Šta su hijaluronski fileri za lice i kako deluju protiv bora?

Šta su hijaluronski fileri za lice i kako deluju protiv bora?

Saznajte kako vam hijaluronski fileri za lice mogu pomoći da usporite starenje. Za vas smo sakupili iskustva, cene i sve te bitne informacije i upravo su pred vama.

Nije tajna da u borbi protiv bora u jednom trenutku potrebno preduzeti ozbiljnije mere. Oni koji i nakon toga žele da učine nešto po pitanju bora na licu, mogu se odlučiti za dermalne filere.

Iako dermalnih filera ima više, danas vam govorimo o hijaluronskim filerima za lice.

Šta su hijaluronski fileri?

Bazirani na hijaluronskoj kiselini, hijaluronski dermalni fileri ubrizgavaju se u kožu lica injekcijama kako bi se popunile dublje bore na koži lica. Njihova uloga je da učine kožu punijom i elastičnijom, pa samim tim i otpornijom na nastanak novih bora.

Tretman hijaluronskim filerima traje oko pola sata, a efekti su vidljivi narednih 4 meseca, a ponekad i duže od godinu dana.

Zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Vreme je da pronađemo istinu o hijalurnoskim filerima.

Dermalni fileri i njihova uloga

Generalno, dermalni fileri su postupak sličan botoksu, s tom razlikom što oni ne služe da opuste i zamrznu mišić lica kao što to radi botoks.

Umesto toga, oni, kao što im i ime kaže, popunjavaju prevoj ili udubljenje u koži koje nastaje zbog bora na licu. Fileri za lice se još koriste i kako bi pospešili volumen kože, tj. njenu punoću.

Kako starimo, masno tkivo koje se nalazi pod kožom, a koje garantuje njenu elastičnost i zategnutost se gubi, a koža koju sada nema šta da drži se opušta i stvara prevoje zbog kojih nastaju bore.

Zahvaljujući svojoj strukturi koja se sastoji iz više različitih supstanci (u zavisnosti od tipa filera za lice), dermalni fileri se mogu ubrizgavati u sve delove lica jednako. Najčešće se koriste kako bi se podigle jagodice, zateglo čelo, definisale vilice i brada, ali i u druge svrhe, kao što je punjenje usana.

Upravo zbog ovog podizanja delova lica, ovaj tretman još zovu i face lifting hijaluronskim filerima.

Njihova glavna prednost jeste ta što im je rizik od neželjenih reakcija sveden gotovo na minimum. Opasnost od alergijske reakcije na hijaluronski filer je zanemarljiva, pre svega zato što hijalurona već prirodno ima u koži.

Postoji i manje bolan način da se podmladi lice. Aleksandra nam ispričala kako se rešila bora i podočnjaka i potpuno je oduševljena metodom koju je isprobala. Prirodna, bezbolna i efektna. Pročitajte o čemu se radi. Samo kliknite na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Šta sve popravljaju hijaluronski fileri za lice ?

Hijaluronski fileri služe za popunjavanje raznih nedostataka na licu. Mogu se primenjivati za razna područja:

 • Hijaluronski fileri za usne – Kako bi se postigle lepe, definisane i pune usne mnoge žene se odlučuju za primenu hijaluronske kiseline. Na taj način brzo i lako dobijaju željeni oblik i punoću.
 • Hijaluronski fileri za jagodice – Usne nisu jedini delovi na licu gde se može upotrebljavati hijaluron. Dame koje nemaju prirodno izražene jagodice, ili su izgubile elastičnost na ovom predelu lica, hijaluron može značiti mnogo. Neophodno je voditi računa i da se ne pretera sa primenom, kako se ne bi postigao kontra efekat, i naglasile nesavršenosti. 
 • Za podmlađivanje čela – Kada lice krene da stari čelo je ejdan od predela gde se taj proces veoma jako vidi. Bore na čelu mogu biti jako izražene i upadljive, pa se hijaluronski fileri koriste za ublažavanje ovih nedostataka. 
 • Hijaluron za podočnjake – predeo oko očiju je veoma osetljiv, i svaka promena na koži se primećuje “iz aviona”. Hijaluron ima sposobnost da pomogne u zatezanju lica, zbog čega podočnjaci postaju slabije izraženi i ne toliko vidljivi.

