Face lifting metode, oporavak i iskustva

Face lifting metode, oporavak i iskustva

Za face lifting ste sigurno već čuli. No, koliko znate o ovoj metodi za ulepšavanje? Evo par osnovnih stvari o hirurškom i kozmetičkom zatezanju lica.

Da od starenja još niko nije uspeo da pobegne, neosporiva je činjenica. Magična fontana mladosti je tek mit iz starih priča, a tehnologija još uvek nije toliko uznapredovala da bi uspela da zaustavi ili okrene tok vremena.

Ipak, kako niko od nas ne voli da stari, a naročito ne voli kad se to vidi, stručnjaci su osmislili načine kako da se tragovi i znaci starenja ublaže. Jedno takvo rešenje je i zatezanje lica, odnosno face lifting.

Fejslifting je metoda koja smanjuje vidljive bore na licu i uklanja sve ostale znake starenja sa kože lica Ovaj metod može se odraditi hirurškim i nehirurškim putem, sa istim ili sličnim efektima. U oba slučaja se umanjuje opuštanje kože koje vremenom doprinosi stvaranju bora.

U suštini, face lifting se fokusira na tkivo ispod kože koje treba zategnuti ako bi koža na površini delovala ravna, glatka i blistava. Ovaj tretman pre svih tretira bore oko usana i nosa, odnosno nazolabijalne bore.

Pa, onda, kako zategnuti lice?

Kao što smo već rekli, postoji hirurški i nehirurški način da odradite face lifting. Operacija zatezanja lica je svakako najagresivniji način da probate da obrišete bore, ali svakako nije nešto čemu bi trebalo da se okrenete sve dok nijedna druga metoda ne bude mogla da pomogne, tj. dok nijedna druga metoda ne deluje.

Hirurški face lifting

Ova metoda podrazumeva, u suštini, plastičnu operaciju lica i naziva se još i ritidektomija.

Plastični hirurg uklanja višak masnoće koja ispod površine kože formira nešto nalik kesicama koje doprinose tome da koža deluje umorno i staro.

Sama operacija može obuhvatati čitavo lice ili samo problematične delove.

I kad kažemo operacija, svakako to i mislimo ‒  ovaj postupak radi se u opštoj anesteziji, ali i lokalnoj  kako bi se umrtvili nervi u koži.

Plašite se operacije? Ne brinite – postoje i manje rizični načini da se rešite bora, podočnjaka i fleka na licu. Naša poznata glumica Lidija Vukičević nam je ispričala svoje iskustvo koje je potpuno genijalno. Za kratko vreme, njene bore su nestale, a podočnjaci izbledeli. Pročitajte njenu priču na ovom linku:https://minutzamene.com/lidija-vukicevic-moja-tajna-protiv-bora/

Iako iskusni hirurzi znaju kako da valjano odrade ovu operaciju, nakon nje će vam ostati ožiljak, makar i minimalan, najčešće na slepoočnicama, duž linije kose i pored ušiju.

U velikom broju slučajeva, ritidektomija će zahvatiti i vrat, da bi se i odatle uklonili znaci starenja. Razmislite, koja je poenta zategnuti lice, a ostaviti sve tragove starenja na koži vrata?

Ipak, iako zvuči prilično ozbiljno i opasno, face lifting operacija traje nekoliko sati, a moći ćete da odete svojoj kući već istog dana.

Posle operacije, lice mora biti u zavojima u periodu od 1-2 dana, a konci se skidaju već nakon 7-10 dana, u zavisnosti od toga kako koža bude odreagovala na ovaj zahvat. Normalna reakcija obuhvata oticanje i ponekad pojavu modrica, što je i očekivano jer se dira tkivo ispod kože.

2-3 nedelje nakon face liftinga možete se vratiti svojim redovnim aktivnostima, i mada ćete imati čudan osećaj u licu (ukočenost, krutost itd.), on će zasigurno proći, samo je pitanje koliko dugo će vašem licu biti potrebno da se oporavi.

Sve u svemu, ovaj fejslifting zahvat je efikasan i uspešno uklanja tragove starenja, naročito ako ga radi iskusan hirurg.

