Najbolji šampon za rast kose – TOP 5

Najbolji šampon za rast kose – TOP 5

Autor:

Koji je najbolji šampon za rast kose i kako izabrati kada svi obećavaju čuda? Pročitajte ovaj vodič pre kupovine i saznajte koji šamponi ispunjavaju obećano.

Znate li da kada izaberete dobar šampon za rast kose, ona zaista počne da se oporavlja i da buja! Nije svaki šampon dobar za to, ali evo koji jesu!

Postoji veliki broj razloga zbog kojih se javlja problem sporijeg rasta kose. Neki mogu biti akutni i brzo proći, dok su neki trajni i često je potrebno mnogo vremena za oporavak kose. Nekada, ako se ništa ne čini da se stanje popravi, dođe do trajnog gubitka kose i stanja koje se zove alopecija. Javlja se u više oblika i nastaje iz više razloga. 

  • Ukoliko često tretirate vašu kosu raznim sredstvima i preparatima, dodatno je na taj način oštećujete i ona opada.
  • Ukoliko je često fenirate, koristite blanš i jake farbe vaša kosa postaje suva, lako se lomi i oštećujete je na taj način.
  • Naravno ukoliko imate problem sa disabalnsom hormona i svakodnevnim stresom vaš problem sa rastom kose možete dodatno pogoršati.

Međutim, postoji lepa vest, a to je da se mogu naći  šamponi koji potpomažu rast vaše kose. Ako ste i grešili sa tretiranjem vaše kose, ima načina da to popravite.

Irena je isprobala takav šampon i oduševljena je njime. Njena kosa je bila slaba, opadala je i mastila se. Sada je sjajna, zdrava i brzo raste i svi se čude kako je oporavila kosu. Oduševljena je, jer je sa lakoćom dovela kosu do blistavosti. I vi možete pomoći svojoj da se oporavi i raste na isti taj način.  Njen trik za savršenu kosu možete naći u njenoj ličnoj priči na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

No, bitno je pre svega da znate da nisu svi šamponi koji obećavaju rast zaista dobri. Isto tako, nije isto kupiti šampon protiv opadanja kose ( koji zaustavlja proces gubitka vlasi) i šampon za rast kose ( koji stimuliše folikul dlake na rad i rast).

Zato je jako važno da pročitate sledeće…

Dejstvo i uloga šampona za rast kose

Možda ste zabrinuti da šamponi za rast kose nisu adekvatni i pitate se da li oni zaista imaju delotvorna svojstva i pomažu rast kose.

Odgovor na to pitanje je potvrdan.

Sprovedeno je puno istraživanja, a poslednjih godina postignut je velik napredak i tačno se zna koji su to sastojci koji mogu da pomognu. Mnogi od sastojaka koji se koriste u tim proizvodima medicinski su preporučeni i dokazani, uključujući prirodne sastojke na biljnoj bazi. To uključuje sastojke poput koprive, majčine dušice ili nane, ruzmarina, ricinusovog ulja.

Naravno, morate biti sigurni da ulažete u visokokvalitetni šampon za zdrav rast dlake kako biste bili sigurni da ćete postići rezultate.

Koji šampon za brži rast kose je najbolji?

Mnogo je pitanja koja se svima nameću kada ste u potrazi za dobrim šamponom za rast kose.Postoje različiti faktori koje morate razmotriti pre nego što kupite jedan.

Dok neki ljudi gledaju pre svega cenu iznad svega ostalog, morate biti svesni da najjeftiniji šampon za brži rast kose nije uvek i najbolji. Ako vam je najbitniji faktor za kupovinu šampona cena, u tom slučaju, možete završiti sa neadekvatnim proizvodom koji može da stvori kontaefekat i da ne pomogne kod rasta kose.

Zato je važno da izaberete kvalitet i vrednost pre svega.

A onda i adekvatnu namenu…

Vrste šampona za rast kose

Ako ste odredili tačno koji tip kose imate, lako ćete pronaći i odgovarajući proizvod za vrstu problema koja mući baš vaše teme i dlaku.

Oni se mogu podeliti u sledeće vrste:

Šampon za brži rast u dužinu

Pre svega je važno da birate prirodne šampone, koji ne sadrže sulfate i paraben i one koji jačaju koren vaše kose.

