Kako izlečiti urasli nokat i saveti da do njega i ne dođe!

Kako izlečiti urasli nokat i saveti da do njega i ne dođe!

Bol, odustajanje od finih cipela, infekcija. Urasli nokat nije sitnica. Naučite kako izlečiti urasli nokat. Slede saveti i prirodni recepti za samopomoć.

U nizu, na oko, malih problema koji znaju da izazovu itekako velike probleme, urastao nokat na nozi uvek možemo staviti na prvo mesto. To znaju svi oni koji su se suočili sa ovom  bolnom neprijatnošću.

Urasli nokti na nogama su kadri da vas potpuno izbace iz koloseka i onemoguće vam normalno funkcionisanje. Ne samo da ćete morati salonke zameniti dva broja većim patikama već to može izazvati i ozbiljan atak na vaše zdravlje. Naime, na mestu urastanja nokta često zna da dođe do infekcije, gnojenja…ali pođimo redom.

Urastanje nokta je pojava kada ugao ili bočna strana nokta počne da se bukvalno zabada “urasta” u meso prsta. Najčešće nokat urasta na palčevima nogu.

Rezultat je bol, crvenilo, otok a ponekad i infekcija koja dovede do gnojenja tkiva oko nokta.

Ponekad se možete sami pobrinuti za svoj urastao nokat. Međutim ukoliko je problem zapušten i sama pomisao da dodirnete bolan prst i nokat otpada, tada morate zakazati posetu kod lekara.

Na taj način ćete izbeći dalje ozbiljne komplikacije koje sa sobom može doneti urasli nokat.

Ukoliko imate dijabetes ili neko drugo oboljenje koje za posledicu ima slabu cirkulaciju u stopalima, rizik od komplikacija usled urastanja nokta je mnogo veći.

stopala

Simptomi uraslog nokta

Ne sumnjam da umete da prepoznate šta vam se dešava sa prstima i noktima. Ipak, u stalnoj žurbi, ponekad prosto ne stignete da mislite o malenom bolu koji iznenada počne da vas žuljka jednog jutra u cipeli.

Simptomi uraslih noktiju su sledeći:

 • Bol i osetljivost tkiva sa jedne ili obe strane nokta
 • Crvenilo tkiva oko nokta
 • Otok oko nokta i najzad
 • Infekcija

Najbolje je reagovati odmah kod prvog simptoma dok je sve mnogo lakše, bezbednije i manje bolno. Ako ste sebe ipak doveli do poslednjeg simptoma onda vam ne gine gnojenje, lekar a verovatno i odlazak na bolovanje.

Zašto nokti urastaju?

urasli nokti uzroci

 

 • Nošenje obuće koja steže prste.Kad bolje razmislim, elegantna ženska obuća nikada nije bila naklonjena ženskoj nozi. Otmenost obavezuje (Noblesse oblige, fr.) ali obuća u modi je sve okrutnija, đonovi tvrdi, sa strane usko, na vrhu špic. Da li je iko mislio gde da smestite  svoje prste? Vi ipak istrajavte u nastojanju da ostanete elegantne. Svakodnevno su vam stopala stisnuta u tesnim cipelama u kojima ne možete ni da promrdate prstima. Dodajte tome svilene čarape koje zapravo nisu od svile već od veštačkog materijala i stvorili ste odlične uslove da vaš nokat na nožnom palcu krene da raste u pogrešnom pravcu.
 • Sečete nokte prekratko i polukružno.Nikada ne bi trebalo seći nokte “do živca” jer tako rizikujete da povredite tkivo, samo malo ali budući da je ovaj deo tela izložen velikoj mogućnosti infekcije lako može doći do problema.

Nokte treba seći ravno kako ne bi urastali.

