Šta je psorijaza na koži glave i kako znate da to nije perut?

Šta je psorijaza na koži glave i kako znate da to nije perut?

Autor:

Psorijaza na koži glave može da bude veliki problem! Otkrivamo kako možete da je prepoznate, da  je se rešite i da ponovo povratite svoje samopouzdanje!

Psorijaza vlasišta je uobičajeni poremećaj kože i kada se pojavi, na temenu se stvaraju ljuspice, koža se ljušti, postaje crvena, iritirana. Može se javiti na jednom delu glave, a može se proširiti i po celom temenu. Takođe, može se proširiti i na čelo, zadnji deo vrata ili iza ušiju.

Lekari veruju da psorijaza generalno dolazi zbog problema u  imunološkom sistemu, zbog čega ćelije kože prebrzo rastu i nakupljaju se u mrlje. Veća je verovatnoća da ćete je ukoliko je ona bila prisutna u vašoj porodici.

Ona ozbiljno može da utiče na kvalitet života i kada je dobijete, treba da reagujete odmah i da započnete lečenje. Istina je da psorijaza kose može da traje i godinama, ukoliko o njoj ne vodite računa. Neće proći sama od sebe, pa je najbolje da sa upornim tretmanima krenete što je pre moguće.

Šta je psorijaza glave?

 Psorijaza kose može biti prolazno stanje i može kratko da traje., ali može biti i mnogo ozbiljnija, dugotrajnija i može izazvati razne propratne probleme. Intenzivni svrab glave može uticati na vaš san i svakodnevni život, a češanje može dovesti do infekcije kože i opadanja kose sa korenom.

Psorijaza je kožna bolest koja se pojavljuje kada vaš imuni sistem šalje neispravne signale i ćelije kože prebrzo rastu.

One se gomilaju u crvenim mrljama, i često se ljušte, pa podsećaju na perut. Najmanje polovina obolelih ima psorijazu samo na temenu glave, ali možete je dobiti i na čelu, iza ušiju i na donjem delu vrata.

Kada se pojavi na glavi, pitamo se: „Odakle se to ona stvorila? Kako sam je dobila na glavi? Zbog čega?“

Pitanja je mnogo, a malo odgovora. Psorijaza nije zarazna, ali jeste nasledna. Ako je neko iz vaše porodice imao ovaj problem, postoji velika mogućnost da ćete je dobiti i vi u nekom periodu života. Ipak, postoji još razloga zbog kojih se psorijaza javlja na temenu, o čemu ćemo pisati u narednim redovima.

Ovo je zapravo bolest koju morate da uzmete pod svoje dok ona ne uzme maha na vašoj glavi. Lako se može proširiti, pa je obavezno lečenje od starta. Nikako nemojte da ekperimentišete i da uzimate lekove na svoju ruku, jer možete da pogoršate stanje na glavi, a to iskustvo neće biti nimalo prijatno. Zato uvek savetujemo da se obratite lekaru i da se dobro raspitate o stanju na vašoj glavi.

Uzrok psorijaze na koži glave

 Kao što smo već rekli, najveći krivac je genetika. Ako su vaši roditelji imali psorijazu, sigurno su vas upozorili da je moguće da će je i vi dobiti. Sada je ona mnogo lakše rešiva nego u stara vremena, ali opet nije zagarantovan uspeh pri lečenju, posebno ako niste dovoljno uporni.

Ovo stanje može baš gadno da izgleda na temenu.

Izgleda poput debelih, natečenih, crvenih mrlja sa dobro izraženim ivicama. Na vrhu ovih područja nalaze se srebrno bele ljuskice.

Lako ih je zakačiti i izazvati krvarenje, zato budite nežni prema sebi kada češljate kosu, kada je perete ili stavljate i skidate šešire i kape.

