Ožiljci od akni i svi načini za njihovo uklanjanje

Ožiljci od akni i svi načini za njihovo uklanjanje

Nisu samo bubuljice problem već i ono što ostaje posle njih! Muče vas ožiljci od akni? Saznajte koje opcije za njihovo uklanjanje postoje.

Sve je više odraslih, zrelih osoba kod kojih se vide fleke na licu od bubuljica. I to nije samo estetski problem, već može negativno da utiče na psihu osobe koja ih ima .

Ožijci od akni mogu se videti čak i na licima poznatih holivudskih zvezda, za koje se često misli da imaju besprekornu kožu. Riana, Britni Spirs, Viktorija Bekam, Kameron Dijaz, Kejt Mos, samo su neke od poznatih dama koje imaju ovaj problem. Samo zato što su u stanju da koriste sve vrste skupih tretmana za lice i preparata za kožu i što ih najčešće viđamo sa besprekornom šminkom, ne znači  da nisu sklone aknama. To je samo naša iluzija, jer kada ih fotografi uhvate bez šminke, njihovi problemi sa kožom su i te kako vidljivi. Ponekad je problem toliki, da postaje teško da se sakrije i najboljom profesionalnom šminkom.

Ukoliko imate problematičnu kožu, znajte da niste jedine.

Verovatno se pitate: Ima li onda leka ovom problemu ili moram da krijem svoje lice celog života?

Da li je moguće bilo kako ukloniti ove ružne ožiljke i fleke od akni i bubuljica?

Za početak, važno je reći da rešenja ima i  da je lako dostupno. Sprečiti bubuljice, kako ne bi nastali ožiljci.

Moja prijateljica Ksenija uspela je da ukloni sve bubuljice, fleke i ožiljke na licu na vrlo jednostavan način. Njeno lice sada izgleda neverovatno čisto, a i vaše može biti takvo ako probate njen trik!  Da saznate o čemu se radi, pročitajte njeno iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Da bismo pronašli rešenje , moramo da razumemo problem koji imamo, da shvatimo zašto uopšte nastaje. Razumevanjem kože u celini, bavi se dermatologija, pa rešenje za problem možete potražiti kod dermatologa.

Ožiljci od akni i bubuljica, kako i zašto nastaju?

Ljudska koža, posebno na licu, vratu, leđima i grudima je pokrivena stotinama hiljada mikroskopskih folikula, koje se često nazivaju pore. Ovi folikuli ponekad proizvode previše ćelija i dolazi do blokiranja kanala kojima se masnoće i mrtve ćelije odvode na površinu kože. Tada dolazi do crvenila i otoka usled nakupljanja izumrlih ćelija i razvoja bakterija i gnoja. Tako nastaju akne. 

Ceđenje bubuljica ili neki njihovo ozbiljniji oblici i upale, mogu da oštete kožno tkivo kao i bilo koja rana. Tada nastaju ožiljci od akni.

Uklanjanje ožiljaka moguće je odraditi različitim tretmanima, poput lasera, hemijskim tretmanima lica, a najpre se mogu sakriti dobrom profesionalnom šminkom. 

ožiljci od bubuljica

Vrste ožiljaka od akni po izgledu

Ožiljci od bubuljica po licu mogu mnogo da ugroze samopouzdanje kod osobe koja ih poseduje. Pogotovo ako se radi o onim jako urezanim i vidljivim golim okom, to zna da preraste u ozbiljan kompleks. Postoji više vrsta ožiljaka koji se razlikuju po izgledu:

Atrofični, tj. udubljeni ožiljci

smešteni su odmah ispod površine kože i stvaraju se usled nedostatka kolagena u momentima kada rana od akne prolazi. Mogu se javiti u tri oblika

  1. Ožiljci koji imaju oštre ivice i mogu biti plitki i oni koji su urezani dublje ispod kože.
  2. Uski a duboki ožiljci , oštri poput slova V i jako teški za uklanjanje, najčešće ostaju kada se ciste razviju unutar pora
  3. Ožiljci koji su zaobljeni, ne mnogo duboki i ne jasno definisani. Čine da izgled kože lica bude neujednačen, sa izbočinama i udubljenjima.

