Nega usana zimi je ključna za lepe usne!

Nega usana zimi je ključna za lepe usne!

Veoma je važno da negujemo usne u svim periodima godine, ali nega usana zimi je nešto na šta bi trebalo posebno obratiti pažnju, naročito ako je zima jaka i hladna. Verujemo da i sami mnogo toga o nezi usana u svim situacijama i sami znate, ali smo takođe sigurni da ćemo vam doneti i neke nove informacije i cake. Ako ste saglasni, nastavite sa čitanjem.

Čim krene taj hladniji period godine, mrazevi, temperature ispod nule, onda je našem licu, potrebna posebna nega. Jedan od posve osetljivih i zahtevnih delova lica tokom zime, jesu usne.

Sa dolaskom hladnijeg perioda, dolazi i do pojave prehlada i raznih vrsta gripa, nos je zapušen, a dišemo na usta. Ona se zbog toga jako osuše i ispucaju. Ne samo usne, nego i nos i deo oko nosa, zbog čestog korišćenja papirnih maramica. Tada, prilikom pada imuniteta, kada su i herpesi više nego česti, problem je da se izborimo, pa često i jedino pomaže samo grožđana mast za usta.

Ovo je samo deo muka koje imate sa usnama tokom zime, a koliko ta nega može biti zahtevna, znaju najbolje oni koji dosta vremena tokom zime provode napolju.

Hladnoća i ispucale usne

Velika hladnoća, kao i velika toplota, može biti loša za usne. Sa biljkama je ista stvar. Čim počne hladno vreme i mrazevi, cveće se unosi unutra, zato što će da izmrzne. Kao što rekoh, to se dešava i usnama.

Hajde da objasnimo šta to radi hladnoća i kako moramo negovati usne tokom zime!

Kada je hladnoća jaka, ona hladi tela, a ono što se tom prilikom dešava, to je da se sva voda koju imate u telu isparava!  To se dešava sa biljkama, a dešava se i sa našim usnama.

Kada dehidriraju, usne se osuše, a kada su dugo osušene, onda ispucaju i to onda može da bude i bolno. Sećam se kada smo bili mali, pa kada se desi da vam usne ispucaju, onda se to toliko proširi, da se jave takozvane „duple usne”. Dakle, imate iritaciju koja se proširila ispod donje usne, tako da deluje da imate duplu usnu. Horor scenario kojeg se svako od nas sigurno seća.

Druga loša stvar koju hladnoća može da izazove je parcijalno pucanje usana, kada imate pukotine na pojedinim delovima usana, koje su takođe bolne. One mogu biti neprijatne jer, ako traju duže, onda se mogu useliti i neke bakterije, koje će vas kasnije dodatno mučiti.

Treća loša stvar koju vam hladnoća može stvoriti kada su usne u pitanju jeste pucanje usana sa strane, takozvano „cepanje usana”, zbog kojeg ne možete lepo da se nasmejete jer tako povlačite uglove usana na gore i one sve više pucaju. Podjednako deluje ružno kao i duple usne, možda čak i ružnije, a veoma sporo prolazi jer zbog vlaženja tog dela i zbog čestog pomeranja i širenja usana u osmeh, one ne mogu da zarastu.

Ispucale usne zimi

nega usana tokom zime

Pre nego što počnemo da se bavimo negom usnama tokom zime, da pomenemo još jedan problem koji može da se javi i koji u tom periodu. Tiče se hrapavosti usana, koje vam smeta u svakodnevnom funkcionisanju.

Kada su usne ispucale zimi, a ako pri tom probate da nanosite šminku na usne ili sjaj za usne, to će biti i te kako problematično jer karmini i sjajevi ih još više isušuju. Posle nekoliko dana šminkanja usne biti u još ispucalijem stanju.

Moramo se pažljivo negovati, pa tek onda dekorisati i šminkati.

Više puta smo insistirali na hipotezi „Nega pre svega”.

Naša čitateljka Sanja nije bila zadovoljna svojim usnama. Bile su tanke, suve, često ispucale i neugledne. Kada ih našminka, izgledale su još gore. Htela je veće usne i negu koja će joj omogućiti da njene usne budu njen adut lepote. Našla je prirodan način da to ostvari. Usne su joj sada pune, sočne , negovane i hidrirane i ponosno ih ističe! Obavezno pročitajte o čemu se radi, upravo ovde: https://minutzamene.com/kako-sam-povecala-usne-prirodnim-putem/

Kako sprečiti pucanje usana zimi?

