Biljni šamponi za kosu čine čuda, ali ne bilo koji!

Biljni šamponi za kosu čine čuda, ali ne bilo koji!

Biljni šamponi za kosu sprečavaju opadanje, jačaju i oporavljaju kosu. Ali… nisu svi biljni šamponi dobri! Evo o čemu je reč!

Šamponi su proizvodi koje svako od nas koristi. Oni nisu samo za pranje. Ako se dobro izaberu, imaju sposobnost da zaštite, obnove, ojačaju kosu, spreče ili smanje njeno opadanje ili vrate kosi izgubljen sjaj. Postoje razni biljni šamponi, čiji sastojci variraju, ali jedno je sigurno. Sve je veća upotreba i postoji veliki izbor.

Uticaj na kosu i odabir pravog biljnog šampona za kosu zavisi od više faktora. Nemaju svi iste zahteve, niti je svima kosa ista. Zato nije loše kada se slede određeni saveti kada se zna koji je sastojak za šta. U nastavku možete videti sve što vam treba vezano za biljni šampon za kosu, odabir i primenu.

Šta biljni šampon pruža kosi?

Gledajući sve te prepune police raznih šampona za kosu, verujem da su se mnogi zapitali šta zaista pruža biljni šampon ? Kako odabrati, kada su, zaboga, svi šamponi izgleda biljni? Zašto uopšte da se ljudi odluče baš za njih, i šta je to što ih izdvaja iz nepreglednog mora raznih šampona za kosu?

Sastav, naravno…

Biljni šamponi za kosu poseduju veliki broj prirodnih i aktivnih supstanci koji čine našu kosu glatkom, sjajnom, pružaju joj neophodnu negu ili utiču na poboljšanje njenog kvaliteta.

Međutim, mnogi šamponi se vode i reklamiraju kao biljni, a zapravo nisu nimalo prirodni. Zato je bitno da obratite pažnju da biljni šamponi nemaju:

U zavisnosti od sastava zavisi i za šta su namenjeni zavisi i kako će naša kosa reagovati na njih.

Sara je dugo koristila razne šampone pokušavajući da reši problem sa opadanjem kose. Osim toga, imala je puno peruti i kosa joj se jako mastila. Nije uspevala da reši problem. Što više pere, bilo je sve gore. Onda je jednog dana našla savršenu biljnu formulu za svoju kosu. Kombinacija biljaka koju je koristila, za nekoliko nedelja je preporodila njenu kosu. Sada ima gustu, jaku kosu bez peruti i jedan problem u životu manje. Koje olakšanje! Ta ista  formula može pomoći i vama, a o čemu se radi, saznajte iz njenog ličnog iskustva na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

Šta JESTE, a šta NIJE biljni šampon?

U vreme kada je dovoljno ukucati nešto u google i izađu podaci o tom proizvodu, zvuči pomalo čudno da se ne zna razlika između biljnog šampona i onog koji to nije. Ali verujte mi, postoji dosta zabuna. Prepoznati pravi biljni šampon nije ni malo lako. Naročito ako ne znate šta tražite.

biljni šamponi

Da vidimo u čemu je razlika:

 • Veštački šamponi sadrže dosta hemikalija
 • Imaju veliki broj sapuna (deterdženata)
 • Mogu sadržati veštačke boje
 • Često sadrže parfeme

Kako bi bolje penili u šampone se često dodaje veliki broj raznih hemikalija. Neke služe kao sapun, druge su za zaglađivanje kose, a postoje i one koje omekšavaju kosu, zaglađuju je, sprečavaju statički elektricitet, smanjuju oštećenja, daju volumen kosi itd. Naravno, postoje i ona koja dodatno oštećuju kosu jer sadrže supstance poput:

 • Sulfata ( coco glukozid, Sodium lauryl sulphate, sodium laureth sulphate, ALS itd. )
 • Fosfata (Dinatrijum fosfat, natrijum fosfat …)
 • Parabena (etilparaben, butilparaben, izobutilparaben, metilparaben itd.)

