Šampon za farbanu kosu je ono što vam treba ako se farbate!

Šampon za farbanu kosu je ono što vam treba ako se farbate!

Autor:

Šampon za farbanu kosu mora da bude vaš saveznik broj 1 kada je nega farbane kose u pitanju. Zašto? Evo dobrih argumenata da ne koristiti bilo koji šampon!

Nacionalni institut za rak (NCI) objavio je da se u proizvodima za farbanje kose koristi više od 5000 različitih hemikalija, od kojih su neki označeni kao veoma štetni. Iako su proizvođači poboljšali proizvode za farbanje kako bi uklonili neke od opasnijih hemikalija koje su korišćene u 1970-im, većina ih još uvek sadrži sastojke poput: kvaternijum-15 i fenilendiamin (PPD), koji nadražuju kožu.

Žene tokom života promene boju kose više od 150 puta, sad zamislite samo koliko je to oštetilo i stanjilo vašu kosu, koliko je zapravo kosa izgubila sjaj i živost. Ali, žene smo, pa se razumemo – sve za lepotu.

Zato je važno da se na vašoj polici nalazi i šampon za farbanu kosu

Oni što čini još jednu veliku prednost ovog šampona je što su uglavnom kreirani na prirodnoj bazi, bez silikona, parabena i sulfata, pa iza sebe ne ostavljaju nikakva oštećenja, a  farbana kosa će biti popuno zdrava i sjajna.

Zbog čega morate koristiti šampon za farbanu kosu

Pravi proizvod = manji dodatni troškovi = bolja nega za vašu kosu.

Možda ste se pitali zbog čega morate da koristite baš šampon za farbanu kosu, a zašto ne običan šampon ?

Ofarbali ste kosu, spremate se da je operete šamponom, i… Postoji nekoliko stvari koje mogu bukvalno slomiti vaše srce, kao što je situacija, ukoliko se desi da nakon farbanja kose vidite svoju svetlu, živahnu novu boju, i doslovno, koja se spira i odlazi u kadu

Sve one večeri i sate koje ste proveli gledajući u časopise, kako bi odabrali baš tu savršenu boju, potrošili mnogo vremena dok ste je našli, baš tu boju, zatim potrošili para ne bi li je i kupili, a boja tako lako i brzo ode sa vaše kose.  Nema je.

Da se to ne bi desilo neophodan vam je šampon za farbanu kosu. 

Održavanje boje je verovatno jedan od najzahtevnijih stvari kod farbane kose.

Ovi šamponi nisu skuplji u odnosu na druge šampone, a obzirom da ih proizvodi veliki broj poznatih marki, lako su dostupni i kupuju se u velikim radnjama i drogerijama.

Koja je razlika između regularnog šampona i šampona za farbanu kosu?

Običan šampon je proizvod koji obično sadrži deterdžente koji služe za čišćenje kose i kože glave, kao i za uklanjanje viška ulja i nakupljanja nečistoća na glavi. Međutim, ta sredstva za čišćenje – sulfati – takođe mogu uzrokovati oštećenja kose, a pigmenti boje se ispiraju i  blede.

Katarina je imala prilike da iskusi to na svojoj kosi. Njena kosa je bila oštećena, mastila se brzo, opadala i vapila je za oporavkom i negom nakon farbanja. Ona nam je ispričala kako je uspela za kratko vreme da  oporavi svoju kosu od svih oštećenja koja joj je nanela. Prezadovoljna je jer joj je kosa sada ponovo zdrava i sjajna,uprkos tome što je farbana. U čemu je tajna? Pročitajte njeno lično iskustvo pa saznajte! Nalazi se na ovom linku:

KAKVA TRANSFORMACIJA! Uz ovo sam OPORAVILA suvu i oštećenu kosu!

Zato je to prvi i osnovni razlog zbog kog morate koristiti šampon za farbanu kosu. Takođe, osim sulfata, neki šamponi za farbanu kosu  ne sadrže alkohol. S druge strane, određeni šamponi mogu da sadrže i sastojke za vlaženje kose, kako bi se popravila sva oštećenja od farbanja kose i kako bi dodali sjaj vašoj kosi. 

Investirajte u dobar šampon za farbanu kosu bez sulfata, kako bi se smanjila količina boje koja se ispira sa vaše glave. Savršen šampon za farbanu kosu obnavlja kosu, veoma je nežan i odgovara i farbama koje zahtevaju posebno održavanje, čak i kod crvenih nijasni.