Rizici face lifting operacije

Ma koliko face lifting operacija bila uspešna, ona nije za svakoga, pa treba obaviti preglede i razgovore sa lekarom pre nego što ćete se upustiti u ovaj poduhvat, ako biste izbegli nepredviđene komplikacije.

face lifting

Za početak, ukoliko imate manje od 45 godina, sve su šanse da vam ritidektomija nije ni neophodna. Postoje različiti nehirurški tretmani kojima možete postići skoro jednako uspešne efekte, kao što su hemijski piling ili mikrodermoabrazija.

Pročitajte sve načine kako zategnuti lice prirodnim putem!

Komplikacije koje mogu nastati usled fejsliftinga su brojne, i iako u proseku nisu tako česte, uvek je bolje da ih imate u vidu.

Pre svega, komplikacije mogu nastati ukoliko ne ispoštujete u potpunosti sve korake koje vam je prepisao vaš hirurg. Same komplikacije nisu vezane samo za spoljašnje faktore, rizik od komplikacija postoji i kod pacijenata koji imaju pojedine odlike koje mogu biti problematiče. Neke od njih su:

 • slabašna struktura kostiju
 • narušeno zdravlje (ovo se naročito odnosi na hronične bolesnike)
 • koža koja nije dovoljno elastična po prirodi.

Onda kada do same face lifting operacije zapravo i dođe, komplikacije koje se mogu javiti mogu biti različite. Najpre, postoji opasnost da loše odreagujete na anesteziju, ili da dođe do neke infekcije nakon što šavovi krenu da zarastaju.

Ponekad može doći i do krvarenja, i to potkožnog, što može dovesti do daljih problema, kao na primer do stvaranja ugrušaka ili tromba. Takođe, operacija nosi i rizik od oštećenja nerava lica. U najboljem slučaju, ovakva oštećenja izazivaju utrnelost koja traje duže nego što je to normalno (između 6 meseci i godinu dana). U težim slučajevima, može doći do tikova i paralize mišića lica. No, za utehu je to da su ovakve komplikacije najčešće privremene.

Face lifting bez operacije – nehirurški face lifting

Ova metoda podmlađivanja lica i brisanja tragova starenja, podjednako može biti uspešna kao i hirurška, s tim što je potrebno više vremena da se do takvog rezultata dođe. 

Različiti su načini na koji možete podići kvalitet svoje kože na zavidan nivo. Neke od opcija su kreme za zatezanje lica, masaže rolerima za lice, vežbe za zatezanje lica. 

Kreme, u zavisnosti od potreba kože, mogu biti dizajnirane tako da deluju direktno na površinski sloj, koji i odaje izgled stanja kože. Obično su to kreme sa visokom koncentracijom kolagena i hijalurona u svom sastavu, ali i ponekim hormonskim derivatima. Redovna uptreba kreme za zatezanje lica daje brze i efektivne rezultate, čak nakon dve nedelje korišćenja. 

Roleri za masažu i zatezanje kože lica su poslednjih godina napravili bum na tržištu kozmetologije. Rade po principu pokretanja bolje cirkulacije na nivou ćelija, smanjuju nadutost i podočnjake i uglačavaju fine i one duboke bore na licu. Svojim pokretima poboljšavaju prodiranje aktivnih supstanci i efikasnost istih. 

Vežbe za lice održavaju kožu lica elastičnom i glatkom. Mimički pokreti daju kondiciju lenjim delovima na licu, što daje rezultat zategnute kože. 

Kozmetički lifting lica

Ukoliko, pak, niste raspoloženi za tako invezivne metode, ali biste ipak da uklonite znake starenja, radovaće vas da čujete da postoje i neka prirodna rešenja koja vam mogu pomoći. Zahvaljujući modernoj kozmetici, ali i tehnologiji, možete se rešiti bora i drugih znakova starosti daleko lakše, ali i jeftinije.

Valja svakako napomenuti da je najvažnije da vodite odgovarajuću negu svog lica, shodno vašem tipu kože. Dobro očuvana koža otpornija je na bore, pa bi trebalo da na vreme pronađete saveznike u borbi protiv starenja.

