Botoks kose je hit za negu kose koji morate probati

Botoks kose je hit za negu kose koji morate probati

Sigurno ste čuli za botoks, ali da li ste znali da, osim onog za kožu, postoji i botoks kose? Evo šta podrazumeva ovaj tretman i šta će vam doneti.

Onoliko koliko je pravilna nega neophodna za zdravu i blistavu kožu, toliko je važna i za našu kosu. Iako ona trpi iste, ako ne i gore uslove kao i koža, često je zaboravljamo. Razne farbe, stilizovanje, feniranje, pa i samo sušenje fenom uz različite vremenske prilike doprinosi tome da kosa bude oslabljena i isušena, pa kao takva i ne tako sjajna.

Sve čemu je kosa izložena doprinosi tome da dlaka brže gubi keratin, koji je zadužen za ispravljanje dlake. Dlaka kojoj nedostaje keratin lakše puca i lomi se, i teže ju je ukrotiti.

Srećom, postoje razni tretmani koji mogu oporaviti kosu, a botoks kose (poznat i kao botox kose) je jedan od najnovijih inovacija.

Proces se bazira na tretiranju kose koji sliči upotrebi balzama i maski za kosu. Sastojci preparata kontrolišu vlasi, obnavljaju ih i daju im volumen. Tretman je sličan tretmanu keratinom, ali je daleko kraći i efikasniji. Dok vam je za tretman keratinom trebalo tri dana, botoks za kosu traje svega nešto preko sat vremena, a pritom ima daleko jači efekat jer prodire duboko u folikulu vlasi.

Onda kada prodre u vlas, botoks radi iznutra i baš kao što „ispravlja‟ bore, tako ispravlja i dlaku kose, popunjavajući delove koji su oštećeni. Ono što se dobije kao rezultat je jaka i zdrava dlaka, pa samim tim i bujnija i sjajnija kosa.

Šta je zapravo botoks kose?

botox kose

U suštini, botoks je tretman kose koji se postiže uz pomoć koncentrovanog preparata sačinjenog od aktivnih sastojaka koji regenerišu kosu i njene vlasi. Ovo se, između ostalog naročito odnosi na ispucale krajeve. Kombinacija sastojaka obezbeđuje odgovarajuću hidrataciju kose, a rezultati su vidljivi već posle prvog korišćenja.

Neki od sastojaka koji se nalaze u botoksu kose su:

  • ulje kavijara
  • vitamin E
  • vitamin B5
  • omega 3 masne kiselina
  • antioksidanti
  • kompleks kolagena
  • amino kiseline
  • proteini iz pšenice
  • svila i drugi.

Različiti preparati mogu sadržati različite sastojke, pa se tako u nekim mogu naći još i glioksilna kiselina, vitamini, peptidi, arganovo ili kokosovo ulje, te druga esencijalna ulja.

Iako se zove botoks za kosu (botox za kosu), ovaj tretman ne sadrži botulinum toksin, koji je osnovni sastojak botoksa za bore. Ime botoks za kosu dobio je zbog načina na koji funkcioniše o kome smo govororili ‒ preparat ispravlja nepravilnosti dlake tako što popunjava mesta koja su oštećena te tako sprečava vlas od uvijanja i pucanja.

Uglavnom je keratin taj koji obavija dlaku i čini je jakom, dok ostali aktivni sastojci prodiru dublje u dlaku i hrane je iznutra. Svi sastojci su bezbedni po zdravlje, pa ih možete koristiti bez brige.

Od jednog tretmana možete očekivati rezultate koji će trajati između 2 i 4 meseca.

Ipak, ukoliko je vaša kosa poprilično oštećena, preporučljivo je da tretman ponovite nekoliko puta i to u razmaku od tri meseca kako bi se vlasi potpuno oporavile.

Ukoliko se pitate u čemu je prednost botoksa za kosu, ona je u tome što ovaj tretman odgovara svim tipovima kose, pa podjednako deluje i na kovrdžavu i na ravnu kosu. Iako sadrži keratin, formula nije teška pa ne opterećuje dlaku. Naprotiv, nakon tretmana kosa dobija zavidan volumen. Ipak, ako je volumen ono što vam treba, probajte flising kose!

Da bi rezultati duže opstali, najbolje je da za pranje kose koristite šampone koji su blagi, prirodni i ne sadrže sulfate. U suštini, pored farbanja i „toplotnog udara“ na kosu, loši, agresivni šamponi jedan su od uzroka oštećene, beživotne kose. Prealazak na prirodnu varinatu koja je blaga može biti pravo oktrovenje. Za Katarinu je bio i ona je svoje iskustvo podelila sa nama. Pročitajte kako je jednostavno oporavila kosu klikom na ovaj link: https://minutzamene.com/licno-iskustvo-od-ostecene-do-zdrave-kose/

Botoks kose i preparati kojima se postiže

Iako svaki proizvođač ima svoj recept, pa se tako preparati donekle razlikuju od proizvođača do proizvođača, postoji par odlika koje su bitne za vas ukoliko ste se namerili da sami sebi izaberete odgovarajući botoks za kosu.

Za početak, pogledajte ponovo spisak koji smo pomenuli. To su uglavnom oni sastojci koji se nalaze u svakom boljem preparatu i koji su neophodni kako bi tretman uspeo. Ovo se pre svega odnosi na ulja za kosu, vitamine i keratin.

Po čemu se onda botoks kose razlikuje od tretmana keratinom?

