Šta da koristim za ispucale usne?

Šta da koristim za ispucale usne?

Autor:

Šta da koristim za ispucale usne? Ovo pitanje muči mnoge žene i mi vam donosimo najbolje savete uz koje ćete imati ponovo savršene usne.

Usne mogu mnogo toga da vam nagoveste o vašem zdravstvenom stanju. Osim toga, ispucale usne ne izgledaju ni malo lepo. Da biste opet imali usne koje su meke i negovane, morate da menjate neke svoje navike, ali i da povedete računa o uzrocima zbog kojih usne pucaju.

Normalna boja usana je ružičasta, par nijansi je tamnija od boje vaše kože. Ali kada se jave problemi, usne mogu biti blede, ponekad modre, mogu da imaju razna zapaljenja, a mogu i da zbog jakih oštećenja krvare. Da ne bi dolazilo do toga, prvo moramo da otkrijemo zbog čega vam pucaju usne i kako to možete brzo i efikasno da sanirate, jer ova pojava ni malo nije bezazlena i prijatna.

Ispucale usne uzrok

Ispucale usne su neprijatan problem koji treba rešavati čim se pojavi, jer ova pojava može baš dugo da traje. Koža na usnama koja se ljušti veoma će vas iritirati i ako je skidate, doći će do krvarenja.

Uzrok ispucalih usana može biti slaba vlažnost, vetar, niske temperature. Osim spoljašnjih faktora, na pucanje usana mogu uticati i zdravstveni problemi koji se nalaze u vašem organizmu.

Kako izlečiti ispucale usne?

Kada je zima, a vama su usne ispucale, koristite sve moguće preparate kako bi ih oporavili, ali nijedan vam ne može obećati da će ovaj problem povući za jedan dan.

Osim što nam se zimi generalno isušuju i kosa i koža, isto nam se dešava i sa usnama. Na pucanje usana deluje i to što ne unosimo dovoljno minerala i vitamina, možda smo alergični na određene sastojke koji se nalaze u karminima ili ruževima koje svakodnevno stavljamo na usne. Alergija se može javiti i od određenih namirnica, ali i od lekova ili od paste za zube.

Sigurno se pitate na šta to možete biti alergični, kada su vaši proizvodi koji koristite u skladu sa rokom? Kada dođu u kontakt sa hladnim i suvim vazduhom, sastojci u pastama za zube poput gvajazulena i natrijum lauril sulfata mogu da dovedu do povćane suvoće usana.

suve i ispucale usne

Usne nemaju lojne žlezde, kao što je to slučaj na ostalim delovima tela, tako da naše telo ne luči esencijalne masti na usnama. Usne su pokrivene samo tankim slojem i baš iz tog razloga one se mogu lako isušiti, mnogo brže nego neki drugi deo tela.

Kada su vam usne ispucale, izbegavajte da ih dodatno iritirate. Limunada preko jeseni i zime je prava stvar za očuvanje vašeg imunog sistema, ali vašim usnama neće prijati. Dok vam se usne ne obnove, trebalo bi da izbegavate da pijete alkohol, kisele sokove od citrusa.

Kisela hrana će takođe da vas iritira i imaćete osećaj da vas usne peku.

Najbolje je da spojite dobro i korisno kako je to Sanja uradila. Njene usne su uvek hidrirane, mekane i imaju volumen kakav je oduvek želela. Uspela je da ih poveća i oporavi prirodnim putem i sada svima priča o tome. Ispričala je i nama. Evo o čemu se radi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-povecala-usne-prirodnim-putem/

Ispucale usne od vetra

Kada dođu hladniji dani, može doći i do pucanja usana. Vetar jeste neprijatelj vaših usana, ali ne možete da ne izlazite napolje do proleća. Čak i kod kuće čeka vas ista situacija, samo će kod kuće biti toplo, a napolju hladno. Usled grejne sezone, vazduh u stanovima i kućama je prilično suv i to može podjednako da deluje na usne, baš kao i vetar.