Hipertrofični, odnosno podignuti ožiljci

Oni nastaju kao posledica prekomernog lučenja kolagena u koži u momentima kada rana od akne zaraste. Smešteni su iznad okolne kože.

Keloidni ožiljci

Nastaju kada tkivo nakon zarastanja akne pojačano buja, čak i preko ivice rane ( dok hipertofični ostaju unutar ivica)

Tamne mrlje na mestima gde su bile akne

Ovo su najbezazlenija vrsta ožiljaka. U ravni kože, ni udubljeni ni ispupčeni, već se samo radi o promeni boje na koži usled zapaljenja. Ovo fleke od bubuljica su obično crvenkaste nijanse i nazivaju se još i postinflamatorna hiperpigmentacija.

Hormonski poremećaji, genetika i akne

Akne se po svojoj prirodi hormonski uzrokovane. Hormoni su odgovorni za žlezde i njihovo lučenje i kada dođe do hormonskog disbalansa, dolazi i do poremećaja rada lojnih žlezda koje pojačano luče sebuma, pa ovo može da bude uzrok nastanka akni.

Doktori i istraživači smatraju da povećana količina testosterona (androgena, muških hormona) kod oba pola može dovesti do pojave akni, koje zatim ostavljaju ožiljke kojih se često veoma teško možemo rešiti.

Kod akni i bubuljica, površinski sloj kože je najugroženiji, jer se najveća trauma zapaljenskog procesa ocrtava upravo na njemu. Akne i bubuljice kod žena mogu biti izazvane povećanim lučenjem progesterona tokom menstruacije, kao i tokom trudnoće i u manjoj meri, tokom menopauze.

To su hormonske akne.

Doktori ponekad prepisuju pilule za kontracepciju, koje ženama mogu da pomognu u regulaciji nivoa hormona i smanje simptome akni, ali neke ipak ne mogu ukloniti, što dovodi do pojave ožiljaka. Interesantno je da žene, usled hormonalnog disbalansa, mogu doživeti razvoj akni prvi put u životu u 20-im godinama, pa čak i u 30-im što psihologiji žene nikako ne pogoduje, jer baš u tom dobu ove promene na koži mogu izazvati razne psihičke posledice i nezadovoljstvo.

U neki studijama, pominje se da su akne genetsko nasleđe. Ako su vaši roditelji imali akne, velike su šanse da će se i kod vas pojaviti. Ako su imali ožiljke od bubuljica, vrlo je moguće da ćete ih imati i vi. Zašto je to tako, još uvek nije poznato.

Dijeta, ishrana, savremeni način života, stres i nastanak ožiljaka akni

Nastanak akni i bubuljica, kao i ožiljci koji se pojavljuju uzrokovani su određenom hranom, kao i neodgovarajućim nivoom određenih minerala i vitamina. Ishrana bogata šarenim voćem i povrćem, omega 3 masnim kiselinama i mineralima, svakako će poboljšati kvalitet života i uticati na regulaciju telesne težine. Gubljenjem težine, doći će u početku možda i do ublažavanja problema ožiljaka na koži, ali će se problem nakon nekog vremena ponovo pojaviti.

Međutim, najnovija istraživanja pominju da neki dokazi ukazuju da potencijalni pozitivan efekat na anti-upalne procese imaju nisko glikemijske dijete, bazirajući se na sistemske upale kao faktor rizika za pojavu akne i ožiljaka na koži. Ova istraživanja su tek u začetku, mada nije nemoguće da ove dijete u budućnosti daju rezultate u borbi protiv akni.

Savremeni život, neredovna ishrana, nedostatak sna i nedovoljna fizička aktivnost svakako utiču na funkcionisanje organizma. Kako su um i telo tesno povezani, ovakav način života uslovljava emocionalni i fizički stres, koji dalje utiče na endokrinološki sistem. Stres, posebno kod žena, utiče na prekomerno lučenje muških polnih hormona i na taj način negativno utiče i na pojavu akni i bubuljica, kao i ožiljaka na licu i telu.

Pročitajte više o bubuljicama od stresa.

Zašto se javljaju ožiljci od akni?

