PRP tretman lica (plazma lifting) u detalje

PRP tretman lica (plazma lifting) u detalje

PRP tretman lica zovu još i vampirski tretman. Otkrivamo tajne koje krije plazma lifting odnosno podmlađivanje krvnom plazmom!

Jeste li skoro listali novine ili pratili Instagram poznatih dama?

Ako jeste, onda mora da ste naišli na priču o vampirskom tretmanu kože lica. Redom sve viđenije dame sa domaće i strane javne scene hvale plazma lifting i redovno mu se podvrgavaju.

Zovu ga i Drakula lifting, ali to ne obećava ništa bolje. Možda izgleda jezivo, ali kažu da čini čuda. Pa, da vidimo onda u čemu je štos.

U suštini, plazma lifting ili  PRP tretman lica, služi za podmlađivanje. U njegovoj osnovi je korišćenje ljudske plazme, i to vaše sopstvene, koja treba da podstakne regeneraciju i osvežavanje kože lica.

Tretman se preporučuje koži koja tek ulazi u godine kada starenje počinje da ostavlja tragove.

Drugim rečima, PRP tretman efikasan je kod prvih borica, ali može vam biti od pomoći ukoliko patite od hronično suve kože ili pak od nekih promena u pigmentaciji.

Da budemo iskreni, ovaj tretman je u najmanju ruku čudan, i ukoliko se bojite igala ili vaš želudac ne može da podnese pomisao na krv i bockanje, pa makar i u službi lepote, ovo definitivno nije tretman za vas.

Ima li bolja metoda? Ima!

Helena je potpuno oporavila svoju kožu lica, rešila se tragova umora i starenja bez krvi i bockanja. Prezadovoljna je izgledom svog lica i koje je sada zategnuto i sveže. Pročitajte njeno iskustvo da saznate više o tome. Ono se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/ovako-sam-se-ja-resila-bora-i-podocnjaka-lako-je/

Međutim, plazma lifting može imati i pozitivne efekte i pomoći u borbi protiv starenja.

Na šta mislimo kad kažemo plazma lifting?

Ovaj tretman ime je dobio po osnovnom elementu kojim se postižu efekti.

PRP je skraćenica koja označava plazmu bogatu trombocitima (platelet rich plasma), a koja se injekcijama ubrizgava u kožu lica.

Tačnije, na koži lica se prave mikroskopske rupice posebnim instrumentom u koje se nanosi obrađena plazma.

Ukoliko vas ovaj proces podseća na mezoterpiju, niste se prevarili. Prvi deo plazma liftinga zapravo i jeste mezoterapija.

Sama plazma dolazi iz vašeg tela, tj. vi ste samom saebi i davalac i primalac. Najčešće se krv uzima iz vene na ruci da bi se potom iz nje odvojila plazma bogata trombocitima posebnim metodama.

Osim trombocita, plazma koja se ubacuje u lice sadrži i leukocite, matične ćelije i još neke supstance koji utiču na rast ćelija kože lica i stvaranje novog kolagena.

Ovako izdvojena plazma se potom uz pomoć mikroskopski malih igala ubrizgava u kožu lica i to pre svega u one delove gde se javljaju prve bore, na primer oko usta i oko očiju. No, tretman često obuhvata čitavo lice, pa i predeo lica, vrata i dekoltea.  Terapija krvnom plazmom čak u nekim slučajevima deluje i na podočnjake.

plazma lifting

Sa medicinske strane gledano, ovakav tretman deluje dvostruko na podmlađivanje vaše kože.

Mikroiglice stimulišu regenerisanje kože, dok trombociti utiču na hormone koji su neophodni za rast ćelija kože.

Kako se tačno radi PRP vampirski tretman lica?

Možda zvučimo previše ozbiljno, ali je od krucijalne važnosti da tretman krvnom plazmom bude izveden pažljivo. Neiskusna ili neuka ruka može vam takoreći uništiti kožu lica, a posle će vam trebati tretmani i tretmani da popravite štetu.

Ovaj način podmlađivanja lica osmislili su švajcarski stručnjaci kako bi pomogli da se koža lica oporavi od opekotina od sunca i da se uspore znaci starenja. Međutim, iako je koža lica bila njihov prvo ciljano područje, plazma lifting se može koristiti i za uklanjanje bora na koži vrata, dekoltea, pa čak i ruku. Osim toga PRP metoda koristi se i kod podsticanja rasta kose.

