sa zaštitinim faktorom minimum 30SPF.

Ono što svakako ne želite da vam se desi jeste da se sa vašeg odmora vratite prekriveni bubljicama, a ne bakarnom bojom. Bubuljice na obrazima, znaju da budu dosta upaljene nakon letovanja.

Bubuljica od sunca na leđima

Ukoliko se bubuljice od sunca pojave na licu možete ih lako maskirati šminkom, ali šta da radite sa bubuljicama na  leđima koje nije tako lako pokriti – posebno u letnjim mesecima. Na moru ste, a veoma vam je neprijatno da se skinete u kupaći kostim.

bubuljice od sunca na leđima

Međutim, ne postoje razlozi za brigu , jer su vam dostupni mnogi tretmani specijalno kreirani i direktno utiču na bubuljice na leđima.

Ukoliko niste sigurni koji tretman treba da koristite i koji je tretman najbolji za vas, najbolje je da se posavetujete  sa dermatologom, ukoliko primetite da su vaše bubuljice na leđima uporne i ne prolaze.

Moraćete da menjate i način ishrane.  Hrana sa visokim glikemijskim indeksom samo doprinosi problemu.  Vaša ishrana treba da bude bogata zdravim mastima, sa puno belančevina, puno tečnosti, pre svega vode i puno vitamina i minerala koji se nalaze u voću i povrću. Higijenske navike su bitne. Svakodnevno čišćenje i tuširanje pomoći će da se rešite čestica znoja, sebuma i mrtvih ćelija kože.

Kada vaš problem sa bubuljicama od sunca želite da rešite pomoću krema za bubuljice, budite veoma pažljivi prilikom kupovine . Potražite prirodne formule koje su pogodne za svakodnevno korišćenje i neka neki set za bubuljice bude deo vaše svakodnevne nege. Radite na preventivi. To je mnogo bolja varijanta, nego naknadno rešavati problem nekom ozbiljnom terapijom.

Bubuljica od sunca na dekolteu

Bubuljice od sunca na dekolteu zaista mogu da budu veoma neprijatne, pogotovo kada želite da obučete vašu omiljenu haljinu ili kupaći kostim za plažu.

Ono što  će se desiti jeste da vam se akne i bubuljice povuku i da izgledaju bolje u prvim satima nakon dana provedenog na suncu, međutim to je samo privremeno. Bronazni efekat sunčevih UV zraka zapravo su opekotine  koje mogu da pogoršaju izgled i zdravlje vaše kože.

Lečenje bubuljica od sunca na dekolteu treba da bude adekvatno i često može da se razlikuje od tretmana i krema koje su namenjene za lice, jer može da se desi da neće imati isto dejstvo na njima.

Ukoliko su bubuljice na dekolteu uporne i veoma teško vam ide njihovo lečenje, možda bi za vas najbolje rešenje bilo da se konsultujete sa lekarom ili dermatologom, jer se može desiti na nije sunce problem. Oni vam mogu prepisati malo jače tretmane kao što su Roakutan, Airol krema, neki antibiotik ili hormonska terapija – u svim onim situacijama kada sunce nije direktan uzročnik njihovog nastanka.

Ovde budite posebno pažljivi jer pojedini lekovi čine kožu osetljivom na sunce.

Bubuljice od sunca na ramenima

Kao što iznad pomenusmo, hiperpigmentacija je karakteristična za delove koji su najizloženji suncu. Ramena, leđa, lice i vrat. Osim fleka koje se javljaju na površini kože, bubuljice na ramenima su kao pridružena vrsta problema sa kojom se mnoge dame, a i muškarci bore u toku letnjeg perioda.

Razlog tome je kao i na licu, zadržavanje viška sebuma na površini kože i drugih nečistoća koji utiču na folikul dlake. Bakterije se takođe mogu zadržavati u porama i izazvati pojavu bubuljica na ramenima.

Sunce koje dodatno prži kožu, utiče da se upalni proces samo raširi i duže zadrži na koži.

Najpraktičnije bi bilo, zaštiti ramena peškirom kada ste na direktnom suncu ili se kupati sa majicom, ako ste veći deo dana u vodi.

Bubuljice ili alergija na sunce? Kako napraviti razliku?

Bubuljice i alergiju na sunce je zaista teško razlikovati. To apsolutno znaju svi oni koji su makar jednom imali situaciju da im se na moru, drugi dan po dolasku pojave sitne male bubuljice u vidu malih plikova. Tada nastaje zabuna.

Razliku ćete najbolje napraviti tako što se bubuljice i nakon prekida boravka na suncu neće povući, već se zadržavaju na površini kože. Još jedna stvar koja vam može pomoći da saznate da li ste ustvari alergični na sunce ili niste, je ako uključite adekvatnu terapiju antihistaminika u vidu tableta ili krema, a bubuljice su još uvek tu.

Onda, kada definitivno utvrdite od čega vam bubuljice izlaze, možete ozbiljnije pristupiti adekvatnom lečenju problema.

Sitne bubuljice od sunca i zaštita kože

Sada kada ste svesni da vreme koje provodite na suncu može loše da utiče na vašu kožu i na vaš problem sa bubuljicama, veoma je važno da se na vreme obezbedite i da se pobrinete za adekvatnu negu vaše kože. Da vidimo šta bi sve trebalo da znate kada su kreme za zaštitu od sunca u pitanju.

