Evo kako sprečiti opadanje kose kod muškaraca!

Evo kako sprečiti opadanje kose kod muškaraca!

Autor:

Otkrivamo vam kako sprečiti opadanje kose kod muškaraca! Ne brinite, nije sve izgubljeno, niti će biti. Umesto da se pomirite da gubitkom kose, zašto jednostavno ne probate ove taktike!

Smatra se da do pedesete godine života većina muškaraca iskusi ovaj problem na svojoj glavi, čak do 85% njih. Nekima se kosa vidno istanji na specifičan način, ali i dalje imaju kosu. Drugima ćelavost i potpuno odsustvo kose na nekim delovima glave postane dodatni teret u životu. Najgore je što mnogi i ne čine ništa po tom pitanju i što se vrhunac snalažljivosti da se pobedi ovaj problem ogleda u tome da svoj nedostatak sakriju ispod kačketa pod izgovorom „To je moj fazon!“

A šta ako vam otkrijemo kako sprečiti opadanje kose kod muškaraca?

Da bi to mogli, moramo da vam prvo ispričamo nešto o uzrocima ove pojave.

Uzrok opadanja kose kod muškaraca

Smatra se da je većina uzroka ćelavosti kod muškaraca u genima. To je razlog zašto se ovaj problem tako olako uzima kao neizlečiv i nerešiv – zdravo za gotovo.  I dok nekim muškarcima ćelavost stvara komplekse, posebno onda kada se javi kod veoma mladih ljudi, neki se jednostavno pomire sa tim i prihvate to kao deo svog izgleda. Oni ili biraju muške frizure u skladu sa tim u kakvom im je stanju kosa ili skroz obriju glavu da se ne vidi opala kosa.

Ipak, iznenadićete se koliko uzroka opadanja kose postoji, a koji nisu vezani za genetiku i koji se mogu zaobići . Tako,  na primer, do toga mogu dovesti pojedini lekovi,nedostatak proteina u ishrani, višak vitamina A u organizmu, stres, pogrešna nega kose.

Ovi uzroci dovode do takozvanog telogenog opadanja kose.

Dobra vest je da se ovde kosa može ponovo oporaviti i početi ponovo da raste, onda kada nestanu uzroci koji su doveli do proređivanja i gubitka kose.

Kosa neprestano raste i opada. To je normalan ciklus rasta kose.  Kada je u pitanju vidno proređena kosa kod muškaraca, ona samo duže ostaje u fazi opadanja. Može se desiti da se vremenom ona sama povrati u normalu, a nekad možete i sami stimulisati ponovni rast kose.

Ne čekajte znakove opadanja, već o tome povedite računa iz ovih stopa!

Moj prijatelj Neša je na vreme shvatio problem i potražio rešenje. Zaustavio je opadanje kose i sada mu opet raste. Pročitajte njegovo iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-zaustaviti-opadanje-kose-ja-sam-otkrio-nacin/

Ako ne regaujete na vreme, nego tek onda kada simptomi postani vidljivi, 50% vaše šanse da povratite kosu otišlo je u nepovrat.

Da biste ubrzali taj proces obnove i olakšali ponovni rast kose kod muškaraca, potrebno je omogućiti folikulima i kosi zdravu sredinu i normalne uslove za rast. Drugim rečima, neophodno je imati zdrav skalp i koristiti prirodne preparate koji neće dodatno štetiti kosi i folikulu dlake,  već nahraniti koren dlake,ojačati ga i tako stimulisati rast kose.

U te svrhe najbolje je upotrebiti šampone bez sulfata, a idealno one koji imaju aktivne prirodne sastojke koji uklanjaju perut i stimulišu rast kose.

Perut i opadanje kose kod muškaraca? Kakva je veza?

