Opada vam kosa? Evo kako da to sprečite

Želite da znate kako sprečiti opadanje kose? Naravno da želite! Saznajte zašto kosa opada i otkrijte proverene načine da to zaustavite!

Niko ne želi da mu se vidi teme glave umesto bajne frizure. Nije da je to neka sramota, ali definitivno nije lepo ni privlačno. I ne samo to – može da  ukazuje da u vašem telu postoji ozbiljan zdravstveni problem.

Normalno je da kosa opada, ali kada treba da se zabrinete?

Jedan od trenutaka koji momentalno upropaste dan jeste onaj kada shvatite da na vašoj četki ili češlju ostaje više dlaka nego što treba.

Preterano opadanje kose nije retkost i nisu samo muškarci ti koji se suočavaju sa ovim problemom. Kosa svakodnevno opada, ali i svakodnevno raste. Onda kada je sve u redu, ovakvo opadanje kose neće se primetiti na vašoj glavi.

50-100 dlaka na dan je nešto što se smatra normalnim opadanjem kose.

Naravno, to ne znači da treba da počnete da trebite vašu četku ili češalj za kosu, brojite otpale dlake, vodite striktnu evidenciju i pazite da vam do kraja dana ne otpadne neka dlaka viška. Preterano opadanje kose sasvim sigurno primetićete na svojoj glavi, ali evo koji su pouzdani znaci ćelavosti.

Ako vam izvesno vreme kosa više opada nego što raste, primetićete da je ređa, da vam je rep duplo tanji kada ga vežete, da vam se vidi koža glave ili vam bukvalno opadaju celi pramenovi. To je trenutak kada možete da zaključite da opadanje kose nije normalno.

*Naravno, najbolje je da do ovoga ne dođe, ali i ako se desi, znajte da ima rešenja. Ne verujete? Obavezno pročitajte kako je Irena moja drugarica oporavila svoju kosu. Njena tajna je na linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Uzroci opadanja kose 

Zašto kosa opada? Uzroci mogu biti razni, manje ili više komplikovani. Idu u rangu od nedostatka pojedinih vitamina ili minerala, pa do ozbiljnih bolesti.

Opadanje kose može biti sezonski i to se najviše dešava u jesen

U jesen većina vegetacije staje. Kosa nije biljka, ali ovo je samo jedan od dokaza da smo deo prirode i da funkcionišemo po njenim nepisanim zakonima.

U najvećem broju slučajeva moguće je uticati na ovaj problem, ali da bi ste znali kako sprečiti opadanje kose, potrebno je da znate koji je tačan uzrok ove pojave.

Ovo su neki od njih:

Stres

Bilo da je u pitanju fizički stres ili psihički, to  može da dovede do opadanja kose. Pod fizičkim stresom mislimo na operaciju, fizičku povredu, bolest pa čak i prekomerno držanje nekih loših rigoroznih dijeta, preterano vežbanje i naglo mršavljenje . Sve to izaziva nagle fizičke promene u organizmu i to se vidi na vašoj kosi.

Ovo neće dovesti do toga da vama kosa odjednom opadne i možda nećete ni primetiti da ste premašili limit od 50-100 dlaka na dan. Vremenom ćete pak primetiti da vaših dlaka ima po  svuda , da malo – malo skidate neku sa majice ili usisavate celu gomilu od koje bi mogla da se napravi omanja perika.

Obično se vidljive promene na glavi uoče 3-6 meseci nakon stresa ili fizičke traume.

Emotivni stres ređe utiče na opadanje kose, ali i to se dešava. Svaki stres u nama budi hormone koji mogu različito da utičiu na naše zdravlje – od kortizola do insulina pa nadalje. Nije da će vam opasti kosa ukoliko rastužite zbog nečega, ali veći emotivni stresovi kao što je recimo smrt, razvod ili raskid duge veze, mogu da ostave dubok trag, kako na duši tako i na vašoj kosi.

Kako sprečiti opadanje kose usled stresa?

Najbolji savet koji vam možemo dati jeste da izbegavate stresne situacije koliko god je to moguće (nemojte se izgladnjivati ili škoditi sebi na bilo koji način) ili da naučite kako da se izborite i suočite sa emotivnim problemima. Bežanje od problema je zapravo samo njihovo guranje pod tepih. Možda vam se čini da ih nema i možete se praviti da je sve u redu, ali ako ništa drugo, vaša kosa će vas odati. Ali hej, postoji i svetla strana medalje. Onda kada vaše telo i vaša psiha počnu da se oporavljaju, i vaša kosa prestaće da opada i počeće ponovo da raste.

