Brow lift tretman i šta on tačno podrazumeva

Brow lift tretman i šta on tačno podrazumeva

Da li je brow lift baš za vas? Često se ova ozbiljna procedura meša sa nekim tretmanima, a ne bi trebalo. Saznajte na šta da obratite pažnju.

Šta je brow lift?

Ako samo bukvalno prevedemo ovaj naziv, on znači podizanje obrva. Upravo to podrazumeva ova engleska kovanica, koja se ustalila i u našem jeziku.

Brow lift je operacija kojom se pomera položaj obrva. Tačnije, on se koriguje jer iz ovog ili onog razloga, obrve mogu biti na „pogrešnom mestu”. Možda zvuči čudno, ali objasnićemo.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih obrve ruže izgled našeg lica. To može biti njihova gustina, njihova retkoća, ružan oblik obrva, ali može biti i njihovo mesto na našem licu.

Neki ljudi se rode sa čudnim položajem obrva, na primer, mnogo spuštenim. Zato lice može delovati nesrazmerno i čudno. Još jedan razlog spuštanja obrva, a taj je češći, može biti i starenje. Koža pada usled sile Zemljine teže, a ona povlači i obrve.

Kada se spusti koža čela, spuste se i obrve, ali se spuste i kapci. Tada se pojavljuje i problem zatvaranja očiju.

Podizanjem obrva ili takozvanim brow liftom, postižete i pomeranje obrva na gore, ali i otvaranje očiju. Zato je ovaj trend opčinio sredovečne i starije dame Holivuda još davnih dana. A stigao je i do nas.

Kome je namenjen brow lift?

„Prozvali smo”sredovečne i starije dame u prethodnom odeljku. Mislimo da se one češće opredeljuju za ovaj tretman. To je upravo zbog toga što se elastičnost kože gubi. Količina kolagena opada i koža se spušta na dole.

Kod njih je i problem spuštenih kapaka mnogo češći i ozbiljniji, a brow lift ima kapaciteta da se izbori sa svim navedenim problemima, ako se za njega opredelite.

Nisu, ipak, samo starije u sredovečne dame te koje treba da razmišljaju o ovoj procedur. Ima i mladih žena koje su rođene sa malo spuštenijim obrvama ili jednostavno, misle kako bi lepše izgledale da su im obrve podignutije.

To će reći da nije ova vrsta intervencije na bilo koji način opredeljena samo za stare. Naprotiv, mogu joj se podvrgnuti svi koji žele da promene svoj izgled.

Ana je jedna od žena koja je uspela da zaustavi vrtoglave promene koje su godine donosile njenoj koži. Nakon pojave prvih bora, koža je postala jednostavno slaba i počela je da se opušta. Ana je reagovala na prve znake problema i popravila stvar. Ne, nije išla pod nož, niti razmišlja o tome. Stvar je jednosatavnija nego što mislite. O čemu se radi, saznajte iz njene lične priče koja se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Šta god da izaberete za svoje lice – birajte pažljivo i dobro se informište. Kada je brow lift u pitanju, važno je znati sledeće…

Brow lift i brow up tretmani – u čemu je razlika?

Razlika između navedenih stavki koje vidite u podnaslovu je apsolutno velika.

Pre svega, brow lift ili podizanje obrva je operacija. To nije tretman koji odradite kod kozmetičara.

Podizanje obrva je estetska operacija koja podrazumeva sečenje i ušivanje, kao i bilo koja druga takozvana plastična operacija i za nju je potreban postoperativni oporavak.

brow lifting procedura

O detaljima kako ta operacija izgleda, u nastavku teksta.

Što se tiče brow up tretmana, to zaista jeste tretman. Obavlaju ga kozmetički saloni, oni čiji su kozmetičari specijalizovali ovu oblast ulepšavanja. Dakle, to je kozmetička usluga.

Ona podrazumeva podizanje dlaka obrva na gore. Nekada nije problem nedostatak dlaka, već samo njihov položaj. A i trendovi nalažu da obrve treba da budu što gušće.

Da se ne bi posezalo za japanskim iscrtavanjem obrva ili puder obrvama, možete samo uraditi brow up. Kao što se minivalom trepavica trepavice podižu i uvijaju na gore, tako i kiseline tokom brow up tretmana rade. One podižu dlačice obrva. Obrve deluju gušće i deblje. Ovo je zapravo isti efekat koji daje i laminacija obrva.

Efekat brow up-a traje do mesec dana i posle ga možete ponovo uraditi.

Dobra fora, zar ne?

Ipak, nemojte mešati to sa brow liftom, koji je dosta komplikovaniji zahvat.