Ako tražite odakle da počnete, sjajna ideja bi bila okrenuti se hijaluronskoj kiselini, ili pak prirodnom serumu protiv bora. Pored toga, postoji i niz krema protiv bora kojima možete delovati na fine bore i ublažiti ih.

Metode koje vam mi ovde prenosimo preporučuju i razni plastični hirurzi i tvrde da mogu imati jednako dobre efekte kao i hirurški face lifting. Zato obratite pažnju, evo prirodnih, bezbednih i jednostavnih načina da odradite face lifting.

Face lifting LED svetlima

Ovaj tretman možete potražiti u boljim kozmetičkim salonima, a radi se raznobojnim svetlima koja targetiraju različite delove lica i ublažavaju znakove starenja. Face lifting LED svetlima ne samo da je dobar za bore, već pomaže i kod drugih problema sa kožom kao što su:

 • akne
 • promene u pigmentaciji
 • rozacea
 • ožiljci
 • crvenilo i upale.

Ovakav face lifting potpuno je bezbolan, ali ćete morati da mu se podvrgnete više puta. Kad kažemo više, mislimo poprilično ‒ i do 24 puta pre nego što bilo kakav veći pomak bude vidljiv na vašem licu.

IPL terapija

Ovaj metod fejsliftinga sličan je prethodnom. IPL je akronim od Intense Pulsed Light (intenzivno pulsirajuće svetlo) i podrazumeva tretman svetlima koja šalju određene talase kroz sastav vaše kože.

Na ovaj način koža se dubinski stimuliše i umajuje prisustvo finih bora, raznih fleka i pega, i crvenila. Osim što pomaže u borbi protiv starenja, ovaj tretman pogodan je za vas ukoliko imate problema sa pigmentacijom kože, vidljive crvene kapilare ili ukoliko vam je koža oštećena od sunčanja.

Prednost IPL tretmana je u tome što je za ovaj face lifting potrebno daleko manje tretmana. Za razliku od LED terapije, IPL daje rezultate već nakon 6 tretmana.

Ipak, kako biste izvukli najviše iz njega, preporučuje se da mu se podvrgnete u kombinaciji sa botoksom i filerima. Ovo rešenje nije naročito srećno po vaš novčanik, ali daje rezultate jednako dobre kao i face lifting operacija.

Lifting lica laserom

Nastavljamo da pričamo u talasima, a još jedan način da odradite face lifting uključuje laserski tretman. Ipak, ova metoda se razlikuje od prethodnih po tome što nema za cilj samo da dubinski stimuliše kožu. Primarni cilj laserskog liftinga lica jeste da ukloni površinske slojeve kože.

Bore i ostali znaci starenja vidljivi su najviše na gornjim slojevima kože, naročito dok su još u začetku. Što dublje pogledate, bore su manje vidljive, pa je logično da ovaj tretman takoreći briše bore tako što jednostavno ukloni sloj kože koji ih najviše potcrtava.

Zvuči bolno, ali nije. Istina, ovaj metod je invanzivniji od prethodnih i period oporavka mu je duži, ali je bol minimalan. Sam tretman traje manje od 2 sata, ali će vam za kompletan proces biti potrebno makar 20-ak dana.

Otkud to? Pa, jednostavno je, ovaj face lifting proces uključuje više koraka. Posle prvog (samog tretmana laserom), biće potrebno 5-7 dana da koža počne da se ljušti. Nakon što lice potpuno odbaci gornji isušeni sloj, koži će trebati još otprilike 5-10 dana da potpuno zaraste.

Možda vam se čini da ovaj tretman i nije vredan toliko muke, ali iskustva kažu da on zaista daje rezultate. Osim što uklanja površinski sloj kože, laserski face lifting topi masti ispod kože i zateže je iznutra, pa tako efikasno briše bore, fleke, ili ožiljke od akni.

Naročito je dobar kod donjeg dela lica i vrata, pa tako nije nešto što tražite ukoliko želite da se rešite bora oko očiju. Uzmite u obzir i to da postoji opasnost od komplikacija koje uključuju:

 • opekotine
 • promene u pigmentaciji
 • bakterijske infekcije
 • opekotine
 • ožiljke
 • ponovnu iritaciju herpesa (ukoliko ste ga imali pre tretmana).