šampon za farbanu kosu

Prednosti šampona za farbanu kosu

Sada, kada znate osnovnu prednost šampona za farbanu kosu, navešćemo i druge prednosti njegovog korišćenja :

 • Šampon za farbanu kosu odličan je za svakodnevnu negu farbane kose.
 • Neguje  kožu glave i smanjuje svrab
 • Normalizuje proizvodnju sebuma i omekšava kosu
 • Šampon za farbanu kosu čini kosu fleksibilnom i elastičnom
 • Regeneriše epitel kože glave poboljšavajući cirkulaciju.
 • Siguran je za sve tipove kose
 • Šampon za farbanu kosu neće ukloniti sa kose prirodna ulja, za razliku od većine drugih komercijalnih šampona.

Ko bi sve trebalo da koristi šampone za farbanu kosu?

 • Na prvom mestu to su žene koje se često farbaju, dakle, i ono mesečno farbanje izrastka, takođe spada u kategoriju često farbanje. Ukoliko farbate samo izrastak, isti je efekat na kosu i kožu glave, tako da obavezno koristite šampon za farbanu kosu.
 • Ukoliko želite da zadržite novu boju kose živom. Kao što smo prethodno spomenuli, sulfati će ukloniti boju sa kose i pre nego što mislite, dok  u isto vreme šampon za farbanu kosu, radi u vašu koristi i zapravo u korist nove boje na kosi. Pravi je izbor kao zaštita boje kose od bleđenja i ispiranja farbe.
 • Ukoliko ste često na bazenu. Šampon za farbanu kosu će vam pomoći da izbegnete “ zelenu boju kose“.
 • Svako ko želi da ima lepu i sjajnu kosu. Šampon za farbanu kosu je odličan za sve tipove kose i ne postoji ni jedan kontra efekat, ili mogućnost iritacije kože glave, obzirom da je reč o sastojcima koji ne štete vašoj koži glave.

Sastojci šampona za farbanu kosu

Da biste adekvatno vratili vlagu farbanoj kosi i borili se sa suvom kosom, morate izabrati pravi šampon za farbanu kosu, a to ćete učiniti, ukoliko pre svega, obratite pažnju na sastojke.

Najbolji šamponi za farbanu kosu trebalo bi da budu oni koji su izrađeni na prirodnoj bazi i da sadrže hranljive sastojke za tretiranu, oštećenu i farbanu kosu. Šamponi koji sadrže prirodne sastojke i bez hemikalija ili sulfata su idealna izbor za vas.

Ukoliko želite sjaj i živost, morate održati boju na glavi uz pomoć šampona za farbanu kosu.  Ti šamponi treba da sadrži prirodne sastojke namenjene hranjenju kože glave i kose. Ne treba da  uzrokuju nikakvo nakupljanje ulja.

Kada je šampon dovoljno nežan, čak i za bebe, onda znate da će biti dovoljno nežan i za vašu glavu, bez oduzimanja i ispiranja vaše nove boje kose.

Da bi ojačali dlaku, potreban vam  je da šampon za jačanje kose koji može da sadrži sadrži soju, pšenične klice, aloa veru, kokosovo ulje, shea maslac, maslinovo ulje, kamilicu, jojobu, limun, lavandu, mentu i sl. Formula na prirodnoj bazi je osmišljena za hranjenje i hidriranje, i ne utiče na boju kose

Sastojci poput aloe vere mogu pomoći da se zaustavi osećaj svraba koji se može javiti na koži glave.

Kako utiču ostali sastojci šampona na farbanu kosu? Zavisi od sastava prirodnog šampona. Potražite sledeće: 

 • Kokosovo ulje, maslinovo ulje i shea maslac – dobro hidriraju kosu.
 • Kokosovo ulje –  takođe ima antifugalna svojstva koja mogu održati zdravlje glave.
 • Pšenične klice – odlična nega farbane kose, adekvatan za česte upotrebe i za sve tipove kose
 • Kamilica – deluje umirujuće i održava vašu boju
 • Jojoba – duboko vlaži teme glave i sprečava kosu da izgleda masno
 • Ulje she drveta – čini kosu fleksibilnom i elastičnom
 • Limun – daje sjaj i pomaže kod rasta farbane kose
 • Lavanda – deluje antibakterijski i daje sjaj i svežinu kod farbane  kose
 • Menta –  neguje kožu glave i smanjuju neprijatan svrab

Ostale prednosti sastojaka šampona za farbanu kosu

 • Šamponi za farbanu kosu duboko hidriraju kosu kako bi se obnovila suva i oštećena kosa i poboljšao sjaj boje.
 • Ove formule bez sulfata čuvaju boju
 • Prirodni sastojci
 • Održavaju živost boja

Ako je vaša kosa već vidno oštećena zbog učestalog farbanja, šampon za farbanu kosu može pomoći da se kosa obnovi i oporavi. Čak je i siguran za svakodnevno korišćenje. Može vam biti od pomoći ukoliko se javi i perut, seboreični dermatitis ili ekcem. Ne samo da ćete primetiti mekšu, zdraviju kosu, već ćete naći umirujuće olakšanje od vaše nadražene kože.

