Ehinacea za jak imunitet

Ehinacea za jak imunitet

Ne dajte da vas prehlada i grip poraze! Evo kako ehinacea može da pomogne sa simptomima ovih bolesti i zašto je ona sjajan džoker za vaše zdravlje.

Ako ste se dosad zanimali za lekove iz prirode za različite bolesti, ehinacea vas sigurno nije mimoišla. Ova biljka koja potiče iz Sjedinjenih Američkih Država u poslednje vreme je veoma popularna u alternativnoj medicini.

Iako drevne kulture odavno znaju za njeno blagotvorno medicinsko dejstvo, ehinacea nam nije bila toliko potrebna jer smo imali antibiotike. Međutim, kako je medicina počela da traži alternativu ovim lekovima jer mogu imati štetan uticaj na organizam, naučnici su otkrili da se od listova, cveta i korena ehinacee mogu napraviti biljni preparati koji se koriste u zdravstvene svrhe.

Evo zašto je ehinacea danas toliko popularan prirodni lek.

Šta je biljka ehinacea?

Poznata još i kao rudbekija (Lat. Echinacea purpurea), ehinacea je biljka koja pripada porodici glavočika; istoj porodici kojoj pripada bela rada, na primer. Ime je dobila zbog svog izgleda, jer cvet ima izražen središnji deo koji liči na ježa (cvet izgleda kao da ima bodlje i latice), a echinos na grčkom znači upravo ‒ jež.

Latice su obično roze ili ljubičaste boje, a stabljika ove biljke je poprilično visoka ‒ dostiže i do 60 centimetara visine. Spada u višegodišnje biljke.

Izvorni stanovnici američkog kontinenta su je koristili kao univerzalni biljni lek. No, ehinacea je doživela veliku popularnost i među zapadnom civilizacijom 18. i 19. veka. Pre pojave antibiotika, ehinacea se koristila za lečenje sledećih bolesti:

 • sifilisa
 • skarletne groznice, tj. šarlaha
 • difterije
 • malarije
 • trovanja krvi itd.

Svoje lekovite moći, ova biljka duguje svom hemijskom sastavu koji uključuje polisaharide, glikoproteine, flavonoide, inulin, eterična ulja, vitamin C i alkamide. Možda vam konkretno ovi nazivi ne znače ništa, ali su oni ključni za zdravu funkciju organizma, pre svega za zdrav imuni sistem.

Ipak, treba znati da se hemijski sastav ehinacee razlikuje u zavisnosti od dela biljke. Delovi koji su iznad zemlje (cvet i listovi) od veće su koristi za jačanje imuniteta, na primer, jer sadrže više polisaharida. Koren, s druge strane, sadrži više eteričnih ulja, pa se zato biljni preparati češće sastoje od lišća i cvetova ehinacee.

Ova lekovita biljka može se koristiti sveža ili osušena, u zavisnosti od toga da li pravite tinkturu, ili možda čaj. Još je dostupna i u formi tableta i kapsula i drugih suplemenata.

ehinacea biljka

Par upozorenja o ehinacei

Iako ehinacea ima blagotvorna dejstva na ljudski organizam i jača imunitet, treba biti svestan i pojedinih propratnih efekata koje mogu izazvati hemijske supstance iz ehinacee.

Ponekad, ehinacea može izazvati alergijske reakcije kod osoba koje su sklone alergijama, a ozbiljnost alergije razlikuje se od slučaja do slučaja. Ponekad se realizuju kao blagi osip, ali ponekad, ako je organizam naročito osetljiv na alergene, može doći i do oticanja jezika i grla, te napada gušenja.

Još neki sporedni efekti uzimanja ove biljke uključuju i:

 • blago peckanje ili utrnulost jezika
 • ošamućenost
 • glavobolju
 • povišenu temperaturu
 • bol u stomaku
 • dijareju
 • mučnine
 • povraćanje
 • bol u zglobovima i mišićima.

Premda se smatra da je ehinacea bezbedna za trudnice i dojilje, kao i za neke hronične bolesnike, preparate na bazi ove biljke treba uzimati samo uz prethodnu konsultaciju sa lekarom. Ovo se naročito odnosi na vas ako pijete redovnu terapiju nekim lekovima, jer sastojci iz ehinacee mogu odreagovati sa nekim medikamentima, a to svakako ne želite.