 • Prirodni oblik nokta nogu je dodatni uzrok urastanja. Nekima je nokatna ploča na palčevima ravna ili blago zaobljena. Ako je tako, ivice nokta imaju manje mogućnosti da se zariju u meso. Suprotno, mnogo osoba ima oblik nokta koji liči na polovinu valjka i njegove se ivice oštro spuštaju ka tkivu palca. Tu je mala neudobnost obuće ili samo malo pogrešne nege dovoljno da dođe do problema.
 • Povrede palca.Nema tog čiji palac nikad nije napipao nogu od komode. Boli pa prođe ali nekad zna da bude baš ozbiljno pa kada, na primer “prebijete “ prst ispalom fijokom ili tegom u teretani nokat poplavi i posle nekog vremena otpadne. Na njegovom mestu vrlo često izraste nova rožnata tvorevina ni nalik vašem starom noktu. Nokat se posle povrede deformiše i lako urasta u tkivo koje i samo može biti izobličeno ukoliko ste se baš ozbiljno povredili.
 • Gojaznost.Zar tih pa hm… kilograma viška nije dovoljna kazna sam po sebi već treba i nokat da vam uraste? Istini za volju ako ste dobili kiligram-dva nema razloga za brigu. Problem mogu imati zaista gojazne osobe. Preteranim dobijanjem na težini svaki deo tela pa i tkivo na nožnim prstima dobija na zapremini. Obično prođe dosta vremena dok shvatite da vam se i broj obuće zbog toga povećao. Za to vreme nožni prsti su stešnjeni i urastao nokat na nozi može postati problem.

Nokti mogu da se deformišu i ako imate gljivice na nogama pa da onda pogrešno rastu. Pored toga, možete imati problem i sa neprijatnim mirisom nogu. No, to se sve može rešiti. Brankica je uspela prirodnim putem da sredi svoja stopala. Nokti su joj opet ravni i glatki i nema neprijatnog mirisa nogu. Kako se rešila ovih problema i kako i vi možete da pomognete sebi? Saznaćete ako pročitate njeno lično iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-gljivica-na-noktima-i-nogama/

Komplikacije nastale urastanjem nokta

Zanemarite li urastanje nokta ili prosto ne primetite da vam se dešava može dovesti čak i do infekcije sitnih kostiju u palcu.

Posebno ozbiljne kompikacije mogu nastati ukoliko patite od dijabetesa koji prouzrokuje slabu cirkulaciju u stopalma kao i oštećenje nerava u tom delu tela. I najmanja povreda poput posekotine ili urastanja nokta kod ovih bolesnika teško zarasta i lako se inficira. Nisu retki slučajevi nastanka gangrene stopala kod dijabetičara izazvani upravo urastanjem nokta.U takvim slučajevima, hirurška intervencija je neophodna.

Znaci da je došlo do infekcije uraslog nokta

Urastao nokat koji nije izazvao infekciju okolnog tkiva može se normalno tretirati u kućnim uslovima. Međutim ukoliko je nokat već probio kožu i prisutni su drugi znaci infekcije onda urasli nokat zahteva medicinski tretman.

Sledeći znaci ukazuju da je došlo do infekcije:

 • Osećaj vreline
 • Crvenilo i otok
 • Gnoj

Kako izlečiti urasli nokat?

Prevencija podrazumeva ponašanje usmereno na zaštitu od pojave problema. Evo šta treba učiniti da vam ne bi urastao nokat:

Pre svega, redovna nega stopala  nije sezonski posao. Dakle ne zaboravljajte na njih čim sa sandala pređete na zatvorenu obuću. Jedino čega se možete odreći tokom hladnijih meseci kada su stopala skrivena od pogleda jeste lakiranje noktiju. Sve ostale radnje su neophodan deo vaše rutine.

Ukoliko je nedelja vaš dan za temenljnu negu celog tela, stopala moraju dobiti svoj prostor u tom ritualu. Ovde nećemo o detaljima nege stopala. Ono što je važno za prevenciju urastanja noktiju je da ćete tada pored sečenja noktiju detaljno pregledati svoja stopala. To vam obezbeđuje uvid u eventualno postojanje bilo kakve nepravilnosti. Posebnu pažnju obratite na to kako vam rastu nokti na palčevima.