Radiotalasni lifting

Ova metoda za zatezanje kože lica još je poznata i kao termaža lica i koristi se za takozvano „peglanje‟ bora

Nego, da se vratimo liftingu lica. U kratkim crtama, ovakav face lifting uključuje stimulisanje kože lica radiotalasima čime se podstiče proizvodnja kolagena i elastina. Kolagen i elastin su ključni elementi na koje treba obratiti pažnju kada se radi o starenju, jer bore i nastaju usled gubitka ovih molekula.

Ne samo što se podstiče proizvodnja novog kolagena i elastina, liftingom lica radiotalasima se utiče na strukturu onoga što je od njih ostalo u koži, a ujedno se i zatežu. Oblasti koje cilja radiotalasni lifting su delovi oko obrva, obraza i vilice.

Kao i ostali nehirurški tretmani o kojima smo ovde govorili, ni radiotalasni face lifting nije bolan, ne uključuje anesteziju ili bilo kakav invanzivni pristup. Sam tretman traje oko 40 minuta i posle njega ste slobodni da se ponašate kao da nikakav tretman niste ni imali.

Iako zvuči čarobno, ova metoda ne funkcioniše kao čarobni štapić, pa ne očekujte nagle rezultate. Iako vas raditalasni lifting lica ne obavezuje na konkretan broj tretmana, istina je da su njegovi efekti sve vidljiviji svakim ponavljanjem, pa ćete verovatno morati da mu se podvrgnete više puta.

Face lifting filerima

Neinvanzivne metode su sjajne ako tretirate bore koje su se tek pojavile, pa su blaže i lakše podležu blagom fejsliftingu. Međutim, ukoliko su bore dublje, teško da će vam prethodne metode biti od naročite pomoći.

Zbog toga je bolje rešenje za vas ubrizgavanje filera koji popunjavaju bore i podužu volumen kože lica. Sami fileri za face lifting sastoje se od različitih supstanci, a najpopularnija je hijaluronska kiselina.

Postoje i drugi fileri od kojih su neki sintetički, koji nisu najsigurniji (jer postoji veći rizik od toga da telo odbaci strane elemente), ali iskustva kažu da imaju dugotrajniji efekat. Isto tako, postoje i kolagenski fileri koji se sastoje od prirodnog (ali prerađenog) kolagena, i mada su tehnički srodniji ljudskom od sintetičkih, kratkotrajniji su. Njihovi efekti traju svega mesec dana.

Najbolji efekat face lifting filerima će imati kod nazolabijalnih bora, i uopšte svih bora na donjoj polovini lica, mada se mogu ubrizgavati i u bore oko očiju i na čelu.

Efekti su trenutni i vidljivi, ali i dosta zahtevni, jer ovaj tretman morate ponavljati u proseku na svakih 6-9 meseci.

Negativne strane ovog tretmana ogledaju se u rizicima, a neke komplikacije koje se mogu javiti su:

 • alergijske reakcije
 • crvenilo
 • otoci
 • modrice
 • čvoruge ili grudvice koje se formiraju pod kožom.

Saznajte više o hijaluronskim filerima protiv bora.

Botoks lica za uklanjanje bora

Još jači efekat od filera ima face lifting botoksom. Iako se obično misli da je botoks naziv za bilo koji face lifting tretman, to nije tako. Botoks je samo jedna od metoda za uklanjanje bora i podmlađivanje lica.

Pod botoksom se podrazumevaju supstance na bazi botulinuma ‒ toksina koji parališe mišiće lica i tako utiče na smanjenje postojećih bora i nastajanje novih. Botoks se ubrizgava u lice injekcijama, baš kao što se to čini prilikom mezoterapije.

Face lifting botoksom, dakle, tretira one bore koje nastaju nekim tipičnim pokretima lica i mimikom, pa je tako jednako dobar i za nazolabijalne i za bore oko očiju.

Efekti ovog tretmana vidljivi su već nakon 24-72 časa, ali u proseku traju između 3 i 4 meseca, pa ćete morati redovno da obnavljate face lifting kako biste sprečili da se bore vrate u prvobitno stanje.