Dejstvo dobrog šampona za rast kose u dužinu bazira se na velikoj koncentraciji aktivnih sastojaka, koji jačaju koren, utiču na bolju cirkulaciju kože glave, što rezultira bržim rastom kose.

Kada birate šampon, pažljivo čitajte sastojke, neka budu sadržani sledeći elementi: ulje ricinusa, ulje makadamije, kopriva, rastavić i hajdučka trava. Kombinacija ovih sastojaka, kroz mesec dana oporavlja kosu, vraća joj vitalnost i omogućava brži rast.

Šampon za gušći rast kose

Šampon za gušći rast kose ne treba mnogo da se razlikuje od onog za rast dužine. Svi oni sastojci, samo malo upotpunjeniji jačaju samu dlaku, oblažu je i stvaraju zaštitni omotač oko nje, tako da kosa dobija volumen i gustinu.

Tome možemo da zahvalimo tečnom pantenolu, ricinusovom ulju, kapima od koprive i vitaminima koji hrane i jačaju kosu. Treba prilikom svakog pranja koristiti ovakve šampone, ne bi li kosa u brzom roku dobila na kvalitetu.

Šampon za ponovni rast kose

Ovo je šampon koji treba da oporavi uspavane folikule i podstakne ponovni rast kose tamo gde je opala.  Zapravo, ovde vam treba šampon protiv opadanja kose kao prva ruka, pa kada se proces opadanja zaustavi – onda treba krenuti po nešto od čega kosa raste.

Kapi koprive, ricinusovo ulje, vitamina b, pantenol, hajdučka trava, proteini svile, babasu ulje… Svi ovi sastojci deluju samoobnavljajuće na koren, čiste teme kože glave i podstiču rast nove kose.

Ono što vam zapravo treba jeste zaokružen proces: prvo zaustavite opadanje kose, sredite zdravlje kože glave, uklonite tragove peruti ako je ima i stvorite uslove za zdrav rast kose. Tek tada, upotreba šampona za rast, koji stimuliše dlaku iz korena, ima smisla.

Aktivni sastojci u šamponu koji poboljšavaju rast kose

Važno je imati na umu da na zdravlje vaše kose utiču razni faktori, tako da uz upotrebu prikladnog šampona , takođe treba preduzeti dodatne korake.

šampon za brži rast kose

Neki  proizvodi za pranje kose mogu uzrokovati da vam kosa izgleda i bude suva i oštećena zbog sastojaka koje sadrže.

Kada birate šampon za rast kose, posebno obratite pažnju da u sebi ne sadrže parabene, silikone i sulfate!

Trebalo bi da se baziraju isključivo na velikoj koncentraciji prirodnih aktivnih sastojaka koji imaju ulogu da čiste kožu glave, eliminišu perut, masnoću i mrtve ćelije kože, bore se protiv gljivica u kosi i drugih uzroka opadanja kose, jačaju koren dlake, pospešuju njen rast i obnavljanje.

Najčešći takvi šamponi u sebi sadrže neke od sledećih sastojaka :

  • Kakao buter i ulje pšeničnih klica – ovi sastojci smanjuju iritaciju kožu vaše glave i imaju sjajan efekat  za negu kože vaše glave.
  • Makadamija ulje – deluje kao prirodni omotač i čuva strukturu dlake.
  • Kopriva – hrani i jača koren dlake.
  • Hajdučka trava – deluje kao stimulans rasta dlake.
  • Bademovo ulje – sadrži masne kiseline neophodne za bujnu i zdravu kosu. Redovnim korišćenjem šampona sa ovim sastojkom videćete brze promene i bićete zadovoljni.
  • Ruzmarin – daje vašoj kosi mekoću i stimuliše njen rast, hrani i jača kosu.

Idealno da sadrže kombinaciju svih njih.

Medicinski šampon za brži rast kose u apotekama

U borbi protiv opadanja kose i za njen brži rast, potrebno je pre samog odabira šampona da utvrdite razlog vašeg sporog rasta kose. Nekad morate promeniti vaše životne navike, kao što su konzumiranje alkohola i cigareta, kao i unos niskokalorične hrane – a gotovo uvek borba zahteva da promenite navike kada je nega kose u pitanju.