  • Secite nokte ravno. Ne secite ih zaobljeno prateći oblik prednje strane palca. Ukoliko to za vas radi pedikir napomenite mu da vam nokte iseče ravno.
  • Održavajte umerenu dužinu noktiju  Nokte kratite da budu jednaki sa ivicom prsta, dakle ne prektatko. Isečete  li nokte do živca, pritisak od obuće može usmeriti nokat da urasta u meso.
  • Nosite odgovarajuću obuću. Cipele koje suviše pritiskaju i sabijaju prste mogu poterati nokat da se zabode o okolno tkivo. Sasvim logično, nokat je tvrd a tkivo prsta stisnuto u uskoj cipeli naleže na njega. Ukoliko su vam nervi stopala oštećeni nećete moći da osetite da vas je cipela suviše stisla. Isto tako, može se desiti da ne osetite ni bol koji prouzrokuje urastanje nokta u samom početku. Valja imati obuću različitih oblika. Sva obuća bi trebalo da bude kvalitetna, od prirodnih materijala. Osobito obuća koju nosite na posao i u kojoj provodite dobar deo dana mora biti udobna i nežna za stopala. U njoj noga mora da diše, tako ćete sprečiti još jedan ozbiljan problem u vidu gljivica na nogama i znojenja nogu.
  • Nosite zaštitnu obuću ukoliko radite posao koji vas stavlja u rizik od povrede prstiju na nogama.aštitne cipele imaju ojačan prednji deo koji vas štiti od pada teških predmeta na nožne prste.
  • Redovno pregledajte stopla  U sklopu redovne nege pregledajte detaljno stopala. Ovo posebno važi za osobe koje pate od dijabetesa ili su sklone urastanju nokta.
  • Vodite računa o higijeni stopala. Bilo koji način života da vodite, stopala su vam veći deo dana u obući.  Zanemarite li higijenu stopala vrlo brzo će i obuća koju nodite postati izvor gljivica na noktima i drugih mikroba koji lako nalaze put na koži stopala da izazovu infekciju uraslog nokta. Dobre higijenske navike podrazumevaju pranje stopala bar jednom dnevno, pred spavanje. Oni koji se bave sportom moraju to uraditi posle svakog treninga kako bi sprečili ne samo urastanje nokta već i pojavu atletskog stopala. Čarape uvek moraju biti čiste i po mogućstvu, pamučne.
  • Krema za urastao nokat. U apotekama postoje masti i kreme kojima možete lečiti urasli nokat. Lekar će vam verovatno prepisati neku mast na bazi kortikosteroida. Njome seleči urastao nokat i predupređuju komplikacije. Na tržištu takođe postoji i niz prirodnih melema i krema na bazi lekovitog bilja koje omekšavaju kožu oko nokta, deluju preventivno protiv infekcija i ublažavaju bol i otečenost.

Urastao nokat-prirodno lečenje

Evo šta možete preduzeti kod kuće kako biste izlečilii urastao nokat:

 • Uronite stopala u toplu vodu na 15-20 minuta, dva-tri puta dnevno.
 • Štapićem za uši umočenim u maslinovo ulje gurajte kožu palca dalje od ivice nokta
 • Za ublažavanje bola koristite lek na bazi paracetamola, ima ih raznih i sigurno ih imate u kućnoj apoteci.
 • Nanosite na obolelo mesto antibiotik u vidu masti ili spreja ili steroid kremu, kako bist sprečili infekciju.Kada su lekovi  u pitanju uvek pitajte lekara ili svog apotekara kako biste bili sigurni da ste izabrali dobar i efikasan lek a i u cilju pravilnog doziranja i upotrebe.

Isprobajte kućne recepte na nekoliko dana. Ukoliko stanje ne bude bolje ili se pogorša ne odlažite posetu lekaru.

Jabukovo sirće za urastao nokat

U današnje vreme, jabukovo sirće se smatra narodnim lekom za gotovo svaki problem koji biste mogli imati. To naravno uključuje i urastao nokat.

Smatra se da ima antiseptičko dejstvo i sposobnost da umanji bol. Ovo nije naučno potkrepljeno ali ako ne pomogne neće ni naškoditi.

