Grožđana mast za usne je zakon za negu!

Grožđana mast za usne je zakon za negu!

Ranije nisu postojale alternative, znalo se – kada ti nešto izađe i kada te nešto zaboli na usnama, kupovala se grožđana mast za usne. Danas smo se uobrazili, pošto ima toliko stvari koje možemo da iskoristimo, ali i dalje mnogi daju prednost ovom starom, isprobanom receptu. Zašto i dan-danas neki preferiraju ovaj proizvod? Probaćemo da odgonetnemo.

Vreme u kome živimo nametnulo je nekakve standarde lepote, koje, hteli – ne hteli, na ovaj ili onaj način pratimo. Kada je u pitanju oblačenje, tu nema dileme, moda se u tom segmentu uvek pratila. Akcenat sada bacamo na estetiku tela.

Ovaj vek je širokim narodnim masama omogućio da, bez obzira što je to pre desetak godina bilo nezamislivo, mogu da menjaju i prekrajaju svoje telo kako im se prohte. Ne baš bukvalno kako im se prohte, pošto je taj novi vek sa sobom doneo i neke proporcije koje su poželjne. One se odnose na zadnjicu, grudi i usne.

Poželjno je da ova tri nabrojana dela tela budu što veća, a da, obrnuto proporcionalno, kilaža bude minimalna, struk tanak, noge mršave i zategnute.

Ne može čovek da se ne zapita, kako da se to ostvari, ako se ne podvrgnete estetskoj hirurgiji?

Sve može, ali u normalnim merama. Ovde pročitajte kako povećati grudi prirodnim putem.

I da sad ne bismo dužili o svemu tome, namera nam je da pričamo o usnama, a ovo ostavljamo za neki drugi tekst i neku drugu temu.

Dakle, usne! One treba da su sočne, velike, napućene, i bez obzira što nekim delom sebe i osuđujemo tu modu, ne možemo a da ne priznamo kako šminkajući se i same povlačimo olovku malo na gore ili kupujemo sjajeve za usne koji utiču na volumen. O pućenju prilikom fotkanja, nećemo ništa da govorimo.

I to je jednostavno tako. U celoj toj frci-trci, ponekad zaboravimo na ono osnovno što treba za usne, a to je ništa drugo nego njihova nega.

Trudimo se da nam usne budu što lepše, a zaboravljamo na ono što u biti čini lepotu, a to je kada neko vodi računa o sebi.

U tu svrhu danas koristimo meleme za usne i balzame za usta, tu su sjajevi i karmini za ulepšavanje, te olovke za usta i karmini u olovci. A nekada, žene su koristile samo grožđanu mast za usne.

Razlika između balzama za usne, grožđane masti i sjaja za usta

Ovo je jedna od čestih nedoumica. Nešto je lakše razlikovati, a nešto malo teže.

Za početak, sjaj za usta. On se iz ove grupe izdvaja po tome što jedini ne služi za negu, nego za ulepšavanje. To mu je prva i, ako hoćete, osnovna razlika u odnosu na balzam za usne i grožđanu mast.

Pročitajte ovde šta je sjaj za usne i zašto ga obožavamo.

Sjajevi za usne nalaze se najčešće u pakovanjima sa četkicom i ima ih različitih vrsta, od sjajeva u boji, do bezbojnih. Pojedini sjajevi služe za uvećanje volumena usana, što može biti jako zanimljivo i korisno onim devojkama koje na ovaj neinvazivan način žele da promene svoj izgled. Ovde pročitajte na koje još načine možete vizuelno uvećati svoje usne šminkom.

Sanja je maštala da promeni izgled svojih usana. Dobro, nije samo maštala. Aktivno je radila na tome da to i ostvari. Šminkala se posebnim tehnikama, ali joj je bukvalno svanulo kada je pronašla način da sasvim prirodno poveća svoje usne. Znate u čemu je fora? Pa saznajte! Pročitajte njeno iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-povecala-usne-prirodnim-putem/

Dakle, uloga sjaja nije da neguje i hrani – on je tu da usnama da dodatnu blistavost.

Ista je situacija i sa određenim karminima i ruževima, naročito onima koji su mat.

U razgovoru sa šminkerima, saznali smo da mnoge devojke dolaze sa željom da im se stavi mat karmin koji ume jako da isuši usta. Da bi ta želja bila ispunjena, usne moraju da budu izuzetno hidrirane i sveže, inače ništa od toga. Mnoge mlade dame toga nisu svesne i na suve usne stavile bi još suvlje karmine i sjajeve.

Postoje i sjajevi za usne koji u sebi imaju negujuće sastojke.

Kada su u pitanju balzami za usne i grožđane masti, e, tu je već sličnost veća.

Balzami, kao i grožđane masti, služe za negu usana. Pogodno ih je mazati kako danju, tako i preko noći, da bi usta bila meka i negovana.