Onda kada kosi neki medicinski razlog ometa rast – potrebni su joj medicinski šamponi. Takvi su oni koji leče gljivice u kosi ili se bore sa psorijazom pa su napravljeni na bazi katrana.Takođe, u mnogim apotekama, možete pronaći i pravi lek(rastvor), koji možete i bez recepta lekara opšte prakse kupiti. Takav je recimo Minoxidil.

Takvi lekovi deluju na regijama koje nisu u potpunosti bez kose , nego imaju folikule, ali nisu baš aktivni. Podjednako deluje na regiju temena i zalizaka.

Šampon za rast kose za muškarce

Opadanje kose kod muškaraca je čest problem. Oni sa kratkom kosom se plaše proređivanja kose jer je to uvek primetno i neretko opadanje kose u većoj meri dovodi do ćelavosti.

Postoji mnogo načina za ubrzavanje rasta kose kod muškaraca, a jedan od njih jeste i upotreba šampona koji stimuliše rast nove kose. Mnogi muškarci koriste gelove za tuširanje koji se mogu koristiti i za kosu, a to može da bude velika greška. Potreban vam je poseban šampon koji će brinuti o vašoj kosi i aktivirati koren dlake .

Trebalo bi da birate šampone koji u sebi ne sadrže samo materije koje peru kosu, nego i one koje aktivno hrane koren kose.

Kod muškaraca je specifično što sastojci  koji se preporučuju deluju kao inhibitori 5 alfa reduktaze. Na taj način recimo deluje Minoxidil.Međutim, problem sa njima je što ne mogu da se koriste u nedogled, a kada upotreba prestane, prestaje i dejstvo. Zato je alternativa prirodni šampon koji stimuliše rast dlake.

Šampon za rast kose kod žena

Premda i kod žena hormoni mogu odigrati ulogu u sporijem rastu kose, najčešće je u pitanju neadekvatna nega kose. Zapravo, u najvećem broju slučajeva ono što žene rade svojoj kosi nema blage veze sa negom, nego je čisto mučenje kose, rastezanje, lomljenje, zagrevanje…

Prekid ovakvih navika ja preduslov za to da šampon za rast kose počne da radi.

Opet, fokus treba da bude na prirodnim sastojcima koji stimulišu koren i aktiviraju folikule.

O njima više u nastavku.

Prirodni šampon za rast kose

Pored medicinskih šampona , koji su itekako delotvorni kod opadanja i nekih vrsta alopecija, možete se slobodno upustiti u avanturu sa prirodnim šamponima za istu ovu namenu, pre ili nakon upotrebe šampona koji je lek.

Neka opšta preporuka je da se uvek prvo isproba sa prirodnim načinima za zaustavljanje opadanja, pa ako nema efekata, da se pribegne medicini.

Prirodni šamponi su dobri iz razloga jer su veoma blagi i nežni za samu kožu glave, nemaju hemijske dodatke koji isušuju kosu i stvaraju perut, mogu se koristiti neograničeno, za razliku od medicinskih koji imaju ograničenja u upotrebi.

Prirodni šamponi su puni aktivnih sastojaka koji obnavljaju kosu, jačaju koren i stimulišu rast nove kose. Mogu se koristiti i nakon upotrebe medicinskih šampona, za održavanje postignutih rezultata.

Najbolji šampon za rast kose

Postoji mnogo šampona na našem tržištu koji će vam pomoći da sprečite opadanje kose i da učinite da ona raste brže nego pre.

najbolji šampon za rast kose

Izdvojili smo za vas spisak najtraženijih:

Vlasilan

Ovo je prirodan šampon za brži rast kose i napravljen je od aktivnih biljnih sastojaka koji stimulišu rast nove kose i oporavak kose koja je oštećena. Pogodan je i za muškarce i za žene, a najbolje od svega jeste što ćete rezultate videti jako brzo.

Ovaj šampon ne sadrži silikone, sulfate i parabene i direktno deluje na teme glave, hrani ga i čini kosu jačom iz korena.

Vlasilan ima 2 formule i najbolje je kada se koriste obe. Jedna formula je za teme glave, druga je baš šampon za rast kose.

