Da li stvarno nastaju bubuljice od sunca ili je to samo mit?!

Da li stvarno nastaju bubuljice od sunca ili je to samo mit?!

Autor:

Da li stvarno  bubuljice od sunca mogu da se pojave na vašem licu ili bilo gde na telu? Saznajte da li je sunce u direktnoj vezi sa bubuljicama, ili je to ipak samo mit.

Bubuljice su nešto što je većina osoba proživela, pre svega u pubertetu. Ali kod nekih osoba kako vreme prolazi može se desiti i da se jave kasnije, tokom zrelijih godina.

Faktori su različiti, ali je pre svega bitno da otkrijete pravi razlog i pravi način lečenja bubuljica. Kada je lečenje u pitanju, to je veoma važno da bude adekvatno i efikasno, obzirom da pogrešno lečenje, stanje vaše kože može dovesti u još goru situaciju.

Kako i zašto se javljaju bubuljice od sunca, otkrivamo detaljno za vas.

Bubuljice od sunca i znoja

Postoji mnogo mitova vezanih za pojavu i lečenje akni. Neki se možda pitaju koliko je efikasan vitamin B5 za bubuljice i da li im može pomoći ishrana protiv bubuljica, dok drugi veruju da će ukoliko izbace čokoladu iz njihove ishrane uspeti trajno da se reše ovog problema. Jedan od najvažnijih mitova o lečenju akni uključuje sunce.

Možda ste čuli  kako se ljudi često pitaju: „Da li sunčanje pomaže kod bubuljica i akni?“ ili „Da  li je sunce dobro za bubuljice?“.

Pojedini veruju da izloženost suncu može da im pomogne kod ublažavanja simptoma akni, ali nažalost, kombinacija sunca i akni može samo dovesti do pogoršane situacije i još većeg izbijanja bubuljica.

Izlaganje suncu može dodatno da utiče na njihovo izbijanje, posebno za kožu koja je već sklona aknama. Važno je da naučite kako se akne razvijaju, jer razumevanje akni može da vam pomogne i da pronađete bolje rešenje za njih.

Izlaganje suncu uzrokuje dehidraciju, što zauzvrat podstiče proizvodnju sebuma, jer vaša koža pokušava da reši problem. Taj višak proizvodnje ulja može dovesti do začepljenih pora i upaljenih bubuljica.

Uzrokuje li onda sunce akne?

Dok izloženost suncu ne uzrokuje direktno nastanak bubuljica i akni na vašem telu, sunce može da pogorša stanje za osobe sa problematičnom kožom koja je sklona aknama. Prekomerno vreme na suncu može isušiti kožu, ali i povećati rizik od razvoja melanoma i drugih vrsta raka pa je važno da uvek stavite kremu za sunčanje svaki put kada izlazite na sunce.

Ispada da sunce pruža privremeno olakšanje od bubuljica , ali dugoročno, može učiniti da vaše stanje sa aknama bude još gore. Zato je bolje rešiti se bubuljica nekom proverenom metodom. Jana nam je ispričala njeno iskustvo sa bubuljicama i kako je ona na prirodan način uspela da reši ovaj problem. Njeno lice koje je nekada bilo puno bubuljica, sada je čisto kao da nikada nije imala problem. Sunce joj nije u tome pomoglo, a šta jeste – saznaćete ako pročitate njeno iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Bubuljice od sunca na licu

Zašto moje lice izgleda bolje nakon jednog dana na suncu? pitate se.

Izgleda kao da su sunčanje i akne savršena kombinacija kada se vaša koža lica isuši nakon sati provedenih na suncu ili u sunčanju, ali stvarnost je ipak malo drugačija. Bubuljice mogu nestati  na dan ili dva, ali će se vratiti bolnije i vidljivije nego što su bile pre.

Oštećenje od sunčevih zraka može  da prouzrokuje tanku kožu  na različitim mestima . Kada priuštite piling svom telu, nakon sunčanja, primetićete kako taj višak slojeva kože teško može da se ljušti.

Primetićete da izlaganje suncu  prvo isušuje ulje na vašoj koži, ali na duge staze, to zapravo može povećati proizvodnju sebuma. Ovo se pogotovo odnosi na one osobe sa  masnom kožom koja je sklona aknama. Dok vaša koža može da izgubi masnoću odmah nakon izlaganja suncu, ispada da će se ulja vratiti desetostruko više samo nekoliko dana kasnije.

Bubuljice od sunca najčešće se mogu pojaviti na vašem licu, obzirom da je to deo tela, koji je najviše u toku dana otkriven i direktno izložen suncu. Ukoliko vreme provodite na moru, možete praktikovati pokrivanje lica peškirom, posebno ukoliko znate da vam je koža posebno osetljiva i da je sklona pojavi bubuljica od sunca.

