Otkrijte šta je botoks kose i kakve rezultate pruža

Otkrijte šta je botoks kose i kakve rezultate pruža

Sigurno ste čuli za botoks, ali da li ste znali da, osim onog za kožu, postoji i botoks kose? Evo šta podrazumeva ovaj tretman i šta će vam doneti.

Onoliko koliko je pravilna nega neophodna za zdravu i blistavu kožu, toliko je važna i za našu kosu. Iako ona trpi iste, ako ne i gore uslove kao i koža, često je zaboravljamo. Razne farbe, stilizovanje, feniranje, pa i samo sušenje fenom uz različite vremenske prilike doprinosi tome da kosa bude oslabljena i isušena, pa kao takva i ne tako sjajna.

Sve čemu je kosa izložena doprinosi tome da dlaka brže gubi keratin, koji je zadužen za ispravljanje dlake. Dlaka kojoj nedostaje keratin lakše puca i lomi se, i teže ju je ukrotiti.

Srećom, postoje razni tretmani koji mogu oporaviti kosu, a botoks kose (poznat i kao botox kose) je jedan od najnovijih .

Šta je zapravo botoks kose?

Ako ste sada zamislili kako vam injekcijama ubrizgavaju nešto dlaku po dlaku … prestanite sa zamišljanjiem. Nije to!

Iako se zove botoks za kosu ovaj tretman ne sadrži botulinum toksin, koji je osnovni sastojak botoksa za lice.

Ime botoks za kosu dobio je zbog načina na koji funkcioniše  ‒ preparat ispravlja nepravilnosti dlake tako što popunjava mesta koja su oštećena te tako sprečava vlas od uvijanja i pucanja.

Proces se bazira na tretiranju kose koji sliči upotrebi balzama i maski za kosu. Sastojci preparata kontrolišu vlasi, obnavljaju ih i daju im volumen. Sličan je tretmanu keratinom, ali je daleko kraći i efikasniji. Dok vam je za tretman keratinom trebalo tri dana ( jer računamo i da kod kuće treba da pazite da se kosa ne prelomi i ne pere) , botoks za kosu traje svega nešto preko sat vremena, a pritom ima daleko jači efekat jer prodire duboko u same vlasi.

Onda kada prodre u vlas, botoks radi iznutra i baš kao što „ispravlja‟ bore, tako ispravlja i dlaku kose, popunjavajući delove koji su oštećeni.

Ono što se dobije kao rezultat je jaka i zdrava dlaka, pa samim tim i bujnija i sjajnija kosa.

Preparati za botoks kose

U suštini, botoks je tretman kose koji se postiže uz pomoć koncentrovanog preparata sačinjenog od aktivnih sastojaka koji regenerišu kosu i njene vlasi. Ovo se, između ostalog naročito odnosi na ispucale krajeve. Kombinacija sastojaka obezbeđuje odgovarajuću hidrataciju kose, a rezultati su vidljivi već posle prvog korišćenja.

botoks za kosu

Neki od sastojaka koji se nalaze u botoksu kose su:

Različiti preparati mogu sadržati različite sastojke, pa se tako u nekim mogu naći još i glikolna kiselina, vitamini, peptidi, arganovo ili kokosovo ulje, te druga esencijalna ulja.

U salonima za profesionalnu negu  se uglavnom koriste ampule za botoks kose. Najpopularnije su Selective Professional OnCare Densi-Fill tretman. U kućnim uslobima možete koristiti neki set za botoks kose.To je obično set proizvoda koji su namenjeni dubinskoj reparaciji dlake i sadrže šampon, masku i serum za kosu.

Uglavnom je keratin taj koji obavija dlaku i čini je jakom, dok ostali aktivni sastojci prodiru dublje u dlaku i hrane je iznutra. Svi sastojci su bezbedni po zdravlje, pa ih možete koristiti bez brige.

Od jednog tretmana možete očekivati rezultate koji će trajati između 2 i 4 meseca.

Ipak, ukoliko je vaša kosa poprilično oštećena, preporučljivo je da tretman ponovite nekoliko puta i to u razmaku od tri meseca kako bi se vlasi potpuno oporavile.

Ukoliko se pitate u čemu je prednost botoksa za kosu, ona je u tome što ovaj tretman odgovara svim tipovima kose, pa podjednako deluje i na kovrdžavu i na ravnu kosu. Iako sadrži keratin, formula nije teška pa ne opterećuje dlaku. Naprotiv, nakon tretmana kosa dobija zavidan volumen. Ipak, ako je volumen ono što vam treba, probajte flising kose!