Kako onda razlikovati pravi biljni šampon od običnog šampona za kosu?

Postoje brojni šamponi na kojima piše da su biljnog porekla, ali to nisu.

Pravi šamponi na biljnoj bazi imaju:

 • Prirodne aktivne supstance od biljaka,
 • Nemaju parabene, sulfate ni fosfate u sastavu
 • Uglavnom nisu čudnih boja
 • Nemaju previše jak miri

Biljni šamponi za masnu kosu

Nije svaki šampon za svaki problem. Pogotovo kada se radi o prirodnim biljnim šamponima za kosu. Zato je neophodno pažljivo birati šampone na osnovu komponenti koje sadrže. Tako je i sa šamponima za masnu kosu. Zato vam dajem listu biljaka čije ekstrakte trebate tražiti u vašim biljnim šamponima:

Brijana trava – Biljka koja je bogata mineralima, ima antibakterijski i anti upalni efekat. Spada u sastojke šampona koji su bogati antioksidantima. Od sotalih sastojaka ova čudesna biljka ima flavonoide, glukozide, saponine, tanine itd.

Aloe Vera – Pomaže hidrataciji kose, međutim ona ima sposobnost i da smanji proizvodnju sebuma. U sebi sadrži salicilnu kiselinu, enzime i druge sastojke.

Ruzmarin – Ova biljka je puna vitamina, ima antibakterijska svojstva i deluje kao antinoksidas. Zbog svog sastava, ruzmarin deluje blagotvorno na smanjenje proizvodnje sebuma.

Ginko Biloba – Biljka koja poseduje anti ageing efekat. Međutim ginko biloba na kosu utiče tako što pospešuje cirkulaciju, na taj način ima jak uticaj na folikule i koren. Zbog sastojaka koji se mogu naći u njoj uspešno se redukuje količina masnoće.

Lavanda – još jedna biljka sa antibakterijskim svojstvima. Njeno ulje uspešno utiče na cirkulaciju , pomaže da se uspostavi prirodan balans produkcije ulja na skalpu itd.

Kopriva – Ima elemente poput kalijuma, magnezijuma, natrijuma, fosfora, kao i razne vitamine. Ona se koristi za lečenje peruti i preterane masnoće.

Ostalo – U vašem šamponu tražite i shea maslac, pirinač, pšenica, arganovo ulje, maslinovo ilje, hamamelis, kakao, makadamija, arnika, hajdučka trava, ricinus itd.

Lista ovakvih biljaka je malo duga, ali njihovi benefiti za produkciju i distribuisanje masnoće su mnogostruki.

Biljni šamponi protiv peruti i seboreje

Perut može nastati usled raznih razloga. Stručnjaci veruju da su najčešći uzroci pojave peruti stanja poput iritacije, gljivična infekcija, suva koža, psorijaza, ekcemi itd. Svi mi sa masnom kožom glave koji smo se prerano poradovali da će nas perut zaobići, stižu loše vesti. Istraživanja su pokažala da masna koža glave ima povećanu mogućnost da izazovu gljivične infekcije i da se perut javlja čak i kod nas sa masnom kožom i kosom.

Ako vam sada prolaze misli poput : “Čoveče, pa onda se svima javlja perut!” Niste jedini. I ja sam tako pomislila, a i moja drugarica Ana. Ali Ana je pronašla način kako da se izbori sa dosadnom peruti. Ona je počela da koristi biljne šampone sa sledećim sastojcima:

 • Koprive
 • Lavande
 • Kamilice
 • Hamamelisa
 • Ulja pšeničnih klica
 • Kako butera

Ovakvi šamponi nemaju teške sastojke protiv peruti kao što je katran ili ketokonazol. Njihov glavni sastojak u toj borbi je piroctone olamine.