Po principu „Bolje sprečiti nego lečiti”, važno je negovati usne zimi, kako ne bi došlo do bilo kog od neprijatnih događaja koje smo malopre naveli.

Usne takođe traže negu, koja neće biti sporadična, nego kontinuirana i koja će biti zastupljena, kako leti, kada su temperature veoma visoke, tako i zimi, kada su temperature izrazito niske. Svaki od ova dva problema podjednako škodi našim usnama i moramo se njime detaljnije pozabaviti.

Piling usana zimi

Da bi usne mogle da upiju bilo koji od proizvoda koji im nanesemo, a biće reči o onima koji su najbolji, potrebno je da budu dobro očišćene od mrtvih ćelija. Ne smete čekati da usne ispucaju pa da ovo radite, to može biti bolno i čak opasno jer se stvaraju ranice, a bakterije prodiru, nego ovo radite kada su usne zdrave.

Dakle, piling usana veoma je važan iz dva razlogada bi usne bile mekane i da bi lepo izgledale.

Ovim postupkom čistite površinu usana i oslobađate prostor za hidrirajuća sredstva koje je neophodno nanositi, ako želite da sprečite pucanje usana i ako želite da vam usne budu negovane zimi.

Piling za usne treba da bude blag, nikako agresivan i možete ga kupiti u parfimerijama i drogerijama, a možete ga napraviti i kod kuće. Dovoljno je da pomešate malo sode bikarbone i kokosovog ulja i da istrljate površinu usana time. Soda bikarbona ima antibakterijsko dejstvo i biće odlična da umiri kožu, a ulje sprečava bilo kakvu grubu reakciju ili iritaciju.

Za piling usana može vam poslužiti i cimet sa malo meda. Jedna podjednako blagotvorna formula kojom prvo blago ogrebete usne, a potom isperete vodom. Ova aromatična mešavina uticaće na to da usne budu meke i takođe blago uvećane. Med učiniti da one neko vreme budu zaštićene, a cimet će poboljšati prokrvljenost.

Piling usana možete uraditi i običnim, malo grubljim peškirom ili rukavicom za skidanje šminke. Umijte se i dok su usne još mokre, jednostavno ih izgrebite, ali blago. Voda, u kombinaciji sa nečim za grebanje, doprineće da usne budu očišćene od mrtvih slojeva kože.

Ali, ne sme ostati na ovome!!!

Ono što sledi, mora da bude dubinska nega usana zimi koja će koži obezbediti zaštitni film preko koga joj hladnoća neće moći ništa.

Maske za negu usana zimi

zimska nega usana

 

Sve su popularnije na instagramu maskice za usne u vidu maramice ili folije. One podsećaju na standardne maske za lice u maramici ili takođe nove, a sve popularnije jastučiće za podočnjake, koje nanesete samo na regiju ispod očiju koja je i najosetljvija.

Isto tako, možete pronaći u parfimerijama i drogerijama maske za usne, koje se drže neko vreme, a imaju za cilj da nahrane vaše usne dubinski i pruže im mekoću kakvu zaslužuju. Njih izvadite iz pakovanja i bukvalno zalepite na usta, tako držite petnaestak minuta i onda skinete, a višak koža upije ili skinete maramicom.

Posle ovoga, vaše usne biće zaista nahranjene i možete stavljati i mat karmine, za koje znamo da pored hladnoće, umeju dodatno da isuše kožu. Ako izaberete crveni, pročitajte ova pravila za nanošenje crvenog ruža na usne.

Nega usana zimi ne mora samo da bude drogerijska. Može biti i prirodna, domaća, tako da nemate izgovora da je preskačete.

U svrhu maske za usne, možete koristiti domaći med, organski, ne onaj koji ste kupili u trgovini. Pčelinji proizvodi lek su za mnoge stvari, a med se pokazao kao jako dobar u nezi usana, naročito tokom zime.Njega nanesete na usne dok ste kod kuće, znate da nećete izlaziti naredan sat. U debljem sloju, posle pilinga nanesete med i može se desiti da se malo zamažete, ali nista zato. Kada prođe neko vreme, veliki deo meda će usne upiti. Ostatak samo isperite (a možete i da se zasladite 🙂 ).

Ako ponavljate ovu prirodnu masku za negu usana tokom zime, primetićete izuzetnu mekoću i nežnost svojih usana, kao i manju sklonost ka pucanju. Ovaj metod je pogodan za zimu jer je hladno vreme (leti bi se med mnogo topio).