Važno: Da bi rezultati duže opstali, najbolje je da za pranje kose koristite šampone koji su blagi, prirodni i ne sadrže sulfate.

U suštini, pored farbanja i „toplotnog udara“ na kosu, loši, agresivni šamponi jedan su od uzroka oštećene, beživotne kose. Prealazak na blažu varijantu  može biti pravo oktrovenje. Za Saru je bio i ona je svoje iskustvo podelila sa nama. Pročitajte kako je jednostavno oporavila kosu klikom na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

Iako svaki proizvođač ima svoj recept, pa se tako preparati donekle razlikuju od proizvođača do proizvođača, postoji par odlika koje su bitne za vas ukoliko ste se namerili da sami sebi izaberete odgovarajući botoks za kosu.

Za početak, pogledajte ponovo spisak koji smo pomenuli. To su uglavnom oni sastojci koji se nalaze u svakom boljem preparatu i koji su neophodni kako bi tretman uspeo. Ovo se pre svega odnosi na ulja za kosu, vitamine i keratin.

Po čemu se onda botoks kose razlikuje od tretmana keratinom?

Za početak, botoks je tretman za oporavak kose koji ne sadrži nikakve štetne materije, za razliku od keratinskih preparata gde se prilikom primene oslobađa formaldehid. Samim tim, botoks kose neće vas dovesti u opasnost od dodatnog oslabljivanja kose, kao što postoji šansa za tako nešto pri tretmanu keratinom. Ovo se može dogoditi pre svega zbog toga što keratinski preparati imaju previše proteina, te tako mogu preopteretiti kosu.

Pored toga, botoks kose tretira i potencijalno opadanje kose, tako što jača koren vlasi  i samu vlas iznutra. Žene najčešće gube kosu tako što se ona istanjuje manje-više ravnomerno, za razliku od muškaraca koji skoro kompletno gube kosu na određenom delu glave. Jedan od razloga za takvo istanjivanje može biti i starenje, jer žene sa godinama gube estrogen i progesteron što utiče na kvalitet kose. Kosa tako postaje slabija i tanja što dovodi do pojačanog opadanja kod žena.

Botoks kose ima jače dejstvo pre svega zbog toga što uključuje odgovarajuću pripremu za sam tretman. On podrazumeva dubinsko čišćenje korena i kože glave čime se uklanjaju štetne materije i vlas se, na neki način, ogoljuje. Time ona postaje pristupačnija, pa je keratinu lakše da pristupi svim oštećenim mestima, a aktivnim sastojcima da prodru u dlaku. Pored toga, ovakvo čišćenje pomaže i kod problema sa kožom glave, što se pre svega odnosi na perut.

Kako bi se postigao odgovarajući efekat, preporučuje se da sam tretman prepustite profesionalcima kako bi se postigli optimalni uslovi i izvukao pun efekat. Ovo, naravno, ne znači da je tretman naročito zahtevan, ali se može desiti da vam, ukoliko tretman radite sami, zafali dodatan par ruku.

Botoks kose i kako ga odraditi kod kuće

Za dame koje su same svoji majstori, imamo dobre vesti ‒ tretman možete odraditi i same, u toplini svog doma. Sve što treba da uradite jeste da se pobrinete da pratite uputstva koja ćete dobiti uz preparate.

Što se samih preparata tiče, možete izabrati jedan od mnogih koji su vam u ponudi, a osim u klasičnoj boci u vidu gela, dostupni su vam i preparati u spreju koji su možda i jednostavniji za korišćenje.

Ukoliko želite da uradite botoks kod kuće, ono što će vam pored samog preparata biti potrebno jeste i poseban šampon namenjen dubinskom čišćenju pre ovakvog tretmana, kao i šampon za kosu koja je tretirana botoksom ili keratinom kojim ćete kosu oprati nakon tretmana.

Još će vam biti potrebna i presa za kosu koja se može zagrejati i preko 200 stepeni, kao i klasičan pribor za farbanje ukoliko se opredelite za gel.

Izuzetno je važno da ovaj tretman odradite na čistoj kosi, pa proces počnite pranjem, ali pre tretmana nemojte koristiti balzam ili bilo koji drugi proizvod za kosu. Nakon što ste kosu oprali, očešljajte je tako da nigde nije umršena i razdelite, pa zatim osušite.

Nakon što nanesete preparat, tj. botox za kosu, potrudite se da što bolje umasirate proizvod u kosu kako bi ga dlaka što bolje upila. Ostavite preparat da deluje ne duže od 45 minuta. Nakon toga kosu treba temeljno isprati kako se proizvod ne bi zadržao na kosi.

