Posvetljivanje kose na 7 prirodnih načina

Posvetljivanje kose na 7 prirodnih načina

Ako ste razmatrale kako posvetliti kosu, možda nije loše da znate da to možete uraditi i sastojcima koje imate kod kuće. Evo nekoliko dobrih načina!

Promena frizure i boje kose je prvo čemu pribegavamo onda kada želimo da napravimo neku promenu na sebi, jer nam to omogućava najbržu transformaciju. Posvetljivanje kose može da doda svežinu našem izgledu. To je nešto kao dodavanje Sunca u kosu. Sigurno ste primetile da vam leti kosa inače dobije svetlije tonove, posebno ako ste prirodna plavuša. Pa, postoji nekoliko načina da pomognete prirodi u tom poslu – na savim prirodan način!

Kako prirodno posvetliti kosu i zašto

Nažalost, posvetljivanje kose obično ide ruku pod ruku sa štetnim hemikalijama, pa je vrlo često  nova nijansa kose obogaćena suvim krajevima.  Krajnji rezulatat je vidljivo nezdrava kosa i  izgled kojim opet nećete biti zadovoljne. Ako ste u toj priči, obavezno pročitajte kako se naša poznata pevačica Zorana Pavić  snašla i oporavila kosu u potpunosti. https://minutzamene.com/zorana-pavic-ovaj-sampon-mi-je-spasio-kosu/

Hajde onda da razmotrimo nekoliko načina kako posvetliti kosu na sasvim prirodan način, bez štetnih hemikalija jer prirodna kozmetika može da učini čuda.

Da li ste zabrljale sa farbom za kosu i ona je postala tamnija nego što ste planirali?

Da li imate lepu, prirodnu boju kose i neodoljivu želju da je promenite, ali ne želite da joj pružite tretman sa  jakim hemikalijama?

Možda imate oštećenu kosu ali želite promenu i plašite se da će vam veštačke boje doneti još više štete?

Sve su ovo razlozi da isprobate prirodno posvetljivanje kose, a  svode se u suštini na jedan – želja za promenom na bolje.      

Ne samo da je ovakav način promene boje kose mnogo zdraviji za kosu, već je pojedini tretmani i maske zapravo i hrane i korisni su za kosu i za kožu glave. Krajnji rezultat je svetlija kosa za neku nijansu, vidljiva promena koja ne deluje neprirodno i drastično.

Važno!  Kakav će rezultat posvetljivanja biti, zavisi od boje vaše kose. Ukoliko želite drastičnu promenu, trebaju vam i drastične metode. Ukoliko želite samo malu promenu u nijansi, prirodne metode su prava stvar,

Tamnu kosu ćete teško ofarbati u plavo prirodnim metodama, ali može postati za nijansu svetlija.  Kao i kod farbe, to sve zavisi od same strukture i pigmeta  kose.

Evo par načina da posvetlite kosu prirodnim metodama.

Posvetljivanje kose cimetom

Znate onaj neprijatan miris farbe za kosu? Pa, cimet za kosu je totalna suprotnost. Sa njim je posvetljivanje kose jednostavno, prirodno i mirišljavo iskustvo. I znate šta je najbolje od svega? Pazite ovo:

Posvetljivanje kose cimetom je potpuno bezbedno za kosu i možete ga ponavljati više puta bez strepnje da će kosa da vam se ošteti.

Posvetljivanje kose pomoću cimeta

Cimet , kao ni druge prirodne metode koje možete isprobati u ove  svrhe, neće vas od brinete pretvoriti u plavušu, ali možete dobiti za nijansu ili dve svetliju kosu preko noći. Baš tako, dobro ste pročitale. Cimet za kosu nije agresivna metoda poput farbi za kosu i li blanša (izbeljivača) i treba mu mnogo više vremena da deluje. Zato je najbolje ostaviti ga na kosi da deluje preko noći.

Kako napraviti masku za posvetljivanje kose od cimeta

Potrebna vam je jedna kašika cimeta u prahu i malo regeneratora za kosu. Zapravo, ovo je količina sa kojom možete početi tretman posvetljivanja kose. Koliko će vam ove maske trebati, zavisi od dužine i gustine vaše kose kao i od toga da li želite da osvetlite celu kosu ili samo pojedine pramenove.

