Urasla dlaka: opasan ili samo ružan problem?

Urasla dlaka: opasan ili samo ružan problem?

Da li vas muči urasla dlaka i ne znate kako da je rešite taj “mali” problem? One nisu retka pojava, a evo zašto dlake urastaju i kako da pomognete same sebi.

Urasla dlaka  je poslednja stvar koja vam treba kada dođe lepo vreme i prilika da se poskidate u kratke suknje, šorceve ili kupaće kostime. Ona često liči na bubuljicu. Preciznije, na upaljenu bubuljicu, začinjenu svim pratećim elementima  –  crvenilom, bolom, upalom i gnojem. A znate li zašto se uopšte ovo dešava?

Najveći broj žena na ovo ima spreman odgovor – zbog depilacije. A evo šta je zapravo uzrok ove neprijatne pojave.

Urasla dlaka – uzroci

Urasla dlaka  nastaje onda kada se vrh dlačice izvije pa ona, kada raste, ne ide u vis već se vraća pod površinu kože.

Na to mestu nastaje čvorić koji se neretko upali i liči na  bubuljicu od depilacije. Više ovakvih dlaka i izgledaćete kao da ste u gadnom pubertetskom sosu, a nije isključeno da razvijete i razne komplekse. Srećom, kod žena su one retke na licu iz prostog razloga što žene nisu prirodno obdarene jakom bradom i brkovima. Ukoliko pokušate da se rešite tog neprivlačnog dodatka na vašoj koži, verovatno ćete videti dlaku ispod površine kože i uspeti da je izbavite.

*** Da bi vam koža bila savršeno glatka, nije dovoljno samo odstraniti neželjene dlačice. Poželjno je i da se pozabavite svojim celulitom. Jelena nam je ispričala na koji način je ona uspela u tome i zašto svoju metodu više ne menja. Koža joj je savršeno glatka i bez celulita i strija. Njenu priču možete pročitati na ovom linku: https://minutzamene.com/moj-celulit-je-nestao-na-ovaj-nacin/

Dlake koje urastaju pod kožu mnogo su češća pojava kod osoba koje imaju kovrdžavu kosu jer se dlaka prirodno uvija i izaziva problem. Eto razloga da im ne zavidite na loknama! Ma hajde, priznajte da ste zavidne malo.  Koja je još žena zadovoljna svojom kosom!

Kod ostalih je za tako nešto potreban određeni spoljašnji faktor koji će obrnuti rast dlačica.

Šta zapravo dovodi do toga? Da li je depilacija glavni uzrok?

Depilacija epilatorom je uzrok broj jedan koji će žene da navedu kada govorimo o urastanju dlake. Mnoge su svoj epilator, zbog ovog problema, zauvek izbacile iz upotrebe. Otkud takvo iskustvo? Delom zbog toga što epilator nije dobro očišćen pa iritira osteljivu kožu. A delom je i do samog procesa čupanja. Jeste li ikad probali da vrhovima noktiju naglo pređete uzduž dlake na svojoj kosi? Jeste li primetile kako se ona nakovrdža? Upravo takav efekat može da ima epilator na vaše dlake. Nakovrdža njihov vrh, pa one, umesto da rastu normalno, počinju da urastaju.

Brijanje dlaka je još jedan način da, pokušavajući da ih ukonite, vi samo napravite veći problem. Kod brijanja je veoma važno da vodite računa o tri  stvari:

 •         da koža bude vlažna
 •         da žilet bude oštar i pre svega čist
 •         da uklanjate dlačice u smeru suprotnom od njihovog rasta

Onda kada je vaš žilet tup, vi ćete da grebete po koži, skidajući tako sa nje mrtve ćelije koje mogu da zatvore pore. Isto se dešava i kada je koža suva i kada se peruta. A još ako je žilet prljav, šanse da vam neka dlaka ne uraste su samo srećna okolnost.

Da sprečite urastanje dlake posle brijanja, naoružajte se oštrim žiletom i sredstvom za podmazivanje. Ukradite momku penu za brijanje (ili kupite svoju), natrljate mesto koje želite da depilirate sa sapunom, a odličan lubrikant biće i regenerator za kosu. Čak i samo kvašenje vodom je bolje od pokušaja da uklonite dlačice na suvo.

urasla dlaka - uzrok

Uska odeća je još jedan od uzroka zbog kojih može da se pojavi urasla dlaka. Ona dodatno iritira kožu, telo se više znoji, dlake su bukvalno fizički sprečene da rastu u pravom smeru i stvaraju se savrešni uslovi za urastanje dlake.

