Sve što niste znali o vitaminu E za lice

Sve što niste znali o vitaminu E za lice

Nesumnjivo ste čuli mnogo puta koliko je dobar vitamin E za lice. Uklanja bore, uklanja ožiljke i čini da vaše lice izgleda savršeno. Evo kako se ono koristi i koje su njegove karakteristike.

Za vitamin E vezuju se mnoge prednosti, koje nisu vezane samo za kožu, već za i zadravlje u celini. Koristan je kada se koristi kao spoljašnji tretman, ali i za internu upotrebu.

Mi ćemo se ovoga puta pozabaviti njegovom spoljašnjom primenom i uticajem na kožu.

Retko dolazi do nedostatka ovog vitamina u organizmu, jer ga obično unosimo u telo u dovoljnim količinama kroz hranu.  

Ipak, vitamin E za lice nemojte da otpišete, jer je zaista sjajan za kožu.

Kako deluje vitamin E za lice?

Ovaj vitamin utiče na kožu na dva osnovna načina:

 • kao antioksidant
 • kao hranjivi sastojak za kožu

Vitamin E je zbog toga prilično čest sastojak kozmetičkih proizvoda za lice.

Kada govorimo o održavanju lepote lica, eliminacija bora je itekako značajna stavka. Danas možete prirodno i efikasno ukloniti borea lica. Naša poznata glumica Lidija Vukičević se uverila u to. Rešila se bora, fleka na licu i podočnjaka brzo i lako. Odala nam je svoju tajnu.Njeno iskustvo možete pročitati na ovom linku: https://minutzamene.com/lidija-vukicevic-moja-tajna-protiv-bora/

Ukoliko ga tražite u sastavu svog kozmetičkog preparata, naći ćete ga  pod nazivom tokoferol (tocopherol).

Njega čini 8 jedinjenja – alfa, beta,gama i delta tokoferoli i alfa, beta, gama i delta tokotrienoli . Najaktivnija forma ovog vitamina je alfa tokoferol.

Razlog zbog kojeg često nije naglašen na pakovanju kao sastojak ,iako je dobar za kožu, jeste u tome što , budimo iskreni, zvuči prilično obično. Umesto vitamina E za lice i kožu, ističu se neki drugi egzotičniji i neobičniji sastojci, a mnogi u svom sastavu (kao recimo mnoga prirodna ulja) imaju ovaj vitamin.

Na koji način on utiče na kožu?

Vitamin E je najpoznatiji po svojoj antioksidantskoj ulozi. On pomaže da se neutrališu slobodni radikali koji mogu da naškode vašoj koži i njenoj lepoti.

Šta su slobodni radikali?

To su nestabilni molekuli koji otpuštaju elektrone koji dolaze u reakciju sa ćelijama u organizmu ili na koži. Tom prilikom, oni oštećuju ćelije. Kada je koža lica u pitanju, onda ovakava oštećenja dovode do uništavanja kolagenskih struktura na koži i njene elastičnosti. Tada dolazi do prevremenog starenja kože i stvaranja bora.

Slobodni radikali se stvaraju prirodno u telu tokom procesa starenja. Ipak, starenje nije jedini faktor njihovog nastanka. Oni  mogu biti uzrokovani nekim spoljašnjim uticajima, kao što je duvanski dim, previše vremena provedeno na Suncu ili zagađen vazduh na primer.

A šta su antioksidansi?

Antioksidansi “popravljaju” nestabilne molekule slobodnih radikala. Oni ih neutralizuju tako što im dodaju elektrone koji im nedostaju i na taj način ih stabilizuju. Mogu se naći u mnogim namirnicama, a telo ih stvara koristeći vitamine i minerale koje unosimo jedući voće i povrće. Među moćnim vitaminima sa ovim svojstvom je i vitamin E.

Direktno nanošenje vitamina E na lice može imati svojih prednosti u borbi protiv oskidativnog stresa – bora i preranog starenja izazvanog na ovaj način. Objasnićemo na koji način se to radi.

Kako se koristi vitamin E za lice?

Verovatno ste do sada više puta nailazili na recepte domaće radinosti u kojima se u šampon ili neku domaću kremu stavlja vitamin E kako bi se na najbolji način iskoristile njegova antioksidantna svojstva.