Kao što verovatno znate, psorijaza je moguća i na laktovima, na rukama, na kolenima, ali i na bilom kom drugom delu tela. Ipak, ova na temenu glave je druga priča, pa je potrebno i drugačije lečenje.Ona ne može da ugrozi opšte zdravlje, ali može da utiče na vaš život. Osim što će vam delovati sa samopouzdanje, vrlo je neprijatno kada znate da se suvi delovi na temenu talože i da nenormalne svrbe.

Doktori još uvek nisu sigurni šta je pravi uzrok psorijaze, pa zato imamo izmešane uzročnike koji mogu da podstaknu ovakvo stanje na našoj glavi ili telu.

  • Pored genetske predispozicije, loš imunološki sistem jedan je od važnijih uzročnika.
  • Takođe, psorijaza može da nastane i zbog infekcije na koži, zbog streptokoka .
  • Čak i opekotine od sunca mogu da budu okidači, ali ne i glavni razlozi za pojavu psorijaze na glavi.
  • Tu se ubraja i pušenje, stres, konzumiranje alkohola u velikim količinama, nedostatak D vitamina.

Kao što vidite, razlog nikad nije samo jedan, uvek je u kombinaciji sa nečim, pa ne možemo sa sigurnošću da kažemo da će samo jedan uzročnik pokrenuti ovu hroničnu bolest temena glave.

Psorijaza na koži glave simptomi

psorijaza skalpa

Kad smo kod simptoma, njih ima mogo više nego poznatih i utvrđenih uzročnika. Najčešći simptomi kod psorijaze temena na glavi su vidljivi golim okom, tako da ćete lako proceniti šta je u pitanju kada nastupi ova bolest.

Budući da ćelije kože rastu i vidljive su na površini vaše kože, one imaju tendenciju da se nakupljaju i ljušte. Ovo može izgledati kao perut, ali nije.

Psorijaza na koži glave izaziva srebrnast sjaj ćelija kože i suve ljuske. Perut može biti masna, i bele je boje, čak i žućkaste ponekad.

Zadebljana mesta na koži su uglavnom bolna i dosta osetljivija, pa bi trebalo da izbegavate da ih dirate, a posebno da ih češate. Možda će vam se činiti da je to nemoguća misija, posebno kad svrab postane neizdrživ, ali što više iritirate, stanje na vašoj koži postaje gore.

Koža može da i da krvari, ako osetljive delove zakačite odećom, pa morate da budete baš pažljivi i nežni. Sem što će psorijaza kose ružno delovati , ona će uticati da budete pod stresom, pa čak i da izbegavate često pojavljivanje na javnim mestima, posebno kada su simptomi izraženi.

Perut, seboreja ili psorijaza – sličnosti i razlike

 Dolazimo i do dela kada je važno da napravimo razliku između obične peruti, seboreje i psorijaze na koži glave, kako ne biste lečili pogrešno stanje na koži.

  • Perut nije zdravstveni problem, već kozmetički. Ona se najlakše rešava, a u tome će vam najviše pomoći šamponi protiv peruti
  • Seboreja je već drugačije stanje kože. Prisutno je pojačano mašćenje kože glave, kao i perutanje, pa će vam tu biti potreban specijalni šampon protiv seboreje. Seboreja je zapravo zapaljenje temena, i nije isto što i obično perutanje, koje nikako nije toliko opasno kao seboreja.
  • Psorijaza na koži glave je najgora verzija perutanja kože temena, jer može da traje baš dugo i potrebno je adekvatno i pravilno lečenje.

Ona može da se drži pod kontrolom, tako da se ne morate u startu osećati bespomoćno, jer rešenja postoje.

Sara je dugo imala problem sa masnom kosom koja je bila puna peruti. Opadala je i bila je baš slaba. Ona je pronašla prirodno rešenje koje joj je pomoglo da njena kosa ponovo bude lepa, a što je navažnije i zdrava. Možda je njen savet ono što i vama može pomoći. Pročitajte njeno iskustvo na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

Psorijaza kosmatog dela glave i opadanje kose

 Psorijaza na kosmatom delu glave je čest slučaj. Crvene lezije koje se ljušte mogu da se jave i na mestu gde kosa raste i tamo gde ne raste. Na mestima gde je kosa, može da utiče na opadanje kose, možda i više nego što očekujete.