Štaviše, kod ekstremno izraženih bora u startu će vam trebati više tretmana da bi se posigao vidljiv efekat.

Iako su rizici kod ovog tretmana minimalni, a komplikacije retke, one se mogu manifestovati kao:

 • crvenilo
 • privremeno oslabljivanje mišića lica
 • iritirana koža
 • otoci na mestima gde je botoks ubrizgan
 • reakcija na botulinum toksin (jer se proizvodi od istog mikroba koji izaziva trovanje hranom).

Ovde se informišite detaljno o botoksu lica.

Zlatne niti za zatezanje kože lica i vrata

Evo tretmana koji zvuči luksuzno, zar ne? Ipak, danas je to standardna procedura i efikasan način da se odradi face lifting.

facelifting

Face lifting zlatnim nitima je nehirurški način da se ublaže bore i zategne koža, ali može pomoći i sa drugim problemima, kao što su, na primer, podočnjaci. Ne samo što uklanja znake starenja, lifting lica može i ulepšati vaš ten i učiniti kožu blistavijom.

U osnovi, fejslifting zlatnim nitima se postiže tako što se tanke niti, debljine svega 0.1 milimetar, takoreći utkaju u kožu, samo jedan sloj ispod površinskog. Niti se sastoje od gotovo čistog zlata (bukvalno gotovo čistog, jer je procenat zlata 99.9%) i iako očekujete da je procedura teška, one se lako ubacuju u kožu.

Tretman je toliko jednostavan i bezbolan da se obavlja bez anestezije i ne izaziva krvarenje, niti ostavlja ožiljke. Ipak, da bi se prvi efekti videli, mora da prođe minimum dve nedelje od tretmana, kada se prvi rezultati ogledaju u blistavom tenu.

Nakon otprilike 3 meseca, rezultati su vidljivi skoro u potpunosti, jer su bore ublažene. Idealan period koji treba da prođe iziskuje 6-12 meseci, posle čega iskustva kažu da ćete izgledati desetak godina mlađe.

U principu njihov vek trajanja će zavisiti od ličnog imuniteta, a u proseku će se zadržati u telu između 8 i 12 godina. Ukoliko se trudite da vodite zdrav život, izbegavate pušenje i štetne navike i neprestano radite na jačanju imuniteta, doprinosite tome da ovaj tretman duže traje. (Kad smo kod toga, da vam odamo trik ‒ redovno koristite sirup za imunitet).

Ovo ne znači da face lifting zlatnim nitima ne treba obnavljati, mada je razlog za obnavljanje drugačiji. Niti neće delovati slabije s godinama (dok ne nestanu, naravno), ali ukoliko ih obnovite nakon 3-5 godina, prvobitni efekat će biti poboljšan.

Što se tiče reakcija na ovaj tretman, one su minimalne, a ogledaju se u blagim alergijskim reakcijama na zlatne niti. Ipak, manifestacije nisu ozbiljne, već uključuju blago oticanje lica, koje vam više ide u korist (jer koža deluje punije), nego što vam odmažu.

Vrste fejsliftinga u odnosu na deo lica koji se zateže

Iako se ovaj termin odnosi na zatezanje i podizanje tonusa celog lica, postoje i parcijalni liftinzi. Neki od njih su:

Mini fejslifting

Najčešće korišćeni tip face liftinga u proteklih 10 godina. Odnosi se na zatezanje u donjoj trećini lica i vrata . Intervencija je minimalno bolna i njoj se postiže potpuno prirodan izgled, sa brzim intervalom oporavka, a rezultati traju i do 6 godina. Mini lifting je operativna rejuvenijacija donje trećine lica i vrata, koja daje fantastične rezultate. 

Lifting obraza

Ovaj zahvat se ne radi toliko često. Obrazi su deo lica koji je nekako uvek popunjen masom, pa se na tim delovima bore najređe nastanjuju. Kada se izvodi intervancija, radi se u lokalnoj anesteziji, gde lekar komunicira sa pacijentom i međusobna interakcija je ostvarena. Masno tkivo se odstranjuje ispod kože, radi se zatezanje srednjeg dela lica gde površinski sloj dobija potpuno nov, osvežen izgled obraza. 