Šta da koristite za ispucale usne kada idete napolje, ali i kada sedite unutra?

Najbolje bi bilo da uvek uz sebe imate vazelin za usne ili balzam koji vam odgovara. Birajte proizvode koji su masniji, jer će se oni duže zadržati na usnama i biće dovoljno da ih nekoliko puta dnevno nanesete na usne.

Uveče, pred spavanje, treba uraditi piling usana. Često zaboravljamo na usne kada radimo piling za čistu kožu, da isto treba uraditi i sa usnama, samo mnogo nežnije.

Ispucala donja usna

Ova je usna nekako izloženija uticajima, valjda zato što je izraženija i po nepisanom pravilo, prirodno deblja. Na ovoj se usni može dogoditi pucanje usled nekih spoljašnjih faktora, kao što je pomenuti vetar ili hladnoća. Donja usna može ispucati i od sunca.

Ponekad neki zdravstveni razlozi mogu biti uzrok. Na donjoj usni se dešava onaj problem koji zovemo groznica, manje ili veće ispupčenje kada nam imunitet padne. Pored toga što je ono samo po sebi problem i treba ga zalečiti, ono za sobom ostavlja pukotinu koja je neprijatna.

Neadekvatni preparati su takođe uzrok pucanja usana. Rekli smo da na usnama nema lojnih žlezda koje bi prirodno vlažile usne. Mi volimo šminku, a pojedini, naročito mat karmini, i te kako mogu da naruše stepen vlažnosti na usnama. Ako nema adekvatne nege između dva šminkanja, onda je problem na vratima.

Ispucala gornja usna

Sve što je važilo za donji, takođe važi i za gornju usnu – vremenske prilike, zdravstveno stanje i preparati su uzroci pucanja gornje usne.

Kada sunce deluje na gornju usnu, ako smo zaboravili da namažemo labelo sa faktorom, ono nam pravi izraženu tamnu liniju gornje usne, koja može biti baš ružna. Takođe se neretko javljaju fleke od sunca tik iznad gornje usne. Usne su usled toga suve i proljuštene.

Gornja usna je, što se tiče neprijatnosti i oboljenja, sklona herpesima raznih vrsta. On se najčešće “zalepi” za obod gornje usne i tu stoji neko vreme. Potrebno je raditi na tome da se on otkloni, za to postoje i zdravstveni, ne samo estetski razlozi. Posle njegovog uklanjanja, lečenje ispucalih usana je imperativ.

Ispucale usne u trudnoći

Žene u trudnoći imaju problem sa povišenim hormonima koji dovode do natečenih usana, ali i do suvoće, pa i do pucanja. Ipak, kada ste u drugom stanju, ne možete baš koristiti sve i svašta, već nega treba da bude proverena i sigurna.

Tada se mnoge žene pitaju: šta da koristim za ispucale usne!

Med vam može pomoći i u ovom slučaju, tako što ćete ga namazati par puta u toku dana i ostaviti da se ubije. Brzo će se upiti,pa za sat ili dva namažite ponovo. Med će ubrzati proces izlečenja usana i ispucalost i suvoća će se smanjiti.

Ipak, suvoća usana može da bude znak da je prisutan šećer u organizmu i to treba proveriti kod doktora. Dehidratacija usled čestog povraćanja izuzetno može da utiče na to da usne pucaju. Cigarete treba potpuno da se izbegavaju, jer one mogu samo da pojačaju osećaj suvoće usana.

Ispucale usne sa strane

Kada govorimo o ispucalosti usana samo u uglovima, govorimo o heilitisu. Ova pojava može biti bolna i to nije obično pucanje usana od vetra ili hladnoće, već je stanje koje mora da se leči.

