Bubuljice od depilacije, kako da ih se rešite?

Bubuljice od depilacije, kako da ih se rešite?

Autor:

Bubuljice od depilacije će nakon ovog teksta za vas biti prošlost. Nudimo vam pouzdana rešenja za njihov nestanak. Samo treba da ih primenite!

Nema žene ili muškarca koji se nisu sreli sa pojavom bubuljica nakon depilacije. To su one neugodne tačkice odmah nakon uklanjanja dlaka. Par sati nakon tretmana pretvaraju se u crvene bubuljice koje bole. Pored estetskog problema i kože koja je iziritirana te svrbi ne možemo da obučemo ništa dugačko. Uska garderoba nam dodatno iritira kožu. Kao da smo prinuđeni da ostanemo kod kuće i sačekamo da crvenilo prođe.

Probali ste, kao i mi, sa različitim brijačima. Čuli ste bezbroj puta kako je kvalitet britvice bitan i krivili ste sebe što niste uložili više novca. Ipak, rezultati su isti, problem se nastavlja i produbuljuje.

Hajde onda da vidimo u čemu je problem i zašto su bubuljice od depilacije tako uporne. 

Zašto nastaju bubuljice od depilacije 

Bubuljice na koži nakon depilacije su česta pojava posebno u letnjim mesecima. Baš tada kada trebamo da otkrijemo kožu i pokažemo svoje noge, oblačimo kratke suknje i majce na bretele. Eto nekoga ko će nam potpuno srušiti samopouzdanje.  

Bubuljice od depilacije se stručno nazivaju folikulitis. Zapravo to je infekcija kože uzorkovana gljivicama ili bakterijom .

Najčešća bakterija koja napada folikul kože jeste streptokoka, odnosno jedan od mnogobrojnih njenih oblika. Depilacija, znoj i uska odeća predstavljaju najlepši dom za bakterije.

Kako izgledaju bubuljice od depilacije?

Prepoznaćete ih kao mala udubljenja i sitne bubuljice koje se pojavljuju na izdepiliranom delu kože. Svrbe, a nakon češanja počinju da peku i bole. Češće su kod mušakaraca i žena sa osetljivom kožom.

Najčešće nisu znak nekog ozbiljnog oboljenja ali su im podložnije osobe koje imaju problem sa ekcemom, seboroičnim dermatitisom, alergijama ili dijabetesom. Ljubitelji vruće kupke dodatno iritiraju kožu i skloni su pojavi bubuljica nakon depilacije.  

Depilacija je neizostavni deo nege žena a danas je potpuno normalna za muškarce. Pored toga što na taj način brinemo o svom fizičkom izgledu u toku depilacije radimo i piling tela. Kako se dlake uklanjaju sa površine kože ona se ujedno čisti. Uklanjamo mrtve ćelije kože ostavljajući joj prostora za regeneraciju. 

Koža se sastoji od tri sloja, prvi sloj je najtanji. Drugi sloj je sloj u kojem se nalaze svi minerali potrebni za njenu obnovu.

Kada vršimo depilaciju mi iritiramo prvi sloj kože. Ukoliko je naša koža osetljiva i ako se u to umešaju bakterije i mrtve ćelije – doći će do upale.

Sam intenzitet upale zavisi  i od načina depilacije.  

Bubuljce nakon depilacije toplim voskom

Depilacija toplim voskom je najzastupljenija vrsta depilacije. Vosak se zagreva na 60 stepeni i nanosi na kožu. Na ovaj način skidaju se sve dlačice, što je super jer ne morate da brinete da li ste neku regiju preskočili. Kako uklanja dlačice iz korena rezultati će trajati dosta duže. Dlačice rastu tek posle nedelju do dve dana a tretman možete ponavljati jednom mesečno. 

Mana depilacije toplim vosokom je to što se ne vodi dovoljno računa o higijeni. U kozmetičkim salonima se isti vosak maže po par puta. Mažu ga na vašu kožu, zatim cede te ponovo zagrevaju i koriste za drugog kijenta.

Istina je da se zagrevanjem ubijaju bakterije ali ne može se odstraniti sloj vaših mrtvih ćelija kože. Nije moguće ubiti gljivice i parazite oni ostaju u vosku koji se iznova koristi. Nakon ovakve depilacije najčešće se pojavljuju bubuljice.