Oni su obično rezultat upala, do kojih dolazi kada se pore u koži napune gnojem. Pora se nadima, što dovodi do oštećenja zida u folikulu.

Ukoliko su oštećenja plitka i manja, obično lakše i brže zarastaju, ali ako je pora duboka, inficirani materijal može se izlije u okolno tkivo, stvarajući dublja oštećenja kolagena. Koža pokušava da popravi ova oštećenja formiranjem novih vlakana, koja obično nisu tako glatka i besprekorna kao i „originalna“ koža. Tokom procesa ozdravljenja, telo proizvodi kolagen – ako ga proizvodi premalo ili previše, tada nastaje ožiljak.

Vrsta ožiljka zavisi od količine kolagena. Ukoliko proizvodi previše, nastaju naslage tkiva i koža na tom mestu postaje gruba, vidljiva su zadebljanja ili fleke crvene ili smeđe boje. Ukoliko ipak organizam proizvodi premalo kolagena, na koži ostaju veće ili manje rupice, koje su mnogo češća pojava.

Ožiljci od bubuljica i rošavo lice

Kada spomenemo rošavo lice svima su nam u glavi one silne rupice nastale zbog bubuljica. Uglavnom ih vezujemo za pubertet, jer su tada imamo najviše bubuljica. Ako ih niste lečili pravilno, ili ste ih previše cedili pojavljuju se ovakve rupe na koži.

Ove promene su uglavnom gusto zbijene i mogu se naći na bilo kojem delu lica. Rošavo lice je izražen estetski problem, ali nije opasan.

Kako bi izbegli nastanak rošavog lica preporučuje se da idete na tretmane i procedure samo kod proverenih osoba. Izbegavajte kućno ceđenje akni. Ako se ipak odlučite da uklanjate bubuljice na ovakav način neophodno je paziti da ne dođe do infekcije.

Ožiljci od akni na leđima

Svi znamo da se akne mogu pojaviti bilo gde na telu. Leđa nisu izuzetak. Akne na leđima se javljaju zbog promene nivoa hormona, pojačanog lučenja sebuma, iritacije (zbog odeće, ranaca) ili preteranog znojenja.

ožiljci od akni na leđima

Ožiljci mogu nastati ako dođe do infekcije, pucanja ili ih previše ih dirate.Njihova vidljivost se može smanjiti primenom krema, korišćenjem vitamina C ili ih sprečiti redovnim tuširanjem i pilinzima.

Kako ukloniti ožiljke i fleke od akni i bubuljica?

Akne mogu biti bolno i neugodno stanje kože, a ožiljci koje iza sebe ostavljaju su nepoželjni podsetnik na to. Ipak, pitanje svih pitanja je kako ukloniti ožiljke od bubuljica i imati lepu kožu lica?

Iako će većina sami da nestanu nakon nekoliko meseci, postoje određene stvari koje možete učiniti da se proces ubrza. Naravno, neće biti moguće da ožiljci od akni nestanu tokom noći, ali određeni proizvodi, tretmani i saveti za negu kože sigurno će vremenom dati vidljive rezultate. Samo treba da pronađete pravi način za vaš tip kože.

Ukoliko koža nije previše problematična, probajte najpre problem da rešite prirodnim preparatima.

Uklanjanje ožiljaka od bubuljica kod kuće

Nije na odmet posetiti dermatologa pre nego se usudite da sami kod kuće pokušate da ukonite ožiljke. Postoje načini za to, koji su se pokazali vrlo uspešnima.

Alfa hidroksi kiselina– Ove kiseline omogućavaju slabiju vidljivost akni na površini kože i sastavni se deo velikog broja kozmetičkih preprata koji se koriste protiv ožiljaka od bubuljica.

Mlečne kiseline – Ove kiseline rade na poboljšanju pigmenta kože, što dovodi do manje primetnosti njih istih.

Retinoidi – To su derivati vitamina A i oni ubrzavaju regeneraciju i oporavak oštećene kože. Njihovim delovanjem, ožiljci bivaju manje vidljivi.