I jedno i drugo u sebi sadrže negujuća ulja koja štite i hrane kožu usana (tačnije sluzokožu), ne dozvoljavajući joj ni u jednom trenutku da bude suva i da se peruta.

Balzam se često meša sa labelom za usne. Razlika je u tome što je labelo uglavnom u obliku karmina, a balzam u kutijici, kao i u tome što labelo služi da stvoti zaštitni film na usnama, naročito zimi, kako bi sprečio da usta ispucaju, a balzami imaju negujući efekat tokom cele godine.

Ovde naučite kako da sprečite usne da ispucaju.

I grožđana mast se pakuje u kutijice, kao i balzam, smo što je ona po svom sastavu jednostavnija i sa manje sastojaka nego balzam, a pri tom ima sve ono što je potrebno kada je nega usana u pitanju. Balzami su često obogaćeni raznim mirisima i aromama, a grožđane masti, iako imaju miris, on je blag.

Balzami su gušće strukture, dok su grožđane masti ređe, zato se grožđana mast brže upija nego što je to slučaj sa balzamom za usne.

Grožđana mast – sastav

Ono što je ključno u vezi sa njom, to je da se ona pravi od prirodnih sastojaka. A to je, složićete se, u ovom moru popame za kozmetikom, ipak ono što je najvažnije. Zaista nema potrebe utrpavati hemiju u proizvod za usne. Verovatno znate one statističke podatke, koliko karmina i uopšte mazalica za usne prosečna žena doslovno pojede u toku života. Između dva i tri kilograma. Sad vidite zašto je bolje koristiti prirodne proizvode

Zato i jeste važan taj jednostavni i zdravi sastav grožđane masti, u čijoj je osnovi pčelinji vosak. On odlično povezuje strukturu i izuzetan je za hidrataciju, kako usana, tako i celog lica. Pošto nastaje u košnici, nema ni potrebe objašnjavati zašto je zdrav jer sve što potiče od pčela, dar je prirode i treba ga prigrliti obema rukama.

Isto se odnosi i na drugi važan sastojak grožđane masti, a to je propolis. On ubrzava regeneraciju ćelija, tako da je odličan kada se pojavi neka ranica ili herpes. Poznato vam je da postoji i propolis u spreju koji se koristi za upalu grla? Onda, neka vam ne bude čudno što se koristi i za razne zapaljenske procese koje imamo na usnama. Veoma je značajan kao sastojak i u svim prirodnim kremama. 

Vitamin E naša koža najviše voli, isto je i sa kožom usana. On će nahraniti usne, hidrirati ih i sprečiti da se perutaju i budu bolne. Da nema vitamina E, naša koža, a i kosa, patile bi najstrašnije usled raznih oštećenja.

Vazelin ili parafinsko ulje, još jedan je u nizu sastojaka koje svaka grožđana mast ima. I ovaj farmakološki proizvod javlja se veoma često i, možemo slobodno reći, nezaobilazan je kada je kozmetologija u pitanju. On je „krivac” za postojanost proizvoda na našim usnama. Bez boje i mirisa, pogodan je za dodavanje u kreme. 

Dame ga koriste kao jednog od najupornijih boraca sa borama, upravo što ulazi među neravnine i zaglađuje ih, stvarajući fin zaštitni film. Aapsolutno isto to radi i na usnama, štiti ih od spoljašnjih uticaja i ne pušta vlagu da tako lako izađe napolje. Veoma je dragocen! Ovde vam nudimo praktične savete za negu tela vazelinom.

Tu je još i kakao maslac, koristan da omekša i zaštiti od vetra ili sunca, to jest, od bilo koje vrste isušivanja. Takođe se nalazi u velikom broju kozmetičkih preparata.

Propilen glikol služi da očuva miris proizvoda na duže vreme, pošto grožđana mast može imati miris, a možete je kupiti bez mirisa, to potpuno od vas zavisi. Danas na tržištu možete naći veliki broj grožđanih masti za usne, dok u prošlosti nije bio takav slučaj. Svega nekoliko vrsta i proizvođača je bilo na tržištu.

Osnovni sastojci su nabrojani: pčelinji vosak, propolis, vitamin E, parafinsko ulje (vazelin), kakao maslac, propilen glikol.

Osim nabrojanih, u grožđanoj masti mogu se naći i razna prirodna ulja i biljne arome, opet kažemo, sve u zavisnosti od proizvođača.

Cena grožđane masti

Grožđana mast spada u veoma jeftine proizvode i možete je naći u svakoj većoj ili manjoj trgovini, dućanu, apoteci, drogeriji ili parfimeriji.

