Vazelin za usne – pomaže li i kako se koristi?

Vazelin za usne – pomaže li i kako se koristi?

Da li je vazelin za usne nešto što morate probati? Sigurno ste nekad čuli kako nijedno sredstvo ne može da sredi i omekša kožu kao on. Propuštate li nešto?

Da li je dobar vazelin za usne?

Niko ne može osporiti dejstvo vazelina na kožu. On ima to svojstvo da kožu omekša, zato što u sebi sadrži mineralna ulja. Ova ulja su veoma korišćena u kozmetici. Mada, vode se razne polemike o tome. Naime, mineralna ulja su suštinski derivati nafte. Kao takvima, iznalaze im se brojna, čak kancerogena svojstva i dejstva na organizam. U njihovu odbranu, svi ti derivati nafte su isfiltrirani i pročišćeni, tako da ne bi trebalo ni malo da bude bojazni.

Vazelin spada u tu grupu gde, pored toga što mu se ne može osporiti da omekšava i neguje kožu, njegovo poreklo pojedine zabrinjava. Pojedine, koji vode računa da ono što nanose na svoju kožu bude isključivo biljnog porekla.

Možemo reći da je vazelin koristan za usne, kada su one preterano isušene ili zimi, kada nas vetar i hladnoća dehidriraju. Ipak, on nije pogodan i ne može biti svakodnevna nega vaših usana.

To nije ono što vam vazelin može pružiti.

Koja je uloga vazelina za usne?

Ako govorimo o tome šta vazelin radi za usne, njegova uloga u nezi usana na prvom mestu je ta što on omekšava usne.

Vazelin stvara jedan zaštitni film koji se zdržava tu na usnama i štiti ih od isušivanja.

Njegova najznačajnija uloga je u tome što sprečava da koža postane dehidrirana. Smatra se čuvarem vode u koži. Pomenuli smo preterano isušivanje. On je tu da spreči vetar ili hladnoću da utiču na usne. Ne dozvoljava da stud prodre u donje slojeve kože i da voda ispari.

Veoma je dobro koristiti ga kao preventivu, kada se još nije dogodilo isušivanje.

nega usana vazelinom

Pre izlaska iz kuće, naročito u zimskom periodu, premažite svoje usne vazelinom. Po povratku u toplu prostoriju, primećivaćete i dalje na usnama tragove vazelina i njegove masnoće. To nije masnoća koja iritira ili vas čini neurednima. Naprotiv! To je taj zaštitni film koji je sprečio hladnoću da prodre i vaše usne zadržao u stanju kakvom su bile.

Važno je da vam pomenemo i ovo.

Ako usne jesu isušene, onda bi trebalo da ih negujete prirodnim putem.

Vazelin je tu da čuva vlažnost – kad je ima! Na isušene usne, on ne deluje pogodno.

Malo ih zamasti, ali ih ne ishranjuje. Potrebno im je nešto hidrantno.

Naša Sanja će vam dati dobar savet u vezi sa negom usana, zato što je i sama bila u dilemi šta to može da joj pomogne da usne deluju negovano, ali i veće. Svi želimo izazovne, meke i punije usne, a da pri tom ne potrošimo brdo para na skupe tretmane. Sanja je probala vazelin za usne, ali to nije bilo to…. Morala je da traži dalje. Probala je sasvim drugi način . Uspela je da poveća usne bez igle i bezbolno. Ne verujete? Ako vam kažemo da i vi to možete? Kako? Saznajte iz njene priče na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-povecala-usne-prirodnim-putem/

Tek kada se reši problem isušivanja, onda može biti reči o mazanju vazelinom, da se sačuva to idealno stanje.

Vazelin za ispucale usne

Preventivno dejstvo vazelina za usne smo rasvetlili. Sada ćemo se baviti time kako možemo koristiti vazelin onda kada usne ispucaju. Vazelin nam može pomoći i u te svrhe. A evo i kako!

Iako je za leto previše mastan, vazelin možete koristiti leti kada vam usne ispucaju, podjednako kao i zimi.

Namažite deblji sloj vazelina na svoje usne i sačekajte da prođe barem pola sata. Onda dodajte još jedan sloj vazelina i sačekajte još neko vreme. Pošto su vam usne masne i prekrivene, sada je potrebno da skinete taj vazelin sa usana, a sa njime i mrtvu kožu koja se zahvaljujući vazelinu opustila i omekšala.

U tome vam može pomoći rukavica za skidanje šminke ili tolaet papir. Ne bi bilo loše da bude nešto malo grublje, pošto ovo treba da bude svojevrsni piling. Skinite pažljivo vazelin sa svojih usana. Uverićete se, kada pogledate rukavicu, maramicu ili papir, kako se sa vazelinom skinula i mrtva koža.