Ipak, važno je da kažemo da opadanje u ovom slučaju nije trajno i neće dovesti do ćelavosti. Kosa će ponovo narasti, ovo stanje je samo privremeno. Ako češete kosu, to će dovesti do bržeg opadanja, takođe i preparati koje koristite protiv psorijaze mogu da dovedu do opadanja kose, jer u sebi imaju hemikalije, poput salicalne kiseline.

Opadanje kose mogu da izazovu i lekovi koji se koriste za lečenje psorijaze.

Kada se stanje primiri i kada se simptomi izleče, i kosa će ponovo porasti.

Psorijaza na temenu glave

 Psorijaza na temenu glave dovešće vas do toga da budete zabrinuti i da često dirate obolelo mesto. Koliko god vam novonastala situacija smeta, bilo bi dobro da ne dirate rukama mnogo osetljivo mesto, jer time samo iritirate kožu i podstičete je da svrbi još više, a moguće je i da ćete izazvati krvarenje i opadanje kose na temenu.

Ono što je važno jeste da skratite nokte kako slučajno ne biste zapeli za osetljivu kožu.

U periodu lečenja psorijaze, nosite prirodne materijale i širu odeću koja neće kačiti obolelo mesto.

Psorijaza i svrab glave

Svrab glave je ono što će vas najviše nervirati kod . On može da bude periodičan, a može da bude i konstantan. Morate da naučite da ga ignorišete, kako god znate i umete, jer ako počnete da se češete, to nikako nije dobro rešenje.

Svrab će se smanjiti kada budete počeli da koristite proizvode za lečenje psorijaze. Od lekara ćete sigurno dobiti specijalne lekove , kao i sredstva sa kojim ćete prati kosu. Jedino na taj način će svrab postati umereniji i manji, ali je kontrola važna u svakom slučaju.

Psorijaza na koži glave i farbanje kose

 Žene muči još jedna stvar, a to je farbanje kose.

Moramo da vas razočaramo – farbanje bi trebalo da izbegavate jer može dodatno da iritira teme. Hemikalije u farbama mogu ozbiljno da uspore lečenje i da uzrokuju iritacije.

Dok se psorijaza na koži glave ne izleči, izbegavajte farbanje kose, a posebno blanš.

Kana može da bude bolje rešenje, u ovom slučaju, ali svakako bi trebalo da se posavetujete sa lekarom pre nego što bilo šta uradite.

Najbitnije od svega je da lečite psorijazu i da posle toga negujete kosu kvalitetnim proizvodima kako bi ona porasla i oporavila se. Zaboravite na farbanje na neko vreme, to je najbolje za vas.

Lečenje psorijaze na koži glave

psorijaza kose

 Kako će se lečiti psorijaza zavisi od svakog pacijenta posebno, od stadijuma u kom se  nalazi. Možete da očekujete da ćete od lekara dobiti lekove koji se piju ili kreme koje ćete nanositi samo na delovima gde je bolest izražena.

UVA i UVB zračenja su vrlo uspešna u tretmanu psorijaze. Čak i sunčanje može pomoći kod lečenja .Ona će postati ublažena kada odete na more, jer morska so i sunce povoljno deluju na njeno izlečenje.

Postoji i mogućnost da se psorijaza na koži glave povuče, ali je moguće da će se vratiti ponovo. Simptomi se mogu umanjiti, pa onda psorijaza neće biti toliko teško podnošljiva. I pored svega, čak 40% pacijenata je nezadovoljno lečenjem , jer konstantno moraju da koriste lekove, a čak i kada se izleče psorijazu, ona može ponovo da se pojavi.

Ovde je jako važno da napomenemo da šampon za pranje kose ne može da bude bilo koji. 

