Jako je važno da sprečite nedostatak vitamina B12 na vreme!

Jako je važno da sprečite nedostatak vitamina B12 na vreme!

Kako da znate da je nedostatak vitamina B12 vaš problem i kako ga nadoknaditi? On je neophodan za pravilan razvoj i funkcionisanje mozga i mnogih drugih delova tela.

Kako starimo tako se sposobnost našeg organizma da apsorbuje  vitamin B12 usporava.  4 od 100 žena u dobi od 40 do 59 trpe deficit ovog vitamina a još više ih je na donjoj granici. Međutim, to što ste proslavili još jedan rođendan, nije jedini razlog ovoj pojavi. Izbegavanje mesa, uzimanje pojedinih lekova kao što je, na primer Metformin koji se često prepisuje osobama sa dijabetesom tipa 2 i  policističnim jajnicima . Takođe neki lekovi protiv gorušice pa čak i podvrgavanje hirurškim intervencijama za smanjenje telesne težine povećava vaše izglede da patite od nedostatka vitamina B12.

Simptomi koji ukazuju da ste „kratki“ sa ovim vitaminom mogu biti zaista raznoliki počev od intenzivnog osećaja umora pa do lošeg vida.

U nastavku pročitajte najčešće simptome koji ukazuju da vam nedostaje vitamin B12. Ako se prepoznate u nekom od njih predložite vašem lekaru da uradite analizu krvi  kako biste bili sigurni šta treba preduzeti. Lekar će vam prepisati odgovarajućiu terapiju ali ima dosta prirodnih načina kako možete preventivno delovati da do deficita ne dođe a i popraviti stanje ako patite od manjka vitamina B12.

Šta je vitamin B12 i koja mu je funkcija u organizmu?

Vitamin B12 je nutritijent koji čuva zdravlje nerava i ćelijha krvi i podržava stvaranje DNA, genetskog materijala u svim ćelijama. Vitamin B12 takođe sprečava tip anemije zvani  megaloblastna anemia  koja vas čini umornim i slabim.

Organizam apsorbuje vitamin B12 iz hrane u dva koraka. Prvo hidrohlorična kiselina u stomaku razdvaja vitamin B12 od proteina za koji je vitamin zakačen u hrani.Nakon toga vitamin B12 se kombinuje sa glikoproteinom /Gastric intrinistic Factor-GIF/ da bi najzad bio apsorbovan u organizmu.

Neke osobe pate od perniciozne anemije, stanja kada sluzokoža njihovog želuca nije u stanju da proizvede glikoprotein i zbog toga njihov organizam nije u stanju da apsorbuje B12 vitamin iz hrane. Bolest je nekada bila smrtonosna, a danas se leči doživotnim davanjem inekcija vitamina B12.

Koliko vam je vitamina B 12 potrebno?

Neophodna dnevna doza vitamina B12 zavisi od uzrasta. Tinejdžerima i odraslima je  potrebno najviše B12 vitamina 2,4 mcg ( mcg=mikrogram, fizička jedinica za merenje mase koja je jednaka jednom milionitom delu grama) dnevno.

Uzrast Preporučena doza
Deca od 9–13 godina 1.8 mcg
Tinejdžeri 14–18 godina 2.4 mcg
Odrasli 2.4 mcg
Trudnice 2.6 mcg
Dojilje 2.8 mcg

 

Koja je hrana bogata vitaminom B12?

izvor vitamina B12

Ovaj vitamin se nalazi u velikom broju namirnica životinjskog porekla i u nekim obogaćenim prehrambenim proizvodima, pa je jedan od načina da nadoknadite nedostatak vitamina B12 da konzumirate baš njih.

Biljna hrana ne sadrži vitamin B12. Neophodne dnevne doze ćete zadovoljiti unosom sledećih namirnica.

  • Goveđa jetra i školjke su najbolji izvori vitamina B12.

Najveća korist od konzumacije goveđe jetre je vrlo visok sadrđaj vitamina B12. Dovoljno je samo 30 grama da se zadovolje prosečne dnevne doze ovog vitamina. Potrudite se da uvek kupite jetru dobrog kvaliteta  od goveda koja su hranjena organskom hranom i koja su pasla na livadi. Konzumiranje goveđe jetre sprečava anemiju jer je ona ne samo bogata vizaminom B 12 već i gvožđem i folatima.