Pošto ste kosu oprali, sledeći korak je sušenje i podjednako je važan kao i svaki prethodni korak. Naime, bitno je da kosu sušite pažljivo, odozgo nadole kako ne biste podstakli pucanje vlasi. Nakon što ste kosu i osušili, možete je tretirati presom kako bi se postigli optimalni rezultati jer toplota pomaže aktivnim sastojcima da dublje prodru u kutikulu.

Alternativa botoksu kose

Ono što je problematično kod ovog tretmana jeste upotreba prese za kosu, jer ti termički preparati generalno škode strukturi dlake. Da, ona pomaže da se dlaka zagladi i izgleda odmah lepše i sjajnije, ali što je brzo to je kuso, što bi se reklo.

Šta je onda rešenje?

Promena načina nege u globalu. Prelazak na šampone bez sulfata, maske i serume za kosu na biljnoj bazi može doneti isti efekat, a kada je nega trajna i rezultati su takvi.

Botoks kose donosi brz rezultat koji vremenom bledi. Kontinuirana nega ide sasvim suprotno od toga – daje sporiji rezultat koji iz nedelje u nedelju postaje sve bolji i bolji.

A kad smo već kod efekata…

Rezultati upotrebe botoksa kose

Sam rezultat zavisiće dosta od stepena oštećenja kose. Kod osoba koje imaju jako oštećenu kosu napredak je vidljiv, ali ne i perfektan. Tamo gde je oštećenje kose manje, reparacija je efikasnija.

botox kose

Sve u svemu rezultat je kosa koja ima sjaj, izgleda zdravije, punije i više nije suva. S obzirom da se ovakva kosa i manje kida, vremenom je primetan i njen rast. Ovaj efekat traje 10-20 pranja, a onda bi postupak valjalo ponoviti.

Iskustva i cena botoksa kose

Svakako, i ovaj, kao i svaki tretman, ima različito dejstvo za različite ljude. Iskustva kažu da su rezultati najbolje vidljivi na naročito oštećenoj kosi, a da za kosu koja je u boljem stanju treba da prođe nekoliko tretmana kako bi se uočilo ikako poboljšanje.

Takođe, u zavisnosti od toga ko vam daje uputstva, čućete i da u procesu koji smo vam opisali postoje neka odstupanja. Neki frizeri više vole da ne ispiraju preparat odmah, već da kosu osuše i tretiraju presom dok je preparat još uvek na kosi. Ukoliko tretman radite sami radije se vodite uputstvom na pakovanju, pa u skladu s time isperite preparat ili nemojte.

Cena tretmana u frizerskim salonima najčešće zavisi od dužine kose, premda cena retko prelazi 3000 dinara. Ukoliko tretman radite sami, cena proizvoda zavisiće od proizvođača, ali će ona svakako biti jeftinija u odnosu na cenu tretmana u frizerskom salonu.

Danijela nam je ispričala sledeće: “ Od kada sam prvi put probala botoks kose, koristim ga stalno. Volim kako mi kosa izgleda posle njega i za mene je ovo čista desetka“

Jeca je imala drugačije iskustvo: “ Po meni je ono što sam dobila nakon tretmana jako loše, imajući u vidu koliko sam platila i šta sam za taj novac očekivala. Nakon par nedelja – kao da ništa nisam radila. No, nisam sasvim odustala. Našla sam set za kosu sa sličnim sastojcima koji se koriste pri ovim tretmanima. Rezultat nije bio momentalan, ali za razliku od botoksa, moja kosa nije nakon svakog pranja izgledala lošije nego sve bolje i bolje. “

Gde nabaviti botoks za kosu?

Ako želite sami ovo da radite, preparati za botoks kose mogu se naći po specijalizovanim prodavnicama frizerske opreme, a ove za kućnu upotrebu je najjednostavnije pretražiti, uporediti i nabaviti online.

Kome se ne preporučuje?

Ipak, najbitnije od svega jesu upozorenja koja nam iskustva donose. Ovaj tretman nije preporučljiv trudnicama, kao i ljudima sa osetljivom kožom, naročito onima koji imaju aktivnih problema sa kožom poput ekcema, alergija, dermatitisa i drugih. Takođe, proizvod se ne preporučuje deci mlađoj od 6 godina, a deci do 16 godina dozvoljeno je korišćenje samo uz prisustvo starijih.

Botoks kose je hit tretman – to ne sporimo. Na vama je da se uverite koji vid oporavka je ono što vama odgovara. Brz rezultat – kraći rezultati ili sporiji rezultati, ali trajniji.