Muči vas masno teme a suvi krajevi? Niste same!

Muči vas masno teme a suvi krajevi? Niste same!

Masno teme a suvi krajevi su kombinacija na kosi koju niko ne želi. Neka budu prošlost! Nudimo vam rešenja, zato ostanite sa nama!

Svaka žena je barem u nekom periodu svoga života imala problema sa time joj se kosa ubrzano masti, a kada kažemo kosa, ne mislimo na celu dužinu, već samo na koren kose, teme kose, dok su ostali delovi, odnosno krajevi, čak upadljivo suvi.

Sa jedne strane ne možete dozvoliti da neuredno izgledate, a sa druge, ne smete prečesto da perete kosu upravo zbog suvih krajeva, koji su mnogo čestim pranjem sve oštećeniji i oštećeniji. Potrebno je da nađete neko srednje rešenje koje će odgovarati i jednom i drugom problemu. „I vuci siti i koze na broju”, što bi naš narod rekao.

Masno teme glave

Brojni su razlozi zbog kojih može doći do ubrzanog mašćenja kose. Iskustva žena i muškaraca govore o tome da se prirodna kosa veoma brzo masti. Kada kažemo prirodna, mislimo na kosu koja se ne farba i koja nije tretirana ni u jednom smislu.

Muškarci uglavnom i peru kosu svakodnevno, što zbog kratkoće i ne predstavlja neki mnogo veliki problem, a ženama sa dužom kosom svakodnevno pranje i tehnički je neizvodljivo, naročito u hladnijem periodu. Posebno ako ne žele da naškode svome zdravlju (a šta će im onda lepa kosa?!).

Dakle, koža glave, to jest koren kose, ispušta svakodnevno određenu količinu sebuma i on odlazi direktno na kosu. Kada kosa nije tretirana, nema šta da upije višak te masnoće i on se na vašoj kosi i te kako vidi – već prvog dana posle pranja.

Masno teme i suve krajeve može stvoriti i neki problem, bolesti kože glave, poput seboreje i suve peruti, ali i psorijaze , koje se manifestuju upravo na tim mestima gde se nalazi kosa. Usled svraba i poremećenog poretka, kosa se češće dodiruje, češemo glavu, pošto sve navedene boljke veoma svrbe i usled toga kosa se pojačano masti.

I farbana kosa, a usled određenih spoljnih uticaja, kao i nekih unutrašnjih stresova i nervoza, može početi ubrzano da se masti, kao reakcija organizma na promene.

Jaki i koncentovani šamponi koje koristimo često mogu uticati na to da nam koža glave bude osetljivija, samim tim, izloženija promenama koje za nas nisu baš najsrećnije.

Na kraju, prelazni periodi godine, kada se telo navikava na hladnije ili na toplije vreme, znači u proleće ili jesen, takođe mogu uticati na to da barijera kože glave popusti i da teme glave  počne ubrzano da se masti, a da krajevi kose ostanu suvi.

Suvi krajevi kose

Prethodno navedeni razlozi možda i ne bi bili toliko strašni da ih ne prati jedan izazov, a to su izuzetno suvi krajevi kose, kao antipod masnom temenu.

Kod žena su suvi krajevi izuzetno česta pojava i različiti su razlozi ovakve raspodele. Pre svega, prirodno je tako uređeno da su krajevi udaljeni od temena, tako da masnoća ne može tek tako da dopre do njih.

Druga stvar, mi smo određenim tretiranjima kose doprinele da krajevi budu izuzetno suvi, toliko da se krune i da budu lomljivi.

Farbanje, hidrogen i blanš, izuzeto oštećuju kosu, naročito što se taj proces ponavlja, minimum jednom mesečno. Zbog jakog hidrogena, a naročito zbog blanša, krajevi kose su veoma krti i potrebno je obratiti veoma pažnje kako bi se njihova svežina održala.

Dobra alternativa su prirodne boje za kosu, razmislite o njima.

Stajleri, u vidu pegli i uvijača za kosu su smrt za krajeve kose. To znate sigurno, ako ih svakodnevno koristite. Iako vi peglate i uvijate i gornji deo kose, vi se svakako mnogo duže zadržavate na krajevima, prelazite ih više puta i logično je da će oni, usled toplote i prelamanja, veoma brzo da se oštete. Tako bez problema dobijete problem sa početka priče – masno teme i suvi krajevi.

Slađana je za ovo našla pravu stvar. Navodimo njen primer upravo zato što je imala velikih izazova sa svojom kosom, a uspešno ih je rešila na jednostavan način. Kosa joj je sada, duga, ali bez suvih krajeva. Naprotiv, zdrava je, blistava i lepršava. I vaša kosa može biti takva, u samo 3 laka koraka. O čemu se radi? Pročitajte njenu priču i saznajte! Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

Masno teme a suvi krajevi – period između dva pranja

Morate se dovijati i postati veliki mađioničar da biste produžili period između dva pranja? To ne mora da bude toliko teško ukoliko sledite naše savete.

