Kako da zadebljani nokti na nogama ponovo budu lepi!

Kako da zadebljani nokti na nogama ponovo budu lepi!

Autor:

Zadebljani nokti na nogama nisu lepi, a ne samo to! Ako zapustite simptome, mogu da se zakomplikuju. Ne želite to, zar ne? Evo zašto nastaju i kako rešiti ovaj problem.

Nokti na nogama prirodno se zgusnu, nabiju i postanu tvrđi kako starite. Međutim, zadebljani nokti na nogama se mogu javiti u bilo kojim godinama. Kada se  javljaju kod mlađih ljudi, to je najčešće zbog infekcije ili povrede.

Ako su zadebljani nokti na nogama uzrokovani gljivicama na nogama, nokat može da se pretvori u žutu ili smeđu boju pre nego što zadeblja. Gljivične infekcije često imaju neprijatan miris i mogu uzrokovati skupljanje tečnosti ispod nokta.

Dok je velika trauma nokta očigledan uzrok zadebljanja, to je češće rezultat ponavljajućeg pritiska na nokat tokom svakodnevnih aktivnosti. Stalno udaranje nokta u cipelu uzrokuje, čak i njegovo odvajanje od prsta.

Isto tako, zadebljani nokti na nogama, vrlo često će se javiti i kod sportista, trkača na duge staze, maratonaca ili kod fudbalera, ali nemojte misliti da su obični šetači izuzeti.

Šansa da se javi zadebljani nokti na nogama povećava se kada se povećava i kilometraža, patike su kratke ili pešačke staze su sa strmim nagibima i menjaju biomehaniku svakodnevnog kretanja.

Zadebljani nokti na nogama mogu biti bolni i teško ih je seći, a mogu povećati osetljivost na infekcije.

Da vidimo detaljno objašnjenje i simptome koji prate debele nokti na nogama, kao i kako ih možete lečiti.

Koji simptomi prate debeli nokti na nogama?

Zadebljani nokti na nogama mogu biti znak ozbiljnijeg stanja – mogu da ukazuju na gljivične infekcije, takođe poznate kao onihomikoza. Ako se ne leče, zadebljani nokti na nogama mogu postati veoma bolni. Brz i tretman na vreme je ključ za lečenje gljivica noktiju. Gljivične infekcije mogu da dovedu do pojave atletskog stoplala i mogu se teško izlečiti, a u nekim situacijama je potrebno i više meseci lečenja.

Simptomi zadebljana noktiju na nogama uključuju:

 • nokti na nogama koji menjaju boju –  u žutu boju, smeđu ili čak na kraju mogu biti zeleni
 • javlja se smrad nogu i neprijatan miris koji dolazi od noktiju
 • nokti na nogama koji su podignuti od mesa
 • nokti na nogama koje se razdvajaju, listaju ili postaju krhki
 • nokti na nogama izgledaju deformisano
 • nokti na nogama sa prljavštinom i drugim krhotinama ispod njih

U ranim fazama infekcije možda nećete primetiti neprijatnost ili bilo koju promenu. Kako se simptomi razvijaju i šire, vaši nokti na nogama mogu postati bolni i da vas remete u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Brankica je imala slično iskustvo, ali je uspela da reši taj problem veoma lako. Njeni nokti nisu više zadebljali i rešila se neprijatnog mirisa nogu izazvanog gljivicama. I vi možete uraditi isto što i ona, a o čemu se tačno radi saznaćete ako pročitate njenu ispovest na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-gljivica-na-noktima-i-nogama/

Šta uzrokuje zadebljanje nokta na nogama

Svaka promena na nokatnoj ploči, noktu ili korenu nokta može na kraju dovesti do zadebljanja noktiju na nogama. Ova šteta može biti privremena ili trajna, u zavisnosti od uzroka.

Možemo dodati i to da se zadebljani nokti dešavaju i s godinama, kao što smo spomenuli u uvodu. Iako mogu nastati i usled nekog udarca, mogu biti i drugi faktori kao što su promene u metabolizmu i smanjenje protoka krvi.

