Lasersko uklanjanje gljivica na noktima

Lasersko uklanjanje gljivica na noktima

Muče vas tamne mrlje na noktima? Lasersko uklanjanje gljivica na noktima može biti rešenje. Više o tome? Pročitajte u nastavku!

Mnogo češće na noktima nogu , ali i na rukama se mogu pojaviti, bele, pa onda žute mrlje. Naravno, ne ostaje na tome. Veoma često dolazi do crnjenja i zadebljanja noktiju. Neretko, kada stvari uznapreduju, nokat otpadne.

Iznova i iznova pitamo se kako je do svega toga došlo. Da li smo negde pogrešili?

Nažalost, žrtve gljivica na noktima možemo postati potpuno nehotično. Na primer, tako što neoprezno dođemo u kontakt sa tuđim gljivicama na zatvorenom bazenu. Ili kod pedikira, koji nije dovoljno dobro dezinfikovao pribor. Zvuči pomalo strašno, a tako nešto dogodilo se, nažalost, mnogima.

A sada sa nama pogledajte šta sve još može pomoći i vama, ako se borite sa sličnim problemom.

Šta je lasersko uklanjanje gljivica na stopalima?

Lasersko uklanjanje gljivica na stopalima je inovativna metoda salonskog, odnosno, medicinskog, uklanjanja ovog problema.

Ovo uklanjanje je potpuno bezbolno i podrazumeva tretman od dvadesetak minuta u proseku, kojim se uspešno utiče na gljivice koje se nekada jako duboku uvuku. Zato što su duboko, laserski zraci ih veoma uspešno obuhvataju i  doprinose njihovom odstranjivanju.

tretman gljivica laserom

Šta to radi laser?

On ozračuje, a to se manifestuje kao zagrevanje noktiju. Ponekad je zagrevanje slabije, ponekad jače. Može doći do blagog peckanja, osećaja gorenja, prilikom zagrevanja. Ako se to desi, onda pacijent kaže, pa se istovremeno nokat i hladi posebnom metodom.

Kada se terapija završi, a potrebno je više tretmana, onda se dešava prirodni proces regeneracije. Gljivice su nestale, a koža ispod i oko noktiju se sama obnavlja.

Ono što je važno za uspešnost tretmana, a valja napomenuti je sledeće:

Gljivice ipak ne mogu da se razviju baš za jedan dan.

Da bi došlo do onih najstrašnijih stadijuma otpadanja noktiju, potrebni su meseci. To znači da je osoba bila nemarna prema svojoj ličnoj higijeni i zdravlju i pustila da gljivice uznapreduju.

To se zamalo desilo Brankici. U svačionici nekog javnog kupališta ni sama nije bila svesna da dolazi u kontakt sa njima i hop! Kroz neko vreme počinje horor. Prvo svrab i crvenilo. Kanije neprijatan, baš neprijatan miris. Onaj koga se stidite kad ste u drštvu. Šta li se dešava, pitala se.

Uskoro je shvatila, kada su nokti počeli da se deformišu. Bilo je to za nju pakleno leto. Srećom, oslobodila se gljivica na noktima i sada ponosno šeta svoje najlepše otvorene sandale. Nema ni strah da nosi otvorenu obuću jer joj više noge nemaju neprijatan miris. To što je njoj pomoglo, može pomoćii vama. Pročitajte o čemu se radi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-gljivica-na-noktima-i-nogama/

Kada se ranije javite na terapiju, uspešnost tretmana je daleko veća.

Nema potrebe čekati. Svako čekanje produžava period ozdravljenja. Sa prvim simptomima i kada shvatite da se baš o gljivicama radi, odmah preduzmite nešto.

Kome je namenjen laserski tretman gljivica na noktima?

Tretman laserskog uklanjanja gljivica na noktima namenjen je svima onima koji imaju gljivice. To znači, nema ograničenja po pitanju godina, ni po pitanju stepena zahvaćenosti noktiju gljivicama.

Podjednako je bezbedno podvrgnuti se laseru i ako imate gljivice na noktima nogu i ako imate gljivice na noktima ruku.

Ono što je ovde još važno napomenuti, možete se vratiti na tretmane ako se gljivice vrate. Naime, posle određenog niza tretmana, a posle nekoliko meseci, jer se čeka da i proces regeneracije obavi svoj posao, gljivice se mogu vratiti. Ne zato što laser nije dobro odradio posao, već zato što ste negde opet bili izloženi.

Koliko god vremena da je prošlo, manje ili više, možete se bezbedno opet vratiti na terapije. Nema opasnosti da će nokti ili koža oko noktiju na to negativno odreagovati.

Naravno, pre tretmana potreban je pregled i mišljenje lekara.

Kako funkcioniše uklanjanje gljivica na noktima laserom?

Objasnićemo vam korak po korak kako funkcioniše ovaj tretman. Ima nekoliko obaveznih stvari koje stručno lice treba da uradi.

Korak 1

Ako imate lak na noktima(a žene to često rade, maskiraju gljivice) , lak mora da se skine. Ponekad se radi o gel laku. U tom slučaju pacijentkinja bira, da li želi da skine lak u salonu, pa da dođe ili želi da se lak odmah ukloni.