Perut i seboroični dermatitis su posebna priča kada su muškarci u pitanju. Iako su ovoj pojavi sklone i žene, seboreični dermatitis je češća pojava kod muškaraca. Tada se javlja krupno perutanje kože koja je masna i te mrtve ćelije začepljuju pore. Folikul nema uslove za razvoj nove dlake, već samo prepreke. Kosa tada počinje da opada i ako se ne leči, dođe i do potpunog tanjenja folikula i ćelavosti .

Ovo su znaci ćelavosti koje ne smete zanemariti!

Kada je u pitanju gubitak kose kod muškaraca, postoje i neki posebni faktori rizika svojstveni samo njima, baš kao što postoje i posebni uzroci opadanja kose kod žena.

Uvek imajte na umu da su promene na kosi ogledalo vašeg unutrašnjeg zdravlja, a kod muškaraca mogu ukazivati na neke od sledećih problema:

 • Uvećana prostata (benigna hiperplazija prostate) može biti povezana sa pojavom ćelavosti kod muškaraca. Iz muškog hormona testosterona formira se dihidrostestosteron (DHT), hormon koji je ogovoran za tipične muške karakteristike. Uvećane količine ovog hormona mogu da dovedu do povećane prostate. Stručnjaci tvrde da je DHT inače najodgovorniji za opadanje kose kod mladih muškaraca, pa čak i kod žena koje imaju povišen nivo ovog hormona.
 • Srčane bolesti – neke studije su pokazale da muškarci koji pate od ćelavosti imaju veći rizik oboljevanja od srčanih bolesti, i to za 70%.

Iako ni dan danas nije precizno utvrđeno šta je uzrok gubitka kose kod muškaraca, možemo zaključiti da neke veze možemo potražiti u ovim zdravstvenim problemima.

Šta je muška nasledna ćelavost

Smatra se da je čak oko 50% muškaraca ima problem sa naslednim opadanjem kose i ćelavošću.

Jedan od bitnih uzroka ove pojave jeste i genetika. Nasledno opadanje kose kod mladih muškaraca može se desiti već u dvadestim godinama.

Ovo je prirodno stanje za koje je ,pored genetskog nasleđa, zaslužan nivo muških hormona i proces starenja.  Muška nasledna ćelavost javlja se na specifičan način odnosno ima karakterističan obrazac gubitka kose.

Prvo se kosa proredi napred. Povuče se prednja linija kose i stvore se zalisci u obliku slova M, a onda počne da se tanji kosa na vrhu temena glave.

Zašto baš tu?

Kod muškaraca su ovi delovi skalpa imaju 5HT receptore koji su vezani za testosteron i DHT i reaguju na njegov nivo tako što ubrzavaju opadanje kose. Zadnji deo glave nema ove receptore i zato ovde kosa uglavnom opstaje. Kosa sa ovih delova glave se prilikom transplantacije dlake koristi za popunjavanje prednjih delova, jer nije osetljiva na testosteron.

Ukoliko višak muških hormona uzrokuje problem opadanja kose kod muškaraca ( ali i kod žena se može desiti isto) govorimo o stanju koje se naziva androgena alopecija.

Ne opada kosa svim muškarcima isto. Recimo da postoji sledećih nekoliko scenarija…

Naglo opadanje kose kod muškaraca

Kod muškaraca, kao i kod žena, može se pojaviti naglo opadanje kose. Veoma neprijatno stanje, koje se javlja neočekivano i koje može dodatno uticati na muškarca na način da mu poljulja samopouzdanje.

Uzrok naglog opadanja kose kod muškarca je sličan kao i kod žena. Javlja se gubitak kose usled nekog jakog stresa ili šoka. Kada ovo kažemo, uvek pomislimo na nešto psihički loše. Na neki emotivni stres, gubitak voljene osobe, razvod, gubitak posla, stana i slično.

