Ne preskačite piling za usne!

Ne preskačite piling za usne!

Autor:

Piling za usne vaš je saveznik, ukoliko želite lepe i negovane usne. Prirodni piling za usne, brzo možete napraviti kod kuće, pa da vidimo kako.

Kada biste znali koliko su vaše usne osetljive, čak mnogo više nego bilo koji deo lica, posvetile bi im mnogo više pažnje nego što ste to činili do sada. Usne imaju tanak sloj zaštite, pa iz tog razloga češće se dešava da će ispucati, pogotovo usled određenih vremenskih uslova, bez obzira da li je leto ili zima.

Redovno koristite piling lica, ali da li i kada ste poslednji put pripremili sebi piling za usne?  Njegova prednost ogleda se u tome što će fino negovati vaše usne i pružiti im dugotrajnu zaštitu .

Piling za usne priprema se veoma lako i jednostavno. Dovoljno je da barem jednom u sedam do deset dana pripremite za sebe jedan ovakav tretman i primetićete kako će vaše usne biti lepše i izazovnije. Ono što je posebna prednost  jeste što možete napraviti više i koristiti ga za sledeću upotrebu.

Pripremili smo za vas detaljan vodič najčešće korišćenih pilinga za usne, koji su se pokazali kao najbolji .

Zašto treba da koristite piling za usne

Ispucale usne zaista mogu da budu veliki problem za žene, pre svega estetski.  Uzroci su različiti, a često se dešava da i vi sami pravite još veći problem, a da niste ni svesni.  Na primer,volite da ližete usne.

Na ovaj način vaša pljuvačka još više isušuje usne i pravi vaš problem još većim. Ispucale usne mogu se javiti usled vremenskih uslova (hladno, toplo , vetrovito vreme) suvog vazduh (klima uređaj) ukoliko koristite neke lekove, usled nedostatka vitamina b2 .

Zbog toga je bitna redovna nega, a ona podrazumeva i piling za usne. Hidriranost je takođe dosta važna, nedovoljni unos tečnosti, pre svega vode izaziva dehidrataciju. Kada ste dehidrirani vaše usne postaju suve i sklone su pucanju, izgledaju tanje i beživotno.

Sanja je našla način da svoje usne oporavi. Pored pilinga, koristi ovaj poseban prirodni način zahvaljujući kojem su njene usne dobile volumen, punoću, savršene konture, boju. Saznajte kako i vi možete priuštiti isto vašim usnama. Njena priča nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-povecala-usne-prirodnim-putem/

Ukoliko je vaš problem ispucalih i suvih usana konstantan, moguće je da vašem telu fali gvožđe, možda čak i vitamin B6. Promenite vašu ishranu, dodajte što više zelenog sirovog povrća, sočiva i banana. Međutim, ukoliko primenite sve naše savete, promenite ishranu, koristite piling za usne, a vaše usne su i daje suve i ispucale, moguće da je reč o nekoj alergiji. Tada je najbolje da se posavetujete sa dermatologom.

Prednosti prirodnog pilinga za usne

Prednost prirodnog pilinga za usne, pre svega ogleda se u tome što ne postoje jaki sastojci, koji mogu već osetljivim usnama da naškade još više. Osim toga, on će uspešno sprečiti ispucale usne i usne neće biti suve.

Isto tako, vaše usne nakon pilinga  biće glatke, nežne i mekane. Najčešće kako biste napravili piling usana možete koristiti šećer, med, cimet ili kafu.

Piling za usne od šećera

Žene najviše vole da koriste piling za usne od šećera. Lako ćete ga napraviti, a na vašim usnama će nakon tretmana ostati osećaj slatkoće.  Da vidimo onda koji su vam potrebni sastojci:

 • jedna kašičica meda
 • 1 kаšičicа smeđeg ili belog šećerа
 • 1 kаšičicа mаslinovog uljа

Odvojite posudu za sebe koja će vam služiti za piling usana, sipajte i pomešajte sve sastojke, i nanesite na vaše usne. Nežno trljate po usnama, baš kao što praktikujete i piling celog lica. Nemojte preterivati, neka vaš piling usana traje oko jedan minut. Bolje je da sastojke ostavite oko pet minuta na vašim usnama kako bi upile sve blagodeti sastojaka. Na kraju isperite toplom vodom i možete odmah naneti i balzam za usne.

Piling za usne od meda

Piling za usne od meda pružiće kompletnu negu vašim usnama. Med će dа hidrira vaše usne i ukloniti mrtve ćelije kože.

