Naelektrisana kosa? Više ne!

Naelektrisana kosa? Više ne!

Autor:

Kako se rešiti naelektrisane kose i zašto se ona uopšte javlja? Ima li šanse da sredite to i imate normalnu frizuru? Savetujemo vam da isprobate ove trikove.

Naelektrisana kosa jedna je od stvari koje žene nikako ne podnose. Uprkos tome da li ste upravo izašle iz frizerskog salona ili ste same kod kuće nameštale frizuru, naelektrisanje kose može da se dogodi u svakom trenutku i u svakoj situaciji. Iritantno je kada se to desi baš kada sate provodite ispred ogledala, baš kada je neko posebno veče i baš kada kasnite na večeru.

Ove situacije su nam svima dobro poznate i zato želimo da nađemo rešenje za ovaj dosadni problem koji nas svaki put iznenadi i stvori se onda kada nije poželjan.

Za naelektrisanje kose postoji objašnjenje. Kada češljate kosu stvaraju se naelektrisane čestice koje podižu vlas i čine da se one međusobno odbijaju. Da li je do četke, vlažnosti vazduha, kvaliteta vaše kose ili preparata koje koristite, saznajte u nastavku.

Elektricitet u kosi

Naelektrisana kosa, ne samo da ume da upropasti sate feniranja, nego našu kosu čini zamršenom. Češljanjem ćemo samo pokušavati da je odmrsimo i ući ćemo u začarani krug u kome kosa postaje slabija i lakše se lomi.

Vaša kosa je sastavljena od atoma, koja su, zapravo, sastavljeni od elektrona, protona i neutrona. Ako atom ima istu količinu protona i elektrona, on je neutralan. Kada se elektroni kreću od jednog do drugog atoma, atom može postati pozitivno napunjen, što uzrokuje statičnost. Fizika objašnjava zašto se to dešava, ali ženama nikada neće biti logično zašto kosa mora da se naelektriše onda kada se najviše trude da ona izgleda savršeno!

Naelektrisana kosa jeste česta pojava, posebno u hladnijim danima. Hladan i suv vazduh dodatno utiču na to da se statički eletricitet sve više i više pojavljuje. Šteti kosi i potrebno je da se ova pojava naelektrisane kose reši, kako bi ona ostala zdrava i sjajna. Ako ne rešimo ovaj problem, doći će do lomljenja, do ispucalih krajeva, a to nikako ne želimo. Želimo lepu i savršenu kosu, zar ne?

*** Kakva god da vam je kosa u ovom trenutku, želim da vam poručim da je moguće imati negovanu, jaku i zdravu. Za to vam nije potrebno brdo magičnih preparata.  Dragana je uspela prirodnim putem da reši sve svoje probleme sa kosom koja je bila suva na krajevima, oštećena i kao takva sklonija i naelektrisanju. Kosa joj se mastila na temenu i jako opadala, ali sada izgleda savršeno jer je sjajna, zdrava, oporavljena.Pročitajte njen savet za zdravu kosu i kopirajte njenu formulu uspeh. Njenu priču možete pročitati na ovom linku. https://minutzamene.com/perut-i-opadanje-kose-su-proslost/

Ako je vaša kosa suva, pogotovo ako ste je samo oprali i osušili pomoću fena za kosu, naelektrisaće se čim je budete češljali. Suva kosa privlači pozitivne električne naboje, što uzrokuje da se pramenovi bukvalno odbace i „odlete“.

Zato vam treba ovo…

Preparati za naelektrisanu kosu

Čim se kosa naelektriše, potrebno je brzo rešenje.

Neki preparati za naelektrisanu kosu će učiniti da je smirimo i dovedemo je u prvobitno stanje.

elektricitet u kosi

  • Koristite hidratantni šampon. Probajte šampon sa dodatnim hidratantom. Statički elektricitet može imati vise uticaja tokom hladnijih dana. Čak i ako imate kosu koja nije suva, ipak bi trebalo da promenite vaš standardni šampon kako biste bili zaštićeni od neželjenog naelektrisanja kose. Birajte šampone bez sulfata i nemojte ispirati kosu vrelom vodom. Kada brišete kosu peškirom, radite to nežno, a ne agresivno i brzo, jer tako dolazi do naelektrisanja.
  • Lak za kosu biće vrlo efikasan ako se poprska po mokroj kosi pre sušenja. Kada koristite lak za kosu, važno je da prskate sa distance od 30 centimetara. Takođe je važno da ga nanesete ravnomerno i da ne preterejute. Preterana količina laka za kosu slepiće vlasi i nećete dobiti završni efekat koji očekujete. Ako niste ljubitelj laka za kosu, možete koristiti i vosak, koji će pomoći da dlaka bude otežana, te će i mogućnost za naelektrisanje biti minimalna.
  • Regenerator može pomoći kada je u pitanju naelektrisana kosa. Izbegavajte regeneratore koje u sebi sadže silikon, jer je dobijni efekat vrlo kratkotrajan. Regenerator nije potrebno nanositi svaki put kada perete kosu. Posle pranja možete naneti kokosovo ili arganovo ulje.