Biljni šamponi protiv opadanja kose

Da li ste ikada videle da vam opada kosa u velikim količinama? Ja jesam, i to je nastupilo u relativno kratkom periodu. Za tretiranje ovakvih problema dobro je koristiti biljne šampone koji sadrže biljke poput:

Ricinusa – Naravno, ovde se ne radi o celoj biljci nego o već dobro poznatom ricinusovom ulju. Ekstrakti ove fenomenalne biljke pomažu da se ojača i nahrani folikul kose. Na taj način javlja se dobra predispozicija da se smanji opadanje kose, ali i spreče njena oštećenja. Zapamtite da postoji izuzetno dobar razlog zašto se baš on preporučuje kao nega i sastojak mnogih šampona.

Hajdučke trave – Oba  biljka pojačava cirkulaciju. Zbog tog efekta odlična je za poboljšanje rasta kose i sprečavanja opadanja. Jer dobra prokrvljenost i cirkulacija deluju pozitivno na zdravlje folikula dlake.

Lažne margarete – Prvi put sam čula za ovu biljku.  Ipak, to je bila velika greška. Ovo nije obična korovska biljka već mnogo više. Ima lekovita svojstva. Neguje folikule kose, sprečava razvoj bakterija i pomaže da kosa manje opada.

Ekstrakti kao što su babasu ulje su uvek dobrodošli u šamponima za kosu. Oni imaju sposobnost da obnove vitalnost i zdravlje vaše kose. Međutim, babasu ulje je dobro i za vraćanje uravnoteženosti kože glave, a znamo da iz zdrave kože glave raste zdrava i jaka kosa

Arnika je biljka koja se koristi u narodnoj medicini kada je potrebno da se regeneriše skalp. Sprečava opadanje kose. Zato je arnika rado viđen sastav kada kupujete biljni šampon za kosu.

Rastavić – Jedna od pomalo zanemarenih biljaka. Ipak, on se odlično se ponaša kada je u pitanju uklanjanje viška masnoće . Manje masnoće, znači manje pranja, trljanja, manje šansi da se iskida kosa.

Na listi poželjih sastojaka u okviru biljnog šampona protiv opadanja kose su i:

 • Kopriva
 • Žitarice
 • Aloe Vera

Biljni šamponi za suvu kosu

Suva kosa se vidi iz aviona. Ona je sklona lomljenju, pucanju, deluje beživotno i lako se oštećuje. Zato u okviru biljnog šampona za kosu moramo birati sastojke koji su baš namenjenni revitalizaciji ovakve kose, obnavljanju njene strukture i zadržavanju hidratacije. Preporučljivo je da biljni šamponi za suvu kosu sadrže sledeće biljke:

Kokosovo ulje – Odavno je poznata činjenica se kokosoo ulje koristi za negu kose. Međutim ono ima sposobnost da hidrira i oporavlja kosu. Nakon upotrebe preparata sa njim kosa postaje mekša i vitalnija

Ulje makadamije – Kao i mnoga druga ulja, i makadamija super deluje na teksturu i zaštitu suve kose. Obnavlja i čuva prirodni omotač dlake koji često zna da bude oštećen ako je kosa tretirana raznim hemikalijama ili preparatima.

Maslinovo ulje – Da li ste primetili da se maslinovo ulje često nalazi u okviru farbi za kosu? Pogledajte pakovanja, veliki broj farbi dodaje upravo ovaj sastojak u formulu. I ne, nisu kozmetičke kuće lupile to, postoji opravdani razlog. Maslinovo ulje pomaže očuvanju dlake i zadržava vlagu u njoj, hidrira je i omekšava. Ako vam je kosa tretirana, velika je verovatnoća da je suva, dakle u okviru biljnog šampona tražite maslinovo ulje ili njegove ekstrakte.

Od ostalih pogledajte da šampon ima:

 • Rastavić može pomoći i kod suve kose jer poseduje omekšavajući efekat.
 • Pšenicu i njene ekstrakte – one pomažu da se vlaga zadrži u vlasima i smanjuje oštećenja kose.
 • Arganovo ulje – Kao i mnoga druga ulja i ono je top sastojak za kosu. Dubinski prodire u samu strukturu dlake, omekšava je i oporavlja.

