Ove namirnice su hrana za kosu i od njih kosa jača!

Ove namirnice su hrana za kosu i od njih kosa jača!

Evo koja je dobra hrana za kosu  i šta treba da jedete da biste sprečili njeno opadanje. Sledi priča o ishrani za zdravu i sjajnu kosu koju ne smete zanemariti.

Svaka vlas kose je izgrađena od ćelija koje sadrže protein keratin.

Ne jednom je do sad rečeno jedite zdravo da bi vam brzo rasla zdrava i sjajna kosa itd, itd.Samo vam niko nije rekao koja je to zapravo hrana za kosu koju treba jesti.

Osnovno je da u tanjiru treba da se nađe prirodno, raznovrsno i šareno.

Pod pretpostavkom da možda neke voćke i povrćke ne volite ili ste ih zanemarili vreme je da ih upoznate i uvrstite u svoje obroke.

Dobar način ishrane se relflektuje na kosi koja sija, noktima, tenu.

Da, da, nije laž, neke namirnice čine da zablistate iznutra.

Nekoliko je glavnih faktora koji utiču na kvalitet kose: genetika, godine, hormoni, nedostatak određenih nutritijenata u organizmu.

Na godine i genetiku ne možemo uticati, o hormonima možemo povesti računa ali nije uvek lako.

Ishrana je, međutim faktor na koji imamo potpun uticaj pa zašto je onda ne uzeti za saveznika svoje lepote.

Najzad, ukoliko vas je majka priroda obdarila tankom, retkom kosom,  zašto stvar pogoršavati jedući pogrešnu hranu?

Uvođenjem u ishranu namirnica koje dokazano utiču na kvalitet kose a izbegavanjem onih koje mu štete možemo učiniti da kosa postane jaka, na brži rast i odlaganje pojave sedih vlasi. Sjajna kosa je uvek odlika zdravlja organizma i malo koji kozmetički preparat joj spolja ne može dodati efekat koji joj daju zdravi nutritijenti kojima je hranite iznutra.

Put do zdrave kose treba da bude ipak svestran.  Irena nam je po tom pitanju dala njen savet i ispričala nam kako je ona oporavila svoju kosu. Njena kosa je sada zdrava, blistava i sjajna! Preporuka je često dobar temelj za izbor pravog rešenja kosu! Šta je Irenin savet i preporuka, saznaćete ako pročitate njeno iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

No, vratimo se sad ishrani koja je tema ovog teksta.

Koja je najbolja hrana za kosu?

Jaja obezbeđuju proteine

Duga, zdrava kosa može nam se činiti kao nedostižan san pogotovo u današnje vreme. Prateći razne trendove koji manje više nisu prijatelji lepe kose, teramo je da pati na razne načine. Često smo svedoci suve kose ispucalih krajeva koja beživotno visi i odbija da prihvati bilo kakvo oblikovanje.

Jedna namirnica može biti odgovor koji rešava problem. Ne samo da obuzdavaju opadanje, jaja su hrana za brži rast kose, evo zašto.

Kosa je napravljena od proteina zato je važno da naša ishrana njima bude bogata.

Jaja su jedan od najbogatijih prirodnih izvora proteina.

Jaja su hrana za kosu jer su  bogata proteinima, mineralima i vitaminima B kompleksa koji su esencijalni hranlivi sastojci za zdravu kosu. Biotini i ostali vitamini iz B grupe jačaju koren kose i na taj način obuzdavaju opadanje. Osim toga oni stimulišu rast nove kose koja je onda jača i ima božanstven volumen. Masnoće koje jaja sadrže popravljaju teksturu kose.

Žumance jajeta sadrži lutein koji hidrira kosu čineći je elastičnijom što znači da će biti manje sklona oštećenjima i cvetanju vrhova a  i lakše će se oblikovati u frizuru kakvu želimo. Proteini iz ove hrane za kosu čine da kosa izgleda preporođeno sa divnim sjajem. Zahvaljujući proteinima iz jaja regenerišu se oštećenja keratina u strukturi vlasi  te kosa izgleda zdravo, vlasi su glatke i bolje reflektuju svetlost. Otud se sjaj kose uvek povezuje sa njenim zdravljem

Ukoliko jaje koristite kao hranu za kosu,  spolja uzmite u obzir svoj tip kose pri izboru dela jajeta za svoju masku.

Žene koje imaju masnu kosu treba da izaberu belanac dok bi one sa suvom kosom trebale da uzmu žumanac.