Generalno, ehinaceu treba izbegavati zbog njene jačine i hemijskog sastava ukoliko bolujete od ozbiljnijih bolesti poput tuberkoloze, leukemije, multiple skleroze, autoimunih bolesti, bolesti jetre ili HIV-a.

Pre nego da počnete da uzimate preparate sa ehinaceom, obavezno se konsultujte sa lekarom kako biste bili sigurni da je ova biljka bezbedna za vas. Ovo je naročito važno kada su deca u pitanju, jer su osetljivija, a ehinacea spada u jake biljke sa snažnim efektom na organizam.

Isto tako, ograničite upotrebu ovih preparata jer se ne smeju koristiti duže od 6-8 nedelja u kontinuitetu. Zbog svog specifičnog hemijskog sastava, ehinacea može izazvati neželjene reakcije u organizmu ukoliko se koristi predugo bez prestanka.

Ehinacea za imunitet

Naučna istraživanja sve se više bave dejstvom koji ehinacea može imati na ljudski imuni sistem, a naučnici veruju da ova biljka sadrži hemijske supstance koje podstiču imunitet. Drugim rečima, ehinacea može biti dobar način da se izborite sa padom imuniteta.

Zanimljivo je da ehinacea ima jednako dejstvo na jačanje imuniteta i kod odraslih, i kod dece. U čak 58% slučajeva, iskustva kažu da ehinacea funkcioniše kao odlična preventiva koja sprečava da obolite od prehlade ili gripa.

Potvrđeno je da ukoliko uzimate otprilike 10 mg ehinacee po kilogramu telesne težine svakoga dana za manje od dve nedelje vidan je znatan pomak u funkcionisanju imunog sistema.

Snaga ove biljke leži u njenom hemijskom sastavu, pre svega u tome što sadrži fenole. Ove supstance zadužene su za funkciju enzima i ćelija receptora, međutim ono što je važno za jak imunitet je to što imaju jaka antioksidantna svojstva.

Pored ovih, tu su i alkamidi i polisaharidi koji su u direktnoj vezi sa jakim imunitetom ‒ odličan primer za to vam je beta glukan.

Dakle, kad sledeći put budete razmišljali koji bi to dobar čaj za imunitet mogao da uđe u vašu redovnu ishranu, čaj od sušenog lišća i cvetova ehinacee bi trebalo da se nađe u vrhu liste. Dobra stvar je što je ona često sastojak i sirupa za imunitet, što može biti naročito korisno za mališane koji ne vole da piju čaj.

Ehinacea u borbi protiv prehlade i gripa

Ipak, iako je ehinacea odlična za jak imunitet, naučnici kažu da se njeno najjače dejstvo ispoljava tek u slučaju da ste već zakačili grip ili prehladu.

Opet, sve se vrti oko hemijskih supstanci koje ova lekovita biljka poseduje a koji uspešno smiruju upale i deluju protiv mikroba i bakterija. Da, dobro ste pročitali, ehinacea jednako dobro deluje i protiv virusnih i protiv bakterijskih infekcija.

Ovo može biti naročito korisno za različite probleme disajnih organa, koji često idu ruku pod ruku. Na primer, zapušen nos i upaljena sluzokoža nosa i sinusa često vodi ka sinusnoj infekciji, a da ne pričamo kakav bol u grlu mogu da izazovu bakterije kada je organizam već načet virusima.

Najbolje je, kažu stručnjaci da čim primetite prve simptome prehlade ili gripa, uzimate preparate na bazi ehinacee, i to više puta dnevno. Na primer, ako pijete čaj, ovo više puta dnevno značiće i po nekoliko šoljica na dan, barem 5 dana u nizu.

Kada krenete u aktivnu odbranu organizma ehinaceom, to obično može smanjiti dužinu prehlade i gripa i do 4 dana. Ovo je moguće jer ehinacea uspešno deluje na viruse i bakterije i sprečava bolest da se razvije. Ne samo to, već ona utiče i na simptome i ublažava ih, pa vam tako olakšava ova oboljenja koja morate preležati.