Nokti treba da budu čisti i nepokriveni, da bi tretman bio pravilno odrađen.

Korak 2

Dezinfikovanje nokatnih ploča i njihovo potpuno sušenje. U nekim salonima potopite noge u kadicu, kako bi se sve prljavštine otklonite. Na nekim drugim mestima smatraju da je dovoljno samo da se nokti prebrišu alkoholnim sredstvima. U svakom slučaju, sledi detaljno sušenje, kako bi stopala bila bez vlage kad stigne na red laser.

Korak 3

Sledeći korak podrazumeva aplikovanje lasera preko svih zahvačenih noktiju. Osim noktiju, laserom se prelazi i preko mesa oko noktiju, za svaki slučaj, iz predostrožnosti. Ponekad ne pokažu svi nokti promene. Ipak, i oni koji ih ne pokažu takođe treba da budu istretirani. Blizina u obući ne garantuje da nije došlo do nekakvog dodira noktiju, a dodirom do prenošenja.

Kada je nokatna ploča malo tanja ili oštećenija, može se javiti osečaj pečenja. U tom slučaju se nastavlja sa terapijom, ali se istovremeno nokti i hlade, kako ne bi bilo neprijatno.

Korak 3

Potrebno je kratkotrajno mirovanje nakon tretmana, svega desetak minuta.

Kada prođe to kratko vreme, možete odmah obuti čarape i patike bez ikakvih problema.

Sa aktivnostima nastavljate uobičajeno, bez bilo kakvih problema, do sledećeg ciklusa terapije.

Proces regeneracije nije vidljiv i on se dešava unutra.

Vrste lasera za uklanjanje gljivica

Dva su poznata i prepoznata lasera za gljivice na nogama, kako u svetu, tako i kod nas. Opisaćemo ukratko kako funkcionišu i koje su njihove prednosti.

Lanula laser

Ovaj laser je praktičan i lak za primenu. Izgledom podseća na omanji štampač, sa mestom gde se nokti gurnu. Kao lampa za sušenje gel laka. Iskustva pokazuju da se njime uspešno rešava problem onihomikoze noktiju, kao i drugih sličnih oboljenja.

Lekar ili obučeno lice je tu da vas pripremi i usmeri da stavite nogu na odgovarajuće mesto, zatim određeno vreme sačekate. Ima u sebi uređaj za hlađenje, tako da ćete se osečati kao na nekom beauty tretmanu, a ne u procesu izlečenja. Postoji mali ekran, koji skenira vaše nokte. Tu se tačno vidi broj gljivica, kao i posebna mesta gde su one nagomilane. Samim ti, laser reaguje na njih efikasnije.

Nogu posle određenog vremena zamenite, sve je automatski namešteno. Kada završite, nastavljate sa uobičajenim aktivnostima.

Pixel co2 laser

Ovaj laser izgledom podseća na zubarsku aparaturu. Ima veliko kućište sa delom koji se, poput olovke, može izvući i njime se trtirati obolelo mesto.

Lekar je ovde aktivniji, u smislu što on mora svaki prst i svaki nokat ponasob proći i istretirati laserom, dok kod prvog lasera, samo uključi mašinu. Naravno, stvar je ovde prepuštena profesionalcu i njemu se veruje da će sve nokte pravilno lečiti.

Veoma je važno, još jednom, da se prođe meso, ali i oni nokti koji naizgled nemaju promene jer su se gljivice možda samo pritajile i čekaju povoljan trenutak da se aktiviraju.

Važno je napomenuti da nema velike razlike u efikasnosti između prvog i drugog lasera. Oba su podjednako uspešna u rešavanju problema gljivica na noktima.

Koliko laserskih tretmana gljivica je potrebno?

Već smo napomenuli na početku da su tretmani efikasniji i bolji ako se krene na njih odmah po primećivanju problema sa gljivicama. Uzmimo takođe prosečnog čoveka, koji niti primeti odmah promene, niti ima vremena da na njih odreaguje pravovremeno. Zauzetost, ubrzani način života, pravi su krivci za tako nešto.

Uzevši sve ovo u obzir, potrebno je između 6 i 8 tretmana kako bite i lekar i vi bili potpuno sigurni da neće doći ni do čega nepredviđenog, odnosno, da se gljivice neće vratiti.

Svaki tretman traje od 20 do 30 minuta, opet u zavisnosti od toga koliko je zahvaćeno.

Između tretmana treba da prođe po nekoliko dana. To znači da ćete celi proces lečenja završiti za malo više od mesec dana, a da se približno u to vreme primećuju i prvi rezultati, koji podrazumevaju obnavljanje bolesnih noktiju.

Koliko traju rezultati laserskog uklanjanja gljivica?

Na ovo pitanje ne možemo vam dati konkretan odgovor.

Rezultati većine tretmana pa i ovog trajaće onoliko koliko vi budete ažurni u tome da rezultate održavate.