Previše Vitamina A

Vlasilan šampon za kosu

Vitamin  A, kao i drugi vitamini, ima bitnu funkciju u našem organizmu, ali samo onda kada je njegov nivo izbalansiran i normalan.  

Previše vitamina A jedan je od uzročnika opadanja kose .

Kako može doći do toga? U hrani biljnog porekla možemo  naći samo provitamin A koji se kasnije u našem telu pretvara u vitamin A. U hrani životinjskog porekla, a pre svega u iznutricama, džigerici i ribi, može se naći dosta čistog vitamina  A.

Teško da ćete dovesti sebe u situaciju da imate previše vitamina A zbog ishrane, osim ako se ne hranite krajnje jednolično ovim namirnicama.

Najčešće se višak dešava usled uzimanja određenih suplemenata i dodataka ishrani. Višak vitamina A je toksičan za naše telo, nagomilava se u jetri kao otpad, a pored suve kože koja se peruta jedan od znakova ovog problema može biti i opadanje kose.

Šta je rešenje?

Jednostavno, ukinite unos ovog vitamina da biste uspostavili balans i vremenom će i kosa početi opet da raste.

Nedostatak vitamina B

Nedostatak vitamina B može se ispoljiti kroz pojačano opadnaje kose. Nedovoljno ovog vitamina utiče na strukturu kože i na slabljenje korena kose, usled čega ona lakše opada. Vitamin B se sastoji od čitavog kompleksa vitamina i najčešće se tako i konzumira, jer oni jedni druge dopunjuju.

Kako rešiti problem sa opadanjem kose u ovom slučaju?

I ovde se to radi jednostavnom suplementacijom i dodatkom vitamina B u ishranu. To znači namirnice kao što su suvo voće, šampinjoni, karfiol, integralne žitarice, banane, pivski kvasac ili vitaminski dodatak koji možete nabaviti u apoteci.

Nedostatak minerala

Kada je opadanje kose vezano za nedostatak minerala, onda se najčešće radi o nedostatku cinka ili gvožđa u krvi, odnosno o anemiji.

  • Cink je veoma važan u održavanju imunog sistema i za zarastanje rana i povreda na koži. Kosa i koža su neraskidivo povezani i ako koža glave ima problem, sasvim sigurno ćete ga primetiti i na kosi.
  • Gvožđe je veoma važno za transfer kiseonika kroz telo, a njegov nedostatak izaziva anemiju. Ako se često osećate umorno, slabo i malaksalo kao da vas je pregazio voz, a pri tom vam  još i opada kosa, sasvim sigurno to je znak da treba da posetite lekara i proverite krvnu sliku.

Kako sprečiti opadanje kose usled nedostatka minerala?

I cink i gvožđe možete dodati unosom adekvatnih namirnica, ali je najbolji način da to uradite odgovarajućim suplementima, kako bi oporavak kose (a i ostatka organizma) bio  brži i kako biste bili sigurni da unosite dovoljno ovih minerala.

Nedostatak proteina

Ovo je problem koji može da vas zadesi onda kada vam je ishrana jednolična ili onda ako rešite da postanete vegan, nesvesni činjenice da vam za normalno funkcionisanje treba dovoljno proteina i u kojima namirnicama ih možete naći.

Proteini su gradivni elementi naše kose, pa njihov nedostatak za direktnu posledicu ima opadanje kose kod žena

Kako zaustaviti opadanje kose u ovom slučaju?

Ukoliko ste se prepoznali u scenariju sa jednoličnom hranom, onda razmotrite da promenite svoj način ishrane. Proteina ima najviše u mesu, ribi, jajima, mleku i mlečnim proizvodima pa se potrudite da unosite namirnice ovog porekla.

Saznajte zašto su kosi važni proteini!

Ženski hormoni

Androgen je muški hormon koji često krive za to  što koren dlake slabi i kosa počinje da nestaje sa glave. Disbalans u ženskim hormonima takođe može biti krivac za to što kosa opada i postaje retka. To dobro znaju žene koje doje decu i kojima kosa u tom periodu može drastično da se proredi. Na ravnotežu hormona u telu utiču i kontraceptivne pilule jer su i one na bazi ženskih hormona i utiču direktno na nivo istih u našem  telu.

Ukoliko primetite povezanost vaše kontraceptivne metode sa pojačanim gubljenjem kose, posavetujete se sa lekarom o drugom obliku zaštite.