Nanošenje hidratantne kreme u ovom slučaju nije najbolje rešenje, jer ovo stanje nije izazvano suvoćom. Ako je heilitis u pitanju, osetićete peckanje, svrbeće vas rubovi usana, i pojaviće se crvenilo. Ovakvi delovi na usnama mogu da postanu kraste i savetuje se da ih ne idate i ne dirate. Ipak, i samo otvaranje usana može da ozledi krastu i da učini da ona pukne i da krvari. Ovakvo stanje može da traje i mesecima, jer usna u tom delu ne može pravilno da zaraste i da se obnovi.

Da se ne brinete, važno je da znate da heilitis nije prenosiv, tako da ne možete da ga prenesete na neki drugi deo tela, a ne možete ni drugima. Ovo bezopasno stanje može samo da bude neprijatno i bolno za vas, ali lekari prepisuju masti koje se bore protiv gljivica, kao što su nistatin ili klotrimazol. Ako je ovo stanje komplikovanije, biće vam prepisani lekovi. Mi uvek savetujemo da ne uzimate lekove na svoju ruku i da se uvek posavetujete sa svojim doktorom, da bi lečenje bilo uspešnije i da ne bi došlo do komplikacija.

Ono što vam je zabranjeno u ovom slučaju, a teško će vam pasti, jeste da ne ližete i da ne dirate uglove usana. Prijaće vam to tog momenta da uradite, ali svaki put odlažete zalečenje i činite da se stanje vaših usana pogorša. Savetuje se da ne šminkate usta i da budete pažljivi sa hranom, kako ne biste napravili dodatne iritacije.

Zašto bi se ovo javilo na usnama? Može da bude zbog oslabljenog imuniteta, zbog nedostatka vitamina B12 ili gvožđa.

Stalno ispucale usne

Kod pojedinih ljudi, ispucalost usana može biti hronična. Jednostavno, u svako doba godine, njihove usne su ispucale i to može biti veoma ozbiljan problem.

Uzrok toga nekada može biti banalan, javlja se kod dece, a to je konstantno oblizivanje usana, upravo zbog konstantnog osećaja suvoće. Ipak, ako se pored suvoće usana javlja i pucanje u uglovima, a u ustima bele fleke, onda je problem kandidijaza usta.

Još jedan problem koji može biti uzrok konstantne ispucalosti, u svako doba godine, jeste i nedostatak vitamina. Kažu da su to najčešće vitamini iz B grupe, ali to mogu biti i neki drugi. Zato je najbolje da istestirate da li je možda prisutan nedostatak nekog vitamina ili minerala u telu, pa zato usne stalno pucaju.

Pored toga što je estetski neprihvatljivo, ovi problemi su zdravstveno takođe problematični i zato se moraju istražiti, kako bi život bio lakši.

Ekcem od oblizivanja usana

Ovaj bismo problem mogli nazvati “sindrom Miroslav Ilić”. Šalu na stranu, ima ljudi koji mahinalno, ne samo u dečijem dobu, imaju konstantnu potrebu da ližu usne, zbog osećaja konstantne suvoće. To se najbolje leči konstantnim vlaženjem i mazanjem balzama, ali ovo nekada, nesvesno, pređe u naviku.

Tada se može javiti zapaljenje usana, poznato kao kontaktni helitis. Ono nije opasno, ali ume biti veoma neprijatno i zato se mora raditi na tome da se otklone.

Prvo se mora otkloniti uzrok, a to je konstantno oblizivanje. Kada se to dogodi, adekvatnom kozmetikom i lekovima se ova vrsta ekcema veoma uspešno otklanja. Pored toga, da bi koža bila hidrirana, treba unositi dovoljnu količinu tečnosti i hraniti se izbalansirano i zdravo.

Lek za ispucale usne

Suve i ispucale usne mogu biti prošlost, ali morate da se pridržavate nekih pravila. Zdrave i glatke usne su zanosne, a da bile takve, ne trebaju vam silikonski fileri u ustima , morate se poslužiti malim trikovima.