Naime, vama je mastan koren kose, a krajevi su veoma suvi. Svakodnevno pranje ne dolazi u obzir jer se kosa tako veoma oštećuje, pogotovo suvi krajevi koji se i bez toga veoma kidaju. Možete zamisliti kako bi bilo kada biste ih svakodnevno produvavali, sušili fenom.

Frizeri preporučuju inače što ređe pranje kose. Ako je moguće, samo jednom nedeljno. Time se kosa ne isušuje, a PH vrednost kože glave ne narušava. Danas su i brojni jaki šamponi krivi što nam je poredak na koži glave poremećen.

Jedna od dobrih taktika za masno teme i suve krajeve je vezivanje kose, odnosno, pravljenje frizura koje podrazumevaju da kosa bude podignuta. Time činite da vam masno teme bude manje vidljivo, a sa druge strane, čuvate svoje krajeve od tretiranja i pregrevanja.

Niste ni svesni koliko frizura ima za masnu kosu.

Veliki je broj punđi i repića koje možete bez po muke napraviti, a tu su i sve popularnije šnalice za kosu koje i velikim devojkama daju malo glamura i čine da izgledaju zanosno.

Ako iz nekog razloga morate da pustite kosu, a ona je počela da se masti, preporuka su šamponi za suvo pranje kose. Sve popularniji u poslednje vreme, šampone za suvo pranje možete nabaviti u svim malo bolje snabdevenim radnjama i apotekama. Oni su uglavnom u spreju. Kada se naprskaju, ostavljaju za sobom prah.

Sve što je potrebno, to je da izdignete one delove kose koji su počeli da se maste, naročit oonaj deo na temenu, koji se najviše i vidi i naprskate šampon za suvo pranje kose. Kosa momentalno izgleda bolje, čistije, a vi delujete svežije i spemnije za izazove koji vas očekuju.

Mnogi stručnjaci u ovoj oblasti ne preporučuju da vam korišćenje suvih šampona postane svakodnevna navika, ali kada se dese takve situacije da ne možete drugačije, ovi šamponi mogu biti odlično rešenje za masno teme i suve krajeve.

Ako ste ipak skeptik i ne želite da stavljate previše hemijskih sredstava na kosu, preporučujemo vam neke blaže, domaće verzije šampona za suvo pranje kose.

Jedna od varijanti je bejbi puder. Znamo da je dobar za iritacije dečije kože i da je dobar kada se koža odraslih ozledi, čak i za bubuljice, a da li ste znali da ga možete koristiti kao suvi šampon za masno teme i suve krajeve?

Tako je!

Bejbi puder zbog svoje praškaste strukture jako dobro upija masnoću. Sve što treba da uradite je da zasolite svoju kosu njime. Naravno, solićete one delove kose koji su vam se zamastili, masno teme sa suvim krajevima i kada prođe nekoliko minuta, kako bi puder odradio, upio svoje, treba samo višak pudera da raščešljate i sklonite sa kose, kako vam se ne bi video. Primetićete da vaša kosa drastično bolje izgleda, a da pri tom niste morali da je perete i da dodatno oštećujete njene krajeve.

U ove svrhe možete upotrebiti još prirodnije sredstvo, mada je i bejbi puder dobar, činjenica je da ga stavljamo na bebeću kožu. To sredstvo je soda bikarbona. Ona je nezamenljiva stvar u domaćinstvu, ali i za negu. Isti postupak kao i sa bejbi puderom uradite i sa sodom bikarbonom i imaćete bar još dan-dva čistu kosu, a da pri tom niste morali da potrošite vreme i dodatno oštećujete kosu.

Negujte krajeve kose

Pošto se borimo sa dva problema istovremeno, onda vam je jasno da ni svoje suve krajeve ne smete nikako da ostavite na cedilu. Ono što je krajevima potrebno jeste dodatna hidratacija i vlažnost.

Dok se borite sa tim da vam teme ne deluje masno, svoje krajeve namažite nekih hranljivim uljem za kosu.

To može biti neko od tržišnih ulja, a može biti i neko prirodno ulje za kosu. Ulje će blagotvorno delovati na vašu kosu i učiniće krajeve hidriranim, tako da če kosa izgledati bolje.

U ovu svrhu, preterano suvih krajeva, možete koristiti i kokosovo ulje, koje je odlično za održavanje zdravih vlasi.

Još jedna fantastična stvar koja vam može pomoći da izbegete masno teme i suve krajeve, jeste i redovno šišanje.