Koža je crvena dan do dva nakon tretmana. Bubuljice su crvene i izgleda kao da će sazreti. Na kraju, na vrhu bubuljica pojavljuje se bela tečnost. Ipak, ovde stanite!

Bubuljice nakon depilacije nisu iste kao bubuljice na licu. Dakle, bela tečnost ne treba da se istisne. Nije znak da je bubuljica sazrela i da prolazi.

Sekretom se koža brani od napada infekcije, odnosno bakterije. Istiskivanjem bubuljice napravićete ranu dopuštajući bakteriji da prodre u drugi, dublji sloj kože. Bakterija tada napada proteine i praktično ceo organizam. Koža gubi imunitet, sporije zarasta a infekcija se pogoršava.

Bolje je ostaviti bubuljicu da prođe sama i ne oblačiti uske stvari kako bi koža mogla da diše.

Pročitajte sve prednosti i mane brazilske depilacije!

Bubuljice od depilacije hladnim voskom  

Možete ta odahnete što se infekcija tiče. Ova metoda je sigurna i higijenska jer se vosak uklanja trakama.

Trake su namenjene za jednokratnu upotrebu pa ste sigurni  da se vosak koristio samo jednom. 

Najčešće je vosak u patronama i istiskuje se na kožu. Efekat traje znatno kraće od tople depilacije voskom. Tretman morate ponavljati na nedelju do dve.

 Mana ovog tretmana je to što je povlačenje traka grub proces koji dodatno oštećuje kožu. Koža je crvena i izritirana jer su trakom skinute i zdrave ćelije.

Bubuljice od depilacije se ne pojavljuju odmah, kao što je slučaj sa toplim voskom. Mogu se pojaviti sa prvim dlakama i nastaju kao posledica urastanja dlaka.

Kažu da je problem sa urastanjem dlaka manji kada se koristi šećerana pasta umesto voska. Saznajte sve o depilaciji šećernom pastom!

Ukoliko ne trpite bol i osećate se najprijatnije kada uklanjate dlačice kod kuće sigurno to radite brijačem. Najbrži metod pred izlazak , pod tušem ili jednostavno kada ste u žurbi. Šta se nakon tretmana dešava sa našom kožom? Zašto nastaju bubuljice? Istražili smo za vas u narednom delu teksta. 

Bubuljice posle brijanja 

Brijanje se smatra procesom koji ne utiče samo na dlačice već na kožu.

Oduvek se brijemo suprotno od rasta dlake. Taj proces je najbrži i daje najvidljivije rezultate. 

bubuljice od brijanja

Ipak, ono izaziva najveću iritaciju. Dlake rastu brže i dešava se da ne izađu na površinu kože. Rastu unutar prvog sloja kože pa dolazi do iritacije. Nastaju bolne bubuljice, koje mi nazivamo ‘’uraslom dlakom’’. Dlačica ostaje zarobljena i kovrdža se ispod površine kože. Pokušava da pronađe put ali kako ne može da izađe na površinu cela regija oko nje postaje iziritirana. Na kraju, pojavljuje se otečena i crvena bubuljica. 

 Kako dlačice rastu u različitom smeru, najbolje je koristiti ogledalo. Tako ćete sprečiti povrede, pogotovo u regiji lica. Ukoliko imate urasle dlačice , ne paničite možete ih se rešiti ali će vam biti potrebno malo strpljenja.  

Problem sa bubuljicama nakon depilacije brijačem, odnosno uraslim dlakama , imaju podjednako i muškarci kao i žene.

Bubuljice posle brijanja najčešće se pojavljuju na preponama a najmanje na regiji lica.

Evo saveta kako da ih izbegnete:

  • Nemojte pritiskati brijač i izbegavajte da prelazite jednu regiju kože više puta. Na taj način stvarate dodatnu iritaciju.
  • Ispirajte brijač posle dva tri poteza kako bi ste ga očistili. Ukoliko imate osetljivu kožu koristite krema ili penu za brijanje na prirodnoj bazi. Namenjene su ženama i muškarcima i smanjuju nastanak bubuljica. Nanesite kremu na kožu, zatim krenite sa depilacijom.
  • Ako izdvojite par minuta više možete napraviti blagi piling za kožu i ukloniti mrtve ćelije pre brijanja. Na taj način ostavićete prostora koži da diše i smanjiti šansu za pojavu iritacije.  

