Na šta ukazuju promene noktiju na nogama?

Na šta ukazuju promene noktiju na nogama?

Autor:

Promene noktiju na nogama mogu da bude veliki problem, pogotovo ako ne reagujete na vreme. Ipak, postoji način i da se i ovi problemi reše.

Vaši nokti na nogama štite tkiva prstiju i prste. Oni se sastoje od slojeva proteina koji se zove keratin, koji se takođe nalazi i u vašoj kosi i koži. Zdravlje vaših noktiju može predstavljati vašu celokupno zdravlje. 

Zdravi nokti obično su glatki, čisti i providni su.

Određene promene boje noktiju i promene brzine kod rasta nokta, mogu biti znaci bolesti pluća, srca, bubrega i jetre, kao i dijabetesa i anemije. Bele mrlje i vertikalni grebeni su bezopasni.

Bolesti noktiju na nogama koji ponekad zahtevaju lečenje uključuju:

 • bakterijske i gljivične infekcije
 • urasli nokti
 • tumori
 • bradavice

Obavezna je adekvatna nega noktiju, a to znači pre svega da mora da budu čisti, suvi i isečeni. Ukoliko pravilno negujete vaše noge, možete da izbegnete bolesti noktiju na nogama.

stopala

Uzroci promena na noktima

Promene na noktima mogu biti indikator različitih zdravstvenih stanja. Evo nekoliko uobičajenih uzroka:

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije, kao što je onihomikoza, često uzrokuju promene u boji, teksturi i obliku noktiju. Nokti mogu postati deblji, lomljivi, i može doći do promene boje.

Problemi sa štitnom žlezdom

Poremećaji štitnjače, kao što su hipotireoza ili hipertireoza, mogu dovesti do lomljivih, tankih ili podignutih noktiju. Ovi simptomi odražavaju promene u metabolizmu i energetskom balansu u telu.

Nedostatak vitamina i minerala

Nedostatak esencijalnih vitamina i minerala, poput vitamina A, B, C, D, kalcijuma, magnezija i željeza, može dovesti do slabljenja noktiju. Suvoća, lomljivost i promena boje su česti simptomi.

Ostali zdravstveni problemi

Razne bolesti, uključujući dijabetes, anemiju, i bolesti srca, mogu izazvati specifične promene na noktima. Na primer, plavi nokti mogu ukazivati na problem sa cirkulacijom ili respiratornom funkcijom.

Dodatni uzroci

 • Traume i povrede: Nezgode koje utiču na nokatnu ploču mogu uzrokovati modrice i promene u obliku nokta.
 • Reakcija na lekove: Neki lekovi mogu izazvati promene na noktima, uključujući promene boje ili teksture.
 • Dugotrajno izlaganje vodi ili hemikalijama: Ovo može dovesti do lomljivih i ispucalih noktiju.
 • Infekcije i upale: Stanja poput paronihije mogu izazvati upalu oko nokta, promene u boji i teksturi.

Važno je konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom ukoliko primetite bilo kakve neobične promene na noktima, jer one mogu biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema.

A evo kakve se sve promene na noktima mogu naći.

Rebrasti nokti na nogama

Kao što smo u uvodu rekli, nokti su pokazatelj raznih bolesti u organizmu. Zato je neophodno da reagujete čim vidite neku promenu na njima. Nokti pokrivaju meka tkiva i kožu na prstima na nogama.

promene na noktima nogu

Dakle, vizuelni izgled noktiju i nožnih prstiju može da ukazuje na određenu bolest. Gljivice na noktima često mogu da ukazuju na plućnu bolest ili bolest creva.

Najčešće bolesti noktiju na nogama javljaju se usled bakterijskih i gljivičnih infekcija. U isto vreme javljaju se i kada je prethodila neka povreda – udarac, trljanje ili kidanje same kože oko noktiju na nogama.

Srčane bolesti mogu da izazovu deformitet oblika noktiju, kao i urastanje nokta. Nedostatak vitamina i minerala  u organizmu mogu da utiču da nokti budu krhki i suvi.

Koilonihija (deformitet nokta) može da ukazuje na anemiju.

Žuti nokti ukazuju na reumatoidni artritis, tiroiditis ili tuberkulozu, dok onikoliza ukazuje na simptome hipertireoze.

Beli nokti na nogama mogu da budu uzrok poremećaja rada jetre, ciroze, šećerne bolesti, CHF, hipertireoze ili neuhranjenosti.