Usne će već biti glatkije i manje ispucale. Sada ih možete namazati nekim dobrim prirodnim balzamom za usne. Sutradan i narednih dana možete ponoviti proces. Tako će vam usne za vrlo kratko vremena biti mekane i sjajne. Spremne za šminkanje.

Vazelin i cimet za usne

Vazelin i cimet su odlična kombinacija za piling usana, ali i za prirodno povećanje usana.

Cimet za usne je prirodni sastojak koji, kada se nanese na usne, malkice i pecka. Tada „radi posao”, utiče na to da usne oteknu. Naravno, ovo nije drastičan i nije trajni efekat, tako da se nemojte bojati.

Evo kako možete napraviti odličan tretman usana vazelinom i cimetom, a i med je tu da pripomogne.

U debljem sloju namažite vazelin na usne. Pustite da odstoji barem 10 minuta, a onda na usne, preko vazelina, prilepite cimet. Prvo tanje, a onda u debljem sloju, dokle god može da se lepi.

Potom trljajte zrnca cimeta zajedno sa vazelinom, tako nežno, da lepo ispilingujete svoje usne. Radite to što duže, a onda sve isperite mlakom vodom. Primetićete da ste skinuli sav izumrli sloj sa usana. Pri tom, usne su i dalje meke od vazelina.

Posle toga utrljate malo meda na usne. To ne mora biti velika količina, tek onako, da ih prekrijete. Med je jedan od najukusnijih kozmetičkih preparata za usne. Kažu da ih leči i obnavlja ispucalu kožu, veoma efikasno.

Posle ovog tretmana, usne će vam biti kao da ste radili neki salonski tretman.

Kako napraviti sjaj za usne od vazelina?

Nekada se može desiti da iz nekog razloga nemate sjaj za usne kod kuće. Ili, to je još češće, nemate sjaj za usne u željenoj nijansi. Hoćete da ga uklopite uz haljinu i nakit, a ne ide vam. Moguće je dobiti baš onakav sjaj kakav priželjkujete i to uz pomoć vazelina.

Potrebna vam je mala količina (nepuna kašičica je sasvim dovoljna) i neka senka za oči ili rumenilo za obraze. Već kapirate?

Obaderite onu nijansu senke koja vam je neophodna. Ili rumenila, možda baš sa njim želite da uklopite sjaj za usne. Izmrvite senku ili rumenilo u vazelin iiii… dobijate pravi pravcati sjaj za usne!

Znate šta je još sjajno? To što možete da dozirate količinu senke. Ako želite intenzivniju boj, dodajte više. Za manje intenzivno, samo smanjite količinu. Sve što ste napravili možete smestiti u neku kutijicu. Na primer, stara kutija za sočiva će biti OK.

I onda imate željenu nijansu sjaja i za neki drugi put. Pri tom ga možete nositi sa sobom, ako vam zatreba. A pored divne boje, dobili ste i odličnu negu usana!

Vazelin za usne preko noći

Veoma su popularne preskupe (ako nas pitate) maske za usne. One se nanose, kao i sve maske, na malo duže, najbolje preko noći, kako bi iznegovale usne.

Mi vam nudimo mnogo jeftinije, a podjednako dobro rešenje za negu usana perko noći. Pogađate, u pitanju je vazelin!

Evo šta se događa kada vazelin namažete u debljem sloju i odete na spavanje. Sutradan ujutru, na vaše veliko iznenađenje, možda ga više uopšte neće biti na vašim usnama. I ne, niste ga obrisali. Možda ste ga malo pojeli, ali ne sve.

Vaše žedne usne će upiti vazelin, maltene u potpunosti. Ono što je dobro, to je što će one biti omekšane i lepe posle toga jer će vazelin doprineti tome da one budu hidrirane. Ako ovo radite povremeno, jednom nedeljno, scenario će biti ovakav.

Ako vazelin stavite nekoliko večeri zaredom na svoje usne, onda se posle nekoliko noći može desiti da on ujutru ostane na usnama. U tom slučaju, maramicom ili toalet papirom blago ispilingujte usne i nastavite sa jutarnjom rutinom. Nemojte ga nanositi baš, baš često. Postoje drugi preparati koji će biti efikasniji od njega.

Negativni efekti vazelina za usne

O negativnim efektima vazelina za usne možemo razgovarati samo onda kada ga preterano koristite – ako to radite mesecima, svakoga dana. Želimo vam reći da nema apsolutno ničega lošeg u povremenom nanošenju vazelina. Za svakodnevnu negu, ipak imajte alternativu.

Neke od negativnih stvari mogu biti sledeće:

Gutanje proizvoda

Sve što nanosimo na usne, ukljuujući karmine, mi delimice pojedemo. Postoje čak i istraživanja o tome koliko grama karmina svaka žena proguta u toku života.