Piling možete praviti od sastojaka koje imate u kuhinji. Potrebna vam je kašika ulja od masline ili kokosa i soda bikarbona. Pomešajte ih pa nanesite na kožu kržnim pokretima. Ukoliko ste pili crnu kafu možete se poslužiti hladni talogom. Istrljajte kružnim pokretima kožu i isperite. Postoji jeftinija varijanta pomenutih krema i pena za depilaciju. Možete dobro nasapunjati kožu sapunom na prirodnoj bazi. Umiriće je ujedno hidrirati.  

Bubuljice posle brijanja su najupornije. Najduže traju i mogu dovesti do ozbiljnih problema. Ne pojavljuju se tako često na koži lica i prepona ali kao da su im noge omiljeno mesto nastanka.  

Znamo već kako bubuljice na licu i telu mogu da budu grozne i uporne. Za bubuljice, Nina ima odličan trik. Ona je izlečila sve bubuljice na licu i telu koje su se pojavile. Pročitajte njeno iskustvo na sledećem linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Bubuljice na nogama od depilacije 

Bubuljice na nogama od depilacije se najčešće prvo pojavljuju na butinama. U proseku bubuljice bi trebalo da uz pravilnu negu nestanu za 10 do 15 dana. Ukoliko se šire na druge delove nogu, postaju veće i crvenije najbolje je posetiti dermatologa. Pojavljuju se kao sitne ispupčine bledo crvene boje. Najčešće prvo pomislimo da je reč o iritaciji zbog uske garderobe ili neadekvatnog praška za veš. Ipak je reč o folikulitisu.  

Povedite računa o higijeni i ukoliko se brijete menjajte brijač posle dva do tri korišćenja. Obratite pažnju da li se brijač istupio i obavezno uradite piling kože pre samog brijanja.

Kreme protiv bubuljica mogu pomoći i dati trenutno olakšanje. Redovnom primenom one će smanjiti bubuljicu i isušiti je. U drogerijama nećete pronaći kreme koje su posebno namenjene za bubuljice na nogama ili bubuljice nakon depilacije, ali možete koristiti i univerzalne anti-akne tretmane.

Prirodnu kremu za bubuljice za lice slobodno možete koristiti i na nogama. Razmažite je u tankom sloju po problematičnoj regiji nakon depilacije ili nanesiti direktno na bubuljicu. Nemojte preterivati. Ukoliko posle dan dva korišćenja ne vidite prve rezultate posetite dermatologa. Stručno lice preporučiće vam kremu sa kortikoseroidima koja će vas rešiti muka.  

Nepravilna ishrana može posepšiti iritacije kože nakon depilacije. Preteran unos šećera utiče na Ph vrednost kože. Kako imunitet kože slabi ona je podložnija bakterijama i gljivicama.

Birajte hranu koja sadrži manje šećera. Povećajte unos D vitamina koji pospešuje regeneraciju kože.

Možete ga naći u ribljem ulju ili mlečnim proizovodima. Direktno ga dobijamo u vidu sunčeve svetlosti. Provodite vreme napolju, sunčajte se 15 do 20 minuta. Sunce će isušiti bubuljice. Nemojte biti kontraproduktivni, preterano izlaganje UV zračenju je štetno. Pored toga, povedite računa odeći. Oblačite se lagano, kako bi koža mogla da diše i izbegavajte znojenje.

Pročitajte više o bubuljicama od sunca, jer one isto tako mogu da budu uporne i nesnosne.  

 Bubuljice na rukama od depilacije 

Dešava se da se nakon depilacije ruke ospu sitnim bubuljicama. Pored toga što gomila sitnih bubuljica izgleda ružno može dovesti do infekcije. Najčešće se pretvaraju u vodene bubuljice koje bole i traju dve do tri nedelje. Kako bi ste izbegli ovo stanje, povedite računa o pravilnoj nezi.  

Bubuljice na rukama nastaju prvo u predelu iznad laktova a zatim se šire po unutrašnjosti ruku.

Možete koristiti hladne obloge od ulja. Natopite krpu uljem čajevca i stavite da odstoji na koži ruku, Čajevac ima antibakterijsko dejstvo te će momentalno umirti kožu.