Gde se javlja urastanje dlake?

Urasla dlaka će najverovatnije da se pojavi na nekom od mesta na kojim ih uklanjate.

Najveći problem sa uraslim dlakama je što se one javljaju baš tamo gde ih nikako ne želimo. Umesto da se rešite suvišnih dlaka, vi za uzvrat dobijete upalu koje se vidi više nego što bi se videle same dlake.A još i boli! 

Kod žena, najčešće se javljaju urasle dlake na nogama. To i nije tako strašno, jer obično nismo preterano nežne prema ovom delu tela, pa nije retko ni da imamo i ogrebotine. I da, nismo jedine!

Mnogo je gore kada iskusite urasle dlake na preponama. Ove dlačice su dosta debele imaju jak koren pa su time i otpornije na uklanjanje. Drugim rečima, veća je verovatnoća da raznoraznim metodama, kao što je Brazilska depilacija,  podstakenmo urastanje dlake na ovom području. Stvari  dodatno mogu da se pogoršaju zbog neophodnosti nošenja veša, zbog nošenja tesnih pantalona i sintetičkih najlon čarapa koje će dodatno da iziritiraju već upaljeno mesto i omoguće nakupljanje nečistoća tokom dana.

Urasla dlaka ispod pazuha takođe je čest slučaj. Nije ni čudo, jer se na ovakvim prevojima sakupljaju nečistoće i znoj. Sve to zatrpava pore i pogoduje urastanju dlaka.

Je li urasla dlaka pretnja po zdravlje?

U suštini, urasla dlačica je bezazlen problem koji je opasan koliko i bubuljica. Dlaka uglavnom nađe svoj put kroz kožu ili joj vi pomognete u tome. Ipak, često su ovakva mesta podložna upalama i gnojenju. A tada nastaje problem.

Ukoliko se zapusti, jedna urasla dlaka može da napravi ogroman bolan čir. A ukoliko je na preponama, proklinjaćete svaki korak koji napravite.

U retkim slučajevima, urasla dlaka može da bude opasan problem. Nije sam problem dlaka, koliki problem može da izazove upala oko njenog korena. Ovakve upale nastaju usled neadekvatne higijene i onda kada je koža zaražena stafilokokom . Smatra se da ovu bakteriju na koži ima oko 30% ljudi. Onda kada ona dospe do povređene kože, nastaje infekcija.  Vaša urasla dlaka tada može postati ogroman gnojavi problem. Ukoliko ga zanemarite i ne lečite jer vam je neprijatno da se javite lekaru ili mislite da će nestati sa od sebe, stvari  mogu da se zakomplikuju. Onda kada bakterije dospu u krvotok, može doći do njegovog trovanja – sepse. A ona vrlo često ima fatalan ishod.

Kako se resiti uraslih dlaka?

Da bi vaš pribor bio sterilan potrebno je da ga otkuvate. Alkohol nije u stanju da uništi sve bakterije, a rakija, koju najčešće dohvatimo u ovakve svrhe, još manje.

Ukoliko je upala velika i uporna najbolje je da posetite lekara.  Da uklonite uraslu dlačicu i smanjite upalu,  on će vam dati antibiotsku kremu ili oralni antibiotik i očistiti upaljeno mesto.

Urasla dlaka i prirodni lekovi

Ponekad nije jednostavno dopreti do dlake ispod kože. Tada njeno uklanjanje ide mnogo teže i zahteva  male trikove. Da biste se rešili uraslih dlaka kod kuće, od koristi vam mogu  biti neki prirodni lekovi:

Tople obloge. U ove svrhe možete upotrebiti vlažnu, toplu krpu ili komad hleba umočen u toplo mleko. Šta je poenta ovog tretmana? Mleko ili sama vlaga treba da omekšaju kožu i dlaku, a toplota da otvori pore. Nakon toga, trebalo bi da možete da uklonite dlaku. Potrebno je da stavljajte obloge i držite dok se ne ohlade. Ipak, ne treba ovako da provdete celu večnost. Ukoliko  vam  ne pođe za rukom posle 10 minuta da ukonite uraslu dlaku, probajte drugu metodu.