To i jeste najčešći vid, taj emotivni stres, koji nas muči. Međutim, stres može biti i fizički. Fizičke povrede nas u velikoj meri ozlede, ali nismo toga ni svesni. Stres koji doživimo može se odraziti i na našu kosu. Takođe, određene bolesti koje izvrše atak na naš imuni sistem su svojevstan stres za organizam. Tipičan primer za to je slučaj kada opada kosa posle korone.

Postepeno opadanje kose kod muškaraca

Može se javiti i postepen gubitak kose kod muškaraca . To znači da prilikom češljanja kose ili kupanja primećujete da vam ispada dlaka po dlaka.  Može proći i po nekoliko meseci, a da to opadanje ne ostavi neke značajnije posledice i da tek tada primetite kako je počelo da bude ozbiljno.

Razlog postepenog opadanja kose je uglavnom genetski. Međutim, on može biti i usled mehaničkih stvari. Recimo, nosite prečesto kačket ili kapu, ili ako imate dugu kosu prejako i često vezujete gumicom. Tada se javlja trakciona alopecija. To utiče na folikul dlake, naročito kod muškarca.

Najčešće simptomi prestanu ako se rešite mehaničkog problema.

Gubitak kose kod muškaraca na temenu

Jedno od onih opadanja koje najviše smeta muškarcima je opadanje kose na temenu. Ako nas pitate, možda i najupečatljiviji tip gubitka kose. Zato se većina muškaraca i odlučuje da se ošiša na ćelavo kada se to desi.

Razlog za ovakav gubitak kose je uglavnom višak testosterona. Hormoni su krivi. Barem tako nauka kaže.

Genetski faktor i tu igra važnu ulogu. Ako vam opada kosa na temenu, velika je verovatnoća da ste je genetski nasledili od nekog pretka. Teško je u poodmaklom procesu nešto promeniti kod naslednog gubitka koese. Ipak, ako na vreme krenete, veoma je izvesno da će se stvari popraviti. Reagujte zato na prve znake opadanja. Dobar tretman, u vidu prirodnog šampona veoma može da pomogne. Tu si i losioni za kosu, dobra pomoć kada stvari prete da izmaknu kontroli.

Opadanje muške kose na zaliscima

Još jedan čest problem je opadanje kose na zaliscima. I vaj tip gubitka kose i te kako doprinosi poljuljanom muškom samopouzdanju. I u ovoj se situaciji muškarci često odlučuju da se ošišaju na ćelavo.

Kao i u prethodnoj situaciji i ovde preventivno delovanje veoma može da pomogne. Kada se pojave prvi znaci opadanja kose, potrebno je da se odmah pobrinete da pronađete najbolju moguću negu. Pravi preparati zlata vrede. Samo treba pažljivo birati.

Opadanje kose u pubertetu kod muškaraca

Ova pojava nije retka a javlja usled buktanja hormona. Tada se pojavljuju i pubertetske bubuljice, a može se dogoditi i to, mestimično ispadanje kose.

Ova pojava nije hronična i najčešće ne preraste u nešto ozbiljno. Kažemo najčešće, jer treba voditi računa. Ako postoji genetska predispozicija, onda se situacija može zakomplikovati jer je ona negde i najčešći uzrok gubitka kose . Najbolje je i tada delovati. Neki vid predostrožnosti u vidu terapije protiv opadanja kose mora da se primeni.

Najbolje, za početak,  nešto blago, na prirodnoj bazi, tek toliko da se ne opterećuje koža glave i da se ne narušava PH vrednost kože. Cilj je vraćanje balansa.

Steroidi i gubitak muške kose

Ono što muškarce vrlo često zanima, to je da li steroidi mogu doprineti ubrzanom opadanju kose. Studije pokazuju da i te kako mogu. Zapazili ste da je najveći broj nabildovanih muškaraca ćelav?

Steroidi proizvode višak testosterona, tačnije dihidrotestosterona.

To je takozvani DHT.

O njemu u nastavku.

Šta je tačnije DHT?

To je nusprodukt testosterona – muškog polnog hormona.

