Koja krema za bubuljice je ona prava?! Pažljivo birajte!

Bubuljice imaju mnogo razloga nastanka, pa nije lako pogoditi koja je najbolja krema za bubuljice. Evo vodiča koji vam u tom izboru može pomoći.

Svako se suočava sa različitim uzrokom nastanka akni i svako od nas ima drugačiji tip kože. Dakako, postoje neke sličnosti pa su zato svedene za na 5 osnovnih tipova i njihovih karakteristika. Ono što kreme za akne čini uspešnim ili manje uspešnim u lečenju bubuljica jesu njihovi aktivni sastojci. Neki aktivni sastojci uništavaju mikoorganizme, neki čiste pore, neki sprečavaju prekomeran nastanak sebuma.

Koja krema protiv bubuljica vam odgovara, zavisi od svih ovih faktora – od uzroka i pravilnog izbora aktivnog sastojka.  

Da li je dobro koristiti kremu kada imaš bubuljice?

Mnogi se pitaju da li je u redu da koriste kremu, kada se već bubuljice pojave. Ako imate problematičnu kožu, kremu treba da koristite i radi preventive, uvek je treba imati pri ruci.

Istina je da vam je krema za bubuljice neophodna. Možda već sada koristite neke preparate za bubuljice, ali uloga krema jeste da direktno deluje na upaljeno mesto, da isuši bubuljicu i da učini da ona prođe.

Znamo da ceđenje nije dobar potez, a krema će vas upravo odvratiti od te ideje, jer će ona na brz i efikasan način da sanira upaljene akne.

A sada da vas sprovedemo kroz vrste krema za akne koje postoje!

Prirodne kreme protiv bubuljica

Kada birate sastojke svoje kozmetike, pa i one koja se bori sa ovim problemom, uvek gledajte da oni budu potpuno prirodni. Možda sumnjate da su prirodni lekovi i prirodna kozmetika dovoljno efikasni, ali nije tako, ako imaju dobru kombinaciju i koncentraciju aktivnih sastojaka. 

Sredstvo protiv bubuljica može biti u obliku kreme, ali je bolje kada je u obliku gela. Takva sredstva koža bolje upija.

*Postoji jedan prirodan gel protiv akni koji pokriva  sve spoljašnje uzroke nastanka problema i sve simptome. Potpuno je blag i pa je odličan iz osetljivu kožu. Moja prijateljica Nina ga je isprobala, nakon što je prethodno probala sve one uobičajene kreme za bubuljice.  Mitiseri su prestali su javljaju, bubuljice su nestale sa njenog lica i to zauvek. Pročitajte obavezno njeno iskustvo ako ste u potrazi za dobrom kremom za bubuljice! Sigurno će vam značiti. Nalazi se na ovom linku. https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Prirodni aktivni sastojci kreme protiv bubuljica:

Aloja vera je prirodni lek koji se preporučuje  u nezi lica, jer ima umirujuće dejstvo i smanjuje upale. Ona je prirodni sastojak koji ne smete zaobići ako imate upaljene, crvene akne na licu koje bole. Osim toga, aloja odlično hidrira kožu,pa je osećaj nege lica potpun.

Alantoin je još jedan prirodni sastojak koji se koristi za negu kože. Iako  vam možda ne zvuči prirodno, znajte da se on dobija iz biljnog izvora. Ta biljka iz koje se dobija je gavez. Ovaj sastojak koristi se često u prirodnim šamponima protiv peruti . Njegova uloga je da ubrza zarastanje kože, pa je dobar onda kada vam akne stvaraju rane na koži. Ipak, možda najvažnija uloga koju ima jeste da poboljšava cirkulaciju i time poboljšava sposobnost kože da upije aktivne sastojke ostalih komponenti.

Šafranika je mediteranska biljka savršena za negu kože, posebno one osetljive i masne koja je sklona aknama. Ova biljka bogata je vitaminima E i K, kao  i masnim kiselinama dobrim za kožu – konkretno linolnom kiselinom. Ovaj aktivni sastojak gela protiv bubuljica deluje tako što na poptpuno prirodan način redukuje proizvodnju sebuma. Idealna je za one situacije kada je previše masnoće uzrok nastanka akni na licu.