Prirodni sapuni, prirodna sredstva za kupanje smanjiće šansu za pojavom bubuljica na rukama od depilacije. 

Kako sprečiti nastanak bubuljica od depilacije ?

Sigurno su vam kroz šalu više puta rekli kako je najbolje da se ne depilirate. Dobro, ukoliko dlake budu zavuek tu bubuljice neće biti nikada. Šta bi se desilo kada bi postajala metoda kojom bi ste uklonili bubuljice i dlake jednom zauvek?  

Epilacija

Radi se profeisonalnim aparatom i rešava vas dlaka na duži vremenski period. Kad kažemo duži, mislimo na nekoliko godina. Koristi se za nausnice, obraze, generalno kožu lica i vrata.

Aparat deluje tako što se jako tanka iglica uvodi u sam folikul dlake. Naime nije reč o pravoj igli već o iglici od snopa svetlosti koja prodire kroz dlaku do samog korena. To je provodnik preko kojeg struja stiže do korena i trajno uništava dlaku. Postupka traje sat vremena i izvodi se tri do četri puta. Nakon par tretmana dlake više ne rastu te nema bubuljica. Blaga iritacija će se svakako pojaviti posle prvog tretmana ali je u vidu crvenila koje nestaje u roku od 24h.  

Epilacija laserom

Ukoliko želite da se oslobodite dlačica sa nogu, ruku ili prepona trebaće vam nešto jače od epilacije. Najnovija meotda depilacije laserom izvodi se u kozmetičkim salonima u kojima rade dermatolozi. Laserski zrak se usmeri ka dlačicama i utiče na melanin u njima. Kako je melanin protein on se usled delovanja jake svetlosti razgrađuje. Toplota iz lasera uništava dlačicu i usporava rast. Broj tretmana zavisi od tipa dlake jer je efekat brži i vidljiviji ukoliko ste tamnoputi. Svetlim dlakama potrebno je više od pet tretmana laserom.  

Metode su potpuno bezbolne. Eventualno možete osetiti blago peckanje ili zategnutost ukoliko vam koža nije dovoljno hidrirana. Morate je pravilno negovati par nedelja pre početka tretmana. Ne sme biti oštećenja i perutanja usled alergija. 

Rešenje za već nastale bubuljice od depilacije

Nastale su dosadne bubuljice i sada nema nazad. Desilo nam se to barem nekoliko puta do sada. Razgovarale smo sa ženama različitih godina kako bi došli do adekvatnih saveta.

Prenosim vam Jovanino iskustvo- koje je ujedno i rešenje za već nastale bubuljice od depilacije: 

‘’Borim se sa bubuljicama na licu od puberteta. Koristila sam različite kreme i serume kako bi ih otklonila. Pravilna nega i prirodni preparati su mi pomogli i nakon dvadesete godine zaista nisam imala problema sa licem. 

Kako radim u banci moja uniforma je suknja. Jasno vam je da moram imati sveže izdepilirane noge bez fleka i ožiljaka. Bubuljice na nogama pojavljivale su se posle svake depilacije. Najpre su svrbele i činile me nervoznom. Dešavalo se u par navrata da potpuno raščešem noge. Bakterija bi prodrla duboko u kožu i problem je rešavao dermatolog. Koristila sam kortikoseroide koju su ubili bakteriju ali ostavili fleke za sobom. Onda sam uložila nekoliko meseci u otklanjanju fleka sa kože. 

Danas, bubuljice od depilacije uklanjam prirodnim metodama.

  • koristim prirodnu kozmetiku i prirodne tretmane protiv bubuljica
  • Svaka tri dana radim piling kože. Izbegavam vruće kupke koje su sušile moju kožu.
  • Mešam ulje čajevca sa kokosovim uljem. Na jednu supenu kašiku čajevca stavim pola supene kašike kokosovg ulja. Smesom mažem butine a višak ulja razmažem čak do stopala. Ostavljam ulje da upije tokom noći.

Prve rezultate videla sam dva dana nakon ove moje rutine. Smanjuje iritaciju i postepenu uklanja bubuljice. Svakako je bolje od kortikoserioda i fleka. Usput, vežbate samokontrolu i snagu volje! ‘’

Bubuljice od depilacije mogu da se saniraju! Sada znate pravila i više nećete morati toliko da brinete o njima.