Konjski šampon za rast kose: u čemu je tajna?

Konjski šampon za rast kose: u čemu je tajna?

Upoznajte konjski šampon za rast kose! Da li će vam kosa biti kao konjska griva ili je to bajka? U čemu je njegova tajna? Saznajte sve o njemu pre kupovine!

Verovatno vas sam naziv asocira na životinje i nikada ne biste ni pomislile da konjski šampon mogu da koriste i ljudi i da kod njih (nas) ima efekata. Upravo tako. Ovaj šampon je ima dobre rezultate iza sebe, a zadovoljne korisnice su ubrale plodove njegovog dejstva.

Zato je postao hit!

Opadanje kose je, zapravo jako čest problem, kako kod ženske, tako i kod muške populacije. Mnogo je uzoraka koji pojačavaju ovu pojavu, od zdravstvnih do fizičkih traumatskih stanja, a i genetika igra važnu ulogu. 

Pre svega je bitno utvrditi zašto je kosa slaba i zašto je izgubila na kvalitetu. Da li je muči pojačano opadanje, da li je pojačana perut u pitanju, usporen rast ili svi ovi faktori udruženi zajedno. Kada saznamo uzrok, lako ćemo naći i rešenje. Masna i tanka kosa je sklonija opadanju, ali ima rešenja i za nju. Treba delovati direktno na folikul dlake i oporaviti je u korenu, da bi se rezultati lepe i zdrave kose na posletku i videli, a šta je bolje od toga nego kad kosa počne iznova da raste?!

Mnogo je preparata koji uspešno rešavaju sve ove i mnoge druge probleme sa kosom i svi oni obećavaju fantastične rezultate i garantuju svoj učinak.

Jedan od njih je od skoro i na našem tržištu , a deo je linije ZooVip koju proizvodi ruska firma Veda . Da, pogodili ste, to je gore pominjani konjski šampon za rast kose

Ali da pređemo na stvar…

Šta je konjski šampon i čemu služi?

Konjski šampon je napravljen po ruskoj recepturi za dubinsko obnavljanje kose i njen ponovni rast. 

Rusi su odvajkada poznati po tome da imaju dobre predloge za svoje preparate, pa su se zbog toga ovi proizvodi jako brzo i probili u žižu javnosti i interesovanja. Prvobitno su ovi šamponi i bili namenjeni za upotrebu kod konja, ponija. Kako su se na životinjama pokazali kao odlični za grivu koja pleni lepotom , neko se dosetio da možda svoju delotvornost mogu da ispolje i na ljudima, što se kasnije ispostavilo tačnim. 

Konjski šamponi, sada već i jako popularni, su napravljeni od potpuno prirodnih aktivnih sastojaka i svaka boca preparata poseduje hologram za svoj kvalitet. 

Postoji više vrsta konjskih šampona i svi su usmereni po dejstvu na određenu problematiku.

 1. Žuti konjski šampon – za problem peruti, psorijaze i seboreje
 2. Svetlozeleni-sa lanolinom i kolagenom za obnavljanje i čestu upotrebu
 3. Zeleni-koji brine o kvalitetu dlake, sa propolisom, kolagenom i smolom breze
 4. Roze šampon za farbanu i oštećenu, suvu kosu i 
 5. Plavi šampon i regenerator sa eteričnim uljima sa antiseptičkim delovanjem.  

Postoji i Mane n tail šampon, balzam i sprej. I ovo je konjski šampon, ali nije iz te ZooVip linije i teže se nalazi kod nas.

Kasnije ćemo detaljnije o svakom. 

Otkud baš naziv konjski?

Priča ide otprilike ovako: Naziv konjski je potekao upravo jer se ovaj šampon koristio, a i dalje se koristi, za upotrebu kod konja. Vlasnici konja kojima su koristili ovaj šampon, pali su u iskušenje da ga i sami isprobaju, i verovali ili ne ostali zatečeni rezultatom koji se veoma brzo pokazao kao dobar.

 

konjski šampon

Naime, oni su primetili, da se samo nakon mesec dana od redovnog korišćenja njihova kosa preporodila, da je neuporedivo kvalitetnija, sjajnija, elastična i otpornija, poput same konjske grive. Jaka, a mekana. Naravno, rešili su da svoje iskustvo podele sa, prvenstveno porodicom i bliskom okolinom, a kasnije se priča sama proširila po svetu. 

Tako barem „kaže legenda“

Ako vam se ovo čini kao mit, bajka ili vam se jednostavno ne dopada da ono što je namenjeno životinjama stavljate na svoju kosu – evo jedne stvarne priče koja nije bajka.