Testosteron se pretvara u dehidrostestostesron (DHT) uz pomoć enzima 5 alfa-reduktaze. DHT deluje na kosu tako što skuplja folikule dlake . Kada njegova aktivnost nije velika, folikul dlake može da napreduje i kosa raste ponovo, odnosno opadanje kose kod mladh muškarca se zaustavlja. I obrnuto, ako ga je više, kosa opada.

Dlaka ima svoj ciklus rasta i raste iz folikula. Što je on veći i jači i dlaka je jača i otpornija. Kada se javi gubitak kose, dešava se u stvari poremećaj u samom ciklusu rasta dlake. Usled delovanja DHT hormona, folikul se skuplja i postaje sve manji u svakoj sledećoj fazi, sve dok na kraju potpuno ne prestane da stvara dlake i tada nastaje ćelavost.

Saznajte sve o strukturi dlake!

Kosa koja na ovaj način nestane ne može se ponovo vratiti.

Zato je ovde jako važno da se bacite na mere preventive i da čim primetite prve znakove opadanja kose povedete računa o tome kakve šampone koristite i čime negujete svoju kosu, ali i o tome kakav način života vodite.

Kako da znate da li ćete oćelaviti?

Primetili ste da gubite kosu? Da li to automatski znači da ste počeli da ćelavite ili je nešto drugo u pitanju?

Kako da znate da li će se trend opadanja kose nastaviti ili možete ponovo povratiti svoju kosu?

To zavisi od faktora koji izazivaju opadanje kose.

Ukoliko počnete naglo da gubite kosu ili ona počne da opada u pečatima, verovatno je i uzrok ove pojave neka nagla promena. Ovaj oblik ispadanja kose naziva se alopecia areata.

Preispitajte se,  šta ste promenli u vašem životu? Da li vam je promena posla izazavala ogroman stres, da li ste bili bolesni, da li ste iz nekog razloga počeli lošije da se hranite. Ovakvi događaji izazivaju promene na kosi koje budu vidljive posle 3 meseca i kosa uglavnom opada sa svih delova glave ili u pečatima.

Ukoliko gledajući neke slike od pre par godina ustanovite da ste začudo imali više kose nego sada, da su vam zalisci ogromni, a počeli ste da ćelavite i na temenu, može biti da je u pitanju nasledna muška ćelavost. Javlja se postepeno i verovatno niste ni primetili koliko se menjate.

Inače, postoje različiti oblici ćelavosti.

Neki ljudi ostanu samo bez prednjeg dela kose, neki samo bez dela na sred temena, neki ostanu sa kosom u obliku slova „u“ koja je samo sa strane i pozadi.

Taj stepen ćelavosti grafički prikazuje Norvudova skala. Proces gubitka kose podeljen je na 7 faza ( i nekoliko međufaza)

Evo kako ona izgleda.

Hamilton-Norvud skala ćelavosti

Kako sprečiti opadanje kose kod muškaraca

Teško je sprečiti uticaj gena, ali ako počnete sa pravilnom negom kose na vreme i prihvatite zdrav stil života, imate veće šanse da zadržite kosu na glavi.

muška ćelavost

Kada su negenetski uslovi u pitanju, onda svako sprečavanje uzroka znači sprečavanje opadanja kose. Stručnjaci širom sveta godinama proučavaju ovaj problem, ali sažeto, njihovi saveti kako da sprečite ćelavost se mogu svesti na sledeće:

Promenite način ishrane

Time ćete očuvati vaše zdravlje, a videli ste da neki zdravstveni problemi mogu imati veze sa gubitkom kose. Uvrstite u svoju ishranu hranu bogatu gvožđem, jer anemija može biti uzrok opadanja kose. Takođe su veoma važni proteini koji su gradivni element kose. Vitamin B je neophodan za rast kose, kao i i omega 3 masne kiseline. Namirnice koje treba da uključite više u ishranu su riba, zeleno povrće, orašasti plodovi.