S druge strane, neophodno je da koristite i zastitu od sunca, dakle neophodne su kreme sa zaštitinim faktorom minimum 30UV.

Ono što svakako ne želite da vam se desi jeste da se sa vašeg odmora vratite prekriveni bubljicama, a ne bakarnom bojom.

Bubuljica od sunca na ledjima

da li nastaju bubuljica od sunca

Ukoliko se bubuljice od sunca pojave na licu možete ih lako maskirati šminkom, ali šta da radite sa bubuljica na  leđima koje nije tako lako pokriti – posebno u letnjim mesecima. Na moru ste, a veoma vam je neprijatno da se skinete u kupaći kostim.

Međutim, ne postoje razlozi za brigu , jer su vam dostupni mnogi tretmani specijalno kreirani i direktno utiču na bubuljice na leđima.

Ukoliko niste sigurni koji tretman treba da koristite i koji je tretman najbolji za vas, najbolje je da se posavetujete  sa dermatologom, ukoliko primetite da su vaše bubuljice na leđima uporne i ne prolaze.

Moraćete da menjate i način ishrane. Vaša ishrana treba da bude bogata zdravim mastima, sa puno belančevina, puno tečnosti, pre svega vode i puno vitamina i minerala koji se nalaze u voću i povrću.

Kada vaš problem sa bubuljicama od sunca želite da rešite pomoću krema za bubuljice, budite veoma pažljivi prilikom kupovine i odabire najbolje kreme za bubuljice od sunca na leđima.

Možete da pronađete veliki broj krema koje su specijalno kreirane i napravljane na prirodnoj bazi i veoma efikasno uklanjanju problem sa bubuljicama, ne samo na leđima, već bilo gde da se nalaze na vašem telu.

bubuljica od sunca ili mit

Bubuljica od sunca na dekolteu

Bubuljice od sunca na dekolteu zaista mogu da budu veoma neprijatne, pogotovo kada želite da obučete vašu omiljenu haljinu ili kupaći kostim za plažu.

Žene koje imaju problem sa policističnim jajnicima ili teške hormonske probleme mogu da budu žrtva bubuljica i akni koje se pojavljuju na njihovim grudima i dekolteu.

Koža na grudima je veoma osetljiv deo na  telu. U kombinaciji sa suncem, koje će dodatno isušiti ovaj deo tela, bubuljice od sunca na dekolteu mogu jako da buknu.

Ono što  će se desiti jeste da vam se akne i bubuljice povuku i da izgledaju bolje u prvim satima nakon dana provedenog na suncu, međutim to je samo privremeno. Bronazni efekat sunčevih UV zraka zapravo su opekotine prvog stepena koje mogu da pogoršaju izgled i zdravlje vaše kože.

Lečenje bubuljica od sunca na dekolteu treba da bude adekvatno i često može da se razlikuje od tretmana i krema koje su namenjene za lice, jer može da se desi da neće imati isto dejstvo na njima.

Ukoliko su bubuljice na dekolteu uporne i veoma teško vam ide njihovo lečenje, možda bi za vas najbolje rešenje bilo da se konsultujete sa lekarom ili dermatologom. Oni vam mogu prepisati malo jače tretmane kao što su Roakutan, Airol krema, neki antibiotik ili hormonska terapija – u svim onim situacijama kada sunce nije direktan uzročnik njihovog nastanka.

Pre toga, možete probati jedan od prirodnih načina lečenja i uklanjana bubuljica sa dekoltea. Evo nekoliko naših saveta.

Šargarepa

Šargarepa sadrži beta karoten koji je vrlo efikasan vitamin kod suzbijanja akni i bubuljica. Ovaj vitamin takođe pomaže u regeneraciji oštećenih tkiva osetljive kože vašeg dekoltea.

Med

Med se može koristiti  za uklanjanje akni jer ima antibakterijska svojstva. To može biti najbolji način da se rešite  akni na vašem dekolteu. Već nakon prve primene meda direktno na bubuljice, veličina akni se može čak smanjiti do sledećeg jutra.

Sok od limuna

Sok od limuna je kiseli i delotvorni sastojak za akne jer deluje kao prirodni astringent. Iz tog razloga efikasno čisti ulje i prljavštinu.

Sitne bubuljice od sunca i zaštita kože

Sada kada ste svesni da vreme koje provodite na suncu može loše da utiče na vašu kožu i na vaš problem sa bubuljicama, veoma je važno da se na vreme obezbedite i da ukoliko planirate odlazak na more, pobrinete se za adekvatnu negu vaše kože. Da vidimo šta bi sve trebalo da znate kada su kreme za zaštitu od sunca u pitanju.

Kada dođete ispred rafa na kom se prodaju kreme za sunčanje, verovatno vam nastane haos u glavi, jer ne znate kako da izaberete najbolju za vas.

Najbolje bi bilo da birate kreme prema vašem tipu kože, a i evo i kako.