Infekcije skalpa

Zdrava koža glave je važna za zdravu kosu. Ukoliko vam se koža peruta, to može biti znak viška vitamima A, psorijaze, seboroičnog deramtitisa i drugih bolesti, ali i znak gljivične infekcije kože glave. Ukoliko je ovo poslednje slučaj, onda kada se rešite infekcija, i vaša kosa počeće ponovo da raste.

Saznajte sve o gljivicama u kosi!

Nasledni faktor

Opadanje kose uzroci
Genetika kao uzrok opadanja kose

Ovo je čest uzrok ćelavosti kod muškaraca. Međutim, isto tako, ukoliko je opadanje kose kod žena već zabeležen slučaj u  vašoj porodici, postoji velika šansa da je ova pojava posledica genetskog nasleđa. Iako možete isprobati zdravu ishranu i proveriti da li vam nedostaju vitamini i minerali, ovaj faktor najčešće ukazuje na to da ste možda nasledili i neku bolest koja za posledicu ima opadanje kose. Genetiku, nažalost, ne možete promeniti. Međutim, ako je uzrok neka nasleđena bolest, lečenje i terapija mogu pomoći.

Ozbiljne bolesti kao uzrok opadanja kose

Retka kosa jeste estetski problem, ali ako niste time obdareni prirodno, nego je iznenada počela da se proređuje, onda je verovatno i  zdravstveni problem. Među bolestima koje možete naslutiti kroz ovu pojavu su:

  • Problemi sa štitnom žlezdom, a uglavnom se radi o nedovoljno aktivnoj štitnoj žlezdi. Lekovi su ti koji stavljaju nivo hormona u normalu, a onda bi i vaša kosa trebalo da počne ponovo da raste.
  • Sindrom policističnih jajnika je hormonski problem i opadanje kose javlja se usled viška androgena. Adekvatna dijeta, vežbanje i hormonska terapija mogli bi da stave stvari pod kontrolu.
  • Lupus je kompleksna autoimuna bolest i ukoliko napadne kosu, onda ona nažalost neće ponovo porasti
  • Dijabetes tokom vremena može da dodvede do slabije cirkulacije, posebno  na perifiernim delovima tela. Usled toga , kosa ne dobija dovoljno hranjivih materija, koren se tanji i ona opada.

Pojedini lekovi takođe mogu biti uzročnik opadanja kose. Najčešće su to takozvani beta-blokeri koji regulišu krvni pritisak, neki lekovi protiv depresije, litijum, pa u nekim slučajevima čak brufen.

Vlasilan šampon za kosu

Preterivannje sa stilizovanjem

Sasvim je logično da, ukoliko svakodnevno mučite vašu kosu, vučete je, grejete , peglate, farbate, lomite,  ona polako ali sigurno reši da vas napusti.

Kako sprečiti opadanje kose?

Po svemu sudeći to nije nemoguće, onda kada znate uzrok. Jedite raznovrsnu hranu, porverite krvnu sliku i ustanovite da li su vam svi vitamini i minerali na broju.

Pored izbalansirane ishrane, o kojoj posebno treba da povedete računa ako ste vegan, možete isprobati prirodne metode protiv opadanja kose koje uglavnom podrazumevaju jačanje njenog korena i rešavanje problema sa infekcijom skalpa.

Jačanje korena kose i zdrava koža glave  su odlična mera preventive.

Kokosovo ulje

Ovo ulje ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo pa je odlično rešenje onda kada je problem opadanja  kose vezan za infekciju  kože glave. Potrebno je da zagrejete malo kokosovog ulja i utrljate u kožu goave. Ostavite da deluje sat vremena, pa zatim isperite. Ne samo da ćete oporaviti kožu glave i sprečiti opadanje kose, već je ovo odlična maska za suvu i beživotnu kosu.

Evo kako se koristi kokosovo ulje za kosu!

Sok od crnog luka

Crni luk sadrži sumpor, a on je bitan za stvaranje kolagena i zdravlje kože. Potrebno vam je nekoliko glavica crnog luka i dobar bledner. Iseckajte crni luk i zatim istisnite kroz gazu tako da ocedite samo sok. Njega zatim utrljajte u kožu glave dobro masirajući. Ostavite 15 minuta, a zatim isperite sa šamponom.

Beli luk

Beli luk je provereno dobar protiv opadanja kose i mnogi će vam savetovati ovaj prirodni tretman ne baš prijatnog mirisa. Iako možete naći brojne šampone sa belim lukom, ništa ne deluje tako dobro kao svež beli luk. Dovoljno je da ga iseckate sitno i stavite u nešto što bi mogla biti podloga za masku za kosu – maslinovo ulje, kokosovo ulje ili žumance.