Membrana od jajeta. Ovo je prirodan i jednostavan način da se rešite uraslih dlaka. Potrebno je da dobro operete mesto na kojem je problem, a zatim da odvojite membranu od jajeta i stavite preko urasle dlake. Sačekajte da se osuši pa ukonite membranu. Dlačica bi trebala da izađe sa njom ili makar da se  pojavi na površini.

Šećer. Ovo je jedna od retkih situacija gde je šećer zapravo koristan i zdrav za vas. Kako ga upotrebiti da se rešite uraslih dlaka? Potrebno je da pomešate 1 šolju šećera sa pola šolje maslinovog ulja. Ovu smesu koristite kao piling za telo 2 puta dnevno. On treba da ukloni mrtve ćelije sa  kože i tako olakša uraslim dlakama da se probiju. Osim toga, šećer omekšava kožu, a maslinovo ulje daje koži vlažnost što je veoma važno u sprečavanju uraslih dlaka. Obavezno probajte šećernu pastu za depilaciju. Neguje kožu a uklanja suvišne dlake podjednako dobro kao i vosak, ali za razliku od njega, smanjuje urasatanje dlaka.

Osim ovih prirodnih lekova protiv uraslih dlaka,  uvek od koristi mogu biti i oni koji će da smanje upalni proces ukoliko se javio. U te svrhe možete upotrbiti med, jabukovo sirće, sodu bikarbonu, aloe veru. Prirodna kozmetika je ponekad bolja od one koja je prepuna hemije i koja može dodatno da iziritira vašu kožu. 

Može li se urasla dlaka sprečiti?

Ukoliko imate čest problem sa uraslim dlakama, gotovo sigurno se pitate mogu li se one sprečiti. U najvećem broju slučajeva dobićete savet da izbegavate depilaciju problematičnog dela.

A šorcevi u sred leta?

A kupaći kostimi?

Lako je zimi sakriti maljavo telo  ispod garderobe, mada sasvim sigurno to nije jedan od načina da privučete muškarca. Leti jednostavno ova opcija ne dolazi u obzir. Kako onda sprečiti urasatanje dlaka?

 • Promenite način uklanjanja dlaka. Ukoliko ste to radili sa brijačem, pokušajte sa voskom ili sa šećernom pastom. Isprobajte kreme za depilaciju ili pribegnite laserskom uklanjaju dlaka.
 • Vodite računa o higijeni. I vaš pribor bude čist.
 • Hidrirajte svoju kožu. Koristite neko sredstvo za hidrataciju i pijte dovoljno vode. Zapamtite, suva koža se peruta i stvara puno mrtvih ćelija.

Kako da uklonite fleke od uraslih dlaka

Pored upale koju može da izazove, urasla dlaka može da izazove još jednu neprijatnost – fleke od  uraslih dlaka. One se mogu javiti na nogama, ispod pazuha i na preponama.

Teško je odlučiti da li je ružnije videti neizdepiliranu bikini liniju, ili onu na kojoj se  jasno vidi da je bila depilirana.

Fleke od uraslih dlaka ispod pazuha mogu da učine da ovaj deo izgleda prljavo i neizdepilirano. Ove fleke su zapravo sitni tačkasti ožiljci od kojih područje pokriveno njima postaje tamnije od ostalog dela kože.

Kako se rešiti ožiljaka od uraslih dlaka?

To je šteta koja je već nastala i sada sprečavanje uzroka nema mnogo uticaja. Ostaje vam da se izborite sa posledicama. Najbolje je da nabavite neku kremu za posvetljivanje kože ili isprobate neke prirodne tretmane koji vam mogu pomoći da se rešite fleka od uraslih dlaka. Možete probati sledeće lekove. Neki  su bogati vitaminom C koji zaceljuje kožu, a neki se bore protiv bakterija, smanjuju upale i pomažu da posvetlite ožiljke:

 • Limunov sok
 • Sok od crnog luka
 • Sok od paradajza
 • Maslinovo ulje
 • Kokosovo ulje

Urasla dlaka može da bude opasna pojava, ali je najčešće samo prolazna upala i veliki estetski problem, posebno onda kada usled višegodišnjeg nepravilnog uklanjanja dlačica dobijete i tamne fleke. Onda je tretman dugotrajan i frustrirajuć, a vaš problem izgleda vidljiv iz aviona. Mere preventive poput izbegavanja depilacije ili nošenja široke odeće u današnje vreme su sasvim neprihvatljive. Pa onda, da li i dalje mislite da je urasla dlaka bezazlena pojava?