100 g jagnjećeg mesa ili jetre sadrži 85,7 mcg vitamina B12

100 grama školjki sadrži 98.89 mcg  vitamina B12

  • Riba, meso, živina, mleko i mlečni proizvodi, jaja takođe sadrže ovaj vitamin.

Divlji losos, dakle onaj koji se lovi direktno iz mora, je jedan od najzdravijih i najbogatijih izvora proteina. On je prepun vitamina B12 i D koji je takođe veoma često deficitaran kod savremenog čoveka.

Biftek– u 170 g ima čak 13,18 mcg vitamina B12.

Jaja su odličan nemesni izvor vitamina B12. Ona takođe sadrže holin, koji je našoj jetri neophodan za pravilno funkcionisanje.Jedno krupnije jaje sadrži 0,56 mcg vitamina B12.

U 170 ml mleka nalazi se 1,04 mcg vitamina B12, isti sadržaj ovog vitamina ima i šolja nemasnog jogirta.

  • Neke cerealije, prehrambeni kvasci kao i namirnice obogaćene vitaminom B12.

Ako ste vegeterijanac koji traži način da popuni nedostatak vitamina B12, prehrambeni kvasac je dobar izbor. On je obično obogaćen vitaminom B 12 kao i drugim vitaminima B kompleksa. Kvasac takođe sadrži najmanje 9 od 18 aminokiselina koje ljudsko telo nije u stanju da proizvede.

Vegeterijanci oprez!

Iz prethodnog stava sledi da vegeterijanci pogotovu vegani koji ne jedu čak ni mleko i jaja mogu patiti od ozbiljnog nedostatka vitamina B12. Oni moraju obezbediti njegov unos u vidu suplemenata.

Simptomi nedostatka vitamina B12

Kako da znate da je nedostatak vitamina B12 vaš problem? Pa, možda se prepoznate u nekim od narednih redova.

Popodne jedva ostajete budni čak i ako ste spavali osam sati

Umor je jedan od prvih pokazatelja deficita vitamina B12 zato što proizvodnja crvenih krvnih zrnaca koja transportuju kiseonik do naših organa zavisi od vitamina.  Bez dovoljno kiseonika u ćelijama osećaćete se umorno bez obzira koliko ste spavali. Budući da uzrok pospanosti ne mora biti nedostatak B12 vitamina, lekari uvek uzimaju u obzir i druge simptome.

Torba iz samoposluge kao da je tonu teška

Ako ne dobijate dovoljno kiseonika od crvenih krvnih zrnaca osećaćete se kao da su vam se mišići pretvorili u kašu.  Nedostatak vitamina B12 prouzrokuje taj osećaj slabosti u mišićima, teško nam je da ponesemo i najmanji teret, bole nas noge od šetnje i slično.

Doživljavate čudne osećaje

„Imam utisak kao da mi elektricitet prođe od glave do pete” izjavila je jedna četrdesetčetvorogodišnja žena kojoj je dijagnostifikovan deficit B12 vitamina. Drugi su se pacijenti pak žalili na trnjenje pojedinih delova tela, uglavnom udova, i osećaj kao da ih stotine iglica ubadaju. Ovi čudni bolovi se javljaju kao posledica nervnih oštećenja izazvanih niskim nivoom kiseonika u ćelijama.

Stavljate ključeve u frižider

Da li vam se dešava da ključeve od kola zateknete u frižideru ili ne možete da se setite imena svoje sestričine. Ne brinite, nije rana demencija najčešće je vaša rasejanost posledica nedostatka vitamina B12. Jedna pedesetšestogodišnja žena je izjavila kako u jednom trenutku nije mogla da se seti kako se popunjava ček. Njoj je dijagnostifikovan nizak nivo ovog vitamina. Dešava se čak da se ovaj relativno bezazlen problem pomeša sa Alchajmerovom bolešću.  Ne razbijajte glavu, dajte krv na analizu, ako se otkrije insuficijencija ovog vitamina , dodajte ishrani namirnice bogate B12 vitaminom i ubrzo će simptomi početi da nestaju.

Imate vrtoglavicu

Vrtoglavica je još jedan od simptoma koji vas mogu uputiti da posumnjate da nedostatak B 12 vitamina. Jedna turska studija je uporedila nivo vitamina B12 kod pacijenata koji su se žalili na vrtoglavice sa rezultatima stotine dobrovoljaca. Pacijenti sa vrtoglavicom su imali 40% manje ovog vitamina od dobrovoljaca.