Sadrži ekstrakt svile, koprivu, ulje makadamije, ekstrakt rastavića i arnike. Svaka od ovih biljaka ima svoju ulogu u procesu rasta. Zajedno su dobitna kombinacija !

oporavljena kosa nakon vlasilan šampona

Ovaj šampon nećete naći po radnjama i apotekama. Kupuje se samo preko interneta, a možete ga nabaviti klikom na ovo dugme:

Konjski šampon

Konjski šampon postao je pravi hit u svetu i mnogo se o njemu priča. On obećava da će vam kosa postati kao griva, jer  ubrzava rast kose i čini da kosa postane glatka i sjajna. Navodno se  koristio za negu konjske grive prvobitno, a onda se otkrilo da je dobar i za ljude.  Postoji 5 vrsta ovog šampona, a žuti se koristi za rast kose. Reklamira se kao prirodan, ali ima sulfate.

Možete ga naći po drogerijama i online.

Revitabion R 10000

Ovo je naprednija verzija starog Revitabion šampona koji je namenjen za rast nove kose.

Košta oko 4000 dinara i obećava 10. 000 novih dlaka za 84 dana.

On aktivira ćelije na temenu i stimuliše rast kose zahvaljujući dodatku komponente koja se zove Redensil. Takođe, obnavlja i stare vlasi, pa kosa postaje jača, a dlaka otpornija na spoljašnje uticaje. Može se nabaviti u drogerijama ili na Biomelem sajtu.

Revalid šampon za rast kose

Još jedan proizvodi koji sarži Redensil. Ovo je zapravo samo zvanični naziv formule koja je napravljena od materija izolovanih iz zelenog čaja i ariša. Možete ga naći u DR. Max apotekama ili online na ovom linku.

TIGI Bed head for Men Clean Up Daily

Ovo je šampon za rast koji je namenjen muškarcima i on stimuliše kosu da raste i zasija novim sjajem. Košta oko 2800 dinara i čini da kosa bude zdravija, kvalitetnija i jača. Osvežava kosu i posle upotrebe, primetićete kako je dlaka sjajnija.

Šampon u sebi sadrži ekstrakt palme koji je zadužen za regeneraciju kose, ekstrakt semena suncokreta koji održava hidratantnost kose, tu je i limunova trava koja podstiče cirkulaciju i mentol koji stimuiliše kosu da rastu. Ovaj šampon je dostupan u Frizerskom centru Hairlovers.

Ovo su samo neki koji su se izdvojili među korisnicima.

Šampon za rast kose iskustva

Šamponi na bazi biljnih sastojaka i bez sulfata, pokazali su se kao neverovatno dobri kod rasta kose. Rezultati oporavka se javljaju već nakon prvog meseca korišćenja i mnogi korisnici su prijavili da su primetili kako raste ona nova „bebi kosa“ ( koja nekad štrči i vodi svoju politiku, ali neka je – samo neka raste)

I medicinski šamponi su jako efikasni. Međutim, oni se koriste jedno vreme, a onda je preporuka da se napravi pauza. U velikom broju slučajeva, kada je taj period pauziranja, problem se vrati i kosa ne napreduje.

Imajte na umu da je za trajan rezultat potrebna trajna nega, a ne povremena briga o kosi.

Kako napraviti šampon za rast kose?

Kada je reč o domćem šamponu protiv opadanja kose i za njen rast, postoji niz popularnih i visoko kvalitetnih sastojaka koje možete odabrati. Uglavnom se koristi kopriva ili hajdučka trava, ali i drugi sastojci koji mogu biti delotvorni.

Da biste ublažili gubitak kose i doprineli njenoj lepoti šampon sa koprivom za rast kose možete napraviti veoma brzo i jednostavno . Posle nekoliko pranja kose primetićete prve rezultate,  biće jača, lepršavija, a nakon mesec do dva redovne primene primetićete nove vlasi i brži rast kose.  Njegova efikasnost je višestruka.

Evo i recepta.

Šampon od koprive za rast kose

Ne znam da li ste ikada koristili šampon sa koprivom spravljen u kućnoj radinosti?