Sаstojci potrebni za piling usana:

 • 1 kаšikа šećera
 • 1 kаšičicа (5 ml) ulja (ili drugog uljа po vašem izboru)
 • 1 kаšikа meda

Sastojci po vašem izboru :

Stavite med u mikrotаlаsnu oko 20 sekundi, kako biste dobili tečnost. Zatim dodajte kašičicu ulja u med. Ulje, koje god da koristite (maslinovo, jojoba ili bademovo ulje) je važno jer će na taj način vaše usne biti dobro hidrirane i glаtke.

Na kraju dodajte 2 kаšičice šećerа(po vašem izboru žuti ili beli, žuti je mekši u tome je prednost).

Kada ste napravili piling za usne od meda, nežno trljate oko jedan minut vaše usne. 

Vaš piling ne treba da traje duže od jednog minuta, tako možete samo dodatno iritirati vaše usne.

Ono što prirodni piling za usne treba da uradi za vas jeste da umiri rane na ispucalim usnama i da hidrira usne.

Na kraju isperite mlakom vodom, i nanesite omiljeni balzam za usne, kako bi vaše usne ostale dobro hidrirane.

prirodni piling za usne

Piling za usne od meda i šećera

Piling za usne od meda i šećera je sličan pilingu usana od meda, s tim što se ovde koriste isključivo med i šećer. Dakle za pripremu ovog pilinga za usne, biće vam potrebna jedna  kаšikа smeđeg ili belog šećerа i malo meda, ni jedan drugi sastojak.

Pomešajte dobro med i šećer i vaš piling za usne je gotov. Blago trljajte po vašim usnama, i pustite da odstoji piling oko dva minuta.

Kao što smo u uvodu spomenuli, treba da budete nežni i da ne koristitie češće od 10 dana. To će biti sasvim dovoljno da vaše usne tamne usne ponovo budu lepe,dobiju onu crvenu, prirodnu nijasnu, i budu negovane i izazovne, u isto vreme.

O prednostima ovog pilinga i još nekim receptima, imate informacije u ovom videu sa našeg you tube kanala:

Piling za usne od kafe

Piling za usne od kafe se preporučuje kod osoba koje imaju izazuezno osetljive usne. Ovaj piling usana  je dosta nežniji od šećerа. Za ovaj lekovit prirodni piling usana, biće vam potrebna jedna kаšikа krupno samlevene kаfe i jedna kаšikа mаslinovog uljа.

Dobro ih pomešajte i ujednačite. Ovde važi isto pravilo, nema potrebe da trljate vaše usne duže od jednog minuta.

Usput, piling od kafe je dobar trik protiv celulita.

Piling za usne od maslinovog ulja

Za  ovaj piling usana biće vam potrebno da dodate par kapljica maslinovog ulja, malo vode i jedna kašika šećera.  Maslinovo ulje je dobar izvor minerala i vitamina  i baš zbog toga  ima tako široku primenu. Sve važi kao i što smo prethodno objasnili. Dakle pomešate sastojke i nanesete piling na usne i nežno trljajte. Na kraju se piling ispira mlakom vodom.

Još jedan piling za usne od maslinovog ulja možete lako napraviti. Ovog puta biće vam potrebno 1.5 čajne kašika maslinovog ulja, jedna mala kašika meda i 2 male kašike šećera. Za bolji efekat možete dodati i malo kafe ili cimeta .

Sve sastojke dobro  promešajte i nanesite na vaše usne. Blago masirajte, i na kraju isperite mlakom vodom.

Ono što vam mi savetujemo, a možete i pokušati da uradite jeste da napravite malo više pilinga, kako bi uvek imali spremljen i koristili ga odmah. Nađite neku staru posudu, koju ćete prethodno dobro oprati i sipajte vaš piling za usne.

Prednost je što ćete uvek imati gotov i spremljen piling za usne, i možete ga koristiti kad god vam zatreba, ali da ne preterujete, rekli smo ne češće nego na 10 dana.

Piling za usne od kokosovog ulja

Kao što ste primetili, kod pilinga je uglavnom šećer baza, osnovni sastojak, a ostali sasotojci se dodaju po potrebi ili po svojoj hranljivosti. Dakle, svaki sastojak ima razlog i svoje zašto se koristi.

Piling od kokosovog ulja uklonićete mrtve ćelije i sva vidljiva oštećenja na usnama, zbog kojih imate peckanje, ukoliko su ispucale usne ili bolno zatezanje.

Sastojci za vaš piling usana:

 • 1 kašika šećera (beli ili smeđi)
 • 1/2 kašičice ekstra devičanskog kokosovog ulja
 • 1/4 kašičice ulja slatkog badema
 • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
 • 1/8 kašike meda

Kokosovo ulje je sastojak koji će pružiti pilingu dodatnu gustoću. Veoma je bogat antioksidansima i veoma efikasno hidrira i hrani usne.

Bademovo ulje hrani vaše usne zahvaljujući masnim kiselinama, kao i vitaminima A i E. Ovo ulje pružiće vam slatkastu, orašastu aromu.