A evo i kako konkretno izgleda PRP tretman.

Pre svega, obavi se dermatološki pregled kojim se utvrdi izgled i stanje kože, da li je licu potrebno samo zatezanje, da li su prisutni ožiljci i fleke. Nakon toga, kada se ustanovi da bi tretman lica PRP metodom mogao da koristi, pristupa se izvođenju procedure.

Pre samog zahvata, biće potrebno nekoliko dana pripreme. O tome detaljno malo niže u tekstu.

Kada dođe dan tretmana, razume se, prvo se uradi higijenski tretman lica.

Nakon toga, na lice se najpre nanosi anestetik krema koja otupljuje nerve zbog čega imate osećaj da vam je lice utrnulo. U nekim slučajevima, u zavisnosti od plastičnog hirurga koji izvodi tretman, ovaj deo može se obaviti i lokalnom anestezijom, koja se ubrizgava u lice ili se dodaje plazmi pa se ubrizgavaju istovremeno.

Dok se vi koncentrišete na ono što se dešava sa licem, lekar će vam izvaditi krv iz ruke. Ne bojte se, neće vam biti potrebno previše krvi, otprilike onoliko koliko se inače vadi za običnu krvnu sliku.

Krv se potom stavlja u epruvete, u kojima se nalazi specijalni gel za razdvajanje krvnih zrnaca, pa u aparat koji je podešen na centrifugu. Kada se krv ovako „zavrti‟ trombociti se odvajaju od crvenih krvnih zrnaca, tj. eritrocita. Sve ovo traje oko 15 minuta.

Kako bi se trombociti aktivirali, u ovako izdvojenu plazmu se dodaje kalcijum hlorid. Eliksir koji se dobije oslobađa toplotnu energiju u dodiru sa kožom i tkivom i aktivira matične ćelije koje su povezane sa ulogom kože da proizvodi kolagen i elastin.

Istraživanja su pokazala da je ovakav tretman podmlađivanja vlastitom krvlju, a ne nečijom drugom, daleko delotvorniji u borbi protiv starenja. Utoliko je i bezbedniji što isključuje mogućnost alergijske reakcije, jer svi sastojci dolaze iz vašeg tela.

Koža lica se ovako zateže i obnavlja i sve to bez bilo kakve ozbiljne hirurške intervencije. Ne samo to, ovaj metod koriste i poznati sportisti kako bi brže zalečili povrede.

Pritom, plazma ima veoma tanku i laganu strukturu što joj pomaže da se valjano prilagodi koži i lakše prodre u nju. Ova osobina naročito je korisna kada se tretiraju bore oko očiju.

Ovaj prvi deo tretmana traje od oko 40-ak minuta do sat vremena, koliko treba kremi da otupi nerve u licu. Tada nastupa bockanje, ali ‒ ne brinite, nećete osetiti ništa. Uporedo, u rupice se sipa obrađena plazma. Međutim, možda ne bi bilo pametno da se pogledate u ogledalo u ovom stadijumu, jer ćete brzo shvatiti zašto se PRP tretman još zove i vampirski tretman lica.

Ovde dejstvu tretmana nije kraj. Ovako ubrizgani trombociti 7-10 dana otpuštaju faktore rasta i regenerišu kožu

Koliko vam je PRP tretmana potrebno i kako teče oporavak?

Kako bi plazma lifting imao željeni efekat na kožu lica, potrebno je da uradite 3 tretmana, otprilike po jedan na oko 4-6 nedelja.

Nakon ovoga, biće vam potreban tretman održavanja, tj. popravke, koji treba uraditi nakon što prođe godinu ili godinu i po dana.

Prvi rezultati su vidljivi posle 3 nedelje nakon što odradite PRP tretman, a u mesecima koji slede ovi efekti će se dodatno razvijati.

Što se tiče oporavka nakon tretmana, tu već imamo malo lošije vesti. Pošto je mezoterapija stresna za kožu, prva reakcija može biti burna. Lice je najčešće natečeno i crveno, i takvo ostaje prva 2-3 dana nakon tretmana.