Međutim, možete ga koristiti i direktno.

Ukoliko želite da znate kako se koristi vitamin E za lice, donosimo vam postupak njegove primene korak  po korak.

 • Prvi korak je svakako neophodna nabavka ovog preparata. U apotekema ili online možete naći vitamin E ulje i vitamin E kapsule.
 • Sledeći korak jeste pranje lica. Pravilno čišćenje lica je osnovna stvar ukoliko želite lice koje je lepo, bilo da je reč o održanju mladolikog izgleda ili o bubuljicama na licu. Osim toga, važno je, bez obzira šta stvaljate na lice ne bi li bilo zategnutije i lepše, da ono ne bude prljavo, jer samo tako će koža upiti one potrebne aktivne sastojke.

Sada ste spremni za nanošenje vitamina E na lice!

Upotreba vitamin E ulja za lice

Višestruki su načini na koje možete upotrebiti ovo ulje za kožu, pa evo spiska predloga kada treba da ga uzmete u ozbiljno razmatranje.

 • Kao hidratantno sredstvo. Imate ekstremno suvu kožu koja se ljušti, peruta? Takva koža sklonija je i upalama, ali i borama. Iako je dovoljan unos tečnosti jedan od načina da koža ostane hidrirana, i ulje vitamina E može biti vaš čaroobni eliksir. Kako se koristi? Potrebno je da nekoliko kapi ulja pomešate sa nekim baznim uljem kao recimo maslinovo ulje i nanesete na lice.

Imajte na umu da ulje ovog vitamina može biti vrlo lepljivo i gusto, ali i jako. U ovakvim slučajevima preporučuje se svakodnevna upotreba, pa treba malo da se razblaži.

 • Protiv bora . Ulje vitamina E podstiče proizvodnju kolagena i stvaranje i jačanje kolagenskih veza.  One su zaslužne za elastičnost kože i njenu fleksibilnost i otpornost na spoljašnje uticaje.  Na taj način sprečava nastanak bora na licu, vratu, rukama.
 • Protiv opekotina od sunca. Ako ste izgoreli na suncu, potrebno je samo da nekoliko kapi ulja vitamina E utrljate na bolno i crveno mesto.  Ono sadrži antioksidante koji neutralizuju uticaj sunčevih UV ztaka i oštećenja koja su izazvala na vašoj koži.

Vitamin E ulje dobro je i za sve ostale vrste opekotina, uključujući i one kuhinjske nezgode!

 • Protiv ožiljaka na licu od akni. Iako su ožiljci uporan problem kojeg se teško rešiti kada jednom nastanu, dobro je znati da se mnogo mogu izblediti i da se može smanjiti njihova vidljivost. Potrebno je samo da nekoluko kapi ulja vitamina E naneste na njih i budete uporni. Ono posvetljuje tamne mrlje na koži, ubrzava zaceljivanje kože, što je izuzetno bitno onda kada imate tamno-crvene fleke na koži.

Strije su takođe jedna vrsta ožiljnog tkiva i toplo preporučujemo da isprobate dejstvo ovog ulja i na njih.

 •  Za čišćenje lica. Ovde dobijate 2u1 negu. Prvo, samo ulje vitamina E je odlično čišćenje kože jer dubinski uklanja nećistoće iz pora koje se onda glatko skidaju jednim potezom vate. Sa druge strane, pored čistog lica, imaćete ujednačen ten, zdravu i elastičnu kožu lica.
 • Protiv podočnjaka. Ukoliko provodite ceo dan ispred računara, sva je prilika da ćete biti obdareni kvalitetnim tamnim podočnjacima ispod očiju. No, to je samo jedan od razloga zašto nastaju,  kojem smo sve više skloni.  Iskustva su pokazala da upotrebom vitamima E za lice možete znatno smanjiti vidljivost tamnih podočnjaka. Koristite ga dva-tri dana zajedno sa svojom dnevnom kremom. Utrljate u predeo ispod očiju (i pazite da ne upadne u oči)

Čisto ulje vitamina E nije preporučljivo za svakodnevnu negu jer može izazvati bubuljice.