Spanać nas snabdeva gvožđem

ishrana za kosu

Gvožđe je esencijalni mineral neophodan ćelijama kose. Zapravo, ukoliko patite od njegovog nedostatka to može prouzrokovati opadanje kose . Kada je nivo gvožđa u organizmu nizak, kiseonik i hranljive materije ne uspevaju da stignu do krajnjih odredišta pa tako i folikuli dlake ostaju uskraćeni za neophodne nutritijente što dalje sprečava rast kose i dovodi do tanjenja vlasi i najzad dolazi do pojačanog opadanja jer se sve veći broj vlasi povlači u fazu mirovanja pa počinjete da gubite dnevno mnogo više od uobičajenih 85-100 vlasi.

U ovom slučaju, kao hrana za kosu preporučuje se spanać, ali i druge namirnice bogate gvožđem.

Citrusi obezbeđuju dovoljnu količinu C vitamina

Našem telu je neophodan C vitamin između ostalog i da bi moglo uspešno da apsorbuje gvožđe.

Vitamin C je takođe neophodan za stvaranje kolagena bez koga nema pravilne ishranjenosti kose i koji je njen osnovni gradivni element.

Ukoliko do sada niste trebalo bi da uvrstite citruse u svoju svakodnevnu ishranu.

Nutricionisti kažu da je jedna limeta dnevno dovoljna kako bismo zadovoljili dnevne potrebe za C vitaminom. Prosto napravite sebi jednu limunadu dnevno uz dodatak kašike meda kojim ćete zameniti šećer.

Mandarine pored toga što vas snabdevaju vitaminom C, sadrže vitamin B12 koji pospešuje rast, sprečava pojačano opadanje kose i odlaže pojavu sedih.

Saznajte više o vitaminu C za kosu.

Amla bobice

Kad smo kod C vitamina ne mogu da ne spomenem indijski ogrozd ili amlu koja je valjda najbogatija biljka na planeti ovim vitaminom i ima vrlo visok nivo antioksidanata.

Jedite amlu za sjajnu kosu i blistavu kožu.

Sada poput drugih bobica, možemo kupiti i zamrznutu amlu koju možete dodat svom smoothy ili pomešati sa pahuljicama i tako dobiti zdrav doručak i odličnu hranu za kosu.

Orašasti plodovi i semenke = Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su neophodna hrana za kosu koja podstiče jačanje korena i vlasi.

Budući da naše telo ne može da proizvede ove zdrave masnoće neophodno je da ih u organizam unesemo putem hrane. Bademi i orasi su zaista dobri izvori omega 3 masnih kiselina.

Seme lana je drugi zlata vredan izvor masnih kiselina. Ovo je posebno važno za osobe koje praktkuju veganski način ishrane. Za njih su orašasti plodovi i laneno seme najbolji način da se opskrbe dobrim mastima.

Puter od badema sadrži široku lepezu nutritijenata uključujući proteine, dobre masti i neke vitamine. Svi su oni povezani sa zdravljem kose.

Vitamin E je posebno zaslužan za jake i sjajne uvojke kakvim se divite kod drugih žena.

Jedna osmomesečna studija je pokazala da je muškarcima koji su svakodnevno konzumirali E vitamin kosa rasla za 42% više od onih koji su ostali bez ovog važnog dodatka ishrani.

Samo jedna kašika badema dnevno nas snabdeva sa otprilike ⅔ potrebne dnevne doze E vitamina.

Biotinom nas snabdevaju integralne žitarice

Celo zrno je bogato biotinom, gvožđem, cinkom i vitaminima B kompleksa.

Biotin je neophodan za snabdevanje ćelija nutritijentima i ima važnu ulogu u sintezi amino kiselina koje su važne za rast kose.

Šargarepa je bogata vitaminom A

hrana za rast kose

Znamo da je šargarepa dobra za zdravlje srca ali da li ste znali da pospešuje rast kose?Jedete li dosta šargarepe kosa će vam biti jača i brže će rasti. Dovoljno je da pojedete jednu šargarepu dnevno. Uvek je najbolja opcija da to bude sveža šargarepa bilo da je dodajete svom jutarnjem smoothy-ju, salati ili da njome zamenite neku nezdravu grickalicu.

Šargarepa obiluje vitaminima za kosu A, K, C, B6, B1, B3. Od minerala sadrži kalijum, fosfor, i druge koji su dobri za kosu, kožu i nokte.

Šargarepa popravlja vid i i odlaže starenje.

Čini vam se da vam kosa raste brzinom puža? Pijte svež sok od šargarepe svakodnevno jer je idealna hrana za kosu. Kosa raste brže od bilo kog drugog tkiva u organizmu a vitamin A je neophodan za rast svake ćelije. On takođe potpomaže proizvodnju sebuma u koži koji štiti kožu glave i kosu od spoljašnjih uticaja, isušivanja i mehaničkih oštećenja. Samo zdrava kosa brzo raste.