  • Prvo zlatno pravilo jeste da redovno koristite piling. Osnova može biti ulje (kokosovo, ši buter), i šećer će vam uvek biti od koristi. Znači, sve bilo koji piling za usne možete da pravite kod kuće.
  • Kada je suv vazduh, treba da ga učinite vlažnijim, kako vaše usne ne bi stradale. Biljke mogu da reše ovaj problem kod kuće. Nabavite sobno sveće i vazduh u subi više neće biti toliko suv. Na grejnim telima možete držati keramičke posude sa vodom, koje će isto omogućiti da vlažnost vazduha bude normalna, a ne suva.
  • Kada birate balzam za usne, birajte onaj sa ceramidima, jer oni pomažu telu da na prirodan način povrati zaštitni sloj. Balzam za usne je obavezan kada nastanu bilo kakva oštećenja. Treba da ga koristite što češće ako su vam usne ispucale i suve, ali i kada se zaleče, baš iz razloga da se pucanje usana ne bi ponavljalo. Prirodni zaštitni sloj se može oštetiti usled vremenskih neprilika, zbog alergija, hrane, lekova ili neodgovarajućih karmina.
  • Kakako buter se takođe preporučuje kao lek za ispucale usne. On će direktno delovati na ispucale usne i pomoćiće im da se obnove. Stavljajte ga par puta dnevno i videćete kako će biti mekše i kako će suva koža vremenom nestati.

Šta treba koristiti kad više ništa ne pomaže?

Pogledajte ovaj video i isprobajte neki od saveta koji su navedeni u njemu:

Kada odradite piling usana, treba ih namazati sa nečim što će usne nahraniti, što će ih zaštiti i hidrirati. Ako niste ljubitelj balzama, i već se isprobali sve i svašta, vratite se proverenim stvarima sa kojima ne može da se pogreši.

  • Čuvena Pavlovićeva mast može da pomogne kada je koža ispucala i suva i u tankom sloju ovu kremu možete naneti i na usne. Ako nemate ovu kremu u kući, a hitno vam je potrebno nešto što će smiriti usne, možete uzeti bilo koju kremu za bebe i namazati usne.
  • Spomenuli smo vazelin, i njega svakako treba da nabavite čim krene loše vreme. Usne će vam biti momentalno mekše, i kada ga skinete, usne se neće sušiti, tako da je on proveren kada je suvoća u pitanju. Ali ako vašim usnama ništa ne pomaže, stavite malo pantenola na njih, jer on ispucale usne vraća u život!

Devojke na forumu su primetile da nanošenjem labela njihove usne postaju još suvlje. Kako je to moguće? Šta da koristim za ispucale usne kad ni to ne pomaže.Hajde da otkrijemo na vreme, da ne bismo ponavljali greške i cele zime se mučile sa ispucalim usnama.

rešenje za ispucale usne

Tajna je u sastojcima. Vazelin i glicerin samo spolja prave barijeru i sprečavaju da usne gube vlagu, ali sami po sebi ne hidriraju. Serum za usne koji ima hijaluronsku kiselinu, prirodne masti i ulja vratiće koži usana vlagu, smanjiti pucanje, obezbediti masnoću.

Iako se čini kao težak zadatak, zapravo nije. Čim vam prvi put prija balzam za usne koji ste nabavili, ostanite na njemu. Ako vidite da vam se usne brzo suše, zamenite ga nekim drugim proizvodom.

Još jedno važno pravilo jeste da ne grickate usne kada se nervozni i da ih ne oblizujete. Ova navika može da dovede do pucanja, do boli, do krastica. Biće nemoguće posle nekog vremena da stavite šminku i osećaćete se kao da će vam usta pući. Da se to ne bi dešavalo, vodite računa o svojim usnama, negujte ih tokom cele godine i čuvajte ih od hladnoće, sunca i suvog vazduha.

Ne zaboravite da nega treba da bude zastupljena svakog dana, a ne tek kada se problem javi. Neka vaše usne budu lepe i zanosne!