Promene u konfiguraciji kapilara u delu nokatne ploče, odgovorne su za neke od promena koje se javljaju kod bolesnika sa poremećajima vezivnog tkiva.

Žuti nokti na nogama

Istraživanja iz 1964 opisuju pojam „sindrom žutog nokta“, u kojem nokti rastu polako i prave zadebljane nokte na nogama.

Ovaj sindrom se može javiti kod pacijenata sa hroničnom bronhiektazijom(bolest pluća), sindromima imunodeficijencije i reumatoidnim artritisom.

Kada se javlja kod bolesnika sa reumatoidnim artritisom, sindrom žutih noktiju na nogama obično se javlja kod pacijenata koji su lečeni tiolnim lekovima. Smatra se da ovi lekovi igraju veliku ulogu u stanju i promenama na noktiju nogu.

Određeni broj istraživanja sumnja da uzrok žutih noktiju na nogama može biti povezan sa gubitkom belančevina, što bi predstavljalo zajedničku povezanost sa hipoalbuminemijom(smanjena koncetracija albumina u krvi – albumin je protein krvne plazme) i limfedemom(progresivno oticanje međućelijskog tkiva određenog dela tela).

Međutim, nemojte odmah paničiti. Najčešće su žuti nokti na nogama posledica nege noktiju i stopala i to ćete lako promeniti.

Zadebljani nokti na nogama

Zadebljanje mekog tkiva ispod nokatne ploče, dovodi do zadebljalih noktiju. Ovo stanje može da se javi usled megakariocita i trombocita .

Trombociti tada mogu uticati na rast nokatne ploče, uzrokujući promene. Osim toga tesna obuća može da bude razlog usled kojih se javlja zadebljanje noktiju.

Tesna obuća vrši pritisak na nokat i okolno tkivo i dovodi do bujanja keratinskih ćelija nokatne ploče, kao odgovor.

Prve promene se javljaju sa strane nokta, gde se stvaraju sivkaste mrlje. One zatim prelaze preko  ivice nokta i šire se ka korenu nokta. Nokat može da se lista i postane krt i lomljiv. Kasnije se može javiti i žuta boja kada nokat postane lomljiv.

Uz pomoć novih  tehnika hirurgije, za samo nekoliko minuta možete uspešno da rešite ovaj problem.

Možete da uradite i specijalan tretman kod pedikira gde ćete temeljno skinuti sve gljivične naslaga sa keratinske strukture nokatne ploče. Ovo se naziva medicinski pedikir.

Ovaj tretman je potpuno bezbolan, ali treba da vodite računa da radite kod profeisonalnog pedikira, kako ne bi oštetili nokatnu ploču. 

Nakon toga voma je važno da nastavite sa pravilnom negom i da mažete vaše nokte sa kremom za noge ili još bolje da koristite sprej za noge, koji je mnogo lakši za korišćenje. Takođe, možete probati i neke prirodne tretmane sa kojima su iskustva više nego odlična.

Brankica je isprobala jedan takav tretman i njeni nokti su se za kratko vreme oporavili i ponovo su glatki, lepi i normalne boje, a ona se ne stidi svojih stopala. Njeno iskustvo možete i sami pročitati na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-gljivica-na-noktima-i-nogama/

Koilonihija

Predstavlja deformitet nokta, koji dovodi do oblika “kašike nokta”. Ova bolest noktiju na nogama ponekad je normalna i javlja se i kod beba , ali obično se ispravlja u prvih nekoliko godina života.

Koilonihija takođe može biti posledica neke traume. Može se javiti kao posledica  abnormalnosti rada bubrega i glaukoma. Koilonihija je povezana sa nedostatkom gvožđa, sa ili bez dijagnoze anemije (nedostatak crvenih krvnih zrnaca ). Zanimljivo je da se ponekad javlja kod bolesnika sa hemokromatozom(nasledna bolest u kojoj telo apsorbuje previše gvožđa iz hrane, a onda se taj višak taloži u pankreasu ili jetri ).

Ukoliko se desi da ovu bolest noktiju na nogama prate i gljivice, najbolje bi bilo da koristite kreme i gelove protiv gljivica, koje će u isto vreme uspešno otkloniti i smrad nogu koji može da se javi.

Oniholiza

Promena noktiju na nogama kod koje se javlja odvajanje nokta od prsta, zove se oniholiza.

nokatne promene

Može da se javi na bilo kom noktu, ali najčešće se javlja na domalom prstu. Uzroci su uglavnom i najčešće infekcije, ali može biti i povreda nokta, problemi sa perifernom cirkulacijom i tirotoksikoza (povećana količina hormona štitne žlezde) . Može doći i do potpunog odvajanja i otpadanja nokta.

