Biljne kapi od koprive za kosu su vam zaista potrebne!

Biljne kapi od koprive za kosu su vam zaista potrebne!

Biljne kapi od koprive za kosu učiniće da problemi poput opadanja kose, masne kose i kose sklone peruti, nestanu za čas. Kako? Pročitajte!

Dobre stvari su uglavnom jednostavne, kao što je i sastav ovih kapi. Takođe su i isprobane, pošto kopriva već godinama, čak i vekovima, služi da pomaže kod ovakvih i sličnih problema. Kada su u pitanju problemi kože glave, kopriva je nezamenljiva. Pored kapi od koprive za kosu, koristi se šampon od koprive, kao i različite tinkture od ove biljke. Sve ovo u ciljnu negovanja i poboljšanja kvaliteta kože glave i sanacije problema.

Videćemo u čemu su razlike i ima li prednosti korišćenje ovih kapi ili su samo izvikane.

Prednosti kapi od koprive za kosu

Da krenemo od najvažnijeg, a to je pitanje: „Šta su uopšte kapi od koprive za kosu?“

To je jedan rastvor koji se sastoji od 70% alkohola i korena koprive, tačnije od ekstrahovanih sastojaka iz korena koprive i već pomenutog alkohola.

Ovo je, dakle, preparat, koji je potpuno prirodan, napravljen od samo dva sastojka, potpuno neškodljivih za ljudski organizam. U tome se sastoji njegova prva i glavna prednost. Toliko je prirodan, da njega možete nanositi na kožu, a možete ove kapi i popiti, uneti u svoj organizam. Nema konzervanasa ili parabena koji su tu da produže rok trajanja i da učine preparat svežim duže vreme.

Sam alkohol štiti ga od kvarenja, tako da ćete, uz adekvatno čuvanje, imati proizvod koji ćete dugo koristiti i koji će dati sjajne rezultate za kratko vreme. Često se dešava da je neki preparat koristan za nas, ali i škodi u nekim segmentima. Sa ovim ste apsolutno sigurni da ga smete nanositi na kožu, s obzirom na to da smete i da ga pijete.

Još jedna od njegovih prednosti sadržana je u samoj koprivi, kao biljci koja se, pomenuli smo, od davnina koristi da bi ljudi negovali vlasi svoje kose. Upravo je koren taj koji sadrži najviše korisnih sastojaka, iako smo mi skloni mišljenju da je to list. Listovi koprive su takođe lekoviti, od njih pravimo i koristimo čuveni čaj od koprive. Ipak, ako hoćemo najbolji deo, onda ćemo uzeti koren koprive.

Prednost korišćenja kapi od koprive za kosu u tome je i što njih utrljate na kožu glave, pustite da se osuše i one deluju tokom čitavog dana, odnosno, dok ne operete kosu.

To je produženo dejstvo u odnosu na druge izvore korišćenja koprive. Ako ih pri tom i pijete, a ne samo mažete, onda je korist dvostruka, a dejstvo brže jer unosite korisne sastojke spolja i iznutra.

Da rezimiramo sve prednosti:

  • potpuno prirodan preparat
  • neškodljiv, bez štetnih sastojaka
  • pravi se od biljke koprive čiji sastojci provereno leče bolesti kose
  • koristi se spolja i iznutra
  • ima produženo dejstvo, budući da se ne ispira
  • daje brže rezultate jer ima celodnevno, a dvostruko dejstvo 

Upotreba kapi od koprive za kosu

Upotreba kapi od koprive za kosu veoma je jednostavna i podrazumeva dve vrste korišćenja. Jedna je utrljavanje biljnih kapi od koprive na kožu glave. Količina kapi koju ćete koristiti zavisi od toga sa kolikim i kakvim se problemom borite, odnosno, koliku površinu kože glave mažete.

kapi-koprive-za-kosu

Pre svega, da izlistamo probleme koje kapi od koprive za kosu mogu da izleče.

One se, pre svega, nanose na kožu glave kada kosa pojačano opada.