Sara je uspela da reši problem svoje suve, tanke i beživotne kose prirodnim putem. Kosa joj je bila toliko oštećena, sa tankim krajevima, da je ona nju stalno vezivala u rep. Međutim, da vidite sada njenu kosu. Nikada ne biste ni pretpostavili da je imala probleme slične vrste. Njena kosa je sada, sjajna, mekana, gusta i jednom rečiju savršena toliko da se na ulici svi za njiom okreću. Na ovom linku se nalazi njeno iskustvo: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

Hajde da se na vratimo na dobrobit konjskog šampona i pogledamo kako on ustvari deluje na našu kosu. 

Kako se koristi i kako deluje konjski šampon?

Interesantno je da ovaj šampon nije baš kao i svi ostali.

Napravljen je kao koncentarat i neophodno ga je prilikom upotrebe razblaživati. Razmera se pravi, bez obzira koju vrstu šampona koristite, u rasponu 5:1, gde većinski deo zapremine obuhvata voda.

Kako koristiti konjski šampon?

Najlakše je upotrebiti zatvarač od flašice šampona, jer je otprilike to količina šampona koja je neophodna za jedno pranje. Sipate zatvarač šampona, pa pet zatvarača vode  i dobijete rastvor kojim temeljno operete kosu. Nakon pranja, isperete mlakom vodom.

Šampon obavezno nanosite dva puta, jer taj drugi put deluje kao balzam, s obzirom da su svi konjski šamponi klasifikovani kao 2u1 preparati. 

Sa upotrebom konjskog šampona treba početi čim primetite da su vam se vlasi proredile, a učestalost upotrebe treba da bude prilagođena vašem tipu kose. Nikako ni sa pranjem ne treba preterivati, da kosu dodatno ne isušite i napravite kontraefekat. 

Ono što ovaj šampon izdvaja od drugih je, da ga mogu koristiti svi, žene, muškarci pa čak i deca. 

Rezultati koji se mogu očekivati, odnosno koje šampon obećava ( a rezultati su uvek individualni)

 • nega i čišćenje kože glave
 • jačanje kose
 • uklanjanje peruti
 • brži rast kose
 • doprinosi revitalizaciji oštećene kose i sanira ispucale vrhove
 • rast nove kose
 • boljitak u po pitanju dužine i gustine kose
 • sjaj

Sve u svemu, izgleda da šampon pravi čudo od kose i da jača dlaku.

Više vrsta konjskog šampona

Kao što smo malo iznad i spomenuli, postoji nekoliko vrsta konjskih šampona i svaki odgovara određenom tipu kose. Nije loše, da prilikom izbora pažljivo iščitate uputstvo kako bi odabrali baš onaj koji vama odgovara. 

Žuta ambalaža šampona nam ukazuje da je on specijalno dizajniran za probleme sa seborejom i pojačanim perutanjem po kosi. Osim sa ovim problemima, uspešno se bori i sa pojačanim opadanjem kose i stimuliše njen ponovni rast. Prlikom upotrebe žutog šampona, tretirate i kožu glave i kosu i dobit je višestruka. 

Šampon koji nosu nalepnicu svetlo zelene boje, namenjen je osobama sa masnom kosom, onima kojima se kosa masti u korenu, a krajevi su suvi, jer sadrži lanolin i keratin, pa je isušivanje kose svedeno na minimum. 

Tamno zelena ambalaža godi osobama sa osetljivim vlasištem, onima koji ne mogu da podnesu bilo kakav preparat na svojoj glavi. Obogaćen je kolagenom, smolom breze i propolisom. 

Plavi konjski šampon, osim što pospešuje rast i sprečava opadanje, sadrži eterična ulja u svom sastavu, koja onemogućavaju naelektrisanost kose i postižu fenomenalano, zavodljiv miris kose. 

Roze ambalaža je namenjena osobama koje dosta hemijski tretiraju svoju kosu i usled mnogo farbanja su je isušili i oštetili. Namenjen je za farbanu i beživotnu kosu, kojoj redovna hidratacija jako nedostaje, da je ishrani u korenu i prema vrhovima. 

Mane n tail konjski šampon

Mane n tail ispisuje čitavu kolekciju svojih preparata. Radi se o konjskom šamponu koji čuva boju i namenjen je osobama sa izuzetno suvom kosom i suvim krajevima. Prilično je guste teksture i veoma je mala količina potrebna kako bi zapenio u dovoljnoj količini. 

Balzam je takođe namenjen za bolji volumen kose, a sprej za lakše raščešljavanje, on se ne ispira. Nijedan od pomenutih ne sadrže silikone, tako da su pouzdani za primenu. 

Jako je važno napomenuti, da je svaka ambalaža navedenih konjskih šampona prevashodno namenjena sprečavanju opadanja i pospešivanju rasta kose, a da su ostale karakteristike sekundarnog tipa. 

Sastav konjskog šampona

Svi sastojci konjskog šampona su potpuno prirodni. Na tržištu se danas sve češće pojavljuju kopije ovih šampona i njihov kvalitet dosta iskače od originalnog pakovanja, jer se ne koriste potpuno isti aktivni sastojci, već im se dodaju razni deterdženti i parfemi radi bogatijeg mirisa i boljeg delovanja. 