Salicilna kiselina– Obično se salicilna kiselina ne koristi za lečenje ožiljaka od akni, mada je poslednjih godina postala popularna u te svrhe. Razlog tome je što salicilati čiste pore, uklanjaju otok i crvenilo i sa dodirom kože, ljušte kožu. Na taj način se skida stara,  zamenjuje je nova koža.

Upotreba prirodnih lekova protiv fleka i ožiljaka

Lečenje ožiljaka od akni, možete sprovesti i prirodnim putem i upravo za vas je prioroda ovoga puta pripremila nešto fantastično:

Sok od limuna ima prirodna svojstva za izbeljivanje kože i može da biti efikasan.  Pomešajte jednake količine limunovog soka i vode i dobijenu tečnost nanesite direktno na vaše ožiljke i fleke, izbegavajući pritom kožu u okolini. Isperite nakon 15 do 25 minuta ili ostavite preko noći kao masku. Ne zaboravite da nanesete hidrantnu kremu čim isperete sok, jer limunska kiselina može da utiče da koža postane suva. Umesto soka od limuna, možete da koristite i sok od limete ili limuntus, ali pažljivo, jer ako se ostave dugo na koži, mogu da izazovu hemijske opekotine.

Citrusni sokovi takođe sadrže supstancu koja se veže za DNK i omogućava UV zračenjima da lakše oštete kožu. Zato je veoma važno da se ne izlažete suncu ako imate bilo kakav sok od citrusa na koži. Obavezno ga isperite pre odlaska na sunce i nanesite zaštitu od sunca.

Soda bikarbona se može koristiti za piling kože . Pomešajte jednu kašičicu sode bikarbone sa dve kašičice vode i dobijenu paste nanesite na kožu koristeći nežne kružne pokrete, koncentrišući se na područje sa ožiljcima. Nakon dva minuta isperite mlakom vodom.

Ova pasta može i da se nanese direktno na ožiljke i ostavi da odstoji 10 do 15 minuta pre ispiranja. Ovu metodu koristite sa pažnjom i prestanite ukoliko vam se učini da je previše jaka za vašu kožu.

Med je odličan prirodni lek za čišćenje problematične kože jer sadrži antibakterijska svojstva i pomaže da se umiri koža i smanje upale. Nanosi se direktno na ožiljak i odličan je izbor za one sa osetljivom kožom jer ne iritira kožu. Takođe, med i hidrira kožu, za razliku od drugih tretmana, pa je veoma blagotvoran.

Pročitajte kako se još koristi med za lice.

Kokosovo ulje je na vrhu liste kada je reč o prirodnim preparatima sa lekovitim svojstvima. Stavite oko četvrtine kašičice organskog kokosovog ulja na dlan i ostavite da se istopi. Vrhovima prstiju, ulje umasirajte direktno na ožiljke na koži. Nema potrebe da se koža nakon ovoga opere, jer će vitamini i esencijalne masne kiseline iz kokosovog ulja da poboljšavaju zdravlje sve dok ga držite na koži. Međutim, ako vam je ovo ulje preteško za kožu, ostavite ga najmanje trideset minuta pre skidanja.

Sok biljke aloja vera je umirujuće prirodna supstanca koja se može koristiti za ublažavanje opekotina i rana, pa i ožiljaka i fleka od akni. Aloja vera pomaže da se podmladi i hidrira koža i njenim korišćenjem ožiljci blede.

Sličan blagotvorni efekat imaju i krastavac koji je super hidratantan i sadrži vitamin A, vitamin C i magnezijum, kao i krompir čiji sok može da izbledi fleke i ožiljke na licu.  Odrežite nekoliko tankih kriški krastavca i stavite ih preko ožiljaka. Nakon tridesetak minuta, bacite kriške i isperite lice hladnom vodom. Kriške krompira držite na koži oko 15 minuta i zatim isperite toplom vodom. Ove tretmane ponavljajte jednom dnevno.

Ukoliko imate veći problem sa ožiljcima na koži, najbolje je da se posavetujete sa lekarom i dermatologom, koji će vam nakon detaljnog pregleda verovatno preporučiti neku od krema ili tretmana za kožu.