Hijaluronski fileri bez igle

Nisu svi fileri isti, verovali ili ne postoje hijaluronski fileri koji ne podrazumevaju primenu igala. Tretman ovakvog tipa se uglavnom primenjuju za smanjenje vidljivosti bora na predelu lica (čelo), ali nije to jedini način na koji se mogu koristiti.  Za razliku od klasičnih tretmana, ovde se ne radi o popunjavanju uz pomoć igli, zbog čega je znatno smanjen rizik od infekcija, crvenila, krvarenja i drugih propratnih pojava. 

Sam tretman se primenjuje nanošenjem hijaluronskih filera uz pomoć aparata pod pritiskom. Sadržaj sa hijaluronskom kiselinom, dospeva na taj način u kožu, gde dospeva do predela gde je neophodna intervencija. Sam aparat je jako mali i lak za upotrebu, pa se može upotrebljavati i na teško dostuphim predelima (poput nosa). 

Hijaluronski fileri za lice

hijaluronski fileri protiv bora

U poslednje vreme, hijaluronski fileri su među najpopularnijim metodama za uklanjanje bora. Svoju popularnost ovi dermalni fileri duguju činjenici da su pokazali najviše potencijala za uspešan tretman bora sa što manje nuspojava.

Glavni sastojak hijaluronskih filera je hijaluronska kiselina, prirodna supstanca koja se ionako nalazi u ljudskom telu. Čak 50% ukupne količine hijaluronske kiseline u našem organizmu nalazi se u koži.

Ovaj sastojak nalazi se i u vezivnim tkivima i njihov je ključni element. Osnovna odlika hijalurnoske kiseline jeste da privlači vodu i vezuje je. Konkretno u slučaju kože, to doprinosi boljoj hidrataciji.

Sami hijaluronski fileri za lice sadrže dugi lanac hijaluronske kiseline. U većini slučajeva, ona je vezana sa nekom drugom supstancom, ali se njihove hemijske formile razlikuju od proizvođača do proizvođača. Ove druge supstance mahom služe da stabilizuju proizvod sa hijaluronom.

Čemu sve služe hijaluronski fileri?

Osim pomenutih bora, hijaluronski fileri za lice mogu biti od pomoći i u nekim drugim situacijama. Na primer, ukoliko imate ožiljke ili neke neravnine na koži, ožiljke od akni ili bilo kakva udubljenja, hijaluronski fileri mogu simulirati tkivo i popuniti prazan prostor.

Time vaša koža deluje zategnuto i puno i vraća se mladalački izgled, a nepravnilnosti se brišu sa lica.

Hijalurosnki fileri koriste se i za povećanje usana.

Kada je konkretno o borama reč, treba istaći da se ovi fileri najviše koriste na donjem delu lica, dakle pre svega za nazolabijalne bore, tj. bore oko usana. No, to ne znači da ne deluju jednako dobro i na bore na čelu i udubljenja koja nastaju čestim nabiranjem obrva.

Kako izgleda tretman hijaluronskim filerima?

Iako spada u invazivne metode, tretman hijaluronskim filerima je brz i lak.

Iskreno, više posla imate pre nego da se odlučite za ovaj tretman. Treba se najpre raspitati o tretmanu i pronaći dobar kozmetički salon kome možete verovati i poveriti svoje lice. Veoma je važno da tretman obavlja iskusni profesionalac, jer rezultati umnogome zavise od same tehnike kojom stručnjak obavlja tretman.

Možda je još bolja ideja da pronađete nekog iskusnog plastičnog hirurga i tretman filerima za lice obavite u klinici. Tako ćete biti sigurniji da će postupak biti obavljen kako valja.

Isto tako, pre tretmana treba da se posavetujete sa stručnjakom i oko izbora hijaluronskog filera koji odgovara baš vašem tipu kože i konkretnim problemima sa kožom koje želite da rešite. Ne prija svakoj bori svaki filer, a pravi izbor će znati da napravi samo stručnjak.