Priprema za brow lift

Da je ovo ozbiljan zahvat, govori i činjenica da se pre ove operacije vadi krv i kontroliše generalno zdravlje pacijenta. Njegovo trenutno stanje je takođe važno, ne sme biti prehlađen. A ne sme imati ni kožne bolesti da bi se izveo ovaj zahvat.

 

 

Operacija se može vršiti u poluanesteziji, takozvanoj analgosedaciji. To je polusan, ako je uporedimo sa pravom anestezijom. Niste svesni onoga što vam se „radi o glavi”, ali ste budni. Drugi način je lokalna anestezija, gde ste svesni i budni i sa doktorom odlučujete šta vam se i kakva podignutost dopada.

Pre operacije ne smete jesti osam sati. Preporučuje se i smanjivanje pušenja kod pušača. Cigarete mogu produžiti oporavak, tako da je bolje ukinuti ih ili što više smanjiti.

Naravno, tokom operacije lice bi trebalo da bude bez šminke. Sve u svemu, pošto se daje anestezija, zdravlje pacijenta bi moralo da bude na visokom nivou.

Kako se izvodi brow lift?

Operacija podizanja kapaka počinje davanjem anestezije. Kada se završi prvi korak i anestezija počne da deluje, seče se deo kože malko ispred kose. Dakle, nije u kosi, ali tik ispred. To se radi da ožiljak ne bi bio vidljiv. I zaista nije! Samo mali rez ostaje, koji se u dodiru sa kosom dobro kamuflira.

Kada se napravi rez, vuče se koža čela na gore. Naravno, mišići koji su učinili da čelo deluje spušteno se presecaju. Višak kože se odstranjuje, čelo se podiže i zašiva na mestu gde je napravljen rez.

Vi, ako ste u lokalnoj anesteziji, možete sve to budno da pravite i da kažete doktoru da li ste zadovoljni podignutošću čela i otvorenošću očiju. Naravno, možete reći i ako niste zadovoljni napravljenim. Možda ne želite taj začuđeni izraz na licu, sa suviše otvorenim očima.

Ostaju vam konci, koji se skidaju nakon nekog vremena.

Operacija traje sat vremena, a posle operacije odmah idete svojoj kući. Već sutra možete nastaviti uobičejen ritam. Naravno, sidanje konaca vas takođe čeka.

Nekome verovatno deluje strašno. Oni koji su imali slične intervencije, znaju da je ovo uobičajen postupak.

Endoskopski brow lift

Endoskopska operacija se tako zove zbog endoskopa, malenog instrumenta sa kamericom na vrhu. On se ubacuje u telo pacijenta i onda se operacija izvodi potpuno bezbolno i sa malim rezovima.

Kako se radi o licu, brow lift je još bolje uraditi na endoskopski način. Rekli smo vam već da će ožiljci biti maltene nevidljivi jer su u blizini kose.

E, pa ovi se rezovi, a bude ih od 2 do 5, zaista prave u kosi. Na nekoliko mesta se secne koža i tu se ubace endoskopski instrumenti. Oni navode lekara gde su mišići koje treba secnuti. Lekar tako sićušnim instrumentima dolazi do njih i rešava problem.

Kada se operacija završi, ostaju samo kopčice, koje se za nekoliko dana sklanjaju i nema nikakvih tragova da je do operacije došlo, budući da su oni u kosi.

Endoskopske operacije su sve češće, upravo na onim delovima tela koje ne želimo da ružimo velikim ožiljcima.

Endoskopski brow lift ne mogu uraditi baš svi. On se preporučuje onima čiji problem nije naročito veliki. Odnosno, onima kojima čelo nije previše spušteno. A preporučuje se i onima koji imaju takozvane mimičke bore.

Podizanje obrva botoksom

Ponekad sam brow lift nije dovoljan. Ne može se svaki problem njime rešiti. Naročito ako pored spuštenih obrva imamo i vidno spuštene kapke ili kada su zborani i drugi delovi lica. Onda bi samo zatezanje čela delovalo čudno, budući da bi ostali delovi i dalje imali bore.

Zato se nekada zajedno sa brow liftom preporučuje i blefaroplastika. To je operacija očnih kapaka. Nekada zaista oni prave veliki problem i ne mogu se povući sa kožom čela dovoljno na gore.

Pomenuli smo i problem bora na licu. Paralelno sa brow liftom se preporučuje često i lifting lica. Da bi svi delovi delovali podjednako zategnuto, ovo je jedna od opcija.

Postoji još jedno zajedničko rešenje, ako je celo lice spušteno i u problemu. To je botoks. On može bez brow lifta učiniti da čelo bude podignuto. Naime, kada pegla bore na čelu, botoks zateže kožu čela. Samim tim, taj višak kože sa obrva se podiže na gore. Na taj način se ubijaju dve muve jednim udarcem i brow lift nije neophodan.