Suvlja kosa podložnija je stvaranju elektriciteta, i zato je potrebna nega same kose, a ne samo rešavanje problema elektriciteta.

Da bismo rešili problem suve i oštećene kose, potrebno je negovati kosu svakodnevno. Njoj su potrebni proteini i vitamini od kojih će biti zdrava i blistava.

Maske za rešavanje problema naelektrisane kose

Prirodne maske za kosu koristimo onda kada primetimo da je naša kosa u lošem stanju. Međutim, spremanje maski treba da nam bude rutina u kojoj ćemo uživati.

Treba odvojiti vreme za sebe, bar jednom nedeljno. Često čujem od svojih prijateljica kako im je neophodan spa vikend. Verujem da i vi maštate o danu u kome vas kompletno sređuju i neguju. Ako ne možete to da priuštite u ovom trenutku, možete to priuštiti sebi kod kuće. Počnite od svoje kose i rešite oštećenja i dosadnu naelektrisanost.

Prateći ove savete za rešavanje probleme suvoće i oštećenja, možete reći: „Zbogom, naelektrisana koso!“

Maska od hladnog ceđenog kokosovog ulja i jajeta

Ova maska učiniće da vaša kosa blista. Potrebno vam je kokosovo ulje u pasterizovanom stanju. Možete ga naći u prodavnicama zdrave hrane.

U jednu posudu u kojoj možete da grejete ulje stavite jednu supenu kašiku kokosovog ulja. Ako mislite da jedna kašika neće biti dovoljna da pokrije vašu kosu, stavite veću količinu.Ulje treba da bude rastopljen i mlako. Ukoliko ste zadovoljni temperaturom i količinom, možete sipati jaje u posudu. Sjedinite smesu.

Ravnomerno nanesite masku po celoj glavi i po korenu kose. Uvijte kosu u foliju i 40 minuta je ne skidajte. Gledajte omiljenu seriju dok se vaša kosa neguje.

Dobro isperite kosu, i već posle prve upotrebe videćete kako elektricitet nestaje. Obožavaćete ovu masku jer će vašu kosu učiniti nežnijom na dodir, zdravijom i jačom.

Maska za naelektrisanu kosu od maslinovog ulja

I ova maska je takođe veoma efikasna i pruža kosi sjaj. Svoj omiljeni regenerator pomešaćete sa maslinovim uljem. Smesu ćete isprati posle 15 minuta. Osetićete trenutno poboljšanje i svideće vam se izgled kose. Važno je da budete uporni i da redovno negujete kosu. Osim što maslinovo ulje hrani vlasi, omogućava kosi zaštitu od elektriciteta.

Kako se rešiti naelektrisane kose?

Predstavljamo vam još načina na koje možete da se borite protiv naelektrisanja kose. Verovatno sada razmišljate šta ćete sve isprobati. Savetujem vam da poslušate savete i budete uporne u ovoj borbi. Borimo se protiv sile koja je prirodna, zato smo spremili pun arsenal za borbu.

  • Drveni češalj umesto plastičnog, kao prva i osnovna stvar. Drveni ili metalni češljevi neće naelektrisati kosu kao što čine plastični.
  • Češljanje mokre kose nikako nije dobra ideja ukoliko želite da imate zdravu i jaku kosu. Prilikom takvog češljanja, dolazi do pucanja dleke, ona postaje slaba i oštećena i samim tim elektricitet je povećan. Kosu možete češljati tek kada je potpuno suva.
  • Sušenje fenom, zatim presa za kosu, pa onda samo par lokni figarom? Prevruće! Oporavite kosu od aparata. Napravite pauzu. Nijedna maska, ulje ili regenerator ne može pomoći ukoliko je kosa često izložena ovim vrelim uređajima. Zdrava kosa je lepa kosa. Nemojte da je gorite, pustite je da prodiše. Čim prodiše i regeneriše se, neće biti više naelektrisana. A to nam je cilj, zar ne?
  • Vaša odeća privlači elektricitet. Važno je šta nosite i važno je od čega je vaša odeća napravljena. Birajte prirodne materijale, kao što su pamuk, lan, svilu i vunu. Izbegavajte poliester i najlon. Kosa se naelektriše kad god obučete materije koji nisu prirodni.
  • Ako koristite silikonske kapi, stavljajte ih samo po krajevima kose. Silikonske kapi maste kosu, te tako morate češće da je perete. Silikonske kapi, baš kao i prirodna ulja, dovešće vašu kosu u red i sprečiće naelektrisanje.
  • Voda, u svakom problemu deo rešenja. Voda će pomoći da smirite naelektrisanu kosu. Gde god da se nalazite, uvek možete poprskati teme i smiriti vlasi. Voda vam može pomoći i kod kreiranja brzih frizura, deluje poput ukosnice.

Važno je da redovno skraćujete krajeve kose i da brinete o njoj. Redovnim šišanjem, zdravim održavanjanjem i poštovanjm ovih saveta, vaša kosa više neće biti naelektrisana.