Znamo, sada će mnoge žene prevrnuti očima! Nemojte donositi preuranjene zaključke, niko vas ne tera da se šišate. Ukloniti krajeve podrazumeva samo nekoliko centimetara kose, koju ćete skraćivati jednom u dve nedelje.

Iako zvuči puno, to će pomoći da vaša kosa deluje zdravije i svežije, a i brže će rasti. To nikako nije šišanje, to je samo uklanjanje suvih i ispucalih krajeva koji više smetaju nego što su estetski lepi i koja će pomoći da masno teme i suvi krajevi ne dođu do izražaja.

Zato se nikako nemojte bojati šišanja, naročito ako želite da pustite kosu i ako želite da vam kosa bude duga. Šišanje pospešuje rast i zdravlje kose i svi ga frizeri preporučuju. Najgore što radimo, to je da ostvimo kosu nepotšišanu mesecima, pod izgovorom da želimo da je pustimo. Masno teme i suvi krajevi su neminovni.

Redovno nanošenje seruma za krajeve i redovno šišanje učiniće razliku. Više nećete morati da se brinete da li su vaši krajevi suvi i da li loše izgledaju. Imaćete zdravu kosu.

Masno teme a suvi krajevi – pravila za pranje kose

Osnovna nega koja podrazumeva pranje, mora biti pažljiva, ako ne želite da se problem nastavi i produbi.

Potrebno je da pronađete neki blag šampon bez sulfata, koji neće dodatno iritirati vašu kožu glave, a koji će uspeti da ukoni ostatke nečistoće i masnoće.

Naša preporuka ide u pravcu prirodnog šampona, koji se sastoji od biljaka i biljnih derivata, a pri tom odlično deluje na masnu kosu i kožu glave. 

Ako pronađete pravi šampon za sebe, onda ste uradili najveći deo posla.

Prilikom pranja kose, takođe ne smemo zaboraviti krajeve. Maske, balzame i pakovanja za kosu takođe ne smete preskakati prilikom pranja. Na vama je da odlučite šta ćete odabrati, u zavisnosti od tipa kose. Za suve krajeve preporučujemo neku prirodnu masku, koju možete napraviti i kod svoje kuće.

Kada imate masnu kosu i suve krajeve, veoma je važno nanošenje tih preparata za omekšavanje i negu krajeva. Maske nanosite od pola dužine kose, sa naglaskom na krajeve.

Nikako maskom ne prekrivajte koren kose jer svaka kosa, naročito ona koja se pri korenu masti, usled stavljanja maske ili balzama za kosu, mastiće se još više.

S druge strane, bogato nanesite masku na isfrotiranu kosu, od pola dužine, a na krajeve nanesite malo veće količine preparata. Ne bi bilo loše da sačekate malo duže nego što piše na pakovanju. Takođe ne bi bilo loše da dok čekate da maska deluje, utoplite kosu, nekim peškirom ili kesom, kako bi proizvod što dublje prodro u važe vlasi.

Na taj način ste se pobrinuli za to da krajevi budu nahranjeni, a šamponim ste lepo isprali teme, time ste obezbedili da teme ne bude masno.

Dodatni saveti za masno teme i suve krajeve

Pored prethodno navedenih stvari, ima još nekoliko o kojima bi trebalo voditi računa, pa nije na odmet da ih ponovimo kada su u pitanju masno teme i suvi krajevi.

Kada stilizujete kosu, kada je gorite raznim preparatima, koristite sredstva za zaštitu od pregrevanja ili jednostavno, proredite upotrebu stajlera, bar dok se kosa ne oporavi. Svakodnevno peglanje i uvijanje dodatno suši krajeve i zato nemojte da ih uništavate, ako su vam već oštećeni.

Kada se farbate, nemojte farbati celu dužinu kose, tako je uništavate. Farbajte samo izrastak, on će, ako je mastan, na taj način biti malo isušeniji, manje će se mastiti, a krajeve ćete očuvati. Ako vašoj kosi nedostaje sjaja, pa zato mislite da je morate farbati, grešite! Uradite neki preliv, koji je blaža varijanta i vaša kosa će izgledati sjajno, bez masnog temena i suvih krajeva. Evo još trikova za sjajnu kosu.

Trudite se da ne izlažete kosu suncu, tu naročito mislimo na  masno teme i suve krajeve kose. Kada ste na plaži ili bazenu, kosu skupite pod šešir. Takođe, pre kvašenja u slanoj vodi ili hlorisanoj vodi na baženu, nanesite neko ulje za krajeve ili čak masku, pa tek onda pokvasite kosu. Tako će voda imati manji uticaj na masne krajeve, a vi ćete biti zadovoljniji.

Ovo su  male tajne koje vam mogu pomoći da vaša kosa deluje što lepše i sjajnije i da nemate problema sa masnom kosom i suvim krajevima.