S obzirom na ne tako komplikovan sastav, kao i malo pakovanje, pogodno za nošenje u džepovimai torbama, cena je simbolična. Od 50 do 250 dinara, sve u zavisnosti na kojeg proizvođača i koliko pakovanje naletite. Sastav je sličan kod svih, sa manjim odstupanjima.

Grožđana mast – iskustva

Neke od naših čitateljki prenele su iskustva povodom korišćenje grožđane masti. Prenosimo vam ih u celini.

Lana

Moje prvo sećanje za „šminkanje” vezujem za grožđanu mast iz slatke metalik kutijice. Majka mi je zabranjivala da koristim njene karmine, a bilo mi je dozvoljeno da se mažem tom mašću. Njen miris, ne znam kako bih ga definisala, miris čistoće, a ujedno i miris slatkiša, podseća me na detinjstvo. Sve bih dala da mogu ponovo da pronađem to pakovanje.

Irena

Skoro mi je izašao herpes na ustima. Bila sam toliko besna što mi se to dogodilo, da sam kupila gomilu flasterčića i masti koje sam na to mazala. Kada je prvi talas prošao i ona krasta ostala, jedino što mi je pomoglo bila je ona obična grožđana mast od 100 dinara. Generalno su mi usta bila ispucala, plus krasta. Odvratno! Nikakva labela ni kreme nisu pomagali. Samo ta grožđana mast. Mazala sam je non-stop. Za nekoliko dana sve se povuklo. Čak i kad je ostala fleka, ja sam mazala i čini mi se da je i na fleku dobro delovala.

Mira

Uvek se iznova nasmejem kada vidim da moja majka i dalje kupuje onu običnu grožđanu mast za usne. Uvek me je nerviralo to što moram prstom da je stavljam, nekako mi je nehigijenski. Ali za ovoliko godina koliko ima, ona kaže da joj nikada ništa na ustima nije izašlo baš zbog te grožđane masti. S vremena na vreme je stavlja i stvarno ima efekta, nikada problema nije imala.  

Kako napraviti grožđanu mast?

Za kraj, otkrićemo vam odličan trik. Možete napraviti grožđanu mast kod kuće. Bilo je reči o tome kako je što prirodnije – to bolje. Zato vam prenosimo dva prirodna recepta koja su lagana za pravljenje, od prirodnih sastojaka koje lako možete nabaviti. Zapravo, neke od njih već imate kod kuće.

  • Prvi je negujuća grožđana mast za svaki dan. Ono što vam je potrebno, to je kokosovo ulje, pčelinji vosak i aroma za kolače (ona koju najviše volite i koja vam prija).

Za kokosovo ulje znate i znate kako da ga nabavite. Pčelinji vosak se kupuje na tablu, u pčelarskim radnjama ili kod ljudi koji gaje pčele. Količinu nećemo preporučivati, pošto ćete sami odlučiti da li ćete praviti više ili manje. Ako imate kutijice od starih grožđanih masti, one će biti odlične.

Razmera pčelinjeg voska i kokosovog ulja je jedan prema jedan (koliko voska, toliko ulja). Potrebno je da ih otopite na šporetu ili u mikrotalasnoj pećnici, dobro promešate i sjedinite. Kada ste to uradili, dodajte nekoliko kapi svoje omiljene arome za kolače, ona če dati miris, ali i boju.

Zatim sipajte tu tečnost u kutijcu i stavite na hladno mesto da se stegne. Voila! Vaša grožđana mast je gotova. Možete je koristiti svakodnevno. I ne brinite da će se otopiti, pošto će vosak da je drži u čvrstom stanju.

  • Drugi recept je za one kojima se često na usnama javlja labijalni herpes. Znamo da je on posledica oslabljenog imuniteta i vrlo je neprijatan. A nema boljeg leka kada se pojavi, od grožđane masti za usne.

Biće vam potreban svež matičnjak (možete ga nabaviti u prodavnici zdrave hrane). Potrebna je jedna četvrtina tegle. Ostatak tegle ispuni se maslinovim uljem. Ova smesa treba da odstoji mesec dana na tamnom mestu, uz svakodnevno mućkanje.

Kada prođe mesec dana, procedite, zagrejete dobijeno ulje na pari i dodate mu 30 grama pčelinjem voska i 50 grama šea putera. Kada se sve dobro promeša, razlijete u kutije i sačekate da se ohladi. Ovo je malo veća gramaža, tako da ćete imati dosta grožđane masti, koju, zbog kvarljivosti ulja, bolje čuvajte u frižideru.

Bićete oduševljeni kako ova grožđana mast utiče na neprijatne promene i kako ih lako sanira.

Oprobani recepti su uvek najbolji. Nekada bespotrebno komplikujemo, nekada volimo da gomilamo kozmetiku (ipak smo mi samo žene!), ali kada zagusti, vraćamo se proverenim stvarima, a jedna od njih je svakako i grožđana mast za usne.