O vazelinu smo vam rekli da je naftni derivat. Budete li ga nanosili svakoga dana, neminovno je da će više proizvoda da se proguta. To baš i nije dobro za organizam. Ako saberemo ono što koža upije, pa stigne u krv, sa onim što progutamo… Ne treba preterivati.

Zasićenost kože

Ako ga prečesto nanosimo, koža će se zasititi. Vazelin je specifičan, jer ima taj zaštitni film, tako da može sprečavati kožu usana da diše. Budete li ga prečesto nanosili, koža ga može i neprijatno doživljavati. Tako da efekta nema.

Masnoća

Neki ne mogu podneti masnu strukturu vazelina. Zato ga ne vole. Miris ili nema ili nije jak, ali masnoća može smetati. Naročito leti. Zato, birajte godišnje doba ili uzmite neki drugi proizvod za usne.

Da li vazelin menja boju usana?

Ovo se pitanje često postavlja kada se govori o upotrebi vazelina za usne. Zato ćemo pokušati da vam prenesemo sve što znamo.

Ne bi trebalo da na bilo koji način vazelin utiče na boju usana.

On nema takva svojstva i zato se ne morate brinuti da će vam usne pocrveneti, dobiti ljubičastu boju ili potamneti.

vazelin za usne upotreba

Takođe se ne očekuje od vazelina da bude alergen. Gotovo da se nikada nije desilo da vazelin pospeši ili da se pojavi bilo koja vrsta alergije na njega, ni u predelu usana, niti negde drugde na koži.

Ipak, izuzetaka uvek ima. Tako se po pitanju menjanja boje, a da je uzrok vazelin, javljaju neki ljudi veoma svetle puti. To su oni koji imaju toliko belu kožu da ona uopšte ne tamni na suncu, već samo crveni i peče.

Neki od njih kažu da su im usne bile malo tamnije, pigmentovanije, kada su nanosili vazelin na usne. Naravno, ovo se ne može uzeti kao pravilo, s obzirom na to da ne znamo okolnosti u kojima se ovo dešava, odnosno, ne znamo da li su se ove osobe tom prilikom izlagale suncu ili nešto slično.

Kao i kod svih proizvoda koje niste pre koristili, u početku budite oprezni i vodite računa o novim situacijama.

Alternativa vazelinu za usne

Mnogo je alternativa, ovo je samo jedno od negujućih sredstava koje možete upotrebiti. Gotovo da je i suvišno naglašavati da postoje brojna sredstva na tu temu, koja mogu pomoći.

Mi pre svega savetujemo prirodne balzame za usne. Da, balzame za usne možete nabaviti na svakom, ali bukvalno svakom korako. Samo, da li ste se zapitali šta je njihov sastav?  Upravo i često vazelin. Zašto onda da mažemo svakodnevno nešto što već mažemo i već imamo. Nema potrebe, a ni svrhe.

Balzami koji su napravljeni od prirodnih sastojaka će lepo negovati i omekšavati usne, štiteći ih od brojnih neprijatnosti i loših vremenskih uslova. Ima i onih prirodnih balzama koji mogu povećati usne, prirodnim putem.

Dobijate dva u jednom rezultat, zato razmislite o njima.

Serumi za usne su takođe popularni. Nanose se uglavnom uveče, posle pranja. Cilj im je da regenerišu usne, kako ne bi ispucale.

Sličnu stvar rade i maske za usne. Nanose se tokom noći, ostave se da deluju, a onda ujutru skidate ostatak.

Tu su i prirodna ulja za usne, koja su takođe dobra alternativa, ako vam je ponestalo svih navedenih proizvoda. Kokosovo ulje prednjači u tome, a  med za usne je odavno proveren i dobar, prirodni serum koji neguje.

Vazelin za usne – iskustva

Mnogo je naših čitalaca koji su se javili i podelili sa nama svoje iskustvo sa korišćenjem vazelina za usne. Mišljenja su granična. Oni koji ga vole, koriste ga za usne, a i za celo telo. A oni koji ovaj proizvod ne podnose, kažu da ga nikada ne bi stavili na usne.

Jedno je isto kod svih ljubitelja vazelina za usne. To je da ga ne koriste svakodnevno, već povremeno, da bi predupredili situaciju, ili kada u nju već upadnu.

Za svakodnevnu negu biraju prirodna sredstva za negu usana, kao što su balzami na biljnoj bazi.

U humorističkom duhu, replikom iz domaćeg filma, završavamo ovaj tekst. „Imate li vazelina?”, šifra je za one SOS situacija, kada vam usne ispucaju, ali i koža na drugim delovima tela. Nemojte ga koristiti stalno. Povremeno vraćanje kože usana u život vazelinom je potpuno dozvoljeno.