Kao što je već spomenuto, gljivice na noktima su glavni uzrok zadebljanja noktiju na nogama, ali i bakterijske infekcije, koje često prate urasle nokte na nogama, mogu imati isti učinak.

Trauma, uzrokovana padom čekića ili nekog drugog teškog predmeta na nožni prst ili neprimetnim pritiskom cipele – sve to može dovesti do toga da se jave zadebljani nokti na nogama.

Sistemske bolesti kao što su psorijaza, ekcem, reumatoidni artritis, kardiovaskularne bolesti i rak, da spomenemo samo neke, mogu uticati na to da se jave zadebljani nokti na nogama.

Gotovo 20 % odrasle populacije ima zadebljane nokte na nogama. Ovo se stanje događa kada gljivice uđu u vaš zadebljan nokat i to na više različitih mesta: u pukotinu na vašem prstu ili u pukotine u vašoj koži koja dodiruje vaš nokat

Gljivice rastu ispod nokta, ako je nokat vlažan. Infekcija je u početku mala, ali s vremenom se može proširiti i uzrokovati da vaš nokat raste deblje, kao i da uzrokuje druge simptome.

Prsti su vrlo osetljivi na gljivičnu infekciju, jer su često izloženi vlažnim područjima. Vlaga pomaže kod širenja gljivica.

Ko je u opasnosti da dobije zadebljanje noktiju na nogama?

Osim  nekih situacija koje smo spomenuli i koji mogu biti uzrok zadebljanja noktiju na nogama, postoje i još neke situacije kada možete biti u opasnosti. Šanse da ćete se zaraziti i dobiti zadebljanje noktiju na nogama su:

 • hodate bosi na javnim mestima sa mokrim podovima, kao što su bazeni, tuševi, saune, svalčionice i teretane
 • često ili dugotrajno izlaganje vodi
 • cipele koje stežu noge
 • stopala vam se često znoje, kao i cipele
 • oštećenje nokta na nogama
 • neadekvatna sportska aktivnost kojom se bavite
 • pijete lekove koji utiču na vaš imunološki sistem
 • genetika
 • pušenje

Takođe postoji veća šansa da ćete dobiti zadebljane nokte na nogama, ako imate neka zdravstvena stanja, kao što su:

Lečenje raka može povećati šanse za razvoj gljivica na noktima. Ako imate već postojeće stanje i razvijete gljivice, vrlo je važno lečiti ih što je pre moguće.

zadebljani nokti na nogama nega

Kako se dijagnostifikuju zadebljani nokti na nogama?

Čim primetite bilo kakvu promenu na vašim noktima, znači da je reč o nekoj infekciji. Obratite se lekaru ako primetite promenu u izgledu noktiju. Kada se jave zadebljani nokti na nogama, lečenje u ranoj fazi pomoći će vam da se infekcija ne razvije i da spreči pogoršanje stanja.

 Vaš lekar će prvo da pogleda vaše nokte kako bi dijagnostifikovao stanje. Lekar će uzeti bris ispod zadebljanog nokta na nožnom prstu kako bi odredio tačno da li je i o kojoj gljivici reč.

Mogu li zadebljani nokti na nogama uzrokovati komplikacije?

Nelečene infekcije noktiju na nogama mogu uzrokovati neke komplikacije. Tokom vremena, ako zapustite zadebljane nokte na nogama, infekcija se može pogoršati, a simptomi mogu postati ozbiljniji. Nokti se mogu zgusnuti do te mere da uzrokuju bol kada nosite cipele, čak se može desiti i da teže hodate.

Osim toga, svi poslovi koje obavljate na nogama, mogu biti izuzetno naporni za vas.

Zadebljali nokti na nogama – lečenje

Nisu sve promene stanja na noktima ozbiljne i ne zahtevaju medicinske tretmane. Međutim, zadebljane nokte na nogama treba tretirati, jer mogu da pogoršaju vaše stanje i da problem postane još veći i ozbiljniji. Postoji nekoliko metoda za lečenje kada su zadebljani nokti na nogama u pitanju. Prvo možete da probate neke kućne tretmane, a zatim ako vam ništa ne pomogne da razgovarate sa svojim lekarom o opcijama najboljih načina lečenja. Lokalni i oralni lekovi su temelj terapije.