Različiti ljudi imaju različit period oporavka, pa će vama možda biti dovoljan i dan, ali se svakako preporučuje da se držite podalje sunca i šminke čak iako vam se reakcija smiri već sutradan.

PRP tretman i iskustva

Sve ovo u teoriji zvuči fino i lagano, međutim, šta kažu iskustva?

Prva reakcija na sam tretman može biti nelagoda, naročito ako ne volite igle i krv.

Oni koji su se podvrgli vampirskom tretmanu kažu da se bockanje uglavnom ne oseća previše, ali da ćete ga ipak malo osetiti, naročito oko nosa i usana. Ipak, priče se slažu, nećete osetiti bol već samo blago peckanje.

Međutim, šok nastupa kada se pogledate u ogledalo. U zavisnosti od vašeg tipa kože, a naročito toga da li vam je koža problematična, reakcije na tretman mogu biti različite. U najvećem broju slučajeva, plazma lifting utiče na vas tako što lice bude crveno i otečeno, a neretko se javljaju i modrice.

Sasvim je prirodno da prvo odreagujete panično, ali je ovo potpuno normalna reakcija kože za ovakvo lečenje, iako će se vama činiti potpuno drugačije. Hirurg ili kozmetičar će vam prepisati kremu koja treba da hidrira i zaštiti kožu, a poželjno je i da držite led na licu kako bi otok splasnuo.

Ukoliko se lice ne smiri preko noći, ne očajavajte. Premda plazma lifting centri obećavaju čudesne efekte, ovaj tretman vas ne može podmladiti preko noći. Sve su šanse da će vam lice i narednog dana biti jednako crveno i otečeno, samo će modrice postati upadljivije.

Da zlo bude gore, šminka vam je strogo zabranjena, a čak i da se oglušite o savete lekara, koža lica neće prihvatiti bilo koju toniranu kremu ili puder.

Iskustva kažu da to ipak nije najgore što može da vas snađe, jer koža može da počne i da svrbi, a to je onda tek grozno. Nikako ne smete da se češete, već bolje spas potražite u micelarnoj vodi, nekoj kremi koja smiruje oštećenu kožu ili prirodnim melemima koji stimulišu zarastanje rana.

Nakon katastrofe koja će vas obeshrabriti prva 2-3 dana, koža će početi da se vraća u normalu. Samim tim, i vi možete početi da se vraćate svojoj redovnoj nezi kože lica.

Zvuči previše strašno za vaš pojam? Bez brige. I dalje imate bezbolne opcije na raspologanju koje vam ne piju krv kao što su dobre kreme za lice protiv bora.

Rezultati plazma liftinga

Kako vreme bude odmicalo, videćete pozitivne efekte PRP tretmana. Ten se ujednačava, koža zateže, a prve bore izgledaju popunjenije. Korisnici kažu da se situacija sa podočnjacima poboljšava, te da vam šminka gotovo i neće biti potrebna.

Štaviše, koža postaje blistavija, jer ste tehnički sebi poklonili čitav novi sloj kože, a rešili se onog koji čini da sve mane budu vidljive.

Ne samo to, plazma lifting može vam biti od pomoći i u slučaju da patite od akni i bubuljica, ili ožiljaka od istih. Pošto se koža zateže, pore se skupljaju, pa tako i bubuljice na licu i vratu postaju manje vidljive.

Priprema za PRP tretman

Konsultacija sa lekarom zvuči veoma jednostavno, ali je deo pripreme koji se nikako ne sme izostaviti. Kada planirate da idete na ovaj tretman preporučuje se priprema poput:

 • Izbegavanje upotrebe antiupalnih lekova bar 5 dana pre odlaska na PRP tretman. Preporučuje se i da ne koristite lekove koji mogu uticati na zgrušavanje krvi. Antikoagulanti mogu uticati na kvalitet plazme, ali i na krvarenje tokom i nakon tretmana.
 • Prilikom pripreme možete smanjiti i upotrebu lekova na bazi steroida.
 • Vodite računa da se u periodu pre uzimanja krvi hranite zdravo. Stručnjaci savetuju uzimanje velike količine voća i povrća, kao i izbegavanje rigoroznih dijeta. Gledajte da unosite dovoljno gvožđa i povećate unos tečnosti.

Gde uraditi PRP tretman ?