Kada dođete ispred rafa na kom se prodaju kreme za sunčanje, verovatno vam nastane haos u glavi, jer ne znate kako da izaberete najbolju za vas.

Najbolje bi bilo da birate kreme prema vašem tipu kože, a i evo i kako.

  • One osobe koje imaju masnu ili kombinovanu kožu potrebno je da koriste kreme za sunčanje označene kao nekomedogene kako bi izbegli prekomerno začepljenje pora. Ove kreme za sunčanje pružiće nemasnu negu i pomažu u sprečavanju prekomernog sjaja za kožu koja je već masna.
  • Suva koža zahteva različite vrste krema za sunčanje. Oni sa  suvom kožom moraju da koriste svakodnevno hidratantnu kremu koja sadrži SPF i najbolje je da pronađu tečnu krema za sunčanje koja se lako i ravnomerno nanosi preko kože.
  • Osobe sa osetljivom kožom moraju uvek da budu posebno oprezne sa svojim režimom kada je zaštita od sunca u pitanju. Potražite opcije za zaštitu od sunca bez mirisa, jer hemijske dopune mogu izazvati iritaciju već osetljive kože. Pokušajte da koristite hipoalergensku, širok spektar krema za sunčanje i svakako u toku dana više puta je koristite.

Pratite stanje svoje kože. Nekada se može desiti da bubuljice nisu od sunca, već možda baš i od kreme za sunčanje.

Vodene bubuljice od sunca

Vodene bubuljice od sunca, najčešće se javljaju kada odete na more, i umesto što se vratite sa nežnom, preplanulom i glatkom kožom, vaše lice bude prekriveno sitnim vodenim plikovima, koji često budu i vrlo upaljeni.

Masna koža lica češće ima problem stvaranja vodenih bubuljica od suvog i normalnog tipa, s tim što ni oni nisu potpuno izuzeti od mogućnosti ove pojave. Razlog tome je što, kada smo izloženi jakom suncu, nanosimo jak zaštitni faktor na lice i telo na bazi ulja, a on dodatno začepljuje pore, pa kao rezultat se javljaju vodene bubuljice. Takvu vrstu bubuljica izaziva pojačano znojenje, zapušenost pora i jaka kozmetika koja se u tom periodu koristi.

Najbolje je u takvim situacijama koristiti krečno mleko koje će ublažiti svrab, zasušiti površinu kože i umiriti crvenilo. Takođe je neophodno izbegavati jako sunce, u periodu od 11–17h.

Lečenje belih bubuljica od sunca

Sunce, toplo vam je, i normalno je i da se znojite. Kroz znoj se izbacuju toksini iz organizma, što je veoma korisno za vas, ali sa druge strane koža može da dobije one gnojne bele bubuljice i akne .

Nakupljanje prljavštine na telu od spoljnih faktora, u kombinaciji sa znojem, dovodi do toga da se pore začepljuju. To omogućava bakterijama da se brzo množe, i na taj način uzrokuju upalu unutar zidova folikula. Tako se formiraju sitne bele bubuljice od sunca na vašem telu koje mogu da se pojave na licu, leđima ili bilo gde na telu.

Postoji mnogo veliki broj tretmana za bubuljice i akne koji zapravo mogu da vas dovedu  u opasnost i povećanu osetljivost na sunce. Postoji određen broj lekova protiv akni koji su povučeni iz prodaje zbog velikog broja strašnih nuspojava, ali jedna od najčešćih pritužbi na određene lekove bila je njegova sklonost da su se kod osoba javile opekotine samo nakon nekoliko minuta provedenog na suncu.

Osim oralnih lekova, postoje i topikalni tretmani koji takođe povećavaju osetljivost na sunce. Verovatno ste već čuli ili ste koristili benzoil peroksidne tretmane, ali ovaj sastojak može takođe da dovede do neprijatnih nuspojava.

Primetićete da se ti proizvodi ne preporučuju za prekomerno izlaganje suncu. To je zato što ti tipovi lekova suše sebum, zatim povećavaju stopu rasta ćelija, ostavljajući vašu kožu podložni sunčevim UV zračenjem bez vraćanja barijere vlage.

Pa da li onda postoje tretmani bez zastrašujućih nuspojava?

Definitivno, ali važno je uvek da koristite zaštitu od sunca pre nego što krenete napolje, bez obzira na vremenske uslove ili godišnje doba. Međutim, postoje i takvi tretmani koji su manje oštri na koži, ali jednako efikasni u čišćenju bubuljica od sunca i akni.

  • Gel za akne na prirodnoj bazi i losion za čišćenje lica. Naša preporuka ide ka Aknolin setu koji je savršen za redovnu negu kože sklone aknama i sa kojim ima pregršt pozitivnih iskustava. Potražite ga na internetu.
  • Salicilna kiselina je prirodni piling i ne isušuje preterano vašu kožu, ali nije za svakodnevnu upotrebu leti.

Bubuljice od sunca znaju zaista da budu jako neprijatne estetski.  Napravite balans tako da ne provodite veliki deo dana na suncu ili se na adekvatan način zaštitite, da vam bubuljice od sunca ne bi ni izašle. Ono čega nema, ne mora onda ni da vas brine.