Proređena kosa: uzroci i najbolje rešenje!

Proređena kosa: uzroci i najbolje rešenje!

Autor:

Proređena kosa može biti traumatično iskustvo za svaku ženu. Stanite joj na put. Naučite zašto se javlja i kako da se problem dalje ne produbi.

Najveći problem sa kojim može da se suoči jedna žena jeste opadanje i proređivanje kose.

Lepota žena ogleda se u njenoj kosi. Svaka žena žudi za gustom, sjajnom i lepršavom kosom. Koliko samo žena izazovnije može izgledati ukoliko ima dugu, bujnu, zdravu i negovanu kosu.

A šta kada kosa počne da se proređuje? Vidite da više nije ono što je nekada bila i iz dana u dan, situacija postaje sve ozbiljnija.

Loša ishrana, stalno držanje kose u punđi, pranje kose šamponima koji sadrže jake hemikalije – samo su neki od razloga zbog kojih možete imati problem sa proređenom kosom.

Oblici proređivanja kose mogu se pojaviti u više oblika na koje utiču različiti faktori.

 • Difuzno opadanje kose je klasično stanjivanje i opadanje kose sa strane, uglavnom ujednačeno.
 • Opadanje kose na temenu je najprimetnije i najdramatičnije.
 • Opadanje kose na pečate je obično privremeno, ali dovoljno da stanji kosu.

Da vaš problem ne bude trajan i da ne doživite ćelavost, morate se pridržavati sledećih saveta koji vam mogu biti od koristi.

Proređena kosa kod žena – zašto se ovo dešava?

Koliko samo za vas može biti frustrirujaće kada vam nakon češljanja ostanu tragovi dlaka po džemperu ili kada skupljate dlake po kupatilu! Da li nakon svakog češljanja i kod vas ostane puna šaka dlaka,toliko da ste već zbog toga počeli da izbegavate češljanje kose?

Da li je to onda znak za uzbunu?

Ne brinte. Ima rešenja.

Ovako: Dlaka ima svoj ciklus i prolazi kroz fazu rasta, mirovanja i na kraju opada. Kada dođe do proređivanja i stanjivanja kose, to znači da kosa opada brže nego što raste.

Dakle, normalno je da kosa opada svakodenvno, ali sve preko 100 dlaka dnevno, treba da bude alarm za vas.

Ireni je bio! Ona je vidno upropastila i proredila svoju kosu, dok se nije trgnula! Srećom, našla je rešenje i jako je jednostavno i prirodno. Sada joj je kosa opet gusta, jaka i zdrava. I vaša može biti takva, samo morate prvo da otkrijete kako je njoj to pošlo za rukom. Da biste to uradili, kliknite na ovaj link da pročitate njenu priču:https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Do proređivanja kose i stanjivanja kose kod žena dolazi iz više razloga, a oni mogu biti:

 • stres,
 • nedostatak vitamina,
 • bolest,
 • kvalitet ishrane,
 • hormonski poremećaj 
 • nasledni faktor
 • starenja

Proređena kosa na temenu kod žena nije bezazlena stvar. Nekad može ukazivati na bolesti, kao što su hormonski poremećaji. Nekad tako opada kosa usled menopauze.

Bez obzira koji razlog je u pitanju zašto žene gube kosu, vreme je za pojačanu negu.

Da biste zaustavili proređivanje kose, morate pre svega da koristite prave preprate za proređenu kosu – na prvom mestu šampon.

Osim toga, morate menjati neke navike koje imate  – od onih životnih , pa do tretmana za ulepšavanje kose . Nije jedina i ne mora da bude frizura ona koju je napravio vaš frizer. Pustite vašu kosu da pada prirodno preko ramena, a ništa lepše i izazovnije nema od kose koja sija punim sjajem bez fena ili prese.

Proređena kosa kod muškaraca

Muškarci su podložniji gubitku kose od žena i kod njih je to obično dramatičinije izraženo. Prvo počne da se povlači prednja linija kose i zalisci, a onda kreće proređivanje i totalni gubitak na kraju.

Proređivanje, a kasnije i gubitak kose kod muškaraca uglavnom je naslednog faktora. Zalisci na kosi kod muškaraca, mogu da budu prvi znaci ćelavosti. Ukoliko je vaš otac rano ostao bez kose, velike šanse su da ćete i vi imati problem sa opadanjem i proređivanjem kose.

proređena kosa kod muškaraca

Najbolji savet za sve muškarce je da na vreme krenu sa dobrom negom svoje kose. Adekvatna nega može da uspori proces gubitka kose, očuva i ojača koren dlake i učini ga manje podložnim promenama nastalim usled drugih faktora. Učinite na taj način da što duže budete sa svojom kosom.