A koji su to prvi simptomi prehlade i gripa na koje treba obratiti pažnju? Pa, za početak, to su:

Kasniji simptomi mogu uključivati i bolove u mišićima, jak kašalj (suvi ili produktivni) i ozbiljniju temperaturu, a ako se bolest zakomplikuje i bronhitis. Ova biljka pročišćava disajne puteve, pa može pomoći i kod drugih oboljenja respiratornog trakta poput astme ili sinutitisa.

Kako se koristi ehinacea i gde je kupiti?

Iako je ehinacea izvorno vezana za američki kontinent, to ne znači da ju je teško nabaviti. Srećom, danas je ona toliko rasprostranjena u alternativnoj medicini, da preparate na bazi ove biljke možete naći gotovo u svakoj prodavnici zdrave hrane ili apoteci. Proizvode od ehinacee možete naći čak i u većim marketima.

Naravno, to ne znači da treba da koristite sve proizvode na koje naiđete, jer se na tržištu nalaze i pojedini proizvodi koji sadrže malo ili nimalo ehinacee iako tvrde suprotno. Ovo je najčešće slučaj sa preparatima koji sadrže selen, arsen i olovo.

Raspitajte se dobro pre nego što kupite proizvod. Mi vam predlažemo da se okrenete preparatima od nadzemnih delova ehinacee (listova i cvetova) jer oni bolje deluju na imunitet.

A evo u kojim se formama ehinacea može naći.

Ehinacea kapi

Ovaj preparat je ujedno i najčešći u upotrebi kada je ehinacea u pitanju. Oralna upotreba ove biljke smatra se najboljom, a kapi možete dodati u mleko, čaj, vodu ili čak med koji je i sam dobar za imunitet.

Vrlo često kapi će biti obogaćene vitaminima za imunitet, pre svih vitaminom C, za koji već svi znamo da je glavni vitamin kada je jak imunitet u pitanju.

Ove kapi su dosta jake, jer su koncentrovane, pa ih ne treba uzimati na prazan stomak kako ne bi oštetile želudačnu floru. Isto tako, deci ćete davati manju količinu kapi, pogotovo ako se radi o maloj deci.

Kapi ehinacee možete uzimati i do tri puta na dan, ali ne duže od 6-8 nedelja jer može imati negativne efekte na organizam ako se predugo koristi.

Ehinacea čaj

Evo još jednog popularnog načina na koji se uzima ehinacea. Kako se ionako smatra da je ehinaceu bolje uzimati u tečnim preparatima, čaj je možda i najjednostavnije rešenje.

Čaj za imunitet od ehinacee se, srećom, može lako nabaviti, a neretko se može naći i u kombinaciji sa nekim drugim lekovitim biljem poput pirevine i buhača, ili drugih biljaka. Čaj od ehinacee je naročito bogat vitaminima, a sadrži i kalcijum, gvožđe, natrijum i magnezijum.

Za pripremu vam je potrebno otprilike kašičica-dve sušene ehinacee po šolji čaja. Način pripreme i sami znate, sve što treba da uradite je da prelijete biljku ključalom vodom.

ehinacea čaj

Ehinacea kapsule i tablete

Ehinacea se danas nalazi i u brojnim suplementima u formi kapsula i tableta koje jačaju imunitet. Upotreba kapsula i tableta na bazi ove biljke preporučuje se kod prvih simptoma prehlade ili gripa, ali to ne znači da ih ne smete uzimati i pre toga.

U principu, bezbedno je da već kada primetite da vam je imunitet oslabljen, pomognete svom organizmu da ojača tako što ćete početi da uzimate ove dodatke ishrani. Na taj način ćete sprečiti da do prehlade i gripa uopšte i dođe.

Ehinacea tablete i kapsule se uzimaju uz dosta vode i do 3 puta dnevno u zavisnosti od toga da li ste se već razboleli ili samo želite da ojačate imunitet.

Ehinacea sirup za decu

Najbezbedniji način da zaštitite zdravlje svojih mališana ehinaceom je da im dajete sirup od ove biljke. Jednostavno, kapi i tablete, odnosno kapsule, mogu biti prejake za njih, pa imati neko neželjeno dejstvo. Čaj od ehinacee je takođe bezbedan, ali svi znamo da mališani nisu baš uvek oduševljeni čajevima.