Hidratacija usana tokom zime

Sada sledi segment koji je možda i najvažniji za negu usana zimi, a to je hidratacija. Kada kažemo hidratacija usana, podrazumevmo hidrataciju i kada ste u kući, a naročito kada ste napolju.

Nikada nemojte dozvoliti da izađete na hladnoću, a da usne nisu zaštićene na pravi način. Ako izlazite bez zaštite, usne će se isušiti i onda će vam trebati mnogo više truda da ih vratite i neki, kakvu-takvu normalu.

U principu, veliki je izbor proizvoda za negu usana koji vam mogu pomoći da vam usne budu hidrirane. Od vašeg ukusa, tipa kože i afiniteta zavisi koji ćete proizvod odabrati. Ipak, mi ćemo vam preporučiti neke za koje smatramo da su najbolji.

Znate da smo zagovornici što prirodnije kozmetike i zbog toga naročito ističemo proizvode koji se baziraju na čistim, biljnim sastojcima i koje smatramo zaista dobrim za organizam. Da podsetimo i na ovo: Veliki broj proizvoda koji su na usnama pojedemo dok razgovaramo jer pljuvačne žležde urade svoje. Tako da… Nije svejedno šta ćete „jesti” iz dana u dan.

Naš predlog je Lipolea, prirodni serum za usne kozmetičke linije Ovotaris, koji se izdvaja svojim prirodnim sastavom koji hidrira i štiti usne, naročito tokom zime. Ima u sebi najbolja ulja i najbolje putere koji fantastično deluju na isušivanje, tako da zima i hladnoća neće moći apsolutno ništa vašim usnama.

Međutim, to nije sve!

U njemu i malo onih sastojaka koji će vaše usne podići, učiniti da deluju punije i veće. Zar sve to nije pun pogodak?

Domaća nega 

Kao što piling i maska mogu biti domaći kada je u pitanju nega usana tokom zime, tako domaći može biti i balzam, koji će vam pomoći da hidratacija bude prirodna i na zavidnom nivou.

Za one koji vole da eksperimentišu, evo sjajnog balzama, koji će im sigurno biti jedan od omiljenih, pre svega jer su ga napravili sami. Nekakako se to što smo sami stvorili i oko čega smo se pomučili dosta ceni.

Za ovaj domaći balzam za hidrataciju usana tokom zime biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • kokosovo ulje
  • med
  • pčelinji vosak
  • maslinovo ulje
  • boja za kolače (opciono)
  • prazna pakovanja starih balzama

Sve sastojke možete lako nabaviti. Čak i ovaj pčelinji vosak, možete ga kupiti u radnjama gde se prodaju pčelinji proizvodi. Ostalo sve pronađite. Mere nisu napisane jer možete poprilično odokativno da vidite kolika će vam količina biti potrebna. Uglavnom mala jer ćete napraviti balzama za negu usana zimi onoliko koliko kutijica imate.

Važno je da količina kokosovog ulja bude duplo veća od količine voska. Ako bude previše voska, onda ćete dobiti sveću, ne balzam, a ako bude previše kokosovog ulja, biće lako topljivo na toploti (znate da je ulje čvrsto kad su temperature niže, a tečno kada je više).

Dakle, najvažnije je da oko voska i ulja ne pogrešite. Kada ste to premerili, dodajete samo nekoliko kapi maslinovog ulja, ono je dobro za negu, kao i malo meda. Već smo pomenuli njegova korisna svojstva kada je u pitanju nega usana zimi.

Boja za kolače dolazi u obzir samo ako želite da vaš balzam bude obojen. Sami odaberite koja će to boja i aroma biti, a ako pravite više, pa možda neka budu poklon, sigurnije je da ne stavljate boju. To ostaje vama.

Sve ovo mešate na blagoj vatri, čak bi bilo najpoželjnije u mikrotalasnoj ili na pari, kako ne bi temperatura bila mnogo visoka, pa sve to proključalo. Kada su se sastojci sjedinili, izlijte ih u već pripremljenu čistu ambalažu i pustite da se dobro ohlade. Posle određenog vremena, vaša sredstva za negu usana tokom zime su spremna.

Primetićete koliko je lepo kada koristite ovako prirodne sastojke za negu usana i koliko će ovakva nega prijati tokom zime.

Ako se do sada niste dovoljno brinuli o usnama, menjajte rutinu. Usne služe za najlepše stvari u životu, osmeh i poljubac. Nemojte dozvoliti da vam neadekvatna nega usana zimi pokvari bilo koji od ova dva ugođaja. Uživajte u svakom trenutku!