Biljni šamponi za oštećenu kosu

Ispucana, oštećena kosa nisu mit. Koliko puta se desilo da vam krzaju krajevi, ili kosa postane krta ili lomljiva. Rešenje za ovakvu kosu su biljni šamponi. Kao što se tiče i drugih šampona i kod ovih mora da se vodi računa o sastavu. Nije loše i da se zna uzrok oštećenja kose, kako bi moglo da se prestane sa daljim oštećenjima.

Kosi koja ima oštećenja pogoduju biljni šamponi za kosu koji poseduje ovakve biljne supstance:

 • Kopriva
 • Grožđe – tačnije ulje semenki grožđa. One deluju kao antioksidans i pružaju zaštitu oštećenoj kosi
 • Pirinač – isto se radi o ulju. Ono ima dosta minerala i vitamina, ali i masne kiseline. Proteini iz ovog ulja pomažu koži da ojača i manje oštećena.
 • Arganovo ulje

Kod ovog problema kose, dobro je da šampon ima i neke druge prirodne elemente koji potpomažu jačanje i oporavak kose. Pre svega mislim na proteine za kosu koji oporavljaju strukturu dlake, a onda i na hijaluronsku kiselinu za kosu koja treba da vrati kosi hidrataciju.

Najbolji biljni šamponi za kosu

Dakle, kada su biljni šamponi u pitanju, najvažnije je da znate ovo:

To što neki šampon ima nacrtanu brezu, koprivu ili beli luk – ne čini ga prirodnim. Naposletku, imate i deteržente za sudove sa limunom ili narom. Ne biste njima oprali kosu, zar ne? 

šampon sa biljem

Dakle, neka biljni šampon bude prirodan. Ovo su najbolji:

Vlasilan

Vlasilan šampon spada u šampone prirodnog porekla koji u sebi ima i aktivne prirodne sastojke koji pospešuju njegovo dejstvo. Postoje 2 formule šampona koji birate na osnovu namene.

Formula A (koristi se protiv peruti i za dubinsko čišćenje), ima u sebi sastojke poput kakao butera, pšenične klice, lavandu, hamamelis, kamilicu mentu ali i druge sastojke.

Formula B (služi za rast i regeneraciju kose) . U njemu se nalaze kakao buter, klice od pšenica, ulje makadamije, babasu ulje, arnika, hajdučka trava itd. Pored njih u sebi ima i ekstrakt svile.

Navedeni šamponi nemaju sulfate ni parabene i sinonim su za ono što podarazumevamo pod pojmom „biljni šampon“ za kosu.

Mogu se poručiti preko interneta na sajtu: ovotaris.com/vlasilan/

Revlasin šampon

Ovaj šampon se pokazao kao veoma efikasan za jačanje strukture kose. Služi za oporavak, dubinsku hidrataciju i zaštitu kose. On sprečava pojavu novih oštećenja i oporavlja suvu i oštećenu kosu.

Razlog zašto se pokazao tako jeste to što u njegovoj formuli možete naći koprivu, ricinusovo i arganovo ulje, ekstrakte proteine i ulja od pšenice, pirinča i koštica grožđa. Ono što ga razlikuje od drugih šampona ovog tipa jesu 2 aktivne supstance na prirodnoj bazi koje pospešuju dejstvo ovog šampona: hijaluron za kosu i d pantenol.

Može se poručiti na sajtu: revlasin.com

Phytolium – biljni šampon za bujnost kose

Još jedan u nizu prirodnih šampona koji služe sprečavanju opadanja kose. Ovaj biljni šampon ima uticaj na sprečavanje istanjenja kose. Ima sastojke kao što su:

 • Afrički crveni žbun
 • Kinin – U ovoj biljci se često nalazi i sastojak kinin (tj. kininska kiselina), ali sadrži i druge materije koje su blagotvorne za kosu.
 • Ženšen

Oni pomažu kod bolje cirkulacije krvi, pružaju zaštitu dlake, pojačavaju bujnost kose i ojačavaju dlaku. Pored navedenog u šamponu možete naći i niacin, cink i žalfiju.