Ukoliko je vaša koža masna  ili kombinovana : One osobe koje imaju masnu ili kombinovanu kožu potrebno je da koriste kreme za sunčanje označene kao nekomedogene kako bi izbegli prekomerno začepljenje pora. Ove kreme za sunčanje pružiće ne-masnu završnu obradu i pomažu u sprečavanju prekomernog sjaja za kožu koja je već masna.

Ukoliko imate suvu kožu: Ako se uvek pitate: „Zašto je moja koža suva?“ verovatno ste genetski predodređeni za ovaj tip kože. Suva koža zahteva različite vrste krema za sunčanje. Oni sa  suvom kožom moraju da koriste svakodnevno hidratantnu kremu koja sadrži SPF i najbolje je da pronađu tečnu krema za sunčanje koja se lako i ravnomerno nanosi preko kože.

Osetljiva koža: Osobe sa osetljivom kožom moraju uvek da budu posebno oprezne sa svojim režimom kada je zaštita od sunca u pitanju. Potražite opcije za zaštitu od sunca bez mirisa, jer hemijske dopune mogu izazvati iritaciju već osetljive kože. Pokušajte da koristite hipoalergensku, širok spektar krema za sunčanje i svakako u toku dana više puta je koristite.

Lečenje belih bubuljica od sunca

Sunce, toplo vam je, i normalno je i da se znojite. Kroz znoj se izbacuju toksini iz organizma, što je veoma korisno za vas, ali sa druge strane koža može da dobije one gnojne bele bubuljice i akne .

Nakupljanje prljavštine na telu od spoljnih faktora, u kombinaciji sa znojem, dovodi do toga da se pore začepljuju. To omogućava bakterijama da se brzo množe, i na taj način uzrokuju upalu unutar zidova folikula. Tako se formiraju sitne bele bubuljice od znoja na vašem telu koje mogu da se pojave na licu, leđima ili bilo gde na telu.

Postoji mnogo veliki broj tretmana za bubuljice i akne koji zapravo mogu da vas dovedu  u opasnost i povećanu osetljivost na sunce. Postoji određen broj lekova protiv akni koji su povučeni iz prodaje zbog velikog broja strašnih nuspojava, ali jedna od najčešćih pritužbi na određene lekove bila je njegova sklonost da su se kod osoba javile opekotine samo nakon nekoliko minuta provedenog na suncu.

Osim oralnih lekova, postoje i topikalni tretmani koji takođe povećavaju osetljivost na sunce. Verovatno ste već čuli ili ste koristili benzoil peroksidne tretmane, ali ovaj oštar sastojak može takođe da dovede do neprijatnih nuspojava.

Primetićete da se ti proizvodi ne preporučuju za prekomerno izlaganje suncu. To je zato što ti tipovi lekova suše sebum, zatim povećavaju stopu rasta ćelija, ostavljajući vašu kožu podložni sunčevim UV zračenjem bez vraćanja barijere vlage.

Pa da li onda postoje tretmani bez zastrašujućih nuspojava?

Definitivno, ali važno je uvek da koristite zaštitu od sunca pre nego što krenete napolje, bez obzira na vremenske uslove ili godišnje doba. Međutim, postoje i takvi tretmani koji su manje oštri na koži, ali jednako efikasni u čišćenju bubuljica od sunca i akni.

  • Salicilna kiselina je prirodni piling i ne isušuje preterano vašu kožu.
  • Postoje svetlosni tretmani koji mogu da vam pomognu kod teških akni i bubuljica od sunca, ali taj tretman  može da bude veoma skup, a s druge strane, pokazao se veoma efikasnim.Svetlosna terapija za akne deluje tako što ubija bakterije i smanjuje lojne žlezde kako bi se koža oporavila od daljeg izbijanja.Istraživači su otkrili da terapija svetlom može biti efikasna u lečenju upala povezanih sa aknama.Ako se odlučite za terapiju svetlom za lečenje akni i bubuljica od sunca, svakako se dobro raspitajte kod iskusnog dermatologa, pre nego što krenete na terapiju.

Šta bi trebalo još da znate kada je izloženost suncu u pitanju i vreme koje provodite u sunčanju?

Sunce može da uzrokuje hiperpigmentaciju

UV zračenje  od sunca uzrokuje stvaranje melanina na  koži. To znači da prekomerno izlaganje suncu može dovesti do čestih i uočljivijih tamnih mrlja na koži. Iako postoje laserski tretmani i hemijski pilinzi koji vam mogu pomoći da smanjite izgled tih fleka, oni imaju tendenciju da budu prilično skupi i mogu da traju više nedelja pre nego što rezultati budu vidljivi.Ponekad ovo ipak ima i dobru stranu. Kada potamnite na suncu, a već imate fleke od bubuljica na koži, one će postati gotovo neprimetne…bar na neko vreme!