Koža vam je bleda

Ako je vaš ružičasti ten poprimio žućkastu nijansu krivac za to može biti nedostatak vitamina B 12. Njegovim manjkom  crvena krvna zrnca postaju nežna i lomljiva što prouzrokuje oslobađanje pigmenta bilirubina koji koži daje žućkasti ton.

Jezik vam je gladak i crven

Oko polovina osoba sa koje pate od ozbiljnog  deficita vitamina B12 izgube papile -sitne neravnine – na jeziku posebno po ivicama. Pacijenti se takođe žale i na pečenje i osetljivost posebno zadnjeg dela jezika. A budući da papile na jeziku sadrže receptore čula ukusa ako ih mnogo izgubite svi su izgledi da će vam i omiljena hrana postati bljak. Žene sa nedostatkom B12 vitamina mogu izgubiti i na težini  jer hrana više nije tako ukusna kao ranije.

Svaka sitnica vas zabrine i rasplače

Da li osećate da ste loše raspoloženi i nervozniji nego obično.  Deficit B12 vitamina može da vam razori raspoloženje i čak u težim slučajevima da dovede do anksioznosti i depresije. Lekari nisu sasvim sigurni zašto  nemanje ovog vitamina povećava rizik od depresije ali pretpostavljaju da to ima veze sa činjenicom da Vitamin B12 učestvuje u sintezi  moždanih hemikalija kao što su serotonin i dopamin koji su odgovorni za raspoloženje.

Nešto nije u redu sa vašim očima

U ekstremnim slučajevima deficit B12 vitamina može oštetiti optički nerv ili krvne sudove u retini što izaziva  zamućen vid, duplo viđenje, preosetljivost na  svetlost pa čak i gubitak vida.

Simptomi nedostatka vitamina B12 uopšte nisu bezazleni i ne smemo ih zanemariti.

Kako nadoknaditi nedostatak vitamina B12

Raznovrsna ishrana

Ukoliko ostavimo po strani osobe koje su se opredelile za ishranu koja ne sadrži namirnice životinjskog porekla najbolji način da se obezbedi dovoljan unos vitamina B12 je pravilna, izbalansirana ishrana. Raznovrsna hrana koja uključuje umerene količine mesa, ribe, žitarica, voća, povrća, mleka, mlečnih proizvoda i jaja je ono što treba da je na vašem meniju. Ovakvim načinom ishrane izbećićete deficit vitamina B12 kao i drugih esencijalnih nutritijenata.

Tablete vitamina B12

manjak vitamina B12

Kako je vitamin B 12 od esencijalne važnosti za zdravlje čitavog organizma ako dođe do deficita možete ga nadoknaditi uzimanjem vitaminskih tableta. Vrlo često se ovaj vitamin nalazi u tabletama koje sadrže kompleks vitamina B a možete ga uzimati i odvojeno.

Tablete vitamina B 12 se uzimaju u slučajevima slabe memorije, Alchajmerove bolesti, za usporavanje starenja kao i za jačanje imuniteta i popravljanje opšteg stanja organizma, pre svega mentalnih funkcija. Takođe se koristi i kod bolesti srca, zapušenih arterija, visokog nivoa triglicerida , neplodnosti kod žena, dijabetesa, poremećaja sna, depresije, osteoporoze, dijareje, astme, alergija, kožne bolesti Vitiligo…

Injekcije vitamina B12

Vitamin B 12 se daje u vidu injekcija kod bolesti perniciozna anemija da bi se sprečio deficit koji izaziva bolest nervnog sistema zvanu mielopatija, koja se može pojaviti kod osoba koje pate od nedostatka vitamina B 12. Takođe se koristi u tretmanu nervnih oštećenja prouzrokovanih dijabetesom kao i kod premorenosti i hroničnog zamora, hepatitisa C. Posle hirurških intervencijama na zapušenim arterijama takođe se daju injekcije vitamina B 12 u cilju sprečavanja ponovnog zapušavanja istih.

Nedostatak vitamina B12 može prouzrokovati i gubitak telesne težine, međutim ukoliko vam je nivo ovog vitamina u organizmu zadovoljavajući uzimanje dodatnih doza neće izazvati mršavljenje.

Nedostatk vitamina B12 može biti zaista ozbiljan problem ali bi osim nastojanja da u svoju ishranu uvrstimo što više namirnica koje su njime bogate, sve ostale korake trebalo preduzimati u dogovoru sa lekarom.