Biljka tamarind  možda vam nije poznata kao nešto što raste u vašem vrtu, jer ne raste u našim krajevima uopšte. Ovo je mahunarka koja je bogata vitaminima C i A. Ekstrakt tamirinda deluje kao svojvrsna zaštita kože od spoljašnjih uticaja – bakterija, toksina, prljavštine…

Smola primorskog bora je aktivni sastojak koji regeneriše kožu i stimuliše njen odbrambeni sistem protiv akni. Za to je zaslužna supstanca koja se naziva piknogenol, a za koju se smatra da je jedan od najjačih i najefikasnijih antioksidanata na svetu.

Ulje čajevca je prirodno ulje koje je poznato kao površinski antibiotik. Deluje tako što ubija mikroorganizme koji su uzroci upalnih procesa i bubuljica na koži.

Zeleni čaj deluje odlično protiv upala na koži i prirodni je antibiotik i astrigent. Sužava proširene pore, zaceljuje kožu jer je bogat i antioskidantima i dobar je za dravu kožu u celini.

Žalfija, slično kao i zeleni čaj, deluje kao moćan antioksidant. Štiti kožu od oštećenja, ali i od bakterija, smanjuje crvenilo i upale.

Uobičajeni sastojci krema za bubuljice

krema za bubuljice sastojci

Benzoil peroksid

Ovaj organski sastojak deluje kao spoljašnji antibiotik. Može se naći kremama, gelovima, losionima protiv akni, a osnovna svrha mu je da uništi bakterije kao potencijalne uzročnike bubuljica na koži.

Benzoil-peroksid nalazi se u kremama protiv akni u različitom procentu koji se kreće od 2,5-10%. Jačoj upali i jačem problemu sa bubuljicama treba i jači procenat ovog aktivnog sastojka.

Imajte na umu da može delovati agresivno,posebno osobama koje imaju osetljivu kožu.  Kod nijh može izazvati blago peckanje i crvenilo. Izbegavajte izglaganje suncu dok koristite ovaj proizvod, jer može izazvati osetljivost.

Benzoil -peroksid je dobar za tretiranje svih vrsta akni, premda će malo teže da se izbori sa potkožnim cističnim aknama.

Alfa hidroksi kiseline  – (AHA) kiseline

Ovo su moćne materije  kada je obnova kože u pitanju i regeneracija ćelija. Zaslužne su za čiste pore i za osećaj glatke i svilenkaste kože. U ove AHA kiseline spada glikolna, mlečna, voćne kiseline. Često se koriste kao tretman protiv bubuljica, a deluju kao blagi piling. Uklanjaju mrtve ćelije sa površinskog sloja kože.

Krema za bubuljice sa salicilnom kiselonom

Ova kiselina je takođe čest sastojak koji imaju sredstva protiv bubuljica. Ovo je beta hidroksi kiselina (BHA).  Osnovna svrha salicilne kiseline je da čisti pore i to radi vrlo efikasno. Deluje protivupalno. Mana joj je ipak što ponekad previše isušuje kožu pa uz jedno ovakvo sredstvo protiv bubuljica, koje sadrži salicilnu kiselinu, obavezno nabavite i neko hidratantno. Pri tom vodite računa da ne bude previše masno, kako ne biste opet zapušili pore.

Povedite računa o koncentraciji salicilne kiseline u kremi protv akni. Najbolje je da je između 0,5 i 2%

Sumporna krema za bubuljice

Sumpor je mineral koji je poznat po svom neprijatnom mirisu na pokvarena jaja. Vrlo često ovaj miris maskira se veštačkim mirisima koji baš i neće doprineti boljem izgledu vaše kože, kao ni nestanku bubuljica.No, ako zanemarimo ovu stavku, on je vrlo koristan za kožu, posebno onda kada je masna. Sumpor pomaže da se višak ulja na koži smanji i ubrzava zaceljivanje kože.

Sumpor ponekad ima i sporedne efekte i nije za svaki tip kože. Nekim ljudima neće prijati i akne mogu nestati u početku, ali kasnije postanu još gore. Ako je to vaš slučaj, onda to nije najbolja krema protiv bubuljica za vas. U tom slučaju, potražite neku koja ga nema.

Retko je sumpor glavni aktivni sastojak anti-akne tretmana, pa možda neće biti naglašeno da je proizvod sadrži ovaj mineral.Čitajte etikete.

Površinski retionoidi i krema za bubuljice

Retinoidi su oblik vitamina A i obično su glavni aktivni sastojak krema ili seruma protiv bora. Ipak,imaju svoju primenu i u preparatima protiv akni. Glavna uloga im je zaceljivanje kože i obnova ćelija kao i čišćenje zapušenih pora na licu.