Verovatno ćete dobiti specijalni, medicinski šampon za psorijazu koji će održavati čistoću temena. I nikako nemojte uzimati šampone koje vam lekar nije preporučio, posebno u početku, kada su simptomi najizraženiji.

Takođe, i losioni protiv psorijaze će biti od pomoći, kao i kreme koje su namenjene da ublaže svrab i iritaciju.

Šampon za psorijazu

Osobe koje imaju problem sa psorijazom uglavnom koriste posebne proizvode. Pranje kose se obavlja posebnim vrstama šampona koji utiču na ublažavanja simptoma ove bolesti. Oni mogu smanjiti iritaciju, svrab, perutanje, i omogućiti da se koža bolje regeneriše. Tačan uticaj zavisi od sastava u njima, zato se u mnoge šampone za psorijazu koriste:

  • Salicilna kiselina
  • Katran

Postoje i oni na bazi steroida, ali i prirodni (koji pospešuju hidrataciju, regeneraciju i smanjuju perutanje i iritaciju).

Šampon za psorijazu sa steroidima uglavnom pripisuju lekari ako je reč o veoma jakim simptomima ove bolesti.

Prirodni šampon za psorijazu – U zavisnosti od biljaka koje se nalaze u njima šamponi na prirodnoj bazi mogu ublažavati simptome psorijaze. Brojne biljke smanjuju iritaciju (aloe vera), regeneriše kožu (hamamelis), pružaju antibakterijsko dejstvo (lavanda). Aktivne supstance se takođe mogu naći u njima (piroctone olamine, alantoin).  

Šampon sa katranom –  Spadaju među česte proizvode za ublažavanje problema kod ove bolesti. Oni pomažu da se smanji iritacija kože, ali i sprečava formiranje tvrdih krasta na koži. Njihovom upotrebom dolazi do usporavanja razvoja oštećenih ćelija. 

Salicilna kiselina u šamponima – Lečenje problematičnog skalpa često zahteva da se upotrebljavaju ovi preparati. Salicilna kiselina omekšava kožu i smanjuje javljanje krasta na koži. Oni se ne primenjuju često jer mogu isušiti kožu. Ako imate posekotine trebalo bi sačekati da zarastu, pre upotrebe.

Kako se primenjuju ?

Upotrebljavaju se kao i drugi šamponi. Kosa se nakvasi, i nanese se mala količina proizvoda. Masažom se raspoređuje po koži glave. Može se ostaviti da deluje oko 5 minuta, (kako bi dubinski delovalo na kožu). Lagano se ispira mlakom vodom. 

Prirodno lečenje psorijaze kose

Ovo stanje se može lečiti i prirodnim putem. Najbolje je da u tom slučaju koristite prirodni šampon za kosu, koji u sebi ne sadrže sulfate ni parabene, jer bilo kakve hemikalije u šamponu mogu da uzrokuju opadanje kose i dodatne iritacije.

Takođe, i soda bikarbona može biti dobra za psorijazu kose. Koristi se pri ispiranju . Možete da napravite pastu od vode i sode bikarbone i da je lagano utrljate na teme dok vam je kosa mokra, a onda da je dobro isperete.

Bilo bi dobro i da vaša ishrana bude zdravija.Treba da u svoju ishranu unosite više ribe i povrća. Losos, sardine, pastrmka, tuna i skuše sadrže omega-3 masne kiseline, i utvrđeno je da pogodno deluju na imuno sistem i da neće podstaći bolest da se razvija. Šargarepa, kajsija, mango i zeleno povrće dobro će doći na vašem meniju.

Treba da izbegavate crveno meso, mlečne proizvode, jaja, alkohol i slatkiše, kao i masnu, začinjenu hranu.

Psorijaza kože glave može da bude dugotrajna i naporna , ali budite uporni. Sada ste je bolje upoznali.  Ne treba da pokušavate da je prhvatite tek tako kao nešto neizlečivo. Pokušajte na sve načine da je se rešite!