Izaberite masku u zavisnosti od vašeg tipa kose. Ostavite da deluje 30 minuta pa isperite blagim šamponom. Beli luk deluje odlično protiv gljivica, a bogat je i sumporom pa utiče na zdravlje kože. Poboljšava cirkulaciju, pa možete da ga koristite protiv opadanja kose i kao internu metodu – kroz ishranu!

kako sprečiti opadanje kose
Beli luk sprečava opadanje kose

Jaje

Jaje je takođe odlična maska za kosu sa višestrukom primenom. Bogato je proteinima pa nadoknađuje taj manjak, a sadrži i sumpor, fosfor, cink i druge minerale neophodne za zdravu kožu glave i jak koren dlake. Kako sprečiti opadanje kose sa maskom od jaja? Potrebno je da bar 2 puta nedeljno napravite pakovanje za kosu od jednog jaja i malo maslinovog  ulja i utrljate u koren kose.

Hibiskus

Hibiskus je odličan u tretiranju kože koja se peruta. Nećete kuvati čaj, nego ćete malo listova izgnječiti i dodati nekom ulju koje upotrebljavate za pakovanje kose. Ostavite da deluje kao i svaku drugu masku, što duže to bolje, ali najmanje pola sata, pa isperite.

Kombuha

Kombuha je specifična vrsta gljive koja je pre svega poznata po bogatstvu  kompleksom B vitamina, ali i po tome da leči holesterol reuguliše rad žlezda što sve može biti uzrok opadanja kose. Možete piti kombuhu i time nadoknaditi nedostatak vitamina B, a možete i prati kosu sa ovim napitkom.

Kopriva

Kopriva protiv opadanja kose
Kopriva protiv opadanja kose

Znate li koji je najbolji bakin recept protiv opadanja kose? Ukoliko pitate starije osobe u svom okruženju, verovatno će većina njih da vam preporuči koprivu. Kopriva je zaista odlična protiv opadanja kose, a da biste je upotrebili treba da uradite sledeće: Skuvajte listove mlade koprive u vodi. Otprilike šaka listova na 2 litra vode. Možete koristiti i suve listove onda kada nema svežih. Ostavite da proključa pa da se prohaldi . Perite kosu sa ovim rastvorom svaki dan, ili barem 3 puta nedeljno.

Kopriva je dobar izvor gvožda, pa možete koristiti čaj od koprive da popravite krvnu sliku i tako sprečite opadanje kose.

Na tržištu su dostupni i šamponi od koprive i kapi od koprive koji mogu biti delotvorni protiv ovog problema.

Masaža skalpa

Ovo je odličan način da pospešite cirkulaciju u predelu glave i time potpomognete dotok hranjivih materija do korena kose i sprečite opadanje. Ukoliko ne znate kako sami da masirate glavu, ovu uslugu  možete dobiti kod svakog ozbiljnog frizera.

Promenite način češljanja

Da li se uvek češljate na isti način i razdeljak vam je uvek na istu stranu? Promenite tu rutinu, jer se kosa tada prosto zalepi za kožu glave. Promenite joj položaj i vaše teme će da se oslobodi i kosa počne da raste.

U velikom broju slučajeva moguće je sprečiti opadanje kose, bilo delovanjem na njen kvalitet nekim tretmanima spolja, ili uticanjem na taj problem iznutra. Osim stilizoavnja kose, većina razloga zašto kosa opada je unutar nas i u našim životnim navikama ili uslovima u kojima živimo. Neke možete izbeći, neke ne.

Ako želite da se što pre oporavi, pružite vašoj kosi negu spolja. Ne otežavajte joj, ne zatežite je , ne gurajte u gumice, repove, pod pegle, farbe i hemijske preparate. Pružite joj negu. Najlepša kosa je zdrava kosa. Ona je znak su da je organizam zdrav. Suva kosa koja opada pokušava da vam kaže da u telu postoji neki problem. Onda kada nađete uzrok problema, rešenje kako zaustaviti opadanje kose doći će u paketu sa njim.

Ocena čitalaca
2.7/5

Komentari

Narodna poslovica kaze bolje spreciti nego leciti,zivot je postao jako dinamican i stresan, mnogo je obaveza a malo vremena da sebi posvetimo vrenena za negu i zdravlje to zene koje rade najbolje znaju. Zato sto manje nerviranja dobra ishrana do dobrog zdravlja i lepe negovane kose.