Originalni ruski konjski šampon koji se proizvodi u Rusiji, čak i nema lep miris, a glavni sastojci njegovi su:

 • Natrium hlorid
 • Natrium lauretsulfat
 • Glicerioleat
 • Gliceril stearat
 • Okoglikozid glikol distearat
 • Dietanolamid masne kiseline kokosovog ulja
 • Konzervans. 

Svaki od navedenih sastojaka sadžan je u svim vrstama konjskih šampona. Svaki je tip kose jako specifičan i pre nego se odlučite za bilo koju vrstu konjskog šampona, detaljno iščitajte njegov sadržaj kako ne biste pogrešile u odabiru. 

Nedostaci ovog šampona – da li je sve velika zabluda?

Možda niste dovoljno obratili pažnju na pasus iznad gde je naveden sastav ovog šampona i sve se čini kao da je idealan. Međutim, ako pažljivo iščitamo sastojke koje sadrži u sebi, primetićemo da konjski šampon poseduje u svom sastavu i neke aktivne supstance koje nisu potpuno prirodnog porekla

konjski šampon za kosu

Konkretno, misli se na Natrijum Lauretsulfat koji je najkorišćeniji deterdžent za sve moguće hemijski pakovane šampone. Analizu ovog šampona, dao je profesor Zoran Vujičić, inače profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu, koji je primetio da nisu svi sastojci potpuno prirodni, te da se šampon ne sme reklamirati na taj način. On je takođe rekao, da svaki preparat koji se razblažuje u ovolikoj razmeri, ne može svoje aktivno dejstvo da ispolji na pravi način i da je sve to jedna zabluda.

Mnogo zdravija varijanta je šampon bez sulfata.

Nama, naravno ostaje da, pre nego se odlučimo za kupovinu ovog šampona, u celosti sagledamo šta možemo dobiti i vredi li ulagati novac i vreme u ovakvu investiciju. Možda je pravo vreme da se zapitamo da li je ovaj šampon hit ili marketinški trik?

Dugoročno gledano, najviše nege svojoj kosi priuštićete ako je negujete prirodno. Pročitajte zato više o prirodnoj nezi kose.

Cena konjskog šampona i gde ga kupiti?

Konjski šampon, bilo koje vrste, može se naći u svim bolje opremljenim apotekama i drogerijama. 

Kada je na nekom akcijskom sniženju, cena šamponu je oko 1600 rsd. Inače, kada govorimo o redovnoj ceni, kreće se od 2000 do 2500 rsd.

Isti ovakav šampon, namenjen životinjama u veterinarskoj apoteci, možete pronaći po ceni i do 600 dinara. Važno je da napomenemo, da su apsolutno svi aktivni sastojci konjskog šampona isti u oba pakovanja, i oni koji su namenjeni ljudima i oni koji su namenjeni životinjama. 

Jedina razlika je, ta što su proizvođači u šamponu za ljude ubacili dodatne biljne ekstrakte koji služe da pospeše miris i da utiču na dodatno delovanje koje je prilagođenu određenom tipu ljudske kose. 

Iskustva sa konjskim šamponom

Pomaže li ovaj šampon protiv opadanja kose? Da li ubrzava rast dlake?

Iskustva širom sveta daju nam jednu lepu povratnu informaciju. Zaista, mnogi kažu da ga vredi isprobati, pogotovo osobe koje imaju problem sa pojačanim opadanjem i usporenim rastom kose. Kažu da je na tom polju veoma delotvoran i da mu se efekat jako brzo vidi. 

Uostalom, hajde da pogledamo šta kažu oni koji su ga isprobali.

Nevena, 30 godina

“Nikada javno nisam govorila ni o jednom preparatu koji sam koristila. Mnogi su bili dobri, mnogi i nisu, ali sada jednostavno hoću da kažem i da znaju i ostali da je konjski šampon za rast kose stvarno dobar preparat. Posle određenog vremena sam shvatila da nije potpuno prirodan, pa sam se malo i razočarala, ali na kraju mi je bilo bitno da sam kosu oporavila i da sam imala nekakv rezultat, te sam potisnula tu činjenicu. 

Hoću da napomenem da je konjski šampon dobar za probleme opadanja kose, i da podstiče rast nove dlake, ali da ga ne valja koristiti jako dugo. Pokušajte i vi, pogledajte da li će vam kroz mesec dana rešiti aktuelne probleme sa kosom, ako ne dobijete željene rezultate, prestanite sa upotrebom i potražite neki lagani prorodni preparat koji vam svakako ne može naškoditi. “

 Verujemo da ste svi već i gomilu preparata isprobali u nadi da ćete naleteti na onaj pravi koji će vam rešiti probleme sa kosom. Budite strpljivi i ne očekujte magiju preko noći. Možda je baš sada došlo vreme da vaša kosa poprimi izgled grive! Uz konjski šampon ili na neki drugi način… vi birate!