Krema za ožiljke od akni

Kreme za ožiljke uglavnom pospešuju regeneraciju kože, ali sastojci u njima (hidrokinon na primer), mogu delovati i kao posvetljivač predela gde je koža oštećena. Delovanjem ovakvih sastojaka smanjuje se vidljivost ožiljačnog tkiva jer se ne primećuje razlika između oštećenog i neoštećenog predela. 

Ako krema ima sastojke koji omogućavaju bolju regeraciju može se sprečiti pojava samih ožiljaka, ili se smanjiti.  Tu su i hidratantna svojstva koja omekšavaju kožu i sprečavaju sušenje. One koje sadrže visoku koncentraciju vitamina C omogućavaju da se ujednači ten. Ekstrakti biljaka (rabarbare na primer) sprečavaju da se tamni pigment veže za kožu.

Kreme, koje su dostupne i  bez recepta, mogu pomoći u otklanjanju tamnih fleka na licu zbog akni i bubuljica. Kreme za izbeljivanje kože mogu biti skupe, ali i dati brže rezultate u odnosu na prirodne tretmane. Najbolje je odabrati kremu sa vitaminima dobrim za kožu, kao što su  C ili E, vitaminon A i retinolom i kreme na bazi kortizona.

Krema ili gel na prirodnoj bazi koja ima veću koncentraciju aktivnih sastojaka od samih biljaka je takođe jedno od rešenja koje vam itekako može pomoći .

Kozmetički tretmani za ožiljke od akni

Kozmetički tretmani koji se koriste za uklanjanje tragova od bubuljica su:

Hemijski piling

Radi se kiselinama (trihlorsirćetnoj na primer) uklanjanjem površinskog dela kože. Već tada se ožiljci manje primećuju jer nisu više toliko izraženi. Ovim korakom oni postaju ravniji. Sledeća faza služi da se poboljša kolagen i popune preostale neravnine od ožiljaka od akni.

Mezoterapija

Ova terapija radi se tako što se pod kožu ubrizgavaju mezoterapijski kokteli koji pomažu brže zaceljivanje kože. Obično se koriste uz frakcioni laser.

Dermapen 

Ovaj kozmetički tretman sprovodi se uređajem koji mikroiglicama podstiče regeneraciju lica. Njegovom primenom poboljšava se elastin, kolagen i kvalitet kože zbog čega ožiljci od bubuljica postaju manje izraženi. Upotrebom dermapena dolazi do dubinske regeneracije kože i smanjenja hiperpigmentacije i oštećenog tkiva.

Tretman glikolnom kiselinom 

Glikolna kiselina služi za dubinsko uklanjanje mrtvih ćelija, poboljšanje regeneracije i stimulacije proizvodnje kolagena u koži. Primenjuje se slično kao i hemijski piling.

Dermoabrazija 

Ovim tretmanom dolazi do uklanjanja površinskog sloja ćelija kože. Efikasan je za umanjenje vidljivosti dubokih ožiljaka od akni. Dermoabrazija se radi uz pomoć više aparata gde dolazi do skidanja sloja kože i podsticanja regeneracije tkiva.

Krioterapija

Krioterapija koristi se tako što se u zamrznutu kožu, direktno u ožiljak ubruzgava injekcija kortizona. Neophodno je da se svaki ožiljak tretira zasebno, tako da se regeneracija kože obavlja jako sporo. Rezultat možete čekati godinama. 

Injekcije protiv ožiljaka od akni

Možete koristiti dve vrste injekcija. Hijaluronsku kiselinu, koja daje kratkotrajne efekte popunjavanja rupa u koži i injekciju kortizona, koja se sporije razlaže, ali duže deluje. 

Subcizija ožiljaka

Postupak u kom se hiruršku uklanjaju zadebljala vezivna vlakna pod kožom koja formiraju ožiljak.

Lasersko uklanjanje ožiljaka od bubuljica

Ako se problem ne smanjuje ni nakon nekoliko meseci, onda možda treba uzeti u obzir uklanjanje ožiljaka od akni laserom.  Laser radi ciljano na ova oštećenja kože, tako što laserski snop uklanja sloj po sloj kože. U ove svrhe koristi se frakcioni laser odnsno co2 laser .