Sirup od ehinacee najčešće sadrži i drugo bilje, poput belog sleza, lipe ili morača, pa je tako višestruko značajan za zdravlje organizma. No, obratite pažnju da nikako ne sadrže alkohol.

Iako je ovaj sirup bezbedan, nije poželjno da ga dajete bebama i deci mlađoj od dve godine dok se o tome ne konsultujete sa lekarom. Inače, starijoj deci sirup možete davati i do 3 puta dnevno po jednu kašičicu.  

Ehinacea preparati i njihova cena

Ehinacea ne spada u preterano egzotične biljke, pa tako nećete morati da izdvojite bogatstvo na preparate od ove biljke. Cene su sasvim razumne i srazmerne količini proizvoda, a na našem tržištu se mogu naći različite varijante ovih proizvoda.

U suštini, najjeftinije vas staje čaj od ehinacee koji u proseku ne košta više od 200 dinara. Nešto malo skuplje su ehinacea kapi čija se cena, u zavisnosti od veličine bočice i proizvođača, u proseku kreće između 200 i 400 dinara.

Sirup od ehinacee (što za decu, što za odrasle) košta negde između 500 i 1000 dinara, a sličnu cenu imaju i tablete od ehinacee koji mogu sadržati 30 ili 60 tableta.

Kada govorimo o kapsulama ehinacee, one su mahom najskuplje od svih pomenutih proizvoda, ali im je cena u proseku tek 1000-1500 dinara. Kao i tablete, i kapsule ehinacee se mogu nabaviti u pakovanju od 30 ili 60 kapsula.

Za šta se još koristi ehinacea?

Ukoliko nemate problema sa oboljenjima o kojima smo prethodno govorili, onda je ehinacea, kako su to Indijanci govorili, univerzalni lek za razne bolesti.

Pored prehlade i gripa i bolesti respiratornog trakta, ehinacea deluje i na razne druge probleme. Na primer, zbog toga što smanjuje upale, možete je koristiti kao analgetik, tj. kao prirodni lek protiv bolova, što se odnosi na sve od zubobolje, glavobolje pa sve do jačih bolova u stomaku ili drugim delovima tela.

Ehinacea se često upotrebljava kod bolesti urinarnog trakta, i to u slučaju infekcija. Štaviše, ehinacea je efikasna kod različitih infekcija, pa se često preporučuje ženama koje imaju problema sa vaginalnom infekcijom.

Ehinacea deluje na razne bolesti, a iskustva koja su zabeležena svedoče o tome da ova biljka pomaže u slučaju herpesa, malarije, tifusa, sifilisa, bradavica, difterije, reume i artritisa, te hemoroida.

Postoje naznake da bi se ehinacea mogla koristiti i u borbi protiv različitih vrsta kancera, iako jopš uvek nije bilo dovoljno naučnih istraživanja koja bi u potpunosti potvrdila ove pretpostavke. Da su naznake ohrabrujuće pokazuje i to da su različite svetske zdravstvene organizacije preporučile ehinaceu kao dodatak ili alternativu konvencionalnom lečenju tumora.

Koliko je efekat ove biljke svestran pokazuje i to da jednako dobro deluje i na probleme sa varenjem, te bolesti gastrointestinalnog trakta, kakvi su, na primer, čirevi na želucu ili crevima. Osim toga, ona se može ponašati kao prirodni laksativ, pa pomaže i u slučaju zatvora.

Iako su preparati od ehinacee često prejaki za osetljivu sluzokožu organa za varenje, njeni rastvori mogu pozitivno delovati na ova oboljenja.

Pored svega navedenog, ehinacea ima pozitivno dejstvo i na hormonske poremećaje, te neka mentalna oboljenja, poput anksioznosti, depresije i različitih fobija. Stručnjaci za ove svrhe naročito preporučuju jednu vrstu ove biljke poznatu kao Echinacea angustifolia.

Možda je teško poverovati, ali tu ne prestaju da se nižu njena lekovita svojstva, jer ehinacea pomaže i u slučaju kožnih oboljenja, poput psorijaze i ekcema, ali i različitih upala, infekcija, ujeda i uboda, a hvale je i kao biljku koja podstiče regeneraciju kože.