Glikolna kiselina u kremi za akne

Glikolna kiselina je AHA kiselina koja se često preporučuje kao sredstvo protiv bubuljica, uglavnom u kremema ili gelovima protiv akni.  Deluje tako što oslabljuje veze između ćelija kože na površini, pa je ona svojevsrni piling za lice. Dubinski čisti pore. I ova kiselina, koja se dobija iz šećerne trske, ne odgovara svima i može se desiti da nakon primene stanje sa bubuljicama na licu postane vremenom još gore. Može izazvati osetljivost na sunce i crvenilo. Ukoliko niste osteljivi, odlična je protiv mitisera, komedonalnih akni i proširenih pora.

Šta krema za bubuljice NE treba da ima?

Videli smo šta anti-akne tretman treba da ima u svom sastavu, ali ima i onih sastojaka koje treba da izbegavate:

  • Parabeni, ftalati, sulfati, aditivi i  veštački mirisi i boje. Oni mogu izazvati iritaciju,alergijske reakcije, dodatne bubuljice.
  • Mineralna ulja – neka prirodna ulja su dobra za lice, kao što je slučaj sa uljem čajevca, ali mineralna ulja nisu. Ona su teška, zatvaraju pore i otežavaju lečenje akni.

Kako onda napraviti izbor?

najbolja krema za bubuljice

Šta onda ima najbolja krema protiv bubuljica, što druge nemaju?

Kada govorimo o sredstvima protiv akni, onda se uglavnom prepisuju oni koji su bazirani na samo jednom aktivnom sastojku. Zato jedan takav sastojak deluje kod jedne osobe, a kod druge se može pokazati kao totalni promašaj.

I kako onda izabrati?

Sinergetsko i blago dejstvo gela za akne koji je na prirodnoj bazi najefikasnije leči bubuljice. Ta kombinacija svih aktivnih sastojaka je ono što najbolja krema protiv bubuljica ima, a druge nemaju!

Dakle, najbolje je da se držite prirodne nege za lice koja je manje iritantna za vašu kožu. Idealno ako nabavite proizvod koji pokriva sve probleme vezane za izbijanje bubuljica – od loše ili pogrešne higijene, do bakterijskih infekcija – sve u jednom. Trebalo bi da deluje gotovo sigurno!

Ukoliko to nije slučaj, ne ostaje vam drugo da eksperimentišete:

  • Probajte tretman sa jednim aktivnim sastojkom, recimo benzoil peroskidom.
  • Počnite sa slabijim dozama pa pređite na jače ako vidite da tretman deluje, ali sporo.
  • Ukoliko vidite da takva krema za bubuljice izaziva pogoršanja i upale ili bilo kakve dodatne probleme, promenite sredstvo i pređite na neki drugi tretman.

Budite uporni jer lečenje akni i bubuljica nije nešto što može da se završi preko noći.  

Vodite računa i o higijeni lica.To je značajan preduslov za uspeh.

Izbor najbolje kreme za bubuljice može biti prilično težak kada vidite šta sve ima u ponudi.  Sigurno ćete se naći u zagrljaju sa teškom odlukom.

Da li može krema za oči da se koristi za bubuljice?

Nemate kremu za bubuljice, ali imate kremu za oči koja smiruje upale? Iako će vam ova kremica delovati kao siguran i bezbedan izbor, ne znači da će izlečiti bubuljicu. Svaka krema ima svoju ulogu i namenu i to moramo da ispoštujemo.

Ljudi su prepuni kojekakvih neuobičajenih saveta, a ovo je jedan od njih.Ako vam je nekad krema pomogla kod očnih problema, neće vam pomoći i kod akni. Medicinske kreme za oči uglavnom se dobijaju na lekarski recept i ne treba ih isprobavati na svoju ruku. Iako su mnoge antibiotskog porekla i služe za lečenje upala koje su izazvane bakterijama, istina je da mi ni ne znamo koje su nam i da li su nam bakterije izazvale širenje bubuljica.

Najsigurnije je da za akne nabavite kremu protiv njih i da ne eksperimentišete, jer će to u suprotnom da napravi štetu na vašem licu.

Antibiotska krema za bubuljice

Antibiotske kreme se primenjuje kada vam ni jedne druge ne pomažu i kada ne uspevate da smirite akne na licu. One lako mogu da se razmnože i da iz dana u dan, postanu sve veće i bolnije.

Antibiotici za akne se ne koristi bez lekarskog recepta. Najbolje bi bilo da se prvo posavetujete sa dermatologom, kako ne biste pogrešili u odabiru kreme. Prvobitna uloga antibiotskih krema jeste da uništavaju bakterije na koži, ali oni deluju i na smirivanje upala u koži.