Koliko traje procedura upotrebe hijaluronskih filera na licu?

Kad ste sve ovo uspešno obavili sam tretman trajaće oko pola sata (maksimalno sat vremena, u zavisnosti od toga u kom su stadijumu vaše bore).

Iako tretmani dermalnim filerima generalno ne bole, neki hijaluronski fileri mogu sadržati anestetike. Isto tako, neki doktori mogu insistirati na lokalnoj anesteziji kako bi opustili mišiće lica i smanjili rizik od sporednjih efekata.

Doktor koristi veoma tanku iglu kako bi ubrizgao hijaluronski filer tačno ispod bore koja se tretira. Koliko će filera biti potrebno za tretman opet će zavisiti od same bore i njene izraženosti. Veće udubljenje znači više filera za lice ‒ logično, zar ne?

Nakon što ubrizga hijaluronski filer, doktor može izmasirati tretirano područje kako bi se koža i filer za lice ispod nje izravnali. Iako ovaj korak nije nužan, kažu da se tako postiže prirodniji izgled nakon tretmana, a smanjuje se i mogućnost nastanka grudvica ispod kože.

Kada je tretman završen, pacijent je slobodan i može se vratiti svojim dnevnim aktivnostima bez problema.

Ubrizgavanje hijaluronskih filera u lice pixel kanilom

U poslednje vreme su oštre igle kojima se injektiraju hijaluronski fileri zamenjene pixel kanilama ili mikrokanilama. One su slične iglama, ali su fleksibilne, nisu oštre i otvor se ne nalazi na nalazi baš na samom vrhu nego je malo udaljen od njega.

Prednosti ugradnje hijaluroskih filera pixel kanilom:

 • tretman je manje bolan
 • manje je modrica, otečenosti i eventualnih nuspojava i trauma

Mane mikrokanile kao metode:

Tretman može biti manje precizan i dosta je teže upravljati filerom, pošto rupica nije na vrhu. U lošim rukama može doprineti da rezultati ne budu tako sjajni, mada su manje bolni.

Hijaluronski fileri i njihove nuspojave

Kao i sve druge invazivne metode za nulepšavanje, ni hijaluronski fileri nisu savršeni. Iako stručnjaci stalno usavršavaju ove dermalne filere i iako se smatra da je sa njima rizik manji u odnosu na druge filere za lice, to ne znači da rizika uopšte nema.

Pre svega, premda su šanse male, vaša kože može imati alergijsku reakciju na hijaluronske filere, tj. na druge supstance koji se u njima javljaju. Čak i onda kada se ne radi o klasičnoj alergiji, koža može pokazati crvenilo, otok ili osetljivost na mestu na kome je filer.

Ovi simptomi spadaju u trenutne reakcije i javljaju se u satima nakon samog tretmana. Međutim, kako su se brzo javili, ovi simptomi se najčešće sami brzo i povlače.

Više problema eventualno bi mogli da vam naprave svrab i bol koji su još dva simptoma koji se mogu javiti nakon tretmana. Ne dajte da vas uplaši ukoliko se ovi simptomi zadrže i do nedelju dana nakon tretmana. No, ukoliko su simptomi intenzivni, obavezno se vratite na kliniku.

Češće od alergijskih reakcija, mogu se javiti infekcije. Kako je strano telo uneseno u kožu iglom, tu se otvara prostor za potencijalne infekcije kože. Mada tehnički nemate ranu koja bi se mogla inficirati, bakterije, viruse i gljivice ovo neće zaustaviti.

Zbog toga je bitno da lice koje sprovodi tretman bude upoznato sa istorijom kožnih bolesti kod pacijenta, kao i sa skorijim zubarskim intervencijama. Šminku takođe zaobiđite u širokom luku i pre i posle tretmana. Lice mora biti potpuno čisto, makar po nekoliko sati pre i posle tretmana.

Ozbiljniji sporedni efekti

Ma koliko prethodne nuspojave zvučale loše, sve se one daju sanirati lako i relativno brzo. Otoci spalsnu, crvenilo se smiri, a i infekcije je danas moguće lako izlečiti. Međutim, šta ćemo kada tretman pođe po zlu?