Pripremite posudu sa toplom vod u koju ste dodali ¼ šolje domaćeg jabukovog sirćeta. Držite bolesni prst oko 20 minuta. Nakon toga dobro posušite stopala.

Kako god da bude delovalo na stanje vašeg uraslog nokta, stopala će vam svakako biti nežnija, sečenje noktiju prijatnije, oslobodićete se smrada stopala i preventivno delovati na mogućnost nastanka gljivica na nogama.

Blago podignite nokat

Za ovo vam je potreban dezinfikovan alat. Njime ćete komadić vate podmetnuti pod nokat na mestu gde počinje da urasta. Tako neće biti kontakta sa kožom.

 • Dezinfikovanom pincetom podignite ugao nokta i nežno podmetnite komadić vate ispod. Ne bi bilo loše da na vaticu prethodno nanesete malo antibiotik masti.
 • Ovaj postupak je  više prevencija urastanja nokta ukoliko pregledom stopala utvrdite da nokat počinje da urasta. Ovo ne radite ukoliko se već pojavio otok i crvenilo.
 • Svakodnevno menjajte vatu umetnutu ispod nokta i pri tom dobro očistite kožu oko nokta, sam nokat i ispod nokta kako biste sprečili infekciju.

Dajte stopalima vremena da dišu

Period kada će vaša stopala biti oslobođena obuće je višestruko korisan. Prsti će dobiti priliku da se opruže i odmore od obuće koja ih steže. Što više vremena provedete nesputanih stopala manja je verovatnoća da će vam nokat urasti u meso. Zatim, ventilacija kože stopala smanjuje opasnost od razvoja gljivica kao i nastanka neprijatnog mirisa nogu.

Kada ste kod kuće, u vreme odmora budite bosi ili u čistim pamučnim čarapama.

urastao nokat

Med i limun za sprečavanje infekcije uraslog nokta

Kada prst bukne trebaće vam brzo recept za lečenje uraslog nokta:

Privijte mešavinu limunovog soka i meda tokom noći. Pomešajte malo sveže isceđenog limuna sa medom, stavite na sterilnu gazu i privijte na palac tokom noći.

Tokom sna med i limun će izvući infekciju ako je počela da se razvija.

Ulja omekšavaju kožu oko uraslih noktiju

Koristite ulja za omekšavanje kože oko noktiju. Nakon toga pritisak tkiva na nokat kada obujete cipele, je manji.

Isprobajte sledeća ulja:

 • Esencijalno ulje čajnog drveta deluje antibakterijski i antifungalno i sjajno miriše.
 • Baby ulje nema atimikrobna svojstva ali sjajno omekšava kožu oko noktiju.
 • Svima su nam poznata lekovita svojstva kantarionovog ulja. Šta bolje može sprečiti ili lečiti problem sa uraslim noktom.

Generalno ulja omekšavaju kožu i većina može dobro poslužiti jer je svako lekovito na svoj način. Nemate li neko drugo, egzotično i skupo, uzmite maslinovo ulje.

Najzad, ukoliko primetite bilo kakvu nepravilnost oko rasta nokta na nožnim palčevima, ne odlažite. Pokušajte smesta da učinite šta možete sami ili uz pomoć pedikira.

Operacija uraslog nokta

Ako ne ide sledećeg dana to mora pogledati lekar.Kada vam urasta nokat vama se praktično strano telo zariva u meso, a sa tim se ne smete šaliti. Operacija uraslog nokta je sa hirurške strane sitna intervencija. Međutim kao i svaka druga odvija se u sterilnim uslovima, dobićete anesteziju i nećete trpeti bol a sve će to obaviti stručno lice.

Hirurško saniranje uraslog nokta se ne može uvek obaviti istog dana. Kada je prisutan otok, crvenilo pa i gnoj prvo se pod stručnim nadzorom radi na saniranju upale. To znači da ćete dobiti antibiotike koje ćete piti dok se upala ne povuče. Tek nakon toga hirurg će vam osloboditi urasli nokat iz tkiva i pobrinuti se za vaš prst