Pantenol krema za bubuljice

Pantenol krema je odlična ako želite da poboljšate stanje na suvoj koži ili ako želite da sprečite prevremene bore. On je idealan za negu kožu jer hidrira kožu, omekšava je i utiče na obnavljanje ćelija. Koža je posle upotrebe pantenola hidrirana i neće gubiti vlažnost.

Odlično se pokazao i u upotrebi protiv ožiljaka, ali kada akne u pitanju, pantenol im neće mnogo pomoći. Ako je vaša koža masna, onda treba da birate kreme koje su laganije strukture i koje su u obliku gela.

Pantenol može lagano da zameni noćnu kremu , ali ne može da zameni kremu za akne. Za uništavanje dosadnih bubuljica, potrebno je nešto što ima sastojke koji su dovoljni moćni da učine da bubljica nestane.

Krema sa kiselinama za bubuljice

Ako je vaše lice upaljeno i puno bubuljica, onda ste sigurno u potrazi za nečim što će brzo da deluje. Voćne kiseline su odlične u borbi protiv bubuljica i fleka na licu. Najpoznatije kiseline su jabučna, limunska, vinska i bademova kiselina. Tu su i glikolna i mlečna kiselina, one itekako mogu da pomognu kada se mučite sa bubuljicama.

Na primer, salicilna kiselina jedna je od najčešćih koja se upotrebljava za bubuljice. Ona otpušva pore i čini da koža prodiše, a uz to, regeneriše kožu i podstiče obnavljanje ćelija.

U kremama za akne naći ćete i AHA kiseline, i one su sjajne za piling kože. U stanju su da uklone mrtve ćelije sa lica, tenu mogu da povrate sjaj. AHA kiseline su odlično rešenje za cistične akne. Sa njima se rade mnogi kozmetički tretmani, pa se na taj način mogu poboljšati i ožiljci i fleke od akni.

Da li su kiseline dobre za bubuljice? Itekako jesu. Kako biste pronašli savršenu kremu sa kiselinama, moraćete da se konsultujete sa vašim dermatologom. Dobićete kremu koja odgovara tipu vaših bubuljica i koja će zasigurno da reši problem sa aknama.

Krema za isušivanje bubuljica

Naduvene, otečene i bolne bubuljice znaju da traju danima. Ne vredi ni da ih dirate ni da ih cedite, jer ćete tako sam proširiti upalu na licu, pa će ih već sutradan biti mnogo više. Kada je bubuljica puna gnoja i kada je crvena, onda vam je potrebna krema koja će je isušiti.

Najpopularnija sredstva za isušivanje bubuljica koja provereno rade su krečno mleko i cinkova mast, kao i posebne medicinske kreme koje isušuju akne. Krema za isušivanje treba da brzo deluje i da ima antiupalna svojstva. Ona će smanjiti nastalu iritaciju, a bubuljica će se smanjiti.

Ovaj proces može trajati samo jedan dan, a nekada se desi da će vam biti potrebno i nekoliko dana kako biste uspeli da isušite bubuljice. Važno je da ih ne dirate i da pustite da krema deluje.

Ove preparate treba da nanosite samo na mesta gde su upaljene akne, u suprotnom možete da oštetite zdrave ćelije i da isušite kožu na licu.

Krema za hormonske bubuljice

 Hormonske bubuljice mogu se javljati na različitim delovima tela, ali ih najviše ima na licu i na leđima. Akne nastaju zbog disbalansa hormona koji podstiče preterano lučenje sebuma i aktivniji rad lojnih žlezda.

Javljaju se i kod muškaraca i kod žena, i prate ih stanja kao što su policistični jajnici, predmenstraulni ciklus, menopauza. Za ovakav tip bubuljica dobićete i terapiju koja će uticati na hormone i koja će ih dovesti u red. Ipak, nega nije isključena.

U ovom slučaju ne treba da koristite agresivne kreme koje su pune hemikalija, jer one mogu još više da doprinesu pogoršanju jer remete rad hormona. Najbolji izbor biće prirodna krema za akne, koja neće uticati na hormone i koja će lečiti bubuljice na efikasan i pravi način.

Uz terapiju lekara, uz regulisanu ishranu i uz prirodnu negu, uspećete da se izborite sa bubuljicama na licu i telu.  