Primenjuje se tako što se nanosi na mokru kosu, blagim pokretima. Kada se ravnomerno rasporedi šampon se ispira.

Karakteristika ovog šampona je da se koristi 2 puta. Nakon prvog ispiranja šampon je potrebno naneti opet, i ostaviti oko 3 minuta da odstoji. Nakon toga se opet radi ispiranje.

Napomena: Nije preporučljiv za suvu kosu!

Green People Aloe Vera šampon

Ovaj šampon čini kosu mekom i čistom. Izuzetno je blag. Radi se o organskom proizvodu koji sadrži aloe veru, maslinovo ulje, lavandu … Nema parabene, sulfate ni fosfate. Zbog svog sastava ne izaziva iritaciju, čuva kosu i neguje je. Služi hidrataciji.

Može se koristiti za normalnu ili suvu kosu. Poručuje se preko interneta.

John Masters Organics biljni šampon za kosu

U pitanju je 2 u 1 šampon, koji sadrži i balzam u sebi. Glavni sastojci su mu cink i žalfija koji pomažu kod smanjenja iritacije, svraba i peruti. Pomaže kod kose koja je isušena usled spoljašnjih vremenskih uslova.

Pored navedenog šampon ima i aminokiseline zahvaljujući pšenici, biljne ekstrakte i ulja koji pogoduju kosi. On čini kosu glatkom, mekanom i negovanom. Kosa koja je tretirana ovakvim šamponom se lakše oblikuje.

Poručuje se preko interneta na ovom linku:

Kako napraviti biljni šampon za kosu?

Skoro je svima bar nekad palo na pamet da naprave šampon za kosu koji pogoduje njihovim potrebama. Međutim ovo je malo nezgodno, ako je reč o biljnim šamponima. Ipak, postoji način kako da se napravi dobar biljni šampon. Pratite ove savete i uverite se.

Sastojci koji su vam potrebni:

 1. Čaj od koprive
 2. Čaj od kamilice ili majčine dušice
 3. Čaj od žalfije (ili ekstrakt)
 4. Ekstrakt ruzmarina
 5. Jabukovo sirće

Priprema: Sipati sastojke u flašicu i promućkati.

Ovaj šampon neće peniti, ali će prati vašu kosu i pomoći će da se vaša kosa oporavi i dobije vitalnost i sjaj.

Biljni šampon za kosu iskustva

Pitala sam dame kakva su im iskustva kada su koristile biljne šampone za kosu. Pročitajte njihova iskustva:

Aleksandra – “ Uvek sam volela prirodne sastojke, zato sam odlučila da probam biljni šampon za kosu. Nisam se pokajala, kosa je postala jača, sjajnija i smanjila su mi se oštećenja. “

Verica – “Imala sam prirodan biljni šampon. Uzela sam ga jer mi se stalno javljala perut. Uklonio je problem. Zamerka mi je jedino miris. Gotovo da ga i nema.”

Nada – “Kupila, ali ne peni toliko kao klasični šamponi. Jeste mi ojačao kosu, ali ipak volim šampone koji malo više pene. “

Sanja – “Imam jedan koji pored biljnih ekstrakata ima i aktivne prirodne supstance. Oporavio mi je kosu, kada sam već razmišljala da dignem ruke i da se ošišam. Tek tada sam shvatila koliku razliku u kosi može da napravi izbor dobrog šampona i kako zapravo svašta kupujemo bez razmišljanja“

Da rezimiram: Biljke su nezamenljive kada je reč o nezi kose. Najbolji uticaji su kod proizvoda koji pored biljaka imaju i aktivne prirodne supstance, jer pomažu kod dubinskog oporavka kose. Izbegavajte šampone koji imaju samo miris ili boju biljke koja je na etiketi – a zapravo su puni sulfata i hemije. To ima i vaš deterdžent za sudove. Birajte prave biljne šampone i pružite kosu negu, a ne samo pranje.