Kako se koristi šampon za farbanu kosu?

Šampon za farbanu kosu nije zahtevan za korišćenje i nije potrebno drugačije korišćenje nego što ste ste već navikli sa pranjem kose. Nanesite šampon na vašu ruku, a zatim stavite na mokru kosu i dobro trljajte. Priuštite sebi i blagu masažu, dok uživate u svim blagodetima ovog šampona. Ponovite dva puta, a zatim isperite.  Za najbolje rezultate koristite balzam nakon šampona.

šampon za farbanu kosu

Napravite sami šampon za farbanu kosu

Ulje čajevca

Problem koji se može javiti kod farbane kose, jeste i perut. Može da bude veoma neprijatno, jer ostavlja vidljiv trag. Jedan od najboljih domaćih lekova, osim šampona za farbanu kosu, suvu kožu glave i perut jeste ulje čajevca.

Ulje čajevca ima prirodna antibakterijska, antifungalna i antiseptičke svojstva. Često se koristi u različitim proizvodima za negu kose, jer deluje tako dobro da hidrira kožu glave i kosu. Možete koristiti samo 100% ulja čajevca za jednostavno i za potpuno prirodan izgled vaše farbane kose. Potrebno je samo nekoliko kapi ovog eteričnog ulja kako bi se ublažio svrab kože.

Kada koristite ulje čajevca, trebalo bi da ga mešate sa drugim uljem (poput maslinovog ulja). Možete dodati ulje čajevca u svoj šampon za farbanu kosu.

Dodatni saveti

Kada je nega farbane kose u pitanju, kao što smo na početku spomenuli šampon za farbanu kosu je vaš prijatelj broj 1.

Međutim, ukoliko ne pratite pravilno uputstva o korišćenju i ukoliko vaša celokupna nega farbane kose nije adekvatna, nećete ostvariti rezultate. Zato je potrebno da se držite i nekih od sledećih saveta kod nege farbane kose.

Kada koristite šampon za farbanu kosu, nemojte preterivati (svaki drugi dan bi bilo u redu tokom leta). 

Napomena: Uobičajeno je veoma malo ispuštanje boje u tušu, posebno kod prvih nekoliko ispiranja.

Balzam za kosu. Šampon za farbanu kosu će učiniti svoje, ali posle šampona je neophodno korišćenje i balzama za kosu. Budite sigurni da ste učinili sve za vašu farbanu kosu.

Koristite zaštitu od toplote. Toplotni sprejevi  za zaštitu kose, koji se koriste pre oblikovanja ili izlaska na sunce mogu vam biti od pomoći.

Maslinovo ulje vam može pomoći kod stimulisanja novog rast kose i takođe može vas zaštititi od ispucalih krajeva. Možete ga koristiti pre šampona za farbanu kosu, kao pred tretman.

Redovno skraćujte vaše krajeve. Farbana kosa je više ispucala i oštećena, zbog toga adekvatna nega podrazumeva redovan odlazak kod frizera.

Maske za kosu – postoji tolliko čarobnih sastojaka u vašoj kuhinji, kao što su jaja, banane, avokado samo su neka koja sadrže hranljive sastojke koje vam mogu pomoći kod oporavka farbane, oštećene i suve kose. Bilo koju masku za kosu da koristite nećete pogrešiti, jer ćete na jednostavan i brz način oporaviti vašu kosu.

Pivo zapravo vraća sjaj kosi koja je farbana. Možete ga koristiti kao sprej, jednostavno pivo stavite u čistu bocu sa prsklicom. Nakon što ste oprali kosu šamponom za farbanu kosu, prskajte pivo na kosu.

Shvatili ste koliko je neophodan šampon za farbanu kosu u vašoj kozmetici za negu kose. Jednom kada upotrebite ovaj šampon, primetićete ogromnu razliku u poređenju sa šamponima koji ste prethodno koristili.

Iznenadićete se kada ne bude ostao nikakav trag u boji u vašem tušu nakon pranja farbane kose.