Šampon protiv opadanja kose

Izbegavajte hemikalije, sulfate parabene, kao i stilizovanje uljima za kosu koja nisu 100% prirodna, jer sadrže jedinjena na bazi nafte. Ovakvu proizvodi loše deluju na kožu, stvaraju perut ili višak sebuma, začepljuju pore i direktno ometaju rast nove kose. Šamponi protiv opadanja kose najbolji su kada su prirodni.

Uradite test gljivica na kosi

Gljivice su, kao i bakterije, mikroorganizmi sa kojima živimo u simbiozi, ali ponekad ih ima previše na koži i kosi i to može da dovede do gljivičnog oboljenja kože glave i problema sa kosom.. Isprobajte prirodna ulja koja imaju antigljivična svojstva kao što je kokosovo ili čičkovo ulje. Kada tražite šampon protiv opadanja kose , birajte one koji maju piroctone olamine koji odlično deluje protiv gljivica.

Isprobajte moći biotina

Iako možda neče pomoći da poraste kosa, može sprečiti njeno opadanje. Biotin ojačava strukturu dlake. Kad nije tanka i sklona pucanju, teže će ispasti sa glave.

Zaštitite kosu od sunca

Sunčevi zraci tokom leta mogu biti prilično okrutni prema vašoj kosi, zato je uvek zaštite kačketom, šeširom i ne izlažite glavu direktnom suncu.

Proverite da i vam fali vitamin D3

Studije su pokazale da su ljudi koji imaju problem sa alopecijom areata, što je autoimuna bolest, imaju manjak ovog vitamina.

Opadanje kose kod muškaraca lek

Ukoliko znate uzrok opadnaja kose, lako ćete doći i do rešenja. Opuštanje i rešavanje stresnih situacija, lekovi kojima se reguliše rad hormona štitne žlezde i drugih organa i  površinski tretmani za gljivice i protiv peruti, prvi su korak  ka rešenju problema.

 • Mezoterapija kose može biti koristan tretman. Ovo je proces u kom se folikuli dlake stimulišu ubrizgavanjem određenih mezoterapijskih koktela.
 • PRP tretman kose je slična procedura, samo što se ovde ubrizgavaju aktivne materije iz krvne plazme
 • Šamponi koji podstiču rast kose su nešto što treba uvrstiti u svakodnevnu negu. Ovo je jako bitan korak, jer je pranje kose osnovna nega i ako ona ne valja, nema rezulata.

Poenta priče: Ako želite da imate gustu i jaku kosu, nije dovoljno poraditi na sprečavanju opadanja, nego je važan i ponovni rast.

Preparati za opadanje kose kod muškaraca

Kada je u pitanju opadanje kose kod mladih muškaraca, dermatolog može prepisati i lekove čije su glavne kompononete Finasterid (tablete koji smanjuje aktivnost muških hormona) i Minoksidil.

Finasterid se smatra efikasnijim od Minoksidila, ali ni on nije čaroban. Potrebno je da ga koristite najmanje tri meseca do godinu dana da biste videli rezultate. Kada prestanete sa uzimanjem leka, gubitak kose ponovo počinje. Osim toga, ovaj lek je pokazao i neke kontraindikacije kao što su depresija, osip, napteost u grudima i rast grudi, otečenost usana, bol u testisima,problemi sa erekcijom. Finasterid je aktivna komponenta lekova za prostatu kao što su Proscar i Zerlon.

Da li ćete moći da obnovite rast kose ili ne, zavisi od toga da li je folikul uništen ili ne. U tom smislu razlikujemo ožiljnu alopeciju, i neožiljnu alopeciju.

 • Kod ožiljne alopecije dolazi do potpunog fizičkog uništenja i nestanka folikula i stvaranja ožiljnog tkiva na mestu dlake. U ovom slučaju nemoguće je ponovo izazvati rast kose
 • Kod neožiljne alopecije skalp je zdrav i nema ožiljaka i postoji velika šansa da da se kosa obnovi.