Najčešća nuspojava koju hijaluronski fileri mogu da izazovu jeste pojavljivanje grudvica ili kvrga pod kožom. Ponekad, ove grudvice su sitne i nestaju nakon nekog vremena, premda je period oporavka duži, jer se ovaj simptom javlja nedeljama, pa i mesecima nakon tretmana.

Nažalost, ponekad vam kvržice i ostaju.

Pored toga, hijaluronski fileri (u zavisnosti od proizvođača) mogu izazvati i pucanje tkiva kože koje se manifestuje kroz ožiljke na koži lica koji vam potom ostaju i ne povlače se nakon tretmana.

Takođe, kao i kod mezoterapije i mikrodermoabrazije, vrlo je moguća pojava modrica i promena u pigmentaciji. Ukoliko koža promeni nijansu u neki plavičastu boju, tretman filerima za lice izazvao je takozvani Tindalov efekat.

Modrice i promena u pigmentaciji mogu se zadržati na koži i mesecima nakon tretmana. Naravno, postoji način da rešite i ove probleme, ali to će od vas zahtevati da se podvrgnete nekim drugim tretmanima, i da za iste izdvojite dodatan novac.

U ekstremnim slučajevima, hijaluronski fileri mogu oštetiti ćelije kože lica, nakon čega one odumiru. Može se javiti i paraliza nerava na licu, ali i slepilo.

Među stručnjecima postoji osnovana sumnja da više rizika za sve ove ozbiljnije nuspojave ima kada se koriste hijaluronski fileri koji duže traju.

Kome je namenjen tretman hijaluronskim filerima?

hijaluronski fileri za bore

Pošto je hijaluronska kiselina prirodni sastojak koji se sreće u ljudskom organizmu, ne postoji starosna granica kada se smeju koristiti hijaluronski fileri.

Generalno, pošto je ova metoda invezivna, možda za njom nema potrebe dok bore ne postanu prilično izražene i počnu da vam smetaju. Kozmetičari često preporučuju da se sa tretmanom počne čim se jave prve bore, ali o ovome ipak treba bolje razmisliti.

Većina pacijenata koji se podvrgavaju ovom tretmanu su žene koje imaju između 30 i 65 godina. No, kada ćete se vi odlučiti za ovaj tretman zavisiće isključivo od vas, vaše genetike i životnog stila. Neke žene dobijaju prve bore tek u kasnim tridesetim ili u četrdesetima, dok neke zbog fotostarenja mogu imati ove probleme i ranije.

U mnogim državama je zabranjena primena dermalnih hijaluronskih filera pre 18-e godine. 

Koliko traje oporavak nakon tretmana hijaluronskim filerima?

Sigurno se već pitate koliko traje oporavak posle hijaluronskih filera.

U većini slučajeva, period posle tretmana pacijenti i ne doživljavaju kao oporavak, jer nema vidljivih posledica. Tretman je poprilično lak i u najvećem broju slučajeva ljudi imaju utisak da su se samo malo osvežili.

Istina, u poređenju sa drugim metodama (od kojih su najekstremnije plastične operacije), tretman hijaluronskim filerima mu i dođe kao brzinsko osveženje. Nema zavoja, nema ulazne rane i rezova, anestezija nije obavezna, a nećete biti primorani ni na kakvu restrikciju (bilo u ishrani ili aktivnostima).

Kakvi su rezultati i koliko traju efekti hijaluronskih filera na licu

No, ne očekujte rezultate istog momenta. Premda vam može delovati da odmah nakon tretmana vidite kako su vaše bore popunjene i kako je problem rešen, prava korist od hijaluronskih filera dolazi kasnije.

Kada se hijaluronski fileri smeste u koži, njihovi aktivni sastojci marljivo rade na hidrataciji kože i povezivanju njenog tkiva. Time se vremenom pospešuje, a potom i održava, mladalački volumen kože.

Efekti nisu večni!