Zapravo, vratimo se na početak. Ponekad i ne možete da utičete na neke situacije.

laser za gljivice na noktima

Važno je da se ne izlažete ponovnim rizicima, kao što su mesta gde ima gljivica. Obuću koju ste nosili kada ste imali gljivice detaljno očistite, kako ne biste više preko nje došli u dodir sa opasnošću.

Velika je verovatnoća da se gljivice više neće vratiti, ako preduzmete i neke od sledećih koraka!

Održavanje i nega stopala nakon laserskog tretmana noktiju

Sada jedan važan deo, od koga u mnogome zavise rezultati laserskog uklanjanja gljivica na nogama i noktima. Pre svega mere prevencije:

  • ne izlažite se previše mestima kao što su zatvoreni bazeni i bazeni sa toplom vodom. Ako ih posećujete, ponesite svoje papuče i opremu kada ste u svlačionici
  • odlazite kod proverenih pedikira
  • ne obuvajte tuđu zatvorenu obuću
  • operite svoje patike
  •  čarape iskuvajte na 90 stepeni
  • ako primetite mrlje na noktima bliskih ljudi, skrenite im pažnju da se pobrinu za njih

Higijena nogu je takođe veoma važna. Pored redovnog čišćenja tuš kabine i redovnog tuširanja, koje svako od nas upražnjava, radite barem jednom nedeljno posebnu negu nogu. Za to možete koristiti onu specijalnu kadicu ili običan lavor. Napunite ga mlakom vodom i sipajte nekoliko kašika sode bikarbone, kao i nekoliko kašika jabukovog sirćeta. Držite noge potopljene barem pola sata.

Ovo ima i mnoge zdravstvene benefite, a i gljivice će biti na ovaj način ukonjene. Potom lepo osušite noge. Ako sami radite pedikir, sterilišite alkoholom aparaturu. Zatim pažljivo isecite nokte, imate pregršt saveta o tome kako to uraditi, a da ne urastaju.

Zatim noge isprskajte temeljno nekim prirodnim sprejem za otklanjanje gljivica na nogama. Oni su odlična preventiva, ali su ponekad i dobar lek. Ako se gljivice pojave, samo posegnite za njima i možda laserski tretman uopšte neće biti ni potreban.

Lasersko uklanjanje gljivica na nogama – cena

U različitim gradovima i različitim klinikama i salonima, cene su drugačije. Mi preporučujemo da ovakve tretmane ipak radite na klinikama, jer tu rade lekari koji će vam pre svega uspostaviti dijagnozu i onda stručno obaviti posao.

Cena se kreće od 4 500 do 8 500 rsd po tretmanu, sa prvobitnim besplatnim pregledom, ukoliko ovde nastavite terapiju. Cena varira od mesta do mesta, ali i do stepena zahvaćenosti. Sa onim kliničkim slikama koje su ozbiljnije, a nokti zadebljali i propali, sam tretman traje duže. Angažovanje stručnog lica je ozbiljnije, samim tim je i tretman skuplji.

Iskustva sa laserskim uklanjanjem gljivica na noktima

Iznenadili biste se koliko je mnogo ljudi imalo iskustva sa laserskim uklanjanjem gljivica na noktima. Za vas smo ih pitali, a oni su nam ljubazno rekli kakva su to njihova iskustva. Pogledajmo zajedno.

Mitar

Nemam reči kolika su pošast te gljivice na nogama i noktima. Ja nisam bio taj slučaj kome otpadaju nokti, ali su crneli i noge su mi toliko smrdele, da nisam smeo nigde da se izujem. Išao sam na lasersko otklanjanje. Kad idete tamo, rezultati se ne primećuju. Imao sam da priuštim svega tri tretmana. Međutim, posle je krenulo na bolje, ali sam paralelno koristio i kućne lekove, kao i neki prirodni sprej i sapun za pranje nogu. Već 5 godina sam bez problema.

Rada

Išla sam na lasersko otklanjanje gljivica na noktima i rezultat je bio dobar. Ipak, mislim da je održavanje reultata toga sve. U tu svrhu, moraju se nabaviti antigljivična sredstva. Nisam imala mira godinu dana posle toga, baš sam vodila računa da redovno koristim kupke i srejeve.

Sima

Imao sam baš neprijatno iskustvo sa laserom za gljivice. Nokti su me mnogo boleli prilikom tretmana. Lekar me je ubeđivao da je to normalno. Dao sam još dve šanse, a onda sam odustao. Mazanje i neki domaći lekovi su potom dali rezultat.

Sanela

Moji rezultati sa laserskim uklanjanjem  su bili dobri. Javila sam se odmah jer sam se veoma uplašila. Za nekoliko tretmana sve promene su nestale. Lekar mi je preporučio prirodni sprej za gljivice koji sam nastavila da koristim. I sad ga s vremena na vreme naprskam. Sve je kako treba.

Zaključak je da lasersko uklanjanje gljivica vredi – naravno, ukoliko možete da ga priuštite. Takođe primećujemo da je ipak važno koristiti i neka prirodna sredstva za održavanje rezultata i prevenciju.

Ako vam iz nekog razloga ovaj tretman ipak ne paše, prirodni lekovi mu mogu biti zamena, ali samo ako odmah krenete sa lečenjem. Čekanjem se ništa ne dobija.