Koprivin šampon takođe može da posluži u te svrhe, ali su kapi još bolje i učinkovitije. Bilo da je u pitanju difuzno opadanje kose ili se radi o opadanju kose na krugove, kapi od koprive jednostavno natrljajte na kožu glave onoliko koliko smatrate da treba.

Najbolje je uočiti sa kojih delova kosa najviše ispada, pa onda poduzeti tretman. Nakapati nekoliko kapi direktno na mesto i utrljati blago prstima. Ovo možete uraditi kada operete i osušite kosu, utrljati kapi od koprive za kosu, sačekati da se osuši i onda nastaviti sa uobičajenim aktivnostima. Tako će kapi stajati na koži glave do sledećeg pranja.

Ovde pročitajte kojih 6 znakova pokazuju da li vam kosa opada pojačano.

Osim za opadanje kose, kapi možete koristiti i kada imate probleme kao što su masna kosa i kosa sklona peruti. Masna kosa je čest pratilac problema opadanja kose, mada se može pojaviti i samostalno. Pored brojnih prirodnih šampona koje možete tom prilikom koristiti, bilo bi veoma korisno da na čistu kosu utrljate kapi od koprive za kosu i kroz neko vreme primetićete da vam se kosa sporije masti.

Probajte i medicinske šampone u tu svrhu.

Kod dosadne, suve peruti, možete takođe utrljati nekoliko kapi na one delove koji se perutaju i koji vas svrbe i primetićete fantastične rezultate. Uz određenu prateću terapiju otklanjanja ovih problema, kapi će biti odlične kao ishrana koži glave koja je oštećena na bilo koji način.

Da li je to višak sebuma koji proizvode lojne žlezde ili su to gljivice koje proizvode svrab i masnu perut, svejedno je. Kapi od koprive za kosu su blagotvorno sredstvo koje će popraviti i sanirati štetu.

Još je bolje ako terapiju ne sprovodite samo spolja, nego i iznutra. Tako je, ove kapi možete i piti, tako da će dejstvo biti duplo jače ako ih na taj način konzumirate. Što se tiče ispijanja kapi od koprive za kosu, potrebno je da pratite uputstvo.Uglavnom glasi da 20-30 kapi sipate u neku tečnost, čašu vode ili soka, a može to biti i čaj koji nije previše  vreo i popiti na taj način. Možete čak i parcijalno natopiti dve kocke šećera kapima i tako uneti dovoljnu količinu u organizam. Preporučuje se da, ako ih pijete, to učinite ujutru i uveče. A mazanje posle svakog pranja i sušenja kose.

Ako pratite ove savete, trebalo bi da prve povoljne rezultate uočite veoma brzo, već posle desetak dana korišćenja. Kombinujte ispijanje kapi sa mazanjem i bićete veoma zadovoljni kako se vaša kosa oporavlja. Ona će, ne samo prestati da opada, nego će i njen kvalitet drastično biti poboljšan.

Ovo je veoma jednostavan, a kvalitetan način i nemojte ga zaobići ako patite od opadanja kose, masne kose ili kose sklone peruti. Irena je imala upravo takav problem. Njeno rešenje je takođe bilo sasvim prirodno i kosa joj sada blista  više ne opada. Naprotiv, jača je nego ikad! Evo o čemu se radi: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Pravljenje biljnih kapi od koprive

Iako ih možete kupiti u apotekama, prodavnicama zdrave hrane i nekim bolje opremljenim radnjama, bez sumnje u njihovu prirodnost i kvalitet, ako želite potpuno prirodan proizvod, da budete potpuno sigurni u to što se nalazi u preparatu, napravite ih kod kuće.

Odaberite mesto gde koprive rastu same i nezagađene bilo kojim spoljašnjim faktorom i izvadite koren koprive za jednu šaku. Zatim ga operite i pustite da se dobro osuši, nekoliko dana na nekoj promaji ili na mestu koje je skriveno od sunčevih zraka, a pri tom toplo. Kada ste sigurni da se korenje osušilo, nabavite pola litra 70% alkohola i potopite korenje u taj alkohol.

Evo recepta:

Biće potrebno da prvo stavite koren koprive, a zatim prelijete alkoholom. Tako potopljeno, u staklenoj flaši, sve to odstoji 30 dana, uz povremeno mućkanje, kako bi bi koren ispustio sve hranljive sastojke koje ima.