Mada imaju dug rok trajanja (traju između 4 meseca i godinu dana, mada ponekad mogu trajati i do čak dve godine), hijaluronski fileri ne rešavaju zaista vaš problem sa borama. Ukoliko ne obnavljate filere, bore će ponovo postati one stare, baš kao i sve druge nepravilnosti.

Istina, za svaku popravku trebaće vam manja količina filera za lice nego za prvi tretman, a postoji i šansa da oni na duže staze mogu podstaći proizvodnju kolagena u koži.

Kako se ponašati nakon tretmana ?

Navedeno pitanje može mučiti mnoge žene koje bi htele da rade tretman hijaluronskom kiselinom. Sama činjenica da se radi ovakav tretman, podrazumeva privremeno menjanje navika, zbog čega bi osobe koje se podvrgnu ovakvom ulepšavanju  trebale da se pridržavaju sledećeg:

 • Izbegavati sunce
 • Određeno vreme izbegavati hladna pića (sa ledom)
 • Truditi se da se ne prave grubi pokreti koji bi mogli oštetiti područje gde se nanosio hijaluron
 • Izbegavati more, bazene (dok ne prođu rane i ne splasne otok)
 • Izbegavati aspirin , anti-koagulante, ginko, alkohol

Primenom ovakvih saveta može se smanjiti otok i potencijalne neželjene posledice. 

Hijaluronski fileri za lice cena

Imajući u vidu sve ove pozitivne efekte koje prižaju hijaluronski fileri, nema potrebe da vam naglašavamo da će vas ovo zadovoljstvo dobrano koštati.

Iako su daleko jeftiniji od plastičnih operacija, ali i nekih drugih sličnih metoda podmlađivanja, hijaluronski fileri nisu nimalo jeftini. Cena tretmana često će zavisiti od vrste filera za koju se budete odlučili, a uključivaće i usluge plastičnog hirurga.

Kod nas se cene u proseku kreću između 150 i 250 evra po mililitru hijalurona. Ipak, imajte na umu da se ne možete pojaviti i tražiti od hirurga da vam ubrizga jedan militar. Cene tretmana variraju od osobe do osobe jer od vašeg slučaja zavisi koliko će hijalurona biti utrošeno.Naravno, uvek možete potražiti akcije i popuste na hijaluronskim filerima. Ipak, nemojte da cena bude presudna 

Gde raditi tretman hijaluronskim filerima?

Veoma je važno pažljivo odabrati polikliniku kojoj ćete potpuno verovati i bezbrižno se prepustiti stručnom licu da vam radi o glavi. Pre nego to učinite, raspitajte se ili još bolje ako imate direktnu preporuku od vama bliske osobe, proverite stručnost i umeće osobe koja izvodi tretman hijaluronom. 

Neke od mnogih, a spadaju u proverene kilinke širom Srbije su  :

 • LifeCare Kragujevac,
 • Genesis beauty centar Novi Sad
 • Poliklinika Novakov, Novi Sad
 • Poliklinika Eterna Medical System; Beograd
 • Dental Spa centar Niš

Vi se svakako raspitajte i o onima koje su vama najbliže.

Hijaluronski fileri u kremi kao alternativa

Umesto hijaluronskih filera i tretmana kod hirurga, svojoj koži možete pomoći i posebnim kremama za lice protiv bora i serumima koji sadrže formule zasnovane na hijaluronskoj kiselini. Moderna tehnologija omogućila je kremama da sadrže formulu hijaluronskih filera u sebi.

U pojedinim drogerijama i apotekama, mogu se naći i ampule hijalurona koje možete nanositi na bore i druge probleme sa kožom.

Iako ne mogu da prodru tako duboko u kožu kao fileri za lice, kreme i serumi sa hijaluronom imaju svojih prednosti. Za početak, ne dešava se nikakav invazivni tretman, pa nema opasnosti od infekcija, oteklina i pojave modrica i kvržica pod kožom.

Kreme i serumi su, isto tako, daleko jeftinije, a prirodnije varijante za podmlađivanje. Što je najbolje, ukoliko sa njima počnete na vreme i koristite ih redovno, sve su šanse da vam hijaluronski fileri nikada ni neće biti potrebni jer ćete se pobrinuti da vaše bore ne budu toliko izražene.