Linije na noktima

Mogu biti na prvom mestu Boove linije, koje se pojavljuju  na jednom mestu nokatne ploče u većini ili na svim noktima na nogama. Mogu biti uzrokovane bilo kakvom bolešću dovoljno ozbiljnom da poremeti normalan rast noktiju .

Znajući da nokti rastu oko 1 mm svakih šest do deset dana, vreme procesa bolesti može se proceniti merenjem udaljenosti od linije do noktiju. Drugi uzroci Boovih linija uključuju traumu i izloženost hladnim temperaturama kod bolesnika sa Raynadovom bolešću.

Linije koje se javljaju usled trovanja arsenom, zovu se Mesove linije, koje su poprečne bele linije koje često pogađaju više noktiju, i ako se mogu pojaviti pojedinačno. Širina linija varira i može biti uža ili šira.

Deca i odrasle osobe obično imaju jednu ili više belih linija ili mrlja na jednom ili više noktiju; ovo stanje je poznato kao leukonihija . Ove linije i mesta nisu jednake, pojavljuju se na različitim mestima na različitim noktima, ne prostoru nokta. Smatra se da su rezultat slučajnih manjih trauma i povreda.

Paronihija

Ova bolest noktiju na nogama javlja se iznenada, kao akutna paronihija ili postepeno, onda je reč o hroničnoj paronijihi. Ova promena na noktima nogu dovodi do upale tkiva oko samog nokta, zadebljanja nokta, a ponekad, u težim situacijama i do smeđeg iscetka, koji curi iz samog nokta. Akutna paronihija se javlja zbog bakterijske infekcije.

promene noktiju na nogama

Veoma je važno da vodite adekvatnu negu vaših stopala, i da ne dozvolite da nosite iste čarape više dana, ni da vam se noga znoji. Nokti mora da budu čisti, suvi i da ih redovno sečete, kako biste sprečili infekcije.

Ukoliko ne znate kako se nokti pravilno seku, evo malog saveta – nokte ne zasecate sa strane, već ih sečete ravno. Na ovaj način, nokat raste pravilno i neće moći da urasta u meso.

Gljivice na noktima nogu – onihomikoza

Gljivice na noktima nogu  takođe izazivaju promene noktiju na nogama i najčešći su problem noktiju. Ljudi lako zanemare ove tegobe, posebno ako se jave na nogama.

Gljivice na noktima nogu najčeše i prvo se javljaju sa unutrašnje strane nokta. Na početku dolazi do promene boje nokta, a zatim se nokat krivi i postaje krt . Gljivice na noktima nogu će se najbrže širiti ukoliko ste izloženi vlazi i toplini.

Osim toga,  korišćenje zajedničkih tuš kabina na sportskim terenima ili bazenima najviše pogoduju širenju infekcije.

Povećan rizik za gljivice se javlja ukoliko se noge  pojačano znoje, može da se javi i smrad nogu,  ili nosite sintetičke čarape i cipele koje ne upijaju znoj.

Znak da je reč o gljivicama na noktima biće ukoliko nokat krene da menja boju –  može da bude beličast, žut ili zelenosmeđe boje.

Neprijatna stvar, kod gljivica na noktima jeste što može da se javi veoma neprijatna bol i svrab stopala i da vas ometa u svakodnevnim aktivnostima.

Ukoliko se gljivice na nogama ne leče adekvatno mogu da izazovu još  veće probleme sa noktima . Osobe kojima je imunitet oslabio ili imaju  dijabetes, trebalo bi gljivice na noktima ozbiljno shvate.

I najmanja povreda na stopalima  može da dovede do komplikacija, kao što su rane koje teško zarastaju.

Iz tog razloga naš savet je da čim primetite prvi simptom, a to je  kako smo već rekli promena boje, treba da odete kod lekara. U suprotnom  infekcija može da zahvata ceo nokat i tad je lečenje puno sporije i dugotrajnije.

Osim toga, najbolja preventiva za vas jesu sprejevi protiv gljivica i smrada na nogama, koje u sebi sadrže sastojke koje direktno utiču na gljivice na nogama, i veoma efikasno i brzo rešavaju vaš problem.

Osim toga,  sprejevi su veoma laki za korišćenje i to će biti vaš najbolji izbor za vaš problem.