Masku za posvetljivanje kose od cimeta nanesite na kosu. Ukoliko stavljate na celu kosu, raščešljajte kako bi se smesa ravnomerno rasporedila. Savijte kosu u punđu i prektijte folijom, a idealno kapom za tuširanje. Ostavite ovo da odstoji najmanje 6 sati. S obzirom da je ovo dosta dug period, najbolje je da to uradite preko noći. Ujutru isprite  šamponom i započnite dan sa  promenama – sa novom  bojom kose.

Svetlija nijansa uz limun za kosu

Jedan od najpopularnijih načina da za prirodno posvetljivanje kose jeste svakako upotreba limunovog soka u ove svrhe. On se često koristi kao prirodan fakor za posvetljivanje kože, ožiljaka i fleka na licu, a sada ćete saznati i kao posveteliti kosu sa njim.

kako posvetliti kosu

Kako napraviti sprej posvetljivanje kose od limuna

Potrebno je da iscedite sok od jednog limuna i razredite ga sa malo vode. Na čašu vode, dodajte 2 kašike limunovog soka. Naravno, napravite količinu koja odgovara vašoj dužini kose.

Naš savet:Da bio vam nanošenje bilo lakše, možete da sipate ovaj rastvor u flašicu sa raspršivačem i naprskate na kosu.

Dobro nakvasite, a zatim izađite napolje i osušite kosu na Suncu. Sunce ima važnu ulogu u ovom procesu – da aktivira sastojke limuna koji prodidru u kosu i samim tim aktiviraju svetliji pigment.

Napomena:Limun za kosu je letnja metoda za posvetljivanje kose. Nije pametno da sunčate svoje pramenove na zubatom suncu.

Ovo jeste prirodna metoda koja će vam poći da rešite problem kako posvetliti kosu, ali nije nešto što treba da koristite svakog dana. Limunska kiselina može za isuši vašu kosu kao i bilo koja druga kiselina.

Vodka za kosu – tajni recept Eve Hercigove!

Čak i poznate ličnosti koriste prirodne metode za posvetljivanje kose. Među njima je i super model Eva Hercigova koja tvrdi da svako jutro ispere kosu kombinacijom votke i sode.

Prirodno posvetljivanje kose

Ovo deluje, ali samo ako ste prirodn plavuša. Alkohol iz vodke pomaže svetlijem pigmentu da se izdvoji, a odlično se bori i protiv peruti i daje kosi fenomanealan sjaj. Vodka je poznata kao alkoholno piće kojie dobija destilacijom krompira, a on ima svoju ulogu u posvetljavanju kože kao i limun. Tako deluje i sa kosom.U kombinaciji sa alkoholom – dupla korist!

Vodka za kosu više služi za održavanje boje prirodno plave kose, a manje za posvetljivanje.  

Eva Hercigova tvrdi da deluje. U svakom slučaju, to je najbolji način da konzumirate vodku!

Kako posvetliti kosu sa hidrogenom

Verovatno vam je već poznato da hidrogen peroksid ima sposobnost da posvetljava kosu. Iako ga često koristimo uz farbe, to je prirodno jedinjenje (H2O2 ) i prirodan način za posvetljivanje kose.

Za svetliju nijansu vaše  kose nije vam potrebna farba, i sam hidrogen će da odradi posao. Najbolje je da upotrebite 3%  hidrogen koji ćete razrediti sa vodom – koliko vode toliko hidrogena.  Nanesite ga  ba kosu i ostavite da stoji barem sat vremena.  Zatim isperite kosu šamponom.

Sve je popularnije farbanje hidorgenom i bebi sapunom.

Za farbanje kose koriste se i jači hidrogeni. Iako su prirodni nisu bezazleni i oštećuju kosu. Ovo nije tretman koji treba da ponavljate danima, a ne škodi da posle njega oporavite kosu sa ricinusovim uljem.

Ukoliko imate tamniju kosu, hidrogen peroksid može joj dati narandžaste tonove. Da biste bili sigurni da će boja da vam se dopadne, najbolje je testirate ovaj način na nekom unutrašnjem pramenu.

Posvetljivanje kose kamilicom

Ovo je još jedan jednostavan i jeftin način da posvetlite svoju kosu. Kao ni drugi prirodni tretmani, ni on ne daje instant efekte. Naprotiv, potrebno vam je dosta ovih tretmana da biste primetili razliku.