Prvi korak jeste šampon bez koga naravno ne možete zamisliti ni jedno pravo pranje kose. Ako zaista želite da pomognete sebi, onda kada se odlučite za šampon, pažljivo birajte sastojke. Birajte šampone bez sulfata, parabena i silikona koji su na biljnoj bazi. Nikako, ali nikako, nemojte da perete kosu gelom za tuširanje.

Nikola je imao problem sa opadanjem kose. Dugo se mučio dok nije uspeo da nađe pravo rešenje za svoju kosu koja je sada i gušća i duža. Osim što je kosa opravljena, nema više opadanja i gubitka kose. Pročitajte i njegovu priču  na linku: https://minutzamene.com/kako-sam-smanjio-opadanje-kose-ponovo-je-progustio/

A onda saznajte i šta sve možete učiniti ako ste ustanovili da je kosa počela da vam se proređuje.

Kućno lečenje proređene kose

Neki slučajevi proređivanja kose mogu se lečiti kod kuće. Ukoliko praktikujete navedene kućne lekove, vrlo brzo ćete primetiti poboljšanje i veći volumen kose.

Najbolji načini za lečenje istanjenje kose su:

Šampon protiv opadanja kose

Šampon za stanjenju kosu deluje na dva načina. Prvo, takvi proizvodi osiguravaju volumen vaše kose, pa izgleda gušće, a drugo neguju i hrane vašu kosu i podstiču njen rast tamo gde je opala. Prirodni šampon protiv opadanja kose je najbolji izbor jer čini vašu kosu sjajnjom, zdravom i jačom na bezbedan način i bez štetnih sastojaka. U isto vreme regeneriše koren i strukturu dlake i podstiče rast nove kose. Šamponi za proređenu kosu koji daju najboje rezultate jesu šamponi bez sulfata i parabena.

Dobro je da sadrže arniku, koprivu i hajdučku travu jer podstiču regeneraciju kože glave i rad folikula kose.

Da biste dobili najbolje rezultate, koristite proizvode protiv opadanja kose redovno, a već nakon mesec dana primetićete prve rezultate – kosa će biti bujnija i imaće veći volumen. Na mestu gde se proredila, primetićete rast nove kose.

Masaža kože glave

Svakako, najjeftiniji način da vaša kosa ponovo postane bujna jeste masaža glave – jednostavno ne košta vas ništa i nema nuspojava.

Kada perete kosu, veoma nežno vrhovima prstiju vršite pritisak oko vlasišta za bolju cirkulaciju krvi. Za još više prednosti, možete isprobati ručni masažer glave. Možete ih naći po pristupačnim cenama. Verujte nam da prija, a korisno je za kosu.

Eterična ulja

Eterična ulja su ulja dobijena iz određenih biljaka, a prvenstveno se koriste u aromaterapiji i drugim vrstama alternativne medicine. Ulje lavande je jedno od najuspešnijih ulja kod nekih osoba koje se bore sa proređenom kosom. Ovo ulje se često kombinuje sa drugim vrstama, pa to može biti ulje ruzmarina i tamijana.

Ova ulja su prirodna, ali su dosta jaka, pa ih uvek razredite u nosećem ulju. Ako se odlučite za ovaj tretman, svakako testirajte malu količinu ulja na ruci i sačekajte ceo jedan dan da prođe kako biste videli ima li reakcije. Ukoliko se pojavi crvenilo ili osip na ruci, to mogu biti znaci alergijske reakcije.

Omega-3 i omega-6 masne kiseline

Omega-3 i omega-6 masne kiseline nazivaju se esencijalne masne kiseline.  Omega-3 pomaže vašem telu u borbi protiv upale, što je uzrok brojnih stanja. Proređivanje kose takođe može biti povezano sa nekom upalom. Omega-6, s druge strane, važan je za celokupno zdravlje kože, što može biti od dodatne koristi za kožu glave.

Biljna ulja su primarni izvori omega-6, dok se omega-3 masne kiseline nalaze u ribama. Zdrava i raznovrsna ishrana može vam koristiti. Ako ne konzumirate takve namirnice, možete da se konsultujete sa lekarom o eventualnom korišćenju suplemenata.