Posle toga procedite dobijenu tečnost kroz gustu gazu i vaše kapi su spremne za upotrebu. Čiste i prirodne, baš onakve kakve treba da budu. Kosa će biti hidrirana i jaka zahvaljujući kapima.

Čuvajte ih na nekom tamnom mestu, najbolje gde ni temperatura nije naročito visoka, tako ćete osigurati da će one biti sveže i upotrebljive dugo vremena. Jednostavno, a zdravo.

Razlika u odnosu na šampon od koprive za kosu?

Koprivi se pripisuju brojna pozitivna svojstva. Recimo, njeno žarenje je, kažu stariji, bilo korisno ako vam je cirkulacija slaba, pa želite da je poboljšate. Onda, jednostavno, uzmete koprivu i ožarite se njome.

Takođe, kopriva ima antiupalna i antibakterijska svojstva, zato se i pije redovno kao čaj, prilikom bakterijskih infekcija i upala.

Naravno, zato se i koristi kao redovan sastojak šampona, a do pre dvadeset godina bila je najpopularnija biljka za kosu, budući da su se šamponi pravili uglavnom od koprive. Danas pitamo i pokušavamo razjasniti jednu veoma važnu stvar: Koja je razlika između šampona i biljnih kapi od koprive za kosu?

Pre svega, pored koprive kao sastojka, u šamponu imate i niz drugih sastojaka, čiji je kvalitet pod znakom pitanja. Zašto? Mnogi šamponi koje možete naći po trgovinama imaju u sebi pored korisnih i niz sastojaka koje čine dosta štete kosi. To su poznati sulfati, parabeni koji, barem neki od njih, služe da pojačaju miris šampona, da učine njegovu strukturu penastijom i brojne druge stvari.

A vašoj kosi, šta rade njoj? Nažalost, deluju prvenstveno na kožu glave. Isušuju je i čine osetljivom, sklanjaju one enzime i ulja koja su za kožu bitna. Kosa postaje lomljiva, krta, veoma često i suva, naročito ako je farbana, tako da morate o njoj posebno da se brinete. I morate posebno da proveravate sve sastojke šampona od koprive, kako biste se uverili u to da šampon koji imate neće naneti više štete nego koristi.

Biljne kapi od koprive nemaju apsolutno nijedno štetno dejstvo, zato što se i prave od samo dva sastojka, tako da ste u tom smislu bezbedni.

Ne morate se brinuti niti proveravati sastojke jer su biljne kapi od koprive za kosu provereno dobar proizvod.

Takođe, dejstvo biljnih kapi od koprive na kosu je jače. Njih nanesete posle pranja na suvu kosu i do sledećeg ispiranja one su tu. Možete i da ih utrljavate nekoliko puta do sledećeg pranja. Budući da ove kapi možete i da pijete, lečite problem i spolja i iznutra. Nije li dovoljno razloga da što pre pohrlite da ih kupite?

Jedina mana koja se ovde može provući jeste miris kapi, koji možda neće baš svima prijati, tako da to obavezno morate proveriti jer je individualno.

Dejstvo šampona je kraće. Ipak, prirodni šamponi takođe imaju svojih prednosti. Kada kažemo prirodni, mislimo na one koji se temelje na prirodnoj bazi. Oni imaju veliku količinu aktivnih sastojaka koji prodiru duboko u kožu glave, tako da će vašu kosu preporoditi. 

Zaključak je da, ako nabavite dobar, prirodan šampon, bez prisustva parabena i sulfata, njega koristite u kombinaciji sa kapima jer će tako rezultati biti fenomenalni.

Ovde imate ultimativni vodič za izbor odgovarajućeg šampona.

Oni koji su osetljivi na alkohol ne bi trebalo da ga drže na glavi do sledećeg pranja, već utrljati i posle nekoliko sati isprati kosu. Prirodni šamponi su i tu nezamenljivi, kada je često pranje kose u pitanju. Umesto da isušuju, prirodni šamponi štite i hrane kosu. Upravo zato treba da izbegnete alergiju na šampon izborom prirodnog preparata.