Lečenje zadebljanih noktiju na nogama zavisi od uzroka problema. Ako je zadebljanje uzrokovano gljivičnom infekcijom, mogu se prepisati topikalni ili oralni lekovi protiv gljivica. Laseri koji su posebno dizajnirani za iskorenjivanje gljivica, takođe su nedavno postali dostupni i smatraju se dobrim rešenjem za zadebljane nokte na nogama.

Postupak je bezbolan, brz, a za 85 % ljudi efikasan. Bez obzira na vrstu lečenja, tretmani za zadebljane nokte na nogama morate i dalje koristiti kako biste sprečili ponavljanje debelog nokta na nogama, nakon što se infekcija ukloni.

Ako su debeli nokti na nogama uzrokovani povredom ili starošću, lekar može prvo da koristi konzervativno lečenje, kao što je smanjenje veličine ploče nokta. U slučajevima kada je zadebljani nokat hronično bolan, možda će biti potrebno da se ukloni nokat do korena.

Medicinski tretmani za zadebljane nokte  – zadebljani nokti na nogama zahtevaju medicinske intervencije koje je prepisao i preporučio vaš lekar. To uključuje:

 • topikalne lekove
 • sprej za stopala
 • oralne lekove
 • laserski tretmani
 • uklanjanje noktiju
 • medicinski pedikir

Da bi lečenje zadebljanih noktiju na nogama bilo uspešno, od vas se traži da se držite plana lečenja, a lečenje može trajati čak i nekoliko meseci. Nokti na nogama rastu polako, čak taj period može biti od 12 do 18 meseci.

Nakon lečenja zadebljanja nokta, može doći do ponovnog javljanja gljivica na nogama, kao i zadebljanja noktiju na nogama. Ako ste lečili gljivice i želite da izbegnete da se ne vrate, možete pokušati sa navedenim metodama kako biste sprečili da se opet pojave na noktima na nogama.

Zadebljani nokti na nogama lečenje prirodnim putem

Tretmani kod kuće mogu biti veoma efikasni, čak toliko dobri i uspešni, da vam neće biti potreban odlazak kod lekara. Tretmane kod kuće treba da započnete odmah čim primetite neku promenu na svojim noktima. Možete isprobati različite metode lečenja noktiju, i to:

 • Očistite mesto debelog nokta sapunom i vodom svakodnevno.
 • Negujte nokte redovno – prvo omekšajte nokte nanošenjem kreme i umotavanjem stopala u zavoje noću. Zatim isperite kremu ujutru i koristite makaze za nokte kako biste isekli nokte.
 • Koristite sprej za stopala, koji će eliminasati smrad nogu, neprijatan miris i rešiti vas zadebljanog nokta na palcu noge.
 • Koristite pilinge za stopala, koristeći soda bikarbonu, četku ili kamen za turpijanje.
 • Nanesite ulje čajevca dva puta dnevno svaki dan.
 • Svako veče, na kraj dana, opustite svoja stopala u toploj kupki

Sečenje zadebljanih noktiju na nogama

Potopite nokte najmanje deset minuta u toploj vodi sa sapunom. Dobro osušite nokte na nogama. Secite nokte, počevši od jednog ugla i nastavite ravno do drugog ugla nokta. Ne pravite na uglovima ukoso zasecanje, jer dalji rast nokta može biti direktno u meso. Manji rezovi sa makazama sprečiće pucanje i lisnate nokte.

Sečenje zadebljanih noktiju na nogama mnogo je teži zadatak nego što je sečenje normalnih noktiju. U većini slučajeva vaše makazice za nokte će biti nedelotvorne, pa ćete morati da koristite i dosta čvrstu turpiju.

Preporučuje se da se savetujete sa lekarom, posebno ako imate dijabetes ili slabu cirkulaciju.