Med je prava riznica  antioksidansa koji će usnama pružiti potrebnu hidrataciju. Ne samo što će hidrirati vaše usne, već će ih vidno osvežiti i obnoviti.

Šećer možda ne toliko dobar u ishrani, ali je odličan sastojak proizvoda za negu kože. U kombinaciji sa negujućim kokosovim uljem  pruža idealan tretman vašim usnama.

Recept za piling

U maloj staklenoj posudi pomešajte sve gore navedene sastojke. Dobro ih pomešajte kako bi dobili kompaktnu, kremastu strukturu. Možete ga i spremiti više, duplirajte sastojke i čuvati za kasniju upotrebu. Onda iskoristite staru kutijicu od kreme i sipajte vaš piling za usne od kokosovog ulja.

Zahvatite malo na prst stavite piling pa veoma nežno istrljajte usne. Ostavite par minuta na usnama  i na kraju isperite mlakom vodom.

Ovaj piling za usne možete da koristite kad god osetite da je vašim usnama potrebna dodatna nega, pogotovo tokom hladnog i vetrovitog vremena, kao  i tokom vrelih letnjih dana, tada vaše usne vape za dodatnom negom.

Posle pilinga za usne i pre izlaska napolje, na usne nanesite i vaš omiljeni negujući prirodni balzam.

Lakši način izrade pilinga od kokosovog ulja bio bi samo mešanjem jedne kašičice kokosovog ulja i 1 kašičice šećera.

kako da napravim piling za usne

Piling za usne od cimeta

U posudu stavite pola kašike kokosovog ulja, pola kašike cimeta i pola kašičice šećera. Kokosovo ulje je bogato zdravim srednje lančanim masnim kiselinama, kao i masnim kiselinama kratkog i srednjeg lanca. Sve dobro promešajte dok se svi sastojci dobro ne ujednače, i utrljajte na vašim usnama. Neka piling malo odstoji, a onda isperite mlakom vodom.

Piling za ispucale usne, a u isto vreme može poslužiti i kao prirodan način za povećanje usana  možete napraviti od malo soli i kašičice kokosovog ulja. Primenjuje se kao i svaki drugi piling koji smo prethodno spomenuli. Ovde jedino što može da bude mala mana jeste osećaj koji ćete imati na usnama. Zato gledajte da dobro isperete na kraju, ili da vam sastojci ne završe u ustima, jer vam so u ovoj kombinaciji neće prijati.

Evo zašto se još koristi cimet za usne.

Piling za ispucale usne

Ukoliko su vaše usne previše ispucale, tako da vas peku i dodatno svrbe, čak se može pojaviti i malo krvi, onda treba da koristite specijalno kreiran piling za ispucale usne.Sastojci će fino i blago prijati vašim usnama, neće vas iritirati, i lepo će zalečiti vaše rane na usnama.

Potrebno je da promešate kašičicu šećera, meda, kašičica maslinovog ulja, kašičicu kokosovog ulja i malo cimeta po izboru  i nekoliko kapi esencijalnog ulja po vašem izboru.

Med ćete istopiti u mikrotalasnoj, a onda dodati šećer i 2 do 3 kapi ulja koje ste pripremili. Dobro masirajte usne, kako bi upile sve hranljive sastojke. Budite posebno nežni, jer ne želite da napravite još veće rane, na već ranjivim usnama.

Nakon ovog pilinga možete da nanesete na usne kokosovo ili maslinovo ulje, za dodatnu negu.

Kakao buter je još jedan sastojak koji će pomoći vašim ispucalim usnama i pružiće vam jako dobre rezultate, ukoliko ga često koristite.

Piling usana četkicom za zube

Još jedan praktičan savet za vas je da koristite četkicu za zube kao sredstvo za piling usana. Ne, ne šalimo se. Evo kako ćete to uraditi.

Uzmite četkicu zа zube i stаvite mаlo vаzelinа nа nju. Trljаjte, ali veoma nežno, ne kao vaše zube, četkicu zа zube nа svojim usnаmа u kružnim pokretimа. Vаzelin je odličan sastojak zа vaše usne.

Možete da koristite ovaj način pilinga jednom nedeljno, jer preterаn piling uklаnjа vlаgu i dovodi do bolnih i ispucаlih usana.

Bilo koji piling za usne da ste izabrali za sebe, i rešili da pomognete vašim usnama, ne treba da koristite više od 7 do 10 dana.  Preterаn piling uklаnjа vlаgu i mogu se pojaviti ispucаle i bolne usne.

Bitno je da se piling nežno utrljava, da ne budete grubi, ipak su to vaše usne – jer energičnim i jakim trljanjem možete samo da povredite usne i napravite im još neke rane.