Iskustva žena pokazala su da obični šamponi i regeneratori nisu dovoljni u sprečavanju elektriciteta kose. To se posebno odnosi na zimski period. I zimi zaslužujemo savršenu kosu, zar ne? Nema žene koja je ne želi, ali ponekad jeste teško da je vratimo u to stanje. Potrebni su meseci za oporavak, ali je istrajnost u ovom slučaju ključ uspeha.

Neka naelektrisana kosa bude prošlost

Zamislite kako naelektrisana kosa više neće biti problem za vas. Zamislite kako vam se više neće lepiti za obraz ili za svečanu haljinu. Zamislite kako je sjajna, mekana na dodir i puna života.

Znam da maštate o takvoj kosi.

Znanje Alberta Ajnštajna svakako jeste na ceni, ali njegova frizura nije. „Ludi naučnik“ frizura jeste simpatična ali nije sjajno rešenje ni u jednoj situaciji.

rešiti se naelektrisane kose

 Prirodna aloe vera je poznata po svojim blagodetima kada su u pitanju zdravstveni problemi. Aloe vera pomaže u regeneraciji kose. Suva, oštećena, ispucala i krha kosa u današnje vremu jesu česta pojava zbog zagađenja i zbog brzog života- nekvalitetne ishrane i loših navika. Sok od aloe vere menja regenarator i redovnim korišćenjem čini kosu glatkom, nežnom na dodir.  

Pitali smo i frizere šta misle o pojavi naelektrisanja i koje nam proizvode preporučuju. Zajednički odgovor za ovaj problem bio je „što više nege, što više maski i što manje tretiranja vrelim aparatima“.

Nekim ženama je ipak nemoguće da ne peglaju svoju kosu ili da ne koriste figaro. Nisu spremne da menjaju svoju frizuru. Kosa trpi prevelike temperature koje se ponevljaju svakodnevno ili svakog drugog dana. Vremenom ona gubi zdrav izgled, suši se i izgleda dobro jedino kada je pretrpate svim hemijskim preparatima i oblikujete aparatima. Tada ona izgleda sjajno, ali već sutra ona vapi za predahom. Ako ne možete da se odreknete ničega, smanjite temperaturu na minimum.

Saveti profesionalaca za naelektrisanu kosu

Pitali smo frizere i koliko puta možemo da stavljamo maske i da li možemo stalno da ih menjamo, da eksperimetišemo i da isprovamo nove.

Oni savetuju da svakako probamo što više maski kako bi videli kako naša kosa reaguje na njih. Prirodne maske ne mogu da štete kosi, jer su to sve sastojci koji su za oporavak i regeneraciju. Bar dva puta nedeljno treba da stavimo masku koju ćemo držati 15, 20 minuta (u zavisnosti od vrste i sastojaka) a zatim treba dobro oprati kosu. Preporučuje se ispiranje hladnom vodom, što hladnijom.

vlasilan testimonilal baner

 

Dozvoljeno je da eksperimenišemo! Odlično, to znači da možete već sada napraviti masku koja vam se svidi i probati je. Posle prve maske videćete i prve rezultate, ali tu nema stajanja. Nega je dugoročni proces koji je neophodan za obnavljanje dlake i samog korena. Tek za par meseci redovnog korišćenja imaćete kosu kakvu ste oduvek želeli.

Budite uporne drage moje dame. Pružite sebi ono što zaslužujete i zaboravite naelektrisanu kosu. Ona više nije u modi, jer imamo pregršt fora da izgledamo bolje.

Kakvo god da stanje vaše kose, uvek postoji način da je osvežite i date joj neophodno.

Ako već više godina idete kod jednog frizera, a niste zadovoljni u kom je stanju vaša kosa, promenite ga. Važno je čuti i drugo stručno mišljenje. Nekada morate da prihvatite savete profesionalaca, kako biste dobili željene rezultate.

Ne budite agresivni prema kosi, ona je deo vaše jedinstvene lepote. Razmislite da li su preparati koje koristite zaista dobri za vašu kosu. Da li postoji zamena koja ima prirodnu bazu? Sve što daje daje trenutni efekat savršenosti, nije dobro na duže staze.

Zamenite svoje četke i češljeve. Elektricitet obožava plastiku, zato nabavite četke sa drvenim ili metalnim zubcima. Češljajte se nežno, odvojite ako treba i sat vremena za to.

Shvatite i to da je prirodna kosa najlepša kosa koju ćete ikada imati, baš onakva kakva jeste. Odložite pegle za kosu, uvijače, električne četke i preterana feniranja. Odmorite se svih tih uređaja i oporavite vlasi. Videćete brzu promenu. Za samo par nedelja, biće zdravija, sjajnija i  pogodite šta, bez elektriciteta.

Uz pomoć ovih saveta zaboravićete kako izgleda zamršena kosa puna elektriciteta. Jednostavan i dugotrajan proces oporavka postaće rutina koju ćete zavoleti ukoliko želite da se okreću za vama na ulici i komentarišu kako vam je kosa prelepa. 

Sada, i vi možete imati kosu sa naslovnice. Uživajte u nezi. Neka naelektrisana kosa i frizura „ludog naučnika“ bude simpatična uspomena, ali ne i svakodnevna frustracija.