Dodaci folne kiseline

Folna kiselina je vrsta vitamina B koji je važan za stvaranje novih ćelija. Kod proređivanja kose, smatra se da folna kiselina pomaže folikulima da stvore novu kosu u mestima gde je došlo do stanjivanja. Ipak, kao i kod multivitamina, nema dovoljno dokaza da je folna kiselina dovoljna kako bi vaša kosa postala gušća.

Biotin

Biotin, ili vitamin B-7 se prirodno nalazi u hrani kao što su orašasti plodovi i sočiva. Ako jedete uravnoteženu hranu, male su šanse da imate nedostatak biotina. Međutim, suplementi su u porastu poslednjih godina, pa ako imate problem proređivanja kose, a niste ljubitelj orašastih plodova, možete probati sa takvim proizvodima.

Ne uzimajte biotin ako uzimate dodatke vitamina B-5 – ako ih uzimate zajedno, u kombinaciji oni mogu jedan drugom smanjiti efikasnost.

Minoksidil

Minoksidil je tretman koji se koristi kod gubitka kose već godinama. Kada se nanosi direktno na kožu glave dva puta dnevno, postepeno, vremenom ćete primetite deblju kosu na mestima gde je proređena kosa. Proizvod je dostupan u tečnom stanju ili peni, u zavisnosti od  vaših želja, potreba i kako više volite i kako vam je lakše da koristite, birajte oblik proizvoda.

Lečenje minoksidilom može potrajati i do 16 nedelja kako bi u potpunosti dao efekat. Važno je da proizvod koristite po receptu i uputstvu, inače nećete videti rezultate. Iritacija kože glave i neželjeni rast dlaka na licu i vratu su neke od mogućih nuspojava o kojima bi trebalo da vodite računa.

Fiberi za kosu

Jedan od popularnijih kozmetičkih proizvoda za puniji izgled kose jesu fiberi za kosu. Ovaj preparat za proređenu kosu se koristi jednostavno, tako što se samo pospe po onim mestima gde je kosa proređena. Na taj način se sjedini sa kosom čineći da izgleda gušće. Ipak, imajte na umu da je ovo samo privid – rešenje za proređenu kosu za hitne situacije, a ne trajno. 

Za te hitne situacije, dobro je znati i ovo…

Kako prikriti proređenu kosu?

Postoje mali trikovi kojima se možete poslužiti dok traje vaš proces rasta i obnove kose  i dok se još uvek borite sa proređenom kosom. Ovi praktični saveti mogu trenutno da zamaskiraju delove glave na kojima je kosa proređena.

Naravno, ovo nisu i ne mogu biti saveti za trajno rešenje – ovim malim trikovima možete se poslužiti za prilike u kojima želite da izgledate lepo i izazovno.

proređivanje kose

Za trajno rešenje morate praktikovati savete koje smo s vama podelili. Ne zaboravite da nega kose i kože glave počinje sa šamponom – tako da je pravi izbor šampona prvi korak do zdrave i bujne kose.

Da vidimo koji saveti vam mogu biti od koristi:

 • Na mestima na glavi gde vam je kosa proređena, prebacite pramen sa suprotne strane i tako zamaskirajte nedostatak kose.
 • Ukoliko vam je proređena kosa najviše sa leve strane, nosite frizuru, tako što ćete celu kosu prebacite sa desne strane prebaciti na levu stranu. Tako ćete prikriti nedostatak, a u isto vreme kosa će izgledati bujnije.
 • Ukoliko vam je kosa proređena na temenu ili na više mesta na glavi, onda je najbolje da uzmete pramen kose i da nataparite. Na taj način stvorićete efekat većeg volumena.
 • Ukoliko vam je kosa proređena iznad čela, najbolje je da nosite atraktivne frizure i ulepšate svoj izgled sa maramom ili rajfom, koji mogu svojom širinom da prikriju nedostatak kose.
 • Ukoliko vam je kosa proređena na potiljku, onda je savet za vas da koristite maramu. Postoji veliki broj frizura koje mogu da se naprave uz pomoć marame. Postavite maramu na potiljku, a onda je vežite na vrhu glave.
 • Mikropigmentacija skalpa je jedan oblik trajne tetovaže koji maskira izgled proređene kose kod muškaraca. Na ovaj način se na mestima gde se kosa proredila bukvalno tetovira nova kosa i ona izgleda gušće.