Želite svetliju kosu za leto? Onda neka vam ispiranje kose sa kamilicom bude rutina.

Kako posvetliti kosu kamilicom?

Ovo je na neki način tretman bez ispiranja. Da biste uradili posvetljivanje na ovaj način, potrebno je da skuvate čaj od kamilice i ostavite da se ohladi ili bar da bude mlak. Kosu operite, stavite regenerator i isperite. Kada ste završili sa pranjem kose, isperite kosu sa čajem od kamilice. Nakon toga, samo ostavite da se osuši.

Kako posvetliti kosu sa medom

Med za kosu je odličan tretman koji je potpuno prirodan, neškodljiv i hranjiv. Med sadrži male količine hidrogen peroskida koji se oslobađa u kontaktu sa vodom i to je razlog zbog kojeg ima ovakvo dejstvo. Da biste ga naneli na kosu, potrebno je da ga razredite sa malo tople vode jer bi u suprotnom nanošenje lepljive smese na kosu bilo jako teško. Držite ovo kao pakovanje za kosu do sat vremena dnevno. Slobodno ponavljajte ovaj tretman više dana kako biste imali bolje rezultate.

Med je odličan za kombinaciju sa drugim sastojcima koji posvetluju kosu, pa izvucite korist iz svih njih odjednom, a odličan je i za rast kose.

Kako da prirodno posvetlite kosu kombinujući med sa drugim sastojcima

1 način: Pomešajte med, cimet i regenerator za kosu i ostavite da deluje preko noći.

2 način: Skuvajte čaj od kamilice i dodajte mu med kad se ohladi. Na jednu čašu potrebne su 2 kesice čaja od kamilice i 2 kašike meda. Nanesite na kosu i osušite je na Suncu.

3 način: Med za kosu i maslinovo ulje. Da biste lakše naneli med na kosu možete da ga pomešate sa vodom, ali i sa maslinovim uljem .Ne samo da će te posvetliti kosu, već će biti i nahranjena. Držite do sat vremena pa isperite.

4 način: Med, sirće i cimet za kosu. Za ovaj miks potrebno vam je 2 čaše destilovanog sirćeta, 1 čaša meda, 1 kašika maslinovog  ulja, 1 kašika cimeta. Sve to iskombinujete i stavite na vlažnu kosu . Stavite preko toga foliju i pustite da deluje preko noći

So u kosi za svetliju nijansu

Sigurno ste primetili da na moru vaša kosa dobije svetliju nijansu. Postoji više razloga za to – provodite više vremena na suncu što posvetljuje kosu, a ten vam postaje tamniji pa je kontrast veći. A tu je i faktor soli. Smatra se da i so igra svoju ulogu u ovom procesu.

Ne idete na more i ne možete prirodno posvetliti kosu? Nađite morsku so i donesite more u vašu kosu!

Kako posvetliti kosu koristeći so?

Rastvorite 1 kašiku soli u pola čaše vode i nanesite na glavu. Ostavite 15 minuta, pa isperite. Ponavljajte svaki dan ili svaki put kad perete kosu.

Prirodno posvetljivanje kose ne garantuje uspeh

  • Ukoliko je vaša kosa prirodno plava ili svetlo smeđa, efekti će biti vidljiviji.
  • Tamnije boje kose mogu biti za nijansu svetlije, ali se može desiti i da nema efekta uopšte.
  • Crvena boja je specifična i teško ju je prefarbati čak i farbom, pa ne očekujte čuda ni od namirnica iz vašeg špajza.

Pročitajte i kako se koristi morska so za lice!

Ove metode  zahtevaju dosta truda i upornosti do prvih rezultata.  Pre nego što odustanete, imajte na umu da nekad i farbe za kosu i blanš mogu da iznevere i daju rezultate kakve baš i ne očekujemo. Pri tom, oštećuju kosu.

Ukoliko želite neku određenu boju kose ili intenzivno plavu odnosno belu, najbolje je da se obratite profesionalnom frizeru. Ukoliko hoćete samo neznatnu promenu i ne želite hemkalije na svojoj kosi, onda je dobro znati kako prirodno posvetliti kosu.

Probajte i budite uporni.

Kosa će vam biti drugačija, zdravija  i bićete lepše same sebi – makar za nijansu!