Pucanje noktiju na nogama

Pucanje noktiju se javlja kod 30% zdravih osoba, pre svega kod žena. Lakovi za nokte, jaka i teška hemija oštećuju veze u nokatnoj ploči i dovode do pucanja i listanja.

Mora da koristite kvalitetnu kozmetiku, da vodite računa da svaki put kada se kupate, dobro osušite noge i nokte. Takođe, nemojte svoje noge da mučite i da boravite u tesnoj i neudobnoj obući.

Otpadanje noktiju na nogama preventiva

Kako bi imali zdrave i lepe nokte, neophodno je da počnete na vreme da vodite računa o njima. Promene noktiju na nogama se neće javiti, ukoliko o njima vodite računa na adekvatan način. Neke od osnvnih stvari o kojima morate voditi računa svaki dan su:

 • Veoma je važna dobra higijena celih stopala i briga o noktima da budu uvek čisti i suvi.
 • Kada izlazite iz vode, dobro obrišite stopala i nokte. Gljivice vole vlažnu sredinu, pa ukoliko vaše noge ostanu vlažne, idealno je mseto za nastavak gljivica.
 • Ukoliko se vaše noge previše znoje, redobno menjajte čarape. Vaše čarape ne treba da budu od sintetičkih materijala.
 • Da biste sprečili atletsko stopalo, stopala uvek treba da budu suva, bilo da se kupate na bazenima, u moru ili zatovrenom bazenu.
 • Ako ste ceo dan u zatvorenoj obući, trudite se, ako je ikako moguće, i ako vam situacija dozvoljava, da se izuvate što češće.
 • Kada sečete nokte na nogama, nemojte da skidate kožu oko noktiju,jer direktno ostavljate prostor bakterijama da prodru ka noktima.
 • Ukoliko volite da negujete nokte na nogama kod pedikira, vodite računa kod koga odlazite na estetski pedikir. Birajte one proverene, koji koriste čiste instumente za rad.
 • Nemojte da hodate bosi na mestima kao što su javne svlačionice, bazeni i tuševi.

Bolesti na noktima nogu lečenje

bolesti noktiju lečenje

Kada govorimo o najboljem načinu lečenja promena noktiju na nogama, sam način lečenja zavisi od situacije i stanja u kom se nokat nalazi. Kao što se upravo informisali, ostoji više bolesti noktiju na nogama, pa s tim u vezi i sam tretman lečenja se razlikuje.

Kod nekih promena noktiju na nogama, biće potrebno da se vrši hirurška intervencija. S druge strane manje ozbiljniji problem, recimo urastao nokat ili crni nokti na nogama, mogu da se izleče uz posetu pedikiru.

Ono što jeste najbolja preporuka i vid lečenja jesu kreme za stopala i sprejevi protiv gljivica i drugih bolesti noktiju na nogama.

Ovi sprejevi su veoma laki za korišćene , jer mogu da priđu i onim mestima gde vam je možda manje zgodno da priđete prstima. Jednostavno naprskate zahvaćen deo nokta, i tretman lečenja počinje.

Primetićete vremenom kako se povlači smrad, koji može da se javi usled gljivica, i kako se vaš nokat vidno oporavlja.

Crni nokti na nogama prirodno lečenje

Priroda je takođe dala svoj doprinos, kada je reč o bolestima noktiju na nogama. Neki od sastojaka koje možete koristiti za lečenje su :

Đumbir i beli luk  

Beli luk je sjajan antibiotik i veoma će biti koristan za gljivice na nogama. Biće vam dovoljan jedna čen belog luka, koji ćete usitniti. Belom luku dodajte jednu kašičicu rendanog đumbira i ulje od čajevca , do pet kapi.

Sve sastojke  dobro promešajte dok se ne ujednače dobro. Kremu koju dobijete, slobodno namažite na nokat i prekrijte sa lanenom ili pamučnom krpom.šta god imate kod sebe.

Ostavite kremu da deluje dva sata. Ova maska veoma je efikasna, posebno ako reagujete na vreme, dakle na samom početku.

Kupka od đumbira

Koliko je đumbir efikasan kod promena noktiju na nogama, upravo govori i to da ga možete koristiti i kao kupku za stopala. Osim đjumbira, u kupku dodajte origano i žalfiju. Koristite svaki dan ovu blagotovrnu kupku za stopala. Ova kupka deluje u sito vreme i na vaše nokte, kao i na gljivice na nogama.

Kamilica kao topla kupka

Za ovu kupku, osim kamilice, biće vam potreban i  sladić. Kupka će efikasno da regeneriše oštećeno tkivo oko samog nokta.