Sprej za stopala

Sprej za stopala je efikasno rešenje za vas, ukoliko želite trajno da rešite svoj problem. Sprej za stopala treba da bude sa svim prirodnim sastojcima. Prednost ovog proizvoda ogleda se u tome što se lako koristi i pristupačan, jer “stiže” na sva ona problematična mesta, kao što je između prstiju.

Sprej za stopala stiže na ona mesta gde su se gljivice zavukle ispod vaših debelih noktiju na nogama.

Piling za stopala

Noge potopite u toplu vodu, a od sode bikarbone napravite tvrđu pastu, koja će vam poslužiti kao piling – dobro istrljajte stopala, a na kraju ih operite mlakom vodom. Možete koristiti i turpiju kako biste skinuli mrtvu kožu sa stopala i zadebljanog nokta.

Nakon toga, celo stopalo i zadebljane nokte namažite kokosovim uljem i obujte pamučne čarape kako bi koža potpuno upila ulje.

Kupka za stopala

Topla kupka za stopala će efikasno omekšati vaša stopala, a u isto vreme i nokte. Možete da spremite jednostavnu kupku sa toplom vodom i sa šakom morske soli.

Osim toga, jabukovo sirće može efikasno da vam pomogne kod svih simptoma koji mogu da se jave kada su zadebljani nokti na nogama. Napunite pun lavor tople vode i u vodu sipajte 200 ml jabukovog sirćeta. Potopite noge u ovu kupku i držite oko 15 minuta. Ako vam se voda u međuvremenu ohladi, dodajte još vrele vode.

Nakon ovog vremena izvadite noge i dobro ih obrišite. Možete ih namazati mlekom za telo i obuti pamučne čarape.

zadebljani nokti na nogama lečenje

Kako da sprečite zadebljanje noktiju na nogama

Možete sprečiti zadebljanje nokta na palcu noge ili ponavljanje gljivica noktiju na nekoliko načina:

Prvo, pažljivo sečenje noktiju na nogama može smanjiti debljinu nokta na nogama. Ako niste sigurni kako da se sami bavite negom i kako se pravilno seku nokti, treba da razgovarate sa svojim lekarom kako bi dobili sve savete i specifične tehnike sečenja noktiju.

Vaš lekar će vam pokazati pravilan način kako da svoje zadebljanje nokte isečete kako bi smanjili njihovu debljinu i sprečili ponovo zadebljanje nokta.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da sprečite probleme sa nožnim prstima:

 • Uvek pazite kada se pojave promene na koži i noktima. Bilo kakve promene mogu ukazivati na osnovni problem koji bi trebalo da proveri vaš lekar. Treba da reagujete na vreme.
 • Isecite nokte ravno i ne prekratko.
 • Nosite prikladne cipele i čarape sa odgovarajućim prostorom za prste i nokte.
 • Nosite uloške za cipele kako biste sprečili klizanje stopala u cipeli.
 • Izbegavajte cipele sa malim prostorom za prste ili visokim petama.
 • Ako imate problem, kao što je na primer, urasli nokat, potražite pomoć stručnjaka. U ovom slučaju može vam pomoći medicinski pedikir.
 • Nega stopala podrazumeva da čistite stopala redovno, a to znači da ih perete sapunom i vodom. Nakon toga ih osušite peškirom.
 • Držite noge što je moguće više suvim. Menjajte čarape nekoliko puta dnevno, nosite pamučne čarape koje uklanjaju vlagu sa vaših stopala, okrenite cipele da se mogu osušiti i kupite cipele koje dišu i ne stežu noge.
 • Isprobajte prašak za stopala koji čuva stopala suvim – možete posipati cipele i soda bikarbonom
 • Nosite japanke ili druge cipele za tuširanje kada se nalazite u sauni, svlačionici ili na bazenu.
 • Pazite da koristite dobro očišćen i dezinfikovan pribor za nokte, kada sečete nokte.
 • Kupite novu obuću ako ste nedavno izlečili zadebljanje nokta na palcu nogu.