Lifting čela

Na čelu se, kako kažu, iscrtavaju godine. Lifting čela trebalo bi da urade tek oni koji su zagazili duboko iza 45+, gde je koža urezana i bez mogućnosti zatezanja. Popunjavaju se duboki izrezi na čelu i tako se brišu bore zatezanjem mišića. 

Lifting vrata

Lifting vrata je jako važna metoda ukoliko želite da vam lice izgleda potpuno osveženo i podmlađeno. Kada se kao nastavak lica zategne i vrat, efekat biva potpuniji za 90%. Intervencija se izvodi tako što se uklanja višak kože sa vrata i zateže celokupna koža. Rez je smešten ispod brade i kasnije je potpuno neprimetan.

Lifting obrva

Podizanje obrva je namenjeno svima onima koji imaju ljut i namršten izraz lica. Ovom metodom se uklanja problem naboranog čela, obrva i smejalica. Ovo je intervencija koja se izvodi sa malim rezom u kosmatom delu.  Daje lep i odmoran, svež izgled lica. Na ovaj način se nekad rešava i problem spuštenih kapaka, pa nema potrebe za blefaroplastikom odnosno hirurškom korekcijom očnih kapaka. 

Lifting slepoočnica

Temporalni lifting daje mačkasti izled lica i podrazumeva podizanje i zakošenje slepoočne regije. Ovim se rešava problem spuštenih obrva, čela i spuštenih spoljnih delova očiju. Povećava se volumen jagodične kosti, kako bi koža izgledala zategnuto i jedro. U nekim slučajevima se može raditi i operacija sopstvenim masnim tkivom, gde se tkivo sa jednog dela prebacuje na drugo mesto.

Lifting podbratka

Podbradak ili dupla brada je sve češći momenat koji se javlja kod žena u zrelijim godinama. Nastaje kao odgovor na stres, loše životne navike, godinama ali i usled varijacija sa težinom, gore-dole. 

Zatezanje podbratka hirurškim putem podrazumeva da se sav višak kože i masnog tkiva uklanja sa tog mesta i postiže se čvrsta koža koja ne visi. 

Kako teče oporavak od fejsliftinga?

Oporavak od zatezanja kože lica obično ne traje dugo. U zavisnosti od pozicije na kojoj je rađen fejsifting, zavisi i vremenski interval postoperativnog toka. Uglavnom se odlazi kući istog dana nakon završene intervencije. Bilo koliko da je zahvat trajao, nije potrebno ležati u bolnici. 

Nakon zahvata, u većini slučajeva javljaju se modrice i otok, kao i kratkotrajna bol na mestu gde je koža tretirana. No, ne brinite. Modrice se povlače kroz 3-5 dana, a vi se posle toga vraćate normalnim životnim aktivnostima. Potpuni oporavak sledi najkasnije tri nedelje od intervencije i to kada se radi lifting celog lica, invazivnom hirurškom metodom. U svim drugim pojedinačnim slučajevima, oporavak traje kraće. 

Face lifting: cena i gde ga obaviti

U principu, gde ćete odraditi face lifting zavisiće od toga za koju se metodu opredelite. Ukoliko je operacija vaš izbor, onda se treba obratiti plastičnim hirurzima. Ukoliko ste više za neki manje invanzivni metod, spas možete potražiti u raznim poliklinikama i kozmetičkim salonima.

Isto tako, i cena liftinga lica će zavisiti od metode kojom se on postiže, a cene će varirati i od salona i poliklinike koji ga budu obavljali.

Cena operacije dostiže i cifru od par hiljada evra u zavisnosti da li tretirate čitavo lice ili pojedinačni deo. U svakom slučaju, prosečne cene idu i do 2000 evra za delove lica i 3-4000 evra za čitavo lice, mada cene u inostranstvu dostižu i prosek od 6000 evra.

Što se tiče cena nehirurških tretmana o kojima smo ovde pričali, i njihove cene variraju. Najjeftiniji je tretman LED svetlima koji će vas iskoštati do 100 eura, dok su najskuplji laserski i IPL tretmani zatezanja kože lica čije cene dostižu i 2000 evra (par hiljada dinara po tretmanu, ali ih morate ponavljati više puta). Slično se kreću i cene za termažu, pa će i njihova cena dostići negde do hiljadu evra (par hiljada po tretmanu, ali će vam biti potrebno više ponavljanja).