Dovoljno je da u vaš šampon bez sulfata  koji već koristite, dodate kapi koprive i AD kapi (regenerativno dejstvo na skalp glave). Sve sastojke promućkati i šampon je spreman za korišćenje.

Nakon pranja kosa je svilenkasta, meka i glatka. Nakon redovnog korišćenja ovog šampona kosa će vam “rasti kao iz vode”.

Kopriva sprečava opadanje kose i  jača njen koren. Ubrzava cirkulaciju i na taj način ubrzavaju se metabolički procesi unutar epiderma.

Negde se ovaj recept, sa još nekim dodacima, naziva i Bojanin šampon za rast kose.

Šampon sa sodom bikarbonom

Mnogi se kunu da im ovo pomaže.

Možda će vam u početku biti čudno i teško da ne perete kosu klasičnim šamponom, ali budite strpljivi i bićete zapanjeni rezultatima.

Kako da pripremite ovaj tretman?

U malu bočicu sipajte sodu bikrarbonu i vodu, tako da jednu četrvtinu flašice napunite sodom, a tri četvtine vodom. Razmeru možete prilagoditi dužini vaše kose, pa na primer za dužu kosu pomešajte dve ili tri kašike sode bikarbone i tri puta veću količinu vode.

Ovaj domaći šampon možete staviti umesto kupovnog šampona i na suvu i vlažnu kosu. Utrljajte u kosu od korena do kraja i ostavite da deluje oko do tri minuta, a zatim operate kosu vodom. Najbolje bi bilo da koristite mlaku vodu za ispiranje.

Potom isperite kosu mešavinom sirćeta i vode. Za tu smesu potrebno vam je jabukovo sirće koje ćete pomešati u razmeri jedna petina sirćeta i četiri petine vode. Ako se plašite da vam kosa neće lepo mirisati zbog sirćeta, mešavini možete da dodate nekoliko kapi etarskog ulja nane, lavande i ruzmarina ili neko drugo ulje po želji.

Vodite računa da nijedna od mešavina ne dođe u kontakt sa očima.

Korišćenjem ovog prirodnog šampona za rast kose, primetićete da vam je kosa sve više zdravija, što je preduslov za brži rast, ali i čistija što ćete lako primetiti tako što kosa “škripi” kada provučete ruku. Takođe, ovaj tretman pomoći će vam da sa kose uklonite sve one suvišne materije i hemikalije iz kupovnih preparata, koje je opterećuju i oštećuju kosu i prave problem kod rasta kose. Ovo nije klasičan šampon za rast. Više je šampon protiv opadanja kose ( ako se može zvati šamponom)

Šampon od belog luka za rast kose

Beli luk za kosu verovatno je jedan od najpopularnijih saveta kada se traži domaći lek protiv opadanja kose. Upravo zbog toga, stručnjaci su osmilili i šampon od belog luka za kosu. Osnovna prednost ovog proizvoda je – lepši miris od bilo kojeg domaćeg pripravka sa belim lukom.

Ovaj šampon deluje povoljno na teme glave jer beli luk uništava bakterije i gljivice. Osim toga, poboljšava cirkulaciju u skalpu i korenu kose i zato ona brže raste.

Premda ima recepata kako da sami napravite šampon od belog luka, ako želite zdravu kosu koja miriše lepo i raste brzo – bolje je da izaberete šampon sa proverenim sastojcima.

Obavezno gledajte da šampon koji koristite bude prirodan i bez sulfata, parabena i silikona. Uzalud svi obećavajući sastojci, ako ih ova hemija potire!

I to nije sve!

Da bi šampon za rast kose dao bolje rezultate, potpomognite proces adekvatnom ishranom. Unosite što više raznovrsne hrane i vitamine za rast kose.

Negujte kosu. Izbacite stajlere, pegle, farbe a ubacite u rutinu maske, ulja i prirodne formule. Videćete, kosa će vam biti zahvalna.

Zasićene masti, trans-masne kiseline i hidrogenizirane masti su primer masti koje biste trebali izbegavati.

Naravno, morate voditi računa pre svega o svom zdravlju, jer kada je organizam dobro i vaša kosa je dobro i izgleda zdravo.

Svakako je potrebna upornost i istrajnost i ako to budete imali uz šampon za rast kose i rezultati će biti jako brzo vidljivi.