Ovo je slučaj kod ne previše spuštenih obrva. Zato je konsultacija sa plastičnim hirurgom neophodna. On će reći šta tačno treba uraditi.

Cat eye brow lift, poznat i kao ponytail

Još jedna vrsta podizanja obrva, koja je takođe među vodećima u svetu a nije operativna, jeste cat eye, ponytail ili podizanje obrva nitima.

Radi se o mezonitima, koji se iglicama ubrizgavaju u predeo oko očiju i podižu tačno one delove koje lekar markira kao neophodne za podizanje.  Dobra strana je to što mezoniti podstiču stvaranje kolagena, zbog koga je koža i pala. Zadržavaju se u koži, ali ne zaustavljaju mišće, već doprinose da koža normalno funkcioniše, kao i ranije.

Ovaj tretman je poznat i kao mačje oči, u prevodu, jer stvaraju taj mačkasti izgled. U stvari, podižu krajeve očiju na gore, pa mogu biti dobri i za podizanje kapaka. Ponytail ili konjski rep im je drugi naziv jer se dobija efekat kao kad se zaveže konjski rep na vrhu glave, pa se zategne koža na slepoočnicama.

brow lift tretman

Prednost je što nema operativnog postupka. Sve se obavlja u lokalnoj anesteziji. Tretman traje oko 40 minuta, nakon čega idete kući.

Prvih dana je predeo oko očiju izuzetno podignut, ali to nije trajni efekat. Tako je samo prvih nekoliko dana. Posle se koža opušta i dolazi do pravog efekta.

Kakav se efekat dobija brow liftom?

Efekat zavisi od vaših želja, ali i od onoga što je plastični hirurg isplanirao za vas.

Trebalo bi da je posle ove operacije čelo manje zborano, obrve podignutije, a kapci manje spušteni. Takođe se očekuje da su i oči otvorenije nego što su bile.

Od takvog izgleda se očekuje da će osobu učiniti podmlađenijom i svežijom. Zapravo, mnogi ovu operaciju ili nešto od ovih tretmana rade kada imaju taj umoran izgled, koji se ogleda u zatvorenijim očima i malo spuštenijem čelu.

Trebalo bi da delujete vedrije i odmornije, svežije i mlađe.

Naravno, ponekad se i pretera. Ima brojnih primera među poznatim ličnostima, pa nije zgoreg da i to pomenemo. Ako se koža previše zategne, onda će lice promeniti oblik i dobićete onaj zapanjen izgled, koji imaju neke holivudske zvezde, poput Meg Rajan i Nikol Kidman.

Nema onoga ko neće sa žaljenjem prokomentarisati kakve su samo lepotice bile i šta ih to natera da se ovako unakaze.

Zbog toga, budite racionalni. Nije ni normalno u nekim poznim godinama izgledati kao da nam je 20 jer  neće tog efekta biti. Izgledaćete kao plastična lutka, koja nema mimiku, a to vam nije potrebno.

Koliko traju rezultati brow lifta?

Kada je u pitanju operacija, sa sečenjem zatezanjem i skidanjem viška kože, ona ima trajni efekat. Možete očekivati nekoliko godina, čak i deceniju, da stvari budu priblično onakve kakvim ste ih tada napravili.

Naravno, gravitacija i posle čini svoje. Za određeno vreme, desiće se pad, ali on neće biti veliki i drastičan. Bićete dugo zadovoljni izgledom svojih obrva i svog čela.

Kada su tretmani kao što je cat eye u pitanju, njihov efekat je takođe dug. Traje do 3 godine. Za to  vreme, možete očekivati manje promene. A posle toga možete ponoviti tretman, ako bude potrebe.

Iskustva i cena brow lifta

Cena brow lifta je oko 2000 evra. S obzirom na to da je u pitanju operacija i da je efekat trajni, ovakva cifra se i da očekivati.

Tretmani podizanja obrva mezonitima su od 300 do 400 evra. Naravno, efekat je kraći i moraju se ponoviti posle nekog vremena.

Oni koji su uradili neku od ovih intervencija su zadovoljni rezultatom.

Naročito su zadovoljni oni koji su samo u predelu čela i oko obrva imali pad kože. Sada je mnogo lakše šminkati se i doterivati, kada je taj važni segment lica rešen.

U stvari, ponekad se nama koji zapažamo neku od intervencija na drugima to ne dopada. Ali, to i jeste dobra škola, da na drugome vidimo šta bi moglo biti bolje, a šta je dobro ispalo.Brow lift nije jednostavan i ne treba se olako odlučiti za njega, ako niste potpuno sigurni.