Nešto skuplje se kreću tretmani botoksom i filerima, negde između 500 i 800 evra po injekciji, dok je tretman zlatnim nitima ubedljivo najskuplji među nehirurškim metodama i dostiže cenu i do par hiljada evra (i u najboljem slučaju nećete proći sa manje od 1000-1500 evra).

Prirodni lifting lica kao alternativa

Rešiti se bora je super, međutim, neki od nas bi i da u tom procesu ne žrtvuju ritualno svoj novčanik. Kako se, onda, boriti protiv znakova starenja i ujedno sačuvati svoj novac? Jednostavno je ‒ okrenite se prirodnom zatezanju lica.

Evo par saveta kako da postignete face lifting rezultate trikovima kod kuće.

Pravilna nega

Možda je ovo previše očigledno, ali je svakako najbolji savet za prevenciju. Negovana koža pokazuje manje znakova starenja jer na njega manje reaguje. Jednostavno, ukoliko je koža hidrirana i ukoliko joj se stalno podstiče regeneracija i elastičnost, ona će moći da se izbori sa uticajem vremena adekvatnije.

U nezi vam mogu pomoći neki trikovi, od kojih smo neke već spomenuli, no nije na odmet proći kroz njih ponovo. Dakle, saveznici u pravilnoj nezi koji tokom vremena funkcionišu kao prirodni face lifting su:

Svoju kožu možete negovati i raznim prirodnim melemima na bazi biljaka za koje znamo da imaju svojstva zatezanja lica, kao što su sada popularno kokosovo ulje, bademovo ulje, ili pak aloja vera.

Lifting lica masažama

Masaže mogu takođe funkcionisati kao prirodni face lifting jer stimulišu kožu, ali i tonus mišića lica. Na taj način obezbeđuje se elastičnost kože lica, ali se radi i na njenoj zategnutosti.

Razne masaže imaju za cilj da opuste mišiće kako bi se vaše lice oslobodilo stresa, koji je jedan od uzročnika nastanka bora. Premda ove masaže možete potražiti  od svog kozmetičara, neke od njih su toliko jednostavne da ih možete odraditi i kod kuće.

Jedna takva je i zogan masaža koja nam stiže iz Japana, ali i sve popularnija joga za lice koju nam preporučuju kozmetičari poznatih dama iz sveta mode, muzike i filma.

Vežbe za zatezanje lica

Face lifting možete postići na prirodan način i ako redovno radite neke od vežbi za zatezanje lica. Ove vežbice imaju sličan efekat kao i masaža, s tim što se one više fokusiraju na mišiće lica, ali i na uklanjanje viška masti koja se skuplja ispod površinskog sloja kože.

Različite vežbe tretiraju različite delove lica, pa će se tako razlikovati vežbe za čelo i vežbe za vrat, na primer. Tutorijale možete pronaći na internetu, čak i u video formi sa detaljnim instrukcijama.

Na primer, jedna vežba koja se odnosi na vrat kaže da treba da kažiprstom i srednjim prstom podižete bradu i lagano pritisnete tačku gde se ona spaja sa vratom. Zatim treba da zategnete mišiće vilice i vrata, i jezikom pritiskate zube po 10 sekundi. Ovu vežbu možete ponavljati u serijama od 2-3 puta, i do 5 puta na dan za najbolje efekte.

Ovo su svi feslifting načini koje imate na raspolaganju. Na vama je da izvagate prednosti i mane svakog i donesete odluku u koji se vredi upustuti, a u koji ne.

Izvori:

https://journals.lww.com/plasreconsurg/Abstract/2000/01000/Face_Lifting__Problems,_Solutions,_and_an_Outcome.49.aspx

https://www.healthline.com/health/non-surgical-facelift

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/face-lift/about/pac-20394059

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dth.14958

https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/facelift/procedure 

https://www.americanboardcosmeticsurgery.org/procedure-learning-center/face/facelift-guide/