Ulje čajevca

Jedan od boljih načina lečenja promena noktiju na nogama jeste uz pomoć ulja čajevca. Ukoliko ulje čajevca kombinujete sa drugim biljem efikasno ćete se rešiti svih gljivičnih infekcije na noktima.

Jabukovo sirće

Regeneracija noktiju sa limunom i jabukovim sirćetom sok od limuna pomešajte sa jabukovim sirćetom, dodati sok od crne i crvene ribizle. Dobijenom mešavinom vlažite nokte jednom dnevno.

Jaja kao lek

Pomešajte oko 5 grama pčelinjeg voska i jedno kuvano žumance, malo rastopljeno. Trljajte nokte sa ovim svaki dan.

Primetićete vremenom kako vaši nokti vraćaju jasnu boju.

Kako sprečiti promene na noktima?

Prevencija promena na noktima uključuje niz koraka koji se odnose na ishranu, negu i opšte zdravstvene prakse. Evo nekoliko saveta:

Sprečavanje promena na noktima nogu uključuje nekoliko ključnih koraka koji se tiču higijene, nege, zaštite i ishrane:

 1. Održavanje higijene stopala: Redovno pranje i sušenje stopala, posebno između prstiju, važno je kako bi se sprečio razvoj gljivica i bakterija.
 2. Pravilno sečenje noktiju: Nokti na nogama treba da se seku ravno, bez zaobljavanja uglova, kako bi se izbeglo urastanje noktiju.
 3. Izbegavanje tesne obuće: Tesna obuća može izazvati pritisak na nokte, što može dovesti do deformacija i promena. Preporučuje se nošenje udobne obuće koja dobro odgovara veličini i obliku stopala.
 4. Upotreba zaštitne obuće u javnim prostorima: U bazenima, teretanama i svlačionicama preporučuje se nošenje papuča kako bi se izbegla izloženost gljivicama.
 5. Ishrana bogata nutrijentima: Unos vitamina i minerala, posebno biotina, vitamina E, željeza i cinka, može pomoći u održavanju zdravlja noktiju.
 6. Hidratacija i nega kože stopala: Redovno korišćenje hidratantnih krema ili ulja za stopala može pomoći u održavanju hidratacije kože i sprečavanju suvoće i pucanja noktiju.
 7. Redovni zdravstveni pregledi: Posebno ako postoji istorija dijabetesa ili cirkulatornih problema, redovni pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju i tretmanu stanja koja mogu uticati na zdravlje noktiju.
 8. Smanjenje izlaganja hemikalijama: Izbegavanje preterane upotrebe lakova za nokte i acetona može smanjiti rizik od isušivanja i oštećenja noktiju.

Specifični saveti za ljude koji se bave sportom

 1. Pravilna obuća: Sportisti treba da nose obuću koja odgovara njihovoj aktivnosti i koja je pravilno prilagođena veličini njihovih stopala. Neadekvatna obuća može dovesti do pritiska na nokte, što može izazvati njihovo urastanje ili deformaciju.
 2. Zaštita noktiju: U sportovima gdje postoji rizik od direktnog udarca u stopala (kao što su fudbal ili trčanje), upotreba odgovarajućih zaštitnih uložaka može pomoći u smanjenju pritiska na nokte.
 3. Higijena stopala: Redovno pranje i sušenje stopala, posebno posle intenzivnih treninga, važno je za sprečavanje razvoja gljivica i bakterijskih infekcija.
 4. Redovno sečenje noktiju: Nokti na nogama treba da se seku pravilno, idealno nakon tuširanja kada su mekši, kako bi se izbeglo urastanje noktiju.
 5. Dobra cirkulacija: Posebno kod dugotrajnih sportova poput trčanja na duge staze, važno je održavati dobru cirkulaciju u nogama. To može uključivati vežbe istezanja i nošenje odgovarajućih čarapa koje podržavaju cirkulaciju.
 6. Prevencija i tretman povreda: U slučaju povreda nokta, važno je pravilno lečiti povredu i dati noktu vreme da se oporavi pre nego što se nastavi sa intenzivnim aktivnostima.
 7. Odmor i regeneracija: Davanje vremena stopalima da se odmore i regenerišu posle napornih treninga pomaže u sprečavanju problema sa noktima.

Promene na noktima nogu mogu biti više od estetskog problema; one često služe kao indikatori različitih zdravstvenih stanja. Pravilna nega noktiju i rana intervencija u slučaju problema mogu pomoći u očuvanju zdravlja i sprečavanju daljih komplikacija.