Evo koje sve još vrste alopecije postoje.

Prirodni lek za opadanje kose kod muškaraca

Da biste podstaknuli rast kose kod muškaraca, najbolje je koristiti preparate koji hrane folikul dlake , čiste i održavaju zdravlje skalpa. Dobar šampon protiv opadanja kose na biljnoj bazi je ono što vam treba.

Prirodne varijante neka vam budu prioritet. Sulfati, parabeni i silikoni su opterećenje za kosu i kožu glave, isušuju je i čine kosu lomljivom, a to može da dovede do neožiljne alopecije.

Prirodni sastojci koji stimulišu rast kose su: rastavić, kopriva, ulje makadamije, arnika, hajdučka trava. Osim toga, protiv opadanja se odlično pokazalo ricinusovo ulje.

Tu su i ove biljke protiv ćelavosti.

Šampon koji se pokazao odličan protiv opadanja i za rast kose kod muškaraca je Vlasilan.

Nema negativnih nuspojava, a iskustva su krajnje pozitivna. Mnogi tvrde da im je spasio kosu. On ima dve formule koje svojim dejstvom zaokružuju borbu:

 • Formula A protiv opadanja kose
 • Formula B za rast kose

Možete ga naručiti klikom na ovo dugme:

Kao krajnju opciju ostavljamo onu najskuplju i najkomplikovaniju.

U pitanju je transplantacija kose, a u nastavku saznajte par reči o njoj.

Presađivanje kose kao lek za muško opadanje kose

Zove se presađivanje ili transplantacija kose i poznato je kao način na koji se možete izboriti sa opadanjem. Sve su popularnije klinike kod nas koje se bave isključivo time,  a poznate su i klinike u Turskoj koje ovo odrađuju veoma povoljno.

To je operativni proces gde hirurg presađuje kosu na onaj deo glave koji je problematičan. Najvažnije je da se postigne prirodan izgled, što pre svega zavisi od lekara i njegove stručnosti.

Kako sakriti problem gubitka kose?

Nismo pristalice guranja problema pod tepih, ali hajde da kažemo koju reč i o ovoj opciji, za slučaj da ništa baš ne pomaže, a ne dopada vam se ideja da nemate kosu.

 • Fiberi za kosu – funkcionišu od pranja do pranja i pomoć su onda kada je kosa proređena. Najjednostavnije rečeno, u pitanju su vlakna koja liče na dlake, a isprepletu se sa vašom postojećom kosom. Dakle, ako nema kose, nema ni efekta.
 • Mikropigmentacija sklapa – metoda koja suštinski predstavlja tetoviranje kože glave. Prave se mali zarezi, kao da je porasla malo kosa. Dakle, ne može da nadomesti kosu u dužinu i pogodna je za one koji se dosta kratko šišaju.

Preventiva i pravilna nega su najbolji način da se izborite sa ovim problemom. Čak i kada se gubitak kose desi, ne treba da odustanete od borbe. Nije svaki uzrok isti i mnogi su izlečivi. Važno je samo da reagujete na vreme. Što više odlažete da se suočite sa tim, veće su šanse da izgubite i ovu bitku i kosu na glavi.

 

Izvori: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278957/

https://doi.org/10.1371/journal.pgen.1006594

https://doi.org/10.1517/14656561003752730

York K, Meah N, Bhoyrul B, Sinclair R. A review of the treatment of male pattern hair loss. Expert Opin Pharmacother. 2020 Apr;21(5):603-612. doi: 10.1080/14656566.2020.1721463. Epub 2020 Feb 17. PMID: 32066284.

Nina L. TamashunasBS and Wilma F. BergfeldMD, FAAD
Yamada THara KUmematsu H, et al
Male pattern baldness and its association with coronary heart disease: a meta-analysis