Kako da sprečite proređivanje kose – saveti

Postoje toliko jednostavni trikovi i saveti koji od vas ne zahtevaju ni trošenje vremena, a niti novca. Sve je na vama i vašim strpljenjem da učinite nešto za sebe i svoju kosu. Kažemo strpljenje, jer ne možete oporaviti kosu preko noći – za kosu je potrebno vreme.

Da vidimo koji vam saveti mogu biti od koristi:

Jedite više proteina

Pokušajte svakodnevno u svoj jelovnik da unosite više proteina. Vremenom ćete se iznenaditi koliko ishrana bogata proteinama može da utiče na novi rast kose.

Ne maltretirajte kosu

Konstantno vezivanje kose u konjski rep ili punđu, dodatno može prorediti kosu. Na ovaj način kidate svoju kosu i tako ona više opada. Odmarajte je, pustite je prirodno da pada, bez preteranog korišćenja voska za kosu, pene ili drugih proizvoda koji služe za ulepšavanje. Umesto toga, odaberite opuštenu frizuru i pokušajte svojoj  kosi da date malo odmora.

Poslušajte svoje telo

Jedan od simptoma problema štitne žlezde upravo može biti proređivanje kose, posebno kod žena u menopauzi. Ostali simptomi uključuju povećanje težine, suvu kožu i umor; ako patite od bilo čega od navedenog, potražite savet od svog lekara.

Ne koristite uređaje za oblikovanje frizure

Vašoj kosi ne prija puno toplote. To znači da koristite što je manje moguće presu, figaro ili fen za kosu. Često feniranje može trajno oštetiti kosu, usled čega može doći do proređivanja kose.

Češalj umesto četke

Drveni češalj je idealan za rasplitanje kose, posebno onaj sa širokim zupcima. Četke deluju moćno i efikasno, ali one kidaju kosu – ne razmrse je.

Redovno skraćujte kosu

Da bi vaša kosa bila zdrava, ona zahteva redovno skraćivanje krajeva. Ispucali i iskrzani krajevi su znak nezdrave kose, koja vremenom može krenuti da opada. Negujte vašu kosu, kako bi bila uvek zdrava, sjajna i kako ne biste imali problem sa opadanjem kose.

Gvožđe

Nizak nivo gvožđa je jedan od najčešćih uzroka proređivanja kose, pa pokušajte da nadokandite nedostatak gvožđa sa crvenim mesom, blitvom, spanaćem ili cveklom. Ukoliko imate nedostatak gvožđa u organizmu, osim kod kose, ovaj problem može da utiče na vaše opšte zdravlje.

Maske za kosu

Bilo bi dobro da s vremena na vreme, koristite maske za kosu. One će dodatno nahraniti vašu  kosu, pružiti joj sjaj i zaustaviti prekomerno proređivanje kose. Dobra stvar za vas je što mnoge maske za kosu možete i sami spremiti kod kuće.

Evo jednog predloga za vas:

Za ovu masku biće vam potrebno maslinovo ulje i jaja. Uzećete 5 kašika maslinovog ulja, koje možete da zagrejete u mikrotalasnoj ili na šporetu, da bude toplo, ne vrelo. Kada maslinovo ulje dosegne određenu toplotu, dodajte mu dva žumanca i mešajte ih zajedno dok ne postanu kompaktni – treba da dobijete kremastu smesu.

Kada ste napravili masku, nanesite je ravnomerno po celoj kosi, od korena ka vrhu i ostavite masku da stoji oko 20 minuta na glavi. Držite kosu u najlonskoj kesi, dok je maska na glavi.

Kada prođe vreme potrebno da maska pruži svoje blagodeti, isperite mlakom vodom. Masku možete koristiti jednom nedeljno.

Živite zdravo

Vaša kosa je odraz vašeg zdravlja, pa ako preskočite vežbanje, a pored toga jedete samo junk food ili preterujete sa pićem, odraz nezdravog života primetićete i na glavi. Zdrav životni stil prirodno će učiniti vašu kosu zdravom.

Tretmani za proređenu kosu

Pored ovih stvari koje možete sami kod kuće, postoje i profesionalni tretmani koji utiču na regeneraciju vlasi. Njih je najbolje prepustiti stručnjacima.

Od onih koji podstiču koren kose i rast postojećih vlasi izdvajamo:

Od onih zahvata koji su malo ozbiljniji i spadaju u domen suptilne plastične hirurgije, izvojili bismo tretman presađivanja kose.

Za kraj – proređena kosa je alarm na koji morate reagovati. Ne čekajte da prođe sama od sebe, jer neće. Na vreme preduzmite nešto da je sačuvate.