Ovaj tretman bi trebalo raditi u proverenim salonima i klinikama za estetsku hirurgiju. Gledajte stručnost lica i da li su uslovi adekvatni. Među mesta gde se rade ovakvi tretmani spadaju:

 • PoliklinikaDiva – ima tim dermatologa i plastičnih hirurga koji su obučeni za rad Vampirskog tretmana i kombinovanjem sa ostalim antiage tehnikama.
 • Antiageing & Estetic centar Valentina – Edukovani radnici pomažu vam da PRP tretman bude sproveden na bezbolan i bezbedan način.
 • Imedic – PRP  metodu radi osoblje koje je obučeno za rad ovakvih nehirurških tretmana. Zahvat sprovodi stručno lice koje je usavršeno u oblasti estetske i plastične hirurgije.

Beograd nije jedini grad gde se radi ova vrsta kozmetičkih tretmana. Vampirski tretman se sprovodi i u gradovima poput Niša. Anti ageing centri poput Aesthetica longa vita pružaju uraditi uz pomoć stručnjaka obučenih za rad metoda ulepšavanja poput PRP tretmana.

Vrste kombinovanih PRP tretmana

Evo kako se drakula tretman kombinuje sa drugim tretmanima:

PRP tretman sa hijaluronom

Ovaj način ulepšavanja lica spada u kombinovane metode primene plazme i hijaluronske kiseline. Obe metode mogu biti efikasne same po sebi, ali kombinacijom postižemo pojačano dejstvo i dopunjavanje ovih tehnika. Ova metoda može biti pogodna i ako imate umorno lice ili izražene podočnjake.

Redovnom primenom ovog tretmana koža postaje glatkija, a bore su vremenom manje izražene. Tretmane ovakve vrste trebalo bi da radi stručno lice. Ako osoba koja ih sprovodi nije dovoljno stručna mogu se javiti modrice i otoci na koži.

Mada se radi o kombinovanju ove dve metode, fileri i ubrizgavanje plazme se rade odvojeno. Procedura podrazumeva da se prvo radi proces ubrizgavanja filera (pod sterilnim uslovima), pa tek onda PRP tretman.

PRP tretman bez iglica

PRP tretman lica bez iglica možda zvuči suludo, ali i on postoji. Glavna razlika od klasične verzije je upravo u tome što se kod ove metode ne ubrizgava krvna plazma. Prvo se radi priprema kože laserom, a nakon njega vampirski tretman. Efikasnost ove metode bazirana je na plazmi koja  se utrljava površinski na kožu. Ostavlja se da deluje i kasnije ispira.

Laser je značajan dodatak jer uz pomoć njega dolazi do “mikro posekotina”. Ove male povrede na površini kože su zaslužne za efikasnije prodiranje sastojaka u dublje slojeve kože. Rezultati su vidljivi tek nakon par meseci (3-4) redovnih odlazaka na ove tretmane.

Mezoterapija i prp

Ovo je još jedan način na koji možemo poboljšati učinak plazme. Kombinacija navedenih metoda dovodi do bolje cirkulacije, pojačane regeneracije i smanjenja nesavršenosti na licu. Kao i kod metode hijaluronom neophodno je sprovoditi odvojeno mezoterapiju i PRP, ali u istom danu. Kokteli koje koristimo za mezoterapiju pomažu da se koža zategne. Pazite da se proces tretmana sprovodi u sterilnim uslovima kako ne bi došlo do neželjenih posledica (infekcije na primer).

Procedura primene ove metode podrazumeva:

 • Konsultacija sa stručnjakom
 • Čišćenje kože
 • Dezinfekcija
 • Anestezija – po potrebi
 • Mezoterapija
 • PRP tretman
 • Zaštita i nega kože (primena zaštitnih krema na primer)

Mezoterapija podrazumeva ubrizgavanje koktela aktivnih sastojaka poput hijaluronske kiseline vitamina (B, A, E), minerala. U zavisnosti od željenog efekta mogu se dodati u koktel i druge supstance.

Prednosti PRP tretmana lica

Koje su dakle prednosti ovog tretmana kože lica?

vampirski tretman lica

Za početak, to što se sve odvija manje-više prirodnim putem. Istina, plazma se ubacuje malčice agresivno, ali i takva agresivnost služi svojoj svrsi. Svi delovi postupka čine da koža počne sama da se obnavlja, što je ono što želite za svoje lice.