Za početak, botoks kose koristi manje potencijalno štetnih sastojaka od keratinskih preparata, poput formaldehida. Samim tim, botoks kose neće vas dovesti u opasnost od dodatnog oslabljivanja kose, kao što postoji šansa za tako nešto pri tretmanu keratinom. Ovo se može dogoditi pre svega zbog toga što keratinski preparati imaju previše proteina, te tako mogu preopteretiti kosu.

Pored toga, botoks kose tretira i potencijalno opadanje kose, tako što jača koren vlasi  i samu vlas iznutra. Žene najčešće gube kosu tako što se ona istanjuje manje-više ravnomerno, za razliku od muškaraca koji skoro kompletno gube kosu na određenom delu glave. Jedan od razloga za takvo istanjivanje može biti i starenje, jer žene sa godinama gube estrogen i progesteron što utiče na kvalitet kose. Kosa tako postaje slabija i tanja što dovodi do pojačanog opadanja kod žena.

Botoks kose ima jače dejstvo pre svega zbog toga što uključuje odgovarajuću pripremu za sam tretman. On podrazumeva dubinsko čišćenje korena i kože glave čime se uklanjaju štetne materije i vlas se, na neki način, ogoljuje. Time ona postaje pristupačnija, pa je keratinu lakše da pristupi svim oštećenim mestima, a aktivnim sastojcima da prodru u dlaku. Pored toga, ovakvo čišćenje pomaže i kod problema sa kožom glave, što se pre svega odnosi na perut.

Kako bi se postigao odgovarajući efekat, preporučuje se da sam tretman prepustite profesionalcima kako bi se postigli optimalni uslovi i izvukao pun efekat. Ovo, naravno, ne znači da je tretman naročito zahtevan, ali se može desiti da vam, ukoliko tretman radite sami, zafali dodatan par ruku.

Botoks kose i kako ga odraditi kod kuće

Za dame koje su same svoji majstori, imamo dobre vesti ‒ tretman možete odraditi i same, u toplini svog doma. Sve što treba da uradite jeste da se pobrinete da pratite uputstva koja ćete dobiti uz preparate.

Što se samih preparata tiče, možete izabrati jedan od mnogih koji su vam u ponudi, a osim u klasičnoj boci u vidu gela, dostupni su vam i preparati u spreju koji su možda i jednostavniji za korišćenje.

Ono što će vam pored samog preparata biti potrebno jeste i poseban šampon namenjen dubinskom čišćenju pre ovakvog tretmana, kao i šampon za kosu koja je tretirana botoksom ili keratinom kojim ćete kosu oprati nakon tretmana. Još će vam biti potrebna i presa za kosu koja se može zagrejati i preko 200 stepeni, kao i klasičan pribor za farbanje ukoliko se opredelite za gel.

Izuzetno je važno da ovaj tretman odradite na čistoj kosi, pa proces počnite pranjem, ali pre tretmana nemojte koristiti balsam ili bilo koji drugi proizvod za kosu. Nakon što ste kosu oprali, očešljajte je tako da nigde nije umršena i razdelite, pa zatim osušite.

Nakon što nanesete preparat, tj. botox za kosu, potrudite se da što bolje umasirate proizvod u kosu kako bi ga dlaka što bolje upila. Ostavite preparat da deluje ne duže od 45 minuta. Nakon toga kosu treba temeljno isprati kako se proizvod ne bi zadržao na kosi.

Pošto ste kosu oprali, sledeći korak je sušenje i podjednako je važan kao i svaki prethodni korak. Naime, bitno je da kosu sušite pažljivo, odozgo nadole kako ne biste podstakli pucanje vlasi. Nakon što ste kosu i osušili, možete je tretirati presom kako bi se postigli optimalni rezultati jer toplota pomaže aktivnim sastojcima da dublje prodru u folikulu.

Iskustva i cena botoksa kose

botoks kose iskustva

Svakako, i ovaj, kao i svaki tretman, ima različito dejstvo za različite ljude. Iskustva kažu da su rezultati najbolje vidljivi na naročito oštećenoj kosi, a da za kosu koja je u boljem stanju treba da prođe nekoliko tretmana kako bi se uočilo ikako poboljšanje.

Takođe, u zavisnosti od toga ko vam daje uputstva, čućete i da u procesu koji smo vam opisali postoje neka odstupanja. Neki frizeri više vole da ne ispiraju preparat odmah, već da kosu osuše i tretiraju presom dok je preparat još uvek na kosi. Ukoliko tretman radite sami radije se vodite uputstvom na pakovanju, pa u skladu s time isperite preparat ili nemojte.

Cena tretmana u frizerskim salonima najčešće zavisi od dužine kose, premda cena retko prelazi 3000 dinara. Ukoliko tretman radite sami, cena proizvoda zavisiće od proizvođača, ali će ona svakako biti jeftinija u odnosu na cenu tretmana u frizerskom salonu. U proseku za preparat vam neće trebati više od 500-600 dinara, mada postoje i skuplje varijante.

Ipak, najbitnije od svega jesu upozorenja koja nam iskustva donose. Ovaj tretman nije preporučljiv trudnicama, kao i ljudima sa osetljivom kožom, naročito onima koji imaju aktivnih problema sa kožom poput ekcema, alergija, dermatitisa i drugih. Takođe, proizvod se ne preporučuje deci mlađoj od 6 godina, a deci do 16 godina dozvoljeno je korišćenje samo uz prisustvo starijih.