Blagodeti šargarepe za kosu

  • Stimuliše rast kose
  • Kosu čini sjajnom i svilenkastom
  • Popravlja cirkulaciju
  • Jača kosu
  • Sprečava lomljenje i opadanje kose
  • Štiti kožu od spoljašnjih uticaja kao što su zagađenja, štetni UV zraci, hladnoća i slično.

Losos kao hrana za kosu

Naše telo je savršena mašina koja koja radi neverovatne stvari. Na primer ono sunčevu svelost pretvara u D vitamin koji jača kosti. Nešto ipak ne može- da sintetiše Omega3 masne kiseline. One deluju protivupalno. Govoreći na temu ishrane za zdravu kosu  one pomažu otvaranju folikula i pospešuju rast kose.

Najzdraviji način da unesete neophodne nutritijente u organizam je putem ishrane. Od namirnica životinjskog porekla, losos je najbogatiji Omega-3 masnim  kiselinama, zatim tu su još sardine i skuša. Ćelavost kod muškaraca kao i opadanje kose kod žena su često povezani sa rezistencijom na insulin.

Losos je jedna od namirnica koja pomaže organizmu u efikasnijoj proizvodnji insulina.

Ukoliko ste u mogućnosti uvek birajte organskog lososa po svaku cenu.

Avokado kao hrana za rast kose

Da li ste primetili da se avokado sve češće provlači krouz priče o zdravoj hrani za kosu , kožu i celokupno stanje organizma. Ovo ne bez razloga.

Jedna od koristi koju nam donosi avokado je sprečavanje opadanja kose. Još su ga stari Egipćani koristili u tu svrhu.

Avokado je bogat B i E vitaminom koji, na ćelijskom nivou, štite i jačaju kosu. Vitamin B je neophodan za rast kose dok E regeneriše oštećenja na koži glave koja mogu usporiti rast kose. Zdrava kosa poraste oko 1-1,5cm za mesec dana. Možda je baš avokado hrana za rast kose koja vam nedostaje u vidu obroka i pakovanja za spoljašnju upotrebu.

Avokado je sjajan izvor vitamina E kao i mononezasićenih masnih kiselina koje su odgovorne za zdravlje srca.

Vitamin E podstiče cirkulaciju i čini da folikuli funkcionišu efikasnije. Na ovaj način on pospešuje rast kose. Ovaj vitamin je zaslužan i za balans sebuma i pH vrednosti kože glave. Disbalans ovih faktora može da zapuši pore i zaustavi rast kose.

Dodajte svom doručku avokado ili smoothie od avokada.

Grčki  jogurt

Ukoliko se ikad nađete pored neke grčke statue videćete da su stari Grci uvek predstavljeni sa bujnom talasastom kosom. Sad možda je to samo umetnička sloboda ali možda je ključ u gustom jogurtu bogatom proteinima koji Grci konzumiraju još od 500 godine pne. Grčki jogurt je bogat vitaminom B5 koji poznajemo pod nazivom pantotenska kiselina. Zahvaljujući njemu krv brže struji do kože glave te kosa bolje raste.

Iako je akcenat ove priče na hrani za kosu, dakle namirnicama koje iznutra podržavaju njeno zdravlje, većina njih se može upotrebiti i spolja u vidu maske za kosu.Ukoliko sva njihova bogatstva istovremeno koristite i spolja i iznutra efekat neće izostati.

Hrana za zdravu kosu su i preparati za negu

Kozmetička pakovanja su sjajno dizajnirana i neodoljivo privlače svojim izgledom tako da ponekad zaboravimo da njihov sadržaj treba da čini dobro našoj kosi bez štetnih sporednih efekata. Kvalitet jednog preparata za kosu ne meri se njegovim mirisom i slikom na bočići već sadržajem aktivnih materija.

Dobar prirodni šampon je hrana za zdravu kosu jer je u njega izlivena sva snaga i božanstveno zdravlje lekovitog bilja.

Oni ne sadrže one štetne materije označene čudnim šiframa na deklaraciji- ALS, SLS -koji za sobom ostavljaju trag propasti. Dobar prirodni preparat je hrana za kosu spolja kao što su zdrave namirnice ishrana za kosu iznutra.

Najzad, budite nežniji prema kosi, to što vas ne boli ne znači da ne pati.

Nikada vam ne bi palo na pamet da peglate bore na licu peglom. Kada peglate kosu činite joj isto onoliko štete koliko biste oštetili lice peglom samo vas ovo ne boli i ne vidite trenutne opekotine. Postoji mnogo drugih načina za postizanje neodoljive frizure koja je lepa samo ukoliko je kosa zdrava, ima sjaj i volumen.