Koža ubrzo postaje elastičnija i zategnutija, sa više kolagena i elastina, a više ovih supstanci znače i mlađu kožu.

Štaviše, ovaj tretman utiče i na to da vaša koža postane otpornija, pa će se lakše nositi sa spoljašnjim faktorima koji doprinose starenju.

Najbolje od svega je to što nema rizika od alergijske reakcije i opasnosti od krvno prenosivih bolesti, a i mogućnost infekcije je svedena na minimum.

Zašto je ovo tretman za vas?

Plazma lifting namenjen je svima u starosti od 30 do 70 godina. On tretira bore (što se ranije počne, to bolje) i podočnjake, ali i niz problema sa kožom o kojima je bilo reči.

Drugim rečima, ukoliko imate problem sa kožom koji želite da rešite, ili ukoliko samo želite da osvežite svoju kožu lica, vi ste pravi kandidat za ovaj tretman. Naravno, ukoliko možete da se nosite sa svime što on nosi.

Jedan od slučaja u kojem vam se preporučujete da isprobate alternativne tretmane i prirodne kreme za bore i serume, jeste slučaj krvnih bolesti.

Konkretno, ukoliko imate problema sa zgrušavanjem krvi ili postoji rizik od nastanka tromba, ovaj tretman želite da zaobiđete.

Konačno, od ovog tretmana treba da odustanete ukoliko u telu imate bilo kakvo elektronsko pomagalo (pejsmejker na primer) ili metalni implant, ukoliko ste u drugom stanju ili imate istoriju onkoloških bolesti.

Što se tiče drugih problema koje plazma lifting može rešiti, u njih spadaju:

 • alopecija
 • gubitak kose ili opadanje
 • povrede tetiva
 • iščašeni zglobovi
 • oporavak nakon operacije (naročito operacije tetiva)
 • osteoartritis itd.

Koje su mane koje ima PRP tretman lica?

Sporedni efekti plazma liftinga nisu brojni, a gotovo svi se tiču povrede pri samom bockanju kože. Ukoliko ovaj tretman sprovodi neko ko nema puno iskustva ili je jednostavno nemaran, može doći do komplikacija.

Kao rezultat javljaju se veći podlivi koji mogu boleti, a može doći i do oštećenja nerava lica ukoliko igla dospe preduboko.

Kad smo već kod bola, može se desiti da teško podnesete tretman, pa da osećate bol na mestima uboda i nekoliko dana nakon tretmana. Ipak, ovakva kontraindikacija retko se beleži.

Još jedan sporedni efekat koji se retko beleži je mogućnost infekcije, pre svega zbog toga što se radi u ekstremno bezbednom okruženju. Međutim, treba da budete svesni da postoji i ova opasnost, naročito ako ne pazite svoju kožu dok traje burna post-tretmanska reakcija.

U težim slučajevima može doći i do oštećenja tkiva, što se opet ne dešava često, uglavnom zbog toga što će vas doktor pregledati pre samog tretmana. Ukoliko postoji opasnost ili povećan rizik od bilo kakvih kontraefekata, on će vam savetovati da odustanete na vreme.

Plazma lifting: cena

Sama cena tretmana zavisiće od ordinacije za koju se odlučite, jer cenovnik može da se razlikuje. On zavisi  i od načina na koji se koriste injekcije, tj. u zavisnosti od toga koji se problem tretira.

Kod nas se cena kreće između 150 eura, pa sve do 250 i 550 eura po tretmanu, u zavisnosti od onoga što se koriguje, mada se, zbog popularnosti, plazma lifting često može naći i po akcijskim cenama, onda kada saloni organizuju serije popusta.

Poređenja radi, u svetu ovaj tretman košta i do 900 dolara, a ukoliko se leči povreda cene dostižu i daleko veće iznose.

PRP tretman lica je uprkos svemu i dalje popularan među ženama. A ako ste ga isprobale, podelite sa nama vaša iskustva.

Izvori:

https://doi.org/10.23750%2Fabm.v92i2.9687

https://doi.org/10.3892%2Fetm.2020.8531

https://www.aad.org/public/cosmetic/younger-looking/platelet-rich-plasma-secret-to-younger-skin

https://doi.org/10.17463/RCM.2014.01.001