Krema za potkožne bubuljice

Potkožne bubuljice su prava napast! One su izrazito bolne, jasno uočljive i mogu da traju mesecima i godinama. Velika je zabluda da ste ih se rešili aako ih istisnete, jer su one i dalje tu, pod kožom.

Njih ćete teško da sakrijete, jer su one vidljive i naduvene. Na njih najviše utiču hormoni, mikroorganizmi, loša ishrana, slab imunitet, stresa, uglavnom unutrašnji faktori. Specifične su po tome što užasno bole, čak i kada ih samo dodirnete. Možda će vam biti potrebni lekovi kako biste se oslobodili bola, a možda ćete morati da koristite i obloge.

Bitno da je da pri ruci imate kremu za bubuljice koja će ih smiriti. Najviše će vam u ovom slučaju pomoći sredstva koja isušuju bubuljice. Možete da isprobate ulje čajevca ako pri ruci nemate kremu, ili da što pre nabavite kremu koja ima u sebi benzil-peroksid.

BB krema za bubuljice

BB krema služi za prekrivanje nesavršenosti na koži. Slična je puderu, ali se po mnogo čemu od njega razlikuje. Preporučuje se mladim osobama, jer BB krema može da sačuva kožu lica od prevremenog starenja.

BB krema je veoma lagana i kremasta i ne zapušava pore. Postoje i određene BB kreme koje su namenjene samo za problematičnu kožu sklonu aknama, pa one mogu da vam budu dobar izbor ako vas muče bubuljice, a želite da ih bar malo sakrijete.

Najbolja krema za bubuljice

Sigurno se pitate koja je najbolja krema za bubuljice. Donosimo vam spisak proverenih krema koje su se pokazale dobro u otklanjanju akni sa lica:

Aknolin tretman

Aknolin tretman je 100% prirodan i sastoji se od tonika za čišćenje lica i od gela za isušivanje bubuljica. Iskustva korisnika potvrđuju da ćete rezultate primetiti u rekordnom roku, jer aktivni biljni sastojci brzo deluju. Čak i za najproblematičnu kožu, Aknolin će biti pravo rešenje.On je odličan i za mitisere, pored akni i bubuljica. Čisti lice, uklanja i redukuje sebum na licu, dezinfikuje kožu. Možete da očekujete da će vaš ten biti očišćen od akni i da će biti blistav i regenerisan u periodu od 4-6 nedelja.

Iskustva su odlična, a možete ga odmah nabaviti i iskoristiti promotivnu cenu za ceo komplet: https://www.ovotaris.com/aknolin.html

La Roche Posay krema za bubuljice

 Effaclar krema otčepljuje zapušene pore i utiče na nepravilnosti na licu. Namenjena je masnom licu, a posebno je dobra za osetljivu kožu. U sebi sadrži cink, niacinamid, manozu, procerad.

Efikasnost je dokazana na 56% nepravilnosti na licu. Možete je nabaviti u online prodavnicama i apotekama

Bioderma krema za bubuljice

 Bioderma Sebium Global je krema namenjena bubuljicama i masnoj koži. Radi na tome da napravi ravnotežu i balans na koži, kako bi se sebum regulisao i kako bi se bubuljice smirile.

Takođe, vraća i prirodnu vlažnost, pa će vaša koža biti hidrirana tokom celog dana. Napravljena je od biljnih sastojaka koji hrane i neguju masnu kožu.

Uriage krema za bubuljice

Uriage Hyseac SOS pasta za bubuljice namenjena je za noćnu negu i radi po principu isušivanja bubuljica. Sastojan je od ulja čajevca i ihtiola, zelene gline, cinka i Uriage termalne vode.

Cilj ove paste jeste da umiri kožu, da je dubinski očisti, da isuši bubuljice i je hidrira.

Taraderm za akne i bubuljice

 Taraderm je krema za akne koja je napravljena od prirodnih sastojaka. Ima protivupalno i dubinsko dejstvo. Njen cilj je da regeneriše kožu i da izleči bubuljice.

Dobro deluje i na ožiljke i na druge nepravilnosti na koži. Možete je poručiti na ovom linku: https://taraderm.com/product/krema-za-akne-bubuljice/

Možda ne znamo šta je tačno idealno baš za vaš tip kože, ali znamo da je najbolji izbor blag a sveoubuhvatan tretman koji je potpuno prirodan. Provereno!

Ako ne znate odakle treba da počnete svoju borbu sa bubuljicama, počnite odatle. Isto uradite i ako ne znate šta bi sledeće mogli da probate!