Za trajne rezultate potrebno je 3-4 tretmana na svakih mesec dana. Kod ovakvih tretmana na koži postoje i rizici – može doći do modrica, otoka, crvenila, infekcija i promena u teksturi kože. Zato je bitno da laserke tretmane uklanjanja ožiljaka radi stručnjak – kako ne biste dobili još poneki ožiljak gratis.

Dermatolozi ipak navode da postoji nekoliko različitih tipova laserskih tretmana, a najnoviji laseri proizvode efekat koji je vidljiv već nakon jednog dana i reč je o minimalno invazivnoj metodi. Potrebno je samo dva tretmana, a sami tretmani su bezbolni, nema crvenila i iritacije kože i potrebe za oporavkom.

Cena varira od tipa lasera , pa može da košta od 40 do čak 200 eura po tretmanu.

Za koji god tretman da se odlučite, posavetujte se sa dermatologom, ispitajte sve o negativnim posledicama i idite u specijalizovane i proverene salone i ordinacije.

Da li je moguća prevencija ožiljaka od bubuljica?

Kada je u reč o prevenciji , lečenje akni je najbolje rešenje.

Ipak, ono što najpre same možemo da uradimo, je svakako da ne diramo i ne lečimo akne i bubuljice na licu same.

Mnogi dermatolozi tvrde da su češći ožiljci od tzv. kopanja i ceđenja, nego od samog akni. Zbog toga, pokušajte da ostavite svoju kožu gotovo netaknutu.

  • Uvek zaštitite kožu od sunca. Ultraljubičasti sunčevi zraci mogu da pogoršaju pojavu ožiljaka od akni. Ako provodite vreme na suncu, zaštitite kožu primenom kreme za sunčanje, nosite šešir sa širokim obodom i ostanite u hladu što je više moguće.
  • Redovno i pravilno čistite kožu i radite piling. Piling pomaže da se skidaju mrtve ćelije kože, otkrivajući svež, mekanu nova koža. Kako su ožiljci od akni obično samo na gornjem sloju kože, piling može ubrzati da se oni ublaže. Trebalo bi piling raditi najmanje jednom nedeljno, a najviše jednom dnevno i pazite da bude pogodan za osetljivu kožu.
  • Takođe, koristite nežne proizvode za negu kože. Nekada ljudi toliko očajno žele da se reše ožiljaka i fleka od akni, da koriste brojne proizvode i metode koje mogu iritirati kožu i pogoršati situaciju. Pokušajte da slušate svoju kožu – ako loše reaguje na određeni proizvod, treba odmah prestati sa njegovim korišćenjem. Umesto njih, koristite nežna sredstva za čišćenje lica i uklanjanje šminke, kreme i pilinge koji smiruju kožu. Izbjegavajte i korišćenje veoma tople vode prilikom čišćenja lica, jer vruća voda može da isuši kožu.
  • Pijte puno vode i hranite se uravnoteženo, sa puno svežeg povrća i voća. Iako zdrava ishrana i hidriranost organizma neće učiniti da ožiljci nastali od akni nestanu, omogućiće organizmu da funkcioniše normalno i samim tim pomogne koži da se sama izleči. Voda će isprati toksine iz tela i kožu učiniti čvrstom i jakom, tako da treba piti 5 do 8 čaša vode dnevno. Vitamini A, C i E će takođe pomoći da koža bude zdrava i hidrirana. Vitamin A se nalazi u povrću kao što su brokoli, spanać i šargarepa, vitamini C i E nalaze se u pomorandžama, paradajzu, slatkom krompiru i avokadu.Treba izbegavati tešku, masnu i hranu punu ugljenih hidrata što je više moguće, jer neće dati vašoj koži ništa dobro.

Poslednji „tretman“ za ožiljke od bubuljica je jednostavno prihvatanje sebe. Niko od nas nije savršen, a mnogi ljudi koji imaju imaju ovaj problem, imaju normalan i srećan život. Naravno, ovo ne znači predaju bez borbe. Načini za uklanjanje ožiljaka od bubuljica postoje i treba ih probati. Ipak, cela ova priča tu je da naglasi značaj sprečavanja bubuljica i pravilne borbe sa njima kako bi nestale – bez traga!