Da rezimiramo:

  •  šampon ima pored korisnih i neke štetne sastojke, a kapi od koprive nemaju nijedan štetan sastojak (ovde izuzimamo prirodne šampone)
  • dejstvo biljnih kapi od koprive je duže jer ostaju na koži glave duže vremena (ako vam alkohol ne izaziva iritacije)
  •  dejstvo biljnih kapi od koprive za kosu je intenzivnije jer in nanosite na kosu, a možete i da ih pijete (spolja i iznutra)
  • najbolje je koristiti kombinaciju prirodnog šampona i biljnih kapi od koprive za kosu   

Mnogi, ne samo frizeri, već i dermatolozi, kada imate neki ozbiljniji problem sa kosom i kožom glave, preporučiće vam neki od alternativno-medicinskih recepata, a koji se temelji na biljnim sastojcima.

Jedan od najboljih za kosu sastoji se upravo od koprive. Ovaj preparat uspešno rešava problem opadanja kose, seboreje i peruti, a odličan je i ako vam se kosa masti. Možete ga napraviti veoma lako kod kuće, a biće vam potrebna i jedna šetnja po prirodi da nabavite sastojke, to jest, mlade koprive.

Ova tinktura je još zdravija varijanta biljnih kapi za kosu od koprive jer će vam pored koprive biti potrebna i komova rakija, poznata u narodu kao borac protiv mnogih bolesti.

Potrebno je da nađete sveže koprive, one su karakteristične i lako ćete i prepoznati, ako se dvoumite, dodirnite list i sve će vam biti jasno. Berite cele: list, stablo i koren. Kada ih operete i iseckate, mora ih biti dovoljno za dve velike šolje. Kada ste ih dobro oprali u mlakoj vodi i iseckali na sitne komade, prelijte ih litrom komove rakije i u staklenoj flaši ostavite 15 dana da odstoje na tamnom mestu.

Dobro zatvorite čep i mućkajte svakog dana ovu mešavinu. Posle 15 dana je procedite i sipajte u flašu kakva vam odgovara, plastičnu ili neku sa pumpicom, da biste mogli lakše da je prskate na kosu i vaša tinktura je spremna. Utrljavajte je s vremena na vreme na kožu glave i primetićete sjajne rezultate! Vaša duga kosa i koža glave biće preporođene.

Biljne kapi od koprive za kosu iskustva

Brojni naši čitatelji isprobali su biljne kapi od koprive za kosu i zadovoljni su rezultatima. Pre svega, ovaj preparat ima jako povoljnu cenu, tako da vam neće biti veliki teret za budžet. Druga stvar koju zadovoljni korisnici ističu, to je da se veoma lako nanosi. Bočica je mala, sa kapaljkom, tako da ćete potrebnu količinu veoma lako nakapati na kosu i utrljati.

Rezultati su odlični. Za samo sedam dana primećuju se promene. Kosa se manje masti, barem tako nam je javila Kristina, koja je imala masno teme, a suve krajeve kose, dok Petar kaže da redovnim korišćenjem drži opadanje kose na zadovoljavajućem nivou. Samo utrlja, prosuši i nastavi sa uobičajenim aktivnostima.

Marijana nam se požalila kako su kapi za njenu kožu glave bile suviše agresivne. Ona ih je koristila protiv peruti, pa je njena, već suva koža glave, postala još suvlja i sklonija svrabu. Relativno brzo se odlučila da prestane da ih koristi, a rešenje je ipak pronašla u prirodnim šamponima. 

Kako je sve individualno, preporučujemo da ih sami probate i uverite se.

Cena i gde kupiti koprivine kapi?

Cena ovog preparata je veoma povoljna, u rasponu od 200 do 300 dinara, sve u zavisnosti od toga gde ćete potražiti. Možete ih nabaviti u svakoj apoteci, velikim drogerijama, bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane, a i mega marketi i trgovine ih imaju u sektoru za zdravu ili organsku hranu.

Dakle, nemate razloga da ih ne isprobate! Javite nam svoje utiske o tome kako su vam se dopale biljne kapi od koprive za kosu.