Ono daje koži veliku vlažnost, koja ne prija u svim situacijama ni u prevelikoj količini. Zato ga čistog koristite samo u dramatičnim slučajevima – jako suva koža, opekotine…

Za svakodnevnu negu razredite sa nekim drugim uljem koje će biti osnova nege.

Stručnjaci preporučuju da ga koristite za noćnu negu lica, jer je dosta masno i jako.

Upotreba kapsula vitamina E

Vitamin E kapsule

Kako se koriste kapsule u svrhu nege lica?

S obzirom da je čisto ulje ponekad prejako, dobro je da sami napravite jedno hranjivo ulje.

Ono što vam treba su:

 • kapsule vitamina E
 • malo maslinovog ulja
 • jedna staklena tegla i
 • jedna igla.

Odvojite tri kapsule vitamina E i iglom probušite rupu u njima.Iscedite sadržaj u staklenu teglu. Dodajte 1 kašiku maslinovog ulja. Promešajte i to je to – ulje sa vitaminom E pogodono za dnevnu upotrebu.

Pored toga što je dobro za sve gore nabrojane probleme, ovako napravljeno ulje dobro je i protiv fleka i tamnih mrlja na licu. One mogu biti posledica starenja, problema sa jetrom ili oštećenja na koži.   Nanesite ga na tamne mrlje svaki dan i vremenom ćete primetiti da postaju svetlije.

Ukoliko vam treba ovaj miks za veći deo tela, onda treba da dodate još kapsula i još ulja. Na tri kaspule ulja dodajete uvek jednu kašiku maslinovog ulja.

Vitamin E za lice iskustva i cena

Kao i uvek kada treba da probamo nešto novo, tražimo iskustva onih koji su već probali. Da li su se opekli? Ili oduševili? Kakva su iskustva sa ovim vitaminom i može li ono zaista da bude vaš eliksir mladosti?

Kada je upotreba vitamina E za lice u pitanju, iskustva savetuju da budete na oprezu i da se o istom posavetujete sa svojim dermatologom. Vitamin E jeste prirodan i popularan sastojak mnogih proizvoda protiv starenja kože, ali  ima i svoju drugu stranu. Kod osoba koje imaju masnu kožu lica sklonu upalama i aknama, može izazvati dodatna pogoršanja. Ponekad može izazvati crvenilo  na licu,iritacije. Zapravo, ovo se dešava čak u trećini slučajeva kada se koristi čist vitamin E za lice.

Stručnjaci zato smatraju da je najbolje koristiti ga sa drugim antioksidantima. Tada daje one efekete koje očekujete. Preporučuje se vitamin C i drugi prirodni ekstrakti sa antioksidativnim svojstvima. Zato je zapravo dobra ideja nabaviti dobar, prirodan serum protiv bora, koji ima sve te neophodne sastojke u adekvatnim količinma, koja je ispitana i provereno deluje.

Cena vitamina E nije nimalo zanemarljiva kada razmišljate da ga sami kombinujete. Ulje vitamina E košta od 1500 dinara za 10ml do 2500 dinara. Cena kapsula vitamina E je oko 1700 dinara za pakovanje.  

Ovo nije univerzalan tretman koji prija svima. Koristite ga u skladu sa tipom vaše kože na licu.

 • Ukoliko imate masnu kožu, dovoljno je jednom nedeljno.
 • Ukoliko imate kombinovanu kožuu, koristite tri puta nedeljno
 • Ukoliko imate ekstremno suvu kožu, koristite vitamin E za lice 5 puta nedeljno.

A kada ćete videti rezultate?

Budite strpljivi sa upotrebom vitamina E za lice. Treba nekoliko meseci da vidite rezultate.

Vitamin E za lice može biti moćan saveznik u službi vaše lepote. Ali ipak morate znati da postoji i druga strana koju mu možda i ne biste prepisali, očekujući čuda! Zato je se posavetujte sa dermatologom. Kada su bore u pitanju, sigurnija i jeftinija varijanta je  nabaviti kombinovani serum za lice. Uz pravu kombincaiju i rezultati će stići mnogo brže!